-----------------------------------
Ktulu
02 Sep 2013 15:43

Cine stie ce firme comercializeaza/produc lentile/obiective?
Salut!
Atât doresc, după care se poate închide, daca incomodează.

În principiu, nu mă interesează producători de lentile mici, ci doar din cele cu diametru mai mare (începând de la 200mm).

Dacă știe cineva, să copieze aici linkuri.
Am căutat în toate combinațiile posibile pe Google, însă degeaba.

Mulțumesc mult de tot!

Aciduzzu
02 Sep 2013 16:08


Intrebarea ta e mult prea vaga dar, daca intrebi de obiective de diametru mare pentru refractoare, uite un link:
http://www.istar-optical.com/objective-lenses.html

Aciduzzu
02 Sep 2013 16:15


Intrebarea ta e mult prea vaga dar, daca intrebi de obiective de diametru mare pentru refractoare, uite un link:
http://www.istar-optical.com/objective-lenses.html

mircear
02 Sep 2013 16:24


În principiu, nu mă interesează producători de lentile mici, ci doar din cele cu diametru mai mare (începând de la 200mm). 

Lentile simple sau obiective (acromate, semi/apocromate), cu sau fara montura?

zoth
02 Sep 2013 17:48


Obiective acromate:
http://www.dgoptical.com/objective.htm
http://www.rfroyce.com/refobs.htm
http://www.apm-telescopes.de/en/Optical-Accessories/Optical-Sets/Lenses-in-Cell/203/1800-Achromatic-Lens-in-Cell-115.html

Obiective apo:
http://www.apm-telescopes.de/en/Optical-Accessories/Optical-Sets/Lenses-in-Cell.html
http://lzos.ru/en/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=34

Erwin
02 Sep 2013 18:50


Salut, ktulu. Văd că e&#537;ti din Timi&#537;oara. E&#537;ti sigur că vrei lentile peste 200mm diametru? Nu de alta dar este o cerere cam neobi&#537;nuită pentru un amator. Construc&#539;ia mecanică &#537;i montura ar putea să depă&#537;ească posibilită&#539;ile tehnico-economice accesibile omului de rând, dar na, ce &#537;tim noi?... Dacă ne poveste&#537;ti mai multe vom &#537;ti să te îndrumăm mai bine. :)

Ktulu
02 Sep 2013 21:26


Acro/Apo, whatever! Oricum, în felul ăsta voi vedea &#537;i diferen&#539;ele de pre&#539;.
&#536;i mul&#539;umesc pentru cele de până acum!

Clar fără montură. Hmm... Nu &#537;tiu la ce monturi vă referi&#539;i voi, când răspunde&#539;i la întrebarea mea legată de lentile cu "cu sau fără montură", dar eu nu vreau să cumpăr un telescop.

Posibilită&#539;i mecanice... Păi am un socru, de mi-e mai mare dragul!   :mrgreen:   Eu doar trebuie să vin cu schi&#539;a!

Dar, oricum, mul&#539;umesc anticipat!

Erwin
02 Sep 2013 21:46


Foarte bine, să-&#539;i trăiască! :D

Dăm &#537;i noi o bere dacă ne zici unde să mergem cu schi&#539;a!  :twisted:

Totu&#537;i, dacă nu vrei un telescop, poate ne spui ce planuri ai cu lentilele alea.

valy
02 Sep 2013 22:55


.. Nu &#537;tiu la ce monturi vă referi&#539;i voi, când răspunde&#539;i la întrebarea mea legată de lentile cu "cu sau fără montură", dar eu nu vreau să cumpăr un telescop.
Obiectivele sunt de obicei din doua sau mai multe lentile, montate intr-o montura.

Ktulu
02 Sep 2013 23:16


Ai dreptate, mai ales dupa ce-am citit azi despre acro/apo.
Bine... Nu stiam asta acum 10 ani, cand mi-am construit prima luneta dintr-un binoclu de opera. Oricum, nu prea cred ca obiectivele binoclurilor vechi sunt construite din 2 lentile.

OK! Din ce-am vazut pana acum, istar-optical sunt super ieftini in bransa 200mm, dar sunt acromate... Ma rog, voi mai citi un pic, sa vad daca de fapt sunt corectate aberatiile sau nu. Poate ma puteti ajuta, poate stiti ceva despre ei.

Noapte buna!

valy
02 Sep 2013 23:45


..sa vad daca de fapt sunt corectate aberatiile sau nu..Nici un obiectiv nu corecteaza toate aberatiile, apo insa corecteaza mai multe decat achro, in functie si de raportul focal, dar si pretul creste inzecit.

nobody
03 Sep 2013 02:24


Great Cthulhu, 1790 Euro e "super ieftin" ?
http://www.otticasanmarco.it/catalog.asp?page=prod&prodID=2915&prodname=Obiettivo%20acromatico%20204mm%20f/8,8&famId=2&catID=37&subcatID=55&brandID=80

Ktulu
03 Sep 2013 09:17


Mai de grabă ziceam că, dintre cei vizualizați, aceștia sunt cei mai ieftini.

Măi, nu știu, dar cred că dacă iei din SUA, http://www.istar-optical.com/objective-lenses.html#lens11 , hai să zicem cu ceva pentru transport, am calculat undeva pe la 1300 Eur.
Acum, dracu știe, poate îmi pun transportul 500 Eur, din cauza masei, și m-au făcut!

OK, păreri!
"În funcție de raportul focal"... N-am citit încă, dar după bunul simț presupun că la dist. focale mai lungi scad aberațiile. Este așa?
Văd că ei construiesc de la 8,8 la 15. Totuși, la limita min. de 8,8, nu le execută ei astfel încât să redea calitatea uneia de 15?

Mă bate un gând să vând Dobsonul de 10 cu GoTo (fără oculare) + sursă energie și să mai pun ceva, pentru lentilă. Partea mecanică, așa cum am mai scris = artizanal.
Totuși, în timp, parcă aș trece iar la motorizare... Eh, acolo e buba! Bineînțeles că socrelu' poate încerca un sistem, dar nu știm dacă-i reușește. În caz negativ, ar trebui achiziționat un kit care să poată fi potrivit, care să ducă masa totală construită.
Hmm... Voi ați mai auzit de așa ceva?!

m3k
03 Sep 2013 09:40


Nu e mai ieftin in state, platesti vama plus transport tot cam acolo te ajunge.

Imparti focala la diametru in inch si obtii CA ratio:

http://cityastronomy.com/CA-ratio-chart-achro.jpg

La diametrul de 200mm cele sub f10 pot fi folosite cu adevarat doar ca rich field la magnificatii de maxim 0.5xdiametru cu indulgenta. (dupa care apare cromatismul si se strica imaginea).

Cat despre lentila la care ai pus linkul, f11,7 nu e cu mult mai stralucita, duce magnificatii un pic mai mult, dar cred ca nu-ti dai seama ce dimensiuni o sa aiba telescopul 204/2400mm si ce montura o sa ai nevoie pentru un monstru de telescop .... 

O idee: http://www.astronomycentre.org.uk/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=15

Ktulu
03 Sep 2013 10:48


Da... Mai ales că, dacă extrapolez un pic grosso modo tabelul indicat de tine, ajung undeva la o focală necesară de 5000mm!

Oricum, mulțumesc pentru linkuri!

La bolivar, moderator! Se poate închide!
Mulțumesc!

Tavi F.
03 Sep 2013 12:18


Aici, cel putin in trecutul mai indepartat, nu era cu inchisul atit de rapid.

Si eu iti recomand sa nu faci greseala sa comanzi obiectivul cu focala cea mai scurta, D8"; F1800mm (ar echivala, in privinta aberatiei cromatice, cu un D102mm; F450mm), ci sa alegi un raport focal mai mare, preferabil versiunea cu F/D=15 sau in caz extrem 12.5!

Nu trebuie nici sa va sperie tabele alea de echivlenta. Fapt atestat de marile lunete acromatice istorice, din secloul 19! Cautati pe net impresii si fotografii executate de astronomii care au avut ocazia sa priveasca prin ele si chiar sa le foloseasca la astrofoto.

PS.: Aveam salvata in PC o imagine cu Saturn, prin luneta de la Paris. (Asta e printre cele mai memorabile. Am mai multe.) O caut imediat.

L.E.: Gata, am adaugat si luneta in aceeasi imagine:

mircear
03 Sep 2013 14:03


Văd că ei construiesc de la 8,8 la 15. Totuși, la limita min. de 8,8, nu le execută ei astfel încât să redea calitatea uneia de 15? 
Fizicii nu-i pasa nici cat negru sub unghie, daca vorbim de un acromat.
Daca vrei CA redus, la un 200mm diametru si raport focal relativ scurt (<f/10), umbli dupa un semi/apo - ED-uri la dimensiunile astea nu face (inca) nimeni. 
Semi/apo pentru care [url=http://www.apm-telescopes.de/index.php?page=categorie&cat=115&filter_id=61&sorting=]decartezi ~10x cat dai pe un Istar sau un [url=http://www.dgoptical.com/objective.htm]D&G similar.

zoth
03 Sep 2013 17:38


Nu vreau sa te descurajez dar saltul de la luneta construita din binoclu de teatru la una cu obiectiv de 200mm si raport focal mare mi se pare prea brusc si prea mare.
Cu atat mai mult cu cat din postarile tale se vede ca nu ai o baza teoretica minima de cunostinte care sa te ajute macar la o evaluare mai realista a proiectului.
Nu zic sa abandonezi ideea dar cred ca ti-ar fi de folos un proiect intermediar ceva mai modest, o luneta cu obiectiv de 120-150mm si abia apoi saltul la 200 sau peste.

Bafta!

Ktulu
04 Sep 2013 11:48


Stai liniștit, nu mă poate descuraja nici măcar "Haosul", zis Dumnezeu  :twisted:  , mai ales că de-aia am și început să mă documentez înainte. Și de aceea avem și cunoștințe-persoane în domeniu, nu?
Dând cu Flitt la partea cu "...baza teoretica minima de cunostinte...", eu văd întotdeauna 2 tipuri de evaluări, cea financiară și cea calitativă. Iar pentru mine prima contează. Din acest motiv... Cred că voi abandona totuși ideea de refractor. Prima originală sclipire fusese un obiectiv de 660mm, dar încet-încet mi-am dat seama că s-ar ajunge la un proiect de ordinul zecilor de mii de Euro. Poate peste vreo 20 de ani, dacă voi mai fi pasionat.
Pe de altă parte, o montură gigant pentru un reFLEctor de gabaritul acela ar presupune o lucrare de toată frumusețea... Hmm... Poate totuși cu o altă distanță focală...
Vă dați seama că eu gândesc acum "cu voce tare"!

Deocamdată sigur că sunt mulțumit cu un Dobson modest și oi vedea eu ce și cum...

Toate cele bune!

Ktulu
04 Sep 2013 13:09

Binoviewer
Ce-aș vrea să vă mai întreb:

Există cumva binoviewere, care să nu necesite 2 oculare, ci unele care să se lege în vreun fel... Nu știu... Direct la ocularul atașat telescopului și care să preia imaginea și s-o transmită mai departe, prin cele 2 tuburi ?

Sau și aici există deja monopol, prețurile nefiind accesibile

valy
04 Sep 2013 16:54


E foarte confuz mesajul tau, ce vrei defapt? Ce inseamna "sa o transmita mai departe"?

Prima originală sclipire fusese un obiectiv de 660mm, dar încet-încet mi-am dat seama că s-ar ajunge la un proiect de ordinul zecilor de mii de EuroEsti extrem de optimist, probabil mai trebuie 2-3 zerouri la coada.

zoth
04 Sep 2013 17:38


Dând cu Flitt la partea cu ...

Nu era flit, era un indemn la moderatie si realism.
Diferenta intre vis si realitate e in unele cazuri foarte mare iar un proiect de asemenea anvergura naste probleme la care nici nu te gandesti in momentul de fata.
Oricum iti urez sa ai bafta in orice directie vei merge!

neox
04 Sep 2013 22:43

Re: Binoviewer
Ce-aș vrea să vă mai întreb:

Există cumva binoviewere, care să nu necesite 2 oculare, ci unele care să se lege în vreun fel... Nu știu... Direct la ocularul atașat telescopului și care să preia imaginea și s-o transmită mai departe, prin cele 2 tuburi ?

Sau și aici există deja monopol, prețurile nefiind accesibile

Cum sa nu necesite doua oclare :?: Prin definitie "binoviewer" inseamna sa privesti cu ambii ochi ca la binoclu. Automat iti trebuie doua oculare pentru ochii din dotare :wink: . Am inteles unde bati cu un ocular si "transmitere" mai departe adica impartirea imaginii dupa ocular...dar tehnic (optic) nu e posibil.

nobody
04 Sep 2013 23:24


@Ktulu:
Teoretic se poate daca te multumesti cu un camp vizual aparent de cateva grade.
Ca sa te lamuresti, ia un binoclu si priveste prin el de la o distanta de 10-15 cm.

dragos.n
04 Sep 2013 23:26


In legatura cu firma Istar. Eu am vazut si folosit un acromat de 150/1200 de la ei. Mecanica super, optica ... mai bine SkyWatcher. Mult mai bine. 

Defecte de acoperire, de polizare, zgarieturi. Plus ca proprietarul firmei a cerut 300 de euro, plus transport, pentru schimbarea lentilelor defecte, desi erau in garantie.

nobody
05 Sep 2013 00:34


Dragos, aici se discuta despre refractoare Dobson si binoviewer cu un singur ocular :wink: 

Unde esti tu, Highlander :?:

dragos.n
05 Sep 2013 00:40


Imi pare rau, la asa tehnica inalta nu ma pricep.

Ktulu
05 Sep 2013 11:27


Doamne, da' închideți-l odată! Că m-am lămurit!  :lol: 
Și mulțumesc încă o dată!

tavi 84
16 Sep 2013 15:34


Am si eu o intrebare:care este motivul pretului destul de disproportionat al unor obiective de diametru egal,sau aproximativ egal,si rapoarte focale diferite,desi provin de la acelasi furnizor(fabricant)?Nu atat obiectivul Antares de 105 mm,care la F/D 15 este 400 euro,pe cand la F/D 10 sau 13 este 360 euro ,cat cel Skywatcher,care la 152mm si F/D 8 costa circa 1400-1430 lei si la 154 mm si F/D 15 costa dublu,2680-2980 lei.Nu e acelasi tip de sticla(BK7/F2),si in aceeasi cantitate(doar e acelasi diametru)?De ce ar costa mai mult prelucrarea unor raze de curbura mai putin accentuate?

neox
16 Sep 2013 16:59


Lasand la o parte problema de marketing si alte variabile ce conteaza e cat de aproape de limita teoretica sunt corectate respectivele obiective. De aici pretul mai mare pentru unele. Nu e doar slefuirea in sine si aducere la curbura din proiect, conteaza gradul de precizie la polisare a suprafetelor optice si cat de bine e optimizat obiectivul in final.

tavi 84
18 Sep 2013 12:31


Insa obiectivul de 6 inch la F/D 8 este cel care echipeaza lunetele lor standard.Sa fie cel vandut separat de mai slaba calitate?Sau se considera ca defectele optice de polisare pot fi "inghitite" de sferocromatismul si cromatismul longitudinal al unui asemenea obiectiv?Cata incredere sa mai ai ca obiectivul la F/D 15 este bine realizat.

mircear
18 Sep 2013 13:58


cat cel Skywatcher,care la 152mm si F/D 8 costa circa 1400-1430 lei si la 154 mm si F/D 15 costa dublu,2680-2980 lei.
Cine si unde vinde obiective de genul asta?

zoth
18 Sep 2013 14:56


Cine si unde vinde obiective de genul asta?

http://www.skywatcher.ro/SK/obiective_acromate.htm
http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=78&Itemid=91
http://www.teleskop-austria.at/shop/index.php?lng=de&m=2&kod=sbau-akr-154-dg&skod=%2033&om=Weitere%20Zubeh%F6re

mircear
18 Sep 2013 16:14


Uitasem complet de astea, mea culpa.

Diferenta de pret ar fi - din cate am aflat si eu pe aici - ca obiectivele Antares ar fi Made in Japan/Vixen spec., pe cand cele mai ieftine sunt mai mult ca sigur dintr-o sursa chinezeasca.

nobody
18 Sep 2013 21:10


Un indiciu car are pute face o mare diferenta calitativa:
154/2250 Fraunhofer Objektiv in Fassung (mit Interferogram):(Auf Bestellung auch 154/1800 oder 154/1500 möglich) 

Sau se considera ca defectele optice de polisare pot fi "inghitite" de sferocromatismul si cromatismul longitudinal al unui asemenea obiectiv?
Nu functioneaza asa, aberatiile se combina si, in general, se amplifica ...

Ktulu
24 Sep 2013 23:05

Pana la urma, tot luneta home made
Ciao!
Am revenit la vechea mea idee de luneta, cea pe care am fabricat-o o data, hodoronc-tronc, din 3 lentile de la un binoclu de teatru. Doar ca acum vreau sa ma folosesc de luneta cautatoare de la Dobsonian; si-asa pe el am montat un Telrad, care mi se pare mult mai confortabil.
Voi pune o schita, dar maine, poimaine. Oricum, va dura un pic pana o "facem" (ma ajuta socrul).

Schita se compune din ocular (de telescop, schimbabil) + ocular (concava, de binoclu mic) + obiectivul lunetei cautatoare. De ce vreau asa? Inca de pe vremea cand eram copil imi dadusem seama ca, daca misc ocularul intermediar in raport cu obiectivul, atunci trebuie sa misc si primul ocular, rezultand grosismente diferite.
Doar ca, la vremea aceea, primul ocular era tot al binoclului. Acum, insa, am incercat cu ocular profesional, de telescoape, care presupun ca e format din cel putin 4 lentile. Imaginea mi se pare cu totul alta, parca imi mareste campul si mi-o face mai deschisa la culoare. Si de aceea vreau sa si definitivez solutia, intr-o maniera mai profi.
Adica, pe atunci, tuburile puteau fi miscate liber intre ele, rezultatul fiind o focalizare/defocalizare continua, plus tremur. Va dati seama...
Si putin stiam eu pe atunci ce inseamna distanta focala. Acum imi dau seama ca ce mi-am propus dintotdeauna este un focar variabil, si ca nu lungimea tubului (care si-asa va fi colapsabil) va da si dist. focala.
Din ce-am vazut si acum, cu toate neajunsurile (tremurat, etc.), estimez ca am dus-o la 100x, la luna, imaginea devenind un picut mai inchisa la culoare. Dar experimentele imi spun ca, daca apropiu ocularul din mijloc de obiectiv (in consecinta, departez si mai mult primul ocular de cel mijlociu), pot s-o duc la mult mai mult. Habar n-am cum va fi pe planete. Mentionez ca nu am indreptat nici dobsonu' pana acum spre ele. De-abia ce l-am luat  :roll:  .
Si, culmea! M-am gandit ca as putea-o monta inapoi in inelul de pe dobsonian, fiindca oricum pot folosi tubul lunetei cautatoare, nu? Probabil va trebui sa jonglez putin cu o contragreutate, legata de capatul tubului dobsonului, unde e oglinda primara. Si, cum am pe el si GoTo, as zice ca m-am facut cu un sistem dublu, nu?  :twisted: 
Eh, mai vad eu...

Dar vreau parerile voastre.

Nopti frumoase!

Adi

keppler
25 Sep 2013 13:17


Nu cred ca am inteles. Vrei sa aduci cautatorul de dobson (probabil un 9x50) la 100x marire?

Ktulu
25 Sep 2013 13:54


Heyyy, ciao!  :)  Ne-am intalnit la localul ala, Cyber nu-stiu-cum (sau cum naiba poarta numele), in centru, langa agentia CFR, acum vreun an, daca mai tii minte, la o discutie.

Mda... In fapt, vreau sa ma folosesc, printre altele, de tubul si implicit obiectivul lunetei 9x50, pentru a obtine diferite focare.
Deci, ordinea este obiectiv -> ocular mic (deplasabil) -> ocular mic (deplasabil). Acesta din urma mi-am dat seama din experimente terestre ca-mi largeste campul, in cazul in care folosesc un ocular modern, de telescop, in locul celui de la binoclul de teatru. Deci, nu mai am efectul de tunel, cu un camp extrem de mic la capat.

keppler
25 Sep 2013 14:02


Yep, tin minte, Space Bar e locul :)

Sunt curios de proiectul tau, poate il aduci odata la observatii. 

La Noaptea Cercetatorilor vii?

Erwin
26 Sep 2013 01:10


Pentru astronomie nu ai nevoie de "ocularul din mijloc" care de fapt nu este altceva decât un redresor de imagine pentru a nu mai fi inversată. Se folose&#537;te doar la lunetele terestre &#537;i la cele simple este o pereche de lentile similară cu un ocular Ramsden. Am o astfel de lunetă telescopică care necesită repara&#539;ii, nu am avut obiectiv &#537;i l-am înlocuit provizoriu cu un dublet recuperat. Ocularul &#537;i redresorul sunt Ramsden sau Huygens, nu mai &#537;tiu precis. 

Experimentând cu diverse lentile consta&#539;i ni&#537;te efecte practic la întâmplare dar dacă nu parcurgi un minim de documenta&#539;ie nu vei putea în&#539;elege ce se întâmplă cu razele de lumină &#537;i ce abera&#539;ii î&#539;i strică imagine sau cum le po&#539;i evita. RTFM!  :twisted:

Ktulu
26 Sep 2013 07:00


Pai la mine ocularul din mijloc nu-mi redreseaza imaginea  :lol:  Si, da am uitat sa mentionez ca nu am nicio dată despre lentile, referitor la raze sau dist. focale, în afară de ocularul de telescop, însă Don't you F patronise me  :evil:  Daca nu mi-am dedicat inca de la inceput viata pentru asa ceva, timpul in ziua de azi nu e destul, incat sa incep sa calculez, ci doar cat sa experimentez scurt, sa observ niste limite min.-max. si pe acelea sa le pun in practica.
Lumina, aberatii and & Co., da... Mai vedem daca (eu) o dau si in astrofoto  :)  .

catalin dumitru
26 Sep 2013 09:07


Vrei sa faci o luneta keppler cu obiectiv cu focala variabila . Dar pentru asta , lentila divergenta trebuie sa aiba diametru mult mai mare decat iti imaginezi , si focala (negativa) mai lunga binisor.

A folosi un ocular de la binoclul de teatru e putin cam tras de par . Practic el devine un barlow puternic si nici decum componenta unui dublet cu focala variabila.

Stai sa vezi cum va fi cu aberatiile , la puteri mari.

De largit , iti va largi doar campul aparent , adica la ocularul pentru ochi nu vei avea vignetarea suplimentara a campului aparent.

Erwin
26 Sep 2013 12:59


Mda.

dragos.n
26 Sep 2013 13:00


@Ktulu, ti-am trimis un PM legat de limbajul neadecvat pe care il folosesti.

Ktulu
26 Sep 2013 20:34


Multumesc de atentionare. Am schimbat.

Multumesc de asemenea si pentru explicatii  :)  Aberatii cromatice... Stii, vorba aia, abia astept!
Sunt atat de entuziasmat, incat un esec vizual nu cred ca ma va pune la pamant. Undeva am citit, insa, ca aberatiile conteaza doar in momentul cand te apuci si de astrofoto.

Mircea Pteancu
26 Sep 2013 21:49


ktulu a scris:

''Undeva am citit, insa, ca aberatiile conteaza doar in momentul cand te apuci si de astrofoto.''

Cred ca nu ai retinut bine,daca iti amintesti unde ai citit asta,as aprecia sa ne dai linkul.
Sa ma ocup oleaca de nemernic , ca uite cum strica tineretu' astronomic... :lol: 

Acuma serios vorbind,bizuindu-ma ca stii de gluma,eu te incurajez sa continui aceste experimente.
Daca aceasta luneta cu marire variabila va ramane drept cautator pe telescopul mare,trebuie sa faci in asa fel incat sa introduci acest ''tren optic'' de care ai vorbit,intr-un tub.Si sa poti sa folosesti dupa dorinta ,fie ocularul obisnuit fie tubul care transforma  cautatorul intr-o  luneta cu zoom.
Foarte putini amatori isi modifica cautatoarele in asa fel incat sa poata fi folosite optional ca telescoape auxiliare...proiecte,proiecte...
Ori exista obiecte,precum Hyadele, Mel111 sau Cr65 ,care se pot observa cel mai bine in asemenea mici telescoape nu in telescoapele principale.

Mircea

Ktulu
06 Oct 2013 17:05


Oare ce masă maximă suportă motora&#537;ele de la montura unui dobsonian de 254mm?
Dacă în viitor m-a&#537; putea gândi la formarea unui sistem dublu, la care să adaug, pe lângă tubul actual de 254, un acromat (sau chiar un apocromat) de 90/100/120, ar merge treaba?
Masa totală pe care ar trebui s-o mi&#537;te ar for&#539;a/strica în timp cele două motora&#537;e?
&#536;i aici nu discutăm de cât rezistă acumulatorul, ci de puterea respectivelor. A mai făcut cineva a&#537;a ceva, în lipsă de bani ca să achizi&#539;ioneze o montură ecuatorială?

Multumesc!

Ktulu
08 Oct 2013 11:48


Și, dacă mă gândesc bine, cred că ar trebui să socotesc și cu o contragreutate pentru refractor...
Deci, aș ajunge la extra 10-11 Kg.

???

valy
08 Oct 2013 11:55


Motoarele au demultiplicare mare, cred ca rezista, interesant e de vazut daca nu cumva rotile de prin interior au ceva slabiciuni, n-am desfacut un motoras insa presupun ca ar avea roti din metal si nu din plastic. Cat timp nu se incing si scot fum cred ca poti sta linistit. Eu am fortat montura EQ5 cu un tub de 200 si o luneta de 80 peste el, n-avea nici o problema.

Ktulu
22 Oct 2013 20:55


ktulu a scris: 

 ''Undeva am citit, insa, ca aberatiile conteaza doar in momentul cand te apuci si de astrofoto.'' 

 Cred ca nu ai retinut bine,daca iti amintesti unde ai citit asta,as aprecia sa ne dai linkul. 
 Sa ma ocup oleaca de nemernic , ca uite cum strica tineretu' astronomic...

Sunt dator sa reformulez, macar in cinstea celui care mi-a explicat: el, de fapt, imi spusese ca aberatiile cromatice devin deranjante doar in caz de astrofoto. Cu ochiul liber nu-s chiar asa deranjante  :mrgreen:  . Deci, greseala mea; am citit cu urechile.



Din surse diferite am aflat ca motorasele sunt aceleasi la monturile pentru 8", 10" si 12". Apai, inseamna ca la cel de 10" pot duce o masa extra de 7-8 Kg.