-----------------------------------
raduM
20 Feb 2007 23:13

saturn
Recunosc ca nu m-au prea pasionat planetele  :cry: . Lucrand ( :wink: )la Observatorul din Iasi - in vremea studentiei - urmaream mai degraba mai-mult-sau-mai-putin-nebuloasele.  8) .

Acum, cu o luneta de 50 - diametrul obiectivului, la un grosisment de 75x si cu o nenorocire de bec la 20 m, stand in umbra coltului casei, incerc sa observ Saturn. OK, il observ. Disting discul si inelele, luneta e o minune si 1/2, dar mai disting 3 punctisoare (ieri seara, ca azi e cam paclos cerul), in stanga discului lui Saturn (luneta e de tip Newton, nu rastoarna imaginea). Era perfect daca nu le vedeam, dar asa... trebuie sa intreb: ar fi putut fi Rhea, Dione si Thetys, observate cu asa ceva?

Altceva: binoclul (mostenire de la Micuta Domnisoara L :) ) vede dublu. Ce-i pot face? (m-am gandit sa-l inchid in beci si sa nu-l mai las afara, dar am senzatia ca nu-i varianta buna  :lol: ). Prismele nu sunt reglabile iar cand am incercat sa aliniez din lentilele obiectiv am constatat ca unghiul e destul de mare (3-4 grade!), imposibil de corectat -am incercat-cu o foita pe montura.

lucia lucia
21 Feb 2007 00:48


Mii de scuze. Stiti bine ca nu l-am mai folosit de mult. S-ar putea sa-l fi busit nitelus, in chaosul mutarii. sorry.

alexconu
21 Feb 2007 03:25


Am niste dubii privind observarea celor 3 sateliti avand in vedere ca sunt cam la limita observabilitatii intr-un instrument de 50 pe cer de oras. Imi puteti spune ora si data la care ati facut observatia?

raduM
21 Feb 2007 05:22


Sigur. 19 febr, ora 11-11.30. (am si eu dubii, am cautat dar nu am reusit sa gasesc pozitiile satelitilor de aici, ca sa pot compara  :? )

zoth
21 Feb 2007 07:52


Altceva: binoclul (mostenire de la Micuta Domnisoara L  ) vede dublu. Ce-i pot face? (m-am gandit sa-l inchid in beci si sa nu-l mai las afara, dar am senzatia ca nu-i varianta buna  ). Prismele nu sunt reglabile iar cand am incercat sa aliniez din lentilele obiectiv am constatat ca unghiul e destul de mare (3-4 grade!), imposibil de corectat -am incercat-cu o foita pe montura.
Daca vreti sa discutam despre posibilitatea de colimare a acestui binoclu va rog sa deschideti un topic nou in sectiunea dedicata lor, nu de alta dar aici o sa ne certe bak99...  :D

Mitu Catalin
21 Feb 2007 09:18


Folositi programul Starcalc - are si pozitiilor satelitilor si este precis (l-am verificat cu observatii vizuale)

Doru Dragan
21 Feb 2007 13:33


Un program Java care prezinta pozitia satelitilor lui Saturn pentru o anumita data:

http://skytonight.com/observing/objects/planets/3308506.html?page=2&c=y

raduM
21 Feb 2007 14:15


Pare sa fi fost Titan, Rhea si Thetys. 
Multumesc pentru link  :) . Am sa verific in urmatoarele seri senine.

raduM
24 Feb 2007 23:40


E ger in noaptea asta la Roman, dar un cer senin...
In mod sigur este Titan, vizibil prin luneta :D , in dreapta lui Saturn.
Altceva nu am mai reusit sa vad, ceilalti sateliti mai marisori sunt aproape de Saturn acum si e frig.........

Doru Dragan
25 Feb 2007 10:05


Noptile geroase de iarna sunt cele in care atmosfera are cele mai putine turbulente. Din pacate din cauza frigului orbitele satelitilor se contracta :)

Mitu Catalin
25 Feb 2007 13:59


Misto  :lol:  . Iata si ultima mea versiune de Saturn (facut la -4grade iar laptop-ul a supravietuit ). Nu-mi cereti culori ca am filtrul infrarosu scos .

Forever_Man
25 Feb 2007 14:42


Se vede foarte bine.

Stanescu Octavian
25 Feb 2007 18:31


Excelent a iesit! , cate imagini ai suprapus ?
 
Ce camera folosesti web ? CCD ,CMOS

Mitu Catalin
25 Feb 2007 19:03


Am uitat de frame-uri  :roll: .Au fost 48 alese din vre-o 700 cat avea filmul. Stacate cu REGISTAX . Camera este logitech quickcam 3000 pro , are cip CCD dar i-am scos filtrul IR asa ca este ceva mai sensibila in schimbul denaturarii culorilor.

Catalin Paduraru
25 Feb 2007 20:20


Super poza. Imi place ca lumea incepe sa se miste pe cont propriu daca nu sunt ajutati de societati. Chiar ma intreb noi ar trebui sa ajutam societatea (din care suntem membri) sau ea pe noi?
Numai bine!

alexconu
26 Feb 2007 13:14


Domnu Sarpe, e celebru citatul lui Kennedy: "Ask not what your country can do for you--ask what you can do for your country." Extrapoland, putem zice: Nu te gandi ce poate face organizatia pentru tine, ci ceea ce poti face tu pentru organizatie. :p

Mitu Catalin
26 Feb 2007 20:40


Intr-o societate membrii peste medie ajuta societatea iar cei sub ea sunt ajutati   :D  . Corect ?  La noi in RO se pare ca este pe dos se practica stilul  Robin Hood cu minus in fata ..   :evil:

Catalin Paduraru
27 Feb 2007 16:18


Dl.Conu atunci care este placerea de a fi membru intr-o societate? Nu ar fi mai bine singur? 
Oricum nu vreau sa vb despre asta ca nu are rostul, idee este ca daca am fi uniti si ne-am ajuta intre noi sigur am progresa mult mai mult si mai repede, dar din pacate nu e asa. Toti stim teoria dar nimeni nu o aplica.
Numai bine!

Doru Dragan
27 Feb 2007 18:28


Si noi la Timisoara am gustat din placerea de a apartine unei asociatii. E foarte greu sa faci doi oameni sa se-nteleaga da mai multi. Uneori sunt suparat chiar si eu pe mine :) In plus romanii sunt saraci, invidiosi si plini de vanitati. Asta e tristul adevar. Eu cu Tavi am reusit sa ramanem prieteni de vreo 20 de ani acceptandu-ne fiecare defectele :D In orice caz am ajuns la concluzia ca e mult mai usor sa colaboram in doi decat sa reusim sa ne coordonam cu inca alti doi.

yo9gjx
28 Feb 2007 16:08

Program
Din multe verificate cel mai ok program pentru ephemeride si nu numai este Xephem  http://www.clearskyinstitute.com/xephem/
Vexi atasamentul
Dupa instalare ai sa ramai surprins de ce e in stare.
La ce ai folosit sincer nu cred ca au fost satelitii lui Saturn, ai nevoie de un cer mult mai negru si de un minim 114 mm, tinand seama de magnitudinea lor.
Mai repeta observatia si incearca sa fii sigur
Bafta

zoth
28 Feb 2007 18:02


Teoretic si numai teoretic o luneta de 60 mm poate sa vada primii 4 sateliti saturnieni in ordinea magnitudinii. Problema mare e cerul.
O noapte senina si geroasa de iarna permite o vizibilitate buna, dar becul de care povesteste Radu ma face sceptic si pe mine.
Cea mai mare probabilitate e sa fi vazut Titan si eventual Rhea (cu mari semne de intrebare), dar de ce apar 3 sateliti in raport? Si daca s-a vazut Dione de +10.2, de ce nu a aparut si Tetys de +10.3? Sa fi avut vreunul dintre ei o pozitie defavorabila? Trebuie verificat.

raduM
28 Feb 2007 19:08


Seara de astazi pare sa se anunte senina.
Daca n-o sa ma incurce Luna, am sa incerc din nou. Primii cinci sateliti sunt grupati in dreapta lui Saturn, Titan fiind ceva mai jos:

raduM
28 Feb 2007 23:34


Nici o sansa. Saturn se vede frumos, dar de sateliti nici urma.  :lol: E prea luminos cerul.