-----------------------------------
Erwin
24 Sep 2013 09:54

Lunetă la Bucuresti la începutul secolului trecut?
Am primit pe FB această imagine. Sunt curios cine a construit acest instrument &#537;i când a avut loc acest eveniment. Pare să fie o lunetă solară. Construc&#539;ia este foarte interesantă &#537;i poate fi o sursă de inspira&#539;ie &#537;i pentru amatorii de ATM de azi.

Stanescu Octavian
24 Sep 2013 11:11


poate fi facut de I Zaidel poate avea 25-30 de ani pe atunci . eu am auzit in 1987 de la domnul Stejar si prof  Pop Oliver  (vechi astronomi amatori Timisoreni ) ce au cunoscut vizitat pe  gurul amator constructor si slefuitor .
cei doi Timisoreni erau pe atunci in 1987 trecuti de 70 de ani .de Zaidel vorbeau ca e mult mai in varsta ca ei . prof  Pop Oliver a cumparat de la Zaidel in 1960  un cassegrain de 150mm prin care eu  am privit pt prima data Jupiter .
Probabil ca domnul Scurtu stie mai bine activitatea ,  cand s-a nascut si pana cand a trait Zaidel .

Mircea Pteancu
24 Sep 2013 23:31


Eu am corespondat cu Ion Zaidel ,nu exclud posibilitatea ca el sa fie autorul instrumentului.
In scurta sa autobiografie vorbeste insa numai despre reflectoare.
Ar fi binevenite de la Erwin ceva date in plus ,de mare importanta ar fi anul in care a fost facuta poza.

Lucrurile de mai jos imi sugereaza insa  pe soptite o alta ipoteza:
-intradevar,pare a fi o luneta solara
-tubul este atat demontabil ,din segmente ,cat si telescopic,segmentele par a fi facute sa intre unul in celalat  in vederea ocuparii unui volum cat mai mic in timpul transportului 
-montura este de asemenea demontabila in segmente /module si este azimutala deci este independenta de locul observatiei
-este deci ceea ce numim azi ,un ''travel telescope''
-desi demontabil si azimutal ,instrumentul este elegant,construit de profesionisti, nu este improvizatia unui om lipsit de resurse financiare

Ei bine,ma gandesc ca instrumentul ar putea fi al enigmaticului senior al Astronomiei romanesti,al  lui Nicolae Donici,pionier al astrofizicii pe meleagurile romanesti si nu numai,unul dintre primii cercetatori ai atmosferelor planetare si solarist care a calatorit in lumea larga pentru observarea eclipselor solare.
E doar o alta ipoteza.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Donici

Iata aici mai multe date despre Nicolae Donici,intr-un articol al carui co-autor este colegul nostru de forum ,Alex Gaina:

http://articles.adsabs.harvard.edu/full/2003SerAJ.166...71B

Mai mult,eu as risca in a-l identifica pe Donici in poza postata de Erwin si in poza de mai jos in care Donici este indicat a fi a doua persoana din dreapta.
Mie mi se pare ca acesta si domnul cu palarie si cravata ,care sta imediat langa fetita care priveste prin ocular in poza postata de Erwin,sunt una si aceeasi persoana.

Iar daca se va dovedi ca m-am inselat,mie tot mi-a facut placere sa amintesc de marele astronom roman Nicolae Donici.

Mircea

Erwin
25 Sep 2013 00:28


Iată răspunsul domnului V. Scurtu:

NU cred ca e facuta de ZAIDEL. Am fost de mai multe ori la ZAIDEL acasa, la PITESTI, cand am cumparat niste telescoape de 32 cm, unul pentru CORNELIU FILOTI, care pana la urma a ajuns la mine si unul pentru Observatorul popular din Iasi, care nu s-a mai facut. Atunci gazda (ZAIDEL) ne-a aratat diverse chestii, cu care se lauda, printre care si niste PICTURI. Atunci mi-am dat seama ca multi constructori de telescoape sunt si buni desenatori sau pictori, printre care pot numara pe NADOLSCHI, ALEXESCU, ZAIDEL si SCURTU... NU am vazut poza acelei lunete mari de lemn, care daca ar fi fost facuta de el ar fi fost acolo, in vreun dosar. Este prima oara cand vad aceasta imagine.
 
           VIRGIL


Nu am date despre poză, o să întreb prietenul de unde a luat-o.

Andi
08 Oct 2013 15:56


Ciudată prezența lunetei în lumea de atunci! (București?)
Nimeni nu se uită la ea!
Cea care se uită prin ea oare ce vede?
Cerul este acoperit.

 :shock:

valy
08 Oct 2013 16:11


Poate ca era un caleidoscop foarte mare :)
Lumea se uita dar prin cea mica, fetita pare cu un ochi la ocular.

Totusi era soare, in spate se vad umbre, insa telescopul era la umbra cladirilor, poate se uita la Luna.

Andi
09 Oct 2013 08:04


Lumea din fotografie pare să fie din perioada interbelică.
Este posibil ca "hărăbaia" să fie un caleidoscop.
Nu cred că poate să fie Luna cea la care s-ar uita fetița. Oare de ce?

Doru Dragan
09 Oct 2013 09:32


Nu cred ca e un caleidoscop. E prea mare si are si cautator :) Mai degraba o luneta solara mai ales ca e utilizata ziua. Din pacate nu vad niste filtre puse la vedere. Pare o actiune gen "sidewalk astronomy". Poza trebuie sa fi aparut intr-un ziar de la vremea aia. Daca s-ar cauta in arhive ar trebui sa se gaseasca pe undeva intre 1920-1940. Cineva care cunoaste istorie si a umblat prin arhive ar putea eventual sa identifice locul. Sunt diverse firme si pe cladirea din spate scrie "CERCUL ???". Tare-s curios de ce nu poate fi Luna ... pe mine nu ma duce capul dar Andi sigur are o explicatie logica :)

StarChild
09 Oct 2013 10:08


... Tare-s curios de ce nu poate fi Luna ... pe mine nu ma duce capul dar Andi sigur are o explicatie logica :)

dpdv fotografic, daca a facut poze la lumina Lunii (nu la Luna direct) inseamna ca a folosit o expunere lunga...expunere in timpul careia e putin probabil ca masinile si oamenii din fundal sa nu se fi miscat...tinand cont ca masinile si personajele se vad "clar" ("imagine inghetata") inseamna ca a fost folosit un timp de expunere destul de scurt...deci a avut suficienta lumina...deci nu a pozat la lumina Lunii... parerea mea desigur... :roll:

valy
09 Oct 2013 10:36


Poza e facuta ziua, dar dece fetita nu se puteau uita la Luna nu-mi dau seama :)
Mai remarc deasemneea ca poza e foarte bine facuta: prinplan clar, fundal blurat, expunere, claritate.

Niky360
09 Oct 2013 10:49


La cum arata umbrele din spate si pozitia telescopului pot fi 2 variante: 
-se uita la Luna(care cel mai probabil ar fi in faza de secerea deoarece Soarele are o altitudine mare[deci e vara] si telescopul priveste si el tot la o altitudine mare)
-se uita la Venus

StarChild
09 Oct 2013 10:55


se poate ca poza sa fie "regizata" ... adica a pus pe cineva sa se uite in instrument, ziua (sa fie lumina destul sa iasa poza bine)... e obligatoriu sa se uite la ceva anume? le trebuia o poza ptr ziar...

ce gasesc eu interesant e ca toti cei din spatele fetitei par sa se uite in acelasi loc, parca ar fi un display acolo si se uita toti la aceeasi imagine  :mrgreen:

StarChild
09 Oct 2013 11:00


...

vara nu e, la ce paltoane au doamnele pe ele...

valy
09 Oct 2013 11:00


Live view :)

Erwin nu o poti lua pe firul apei sa vezi deunde e poza? Nu pare scan din ziar, pare poza poza.

http://fiat.3xforum.ro/post/471/26/Din_cutia_cu_amintiri_partea_1-a/ (am gasit-o cu asta https://www.google.com/search?tbs=sbi:AMhZZit0zAxu9n1yrko623MDObt1dnuBuAIa8Ej7Zt2RlCGTVqLdteCQv-_1W8_1lZEAkue0JkNmUnV6HSKXsUF3I7dRR-X8HuEmLhwxJEY-7nS_1y3pckXhY6ZQ5Dh3z4S63iDETJou5rQKr7qSUZVDBVI_1E_1AD5hWKLmZkq_13XTZ7n40cLbfEOCM3jza4Zz9-wClfiicVdz-RhfYNXzPdIMN5uXSvQy-OE0Qeuz20HM5Ioi9QY3VtlyNbcAadErSAG4rLTQbC_15N7PRZSCAmePjOvT44wn-ri6Dn2YoWbDBlfUdhPPuPP_1-1u-cRnhRF5f8GELsPms4JPCM49E6LEVma_1H11Kqs4eB6ocsk6yXZi96Bt1ILS-A6vlpLU0diiJ_1MaHe5-mrCHULUeaHYcBCiRySXYeII3G2WCUNA_1PHrZNktVAGxt29iIeedKeo9iRV_1o32PH1CtYDHiYKku2hEpvk2HBMS7LaGZ5jdUuCTyPzLi7vdxcKCqRW0x5-SpL8KZCDcQox191dV0u1yFyxlop5Do2bGXL0fBe5uPpuTvY8lPTKOfAUNtjn_1xRLG3XEOLglHTxU1LN4oZQq4kDaSZy_1j_1jV264_12G8And8BRilH2p_1LexcGz6kG_16oGrKHgsjpn9Wf3jIAI07znfV1AvhtXgrQCJ0TIrQcTCd92YZT21jff6ddjfWp-xAHK1aOPQDTICQFd7ggUTSxhXswektU1uUhnSDGyMoYPQmxnrXnF5ydBdZVydFijfnBSX6Bqcnk0k8ku17sji0TNhpsNRxS1M4W7VIv8L64zON0MzrIy0mI9-XN2aj8hBilZTh4B7_1qp3lVKMI9aWgDr14o00NxO2yKtH3U66oLIqDoqIZNyzHBJlpL4GKHW4a8l3wqlesdGROt2q_1_1W3xv0w4AGlc9PgpwbB5AU5iiws5lJqV19jABfB8qd5uZOg4SC4BYFPl5uI_1mddsoa-rBhMvOxpc8S6SB26q9-r7WQj5vQgFbQfA4Ciy9HrpahYn6rLl04LL9S-aHYmPg3JX-qbKT0n4RG_1qCwubiqBSMcFhtAMToK9_1DrR6sifJUCFSsqi1vRhuE303XmaOVNuiX1JNBEQxPA0CEYEHRHKEj8RlS56-iqpoHo3hY8qt2a0NkDpH0VKutxYRXIZCZE27PA4DfE-y1oAPUdqfSqeX-pfsfxPoVKQGpDCLylNHbVUtilcyc1PIr7_1_1twAVegi-W7mqzU-r9giF4NnsUMXl5CDBGqTFKVA6cjUc8n-4Rj_1O8vrE5Sjo-ZZjPhvxzGX8sEa4CYxbDVfcNPK8rOFg&hl=ro&biw=1920&bih=950&site=imghp&sa=X&ei=jg1VUqP4I4XPsga8xIH4AQ&ved=0CEwQ9Q8oAA )

Doru Dragan
09 Oct 2013 11:36


Imaginea e facuta ziua (evident) dar Luna se poate vedea si atunci :) Barbatii sunt imbracati la talie (costum) deci e destul de placuta vremea (femeia are pe ea un pardesiu subtire). Barbatii se uita toti la fetita observatoare. E foarte probabil ca fetita sa fie copilul unuia dintre barbati. Mie mi se pare ca luneta este clar indreptata catre Soare (ceea ce nu inseamna ca in apropiere nu ar putea fi Luna :)). Contragreutatea lunetei mi se pare ridicola (doar daca luneta nu e din carton si contragreutatea din plumb :)).

dragos.n
09 Oct 2013 13:06


Prin anii '30, pe deasupra Bucurestiului au trecut si ceva zepelline, si e posibil ca cei din poza sa se uite la un astfel de aparat, mai ales ca folosesc acel cautator, care dadea o imagine cu camp mai larg, probabil. Poate de asta pe trotuarul unde este luneta pare sa fie umbra, iar pe celalalt e soare.

Erwin
02 Noi 2013 20:50


SCUMPILOR,

  Am vizualizat de mai multe ori materialele legate de presupusa mare luneta solara din Bucuresti. In dezacord cu unii participanti la discutie voi afirma ca atunci NU se observa nici LUNA, nici VENUS, deoarece era innorat. NU se vede nici o umbra sub automobil nici sub cucoana cu pardesiu...SOARELE ar fi putut fi observat printr-un strat nu prea gros de nori, dar suficient ca sa impiedice formarea unor umbre nete.
                         
                                                                             VIRGIL

valy
02 Noi 2013 22:53


..deoarece era innorat. NU se vede nici o umbra sub automobil nici sub cucoana cu pardesiu.. VIRGIL
In prim plan era intr-adevar umbra, dar pe fundal se vad lumini/umbre, persoanele sunt luminate de soare, pe ziduri se vad umbre de la reclamele perpendiculare pe cladire. Cel putin asa judec eu scena respectiva. Totusi ce telescop este?

catalin dumitru
02 Noi 2013 23:43


Luneta se afla in umbra unei cladiri inalte . In nici un caz nu era indreptata catre soare.

Dupa umbra reclamei ce cade pe peluza din spate , soarele era in stanga .Cladirea ce umbrea prim-planul era destul de lata . Se vede ca acel mic camion sau masina din spatele lunetei nu are sub el o umbra clar delimitata. 

Ceva parca e totusi in neregula cu poza asta ...Ce e cu dungile alea orizontale din partea de jos ?

Andi
03 Noi 2013 10:09


Să nu uităm ingeniozitatea întregului sistem (lunetă, căutător, montură azimutală), care pliat, încape în geamantanul de jos.
Construcția trepiedului ar trebui "trezită la viață"!

Erwin
03 Noi 2013 10:33


Am dat de urma fotografului, este vorba de Willy Pragher care a fost de multe ori în &#539;ară &#537;i a stat la Bucure&#537;ti în timpul celui de-al doilea război mondial:
https://www2.landesarchiv-bw.de/ofs21/olf/struktur.php?bestand=20946&klassi=023.00027.%&anzeigeKlassi=030
Din păcate nu am găsit-o acolo de&#537;i din această arhivă provine, e undeva într-un folder alături de sute de fotografii, unele au legendă, altele nu au. Dacă cineva găse&#537;te poza poate afla data când a fost făcută, mai multe informa&#539;ii nu cred că sunt...

Mircea Pteancu
10 Noi 2013 00:38


Erwin
Multumesc pentru informatiile noi si mai ales pentru fantastica arhiva fotografica catre care ne-ai dat linkul.
Eu inca nu am reusit sa gasesc poza ''noastra''.


Revin insa cu o observatie: poza nu  este facuta candva la inceputul anilor  '30.Mai ales dupa ce am vazut sute de poze din arhiva lui  Willy Prager,sunt convins ca poza a fost facuta in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial.
Atitudinea trecatorilor nu imi inspira un aer de indiferenta ci de blazare.
Bucurestenii vedeau zilnic in acea perioada tancuri pe strazi,bateriile antiaeriene faceau parte din peisaj iar cerul era des brazdat de avioanele IAR 80 (care prin viteza maxima de 510 Km/ora au fost la nivelul anului 1939 printre cele mai fioroase avioane de vanatoare din lume - avioanele bolsevice au aflat acest lucru pe propria lor tinichea stalinista ) si de Stukas-urile naziste.
Aveau loc alarme aeriene si bombardamente in care  mureau mii de persoane.
Pe scurt,in acele vremuri,bucurestenii erau greu de impresionat.

Eu sunt convins ca in poza de mai jos se vede marele astronom Nicolae Donici,refugiat la Bucuresti ,care a trebuit  sa  paraseasca  conacul stramosesc si observatorul sau astronomic din Dubasarii Vechi din Basarabia , din cauza invaziei fascistilor comunisti.

Mircea

Andi
18 Noi 2013 19:23


La adresa postată de Erwin, am găsit în fotografiile lui Willy Pragher două cu luneta de la Cercul Militar.
În una din cele două fotografii par a fi chiar două lunete! Apar la locul știut, stânga sus.

Andi
19 Noi 2013 12:55


Luneta de la Cercul Militar, dar mai de aproape.
Recunoaște cineva personajul ?

theogon
19 Noi 2013 19:57


Prin luneta asta m-am uitat și eu. Cred că era 1960,  aveam 8 ani atunci. Imaginea Lunii o țin minte și acum. În schimb nu am reținut semnalmentele bătrânului. Cert este că multă vreme după acea dată omul mai scotea luneta în fața Cercului Militar (pe atunci CCA).  Trepiedul era legat în timpul zilei cu un lanț de grilajul din colțul terasei unde a stat  până prin 1969-1970. Corpul lunetei (OTA - cum îi zicem noi acum) era montat doar când se făceau observații și era adăpostit în timpul zilei. Venea omul cu ea de acasă? n-aș putea să spun.
După anii '70 a dispărut și trepiedul de la locul știut. La Astroclub, pe care am început să-l frecventez de pe atunci, unii îl știau pe ''omul cu luneta'', dar cum pe vremea aceea funcționa refractorul lui Amiralului Urseanu m-am mulțumit să mă uit prin instrumentul magnific

Andi
14 Iul 2026 21:30


Luneta de la Cercul Militar, dar mai de aproape.
Recunoaște cineva personajul ?

Mircea Pteancu
15 Iul 2026 11:42


Constantin D. Constantinescu avea planuri mari si se apucase de implinirea lor.
Din pacate, ''Stiinta cerului'' a apucat sa apara doar intr-un singur numar.
Cea mai mare realizare a lui Constantinescu a fost sedinta comuna in care grupul de initiativa pentru formarea Societatii Astronomice Romane a fuzionat cu organizatia ''Prietenii cerului'' din Campulung, cei care au scos revista cu acelasi nume (din care inca n-am vazut macar o pagina). 
Animatorul ''Prietenilor cerului'' a fost Alexandru Robescu Pollux, autor de carte astronomica ( nevazuta, necunoscuta deocamdata mie), domiciliat in Campulung, str. Sf. Vineri nr. 16.
La scurta vreme insa, Constantin a plecat din aceasta lume, SAR nu a mai apucat sa fie constituita. 

Iar fandomul astronomic romanesc, la optzeci si ceva de ani dupa aceste evenimente este si mai dezbinat, intens ocupat de orgolii personale si preocupat de ciondanelile de pe internet.

Mircea

Erwin
17 Iul 2026 11:32


Multumim, Mircea, pentru detalii. In Arhivele Arcanum nu ai gasit nimic?

Mircea Pteancu
17 Iul 2026 13:15


Cu mare drag Erwin ! 

In 2017 m-am inscris ca membru in Societatea Romana de Astronomie Culturala.
Si mi-am propus ca intr-o scurta lucrare sa prezint o privire de ansamblu a astronomiei de amatori din Romania. Parea simplu. Cate ceva despre Anestin, despre Urania lui Dragescu, telescoapele lui Zaidel, lunetele de ochelari ale lui Alexescu, Astroclubul Bucuresti, Irimes, Beches si gata, tzac - pac, ajungeam in prezent.
Si apoi, dupa acest tribut de recunostinta, sa ma ocup de Deep Sky-ul si stelele mele duble si mult preferate.

Dar nici vorba ! De acea prejudecata m-am lecuit definitiv iar la prelucrarea, prezentarea si statisticile de Deep Sky si stele duble n-am mai ajuns ! Nu am terminat cu primul punct si va mai dura ...

Avem un trecut astronomic mult, mult  mai bogat decat mi-as fi imaginat.

- Cu astronomia populara debutand in Romanica in 1839 cand inca Arago isi tinea cursurile la Observatoire de Paris.
- Cu pionieratul revistei lui Anestin in 1907. O premiera, daca nu mondiala atunci internationala :P. Spre deosebire de tot ce am vazut in acea epoca, publicatii severe, scortoase si care se luau foarte in serios, revista lui Anestin a fost una de boema astronomica, un monument de astronomie culturala.
- Cu debutul oficial al ATM-ului romanesc in 1931 - asa cum demonstrez in articolul meu in curs de aparitie in Pasi spre infinit, la cinci ani dupa cel american.
- Cu Jean Seidel confectionandu-si oglinda de 540mm in 1938, la abia 12 ani de la prima (si minuscula) editie de 120 pagini a cartii ATM a lui Ingalls - Porter........ 

Ma opresc aici ca nu am timp sa stau toata ziua sa-i insir pe ilustrii nostri inaintasi. :wink: 

Ce este dezamagitor este ca daca si in trecut au existat polemici si contre, acestea niciodata nu au inflorit ca acum. Despre asta insa voi vorbi in lucrarea ''Societatea Astronomica Romana: uniti in dezbinare'' pe care o voi prezenta la Conferinta SRPAC din 19 Septembrie a.c.

Mircea

catalin dumitru
18 Iul 2026 00:35


 ...''Societatea Astronomica Romana: uniti in dezbinare''...

Cu toata criza de timp si oboseala care ma doboara incet-incet de mai bine de 13 ani ,trebuie neaparat sa citesc si eu aceasta lucrare .
Sper sa arate ca un pamflet usturator , cu iz de caterinca serioasa (daca poate exista asa ceva :)  ) !

Mircea Pteancu
18 Iul 2026 13:50


Catalin

Vom vedea ce va iesi. Va tin la curent ... dar nu 220 V.

Mircea