-----------------------------------
Erwin
16 Ian 2014 02:40

A murit John Dobson
A murit John Dobson, cel care a popularizat montura alt-azimutală care îi poartă numele &#537;i a făcut posibil accesul amatorilor la telescoape relativ ieftine, a popularizat astronomia prin "side-walk astronomy" astfel că mi&#537;carea de amatori a luat amploare. 

Călătorie lini&#537;tită printre stele!  :(

Kirk Spock
16 Ian 2014 09:56


Interesanta viata a avut. S-a nascut in China, in tinerete a fost intai ateu convins, apoi calugar, a trait 98 de ani...

Istrati Cristian
16 Ian 2014 12:47

Dobson
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

dragos.n
16 Ian 2014 13:20


Dumnezeu sa-l plimbe printre stele, si sa-i rasplateasca binele pe care l-a facut.

Stanescu Octavian
16 Ian 2014 13:40


Pastram un moment de reculegere atat putem face  :( 
Toti stam la o coada scurta sau lunga  si ne vine randul sa predam viata iar corpul material la reciclare .

aandrei
16 Ian 2014 14:28


Omul poate fi o "cauza fara cauza" in timp ce animalele doar reactioneaza la mediu. Dobson a reusit sa modifice lumea - si eu folosesc inventia lui - sa devina o "uncaused cause", ceea ce este un lucru FOARTE rar.
In ceea ce priveste analogia cu statul la coada, unii asociaza fenomenul mai mult cu urcatul (sau coboratul) treptelor pe o scara. Daca masinile nu s-ar strica niciodata, probabil ca acum am conduce cu totii cate un "Ford T" de culoare neagra. Privind in jur vedem ca "reciclarea" produce, de fapt, modele din ce in ce mai performante, atat in cazul masinilor cat si in cazul fiintelor vii. "Imbunatatirea" implica faptul ca nu se distruge totul, ceva se pastreaza, altfel am ramane perpetuu pe prima trapta.
Exemplul lui poate fi un indemn: sa fim o cauza, nu un efect.
 Dobsonian 254 mm
 Dobsonian  76 mm

theogon
16 Ian 2014 17:03


Să-i păstrăm o pioasă amintire, numele monturii sale a devenit substantiv comun.

Procyon
16 Ian 2014 22:54


Dumnezeu sa il ierte !

Off: Vad ca mesajul meu anterior a fost sters  :shock:

Mircea Pteancu
16 Ian 2014 23:50


Trist dar inevitabil.

&#8220;Deșertăciuni sunt toate cele omenești câte nu rămân după moarte! Nu merge cu noi bogăția, nu ne însoțește mărirea, căci venind moartea, toate acestea pier.''

&#8220;Adusu-mi-am aminte de proorocul ce strigă: eu sunt pământ și cenușă; și iarăși m-am uitat în morminte și am văzut oase goale și am zis: oare, cine este împăratul sau ostașul, bogatul sau săracul, dreptul sau păcătosul?&#8221;

Desi cea mai cunoscuta, montura de telescop care-i poarta numele lui , este si  cea mica contributie a lui John Dobson in Astronomie.
John Dobson a fost insasi icoana vie a Astronomiei populare,denumita de el ''Sidewalk Astronomy''.
Ma bucur ca  atins  de  adierea spiritului sau  am luat parte  la cateva dintre actiunile sale  numite International  Sidewalk Astronomy Night.
Voi pastra  in inima amintirea lui.
Desi am eu destule de ale mele ,am sa-mi amintesc de el si am  sa-l pomenesc in rugaciunile mele.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Mircea

CUBIX
17 Ian 2014 01:09


Dumnezeu sa-l odihneasca!

2SKY
17 Ian 2014 02:37


Daca e chinez , Budist , ateu , tot aia este au dumnezeul lor , pentu omenire a picat o stea . A murit Dobson traiasca Dobson . Cred ca in fata lui Dumnezeu , Dobson nu prea are nevoie de ajutorul nostru . 98 este mai mult decit o viata .