-----------------------------------
alex1209
09 Noi 2013 23:04

Newton 8&quot; Homemade
Va salut. Nu am mai scris de mult pe aici, dar revin in forta... zic si eu. :D 
In pozele de mai jos avem urmatoarele:

1. Barilet oglinda principala(mai trebuie putin finisat cand va veni tubul PVC 250mm)
2. Barilet oglinda secundara(la fel si el, asteptam tubul PVC)

Iar mai departe avem focuserul acesta:
http://www.ebay.co.uk/itm/COA-PTTelescope-Focuser-for-Reflector-Type-around-125-inch-eye-Pieces-/161013076370

  SAU acesta la 70 Lei daca imi place cum arata si functioneaza:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=121684#121684

Si optica este in proces de terminare.
Deci intr-o luna, MAXIM!!, voi avea un "bebelus" nou, un "bebelus" mai mare, :mrgreen: , ca sa zic asa.

Mircea Pteancu
09 Noi 2013 23:55


Pentru solutia de fixare a bratelor paianjenului aleasa de tine,varianta cu trei brate este foarte buna.
Daca alegeai varianta cu patru brate ai fi avut o grija in plus,de a alinia bratele.Daca nu ai fi reusit,ai fi avut opt egrete de diftactie.Asa vei avea sase.
Un paianjen cu patru brate produce doar patru egrete dar mai intense decat cele sase din cazul paianjenului cu trei brate.

Parghia care sustine punctele de sprijin ale oglinzii principale,cum,pe ce sprijin oscileaza?

Sa pui maner tubului pentru transport si manipulare usoara.
Spor la treaba!

Mircea

PS:daca-i pentru oglinda de la mine,iti reamintesc ca nu este figurizata.

alex1209
10 Noi 2013 17:39


Oglinda este cea de la dumneavoastra :) , iar partea oscilatorie e spider-ului se sprijina in lemn, ca si in partea superioara unde sunt toate suruburile.

Poza:

Mircea Pteancu
10 Noi 2013 22:23


Alex

Mersi de raspuns dar parca altceva am intrebat:

Parghia care sustine punctele de sprijin ale oglinzii principale,cum,pe ce sprijin oscileaza?

(Imi cer scuze pentru exprimarea agramata ,demna de un parlamentar...)

Mircea

jimao22
10 Noi 2013 22:52


Alex, sunt foarte placut surprins de ce ai reusit sa faci. Te felicit din toata inima, e o mare diferenta intre tine, cel de-acum si cel care vroia sa-si faca un telescop cu o montura cu rulment de Dacie. 
Bravo, esti un exemplu de staruinta pe un drum greu dar rezultatele sunt grozave. In cativa ani ai sa incepi sa dai lectii de ATM pe forum.
Inca odata, bravo!

alex1209
11 Noi 2013 09:38


@ dl. Mircea
Nu! Eu imi cer scuze ca nu am vazut bine. Daca va referiti la placutele pe care sta principala, acestea sunt prinse de bratele bariletului cu o saiba in forma de V la mijloc, ca sa oscileze. 
Aici este topicul unde am facut bariletul principalei. In poze nu apare saiba deoarece le-am pus dupa terminarea ei la cererea voastra. Eu nu stiam atunci ca si acestea trebuie sa oscileze.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9557&postdays=0&postorder=asc&start=15
Sper ca am zis bine acum :) 

@jimao
Multumes :) . Si inca mai am de invatat. De abia astept sa il vad gata :D

alex1209
28 Noi 2013 19:07


Buuun. De curand am facut un schimb avantajos. Niste casti wireless in schimbul la un aparat foto BENQ DC E1000 de 10MP cu senzor ccd. este ca si noua :D cu tot ce trebuia la pachet. Acum pot spune ca am aparat de facut niste poze cat de cat decente.
Cand am vazut aparatul, mi-a trecut prin cap o idee. Ideea se vede mai jos in poze.

A doua la mana, astazi mi-a sosit coletul din Korea cu focuserul pentru newton. :D  :D 
Lucreaza foarte bine, l-am desfacut sa vad cum este sistemul in interior, este ok. Vreau sa va zic ca are filet pe tot interiorul tubului port-ocular, de la un capat la altul, am fost impresionat de asta.

L-a inceputul lui decembrie voi cumpara tubul PVC, iar optica este in facere.

Iata si pozele:

Stanescu Octavian
28 Noi 2013 20:17


Da frumos  :)  am auzit ca oglinda ta a prins luciu aztazi.

alex1209
28 Noi 2013 20:31


Aaa, pai ma bucur :D . Dar de unde ati aflat? :lol:

alex1209
11 Dec 2013 22:25


Acum 2 zile mi-a venit si setul de oglinzi de la dl. Octavian.
Azi m-am dus la Dedeman sa intreb de tub pvc de 250 cu L=2m. Nu mai aveau, dar mi-a spus ca o sa aduca saptamana viitoare. A trecut maximum in care ziceam ca termin telescopul dar nu este graba, toate la timpul lor. :D

alex1209
25 Dec 2013 19:03


Craciun fericit tuturor!! :D 
Sambata am cumparat si teava PVC, dar nu de la Dedeman, ci de la un magazin de constructii de la tara. M-au sunat de la Dedeman si mi-au spus ca aduc de abia pe 15 Ianuarie.
Am montat bariletul primarei, am fixat si focuserul, am dat gaurile pentru cele 3 brate ale spider-ului secundarei si... cam atat, ca este sarbatoare. :P 

Iata si niste poze:
In a doua poza avem: Un tub pvc, un set de oglinzi, un barilet pentru primara si unul pentru secundara, un focuser si muuuult bricolaj :roll:

Erwin
25 Dec 2013 21:26


Bravo, Alex, felicitări pentru progrese! Să ne &#539;ii la curent cu evolu&#539;ia &#537;i observa&#539;iile făcute! Cer senin!

Mircea Pteancu
25 Dec 2013 22:22


Alex
Felicitari pentru progrese.
Cum inegresti tubul la interior?

Mircea

alex1209
26 Dec 2013 00:43


Va multumesc pentru incurajari :) .
Tubul o sa il  smirgheluiesc si ii aplic o vopsea neagra mata(spray). Maine dau o fuga sa cumpar un tub spray si silicon sa prind secundara.

tudorandu
26 Dec 2013 09:26


Salut Alex!
Ar trebui sa faci un inel din placaj sau altceva si sa-l pui in zona spiderului , eu am folosit acelasi tip de tub, si in timp s-a deformat in zona spiderului.
Spor la lucru!

alex1209
01 Ian 2014 00:54


Tudorandu, la mine, nu cred ca necesita sa pun un colier de lemn, deoarece nu este atat de tensionat...
Oricum, iti multumesc pentru sfat :) .

Iata si colierele. Spider-ul secundarei nu mai apare in poze deoarece a fost vopsit cu vopsea mata neagra si am lipit oglinda secundara de suport cu silicon universal Bison. Si tubul de asemenea, a fost smirgheluit la interior, sters bine, si vopsit cu vopsea neagra mata. 
Spider-ul l-am pus bine sa nu se umple de praf oglinda secundara si in acelasi timp sa se usuce bine siliconul(care cred ca este gata, dar il mai las acolo).

In topicul meu "URGENT" de la rubrica Monturi/Trepiede, am specificat ca la montura azimutala din fitinguri am adaugat o teava de 15cm, in inaltime pentru ca tubul sa nu loveasca de trepied. Din cauza acelei tevi, cand miscam tubul se misca putin si trepiedul. Nu pusesem suficiente contragreutati si mai trebuiau putin stranse colierele.
Le-am rezolvat pe acestea.

Tubul a fost vopsit la interior, la fel si spider-ul secundarei, iar oglinda am lipit-o de suport cu silicon.

Mai am de atasat cautatorul, iar oglinda principala o montez cand termin cu toate maruntisurile.
Si asteptam cer senin.


LA MULTI ANI!!! Sa avem parte de cer senin si un an cat mai usor si plin de realizari. :D  :D

Erwin
01 Ian 2014 13:11


Să vopse&#537;ti &#537;i &#537;uruburile pentru că vor reflecta lumină parazită &#537;i vei vedea chestii ciudate în ocular. Pentru a&#537;a un tub presupun că î&#539;i trebuie o montură dobson sau una mai mare.

alex1209
01 Ian 2014 13:41


Voi vopsi si suruburile, iar despre montura, trebuie una dobson. Dar il pot pune si pe o montura ecuatoriala mai mare si mai solida. Montura dobson ramane cea mai buna si cea mai ieftina solutie!

Imi lipseste ceva la tub! Capacele de protectie. Nu prea am idei din ce sa le fac... :?:

Mircea Pteancu
01 Ian 2014 16:20


Alex
Nu neaparat in clipa asta dar asculta de sfatul lui Tudorandu.
Paianjenul secundarei trebuie sa fie tensionat ori vei avea probleme.La marire de 100x,o trepidatie de 0,01mm o vei vedea ca o oscilare a imaginii de 1 mm.Foarte suparator!
Si atunci iti va prinde bine inelul recomandat.

Felicitari pentru progrese,astept cu interes ''prima lumina''!
Montura Dobson este practica,deoarece este cea mai usor de realizat dar nu este cea mai buna.
Cea mai buna montura este o montura ecuatoriala motorizata cu compensare,cu cat mai solida,cu atat mai buna,cu cercuri gradate sau go-to.
Montura Dobson revine din nou pe tapet deoarece este transportabila la un nivel de portabilitate de la care montura ecuatoriala devine mult prea grea.
Eu am renuntat la montura ecuatoriala germana si am construit primul telescop Dobson din Romania ,deoarece in acea vreme locuiam la bloc la etajul VII.
Apoi nu am mai vrut sa renunt la obiceiuri.
Mircea

Mircea Pteancu
01 Ian 2014 16:59


Capacele pot fi confectionate,pana la ceva mai durabil,din pap=hartie sau carton+lipici (aracet sau faina+apa).
Pentru tuburile PVC exista niste capace tot din PVC,vezi daca poti ''convinge'' baietii de la depozit sa ti le dea,presupun ca deja cunosti metoda de convingere,consta din niste bilete emise de Banca Nationala,cu niste cifre si niste figuri cunoscute din istoria Patriei tiparite pe ele...

Mircea

Erwin
01 Ian 2014 21:09


La telescopul meu cassegrain clasic capacul frontal este făcut dintr-o tavă cositorită pentru pizza de 260mm diametru prinsă cu un &#537;urub central cu cap randalinat de axul secundarei pe care l-am găurit &#537;i filetat în acest scop.

alex1209
02 Ian 2014 10:35


Dl. Mircea stiu acea metoda :lol:  dar sunt destul de scumpe capacele pentru tubul meu pvc(50lei/bucata)
Dar voi ramane la varianta de a le face cu mana mea.
Tata mi-a dat o idee foarte buna. Mie mi-a ramas si capatul de mufare al tevii mele care are diametrul interior de 250mm astfel incat sa intre o alta teava. Mi-a zis sa tai 2 discuri pentru ambele capetd si sa cumpar o bucata de plexiglas sau o foaie pvc subtire si sa le lipesc sau le prind in surubele mici si gata.

Mircea Pteancu
03 Ian 2014 23:53


Alex
Tatal tau ti-a dat o idee foarte buna.
La care eu as adauga varianta :sa ai in vedere sa adaugi la capac si un filtru solar excentric,cu capacul sau propriu.In rest ar fi un capac obisnuit,cand filtrul solar excentric ar fi ''capacit''.
Desigur,iti trebuie un material opac pentru restul capacului si capacul filtrului solar.
Mircea

alex1209
05 Ian 2014 11:06


Hmm...La partea cu filtrul solar eu ma gandeam sa il fac separat, ca nu prea ies eu la Soare des. Oricum sa trec la subiect!

FIRST LIGHT :D 
Si chiar se vede :mrgreen: 
Am pus pe o antena de pe un bloc alaturat care se afla undeva pe la 150 metri. Am testat si noua mea achizitie, un barlow 2x, sa vad daca functioneaza si merge si el :P 

In concluzie sunt foarte nerabdator sa il vad sub un cer negru, ca de aproape o luna de zile o tinem numai in ceata si nori.

Poze:

Mircea Pteancu
05 Ian 2014 15:24


Felicitari Alex!
Acum va fi foarte important sa te inarmezi cu rabdare.
Foloseste timpul ,pana la prima observatie sub cer, pentru colimare si acomodare.
Daca stai la bloc,la un etaj superior,si daca nu se insenineaza,incearca la noapte  sa gaseti becuri cat mai indepartate.Observa-le,cauta obiecte,obisnuieste-te cu bestia,sa o cunosti pe pipaite cand cauti noi obiecte,obisnuieste-te sa focalizezi,sa schimbi oculare,sa-l manevrezi.
Se va intepeni in anumite unghiuri,va lovi ceva in altele,dar asta e,imprieteniti-va si te va rasplati.
Fara cautator va fi greu,fa unul cat de simplu ,o platbanda indoita si cu gauri la ambele capete tot e mai buna decat nimic.
Vezi ca Luna si Jupiter se vad cat de cat chiar si prin nori subtiri... :D 
Astept cu curiozitate rapoartele de observatii.

Mircea

Erwin
05 Ian 2014 16:47


Bravo, Alex! Cerul se încăpă&#539;ânează să rămână acoperit, probabil că sunt prea mul&#539;i cu instrumente noi... :D 

Să-l folose&#537;ti sănătos &#537;i să ne &#539;ii la curent cu rapoarte de observa&#539;ii cât de curând!

alex1209
05 Ian 2014 18:45


Jupiter si Luna, chiar si Venus se vad printr-o pacla de nori, dar la ceata care este in Bucuresti aproape in fiecare zi, nu mai vad nici luminile de la 200-300 metrii.

Dl. Mircea, va asigur ca n-am uitat de cautator, i-am pus suportul pe tub, dar nu se vede in poze. :) 

Sa se faca senin! :mrgreen:

Aciduzzu
05 Ian 2014 19:09


Felicitari pentru noul instrument!

De unde ai luat focuserul? Un link, ceva?

alex1209
05 Ian 2014 23:36


La inceputul topicului am zis despre fiecare accesoriu cum l-am facut sau de unde l-am cumparat  :wink: http://item.mobileweb.ebay.co.uk/viewitem?itemId=161013076370

alex1209
10 Ian 2014 20:50


Buun. :) Azi am observat putin Luna si Jupiter. In ceata ce-i drept. A fost cel mai prost seeing de cand fac eu observatii. Dar, nu stiu din ce, imi dau seama ca trebuie colimat bine de tot. Nu dispun de un colimator si nici de un punct central pe oglinda principala.
Cum sa procedez? :?

C.Ovidiu
10 Ian 2014 21:14


Alex nu uita ca iarna e cea mai proasta perioada pentru observatii astro, turbulentele is foarte mari, stele is distorsionate datorita acestui fenomen, asta e doar prima din seria probleme, a doua, telescopul terbuie sa steie afara cel putin o jumatate de ora sau chiar o ora in functie de temperatura de afara, diametru oglinzi si grosimea ei, de ce - pentru a se aclimatiza adica terbuie sa astepti, altfel nu vei vedea nimic decat numa distorsiuni,si ceata, oglinda principala terbuie sa aiba temperatura egala cu cea exterioara, atlfel imaginile nu vor fi pe masura, m-am confruntat cu astfel de probleme minore cand detineam dobsonanul de 150mm, e firesc mai ales iarna ca imaginiile sa aiba de suferit. 
   Colimarea e simpla, nici eu nu am avut la oglinda un punct de referinta central, totusi colimarea se poate face simplu: de la bariletul primarei se ajusteaza pozitia oglinzi secundare vazute de la tubul portocular (focuser) in asa fel incat secundara sa fie pe centrul primarei, folosind bariletul secundarei ajustezi pozitia primarei in campul imagini observate in ogl. secundara, ca oglinda primara sa fie in centrul secundarei.
Totul terbuie sa fie centrat, poti sa folosesti un adaptor mai mic adica faci o gaura exacta pe centrul unui capac de ocular adica  un ocular de colimare fara reticul, sau cu reticul depinde de care doresti, eu foloseam prima varianta, capacul gaurit.
ps. Felicitari pentru progresele realizate   :)

Stanescu Octavian
10 Ian 2014 22:39


daca nu ai dispozitive si persoane sa te instruiasca in folosinta lor  trebuie sa asezi telescopul orizontal si privesti de la 80-120 cm de gura tubului cercul secundarei si cercul refelectat al secundarei  ajustezi distanta   ta fata spate  pana vezi cam acelasi diametru  real cu cel reflectat  apoi misti capul lateral stanga drepta sus jos 
pana suprapui cercul real cu cel  reflectat din primara al secundarei  astfel acest pachet suprapus sa se vada concentric cu marginea primarei   daca nu e ajustezi din cele 3 suruburi pana se vede central pachetul . 
urmeaza sa privesti in port ocular  fara ocular primara reflectata in secundara  trebuie sa se vada conturul primarei centrat in conturul secundarei . in final testul pe stea unde definitivezi reglajele  pana vezi prin ocular puternic 3-5mm   stea un pic  defocalizata cu inele concentrice .

alex1209
13 Ian 2014 20:55


L-am colimat acum cateva zile inainte de a face primele observatii serioase. Cum am descris si in topicul de la "Observatii astronomice incepatori", am avut rezultate foarte bune. Dar am uitat sa fac testul cu steaua defocalizata la marire mare. Dara viitoare nu am sa uit.
Acuma ma confrunt cu montura dobson. Vreau sa incerc sa pun in loc de ebonystar, disc vinil, dala de pick-up.

Stanescu Octavian
14 Ian 2014 12:53


Ai grija cu secundara  am citit ca ai lipit-o cu silicon   daca ai lipit pe toata suprafata e posibil dupa cateva luni se "betoneaza" siliconul prea tare si incepe sa traga si deformeaza oglijoara.
daca ai lipit pe o teava e mai bine .  cea mai buna e lipirea cu scotch dublu adeziv in trei puncte patratele de 8mm .

alex1209
14 Ian 2014 13:10


Este lipita pe o teava, nu pe suprafa completa. Voi incerca sa remediez asta in timp.
Dl. Octavian, spuneti-mi o parere, va rog. Rotile pe care sa se miste tubul sus-jos pe montura dobson, sa le prind in suruburi direct pe tub SAU las un colier cu suruburi d o parte si de alta pe care prind rotile?

Mircea Pteancu
14 Ian 2014 21:41


Alex

Acuma daca ai intrat in bransa,faci cum vrei.
Dar eu nu asa am lipit secundara,fie el suportul tub sau netub,ci pe trei puncte.
Atasez niste poze de la operatia similara facute la Toleascopul de 8 inch F/6 de  neica eu.
Pregateste un pic operatia asta.La ce bun sa ai o oglinda primara buna daca-i pui in fata o secundara  facuta franjuri...
Pui trei guguloaie de silicon ,pe cat posibil echidistante (nu ca in poza luata in timpul pregatirii) si pui distantier -eu am folosit cuie-care nu permit apropierea prea mare dintre tubul suport si spatele oglinzii.
Am lasat totul neatins 48 de ore ,dupa care am indepartat cuiele -distantier.
Sablonul desenat pus dedesubt m-a ajutat la orientarea elementelor in ''faza fierbinte'',cand incepe cerebelu' sa fiarba si parca nu mai vezi nimic cum trebuie.

Pentru colimare,nu mai visa la scule inutile lasero-tectronice.
Fa un disc de carton de diametru egal cu oglinda.
In centru dai o gaura de vreo 3mm.
Centreaza cartonul pe oglinda,fa un semn cu marker permanent.Vezi ca va scartai si va avea tendinta ''sa o ia la vale'',markerul nu adera bine pe aluminiu,deci tine bine masca ...sau ia-ti un ajutor.
Fa-ti un capacel de centrare dintr-un container de film foto.Cauta pe Internet,eu nu-l gasesc pe al meu sa-l pozez.

Spor,Mircea

alex1209
26 Ian 2014 18:21


Am facut montura dobson :D . Am facut si capacele; al doilea este in proces de uscare, de aceea nu apare in poza. Mai trebuie sa soseasca doua placi de teflon care le-am comandat de la AstroVest.ro .  Ele cica ar fi fost puse la posta acum 9 zile(vinerea trecuta), dar nu stiu ce s-a intamplat de nu mai ajung odata... :x 
Doar acestea mai imi trebuie pentru finalizare!!

Poze: :mrgreen:

david_eco
27 Ian 2014 00:53


Excelent! Imi place cum arata. Sa iti aduca satisfactie pe masura la observatii :) .

jimao22
27 Ian 2014 12:51


Foarte frumos, felicitari inca odata! Super constructia, bravo!

alex1209
27 Ian 2014 21:26


Multumesc!
Astazi am terminat de lipit cant pe toate marginile placilor de pal. Arata foarte bine si sunt mandru de ce am facut. In curand va sosi si teflonul si de abia astept sa vad cum se invarte. :P

Aciduzzu
27 Ian 2014 23:58


Interesanta constructie! Felicitari!
O mica observatie: cred ca V-urile in care se sprijina cercurile pentru miscarea pe inaltime sunt prea ascutite. Trebuiau mai deschise. Ideal era sa fie taiat rotund, nu in V. Atunci puteai (prin incercari) sa gasesti pozitia optima a placutelor de teflon incat sa se miste bine. Asa, cred ca o se miste prea greu.

alex1209
28 Ian 2014 11:52


Voi afla in curand  :wink: . Pot adauga niste pene daca va fi nevoie.

Aciduzzu
28 Ian 2014 12:58


Poate n-o sa fie nevoie. Dar, daca va fi, sfatul meu sa nu adaugi pene. Mai bine taie niste V-uri mai deschise. Din poze pare ca ai inca destul spatiu intre capatul de jos al tubului si montura, deci iti permiti sa-l cobori cu cativa centimetri.
Sau, mai bine, taie niste semicercuri cu raza egala cu raza cercurilor de miscare pe inaltime + 3mm (sau cat e de gros teflonul).

alex1209
28 Ian 2014 21:23


Nu stiu ce sa zic... nu as vrea sa stric ceva acuma. Astept sa pun talpicile de teflon sa vad cum functioneaza si dupa aceea ma decid.

Intrebare:
Ce culoare sa ii dau la tub? Sa va vad ce idei colorate aveti! :mrgreen: 
Eu ma gandeam la un albastru inchis, dar astept si cateva pareri de la voi. Sa se potriveasca si cu montura dobson neagra.

alex1209
29 Ian 2014 21:32


Am gasit un albastru azur, care mie imi place. Ce parere aveti?
http://www.bestautovest.ro/spray-vopsea-magic-albastru-azur.html

jimao22
29 Ian 2014 21:58


Tie sa-ti placa, nu noua. :wink:

Erwin
29 Ian 2014 23:45


Vopseaua nu aderă bine &#537;i se va exfolia dacă suprafa&#539;a nu este bine cură&#539;ată &#537;i degresată, poate n-ar strica să o mătuie&#537;ti cu &#537;mirghel fin. N-o să-&#539;i ajungă un singur tub de vopsea, ai suprafa&#539;ă mare, ia 2 tuburi, trebuie să dai mai multe straturi sub&#539;iri, la&#537;i să se usuce bine între straturi. Spor!

nobody
30 Ian 2014 00:34


Trebuie dat prima data cu primer pentru plastic, de genul ce se foloseste la spoilere auto.

alex1209
31 Ian 2014 09:26


Stiu ca nu prea adera la plastic vopseaua. Dar, cum a spus Nobody, ii voi da cu solutie primer spray. Am gasit pe un site auto. Oricum, vopseaua mai poate sa astepte.

Cateva poze in care apare si teflonul :D :

alex1209
31 Ian 2014 13:26


Am intampinat o problema! Nu reusesc sa ii gasesc echilibrul la tub. Cand il aplec in fata, sta cum vreau sa il pun, dar cand il dau pe spate, aproape de zenit, coboara singur, usor, pana ajunge fix pe verticala. Am incercat sa ii pun tot felul de contragreutati la capete, dar efectul se inverseaza.

Aciduzzu
31 Ian 2014 15:35


In cazul asta, cred ca se misca prea usor. Tocmai ai descoperit de ce se recomanda cercuri de altitudine de diametru mare.
Tubul nu poate fi in echilibru la oricare din unghiurile posibile. De aceea e tinut pe pozitie de frecarea din mecanismul de miscare pe inaltime (care la tine se pare ca e prea mica).
Nu mai adauga greutati, muta tubul in inele pana ii gasesti pozitia de echilibru (asta dupa ce gasesti o solutie sa maresti putin frecarea).

nobody
31 Ian 2014 17:04


Asta inseamna ca tubul este dezechilibrat in lateral, mai mult ca probabil din cauza lunetei cautatoare.
Incearca cum de comporta fara luneta.

S-ar putea echilibra cu o greutate pusa perpendicular pe axa tubului si axa de rotatie.

Erwin
01 Feb 2014 00:24


Ai putea să introduci un sistem de frânare suplimentară dacă aplici peste inele o panglică tensionată de un arc. Întinzând mai mult sau mai pu&#539;in arcul po&#539;i regla for&#539;a de frecare, astfel încât să nu apară hopuri când orientezi telescopul.

Mircea Pteancu
01 Feb 2014 23:47


Tubul aluneca prea usor,este prea sensibil la diferentele de greutate,din cauza teflonului.
Scoate pernitele de teflon de sub axele orizontale si inlocuieste-le cu bucatele de pasla,ca cele care se pun sub mobila.
Eu am folosit numai pasla sub axele orizontale,si nu a contat ca la observarea companionului lui Antares (foarte jos ,deasupra orizontului)  am folosit un ocular Vixen ortoscopic de 5mm ( de cateva grame) sau grenada masiva a unui Radian .
Numai vizorul binocular+2 oculare+Barlow a cerut contragreutate.

Mircea

alex1209
03 Feb 2014 22:18


Am pasla pentru picioarele la scaune si mobila. Le voi inlocui sa vad diferenta.

alex1209
07 Feb 2014 17:00


Dl. Mircea, ati avut o idee foarte buna cand ati inceput sa folositi pasla in loc de teflon, sau poate nu era teflon la vremea aceea... Oricum, ce pot sa spun, functioneaza perfect cu 2 cautatoare, l-am adaugat si pe cel homemade 5x60. L-am pus, deoarece vad mai multe stele decat prin cel 8x50 :P .

Totul merge perfect.  :D 
Ma bucur ca am rezolvat-o si pe asta.

StarChild
07 Feb 2014 17:43


frumos... felicitari!

gabrielb
10 Sep 2014 11:12


As vrea sa te intreb de unde ai luat focuser-ul.

alex1209
10 Sep 2014 18:19


De pe ebay. La prima pagina a topicului ai linkul cu el.

alex1209
10 Apr 2016 22:42


Buna seara. Revin cu o modificare majora asupra newton-ianului meu, care vreau sa il transform intr-un truss.
Cauza: tata a schimbat masina, nu mai este break ci o berlina, iar tubul nu mai incape in masina, scurt si la obiect.

Am avut o incercare esuata. Nu imi pare rau de banii pierduti ci de timpul cat mi-a luat prima tentativa de modificare, am avut multe lucruri migaloase de facut. Peretele tubului a scazut in rezistenta odata taiat, iar legaturile se flexau din perete cu tot.

Iar ultima incercare si cea mai simpla care mi s-a parut a fost ce se vede in poze. Va dati seama, sunt sigur.

Vreau foarte mult sa ma ajutati sa gasesc o solutie sau un adaptor(eventual din aluminiu fiind usor) care sa imi prinda bara de aluminiu patrata de capatul telescopului(tubul cu secundara, focuser etc.), bara fiind orientata cu coltul de 90 de grade spre tub. M-am gandit si chiar nu mi-a trecut prin cap nimic bun.

Ce a fost si ce a ajuns.
Sa vorbeasca pozele:

Mircea Pteancu
10 Apr 2016 23:39


Alex1209

Bine ai revenit.
Tubul PVC e prea greu.
Iti sugerez sa-l inlocuiesti cu unul din tabla de 0.5mm.
Orice tinichigiu ti-o face.
Care va avea un inel de rigidizare rotund la capatul de sus si o placa de baza patrata spre tevile patrate.
Placa patrata de jos  de la baza UTA, normal ca va avea o gaura rotunda pentru portiunea de tub din  tabla de 0,5 mm.
Exteriorul ins ava fi patrat.
Tevile patrate longitudinale de aluminiu  se prind de placa patrata de la baza UTA.
Inelul si placa patrata se vor executa din placaj multistrat.
UTA = Uper Tube Assembly. 

Spor maxim , Mircea