-----------------------------------
BMB
01 Oct 2013 20:01

Propunere - imagini lunare
In urma unor scurte mesaje cu Valy in topicul de aici...

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=120146#120146

...m-am hotarat sa lansez o invitatie tuturor amatorilor interesati de a incerca doborarea unui record mondial.
Ce record mondial ?
Asta e recordul:

http://www.lunarworldrecord.com/

Acum. 
Daca sunt oameni interesati, cu telescope de minim 200mm, camere monocrome de rezolutie mai mare (gen DMK, ASI), din zona Bucurestiului, atunci uitati ce propun:

Alegem o faza lunara mai mare de Patrar, alegem o locatie buna dpdv al seeing-ului anual, si ii dam bataie.

In principiu, ar fi nevoie de minim 3-4 oameni pentru a incerca realizarea unui astfel de maga-colaj.
De ce "mega"?
Ei bine pentru ca daca vrem sa doboram recordul, e nevoie de distante focale de minim 4500 mm, in seeing mai bun de 4/10, si o coordonare perfecta a observatorilor, cu zonele lunare bine delimitate.

Pe scurt, o astfel de sesiune comuna ar insemna:
-sunat/vorbit stabilit ora de intalnire la locatia X,
-ajuns, descarcat, lasat la aclimatizat telescoapele,
-baut cafea multa ca e nevoie de ceva timp pentru aclimatizarea unor telescoape de 20-30 cm, 
-colimat foarte bine instrumentele,
-pregatit soft, camera, filtru IR pass, 
-inceput achizitie, fiecare cu zonele (fasiile) proprii bine stabilite,
-terminat, plecat, dormit, munca, inceput prelucrat imagini.

Ca durate de timp, estimand din propria experienta in achizitie si procesare, cred ca in 4 oameni, la focale foarte apropiate (as zice sa nu avem "abateri" mai mari de 500mm), putem realiza achizitia in aproximativ 2.5-3 ore maxim.

Asta ar duce toata "lucratura" ca timp astfel:

-2 ore racire+colimare,
-3 ore achizitie,
-o ora alte pregatiri/barfe/neantelegeri.
-o ora drumul, undeva pe langa Bucuresti.

Pe scurt, 6-7 ore intr-o noapte cred ca nu sunt deloc imposibil de "pierdut sub clar de Luna" pentru cei mai multi dintre noi.

Ce-i drept, procesarea ulterioara o sa dureze mult mai mult.
Aici sunt mai multe variante:
-ori fiecare proceseaza pentru el pana la un punct (pana la un tiff final) dupa care unul singur le proceseaza final si asambleaza, sau fiecare isi incearca mana in a asambla colajul final, si comparam dupa aia, ori:
-toate imaginile pica pe mana unui singur individ, si face el toata procesarea.

Cum e nevoie de un minim de 3000-4000 de cadre achizitionate la o focala sa zicem de 5000mm cu filtru IR-pass 685nm pentru fiecare zona de interes, si cum personal dedic cam o ora procesarii unei singure astfel de zone (ce-i drept procesare finala), estimez ca ar fi necesare intre 1 si 2 luni pentru finalizarea procesarii.

Cerintele minime pe care le-as recomanda:
-telescop 200mm, cu posibilitate amplificare la o focala mai mare de 4500mm,
-camera monocroma de rezolutie mare (gen DMK, ASI),
-filtru IR-pass,
-montura suficient de buna cat sa ghideze pe Luna mai bine de o ora (o foarte buna punere in pol si rata lunara ...), cu doar scurte interventii,
-masina pentru transport in afara orasului, macar jumatate din echipa,
-domiciliu prin preajma Bucurestiului, pentru a merge cu totii intr-o singura locatie, astfel eliminand pe cat posibil variatiile mari de seeing.

Deci, e careva interesat ?

Max

valy
01 Oct 2013 20:40

Re: Propunere - imagini lunare
.. estimez ca ar fi necesare intre 1 si 2 luni pentru finalizarea procesarii.
...Sperii lumea, mai bine o bagai pe aia cu berea/vinul fiert, se strangeau mai multi adepti cred ;).

BMB
01 Oct 2013 22:31


Am facut cateva mici calcule...

In primul rand, trebuie sa depasim "bariera"  de 10000 de pixeli pentru axa N-S a Lunii, pentru a depasi recordul respectiv...
Pentru echipamentul meu ar insemna 16-18 regiuni separate pe axa N-S.
Pentru a reduce din nr total de cadre, dar insa a pastra suficiente pentru a le putea selecta, e nevoie de macar 3000 de cadre/zona.
Un disc complet, la cateva zile de Luna Plina, sa zicem la 5 zile dupa LP, ar necesita pentru mine cel putin 130 regiuni individuale (tinand cont de un minim de 20% pentru intercalare).
Cu fps-ul dat de laptopul meu (de fapt de scrierea pe hard, dar poate fi schimbat), am nevoie de 3000cdr=2.5minute per zona.
Deci 2.5 min x 130 zone = 325 minute total.
Deci 5.4 ore !!
Si cam 400 GB de date...
O persoana..
La 3 persoane e clar ca e mult mai fezabil proiectul.

Max

BMB
01 Oct 2013 22:32


A, si daca merg pe metoda mai sus expusa, axa N-S a Lunii ar fi undeva pe la 15000 pixeli, deci 1.5 ori mai mare decat recordul actual :)

valy
01 Oct 2013 22:44


Putem trisa, alegem un moment cand luna e subtire.
Dincolo de calcule eu sunt de parere sa incepem sa facem mozaicuri, doar sa ne sincronizam intr-o seara.

BMB
01 Oct 2013 22:48


Nu trisam !!
Facem cum trebuie ca sa iasa bine si sa fie bine :)

Facem mozaicuri...

Mai avem un om de baza.
Se baga 1000%
Adrian Sonka.

Deci estem deja 3.

Tot 640pixeli, dar e bine.
Propunerea spre el are si o data aproximativa...dupa 18-20 ale lunii Octombrie.

Deci ne strangem.

valy
01 Oct 2013 22:55


Nu trisam atunci, dar eu nu stiu ce sa zic, 640x480, suprapunere cam 30% intre cadre, 15.000 pixeli, luna aproape plina...vezi d'aia ziceam sa automatizam procesul. Chiar nu vrei sa trisam, macar asa putin? Drizzle 300%?

BMB
01 Oct 2013 23:02


:))
300%...
Oricum trebuie sa rescalam cumva cadrele la post procesarea individuala, inainte de lipire. 
Evident ca si baietii cu World Record-ul au facut la fel, altfel nu ai cum sa combini 200 si ceva de cadre de la cateva instrumente diferite si camere si mai diferite.
Dar nu chiar 300% :D
Ma gandeam la un 150% maxim.

De asta si ziceam sa folosim instrumente cat mai apropiate, mai ales la distanta focala si detalii per pixeli.

Max

valy
01 Oct 2013 23:06


O sa fac un test cred ca softul de panoramice stie  sa scaleze nitel. Eu am 4400, pixel size 5.6um, gasim noi un numitor comun, sa ajungem la aceeasai rezolutie arcsec/pixel, asta e cea mai mica problema.

achy1978
02 Oct 2013 08:44


M-as baga si eu , in functie de locatie, cu C 9.25-ul meu ...

Doar ca focala la mine  este undeva la 7m (am doar un barlow 3x de calitate buna .... 2x nu am) ... si imi mai trebuie o montura care sa il sustina.

sabin fota
02 Oct 2013 09:14


:shock:  spor la treaba baieti!!!!
Sa le bateti recordul mondial  :)

valy
02 Oct 2013 12:01


Acum nu identific decat trei probleme pe care trebuie sa le depasim:
- vremea
- sa ne sincronizam 
- sa avem rabdare si multa atentie sa nu ratam vreo zona
In rest propun sa incepem un prim test cu proxima ocazie, poate descoperim si alte posibile probleme.

O idee e sa avem o poza mare a lunii in faza respectiva, ne impartim zonele, fiecare isi face un mic calcul: cam cate pozitii trebuie sa acopere, cat sa miste de la un cadru la altul, ce storage/timp necesita.
Odata demarata achizitia, trebuie sa ne marcam pe acea poza, dreptunghi cu dreptunghi, ce am capturat ca sa nu ratam ceva, ca sa nu ne suprapunem mai mult decat e necesar. Pt. panoramica e necesar sa avem cam 30% suprapunere intre cadre succesive si intre linii. In plus ca sa nu avem probleme cu stocarea, si cu timpul necesar as zice sa nu filmam prea multe cadre, nu mai stiu exact cat e timpul de expunere dar la 500 cadre si 100fps nu e nevoie decat de 5 sec per pozitie.

Un alt aspect ar fi timpul de expunere si implicit cat % din histograma sa acoperim altfel o sa iasa fie prea intunecate fie prea arse, tinand cont ca Luna are o gama dimanica mare, e usor sa arzi zonele luminate. De obicei setam cam 40-50%, mai mult, dupa wavelets, se ardeau usor zonele luminoase.

Fiind un test probabil e bine sa mergem pe focala mai mica. Cu cassul sunt limitat la 4400, dar voi cu SC puteti folosi focala nativa si faceti drizzle, sau poate aveti pixel size mic si ne apropiem cumva de aceeasi rezolutie per pixel.

Dupa ce avem cadrele discutam si ce facem cu ele.

BMB
02 Oct 2013 12:25


achy1978: Marian, te poti baga, evident, insa eu nu am extins invitatia proiectului si spre zonele din afara Bucurestiului din urmatorul motiv:
-daca observatorii sunt raspanditi pe o zona foarte mare, atunci exista riscul ca unii dintre ei, in noaptea achizitiei, sa nu poata face imagini din cauza vremii, seeing-ului etc.
-daca se planuieste exact ce face fiecare si din motivul de mai sus unul nu poate termina secventa lui, atunci e rau.
Evident ca mai sunt amatori interesati/capabili sa se implice la asa ceva, insa tocmai distanta mare intre observatori e problema.
E destul de important ca seeing-ul sa fie cat mai asemanator. Asta e o conditie pe care eu am pus-o aici in topic, pentru ca as vrea ca respectivul colaj sa fie de o calitate generala mai buna decat a celor cu recordul mondial. Uita-te pe imaginea lor si ai sa vezi ca nu are o calitate buna pe toata suprafata, plus ca cel ce a unit-o a mai dat ceva blur post-procesare pentru a mai uniformiza nivelul de detalii per total. Eu nu as vrea sa fac asa, daca tot ne bagam la o chestie de amploarea asta. 
Stiu ca ai C 9.25-ul, cu focala de 7000 e ok daca poti face imagini, ca e mai bine sa fi nevoit sa le subdimensionezi decat sa le maresti. Cu montura...nu aveai un EQ6 pt luneta ? Sau preferi sa nu mai schimbi instrumentul ?

Sabin: Mersi de incurajari. Avem nevoie, in special cu vremea asta...

Valy: Sincronizarea nu ar fi o problema atata vreme cat mergem toti intr-un singur loc. Avem telefoane nu ?
Nu pierdem zonele, si o harta din noaptea respectiva o pot pregati eu, cu traseele Est-Vest pe Luna pentru a le avea fiecare. Totul depinde de cati oameni si ce focale/camp avem.
Camerele trebuiesc orientate orizontal, perfect sincronizat la fiecare (ma refer la axa).
30% suprapunere e un pic cam mult, eu de obicei ma duc intre 10 si 15% maxim. Altfel la fiecare cateva cadre "pierzi" timp pentru alte cadre inutile...
500 de cadre sunt prea putine. E nevoie de minim 3000 per zona. 
La 3000 cadre in seeing 4-5/10 ramai in cel mai bun caz cu 1500 (gandeste-te la timpii de expunere datorati amplificarii mari cat si din cauza filtrului IR, ce la tine e chiar mai intunecat decat al meu de exemplu !). Nu ar fi bine sa avem sub 1000 de cadre bune per zona intr-un seeing normal (4-5/10). E nevoie de un numitor comun pentru toti cei implicati, si intr-adevar histograma trebuie sa o avem toti setata incat sa nu ardem zonele luminoase (reglaj pe o zona de pe limb !) dar sa nu pierdem nici zonele de la terminator. O gamma setata la 50% e necesara.

Mai avem doua saptamani si ceva pana cand am putea incerca ceva...

Max

valy
02 Oct 2013 12:35


daca observatorii sunt raspanditi pe o zona foarte mare, atunci exista riscul ca unii dintre ei, in noaptea achizitiei, sa nu poata face imagini din cauza vremii, seeing-ului etc. Cat mai multi cu atat mai bine, avem predictii de seeing, nu ne bagam daca e nor, mai ales ca procedura e de durata, cateva ore, chiar daca avem o locatie unica tot e riscant ca la jumate sa vina norii. Oricum procesul se poate relua/completa dupa o luna, cand revine in aceeasi poziti, nu?

Sincronizarea nu ar fi o problema atata vreme cat mergem toti intr-un singur loc.
Sincronizare in sensul sa fim toti disponibili in acea seara.

E nevoie de minim 3000 per zona.
Ma refer la un numar mic de cadre doar acum la inceput, de proba. Pt. recordul mondial vedem ce si cum, ma indoiesc ca il putem ataca din prima.

Camerele trebuiesc orientate orizontal, perfect sincronizat la fiecare (ma refer la axa).Ce intelegi prin orizontal? Oricum fiind EQ se va roti in timp.

30% suprapunere e un pic cam mult, eu de obicei ma duc intre 10 si 15% maxim. Altfel la fiecare cateva cadre "pierzi" timp pentru alte cadre inutile... Pare cam putin, mai pierzi la margine cativa pixeli in procesul de stack, daca iti fuge montura putin mai pierzi nitel. In conditii perfecte, la un senzor cu rezolutie mare cum ai e ok 15%, dar e safe sa fie mai mult, de multe ori m-am fript cu panoramicele ca nu aveam suficienta suprapunere si nu vroia sa o lipeasca nici picata cu ceara, mai ales pe zonele fara detalii. Aici probabil depinde de fiecare, in functie de echipament isi adapteaza suprapunerea ca sa iasa bine.

Cu ce faci mozaicul? Eu am folosit hugin ptgui si autopano giga.

dcristi
02 Oct 2013 17:20

Deci, e careva interesat ?Max
Ma bag si eu!

achy1978
02 Oct 2013 17:47


In principiu, camerele trebuie aluniate ortogonal... adica axa RA sa fie aliniata cu latura mare a senzorului si axa DEC cu latura mica.

Ca si locatie, cred ca am putea inchiria cateva camere la o pensiune intr-o zona ceva mai inalta de pe langa Pitesti.

Eu cred ca problema cea mai mare va fi umiditatea ridicata in aceasta perioada.

achy1978
02 Oct 2013 17:48


In principiu, camerele trebuie aluniate ortogonal... adica axa RA sa fie aliniata cu latura mare a senzorului si axa DEC cu latura mica.

Ca si locatie, cred ca am putea inchiria cateva camere la o pensiune intr-o zona ceva mai inalta de pe langa Pitesti.

Eu cred ca problema cea mai mare va fi umiditatea ridicata in aceasta perioada.

valy
02 Oct 2013 17:54


In principiu, camerele trebuie aluniate ortogonal... adica axa RA sa fie aliniata cu latura mare a senzorului si axa DEC cu latura mica.Rotatia n-ar fi o mare problema, fiecare isi face bucata lui, la sfarsit softul de panoramice stie sa roteasca si sa potriveasca totul.

Eu cred ca problema cea mai mare va fi umiditatea ridicata in aceasta perioada.Noi sa ne apucam sa facem 1-2 incercari, vedem daca iese si cum iese.

Nu cred ca pot sa ies din bucuresti dar ramane de vazut locatia. In principiu daca "ungem" mecanismul, probabil ar fi bine ca la momentul prielnic (seeing, pozitie pe cer, etc) sa facem rost de o locatie buna pt. mozaicul final.

jimao22
02 Oct 2013 19:21


M-as baga si eu... 
Am MN-ul cu focala de 980 si un Telextender de 5x => 4900 mm focala si am si o camera planetara ( :) multumesc !) DFK. Problema mea e ca nu am deloc experienta cu set-up-ul pentru planete. Am incercat ceva in doua dimineti la Jupiter dar nu am reusit mai nimic. Daca acceptati un novice printre voi care sa va puna la dispozitie echipamentul si sa vada si el ce faceti voi pe acolo, ca un copil de mingii, atunci ar fi ok.

mak
02 Oct 2013 20:27


Daca mai e loc si locatia e pe langa Bucuresti si reusesc sa fug, particip si eu cu QHY5L-II si fie C8 la focala 4200/4400/4800, fie (Doamne ajuta!) 245/5000. Ca filtre am doar Longpass 610nm sau Pro Planet Ir742nm.

BMB
02 Oct 2013 21:09


Valy:
La sincronizare ma refeream ca daca mergem toti intr-un singur loc e clar ca suntem "sincronizabili" :)
La suprapunerea cadrelor cu 10-15% nu trebuie sa ai probleme; 
15% din 640x480 e tot 15% si din 1280x960 pixeli (ca raport). Problema cu fugitul monturii e si motivul de care iti spuneam mai devreme ca trebuie sa stai cu telecomanda in mana tot timpul.
Pana acum am utilizat Microsoft ICE (recomandat de regretatul Flavius) ce duce frumos mozaicuri de 40 de zone fara probleme, cu tot cu rotatie si "nivelare" de expunere/gamma.

dcristi:
Excelent ! Sincer ma cam gandeam la locatia ta (nu la tine in curte, cat mai degraba prin imprejurimi, o suprafata mai mare) pentru o intalnire :) Din ce vad, seeing-ul la tine ma cam face sa uit de Barbados (ma refer la Jupiter). Nu vreau sa ma autoinvit, insa daca sti o zona disponibila prin zona ta, pentru 5-6 observatori (ca vad ca se strang) ar fi superb.
Eu, la locatia mea de observatii, seeing-ul (cand e umezeala mare) depaseste constant pentru ore in sir valori de 5-6/10, cu "oscialtii" de 7/10. Octombrie este una dintre acele luni ale anului cand seeing-ul spre dimineata este foarte bun (la fel si septembrie, dar mult mai rar august si iulie).

achy1978
Ai perfecta dreptate cu orientarea camerei. Excat la asta ma si refeream. Cel mai lung colaj mi-a luat aproape 2 ore, si daca nu aliniam asa camera, aveam probleme...
Si cu umiditatea ai dreptate, insa preferam o locatie mai langa Bucuresti, pentru ca stiu cel putin doua locatii cu seeing mediu de 5-6/10 la Luna cand e la declinatie mare. Si sunt sigure. Altfel, suntem o gramada din Bucuresti, si nu cred ca ar fi multi dispusi sa mearga pana la Pitesti...Insa vedem noi cum facem pana la urma.
A, si umiditatea mare, eventual si o usoara ceata la nivelul solului, e fantastica !! Crede-ma. Eu cand am ceata/umiditate mare am si seeing-ul excelent ! Si corectorul ca dupa dus dar deh, asta e...

jimao22
Din nou excelent. Ne strangem. Ce diametru ai la Mak-Newt ? Banuiesc ca pana in 200 mm. Daca are optica buna, putem incerca si cu el. Cand ne intalnim evident ca o iti dai seama ce si cum cu mozaicurile lunare. Nu-i greu. Doar ca trebuie sa fim atenti 4-6 oameni sa nu ;asam zone neacoperite..

mak
Si inca unul :) Excelent din nou. E perfect daca reusesti cu 250-ul. Si 610nm e bun, si poate si 742-ul daca e suficient de sensibila camera. Nu uita ca trebuie sa mergi la F/D peste 20 (scade destul de mult lumina...

Cred ca pana acum singura mare problema ar fi vremea. Se anunta a fi "superba". 
Ramane sa alegem o locatie, si in week-end o sa postez cateva harti lunare (via VMA) pentru orientare valabile pentru octombrie. Sa ne calculam fiecare un pic campul si zonele "de facut".

A, si Valy: Nu, procesul nu se poate relua dupa o luna, pentru ca libratia nu este aceeasi la fiecare faza, dupa perioade egale. Deci singura sansa e sa facem toti intr-o singura noapte.
Ca fapt divers, uite aici diferentele dupa doar o zi !:

http://maximusphotography.files.wordpress.com/2013/10/claviusanimation_max.gif

Max

valy
02 Oct 2013 21:23


Valy:
15% din 640x480 e tot 15% si din 1280x960 pixeli (ca raport). 
E si nu e: la mine inseamna 100 pixeli in care sa gaseasca puncte de care sa se agate, la tine o sa fie dublu numarul de pixeli, cred ca in zonele mai plate, fara detalii, o sa dam cu clika-clika sa aliniem manual. Dar asta e cam filozofie, poate o sa incerc niste teste pana atunci.


A, si Valy: Nu, procesul nu se poate relua dupa o luna, pentru ca libratia nu este aceeasi la fiecare faza, dupa perioade egale.O luam la pila daca nu se potriveste la fix :)
In cazul asta ar trebui sa avem si o rezerva in caz ca il lasa bateria pe careva, planul B, adica sa ne putem regrupa rapid, sansele sa mearga ceva prost sunt multe, doar mie mi s-au terminat bateriile de cateva ori in plina actiune, softul nu mai vedea camera, hardiscul se umplea in mod inexplicabil, etc.

Jimao dece nu incerci la Luna cateva cadre, nu e asa greu, e mai simplu decat Jupiter, ai lumina destula, e mare cat cuprinde?

Daca iesim pe camp ce facem cu alimentarea? Pe frig, cateva ore, nu cred ca tine o baterie auto si avem nevoie pt. laptop in principal. Ce solutii aveti?

Spor.

BMB
02 Oct 2013 21:29


In legatura cu alimentarea...

Eu de obicei merg cu masina si o las pornita perioada cat fac achizitie (mai multe ore de obicei). Am patit-o pana acum (in 6 ani) de 3 ori sa raman fara baterie si sa am nevoie de "suna un prieten" sa ma "defibrileze sub capota". De atunci stau cu masina in aval de vant (stiti la ce ma refer) si am ca rezerva un acumulator-lanterna SkyWatcher Tank de 7 Ah. Dar nu prea il folosesc. De asta locatia trebuie sa fie mai intinsa ca surpafata, pentru a nu interfera unul cu altul dpdv al turbulentei locale/proprii.
Eu pot sa stau cam la 6 metrii de masina...e o distanta optima.

Max

jimao22
02 Oct 2013 22:34


Daca vreti (si va tin cauciucurile si rezervoarele) veniti la mine acasa.
Avantaje:
1. suntem intr-o curte pazita de 4 caini fiorosi ( :twisted:)
2. e o zona de tara cu relativ putina poluare luminoasa si cu o livada de jur imprejur cat cuprinde, deci seeing bun (asa cred - experienta mea la planete e minuscula)
3. nu imi mai desfac telescopul de pe pilon si eu fac pozele din observator
4. avem alimentare cu curent asigurata
5. avem alimentare cu cafea asigurata
6. avem alimentare cu vin/bere asigurata
7. nu e chiar asa departe de Bucuresti
8. ..... 

Mak-newtonul are 190 mm.

L.E. Daca va surade ideea, ganditi-va doar sa nu fie saptamana viitoare cand voi fi la Lisa (o sa fie si achy acolo dealtfel).

valy
03 Oct 2013 01:02


In legatura cu alimentarea...
Alimentezi laptopul direct la 12V sau cum?

 doar sa nu fie saptamana viitoare cand voi fi la Lisa (o sa fie si achy acolo dealtfel).In primul rand trebuie sa fie cand e Luna pe cer, noaptea.

BMB
03 Oct 2013 13:14


Valy:

Da, si montura si laptopul le alimentez la 12V. Nu ai cum la 220 in camp :)

Max

valy
03 Oct 2013 13:17


Nasol, cam tot ce am merge la 18-19V. 220 faci din 12 empiric folosind un UPS, tragi fire de la baterie. Banui ca exista si solutii mai eficiente. Insa e tentanta si propunerea lui Jimao.

BMB
03 Oct 2013 13:37


Ok, scuze de neprecizari. Ma refeream ca sursa e de 12 V.
Montura e tot la 12 V, insa laptopul e alimentat via alimentator universal de masina la 19V. 

E tentanta oferta, insa nu pentru perioada urmatoare.
Adica eu nu as vrea sa ma deplasez zeci de km pentru un test, cand am doua locatii mult mai aproape de casa. Una la 6km, alta la 25km. Si ambele cu seeing cunoscut...(in fine, stiu ca e stabil in anumite conditii). Cel putin pentru primul test chiar nu o sa fac vreo deplasare pe distanta lunga.
Ar fi poate buna o deplasare (daca nu vine iarna "bine") mai spre munte la o locatie in care se cunosc conditiile (de seeing bun), insa nu prea stiu de la nimeni de o astfel de locatie. Si ma refer sa poata fi dovedit seeing-ul prin imagini, nu verbal.

Max

valy
03 Oct 2013 13:55


Ok, propun sa facem fiecare teste inainte, acasa sau unde putem, fiecare sa incerce sa faca panoramica la focala mare sa vedem ce probleme apar. Dupa aia tot asa fiecare din locatia lui sau la gramada sa incercam una completa, poate ne iese din prima :).

rabeir
03 Oct 2013 17:58


M-as baga si eu, 254 apertura 4800 focala cu powermate 4x, insa doar DSLR momentan pe partea de camera.
In cel mai rau caz, daca aveti amatori mai dotati ca hardware de achizitie imagini cred ca pot veni cu o contributie macar la procesare, cu un PC foarte rapid ma refer...

valy
03 Oct 2013 18:18


Cu dslr din 3 cadre ai rezolvat-o pe doamna Luna :). Problema e insa ca nu prea merge ca ai senzor color: filmarea are rezolutie slaba/compresie (ai canon? asta stie filmare crop 100%), iar foto nu prea merge ca nu vrei sa consumi shutterul de dragul unui mozaic. Dar poti incerca, cine stie, eu am vazut cum e si nu prea merita.

PS: asta e ce-am reusit la un mom dat, la 1500mm: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6364&postdays=0&postorder=asc&start=675#95373

rabeir
03 Oct 2013 18:28


EOS 450d
stie filma dar nu la performantele unei planetare speciale...
o luna cu ea: http://www.astrobin.com/56877/

dcristi
04 Oct 2013 11:14


Valy:
Sincer ma cam gandeam la locatia ta (nu la tine in curte, cat mai degraba prin imprejurimi, o suprafata mai mare) pentru o intalnire :) Din ce vad, seeing-ul la tine ma cam face sa uit de Barbados (ma refer la Jupiter). Nu vreau sa ma autoinvit, insa daca sti o zona disponibila prin zona ta, pentru 5-6 observatori (ca vad ca se strang) ar fi superb.
Max

Cred ca pot rezolva asta. Ar fi ceva variante:
1. Langa mine e un teren viran. Vecinul meu inca nu a construit nimic. Problema e ca pe directia SE sunt niste salcami. Asta inseamna ca nu putem trage cat luna e sub 25 grade. Spre V sunt iar niste case care ocupa pana la 20 grade.
Deci 2-3 incap la mine in curte si vreo 4-5 langa.
2. Prin cartier, din loc in loc, sunt niste locuri de joaca. As putea vorbi la asociatie sa ne dea un cablu de curent.
3. In camp - fara restrictii dar si fara curent. O sa fie greu sa car 50Kg de echipament dar o fac. :)

Telescoapele le pot tine la mine in curte mai multe zile, puse la racit, urmand ca in seara in care e seeing bun sa dau alarma.
Luna trebuie sa fie cateva zile dupa LP. Am avea-o mai mult pe cer.  De ex. pe 21 Oct la ora 23 e la 30 grade alt spre E, la 3 e la meridian la 63 grade (!) iar la 6 se apropie de V si e inca la 47 grade.

dcristi
04 Oct 2013 11:36

I
Ca durate de timp, estimand din propria experienta in achizitie si procesare, cred ca in 4 oameni, la focale foarte apropiate (as zice sa nu avem "abateri" mai mari de 500mm), putem realiza achizitia in aproximativ 2.5-3 ore maxim.
Max

Aici am ceva comentarii.
1. Ei zic asta pe site: 
"So, to beat our record, you will need to:
...Use more than 288 panes in the mosaic..." 
asa ca ar putea comenta daca facem doar 130 de zone.

2. Mai bine nu vorbim de focale apropiate ci de arcsec/pixel. Una e sa tragi cu DMK-ul la 5.6um/pixel si alta e cu ASI la 3.75um/pixel. Cum ai spus tu, la 4500mm focala, rezolutia ar fi 0.17 arcsec/pixel la ASI.
DMK trebuie sa faca 2 fasii de 640x480, la 6700mm focala, si in timp dublu ca sa prinda pe ASI la 1280x960 la 4500mm. Oricum nu e obligatoriu ca fiecare sa faca fasii la fel de mari.

3. Putem avea si camere color. Le punem filtre R sau G, in functie de seeing, sau aruncam canalul B inainte de prelucrare si cred ca iese acceptabil. Mai am si eu un 618 de folosit.

valy
04 Oct 2013 12:03

 
Aici am ceva comentarii.
1. Ei zic asta pe site: 
"So, to beat our record, you will need to:
...Use more than 288 panes in the mosaic..." 
asa ca ar putea comenta daca facem doar 130 de zone.
Cred ca e irelevant numarul de cadre ci conteaza rezolutia arcsec/pixel. Intre timp au aparut senzori mai mari si deci poti utiliza un nr. mai mic de cadre. Sau poti avea suprapunere mai mare si automat utilizezi mai multe cadre.

 2. Mai bine nu vorbim de focale apropiate ci de arcsec/pixel....Normal asa ar trebui, la sfarsit cred ca fiecare va trebui sa scaleze sa ajungem toti la acelasi arcsec/px dupa care sa facem mozaicul final.

BMB
04 Oct 2013 14:42


Ok. Dau dreptate tuturor la aproape orice :). 
Nu dau dreptate la rescalare insa ! Trebuie sa avem o rescalare cat mai mica cu putinta (nu 200% !!) daca vrem sa iasa ceva si bine si frumos.
Altfel putem lucra si cu ED-uri de 65mm...

Pe scurt, am venit cu propunerea asta sa batem un record mondial pentru ca ar fi frumos (dupa mine) ca unul dintre subiectele cele mai importante de pe cer -Luna- de care deep-sky-istii se feresc :) sa intre putin mai mult in atentia amatorilor romani. Nu de alta dar in ultimii 3 ani au aparut "made in Romania" foarte multe imagini de calitate "internationala" si aici ma refer la planete si Luna in special, nu mai pun accentul pe deep-sky unde avem si castigatori la competitii "de afara". 
Avem instrumente, camere, cunostiinte, deci nu trebuie decat dedicare totala la un proiect comun.

Si mai pe scurt:
eu incerc dupa urmatoarea LP (la 5-6 zile dupa) un test, cel mai probabil cu Adrian Sonka la sud de Bucuresti (e o locatie acceptabila pentru amandoi, fiind f aproape). In caz ca mai vrea cineva sa participe doar pentru acest test la locatia respectiva, ne anuntam aici pe topicul asta. Noi in principiu avem instrumente asemanatoare, camera lui fiind insa 640x480, si alt pixel size (evident Cristi ca la asta ma refer cand am zis de focala, insa cu ASI eram doar 2 oameni, restul au pixel-size-ul asemanator, nu atat de mic ca senzorii ASI).

Evident (din nou) ca fiecare poate incerca ce vrea de unde vrea etc...
Noi mergem acolo nu doar pt testul asta, ci si pentru eventuale alte observatii (mai nou m-am mai jucat si eu cu astrospectroscopia, si imag la neb planetare), deci o sa stam ceva.
Inca nu stim cand exact o sa facem exact chestia asta. Depinde si de vreme si de vremuri...

Ramane de discutat, dupa un prim test al fiecaruia ce vrea sa participe la colajul final, unde mergem pana la urma si cand.

E bine sa avem mesaje constant pe topicul asta atunci cand deja cineva isi face testele si are o configuratie stabila.

Spor la imagini !
Max

valy
04 Oct 2013 15:36


 
Nu dau dreptate la rescalare insa ! Trebuie sa avem o rescalare cat mai mica cu putinta (nu 200% !!) daca vrem sa iasa ceva si bine si frumos.Ok, un nu hotarat rescalarii dar cum facem ca fiecare are alt pixel size si focala. Care e targetul de rezolutie arcsec/pixel pe care il vrem?
Eu am 5.6 um si 4400, mai mult sau mai putin nu se poate. Dcristi are focala mult mai mare si pixelsize mult mai mic deci probabil ca va avea per total dublu rezolutie per pixel. Cineva trebuie sa scaleze mult.

valy
09 Oct 2013 14:05


O veste buna de la Emil, cel care a facut AS!2, pt. procesare bulk, ramane sa vad daca merge ok la Luna:

If you open multiple movies at once, and press process (after analyzing and placing APs) it will automatically process all the other recordings as well. Unfortunately, the placement of APs is rather stupid, because it will just add the APs in a grid to each video. Also, you cannot change the Alignment Anchor, but that is often not necessary anyways.

Is this enough for your purposes? I use the function myself often for planetary recordings (it will reuse the APs you previously set), and for white light solar image (it will set a grid of APs on each recording automatically).

BMB
22 Oct 2013 15:37


Nu am mai scris de mult pe acest topic, si usor usor, incet incet, dar sigur, momentul intalnirii pentru marele colaj a venit.
O noapte aleasa pana acum in acord cu Adrian Sonka si cu Cristi (in a carui curte o sa poposim vreo 6 ore) este cea de maine spre poimaine, adica miercuri spre joi.

Acum ramane ca toti cei interesati sa lase un semn aici pana maine la ora pranzului (maxim, ca sa stim si noi ce si cum). Adica daca vine, cu ce vine...
Ora de ajuns pe acolo ar fi 00:00:00. Deci inceputul lui joi...

Diseara o sa pregatesc o harta a Lunii cu faza din ziua respectiva si cu ceva trasee orientative. Trebuie sa stim totusi maine la o ora acceptabila (adica nu tarziu) cu ce detalii per pixel o sa lucreze fiecare si daca este fezabil respectivul setup. 

Max

mak
22 Oct 2013 19:15


Din motive obiective pe care nu le mai amintesc aici, nu pot ajuta decat daca trag de la mine din curte odata cu voi. O sa folosesc C8-ul (cassegrainul de 10" e gata, dar mai am de facut ceva reglaje) la f/21-25 si QHY5L-II (acelasi senzor ca ASI120MM).
Dati-mi un semn daca e ok asa. Atentie ca se anunta umezeala serioasa maine si joi noapte, sa va luati ce trebuie.

valy
22 Oct 2013 21:02


Eu o sa fiu in balcon daca nu apare neprevazutul, am focala 4400, basler ace momo (pixel 5.6um) si IR 740, dar nu stiu daca sa ma bag sau nu ca va stric fengsuiul: apertura mica + turbulente de balcon + fereastra de timp relativ mica (~2 ore).

psemil
22 Oct 2013 23:05


Citesc cu mult interes acest topic, inca din prima zi. As vrea sa pot fi si eu partas la acest eveniment insa datorita experientei mele foarte modeste in domeniul fotografiei planetare, nu pot decat sa va privesc/incurajez si sa sper ca veti reusi sa doborati recordul inainte de sfarsitul anului.

Deoarece de-a lungul ultimelor pagini au tot fost discutii despre felul in care veti reusi sa aliniati atatea imagini multe facute la rezolutii diferite va rog sa-mi permiteti un sfat:
Fiind o echipa incercati pe cat posibil ca la ziua achizitiei sa uniformizati rezolutiile (facand schimb de camere CCD pentru o seara), sa nu faceti drizlle deoarece cei de la Guinness Book fiind extrem de pretentiosi ar putea sa nu valideze recordul. 
Eu cred ca nu vor avea nimic de obiectat daca veti face downscalling spre rezolutia cea mai mica si cred ca aceasta este singura cale garantata spre succes.  Oricum le puteti trimite spre validare si versiunea cu drizzle 120% - 200% ...

Va felicit pentru initiativa si sper ca si vremea sa tina cu voi. Bafta.

Emil

dcristi
23 Oct 2013 11:57


Eu am sa merg pe barlow TV 3x si filtru pus direct pe camera. Daca pot sa mai cresc putin focala, in functie si de voi, atunci pun si ADC-ul.
Rezulta focala de aprox 4.5m si 0.17 arcsec/pixel. Tot cadrul va avea 3.6/2.7 arcmin.
Pentru mine te rog sa lasi o marja mai generoasa la fasii. Trebuie sa ajustez mereu din telecomanda si nu vreau sa apara probleme la lipire.

BMB
23 Oct 2013 13:02


Am facut o impartire preliminara, tinand cont pana acum de 3 oameni ce or sa fie prezenti la Cristi in curte. Impartirea tine de echipament si are si zone de intercalare pentru orice eventuala problema (rotire a campului de exemplu). 
Cei ce nu pot merge acolo dar vor sa participe, si poate nu au diametrul telescopului suficient de mare, insa totusi pot scoate imagini la fel de bune sau pe aproape (de ex sa aiba seeingul f bun) pot incerca sa faca alte felii si la final vedem ce iese.

Cu downscaling-ul nu merge. Tocmai aici e problema. Daca mergem in jos nu atingem telul de 10000 pixeli pe verticala ! Deci nici vorba de micsorat, iar upscaling daca imaginile sunt slabe...iarasi e cu probleme. Evident ca o sa avem un numitor comun la un moment dat, asta insa la prelucrarea finala. Nu vreau sa coboram nivelul de detalii doar ca sa ajungem la un consens, altfel degeaba le fac unii cu 300 mm diametru la 6 metrii focala, cand altii lucreaza cu 150mm si 3 metrii focala...

Astept si opiniile voastre (in special Cristi si Adi) daca sunteti de acord cu impartirea, si ceilalti daca vor sa contribuie o pot face evident. Am facut astfel harta pentru ca noi o sa facem oricum toate zonele, insa daca fac si altii le lipim la final si evident o sa avem o echipa finala mai mare. Totul e sa corespunda cat de cat cu rezolutia si detaliile celorlalti...

Spor,
Max

sonkab
23 Oct 2013 13:09


Eu sunt de acord cu impartirea.

valy
23 Oct 2013 13:09


Cum tineti evidenta zonelor acoperite? Ma gandesc sa desenez un dreptungi pe imaginea Lunii, pe masura ce capturez mai desenez inca un dreptunghi, si tot asa.

BMB
23 Oct 2013 13:18


Da, ori asa, ori sa ai Luna orientata Est-Vest din montura deci stii ca te duci ori est-vest si intercalezi pe 15-30% cu urmatoarea, ori iti mai tragi cateva linii paralele cu cele din imag postata de mine si le imparti dinainte, insa nu cred ca practic e bine asa. Eu de obicei ma duc est-vest si intercalez pe 15% pe rata lunara merge f bine.

valy
23 Oct 2013 13:26


Problema nu e la deplasarea la urmatorul cadru ci cand te intorci sa o iei pe linia urmatoare, daca trage montura sau se misca ceva, iesi la o tigara etc, te poti departa de fasiile precedente.

Folosim filtru IR, da? Histograma pe la 30-40%?

Daca voi faceti toata luna, ma bag cu Mak, avem amandoi 8" f22, facem inca una, la sfarsit facem stack de panorama full cu a voastra :).

BMB
23 Oct 2013 14:57


Ok :)

Da, filtre IR-pass obligatorii.

Merge ca la 1500 cadre achizitionate nu stai mult pe o zona si cand te intorci ai oricum 20-30% suprapunere initiala, nu ai cum sa iesi atat de mult din zona. Eu oricum stau to timpul langa laptop, deci poate ar fi bine si voi sa faceti la fel.

Erwin
23 Oct 2013 23:33


Succes, băie&#539;i! Rezultatele vor fi a&#537;teptate cu sufletul la gură &#537;i ochiul la ocular! :)

dcristi
25 Oct 2013 16:11


Salut baieti! Iata raportul meu de activitate :)

Pana sa vina tavalugul ala de ceata am tras fix o ora fara un minut. 
In total am avut 51 zone utile. La 30fps si 1500 cadre/zona randamentul a fost cam de 70% :)
In total am 87Gb de filme iar mozaicul final are 7600x4000 pixeli.
Atasez jpeg-ul cu mozaicul resize la 2000x1000 pixeli si niste cratere la rezolutia maxima. Stack-ul e doar de proba si l-am facut cu AS2 la gramada.
Daca apucam sa revin si sa inchid zona mai dura cam 15 minute si acopeream partea mea in proportie de 50%. Inseamna ca evaluarea lui Max e buna si in 3 ore/3 oameni putem acoperi tot.

Max, iti pregatesc un HDD cu filmele mele eventual si cu ale lui Mak.
Cristi

BMB
25 Oct 2013 18:30


Frumos Cristi, eu am facut mult mai putin decat ma asteptam sa fac. O sa vina si o evaluare a mea despre aceasta prima incercare.
Imaginile au rezolutie f buna insa sunt prea intunecate. Eu le-am salvat si le-am marit gamma pt ca nu vedeam nimic pe ecran. Mai deschide-le putin ca e pacat de ele. Ai rezolutie f buna.

Max

BMB
25 Oct 2013 18:41


Cristi, ca mi-am adus aminte.
Am re-inceput si eu cu AutoStakkert 2, Alpha version 2.3.0.8 ce-i drept, muuuult mai bun decat primele versiuni.
E superb !
Registax 6-ele nu face fata la imaginile astea lunare la doar 1500 cadre cu deplasari asa de mari.
O sa am si eu azi-maine-poimaine un mini-colaj.
Pana acum vad ca Posidonius-ul a iesit cam la fel la amandoi ca rezolutie. Rima aia mica si craterasul ala mic din interiorul rimei curbate (stii la care ma refer) e la amandoi, deci diametrul tau cu un inch mai mare e compensat la mine de o amplificare mai mare. Data viitoare sa te duci la F/25 ! :)

Max

valy
25 Oct 2013 18:48


Eu am avut o mica problema cu imaginea lunii, in realitate zonele luminate direct prezinta mult mai putine detalii decat in poza de mai sus, in plus datorita atmosferei nu se vedeau prea clar detalii de care sa ma agat, asa ca m-am pierdut in spatiu dupa primele cateva cadre. Parerea mea e ca mergea mai bine o poza reala a Lunii ca referinta.

Asteptam poza intreaga full res!!! :)

achy1978
25 Oct 2013 21:41


Va felicit pe toti pentru reusite ... Cristi, ti-a iesit foarte,foarte bine totul .... bravo!

valy
25 Oct 2013 23:22


Am facut vreo 80 de filme, 500 cadre stack 25%. Ciudat e ca a iesit expunerea diferita si asta dupa ce le-am trecut prin registax 6 sa le fac wavelet, ICE n-a reusit sa le egalizeze. Le-am facut resize de la 5000 resp. 3500 px la 2000 pe latura mare.

BMB
26 Oct 2013 00:20


Am pus si eu la un loc doar 6 zone deocamdata. Prelucrarea e o incercare "din prima" deci nu cea finala. A trebui sa reduc dimensiunea cam la 55% pentru a posta aici, insa oricum imaginea arata bine doar pana la 80% (de jos in sus). Detalii destul de bune datorate seeing-ului. Din pacate mult prea mare marirea pentru a putea reusi "partea mea" in timp util, chiar si fara venirea cetii ori umezeala excesiva. Una peste alta seeing-ul a fost chiar foarte bun.

Valy: ai acoperit ceva zone dar detaliile sunt "la nivel de Bucuresti". Data viitoare iei telescopu'n spate si ne intalnim la Corbeanca ;) O sa vezi ca merita orice efort.

Max

P.S: Am atatsat si imaginea-harta pentru a identifica zona surprinsa de mine.

sonkab
26 Oct 2013 03:37


Iata si colajul meu, facut din 40 de campuri. Mai am 18 de atasat. 

Am folosit Autostakkert2 caci merge automat.

mak
26 Oct 2013 16:40


Am reusit si eu sa reprocesez imaginile (la prima procesare am avut punctele de aliniere prea mici si la asamblare AS2! n-a mai stiut sa le potriveasca). Tot procesare rapida, "la pachet" pentru toate.
Eu am tras 18 filme a cate 2 minute care au in total 41Gb. Am acoperit zona de legatura dintre Cristi si Max dupa cum am vorbit inainte cu ei, insa tragand de acasa din Otopeni, am avut parte de alte conditii, m-a batut vantul pe toata durata capturii si seeing-ul n-a fost grozav.
Am pus mai jos zona acoperita, mozaicul redus la 25% din dimensiuni (originalul are 10037X1928 pixeli) si o zona mai reusita dintre cele trase.
Ca lucruri de corectat, in primul rand trebuie sa reduc expunerea (am ceva zone usor supra-expuse), sa incerc sa suprapun ceva mai mult zonele si la prelucrare sa bifez "Crop" in loc de "Expand" sa nu mai apara in mozaic zonele in care nu s-au suprapus cadrele dintr-un film.
Pe ansamblu cred ca se poate si in patru-cinci daca tragem la focala de 5m sau pe aproape, acuma trebuie sa prindem iar momentul.
Sa-mi ziceti daca asamblam poza finala, vreau sa prelucrez din nou cu "Crop" bifat.

mak
26 Oct 2013 17:00


Am pus si o poza cu Jupiter, asa arata in R+IR la 2 si un sfert dimineata, la 30 de grade altitudine fara ADC si cu secundara de la telescop aburita...

BMB
28 Oct 2013 17:31


Nu am mai scris de ceva vreme aici, insa o fac acum.
In ultimile dimineti am mai avut cate una-doua iesiri sporadice pentru a face imagini lunare (rezultatele or sa apara aici in curand, pe Forum) atat pe zone individuale cat si mini-colaje.

Iesirile respective au mai adaugat la cunostiintele despre ce si cum ar fi necesar pentru un mare mozaic lunar.

Acum insa vreau sa ii multumesc lui Cristi pentru gazduirea in curtea sa pentru prima tentativa comuna in vederea realizarii marelui mozaic lunar "demn" de Cartea Recordurilor. A fost frumos, cu seeing bun spre foarte bun in unele momente, in ciuda umezelii excesive. Ne-am ales toti trei, zic eu, cu imagini lunare peste mediile personale de rezolutie, si chiar daca sesiunea a fost scurtata brusc de venirea cetii, a fost o noaptea astrofotografica frumoasa. 

Acum ce am invatat: 
-In primul rand focala ! Sau arcsec per pixel. 
Ei bine, e nevoie de o focala de maxim 6 metrii pentru o camera gen DMK, si de maxim 5 metrii pentru camere gen ASI120MM. Nu de alta dar eu am avut cam 7,5 metrii pe ASI120MM si am reusit doar doua fasii complete in timp ce Cristi a facut mult mai mult lucrand la o focala mai mica. Eu deocamdata nu am cum sa ma duc mai jos cu focala, desi sper ca pana luna viitoare cand o sa incercam din nou, o reusesc sa "gasesc" un barlow sub 2x...
-Alt lucru: locatia !
Este nevoie ca toti participantii sa stea cat mai aproape unii de altii, de exemplu Mak era cu doar cativa kilometrii mai la sud si a avut un seeing asemanator cu noi, deci nu e nevoie sa stam chiar la 1 metru departare, insa nici in locuri complet diferite. Aici ma refer la Valy, ce a stat in Bucuresti si a avut seeing-ul ...de Bucuresti. In eventualitatea unui mozaic, cadrele cu seeing slab, daca sunt deja acoperite de altcineva cu seeing bun, or sa fie eliminate. Si daca respectivii fac dintr-o locatie asemanatoare (dpdv al seeing-ului) atunci e clar ca nu o sa fie cazul sa eliminam din cadre.
-Al treilea lucru: toti trebuie sa folosim filtre IR-pass, sau macar rosii (dar banda mai ingusta, nu Baader Red pentru deep-sky !).

Deocamdata atat, alte mici lucruri le afla fiecare cand incearca, cum ar fi faptul ca nu ai adaptoare de la alimentarea de masina la o priza normala 220V (asta fiind eu). Ori ca umezeala excesiva strica imaginea :) 

In fine, momentan cei trei de am fost acolo cam stim ce avem de (re)facut data viitoare. 
A, si sa nu uit: e mai bine in 5-6 decat in 3 ! Asta categoric.
Asa ca revin si zic: Valy, Mak, poate data viitoare reusim sa facem o chestie ad-hoc. Sigur o sa iasa treaba bine !

Revin cu partea mea de mozaic sper in curand.

Max

dcristi
30 Oct 2013 17:29


Dupa cum v-am promis va arat un test pe care l-am facut, inconditii de seeing bun, cu diferite filtre.
Este evident ca in canalul Ir nu avem cea mai buna rezolutie. Si in cazul asta practica confirma teoria :)
In concluzie, daca seeingul ne va permite sa folosim altceva, atunci nu trebuie sa ezitam.

BMB
30 Oct 2013 18:47


Corect Cristi. Am observat si eu problema asta la filtrele IR pe ASI120MM. Posibil sa fie la fel si pe alte camere sensibile mult in IR. 
Treaba cu IR-pass-ul este ca daca ai seeing prost e mai bine sa il folosesti pe el decat altele. 
Si eu din pacate m-am obisnuit bine cu IR-ul si nu l-am mai scos....
Acum te intreb: ce filtru Red ai folosit ?

Max

valy
30 Oct 2013 19:33


Dar daca folosesti doar un uv/ir cut?

In testele de mai sus toate setarile erau aceleasi: nr. cadre, wavelet, expunere, gain, etc?

Este evident ca in canalul Ir nu avem cea mai buna rezolutie Dece zici asta?

achy1978
30 Oct 2013 22:13


Eu cred ca raspunsul este pe la mijloc. Faptul ca intrumentul lui Cristi raspunde mai bine in lungimea de unda aferenta canalului R, este posibil ca altul sa fie optimizat mai bine in alta lungime de unda si sa nu raspunda la fel de bine in R. Asadar, eu cred ca este bine ca fiecare sa testeze ce lungime de unda ii ofera cel mai bun raspuns si sa mearga pe aceea.   

Insa, in general R ofera cel mai bun raspuns.

Succes

BMB
30 Oct 2013 23:35


Teoretic este perfect valabil ce a spus Cristi in legatura cu filtrele de lungime de unda mai mica fiind mai bune pentru detalii mici. In optica frecventele mari (lungimile de unda mici) permit o rezolutie superioara celor ce permit trecerea lungimilor de unda de frecvente mici. In microscopie spre exemplu, detaliile de rezolutie la obiective sunt date pentru albastru, unde rezolutia este de cateva ori mai buna decat in rosu. 
In astronomia de amatori "terestra" insa, intervine acest element refractiv numit atmosfera. Cum dansa protejeaza viata pe Terra (impreuna cu campul magnetic evident) ei bine ea are un rol vital pentru oamenii normali, insa mai putin pentru cei "lunatici": se afla intr-o agitatie continua, uneori mai mare, alteori mai mica. Ei bine, statistic, ea este de obicei mult mai mult timp agitata decat linistita. Ei bine, tot statistic, seeing-ul e mai mult prost decat bun, si tot statistic e dovedit ca filtrele de "tracere-infrarosu" sunt mai eficiente (statistic !) decat cele ce permit trecerea pentru RGB de ex. 
Eu unul folosesc de 3 ani numai acest filtru IR-pass pentru ca nu prea am avut nopti (poate doar vreo 4-5, desi nu am schimbat filtrul) cu seeing atat de bun incat sa pot folosi lungimi de unda mai "energetice".
De asta am zis sa folosim toti IR-pass la aceasta prima intalnire, pentru a beneficia de un seeing mai stabil in detrimentul unor detalii superioare (desi la rapoartele arcsec/pixel utilizate nu prea am fi avut nevoie de rez mai mare...).
Este o "investigatie" foarte interesanta si utila cea a lui Cristi, folositoare celor ce fac high-resolution-imaging la planete si Luna, si eu o sa tin cont categoric de ea, insa pentru o "treaba in echipa" cum o sa fie viitorul mozaic lunar nu stiu daca ar fi bine sa renuntam la filtrele IR-pass in conditiile in care unii dintre noi or sa fie la kilometrii distanta cu punctul de observatii.
Ar fi frumos, si revin la ideea asta, sa stam toti intr-un singur loc.

Ramane sa mai discutam despre urmatoarea intalnire, asta daca nu ne tine anuntata zapada intepeniti pe la case/locuri de munca...

Max

BMB
31 Oct 2013 00:01


Revin si eu cu partea mea de mozaic, destul de mica fata de ce planificasem, plus un pic "tintita" si spre partea lui Adi. Noroc ca mi-a aparut Tycho in cadru si mi-am dat seama ca-s pe langa traseul stabilit. 
Eu am gresit cand am facut impartirea Lunii pe fasii paralele Est-Vest lunar in loc sa le fac in ascensie.
Una peste alta, am prelucrat mini-mozaicul ca unul independent de celelalte mozaicuri facute de participanti, fara sa ma tin cont de expunerea planificata (care oricum o luase razna din cauze cetii).
Detalii suplimentare si imaginea la o rezolutie mai mare gasiti aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2013/10/30/colaj-lunar-24-octombrie-2013/

Cer senin si fara turbulenta !
Max