-----------------------------------
eupe
20 Noi 2013 18:07

first surface mirror - de unde cumparam in Romania
As vrea sa-mi construiesc un stand pentru binoclu bazat pe reflexia luminii intr-o oglinda inainte de a ajunge in binoclu:
http://www.craigcolvin.com/astronomy/BinocularMirror.html

Dar, pentru a functiona bine, si sa reflecte corect lumina, oglinda trebuie sa fie de tip "first surface mirror" adica din asta:
http://www.tmf.uk.com/why-use-front-surface-mirrors.html

Aveti cumva idee de unde pot cumpara o astfel de oglinda la noi in Romania?

Multumesc.

StarChild
20 Noi 2013 18:12


fiindca esti din Timisoara, iti recomand sa iei legatura cu Tavi Stanescu (Stanescu Octavian pe forum) sa-ti faca o oglinda plana  :D

Doru Dragan
21 Noi 2013 15:56


"front surface mirror" este o oglinda metalizata pe partea din fata (nu pe spate ca oglinzile din baie :)). Proiectul prezentat implica o oglinda plana astfel incat in loc sa te uiti cu binoclul in sus, te uiti in jos (ca sa nu-ti rupi gatul). Interesant, nu am mai vazut pana acuma. Exista binocluri (sau lunete) care au o prisma inaintea ocularului care intoarce imaginea la 45 grade.

saiph
21 Noi 2013 17:35


(...) Interesant, nu am mai vazut pana acuma. (...).


E "pe piata" de ceva timp, Doru. :)
Vazusem prin 2006-2007 asa ceva, descris pe un review. Si [url=http://www.homebuiltastronomy.com/downbino/]aici e unul, chiar mai vechi.

Mircea Pteancu
21 Noi 2013 20:26


Multumesc colegilor pentru atentie!
Am descris mai multe tipuri de monturi pentru binocluri ,gasite in e-literatura,cam in aceeasi perioada,inclusiv montura lui Rod  :

www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=38474#38474

(Unii s-au aventurat ,totusi,si au experimentat ,fara satisfactii prea mari,chiar si oglinda de baie  :P ).

Dintre toate monturile,eu am construit doar dispozitivul lui MacRoberts.

http://observoergosum.blogspot.ro/2012/08/image-stabilizer-for-binoculars-ala.html

Acum lucrez la  schitele,evident modificate pentru noua mea montura pipe ,,Penelopa'' , pentru un dispozitiv gen ''Tiny Titan'',cam asa ceva:

http://www.burgessoptical.com/uploads/9/5/6/3/9563458/tiny_titan_kit_instructions.pdf

Nu incerc un dispozitiv cu oglinda plana mare , din lipsa de asa ceva.

Off-topic: daca as avea bani de oglinzi plane,as comanda intai o oglinda plana mai mare pentru reflectorul meu Newton de 245mm. 

Mircea

Doru Dragan
21 Noi 2013 21:56


Am cautat dar din pacate nu mai gases :( Am vazut acum mai multi ani, pe cand citeam fascinat Sky and Telescope :) un articol care descria o "banca ecuatoriala de observatie". Omul statea comod pe banca iar binoclul era fixat in dreptul ochilor. Observatiile se faceau miscand banca. Mai caut poate-l gasesc.

2SKY
22 Noi 2013 01:13


Nu poate fi ceva serios este vorba despre o imagine virtuala nu un cistig in lumina amplificare e ca si cum te-ai uita la o poza cu lupa.   :oops:  :oops:  :oops:  :cry:

Erwin
22 Noi 2013 12:41


2SKY, nu ai în&#539;eles, dispozitivul ajută la păstrarea unei pozi&#539;ii confortabile de observa&#539;ie. Dacă te-ai fi uitat la cer mult timp cu binoclul ai fi observat că după un timp atât mâinile cât &#537;i gâtul obosesc &#537;i încep să te doară. Cu mâinile rezolvi prin folosirea trepiedului sau a dispozitivelor amintite de Mircea, dar cu gâtul mai greu... 

Desigur, un binoclu mai mare prevăzut cu diagonale la 45 grade ar fi foarte bun dar în lipsa lui acest dispozitiv ajută mult. Nu cred că trebuie o oglindă prea mare, doar cât să nu producă vignetare. &#536;i poate nici nu trebuie o precizie a suprafe&#539;ei ca la plana de newton având în vedere că mărirea binoclului este relativ mică. Poate un lambda/2 ar fi ok? 

Un scaun ca [url=http://www.cloudynights.com/ubbarchive/showflat.php/Cat/0/Number/1401173/page/81/view/collapsed/sb/5/o/all] acesta  ar rezolva problema elegant si e mai simplu de fabricat. 

eupe
28 Noi 2013 16:13


Multumesc tuturor pentru indrumari si idei.
Am sa mai caut o astfel de oglinda de cumparat sau poate incerc sa fac una - am gasit un tutorial despre cum se poate face o astfel de oglinda dintr-una ordinara:

http://www.instructables.com/id/DIY-Front-Surface-Mirror./

Poate functioneaza si la oglinzile obisnuite din sticla...

Herr_Alien
28 Noi 2013 16:41


De dizolvat vopseaua o sa mearga. Sunt doar curios daca oglinzile or sa se comporte OK la 10x - 20x cat mareste un binoclu.

Mircea Pteancu
29 Noi 2013 00:49


La mai bine de o luna de la ''schimbarea la fata'' a emailului Yahoo,a inviat si ATMList.
Una dintre primele discutii se refera la confectionarea oglinzilor plane.
''Baietii'' au cazut de acord ca oglinzile plane actuale pentru uz casnic s-au imbunatatit considerabil si ca verificarile  practice au gasit o  precizie medie de lambda/2 ,cu multe zone mai bune de atat.

Articolul semnalat de eupe este foarte interesant si tentant,multumesc pentru pont.

Legat de intrebarea fireasca a lui Herr_Alien, pot doar sa-mi exprim banuiala ca da,s-ar putea ca asemenea oglinzi sa fie utilizabile pentru un dispozitiv ergonomic pentru binoclurile de grosisment mic.
Ma bazez pe faptul ca (undeva) am gasit un alt pont si anume folosirea pentru asa ceva a oglinzilor plane retrovizoare de TIR.
Unele marci auto folosesc,pentru aceasta aplicatie, oglinzi plane ''FSM'',articolul sugerand chiar o metoda pentru a verifica daca o anumita oglinda este FSM sau nu.
Cea mai buna metoda este insa aceea de a incerca practic.

Iar adevarata solutie este cea a oglinzilor plane slefuite si de precizie verificata.
Nu stiu de ce, este insa  si cea mai dificila   :mrgreen: 

Mircea

Herr_Alien
29 Noi 2013 10:47


Ohooo ... Lambda/2 e arhisuficient pentru binocluri. Grosimea sticlei este insa mica, asa ca eu miros un suport ceva flotant, stil 6 sau 9 puncte :|

Hiba e ca genul ala de barillet are simetrie fata de un punct, si se potriveste la o oglinda circulara. N-am nici un habar (deocamdata) daca un asemenea barillet poate fi adaptat pentru un dreptunghi.

... sau ... 2 barillete ptr 2 dreptunghiuri mai mici, urmand ca apoi ca cele utilizatorul sa colimeze cele 2 oglinzi sa nu dubleze imaginea. Partea interesanta la un asemenea mecanism e ca nu mai cere ca si binoclul sa fie colimat  :lol:

Erwin
29 Noi 2013 21:19


Se poate foarte bine &#537;i o oglindă circulară, doar să aibe diametrul mai mare decât lă&#539;imea binoclului. Cred că se poate face la comandă la un atelier de oglinzi &#537;i nu ar costa a&#537;a mult ca una de precizie. Trebuie întrebat. 

Herr Alien, ideea ta poate fi rezolvată cu 2 diagonale de 2" pentru un binoclu obi&#537;nuit de 50mm.

Mircea Pteancu
29 Noi 2013 22:52


Nu cred ca este necesara asezarea pe puncte multiple.
Oglinda plana de fotocopiatoar ( ''cserocsuri,maica ,cserocsuri :shock: ) este cam la fel de groasa dar  mult mai alungita decat oglinda de care vorbim si totusi nu sta pe n-spe puncte.
Da' poate d-aia mototoleste asa de des hartia :D !

Mircea

Erwin
30 Noi 2013 11:18


Nu, nu, Mircea! Hârtia e de vină!  :lol: 

Eu am o oglindă de copiator destul de lată pentru un binoclu de 8x30 din dotare. Păcat că nu se găsesc mai late. La copiatoarele noi nici urmă de a&#537;a ceva, scannerul intern are ni&#537;te oglinzi foarte mici &#537;i foarte îngustă este prima din ele care preia imaginea.

eupe
11 Apr 2014 00:38


Am gasit o oglinda de camion care e first face mirror (a costat 25 de lei). Doar ca e putin curbata. Am incercat sa o folosesc asa, de test, dar nu reusesc sa focalizez binoclul pe imagine. E ca si cum ar trebui sa focalizez pe oglinda aflata la 40 cm distanta de binoclu, chestie pe care binoclul nu o poate face pentru ca distanta minima de focalizare e pe la 10 metri.

Ma intreb oare cum reusesc sa focalizeze aia care isi cumpara stand din asta cu oglinda cu tot?

Sau fac eu ceva gresit?!

Off-topic: partea buna a povestii este ca de cand am inceput topicul asta am iesit cu binoclul in mai multe seri fara sistem de oglinzi si alte "avioane"si m-am bucurat de privitul la stele chiar si asa, in sistem de "rupt gatul".

Herr_Alien
11 Apr 2014 17:01


Fara oglinzi curbate, gen camion.

Alea formeaza o imagine virtuala undeva la mica distanta in spatele oglinzii. D-asta te chinui sa focalizezi pe "ceva la 40 cm".

Foloseste o oglinda plana.

eupe
12 Apr 2014 00:23


Ok. Inteleg.

Nu stiu cat efort o sa mai cheltuiesc pe directia asta a front face mirror-ului. 

Am observat cerul stand intr-un simplu scaun de terasa si era confortabil, cu trepiedul sprijinit pe bratele scaunului si senzatia a fost foarte buna. Asa ca s-ar prea putea sa raman la privit din scaun/sezlong, eventual cu o montura paralelogram.

Daca gasesc o oglinda plana decenta atat ca si calitate cat si ca pret, o sa mai postez in topicul asta.

Multumesc tuturor pentru posturile interesante.