-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Ian 2014 23:04

Cadrane solare si alte instrumente astronomice arhaice
Intai am vrut sa deschid acest topic la sectiunea de ATM dar apoi m-am razgandit,constructiile despre care vreau sa discutam aici sunt pre-telescopice,asadar i-ar putea interesa pe cei pasionati de Istoria Astronomiei si mai putin pe cei  foarte scufundati in pixeli , arduino,ascom  si alte chestii ultramoderne. 
Am sa atasez aici cateva poze ale instrumentelor arhaice  a caror constructie am inceput-o.
Acestea sunt:
-un cadran solar azimutal din aluminiu de 14mm grosime,debitat,gravat  si de care nu m-am ocupat de prin anii '80.
(Deci asta este deja piesa istorica).
Nu mai tin minte nici macar pentru ce latitudine este gravat.
-un cadran solar azimutal  caruia i-am calculat si trasat cu creionul liniile orare pentru latitudinea Aradului
-un cadran solar ecuatorial cu liniile orare trasate cu creionul (deocamdata) doar pe fata care priveste spre Polul Nord ceresc ,lambda=Arad
-un quadratum geometricum ala Georg von Peuerbach
-un merkhet egiptean,adica un ''instrument al cunoasterii'' ,din care in poze se vede doar partea care se numeste ''bay''.
Toate instrumentele de mai sus necesita in continuare  diverse operatii de trasare,gravare,prelucrari mecanice,confectionari de alte piese,lustruire fond si vopsire gravari (a aluminiului ) sau  baituire si lacuire (a lemnului).


Nu stiu daca si cine s-a mai ocupat cu Gnomonica in Romania.
In ultimii ani ,Dan Uza a devenit expert in acest domeniu,deoarece a studiat si a construit numeroase cadrane solare,voi da linkuri spre articolele foarte interesante scrise de el pe aceasta tema si care se gasesc pe blogul sau.

Mircea

CUBIX
27 Ian 2014 00:13


Imi place daruirea ta pentru asfel de instrumente. Eu spun sa faci un topic si la ATM, unde sa ne dai date tehnice despre construirea lor.

George.

Doru Dragan
27 Ian 2014 12:55


A zis cineva "cadran solar"? A zis cineva "quadratum geometricum"? A pomenit cineva de Georg von Peuerbach? Hop si eu cu ce am strans:

Doru Dragan
27 Ian 2014 13:55

Merkhet
In postarea sa Mircea a fost cam prea scurt cu detaliile despre instrumentul egiptean "merkhet" asa ca am facut investigatii pe cont propriu si iata rezultatele:

nobody
27 Ian 2014 19:00


Un subiect fascinant chiar si pentru unii "foarte scufundati in pixeli , arduino,ascom si alte chestii ultramoderne" :wink: 
Inspirat de imaginile postate de Doru Dragan, am gasit ceva ce pare a fi o lectura interesanta:

THE OBLIQUITY OF THE ECLIPTIC
Ancient, mediaeval, and modern observations of the obliquity of the Ecliptic, measuring the inclination of the earth's axis, in ancient times and up to the present
by George F. Dodwell B.A., FRAS

Chapter One: The Movement of the Earth&#8217;s Axis of Rotation is Evidence of a Disturbance of the Earth&#8217;s Axis in Ancient Times
Chapter Two: The Use of the Gnomon in Ancient and Mediaeval Observations; and the Errors of Observation with this Instrument
Chapter Three: Ancient Chinese Observations
Chapter Four: Ancient Hindu Observations
Chapter Five: Ancient Greek Observations
Chapter Six: Observations of the Obliquity of the Ecliptic Made by the Mediaeval Arabs and Persians
Chapter Seven: Mediaeval and Modern Observations of the Obliquity of the Ecliptic
Chapter Eight:  Ancient Oriented Monuments; The Solar Temple of Amen-Ra at Karnak, Egypt
Chapter Nine: Stonehenge
Chapter Ten: The Great Peruvian solar Temple of Tiahuanaco 

http://www.setterfield.org/Dodwell/Dodwell_Manuscript_1.html

Mircea Pteancu
27 Ian 2014 23:53


nobody

Multumesc pentru linkuri ,chiar ca este o lectura interesanta.
Am nevoie de timp sa o buchisesc.

Off-topic

Aceasta lucrare sufera insa de miopia caracteristica culturii formate in creuzetul catolic si anume  trece cu vederea mia de ani de cultura  bizantina.
Un volum foarte mare de cunostinte ne-au provenit prin filiera bizantina.
Eu personal nu dau o ceapa degerata pe povestile despre luptatorii cruciati si cei arabi,luandu-si o pauza de sandwich in timpul macelului ,pauza in care mai organizau si cate un mic colcocviu pe teme astronomice.   :roll: 
Asa numita Renastere europeana a inceput dupa cucerirea de catre musulmani a Constantinopolului avand ca efect  refugierea invatatitilor bizantini in sudul Europei.

In ultimii ani insa lucrurile au inceput sa se indrepte , un numar tot mai mare de istorici nord-americani re-descoperind Bizantul si influenta sa majora asupra culturii europene.
Sunt sigur ca in acest domeniu suntem abia la inceput.

Pentru a intelege aceasta linie de gandire , neconforma cu dogmele stiintifice inca unanim acceptate, va propun sa cautati raspunsul la intrebarea : daca invatatii arabi au fost atat de avansati fata de cei europeni , cum se face ca odata cu caderea Bizantului a disparut orice ,repet ORICE contributie araba ,si in general islamica , in domeniul stiintific ,in speta astronomic ?

Mircea

nobody
28 Ian 2014 05:08


Tot off-topic: 
Eu cred ca declinul a aparut ceva mai devreme, cam prin 1204 ... Citez:

The Latin soldiery subjected the greatest city in Europe to an indescribable sack. For three days they murdered, raped, looted and destroyed on a scale which even the ancient Vandals and Goths would have found unbelievable. Constantinople had become a veritable museum of ancient and Byzantine art, an emporium of such incredible wealth that the Latins were astounded at the riches they found. Though the Venetians had an appreciation for the art which they discovered (they were themselves semi-Byzantines) and saved much of it, the French and others destroyed indiscriminately, halting to refresh themselves with wine, violation of nuns, and murder of Orthodox clerics. The Crusaders vented their hatred for the Greeks most spectacularly in the desecration of the greatest Church in Christendom. They smashed the silver iconostasis, the icons and the holy books of Hagia Sophia, and seated upon the patriarchal throne a whore who sang coarse songs as they drank wine from the Church's holy vessels. The estrangement of East and West, which had proceeded over the centuries, culminated in the horrible massacre that accompanied the conquest of Constantinople. The Greeks were convinced that even the Turks, had they taken the city, would not have been as cruel as the Latin Christians. The defeat of Byzantium, already in a state of decline, accelerated political degeneration so that the Byzantines eventually became an easy prey to the Turks. The Fourth Crusade and the crusading movement generally thus resulted, ultimately, in the victory of Islam, a result which was of course the exact opposite of its original intention.

Pope Innocent III:
How, indeed, will the church of the Greeks, no matter how severely she is beset with afflictions and persecutions, return into ecclesiastical union and to a devotion for the Apostolic See, when she has seen in the Latins only an example of perdition and the works of darkness, so that she now, and with reason, detests the Latins more than dogs? As for those who were supposed to be seeking the ends of Jesus Christ, not their own ends, who made their swords, which they were supposed to use against the pagans, drip with Christian blood, they have spared neither religion, nor age, nor sex. They have committed incest, adultery, and fornication before the eyes of men. They have exposed both matrons and virgins, even those dedicated to God, to the sordid lusts of boys. Not satisfied with breaking open the imperial treasury and plundering the goods of princes and lesser men, they also laid their hands on the treasures of the churches and, what is more serious, on their very possessions. They have even ripped silver plates from the altars and have hacked them to pieces among themselves. They violated the holy places and have carried off crosses and relics.

Doru Dragan
28 Ian 2014 09:30


Pentru a afla raspunsul cu privire la civilizatia araba ar trebui sa aflam mai intai cum se face ca dupa secole de inflorire Egiptul a cazut, cum se face ca Grecia a cazut, cum se face ca India a cazut ... etc. Nu se poate nega contributia araba (islamica) la civilizatia umana. Arabii au facut exact ceea ce se stie, au preluat de la greci (si de la indieni si de la chinezi) au facut o sinteza, in unele locuri chiar au adus contributii proprii si au dat mai departe (prin evrei, de cele mai multe ori :) ) catre civilizatia europeana nascanda. Din pacate nu prea stiu ca Bizantul sa fi adus contributii majore in stiinta ... pare sa fi fost mai mult implicat militar-administrativ-religios. Faptul ca multe stele de pe cer poarta nume arabe spune ceva. Ceea ce a facut Ulugh Beg la Samarkand sta marturie despre contributia islamului. Incercand sa aflu mai multe despre "Gheorghita" de la Peuerbach am ajuns la informatia ca s-a straduit sa imbunatateasca Tabelele Alphonsine iar pentru asta s-a folosit de aparitia recenta a unor lucrari arabe traduse in latina unde aparea pentru prima data notiunea de "sinus". (Apropo de asta tot asa am aflat ca "sinus" vine din cuvantul latin care denumea sanul femeii :) notiune preluata de arabi de la indieni). De ce au cazut culturile egipteana, indiana, greaca, araba, romana etc.? Se numeste "decadenta" si are cauze interioare: imbuibare urmata de trufie :(

nobody
28 Ian 2014 14:30


Mai exista si factori externi, precum invazia mongolilor ce a culminat in 1258 cu distrugerea Bagdadului.

Dar, de ce trebuie, tot timpul, sa ne uitam doar la partea goala a paharului ?

Eu vad Bizantul ca a fost un centru multicultural, unde fiecare cultura si-a adus contributia. 
Cat s-a putut, pana s-a putut.

Erwin
28 Ian 2014 21:17


Universitatea din Fez (a cărei moschee am avut ocazia s-o văd pe viu, dar nu am intrat, cre&#537;tinii nu au voie în moschei) a fost un centru cultural-&#537;tiin&#539;ific extraordinar începând cu secolul XII când a fost zidită. Nu cred că poate cineva contesta civiliza&#539;ia arabă &#537;i meritele ei, dar nici ale celorlalte civiliza&#539;ii din lume, ceea ce este trist este că mereu au venit ni&#537;te barbari incul&#539;i &#537;i au distrus fără discernământ tot ce învă&#539;a&#539;ii lumii antice au trudit să adune. Astfel s-au pierdut valori inestimabile &#537;i s-au resetat mereu civiliza&#539;iile... se pare că ne apropiem din nou de un astfel de prag. Dacă nu cumva reu&#537;im să clădim pe undeva Funda&#539;ia lui Asimov. 

Revenind on-topic, istoria astronomiei este foarte interesantă &#537;i re-crearea instrumentelor antice mi se pare educativă &#537;i cred că Astronomia ar fi bine să se predea în &#537;coli din nou, este &#537;tiin&#539;a care îmbină matematica cu fizica &#537;i tehnologia cum n-o face nicio altă &#537;tiin&#539;ă.

Mircea Pteancu
28 Ian 2014 23:26


Nu-i mare bai daca mai alunecam si in off-topic atat timp cat nu ne indepartam de Astronomie.

Multumesc lui Erwin ca in stilul  sau foarte politicos a reamintit propunerea mea de la inceput.
Si anume ,doresc sa discutam la acest topic despre constructii ,reproduceri,replici de instrumente astronomice arhaice realizate de noi.
Acestea pot fi confectionate din materiale comune,aflate la indemana,nu necesita slefuirea sau cumpararea de lentile sau oglinzi pretentioase si scumpe.
Nu este nevoie decat de curiozitate si un strop de hotarare,indemanarea venind de la sine.
Efortul este intotdeauna generos si recunoscator cu cel care il depune,chiar si atunci cand se sfarseste cu un esec.Raman in urma lui experienta  si indemanarea.
Linkurile sunt foarte bune , discutiile sunt excelente  dar instrumentele ,aparatele realizate cu mainile proprii sunt minunate si iti ofera o bucurie tainica de neegalat.
Asa cum am zis si la inceput,iata-l de ani de zile pe Dan Uza studiind Gnomonica.Studiaza izvoare de informatii mai vechi si mai noi,calatoreste  pentru a cerceta  cadranele solare dar le si construieste.Apoi impartaseste cu ceilalti iubitori ai Astronomiei experientele sale.

In varianta cea mai simpla,se pot descarca de pe Internet sabloane,acestea se pot  tipari ,apoi se decupeaza si se lipesc pe carton.
Se naste astfel  un instrument efemer,trecator  ca fluturele si ca floarea, dar oare nu asa este insasi timpul pe care il masoara?
Oare nu asa suntem si noi?

Mircea

vux
09 Sep 2014 23:38


Draga Mircea,

Te salut si iti multumesc frumos pentru aprecierile tale care ma onoreaza!

Nu demult am finalizat cel mai mare ceas solar vertical din Transilvania de Nord si totodata primul calendar solar din intreaga regiune. Se afla in localitatea Radaia, la 13 km de Cluj-Napoca pe drumul spre Zalau. Mai multe detalii si foto aici http://cerculdestele.blogspot.ro/2014/09/ceas-solar-la-adr-nord-vest-in-radaia.html

Numai bine,

Dan Uza

vux
04 Noi 2014 11:14


Salutari din nou!

Am placerea sa anunt aparitia cartii "Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures", primul inventar fotografic color al ceasurilor solare din spatiul transilvan. 

Detalii despre volum gasiti aici:
http://cerculdestele.blogspot.ro/2014/11/cadrane-solare-din-transilvania-banat.html

Dan Uza

vux
26 Mai 2016 18:14


Servus,

V-am pregatit doua atasamente. Primul este un sablon decupabil pentru un cadran solar cubic multiplu. Multiplu, pentru ca are cate un cadran solar desenat pe 5 din cele 6 fete ale sale. Al doilea atasament este tot un sablon decupabil, de aceasta data pentru un instrument astronomic arhaic denumit "volvela". Cu ajutorul ei se putea stabili cu aproximatie semnul zodiacal pentru soare, luna, dar si fazele sau varsta lunii. Aveti si doua fotografii cu piesele asamblate. Sper sa va placa. Spor la decupat si lipit! :wink:

Dan Uza

Mircea Pteancu
26 Mai 2016 22:58


Servus Dan 

Excelent ,multumim frumos !
Eu le-am descarcat ,urez succes colegilor care vor incerca constructia acestor instrumente atat de interesante si care acum sunt la indemana multumita colegului nostru de hobby.

Mircea

theogon
28 Mai 2016 15:34


Frumos Dănuț, felicitări!

Erwin
30 Mai 2016 02:08


Super! 
Am uitat ieri, voiam să-i povestesc fratelui meu despre cadranele solare, e me&#537;ter priceput, data viitoare o să-i arăt desene &#537;i imagini, poate facem unul la el în grădină.

Teo
30 Mai 2016 07:08


Putem aminti aici si despre heliografe ?
Nu stiu daca sunt instrumente arhaice insa sunt frumoase.
Iata cateva date :

Determinarea duratei de stralucire a soarelui

Durata de strălucire a soarelui  reprezintă intervalul de timp între care Soarele a strălucit pe bolta cerească. Ea variază în funcție de nebulozitate. Se determină cu ajutorul heliograful, care se exprimă în ore și zecimi de oră. Poat fi de tip Fuess, Universal sau Metra-Praha. Cel de tip Fuess este format din piesa receptoare pentru radiații, ilustrată printr-o sferă masivă de sticlă, cu diametrul de 10 cm, având rolul unei lentile convergente, apoi montura metalică aflată la o distanță egală cu distanța focală a lentilei. Pe montură se fixează diagramele, heliogramele, pe care se imprimă o dungă carbonizată, o arsură când Soarele strălucește. Montura metalică prezintă pe partea internă trei perechi de jgheaburi în care se introduc trei tipuri de heliograme. Unele scurte, de iarnă fixate în perechea de jgheaburi superioare, în intervalul 21 octombrie 10 martie, unele drepte de primăvară și toamnă, între 11 martie &#8211; 20 aprilie și între 11 septembrie &#8211; 20 aprilie așezate la mijlocul monturii, și unele lungi, de vară, de la 21 aprilie &#8211; 10 septembrie, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului este mai mare. Ele se așează în perechea inferioară de jgheaburi.

Heliograful Metra-Praha se deosebește de cel de tip Fuess prin lipsa tijei arcuite folosită pentru orientarea heliografului pe direcția nord și prin faptul că prezintă pe suportul general o nivelă cu bulă de aer și trei șuruburi de calare, în scopul verificării orizontalității.

Heliograful Universal (foto stanga jos) cuprinde o parte superioară formată din sfera de sticlă, din montura pentru helograme și din tija arcuită, ce se poate roti în jurul axului vertical prin scoaterea știftului, și alta inferioară, reprezentat de un cadran semicircular gradat de la 0°&#8211;90° latitudine și un șurub de fixare cu ajutorul cărora se reglează heliograful în funcție de latitudine.

Noțiunile fundamentale utilizate pentru această determinare sunt durata efectivă, durata posibilă sau astronomică și fracția de insolație.

Durata posibilă se referă la perioada timpului suprapus între momentele răsăritului și apusul Soarelui, timpul maxim posibil de strălucire a Soarelui, în lipsa totală a norilor, timpului teoretic, dependent de poziția matematică a punctului considerat.

Prin durata efectivă înțelegem intervalul de timp în care Soarele a strălucit pe cer, fără ca acesta să fie acoperit de nori.

Prin asocierea duratei efective, cu cea astronomică se obține fracția de insolație redată prin relația F = d/s Ž 100, unde F este fracția de insolație, D este durata astronomică, iar d este efectul de strălucire a Soarelui.

Când Soarele strălucește permanent în zilele senine, fracția de insolație este egală cu unitatea, adică F = 1, pentru că durata efectivă este egală cu 0, adică d = 0.

Pentru că norii reduc intensitatea radiației solare directe prin reflexie,
aceștia măresc radiația difuză, slăbesc radiația efectivă, luminozitatea și limitează în efecte de strălucire a Soarelui.

Fracția de insolație se exprimă în procente și arată cât la sută din durata posibilă, Soarele strălucește efectiv.
Sursa articolului : 
https://besttravelsaroundtheworld.wordpress.com/2011/01/19/soarele/