-----------------------------------
jimao22
28 Sep 2013 10:48

Star Party Plaiul Lisei - sesiunea de toamna
As dori sa inserez aici un anunt despre un eveniment deosebit, organizat de SARM, prin persoana lui Vali Grigore, in aceeasi locatie deosebita care v-a placut in luna mai, la Plaiul Lisei. 
Evenimentul este un proiect finantat (nu stiu exact de cine - de guvern sau prin fonduri europene) asa incat participarea este gratuita din p.d.v. al cazarii si mesei, in limita a 40 de locuri.
La eveniment sunt invitati sa participe toti cei care doresc, dar cu prioritate cei ce au un cuvant important de spus in astronomia romaneasca de amatori - membrii si organizatori de astrocluburi, organizatori de tabere, curatori ai observatoarelor astronomice sau planetarii, promotori de proiecte in domeniul astronomiei, fiindca unul din scopurile declarate ale intalnirii este acela de a pune miscarea astronomica de amatori din Romania pe un curent convergent. 
Astfel, prin eforturile corelate si coordonate ale tuturor celor implicati in aceasta activitate, miscarea astronomica de amatori din Romania trebuie sa capete greutate si sa devina mai eficienta.

Bineinteles ca noptile (daca vor fi senine) vor fi dedicate observatiilor astronomice.

Programul de zi va cuprinde discutii pe marginea organizarii evenimentelor astronomice din Romania pentru anul 2014, sesiune de referate in domeniul astronomiei si eu propun de asemenea organizarea de ateliere dedicate invatarii si aprofundarii prelucrarilor imaginilor astrofoto cu diverse programe.

Functie de inscrierile ce se vor face, se vor stabili mai exact activitatile ce se vor desfasura.

Mai jos aveti anuntul oficial facut pe site-ul SARM, pe care l-am adus aici in atentia Dvs cu acordul lui Valentin Grigore. 

Cu ocazia Zilei Interna&#539;ionale a Astronomiei 2013 (12 octombrie, edi&#539;ia de toamnă), Societatea Astronomică Română de Meteori organizează o conferin&#539;ă de astronomie în cadrul campaniei &#8222;Astronomia: pasiune, educa&#539;ie, cercetare&#8221;, proiect finan&#539;at de Ministerul Tineretului &#537;i Sportului.

Evenimentul va fi organizat la Plaiul Lisei, jud. Bra&#537;ov, în perioada 10-13 octombrie.

Tematica propusă pentru această conferin&#539;ă:

Rolul astronomiei în rândul tinerilor: pasiune, educa&#539;ie, cercetare
Trasarea unor programe educativ-nonformale prin astronomie
Realizarea unui calendar de activită&#539;i de astronomie &#537;i educa&#539;ie prin astronomie recomandate unită&#539;ilor de învă&#539;ământ, bibliotecilor, palatelor copiilor, cluburilor &#537;i asocia&#539;iilor de astronomie
Resurse materiale educative &#537;i echipamente astronomice
Sesiuni de observa&#539;ii astronomice nocturne
La conferin&#539;ă pot participa reprezentan&#539;i ai institu&#539;iilor de învă&#539;ământ, educative &#537;i culturale interesate, precum &#537;i reprezentan&#539;i de la observatoare astronomice, planetarii, asocia&#539;ii de astronomie, astronomi amatori &#537;i profesioni&#537;ti. Participan&#539;ii pot veni din seara de 9 octombrie.

Se asigură cazarea &#537;i masa. Nu se percepe taxă de participare.

Participarea se face prin completarea formularului de înscriere:
Formular de inscriere on line
Formular de inscriere off line &#8211; se trimite prin e-mail


Pensiunea de la Plaiul Lisei unde se va desfă&#537;ura conferin&#539;a este situată la 3 km distan&#539;ă de sta&#539;iunea Sâmbăta de Sus (unde se află &#537;i Mănăstirea Sâmbăta de Sus), la 11 km de localitatea Sâmbăta de Sus &#537;i la aproape 30 km de ora&#537;ul Făgăra&#537;.

Coordonate: 45.687119, 24.824916


jimao22
28 Sep 2013 10:55


Stiu ca timpul ramas pana la eveniment este destul de scurt, de aceea mobilizarea de care trebui sa dati dovada va trebui sa fie destul de mare daca vrem ca evenimentul sa fie un succes. 
Din pacate este asa cum este, fiindca finantarile de acest fel sunt la discretia guvernantilor si aprobarea proiectelor se face tarziu.
Cei care nu au putut veni in luna mai la Lisa, acum au ocazia sa-si ia revansa.
Va asteptam cu drag.

Numai bine!

sabin fota
28 Sep 2013 11:36


ufff!
daca am fi aflat mai devreme :(

Catalin Paduraru
28 Sep 2013 12:43


Mai merge cineva din Bucuresti? Poate ne combinam cu masinile :)

catalin dumitru
28 Sep 2013 14:52


ufff!
daca am fi aflat mai devreme :(

Prea dintr-o data . O sa incerc in primavara daca se va tine . Acum nu pot nici daca as fi platit sau luat cu elicopterul :) 

Si oricum e pentru ''grei''  :wink:

theogon
28 Sep 2013 15:53


O veste bună și una mai puțin bună. Vestea bună că se organizează o tabără de astronomie (40 locuri cazare și masă finanțate de guvern !!! și cu un program generos. Acțiunea trebuie salutată.
Vestea mai puțin bună este că termenul este cumplit de aproape. Noi (Astroclubul Andromeda) am antamat deja o acțiune de ziua astronomiei și am solicitat deja aprobările necesare și va fi foarte greu să fim în două locuri deodată.

dragos.n
28 Sep 2013 16:21


Eu vreau sa merg, avand in vedere ca nu am fost in primavara, si imi  voi pregati un material.

jimao22
28 Sep 2013 16:48



Si oricum e pentru ''grei''  :wink:

Nu vreau sa intelegeti gresit. Nu e pentru grei. 
E pentru cine vrea sa vina, dar asa cum am spus, ar fi grozav daca ar veni si cei enumerati mai inainte fiindca totul s-ar desfasura la cel mai inalt nivel. Si cred ca asta vrem cu totii - actiuni cat mai bune si la cel mai inalt nivel. 
Altfel ne vom lamenta in continuare ca in Romania e asa si pe dincolo, fara sa ne gandim ca depinde si de noi ca acest lucru sa fie diferit.

Hai, incercati va rog!...

Erwin
28 Sep 2013 17:34


În mai nu am putut participa a&#537;a că sunt interesat să vin dar nu cred că pot sta toată perioada.

MrMxyzptlk
28 Sep 2013 17:49


Oricat as vrea nu pot. Organizam porti deschis la noi de ziua astronomiei de toamna astfel imposibil sa vin, fiind organizatorul principal ... Insa va recomand o chestie: dimineata de sambata (din 11 spre 12) va aduce un triplu tranzit de umbre la Jupiter cu Europa, Io si Callisto, cred ca este posibil de prins de la noi primele clipe (tranzitul dublu sigur, insa cred ca si cel triplu) deci pregatiti echipamentul :D

stelaru
28 Sep 2013 20:15


Si pentru copii, nimic?

jimao22
28 Sep 2013 23:16


Am fost rugat sa fac o corectura la postul initial vis-a-vis de numele manastirii din apropiere, care manastire se cheama Brancoveanu si nu Sambata de Sus. 
Asta pentru cine vrea mai multa exactitate si nu a inteles unde e Lisa.

psemil
01 Oct 2013 18:52


Vin si eu de vineri pana duminica. 
Sper sa avem ceva vreme buna. (mai ales ca prognoza pare optimista pentru saptamani viitoare).

Erwin
01 Oct 2013 21:43


M-am înscris &#537;i eu pe site. Nu sunt sigur asupra perioadei dar nu voi sta cele 3 zile.

achy1978
02 Oct 2013 08:49


si eu m-am inscris ...

StarChild
02 Oct 2013 09:39


@Erwin & @psemil: daca ne "cuplam" sa mergem in grup cu o masina as veni si eu de vineri pana duminica.

Valentin Grigore
03 Oct 2013 01:56

Participarea la conferinta de la Plaiul Lisei
Salutare tuturor,

Cateva informatii legate de evenimentul SARM de la Plaiul Lisei:
- Cei care doriti sa veniti, dar inca nu ati completat formularul de participare, va rog sa o faceti cat mai curand.
Trebuie sa anunt urgent numarul de participanti pentru cazare si masa. Formularul se gaseste in pagina evenimentului la adresa
www.sarm.ro/astronomia2013/conferinta
- Sosirea va fi incepand de joi seara. Se intra cu masa de seara.

In privinta costurilor. Nu se percepe taxa de participare.
Singura problema (serioasa) pe care o avem este aceea ca finantatorul va da banii pe baza de decont ulterior incheierii actiunii, probabil la sfarsitul lunii noiembrie.
Gazdele de la Plaiul Lisei au acceptat plata in acest mod pentru cazare, dar pentru masa e nevoie de plata in avans o parte si la fata locului cealalta parte. Cum nu avem acesti bani, caut sa fac un imprumut, nu stiu cum voi reusi. A mai fost o propunere ca practic fiecare sa achite masa si apoi noi sa facem decontul cand primim banii (deci, practic participantii sa imprumute organizatorul), dar nu prea agreez aceasta varianta... si nu stiu cati dintre participanti o agreaza.
Daca aveti o alta propunere, va rog sa o prezentati... un imprumut ar rezolva problema, banii ii primit cu siguranta de la finantator cel tarziu la sf. lui noiembrie, contractul de finantare e semnat.
Mai e o problema cu suma aprobata pentru masa, e la nivel bugetar, adica 40 lei/zi/3 mese... ceea ce este foarte putin, nu se poate manca de acesti bani de 3 ori pe zi... caut si aici solutii.

In rest, va rog pe toti sa urgentati inscrierile si ma bucur sa ne (re)vedem la Plaiul Lisei.

rabeir
03 Oct 2013 11:26


inscris, merci Cristi - o ratam fara PM...

Erwin
07 Oct 2013 09:21


Eu voi pleca vineri dimineata din Bucuresti si ma voi intoarce la Timisoara dupa conferinta, prin Deva. Am locuri in masina insa numai pentru aceasta ruta. Pentru mancare nu stiu ce alta solutie ar fi decat sa ne aducem fiecare de acasa ce vrem, in plus fata de ceea ce gasim (sau nu) acolo.

Valentin Grigore
07 Oct 2013 11:13

Participarea la conferinta de la Plaiul Lisei
Salut,

Daca mai sunt intentii de participare la intalnirea de la Plaiul Lisei, va rog sa va hotarati URGENT, azi pe la pranz trebuie sa dau situatia pentru cazare si masa...
va rog sa completati formularul de inscriere de pe site (obligatoriu pentru toti participantii) si eventual sa ma anuntati la telefon: 0722 829034.

Multumesc!

jimao22
13 Oct 2013 19:54


M-am intors acasa de la una din cele mai frumoase intruniri astronomice la care am fost.
A fost un regal astronomic.
+ Vremea incredibila - aproape mai buna decat in mai - cerul a fost de cristal in primele 2 nopti si cu un usor voal de nori in ultima noapte, cu temperaturi intre 11 si 15 grade noaptea si 25 ziua. 
+ Mancarea (in pofida temerilor) a fost exceptionala si din belsug, nici vorba de economie la bugetul de masa sau de necesitatea de a completa cu altceva meniul.
+ Compania placuta si discutiile extraordinar de interesante pe marginea subiectelor de maxim interes (in ceea ce ma priveste) - montura ASA, camera FLI, observatorul remote si lucrarile ATM, care au fost prezentare in sesiunea de comunicari si apoi in discutii non-formale intre noi
+ Echipamentul care s-a comportat admirabil si el, fara sa-mi faca nici cea mai mica problema, de parca ar fi stiut ca ne se merita sa faca asta chiar atunci
+ Am avut ocazia sa-l cunosc mai  bine pe Vali Grigore si pot spune ca este un om si un organizator extraordinar, in pofida celor care cred contrariul. Anul acesta s-au implinit 20 de ani de la infiintarea SARM si 31 de ani de cand Vali se lupta pentru ca astronomia romaneasca sa aiba relevanta pe plan national dar si international. E mult si nu cunosc inca pe cineva care sa fi facut nici pe sfert din acest efort.

Am pozat la Orion in Ha (dupa ce termin achizitiile in totalitate, o sa postez rezultatul final), am stabilit cu Marian Achim ce va trebui sa fac sa-mi upgradez observatorul astfel incat sa fie actionat remote si sa devina independent in functionare, ne-am jucat cu montura cea noua a lui Emil Pera si am facut o expunere neghidata de 20 de minute aproape perfecta dupa ce in prealabil ne-am spart capul cum functioneaza, am facut o mica demonstratie "Salvati Rosia Montana", am mers la culcare la 5 dimineata in primele 2 nopti si la 2 noaptea in cea de-a treia noapte (eram rupt de oboseala) si ne-am distrat copios pe marginea micilor incidente sau evenimente ce au avut loc.

Mai vreau...

Catalin Paduraru
13 Oct 2013 23:30


Ce rau imi pare ca nu am putut sa ajung.

Ce montura si-a luat Emil? :)

Erwin
14 Oct 2013 05:11


Cu excep&#539;ia drumului - pe care mul&#539;i dintre cei care am mers prima oară ne-am rătăcit de 2-3 ori, drumul dintre Sta&#539;iunea climaterică Sâmbăta de Sus &#537;i Plaiul Lisei fiind impracticabil din cauza unei gropi cu noroi în pădure - totul a fost grozav! Am cunoscut &#537;i pe viu oamenii pasiona&#539;i de aici &#537;i din alte păr&#539;i, am avut ocazia să împărtă&#537;im experien&#539;e, să povestim întâmplări cu &#537;i fără astronomie. Îmi pare rău că nu am putut veni din prima seară spre a putea profita mai bine de cerul senin. În ultima seară în care am scos telescopul reconstruit de 12" nu a fost a&#537;a bun să putem face mai multe observa&#539;ii DSO. 

Cătălin, este vorba de montura ASA pe care Emil a &#537;i prezentat-o când s-a întors de la concurs. Mie ca inginer mi se pare o capodoperă pentru că formele reci &#537;i precise, superb stilizate, ascund înăuntru ceva complicat care merge ca un ceas elve&#539;ian.

Procyon
14 Oct 2013 14:43


Niste poze, ceva ?

achy1978
14 Oct 2013 21:03


Pot sa va spun ca a fost o intalnire foarte reusita si ma bucur ca am reusit sa ajung acolo. 
De asemenea, dincolo de cerul superb si "frigul" care a lipsit cu desavarsire, am asistat la prezentarea unor lucrari deosebit de interesante.

As vrea sa il felicit pe Valentin Grigore pentru acest eveniment!

Erwin
14 Oct 2013 23:19


În prima seară când am ajuns am observat Luna cu mak-ul cel mic &#537;i am văzut în premieră X-ul de pe Lună. Am încercat să-l pozez cu telefonul la ocular însă nu a ie&#537;it destul de clar. 

Câteva imagini făcute de subsemnatul:

Observa&#539;ii solare:
http://img849.imageshack.us/img849/3659/y58p.jpghttp://img89.imageshack.us/img89/3631/cxlb.jpghttp://img801.imageshack.us/img801/7021/b7az.jpghttp://img39.imageshack.us/img39/2246/hl9.JPGhttp://img7.imageshack.us/img7/3668/6yhx.jpg
La un moment dat s-a făcut coadă la ocular venind toată lumea, inclusiv din cabanele vecine. Păcat că nu le-am putut arăta mai multe obiecte interesante, norii sub&#539;iri &#537;i lumina Lunii au împiedicat vizibilitatea la DSO. Am observat mai târziu Jupiter &#537;i M42 în cerc restrâns.

psemil
15 Oct 2013 00:28


Apar si eu intr-un tarziu, cu aceleasi opinii pozitive vis-a-vis de ceea ce s-a intamplat la "Plaiul Lisei". 
Atmostfera prietenoasa, discutii interesante, mancare buna, cer senin... Imi pare tare rau ca a trecut asa repede.

jimao22
16 Oct 2013 19:41


Am sa pun aici si rezultatul "experimentului" la M1 facut cu montura ASA, 20 de minute neghidat. Calitatea slaba a imaginii se datoreaza la 2 factori: nu am focalizat bine camera - am facut un focus "ochiometric" fara sa-mi dau seama ca la expunere lunga se va vedea rau - (1) si nu a fost facuta sincronizarea pe stele la nivel de pixel (2), aceasta fiind doar de antrenament.
Poza arata foarte bine daca excludem aceste 2 motive si este intr-adevar o poza NEGHIDATA, nu cum v-am indus eu in eroare aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6201&postdays=0&postorder=asc&start=180 - din nestiinta, nu intentionat dealtfel. La mine poza era GHIDATA chiar daca cablul nu era conectat, fiindca se facea ghidajul prin Pulse Guiding si nu prin ST4, ceea ce inseamna ca nu camera dadea direct semnalul de corectie catre montura ci calculatorul, prin EQDIR corecta, dupa ce interpreta semnalul camerei de ghidaj.

Procyon
16 Oct 2013 21:47


Si setupul, cum arata setupul ?

jimao22
16 Oct 2013 23:01


http://www.astrosysteme.at/eng/mount_ddm60.html

Daca te uiti cu atentie in poza cu Marian care prezinta observatorul, ai sa vezi si montura acolo.
Camera era a a mea, precum si luneta (Equinox).

Procyon
16 Oct 2013 23:30


Waw....am mai vazut montura DDM60 prin poze de pe siteul ASA , dar in real, si mai ales in RO nu am mai vazut. Eq6 pare jucarie pe langa ea  :lol: