-----------------------------------
mak
11 Noi 2013 12:23

Cassegrain 245/5000
Acum mai bine de trei ani de zile, in timp ce asteptam setul de oglinzi de la Octavian Stanescu, am inceput sa fac in 3D piesele pentru un telescop cassegrain de 250mm f/20 care trebuia sa ia locul C8-ului cu care faceam poze. Dupa 10 variante constructive virtuale, l-am terminat in sfarsit saptamana trecuta si am inceput sa-l folosesc la fotografie planetara. A durat atat din cauza ca firma care trebuia sa-mi faca initial piesele din aluminiu, intr-un pur stil romanesc, mi-a comunicat ca nu se deranjeaza sa regleze masinile de taiat pentru proiectul meu, dupa ce imi confirmasera ca pot face piesele la ei. Asta mi-a adus proiectul la 0, pentru ca facusem toate piesele dupa procesul lor de fabricatie. Dupa ce am refacut piesele (de data asta cu timpul disponibil pentru activitatea asta redus drastic), am facut piesele cu ajutorul lui Catalin Fus (mersi Catalin).
Ca scurta descriere, e vorba de un cassegrain clasic 245/5000, tubul este un sandwich fibra de carbon Textreme/fagure din aramid, piesele metalice sunt din aluminiu sablat si eloxat si cu tot cu inele cantareste 10,5kg la o lungime de 1m cu tot cu focalizatorul Baader. Inca mai stau in dubii daca sa montez si cele trei ventilatoare pentru care am lasat loc, deocamdata se pare ca nu e nevoie de ele.
Saltul fata de C8 este semnificativ. A durat mult constructia, dar asteptarea a meritat. Sper sa dea idei si altora...

MrMxyzptlk
11 Noi 2013 12:36


Felicitari, de putine ori am vazut constructie atat de superba de la un amator. Astonishing. Asteptam primele poze.

StarChild
11 Noi 2013 12:59


frumoasa scula!  :shock: 
de unde ai procurat tubul de fibra de carbon? Multumesc.

valy
11 Noi 2013 13:26


Felicitari si nopti cat mai senine alaturi de el.
Si eu care imi fac probleme ca a trecut un an si nimic, dar nu ma descurajez, mai e putin pana la trei :).

dragos.n
11 Noi 2013 17:04


Felicitari. Pare sa fie o constructie frumoasa. dar mai trebuie.... poze, din diverse pozitii, si de detaliu. :lol:

catalin dumitru
11 Noi 2013 17:09


Atat cat ma pricep eu la reflectoare , pot sa spun ca arata grozav.

Felicitari si din partea mea !!  :)  :)

cmatei
11 Noi 2013 18:43


Frumos de tot!

theogon
11 Noi 2013 18:46


Cu instrumentul ăsta precis că rupi inima târgului. Arată minunat, nu este greu și probabil că și optic este deosebit, parcă am văzut și diafragme interioare (?). Oricum FELICITĂRI, așteptăm imagini  făcute despre el  și prin el și un review - ca cel de la C8. Bravos.

Erwin
11 Noi 2013 19:29


Faină lucrare, jos pălăria! :) Să-l folose&#537;ti sănătos &#537;i să ai parte de cât mai multe nop&#539;i senine alături de el. Probabil nevasta va fi geloasă, dar o să-i treacă! :)

neox
11 Noi 2013 21:18


Mda, arata slabut rau  8). Nu stiu daca o sa faci mare lucru cu instrumentu' asta.....:mrgreen:  :mrgreen: 







Bestial!! :D Asta e de dat la revista! Rezista monturica la Cass de 250?

Nu vad eu bine sau nu ai colimare pe primara?

Felicitari inca o data :wink: !

bogdanbacila
11 Noi 2013 21:19


Foarte ingrijit lucrat. 

Ma gandesc ca si imaginile sunt pe masura.
Cum spuneau colegii, sunt si eu curios sa vad "ce poate" in materie de foto. Oricum nu va dezamagi..

Cer senin.

2SKY
11 Noi 2013 23:32


Pare destul de simplu dar de efect . Fiind Cassegrain nu prea aveai variante doar daca doreai sa-l ingreunezi . Cum ai calculat diametrul interior minim al tubului s-au stiai aproximativ . Felicitari si sa ne bucuram si noi de imagini. Bravo .  :D

mak
12 Noi 2013 07:33


Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase.

Tubul l-am luat de la Klaus Helmerichs, chiar daca stiu si pot sa fac unul cel putin la fel de bun, experientele anterioare m-au invatat ca, la lucrari asa de mari, e mai rentabil sa cumperi decat sa faci doar o bucata care costa de cateva ori mai mult pentru ca nu poti amortiza costurile facand mai multe bucati (inca mai am prin garaj teava de otel de diametru 220mm si 2m lungime folosita ca matrita pentru tubul de carbon facut pentru C8 si nu stiu cum sa scap de ea). Din cauza ca a stat o vara in mansarda unde e foarte cald, nu mai e asa neted ca la inceput, atat din cauza variatiilor de temperatura cat si panzei Textreme (e un caz clasic de "print-through").

Valy, daca mie mi-a luat trei ani, celor cu un singur copil ar trebui sa le ia mai putin  :lol:  :lol:  :lol: ...

Theogon, deocamdata are diafragme doar in dreptul spider-ului si una inainte de primara care reduce apertura la 245mm. Versiunea 1.1 o sa aiba si in tubul primarei. De vazut prin el cand e vreme prielnica se vede perfect, in evaluarea de pe interferometru facuta de Octavian S. scrie lambda/8 pentru set si inclin sa cred ca e asa daca e sa ma iau dupa ce am vazut la 500X vinerea trecuta. MN56 care e lambda/8,5 da imagini tot asa de taioase (evident, fara asa multe detalii). 

Neox, am colimare la primara, doar ca e in alt loc decat o cauti tu. Celula primarei se prinde de o diafragma care e prinsa de tub cu trei perechi de suruburi push-pull de colimare (sunt in dreptul fiecarui balansoar de la primara, catre exteriorul tubului). Vad ca tine bine colimarea, deocamdata nu a fost nevoie de recolimare, cu toate ca il plimb in si din garaj de fiecare data cand il scot afara. Montura ASGT face fata, pentru planete e suficient. Urmeaza un upgrade si la partea asta.

Am pus mai jos cateva poze, sper sa va placa. Astept seeing mai bun sa vad intr-adevar ce poate.

Procyon
12 Noi 2013 10:04


Auleuuu...Soc si spaima !!!
Felicitari de instrument, si de poze :D

tudorandu
12 Noi 2013 23:23


WOW :shock: 
Felicitari!
Ceva poze din timpul constructiei? in principal cu bariletul primarei ,daca se poate

mak
15 Noi 2013 06:50


Am pus cateva poze cu celula primarei si suportul secundarei.

valy
15 Noi 2013 12:06


La secundara n-ai pus fustita? Sau nu era pusa cand ai facut poza?

mak
15 Noi 2013 18:44


Are tot ce-i trebuie secundara, umbreluta lipsea cand am facut poza, plus ca la cat de mic e Jupiter pe cip nici nu e nevoie...

achy1978
15 Noi 2013 21:23


O adevarata piesa de arta... si eu ma gandesc in perspectiva la un astfel de sistem... de fapt eu ma gandesc la un RC de 8 sau 10'', caci mai mult :(

david_eco
16 Noi 2013 17:29


O bijuterie, ce sa mai...si pozele sunt pe masura. Ma faci sa ma gandesc ca, dupa demararea si finalizarea proiectului dobsonului de 450mm sa modific telescopul actual de 254 si sa fac ceva asemanator.
Sa iti ofere cat mai multe clipe de neuitat! Felicitari!!!

Mircea Pteancu
16 Noi 2013 20:07


mak

Felicitari pentru noul tau instrument care arata superb.
Cred ca si lui Texereau i-ar placea,in cartea lui se ocupa foarte in detaliu de reflectoarele Cassegrain.
Cine a facut oglinzile?Ce obstructie centrala are?

Cer senin si toate cele bune,Mircea

mak
17 Noi 2013 15:03


Multumesc, m-am straduit sa iasa cat mai bine.

Mircea, cum ziceam la inceput, setul e facut de Tavi Stanescu. E un sistem f/4,2 -f/20 cu obstructie centrala de 25%. M-am uitat si pe la Texereau cand am facut proiectul, am luat niste idei bune si de pe acolo.

mak
24 Aug 2015 10:57


Mi-am gasit motiv sa mai postez si pe aici  :lol: .
Tocmai am terminat de instalat niste diafragme in tub (aveam in interiorul tubului primarei, dar nu si in tubul mare). Sunt facute din plexiglas negru de 2mm grosime taiate la CNC si vopsite cu negru mat.
Mai am de colimat si pe urma afara la observatii cand permite vremea.

valy
24 Aug 2015 12:34


Inele noi ca de 23 august!

Ai stricat ceva plexiglas :)

mak
24 Aug 2015 16:20


17 bucati plus trei tije de carbon de 3mm diametru.