-----------------------------------
mcuzic2002
29 Ian 2014 14:08

probleme cu un focuser ieftin
Salut,am pus mana pe un focuser ieftin de 1,25",chinezesc, si m&#227; chinui s&#227; scap de vaselina cu care a fost gresat...de fapt nici nu pare a fi vaselin&#227;,mai degrab&#227; e un super-glue :shock: ...am desf&#227;cut focuserul pe buc&#227;ti,le-am scufundat intr-un vas cu ap&#227; cald&#227; si am pus niste detergent...am reusit partial s&#227; scap de problem&#227;,dar as vrea s&#227;-l pot cur&#227;ta cit mai bine...v&#227; rog s&#227; m&#227; sf&#227;tuiti ce substante degresante as putea folosi...multumesc 8)

saiph
29 Ian 2014 14:48

Re:
D509 a mers la fix pt montura, spre exemplu.
poti incerca :)
desi, daca ai componente din plastic, poate ar fi mai bine sa stergi doar bine-bine cu o laveta / un servetel, imbibat doar intr-un diluant mai putin agresiv

mcuzic2002
29 Ian 2014 16:10


Multumesc pt. sfat :D ...va trebui s&#227; folosesc un diluant nu foarte agresiv,pt. c&#227; focuserul are si piese de plastic...

emilf
29 Ian 2014 16:47


Este posibil ca aceea sa fie o substanta viscoasa, cleioasa depusa intentionat care are rolul de a frina miscarea pieselor care interactioneaza mecanic ceeace este benefic pentru precizia de focalizare. Eu am curatit mai demult focalizatorul la un microscop IOR si am realizat ca am gresit deoarece focalizarea devenise prea sensibila si instabila, dupa care am scos putina rasina dintr-un cablu de telefonie (ALPET) care mi s-a parut asemanatoare ca si consistenta si am uns cu ea la loc piesele mecanismului de focalizare fiind si in prezent multumit de functionarea microscopului.
Studiaza aspectul si procedezi cum consideri ca este mai bine.
Toate cele bune, Emil.

nobody
29 Ian 2014 19:32


Ala este gel siliconic care a fost pus pentru a mai reduce jocurile dintre piesele de plastic. Mai are rol si de a da o miscare mai lina, fara salturi. Este ceva similar cu ce se gaseste in cablurile de telefonie si fibra optica de care a pomenit emilf. Doar ca acolo se foloseste pentru a proteja firele de umezeala.

Nu se poate indeparta decat mecanic sau cu diluanti speciali pentru silicon. De pe piesele metalice nevopsite se mai poate inmuia prin imersare indelungata in benzina. La plasticul folosit in focuserele ieftine nici nu poate fi vorba.

Oricum, iti va parea rau ca l-ai dat jos ...

mcuzic2002
29 Ian 2014 20:42


Dup&#227; o degresare sumar&#227;,focuserul se misc&#227; foarte lin,mai ales dup&#227; ajustarea suruburilor care preseaz&#227; cremaliera...nici nu se pune problema s&#227; fi l&#227;sat acolo vaselina aceea,pt. c&#227; era amestecat&#227; cu mizerie si praf,si din cauza asta nu puteam focaliza cum trebuie...am deja tubul si focuserul pt o lunet&#227; de 60mm f/16...astept s&#227;-mi revin putin cu banii,si-mi caut un obiectiv Carton  8)