-----------------------------------
The Tree of Life
22 Noi 2013 19:08

Urgent Achizitie telescop !
[Ajutor]

Doresc sa cumpar un telescop din uk. As dori niste sfaturi. Nu are importanta portabilitatea. Sa fie optim pentru luna si planete in principiu. Sa pot pune pe el in viitor oculare wide field. Cat mai putine aberatii cromatice.Montura ecuatoriala germana, de preferat newtonian. Idei? Multumesc anticipat P.S pret in uk aprox 500 lire, daca are vreo importanta.
M-am gandit la http://www.harrisontelescopes.co.uk/acatalog/SkyWatcher_Explorer_150PL_EQ3-2_150mm_Newtonian_Reflector_Telescope.html insa nu cred ca o sa pot pune pe el oculare wide field. Ajutor va rog. ms
[/b]

needweed
22 Noi 2013 21:21


stai in anglia? pentru ca si la noi se poate cumpara acelasi model

The Tree of Life
22 Noi 2013 21:30


este pentru cineva care sta in anglia, eu doar ajut persoana respectiva. Deci achizitia se va face din uk. Ceva idei?

needweed
23 Noi 2013 00:06


acela din link este un telescop foarte okay,montura buna, la focala lui sigur nu are coma,  si da se poti pune orice ocular wide field dar sa fie de 1.25 inchi

The Tree of Life
23 Noi 2013 00:09


telescoapele pe care poti pune oculare 2'' au vreun avantaj fata de 1.25''? Ce accesorii sunt necesare ptr vizual ?

The Tree of Life
23 Noi 2013 00:10


inca ceva: ar fi ok daca as cumpara doar OTA si sa iau montura eq 5?

Erwin
23 Noi 2013 00:32


Dacă persoana nu face astrofoto nu are rost să dea bani pe montură EQ. Când se va apuca de a&#537;a ceva ar fi bine să ia direct una mai bună. De asemenea, pentru observa&#539;ii planetare nu este esen&#539;ial să ia oculare wide însă un focuser de 2" va fi mai potrivit pentru că va putea accepta &#537;i alte accesorii în viitor, corector de coma, cameră foto etc. Dacă totu&#537;i vrea GO-TO atunci se poate orienta spre un Schimit-Cassegrain C8 de pildă, însă este pu&#539;in mai scump cu tot cu montură.

needweed
23 Noi 2013 00:34


si pe acela poti pune ocular 2inch dar iti trebuie adaptor special,  cu montura cum doresti tu, daca iti permiti o montura mai buna atunci de ce nu

The Tree of Life
23 Noi 2013 00:43


Nu e nevoie de Go To. Nu am folosit niciodata un dobson, deci as vrea sa intreb daca ar fi ok DOAR pentru vizual? E relativ usor sa tzii un obiect de interes in campul vizual? De aia as prefera montura ecuatoriala, ptr ca nu stiu cat de dificil de operat este un dobson in aceasta privinta. Daca e usor de observat cu el, marg chiar pe dobson. Deci e ok ptr observatii vizuale?

Erwin
23 Noi 2013 02:14


Dobsonul este cel mai bun pentru observa&#539;ii vizuale. Este intuitiv &#537;i înve&#539;i repede să lucrezi cu el, interven&#539;iile pentru urmărirea obiectelor nu sunt o problemă decât la măriri mari dar dacă folose&#537;ti oculare wide atunci ai câteva secunde până obiectul iese din câmp. Punerea în pol &#537;i reglajul pe obiect al unei monturi ecuatoriale este mai dificil mai ales pentru un începător. 

Oricum să iei în considerare buget pentru achizi&#539;ia unor oculare mai bune decât cele cu care vine instrumentul la pachet. Pentru rapoarte focale ale OTA mai lungi decat F/7 sunt bune oculare mai accesibile, Hyperion, (super)Plossl. Pentru planete, Lună, Soare sunt recomandabile ocularele orthoscopice. 

Cea mai frumoasă imagine la Jupiter am văzut-o printr-un dobson-newtonian de 8" cu un ocular orthoscopic Kasai de 6mm. Era colorată &#537;i cu detalii aproape ca în poze. Dar seeing-ul a fost de excep&#539;ie în acea diminea&#539;ă.

The Tree of Life
23 Noi 2013 02:27


Dat fiind faptul ca amicul este incepator(si foarte entuziast :D ) , o sa fie ok un dobson? Cat de rau este comma la dobson, mai ales ca au raport focal mic? nu vreu sa dau sperante nerealiste. P.S : ca o  mica intrebare: ce sanse are sa gaseasca in uk un mak-newtonian folosit sub 600 lire? multumesc

needweed
23 Noi 2013 23:21


unul nou de 127mm  costa in jur de 500 600 lire cu montura cu tot

2SKY
24 Noi 2013 00:40


Ca sa nu te faci de ris pe alte plaiuri ia si tu un TELESCOP macar de 30 si montura o faci cum vrei Dobson , Germana, EQ engleza gata facuta care poate sa astepte . Iar pentru de toate zilele iti iei un stift 150 mm . Daca amicu este mare . Daca amicu este mic iei numai stiftu astronomia se si invata de la constructii la calcule...etc.

The Tree of Life
24 Noi 2013 00:42


Ce accesorii ar fi obligatorii pentru un dobson 200p skyliner ?

The Tree of Life
24 Noi 2013 15:58


Haideti oameni buni, stiu ca stiti, fiti si voi mai altruisti :d

Erwin
24 Noi 2013 16:19


Accesorii necesare:
- răbdare;
- cer senin;
- studiu;
- răbdare;
...
- un set de oculare bune :D

Mircea Pteancu
24 Noi 2013 16:23


2SKY

Stiu ca nu ai spus-o din rautate dar ,inainte de a scrie despre ''stifturi'',te-ai gandit cum se vor simti cei care isi permit  doar un telescop de 150mm? Si chiar si pe acela doar cu sacrificii.
Sfatul meu ar fi sa citesti cele scrise , inainte de a le publica.

Ca fiind vorba de dimensiuni,tu ai construit prin forte proprii vreun telescop,macar de 1,5mm diametru?

Deocamdata optica din RPC este accesibila dar aceasta nu inseamna ca este ieftina.
Pentru a avantaja firmele chinezesti,politicienii tradatori din UE si SUA au avut grija sa arunce in somaj zeci ,poate sute  de milioane de oameni.
Mai indrazneste cineva sa numeasca un asemenea pret drept mic?

Mircea

2SKY
24 Noi 2013 18:09


Nu am crezut ca o figura de stil vizavi de o caruta de bani cu care iti poti lua chiar o masina ar putea supara pe careva . Imi cer scuze daca cineva sa simtit prost s-au mai stiu eu cum . :D

Mircea Pteancu
24 Noi 2013 18:59


Inca odata,am stiut ca nu ai vrut sa superi pe nimeni.
A fost doar o figura de stil.
Nici eu nu am vrut sa te supar pe tine.
E foarte bine ca The Tree of Life vrea sa-si ajute prietenul.
Astronomia de amatori din UK este indrumata de Bristish Astronomical Association.
Daca acestia pot parea dificili pentru un incepator,exista ca alternativa ''Society for Popular Astronomy'' ,fondata in 1953 de catre Patrick Moore:

http://www.popastro.com/help/help.php?title_pag=Choosing%20a%20Telescope

Mircea

The Tree of Life
24 Noi 2013 19:57


Multumesc de sfaturi. Deci, pentru un entuziast, incepator  e mai ok sa recomand un dobson sau un maksutov cassegrain? E mai interesat de luna si planete.... Daca o sa-si piarda interesul pentru astronomie(cine stie...) , ar fi mai ok um maksutov, care ar putea fi folosit si la terestru ?

needweed
24 Noi 2013 22:46


refractor, bun si la luna , planete,  ca si terestru e excelent de usor de manevrat

The Tree of Life
24 Noi 2013 22:48


refractor sau catadioptric? nu e mai ok un mak cass?

needweed
24 Noi 2013 23:09


depinde care e mai ok pentru tine,makurile au avantajul  ca sunt mai scurte,mai portabile decat refractoarele, refractorele au avantajul ca la aceasi apertura aduna mai multa lumina fiindca nu au obstructie in mijloc, am avut din ambele de 70mm si refractorul era mult mai bun la performante

The Tree of Life
24 Noi 2013 23:21


ce refractor cam de 120 mm este ok ? pana in 2500 rom /500&#163; ?

needweed
24 Noi 2013 23:30


un refractor de 127/1200 bresser costa in jur de 400 lire fara montura sau chiar si un 102/1000 e destul de bun  pentru 200lire tot fara montura
http://astromagazin.ro/telescoape/708-tub-optic-bresser-messier-ac-1021000-ota.html

chiar ma gandesc sa cumpar si eu asa ceva,pentru planete si luna e excelent