-----------------------------------
Doru Dragan
09 Noi 2013 19:29

P/2013 P5 - obiect ciudat care face &quot;manevre&quot; pe o
Nu stiu daca e bine pus subiectul asta aici sau poate trebuia la SF :)
http://www.theregister.co.uk/2013/11/08/hubble_spots_lawnsprinkler_asteroid_that_has_boffins_baffled/

2SKY
09 Noi 2013 20:06


Se spunea pe Discovery ca exista un fel de granita intre comete si asteroizi cind obiectul desi incalzit nu mai inprastie gaze , praf devine asteroid acesta emana gaze si prin forma ce o are il face sa se roteasca asta am inteles eu :?

Erwin
09 Noi 2013 21:25


O fi vreo navă Ferengi, s-au îmbătat to&#539;i pe punte &#537;i au scăpat-o de sub control. Probabil klingonienii vor apărea din hyperspa&#539;iu să-i amendeze...  :lol: 

Acum serios, la cât de mare e Universul &#537;i la cât e de mic Sistemul Solar &#537;i tot avem surprize! Obiectul merită studiat în amănunt, analizate jeturile, verificată compozi&#539;ia. E probabil o ocazie unică de a studia din ce este făcut.

Procyon
09 Noi 2013 21:45


Chiar trebuie studiat. M-am uitat pe efemerida si se pare ca este vizibil si din Romania, dar numai ca nu avem setup care sa ne permita sa ajungem la mag ~20. Poate doar Observatorul Galati il poate observa.

MrMxyzptlk
10 Noi 2013 00:38


Fotografic poate fi prins cu usurinta la mag 20 ...

Procyon
10 Noi 2013 00:55


Eu pot atinge max. 15.5V doar dintr-un cadru de 30sec, ISO800. Din stack 6x30sec, ISO800 ma duc pana in 17.3V.

auriga
10 Noi 2013 01:53


la 20.9 este dificil si pt. Galati, cele doua fotografii sunt facute de HST.

Procyon
10 Noi 2013 11:51


Setupul il tine pana la 21 si ceva.

cmatei
10 Noi 2013 12:09


Depinde si cum "ii tine". Am avut chiar aici pe forum fotografie pana la ~25 parca, cu luneta de 90-100mm. Si nu mai stiu cate zeci de ore de expunere...

La 20 am ajuns in 2 ore cu 8" F/5, dar abia suficient pentru detectie.

Pietroiul asta nu sta locului sa expui cat iti place. Trebuie fie urmarire neghidata (pentru ca nu o vezi la 2-10 sec expunere) la rate diferite de rata siderala, pe ambele axe, fie multe expuneri (< 3 minute pentru miscarea aparenta de ~0.7"/min) stacuite cu "track & stack".

Deci da, e un obiect destul de dificil si in 16" :-)

Procyon
10 Noi 2013 13:37


cmatei, trebuie luat in considerare si raportul arcsec/pixel, care la Obs. Galati 0.58 . Galatiul la un 60 de secunde expunere poate atinge magnitudinea 19-20, iar cand este seeing mai bun chiar si 21. Pentru un 16" nu e un obiect asa de greu, mai bine zis pentru un 14" e greu...