-----------------------------------
stelaru
20 Sep 2013 09:32

Filtre &quot;home-made&quot;
Ok, filtrele nu costa o avere, in principiu nu ar fi un motiv sa te apuci sa le faci.

DAR... de ce nu?

Asa cum te poti uita la eclipsa de soare cu o sticla afumata, de ce nu ai putea face si un filtru de Luna? Pentru pus pe ocular.

Idei?

A mai incercat cineva?

Stanescu Octavian
20 Sep 2013 10:38


De ce sa nu te apuci sa faci si un procesor Intel pt calculator  :lol: ??
sau un motor pentru Audi / o nava spatiala etc.
pentru filtre simple de banda larga se pot slefui din blok de sticla  de diverse culori dar trebuie sa te pricepi si sa ai scule si experienta in prelucrat sticla .si sa ai material...
pentru filtre fine interferentiale  ai nev de instalatia care in ziua de azi e cat o masina de spalat si inca cateva cutii cat un frigider mic . dar pentru achizitie   un cont in banca de 500.000E 
in rest folii de discheta filme foto radiografie sticla afumata, scrumiere . improvizatii copilaresti si periculoase la soare.

stelaru
20 Sep 2013 11:09

filtre pentru Luna.
Nu la Soare ma refer ci la filtre pentru Luna.

mflorian
20 Sep 2013 11:15


Încearcă să te joci 2 filtre foto de polarizare circulară, puse față în față și rotite unul față de celălalt. Vei obține un fitru gri cu densitate reglabilă. Mai rămîne să meșterești un suport.

valy
20 Sep 2013 11:33


La luna pui in fata obiectivului un carton cu o gaura mica, practiv limitezi lumina care intra ca sa nu mai fie atat de stralucitoare. Sau te uiti la luna cand nu e plina si nu apare foarte luminoasa.

mircear
20 Sep 2013 11:47


Ma speriasem, credeam ca e vorba de produs in-house filtre din sticle plan-paralele cu acoperiri de gen neodymium sau diverse saruri sau oxizi metalici pentru filtre trece banda si/sau rejectie.

Daca vrei un filtru ND variabil pentru Luna - foarte util dealtfel, iesi in cel mai bun caz in aceiasi suma cu 2 filtre ND luate dintr-o pravalie foto.
Daca vrei sa-ti produci folosind folii/sticle ND si monturi 'custom-made', iesi mult mai scump decat cel mai scump si/sau bun filtru ND foto.

tavi 84
20 Sep 2013 11:50


Cu o diafragma pierzi din rezolutie,si de ce sa nu se uite la luna plina,e foarte frumoasa.Fiecare stie mai bine ce are la dispozitie,insa pentru un filtru plasat dupa ocular ar fi buna si folie de plastic metalizata,semitransparenta,cum e aceea de la unele ambalaje de flori.

stelaru
20 Sep 2013 12:00


Cel mai bun filtru e o gaurica... :-)).

Revenind in registrul serios, am retinut solutia cu ambalajul de flori. 

Imi tot bat capul ce s-ar putea folosi ca filtru din diversele obiecte commune sau materiale.

Nu e vorba despre cost, ci despre provocare aici. As vrea sa-mi fac un filtru pentru Luna gratis daca se poate.

valy
20 Sep 2013 14:06


Cu o diafragma pierzi din rezolutie..Pai si cu filtru din ambalaj sau scrumiera nu pierzi chiar mai mult decat diafragmarea?

Pana la urma daca adaptezi ochiul la lumina si imediat de uiti prin ocular la luna plima, mai ai nevoie de filtru? Inteleg ca problema apare datorita faptului ca ai ochiul adaptat la intuneric si brusc pui ochiul la ocular.

stelaru
20 Sep 2013 14:55


"problema apare datorita faptului ca ai ochiul adaptat la intuneric si brusc pui ochiul la ocular."

Sa inteleg ca mai bine te uiti la Luna cu un bec langa tine?

Serios.

valy
20 Sep 2013 15:02


Depinde, daca e mai ieftina factura la lumina decat sa faci un filtru, dece nu?

stelaru
20 Sep 2013 15:04


@ Valy

Nu, eu chiar vorbeam serios. Adica, lumina e prea puternica pentru ca intensitatea luminoasa e prea puternica, sau ni se pare noua ca e prea puternica pentru ca avem ochii obisnuiti cu intunericul?

In cazul din urma, ar parea, paradoxal, ca un bun filtru de Luna ar fi un bec montat langa ocular.

Stiu ca pare stupid, dar sa incercam sa gandim "out of the box".

valy
20 Sep 2013 15:18


In cazul lunii cred ca problema este de adaptare a ochiului, ochiul e destul de adaptabil insa nu o poate face brusc. Nu neaparat sa ai un bec langa ocular dar cand pui ochiul la ocular, in prealabil sa-l tii in lumina sa fie deja adaptat. E posibil insa sa fie si intensitatea prea mare a luminii. Eu aveam probleme la magnificatii mici, deja spre 200x nu mai e suparator. Ori la magnificatii mici nu prea mai conteaza pierderea de rezolutie datorata diafragmarii aperturii.

Erwin
20 Sep 2013 22:19


Într-adevăr, Luna este luminoasă &#537;i dacă prive&#537;ti mai mult timp la ocular la magnifica&#539;ii mici vei constata că ochiul respectiv devine "orb" fa&#539;ă de celălalt. Am constatat practic acest fenomen. Readaptarea pupilei durează destul de mult, mai ales la vârsta mea. A&#537;a că în serile în care faci observa&#539;ii este bine de evitat să intercalezi observa&#539;iile la Lună cu cele la alte obiecte. Am filtru ND dar rar a trebuit să-l folosesc. Luna prezintă detalii frumoase la puteri mari de mărire, chiar dacă se depă&#537;e&#537;te grosismentul 2xD, în acest caz luminozitatea scade suficient ca să nu ai nevoie de niciun filtru.

dragos.n
21 Sep 2013 04:34


Pentru a gandi ''out of the box'', trebuie intai sa stii bine ce e ''in the box'' si de ce? Asa ai afla de ce nu prea merge solutia cu becul langa ocular, sau cea cu folie de plastic. 

Poti, spre exemplu, cu o prisma bine slefuita, pusa la 57 grade fata de raza incidenta, sa faci o diagonala cu reflexie uscata. Unghiul total al diagonalei va fi de 114 grade. O sa reduci lumina cam la 5%, fara pierderi de rezolutie, daca prisma e chiar bine slefuita. Trebuie insa sa fi atent care parte o pui, sa nu apara reflexii duble.

tavi 84
21 Sep 2013 12:03


Am sugerat folosirea foliei de plastic metalizate plasate dupa ocular,nu inaintea lui.Sigur,trebuie ca privind prin ea in lumina zilei,imaginea sa fie buna,deci depinde de ce anume gasim.

dragos.n
21 Sep 2013 17:09


Foarte bine. Fa rost de folie de plastic metalizata, si pune-o pe ocular. Experimenteaza. Si o sa vezi ce poti sa vezi prin ea. Si comunica-ne si noua ce ai vazut.


PS. Ca sa nu ma injuri, daca nu ai folie pe acasa, nu te apuca sa cumperi.

stelaru
22 Sep 2013 12:01


Metalizata?

Eu ma gandeam la ceva folie de celofan colorat sau chiar o folie de pe la arte plastic.

tavi 84
22 Sep 2013 13:37


Dumneavoastra va referiti la reflexiile parazite(imagini fantoma ale Lunii),suplimentar aparute din cauza foliei sau la dungile aparute daca privesti prin acel tip de folie metalizata destul de raspandita?Eu poate am avut noroc,de am gasit cu destui ani in urma o bucata de folie de la un ambalaj,care nu prezenta acele dungi si l-am folosit impreuna cu un ocular de 20 mm,la o marire de 35 ori,pe o luneta Fomei de 60/700.E adevarat ca acel ocular era compus din doua lentile biconvexe simetrice,fara nici o acoperire si din cauza performantelor optice slabe ale sistemului in general,nu am sesizat degradarea imaginii din cauza foliei.Imaginea era colorata in albastriu si la observarea Soarelui cu ochelarii de eclipsa(cei oficiali,de la EBA OPTICS),si nu am considerat ca asta ar fi o problema(filtrele lunare vad ca sunt pe culoarea verde).                                                                    PS:De ce as injura daca eu sunt de vina?                                                                                         PPS:In general nu injur pe nimeni.