-----------------------------------
Rina
09 Noi 2013 17:03

Problema de astronomie
Buna seara! Sunt noua pe aici si sper sa gasesc ajutor si raspunsuri la intrebarile care ma macina :)...pentru inceput, ma puteti ajuta cu o idee la urmatoarea problema :"In seara de 3 aprilie (ecuatia timpului este de 3,5min) priveam apusul Soarelui dintr-un loc aflat la o inaltime de 300m. Discul solar a atins orizontul la ora 20:02:02 si a disparut sub el la ora 20:05:10. Care sunt coordonatele geografice ale locului? Se cunosc raza Soarelui si 1UA=149,6 mil km."?
Care ar fi modul de abordare a unei astfel de probleme?  

Astept cu nerabdare si multumesc de pe acum celui care imi va da o idee

saiph
10 Noi 2013 04:00


In primul rand am sa las cateva linkuri care cred ca vor fi utile pentru intelegerea modului de abordare a problemei.

Ne vom referi la stea fixa si ca diametrul lui nu se poate aproxima cu un punct, ci e mult mai mare, ceea ce inseamna ca, de la ecuatorul terestru privind si urmarind apusul soarelui la echinoctiu, vom vedea ca el dispare sub orizont in vreo 2 minute (mai mult sau mai putin; altitudinea locului si ecuatia timpului au o mica influenta, dar mai mult conteaza latitudine ar fi cam de 45.4 grade.


Mai ramane sa vedem cu longitudinea cum rezolvam, apoi cum deosebim N de S si E de V.
Ia sa vedem, cine ne mai ajuta cu idei? :)

Rina
10 Noi 2013 19:52


Multumesc mult, am sa reiau problema astfel :D. Totusi, in cazul in care nu ma pot folosi de stellarium care ar fi modalitatea de rezolvare a partii care implica aflarea timpului si inaltimii adevarate la care se afla observatorul?

Acum, in alta ordine de idei, cum se gandesc problemele in care ti se cere sa afli valoare maxima a excentricitatii orbitei unui satelit stiind distanta la perigeu? Stiu doar ca se tine cont de ecuatiile lui Lagrange (despre care nu stiu prea multe)...

Inca o data va multumesc, astept cu nerabdare o idee :) !