-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2014 12:18

Inca o luneta de 72/900
Buna ziua.
Ma numesc Doru, sunt din Barlad si in curand incep constructia unei lunete/refractor de 72/900.
Va fi primul instrument (exceptand luneta din lentila de ochelari, facuta cand eram mic, acum vreo 20 de ani).
Precizari utile: experienta mea e zero; mai mult, n-am privit niciodata cerul printr-un instrument optic, fie el luneta/telescop/binoclu.
Astronomia nu e un hobby pentru mine; nefiind insa nici o toana de moment, am renuntat rapid la ideea cu lentila de ochelari si am comandat de la astrovest (editati si stergeti daca nu e voie) optica dedicata:
- obiectiv de 72/900, ocular SuperPlossl de 10 mm si oglinda diagonala SkyWatcher pe 1.25.
Mai am niste piese recuperate dintr-un binoclu care parea o jucarie. Pe binoclu scria ceva "Breaker Cobra" cu latine si altceva cu chirilice:
Recuperate din binoclu: obiective, oculare (unul dintre ele are reticul), 4 prisme.
Ma gandeam sa le folosesc (exceptand prismele, desigur) pentru o luneta cautatoare.
Dar am dubii privind obiectivele: mi se par inutilizabile.
In primul rand, sunt tesite in mod inegal pe margini.
In al doilea rand, au o tenta foarte puternica de galben-roscat pe una dintre suprafete.
Practic, privind binoclul din fata, obiectivele sunt galbui-roscate !!! Dupa ce l-am demontat, s-a mai estompat putin, dar tot au nuanta puternica de galben-roscat.
Ma gandesc ca e coating-ul, dar parca e prea puternic (la obiective foto n-am vazut aceste irizatii atat de evidente).
Am un obiectiv foto Helios rusesc si nu vad pe el nici o urma de irizatie, iar obiectivele din binoclu, repet, sunt rosiatice.
Pun poze, atat cat se poate vedea despre ce vorbesc.
Desi e poate complet irelevant, am tinut in mana obiectivul si ocularul din binoclu si, la prima vedere, aberatii cromatice de m-au speriat si pe mine. Cum am zis, probabil irelevant fara tuburi in care sa fie montate lentilele, diafragme, etc.
Din experienta voastra si din cele scrise de mine, va puteti da seama, fara sa fi vazut lentilele, daca sunt inutilizabile sau nu ?

Deocamdata atat, va multumesc pentru intelegere.

C.Ovidiu
09 Feb 2014 14:53


Salut Doru. mult succes in demararea noului proiect, o sa ai nevoie, in cea ce priveste calitatea obiectivul de binoculu din poza pot sa spun ca este ingrozitoare bund e nimic, am si eu un atfel de obietctiv este simplet doar o singura lentila din sticla de geam dupa cum se vede pe margine, cea ce inseamana ca este buna de aruncat la gunoi, nu ai ce face cu ea, stratul de antireflex de culoare roise care reflecta in rosu nu e asa bun el are rolul de a imbunatatii contrastul la lentila respectiva dar asta nu are asa mare importanta, ocularul cu reticul nu e asa bun lentilele is din plastic mai ales cea de la baza unde este gravat reticolul, din aceste elemente ar iesi dupa parerea mea un cautator atat nu mai mult, prismele is bune, dar nu te complica cu ele is bune la experimente, cel mai bine e sa ai o prisma diagonala sau oglinda zenitala din comert, cum si procedat. 
     In cea ce priveste obiectivul de 72/900 am si eu realizat, recent o  luneta folosind acest obiectiv, nu este pretentios e doar o simpla chinezarie, d.p.d. optic eu ia-si da nota 4 , luneta mea de 72/900 recent finalizata nu este sub asteptari din cate am putut observa, din testele efectuate folosind metoda star test dar si cea vizuala obiectivul va fii bun la observatii lunare solare si deep sky pe cer intunecat, mare branza nu iese e slab, am observat asta facand mai multe observatii cu ea, pentru a scapa de probleme o poti diafragma la 50mm, daca calitatea e proasta asta nu stiu vei vedea pe parcurs, in momentul in care ne achizitionam ceva nu stim ce calitate are, nu toate is bune, depinde de noroc ce iti vine, la mine stele is deformate optica e proasta. dar pt joaca e buna, totusi una din problemele incepatorilor in ATM este in momentul in care isi fac aliniamentul ( colimarea) instrumentului este  partea care terbuie mare atentie dar si la celelate operatiuni terbuie concetrate si atentie.
   In primul rand iti terbuie un tub optic, preferabil metal, sa aiba deschiderea cam de 75 -76mm exterioara, in care va venii obiectivul se gliseaza in tub sau daca vrei poti face 3 gauri in tub si la obiectiv pentru a prinde obiectivul sigur cu suruburi,  tubul pe interioar terbuie smirgheluit si vopsit negru mat ! apoi faci 2 diafragme interioare pentru a elimina reflexiile parazite, una cu o deschidere de 40mm si de 30mm, apoi un focuser comercial cu cremaliera e ce mai indicat si in acelasi timp usor de folosit, daca dispui de ajutorul unui strungar e mai usor.
Spor a mestereala  :D

CUBIX
09 Feb 2014 15:33


Salut

Ar trebui sa testezi calitatea obiectivului de binoclu cu un ocular aflat in punctul focal. Si binoclul meu Fuco 10x30 privit din fata are 'mult' roscat, dar privind la ocular am fost incantat de calitatea lui. Mi-a oferit si imi ofera imagini frumoase la luna si terestru. Trebuia sa pastrezi celula obiectivului, il montai mai usor in tub...

Am un obiectiv de la astrovest 80/900 mm ce asteapta sa taitubul la distanta potrivita. Cred ca vei avea nevoie de o diafragma pe margine, al meu are cam 5 mm nefolosibili. Deci il voi diafragma cam la 70 mm.

Imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, scriu de pe telefon...

Spor!

Erwin
09 Feb 2014 15:49


Pentru un prim instrument este bine că ai luat un acromat cu focală lungă. Oculare vei avea nevoie de mai multe, probabil că la 90X cât ob&#539;ii cu cel de 10mm vei avea imagine acceptabilă la Lună &#537;i planetele mari. Pe parcurs probabil că vei găsi un grossisment la care acest obiectiv lucrează cel mai bine &#537;i ob&#539;ii maximul de calitate, desigur &#537;i în func&#539;ie de seeing. Po&#539;i folosi lentilele de binoclu la un căutător însă dacă nu ai un obiectiv acromat &#537;i un ocular cu lentile din sticlă probabil pe timp de noapte nu vei vedea prea bine prin el, caută mai bine în târg binoclu vechi metalic, cu optică de calitate, dacă e decolimat sau cu mecanica defectă îl iei ieftin &#537;i îl po&#539;i dezmembra. Acoperirile bune sunt violet sau verzui &#537;i privind prin obiective culorile trebuie să fie aproape de cele naturale, eventual pu&#539;in mai gălbui la cele ruse&#537;ti, anume făcute pentru a mări contrastul. 
Spor la me&#537;tereală.

dreammer54
09 Feb 2014 15:58


Multumesc pentru raspuns.
Nici nu s-a pus problema de altceva decat de luneta cautatoare din lentilele alea de binoclu. Dar s-ar parea ca nici pentru atat nu-s bune. Oricum, pana la cautatoare mai este...
Comanda pe care am facut-o o sa ajunga saptamana viitoare. Abia atunci, dupa ce vad ce diametru are celula obiectivului, o sa caut teava potrivita.
Cel mai probabil (din motiv de costuri si pentru ca se gaseste peste tot), o sa fie PVC. In Barlad am vazut numai de 110 mm., pe Net am vazut si de 90 mm. O sa vad ce aleg, desi aia de 110 mm.pare cam mult acum (la diametru ma refer).
Mare parte din metodele constructive citite pe forum le banuiam si mi-au fost confirmate.
Cateva idei: 2 tevi, una principala si alta din care sa tai bucati mai scurte, decupate apoi pe generatoare si bagate in tubul principal, pentru a micsora diametrul interior. Cu ocazia asta, probabil ca se va realiza si baza de sprijin pentru celula obiectivului.
La fel si pentru diafragme (mai precis pentru suportii intre care vor sta diafragmele. Pe care diafragme o sa evit sa le fac din carton, o sa dau o tura pe la librarii sa vad ce plastic negru/coperti/etc se gasesc.
Ma gandeam sa tai teava principala in 2-3 locuri acolo unde vor veni diafragmele, sa lipesc suportii pe interior si apoi sa imbin la loc bucatile de teava, cu suruburi. Mi se pare ca asa as putea pozitiona cel mai bine diafragmele, iar tubul principal, fiind dublat , ar fi mai rigid, poate.
Diafragmele...am vazut un link aici, pe care l-am si salvat, o schita unde iti arata cum sa calculezi diafragmele (numarul, diametrul si distanta la care trebuie montate).
Ca sa nu mai fiu nevoit sa fac si parasolar, ma gandeam sa pozitionez obiectivul mai mult in interiorul tubului, la vreo cativa (5 ?) cm.de marginea tubului.
Am incercat intr-o zi, inspirat din topicul cuiva de aici de pe forum, sa fac un focuser din teava de PVC cu diametrul de 32 mm., bagata in alta teava cu diametrul de 40 mm., aceasta din urma potrivita pe interior dupa metoda de mai sus, cu bucati de teava decupate pe generatoare si lipite in interior. A iesit surprinzator de bine pentru o prima incercare, in sensul ca intra fest si nu are joc. Si mai am si niste cilindri de cauciuc poros, luati de pe axul unei imprimante, din care o sa tai o felie lata de vreo 5 mm., ce va deveni  rotita de cauciuc... 
Vazand ca se poate, o sa continui constructia focuserului, adica o sa adaug axul cu rotita de cauciuc si, pe teava port-ocular, sa lipesc o fasie dintr-un material poros (lemn de esenta tare sau cauciuc de pe la cizmarii...). Mai vedem la final ce o sa iasa si dupa aia, probabil ca o sa apelez la strungar pentru focuserul final.
Teoria, ca teoria, am citit cate ceva, dar sa vedem ce iese in practica. Oricum, abia astept, ca n-am mai mesterit ceva de multa vreme :).

dreammer54
09 Feb 2014 16:18


Pana am terminat eu de scris tot romanul ala de mai sus, au mai raspus doi forumisti, carora le multumesc pentru sfaturi.
Vor mai urma probabil 2 ocular cu timpul, unul scurt, 4-6 mm.cred si altul mai lung, cu mare aproximatie intre 25-40 mm. O sa aflu ce imi trebuie la momentul potrivit, cu timpul si experienta.
Deocamdata, pentru inceput, ma gandesc numai la craterele de pe Luna si la Saturn (desi n-am o idee clara despre cum ar arata Saturn la 90x/cu ocularul de 10 mm., iar Google nu m-a lamurit prea mult:). Trebuie sa vad cu ochii mei).
Am fost azi prin talcioc/bazar, dar n-am gasit binocluri sau aparate de proiectie. Cineva mi-a spus ca are binoclu acasa si il vinde, dar pretul cerut era aproximativ cat doua lunate cautatoare cumparate din magazin, gata facute, asa ca...
Ce inseamna, la obiectiv, diafragma pe margine ? Adica e ca la luneta din lentila de ochelari, trebuie sa pun o prima diafragma chiar in fata obiectivului :( ?
Si o intrebare la care unii vor zambi, probabil, dar asta este: cautatoarea are si ea nevoie de focuser ?
Multumesc.

C.Ovidiu
09 Feb 2014 16:34


dreammer54 - Diafragma la luneta este defapat un disc ( capac, disc de carton) cu o gaura centrala prin care lumina intra in obiectiv, diafragma are rolul de a reduce apertura sau diametrul obiectivului, in cazul unei lunete din lentile de ochelari diafragmarea este obligatorie ba chiar indispensabila, fara ea imaginile vor fi incetosate, ea se monteza in fata obectivului, diametrul deschiderii diafragmei terbuie sa fie intre 15, 20, 25mm asta inseamana ca faci mai multe diafragme. 
Folosind o luneta din lentila de ochelari de + 1 dioptrie, se pot observa craterele lunare, benzile de nori ale lui Jupiter, (40x, slabut), Saturn va avea forma unei caciuli ( forma ovala) si va fi micut (40x) ocular 25mm, stele duble, ca Mizar si altele usoare si luminoase, nebuloasa din Orion (M42).
Am construit la viata mea multe lunete din lentile de ochelari pentru a testa performantele lor, experimental - lunete cu focala de 1m , 2m si respectiv 4m cu diametre diferite, cele mai bune is lentilele de +1 , +0.50 si +0.75,( sunt cat de cat portabile) ideal ar fii de 1+ merge bine ca si incepator doar de curiozitate, se pot observa craterele lunare si petele solare, folosind acest refractor simplet din lentile de ochelari, puterea maxima de marire la care imaginea e cat de cat clara ar fii de 60x merge si la 100x cu un ocular mai bun - super plossl 10mm, preferabil 60x, oricum fara diafragmarea obiectivului nu va iesi practic nimic.
      La cautator nu este de preferabil nevoie, poate sa fie focusare fixa, acum depinde de placerea omului, totusi focusarea se poate face usor folosind un tub portocular in care se va insera ocularul, miscand ocularul inainte si inapoi in tub se obtine focusul, sau prin intermediul unor mufe de instalatii plastic ori metal de difierite diametre, in care una se insereaza ocularul iar in cealalta se infileteaza in mufa instalata in tubul optic, eu asa obtineam focusarea cu dobsonianul de 150. merge si la luneta ta.

alex1209
09 Feb 2014 16:47


Te salut Doru! Si eu mi-am facut o luneta ca a ta tot cu obiectiv de la astrovest.
Daca vrei sa iti cumperi un ocular cu focala mica, eu ti-as recomanda sa nu cumperi sub 6mm, hai sa spun 5mm. Capacitatea de marire a obiectivului tau(dar si al meu) etse de 145x. Daca iti vei lua un ocular de 4mm, iti va iesi o marire de 225x, ceea ce este cu mult peste capacitatea obiectivului. In setul meu de oculare, am si un PLOSSL 4mm, pe care bineinteles ca l-am folosit. Imaginea nu o sa fie clara si va fi si putin incetosata. 
Asa ca iti recomand un ocular de 6mm, care iti va da o marire de 150-160x.

Nu zic sa ma laud, dar acum am un al doilea instrument astronomic gata de observatii si anume un Dobsonian de 8".

Spor la treaba
Alex

C.Ovidiu
09 Feb 2014 16:53


Felicitari alex1209 si din partea mea pentru reusita, da.
dreammer54 - Alex are dreptate, am uitat sa mentionez puterea maxima de marire la care imaginea este cat de cat clara, in cazul meu luneta mergea la luna bine pana la 150x nu mai mult, maxim 130x cu un ocular de 6.3mm homemade,am diafragmat obiectivul la 50mm si am obtinut imagini mai clare folosind acest obiectiv de 70/900, dar vei vedea, ce va iesi, daca sa zicem imaginile nu sunt pe asteptari, in cazul tau nu cred ca iti vei da seamana fiind incepator dar cu timpul asta se va simti, si vei dorii performante cat mai mari, asta este ferba astronomului amator boala care nu inceteaza niciodata ferba de apertura, de a observa obiecte din ce in ce mai indepartate...

dreammer54
09 Feb 2014 22:10


@C.Ovidiu: am citit despre luneta din lentila de ochelari si nevoia de diafragme peste diafragme, etc. Nu intentionez sa construiesc din lentila de ochelari.
Eram mai degraba curios daca obiectivul asta, 72/900, trebuie diafragmat ca o lentila de ochelari. Citisem uneva ca acromatele nu au nevoie de diafragma in fatza obiectivului. Dar teste se pot face, nu ?
Pe de alta parte, nu confund diafragma dinaintea obiectivului cu diafragmele din tubul lunetei; pe astea din urma intentionez sa le montez, asa cum am zis mai devreme, calculate dupa site-ul asta: http://www.berfield.com/baffles.html.
Totusi, aici am o iontrebare: nu prea inteleg partea cu "Desired field size". Cam greu de crezut ca se allege orice valoare/marime dupa bunul plac al fiecaruia. Cum e, exista vreo regula, se face in functie de diametrul ocularului sau cum ? Ce valoare recomandati pentru acest "Desired field size" ?
@alex1209: cand am zis mai devreme despre incercarea de a-mi face focuser, postul tau despre focuser home-made a fost sursa principala de inspiratie.
S-a notat cu ocularul. Stiam de regula aia cu 2*diametrul obiectivului. Dar e cu atat nmai bine cand cineva vorbeste din experienta practica, cum ai zis tu: am folosit, imaginea nu e OK, nu te du cu el pana la 225X.
8"? Felicitari. Eu deocamdata vreau sa reusesc cu constructia asteia refractoare de ~ 3 " :).

neox
09 Feb 2014 23:48


In primul rand un obiectiv bun acromat nu are nevoie de diafragma in fata pentru ca e conceput sa reduca aberatiile la limitele teoretice din design (mai mult sau mai putin). Dar de experimentat nu strica niciodata  :wink: .

"Desired field size" inseamna ca atunci cand proiectezi diafragmele interne ti cont de cel mai mare ocular care il vei folosi. Practic trebuie sa masori diafragma de camp din ocular. Undeva intre 25-30mm e suficient.

dreammer54
10 Feb 2014 10:58


O sa merg pe recomandare si o sa aleg ceva intre 25-30 mm., intrucat nu stiu deocamdata care (si cand) va fi cel mai mare ocular.
Multumesc.

tavi 84
10 Feb 2014 13:44


Daca obiectivul prezinta aberatie de sfericitate reziduala,ai mai putea sa umbli la spatierea lentilelor,ce-i drept e ceva mai dificil.Insa diafragmarea obiectivului ar trebui sa fie ultima solutie,deoarece pierzi si din rezolutie si din lumina.Gasesti detalii pe aici,sau poti intreba.Vezi ca ti-am trimis si un mesaj privat.

C.Ovidiu
10 Feb 2014 18:04


Tavi84. are perfecta dreptate, intrucat diafragmarea este ultima solutie in cazul unei optici proaste, se mai poate umbla si la lentile in cazul in care au fost montate necorespunzator, sau distantierele sa aiba spre ex. grosimea prea mare, oricum nu iti sugerez sa desfaci obiectivul, lasal asa cum e.
Pana la testul final....  :wink: intereseazate de un tub optic, un tub de 76mm grosime nu e bun e, are exact diametru exterior al obectivului care il vei instala in tub,( am avut un tub optic de la o luneta Sw de 70mm, diametru exterior era de 75 nu sa potrivit cu obiectivul de 72) un tub de 76 - 77 mm diametru ar fii excelent dar nu stiu daca se gasesc la aceasta dimensiune, ar merge si un tub pvc de 80mm dar terbuie sai  faci un sistem de adaptare la obiectiv pentru a se potrivi in tub.

C.Ovidiu
10 Feb 2014 22:00


Eu am desfacut obiectivul de 72/900, iar cele 2 lentile care compun obiectivul acromatic ( crown si flint) sunt spatiate cu un inel de plastic  care separa cele 2 lentile, ( inelul e cam gros) obiectivul are doar un singur strat de antireflex depozitat pe lentila negativa ( flint) exact ca la un binoclu comercial chinezesc.

dreammer54
11 Feb 2014 19:30


La ultima discutie, d-l de la Astrovest mi-a spus ca luni (adica ieri) va trimite coletul. Deci voi primi lentilele in cursul acestei saptamani.
Nu ma gandeam sa desfac obiectivul si nici nu cred ca as indrazni, cel putin nu deocamdata.
Cu tuburile a fost putin mai "complicat". In Barlad n-am gasit decat de 75 mm si de 110. Am luat de 110 mm. Mi s-a parut putin exagerat diametrul, totusi le-am luat asa (2 tuburi de PVC/PP/? la lungime de 1 m.)
Puteam sa fac comanda de pe internet, vazusem undeva de 90 mm., dar n-am stiut ce primesc (mi-a fost teama sa nu le primesc curbate). Asa macar am putut sa aleg.
Revenind la obiectiv: cred, totusi, ca o sa fiu placut impresionat, probabil si pentru ca n-am termen de comparative (imagini vazute prin instrumente astronomice mult mai performante).
Deocamdata atat; acum ma duc sa incep smirgheluirea tubului (unul dintre ele) pe interior.
Multumesc.

dreammer54
12 Feb 2014 23:55


Revin.
Ieri am facut o smirgheluire, preliminara as numi-o, deoarece cred ca mai trebuie insistat (pt.ca vopseaua sa aiba aderenta buna pe tub). Deocamdata l-am lasat asa.
Astazi, motiv de bucurie mare: mi-au venit piesele optice (obiectiv, ocular de 10 mm si diagonal pe 1.25"). Prima impresie: incantat peste masura :).
Dupa ce m-am intors de la stomatologie ( :( ), am lucrat la luneta.
Din al doilea tub de 110 mm diametru am taiat inele cu lungimea de 40 mm., pe care le-am finisat pe margine si din care am decupat fasii, pe generatoare.
Am avut nevoie de 8 (opt) inele pentru a putea fixa obiectivul, acesta avand diametrul celulei de 76 mm.
De asemenea, e bine de stiut ca teava de PVC se taie foarte usor si cu precizie mai mare daca se face in felul urmator:
- se infasoara o banda de carton pe tub, cateva straturi de carton, iar acesta sa aiba marginile paralele;
- se merge de jur imprejurul cartonului cu un cutter bine ascutit; la inceput mai usor, dupa asta am apasat destul de tare; s-a format astfel un fel de canal de ghidare a panzei de bomfaier, iar precizia taieturilor s-a imbunatatit considerabil (inainte de asta am mai taiat niste tevi folosind doar cartonul si taieturile nu au iesit la fel de bine).
In pozele atasate vedeti metoda prin care am smirgheluit tubul pe interior (dupa o idee de pe acest forum) si inelele fixate in tub, impreuna cu obiectivul.
Inelele sunt fixate provizoriu, ca sa aflu numarul necesar de inele si sa vad daca iese ceva. Si iese, obiectivul se asaza foarte bine in teava.

N-am pretentia ca am reinventat roata; doar ca, poate, ceea ce am scris mai sus ii va folosi cuiva care, ca si mine, cauta idei despre cum sa-si construiasca prima luneta.

Daca nu era cazul sa scriu asa mult sau sa scriu despre chestiuni gen "cum sa taiem o teava de PVC"  :), rog un admin sa procedeze in consecinta.

Multumesc.

dreammer54
14 Feb 2014 22:57


Va salut din nou.
Am mai lucrat putin la luneta. Am finalizat partea cu fixarea obiectivului si mi-am facut suportul pentru focuser (sa fie pregatit pt cand voi avea focuser...).
Sa le iau pe rand:
- am lipit intre ele, cu aracet (si le-am lasat la uscat aprox.24 ore), doua bucati de placaj grosime 4 mm., din care am facut inel pt.sustinerea obiectivului si suportul pentru focuser;
- am fixat inelele in interiorul tubului, am incercat cat am putut de bine sa le scot la oriziontala; dupa asta, am dat 3 (trei) gauri de 3 mm diametru, la distanta de 120 grade intre ele si le-am fixat cu surub+saiba+piulita+saiba, de 3x30.
La final, dupa vopsire, o sa pun totusi niste suruburi mai scurte);
- am masurat, cu sublerul, diametrul celulei obiectivului intre aripioarele de plastic, am decupat un disc de placaj cu diametrul exterior egal cu diametrul interior al tevii principale si inca un decupaj, pe interior, de diametrul celulei obiectivului, masurata cum am zis mai sus;
- am bagat obiectivul in acest inel, am marcat pozitia celor 4 aripioare mai lungi si am taiat din nou;
- rezultatul: inelul intra pe obiectiv intre aripioarele mai lungi si se opreste (se sprijina) pe aripioarele mai scurte;
- ca sa fixez inelul pe tub, am folosit suruburi de 3x10 mm.; la interiorul tubului am pus doua piulite pe surub; nu am mai folosit L-uri din metal pentru prinderea inelului de tub;
- din cealalta bucata de placaj am taiat un disc care va fi suport pentru focuser; discul a intrat ca turnat pe interiorul tubului, am avut noroc ca mi-a iesit asa din prima, fara sa mai fie nevoie sa ajustez din pila/smirghel.
Cred ca prin lipirea a doua bucati de placaj, grosimea rezultata (8 mm.) este suficient de rezistenta.
Astfel, am terminat prima parte a constructiei - piesele pentru fixarea obiectivului in tub.
Acum pot sa iau obiectivul si sa-l pun din nou la loc sigur pana la montarea finala. Pentru ca am avut ceva emotii tot umbland cu sublerul, cu suruburile si cu tot felul de tevi si placaje pe langa obiectiv, mi-era teama sa nu-l zgarii sau sa-l scap.

dreammer54
14 Feb 2014 23:15


Acum va rog sa ma sfatuiti cum sa fac focuserul.
Am 2 rulmenti, 624 RS, DxdxH = 13x4x5 mm. Mai cumpar doi la fel, merg la strungar si-i spun sa-mi faca din aluminiu o piesa in forma de L, un coltar practic, cu "inaltimea" de 40 mm., pe are carui laturi sa fixeze rulmentii. Tub portocular sa-l faca tot din aluminiu, cu urmatoarele dimensiuni:
- lungime 80-100 mm (este bine asa ?)
- diam.interior de 32 mm. cat are tubul oglinzii diagonal
- diam.exterior de 34 mm.
Si ultima piesa, in forma de U, cu inaltime tot de 40 mm, cu ax pentru focusarea propriu-zisa. Pe axul asta vreau sa pun un inel de cauciuc poros, luat de pe axul unei imprimante.
Este bine asa ? Ce mai trebuie ? Ar fi de preferat sa optez pt.varianta cu cremaliera (presupunand ca mi-ar face strungarul asa ceva) ?
Si o sa incerc, ocazional, sa mai fac cate o fotografie cu un Canon EOS 1100D - greutatea acestuia este de aprox.500 g.
Multumesc.
Sper sa-mi fac focuser cat mai repede, oricare ar fi varianta aleasa.

neox
15 Feb 2014 01:16


Suna bine. Ar iesi un design de focuser Cryford clasic. 

http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/3639027

Ca lungime cred ca e bine, dar cel mai nimerit ar fi o schita facuta sa vezi daca nu iti vigneteaza pe undeva (luand in calcul si oglinda diagonala + ocularul cel mai mare care il vei folosi). N-ar strica sa-l faci cu diametru interior mai mare daca ai material.
Ar trebui totusi sa faci portocularul mai gros in carne si sa spui strungarului sa frezeze o fasie pe toata lungimea. In felul asta ai mult mai mult contact intre ax si portocular. Nu ai nevoie de cauciuc. Axul o sa vina presat pe tub prin intermediul unui surub (de fapt chiar doua) si o pastila de teflon care actioneaza ca si o frana. In plus diametrul mic al axului inseamna ca ai cursa mai mica, mai fina si mai precisa cand faci punerea la punct a imaginii. 
Poti sa lasi distanta si mai mare intre rulmenti, macar 50mm. E focuser de refractor si ai cursa generoasa asa ca ai loc, nu ca la un Newton.

dreammer54
15 Feb 2014 12:06


Multumesc. Dar mai am doua întrebări:
- ce înseamnă ax mic in diametru? 3 mm e bine sau e prea putin? N-am nici cea mai mica idee...
- axul pe ce rulează ? Rulmenti, lagăre din teflon (sau bronz, eventual grafitat) sau direct pe piesa in forma de U, fără sa mai pun nici un lagăr in găuri ?
N-am văzut focuser-e decât in poze de pe internet...

dreammer54
15 Feb 2014 15:55


S-a dus dreaq' planul meu cu focuserul. Strugarul n-are material (durAl) si nici nu-si va procura in viitorul apropiat. Mi-a zis totusi ca poate face fără probleme focuserul, dar sa ii fac eu rost de material (da'de unde...).
Deci...inapoi la tevi de PVC.
Teflon se găse&#537;te numai la magazinele de astro ?
O sa-mi fac singur potcoava, din cires de 45 mm.grosime si o sa-mi fixez singur rulmentii..asa, mai mult ca sa nu mă plictisesc in dupa-amiaza asta. Daca n-o sa iasă, o sa folosesc teflon in loc de rulmenti (tot de pe Internet, "poor man's Crayford focuser" sau ceva de genul...)
:(

neox
15 Feb 2014 18:47


Nu te da batut asa repede :) . Cauta o teava de copiator veche de exemplu, pe la service-uri de imprimante sau "copy centere" ar trebui sa poti gasi fara probleme. 
In plus daca dai o cautare pe net sunt una-doua firme prin tara cu care te poti intelege pentru niste resturi de la debitari.

Sigur se poate face si din lemn, daca ai niste placaj gros si il laminezi in doua-trei bucati. Trebuie doar atentie la taiat, ideal ar fi pe circular sa iasa muchiile perfecte.

bogdanbacila
15 Feb 2014 18:53


Apreciez mult ca folosesti si lemn la constructiile tale :)

Succes in continuare ! :)

C.Ovidiu
15 Feb 2014 23:22


Prograse extraordinare, dreammer54 Felicitari si spor in continuare.  :D

dreammer54
15 Feb 2014 23:45


Mai întâi, va multumesc pentru aprecieri.
Am mai încercat odată cu rulmentii si cu niste bucati de lemn; problema a fost la alinierea rulmentilor, n-am reusit sa dau găurile "pe linie". Multumesc foarte mult pentru ideea cu placajul si laminarea, asta m-a făcut sa încerc ceva asemănător; daca iese, o sa pun poze.
Teava de copiator = cilindrul, ala care se refileaza cu toner ? Ca sa stiu ce sa cer. Daca e ala, cum se curata (complet) de praful de cărbune ?
N-am renuntat, pe moment am fost dezamăgit, dar ideea a rămas undeva in "background" si asteapta momentul.

catalin dumitru
16 Feb 2014 00:10



Teava de copiator = cilindrul, ala care se refileaza cu toner ?

Orice copiator mai serios are in componenta doi cilindri mai grosi si unul mai subtire. Ala din interiorul cartusului cu toner , e cel mai subtire si poarta in interior un magnet cilindric care ajuta la intinderea pulberii. 

Din pacate , nu prea e de folos, avand maxim 20-21 mm diam. exterior.

In schimb , aparatul mai are un cilindru fotosensibil , cu peretii subtiri si inca un cilindru cu peretii grosi , care poarta in interior o lampa cu halogen de mare putere. Ansamblul e de fapt un cuptor rotativ ce usuca colile proaspat imprimate.

Acest din urma cilindru e cel mai interesant de folosit , mai ales pentru tubul de portocular. E gros uneori chiar de 7-8 mm , se strunjeste bine si mai e si negru mat la interior , un negru fain si destul de rezistent.

Cred ca la el se referea Neox.

Andrei Ion
16 Feb 2014 01:50

Re: Inca o luneta de 72/900
Buna ziua.
Ma numesc Doru, sunt din Barlad si in curand incep constructia unei lunete/refractor de 72/900.
Va fi primul instrument (exceptand luneta din lentila de ochelari, facuta cand eram mic, acum vreo 20 de ani).
Precizari utile: experienta mea e zero; mai mult, n-am privit niciodata cerul printr-un instrument optic, fie el luneta/telescop/binoclu.
Astronomia nu e un hobby pentru mine; nefiind insa nici o toana de moment, am renuntat rapid la ideea cu lentila de ochelari si am comandat de la astrovest (editati si stergeti daca nu e voie) optica dedicata:
- obiectiv de 72/900, ocular SuperPlossl de 10 mm si oglinda diagonala SkyWatcher pe 1.25.
Mai am niste piese recuperate dintr-un binoclu care parea o jucarie. Pe binoclu scria ceva "Breaker Cobra" cu latine si altceva cu chirilice:
Recuperate din binoclu: obiective, oculare (unul dintre ele are reticul), 4 prisme.
Ma gandeam sa le folosesc (exceptand prismele, desigur) pentru o luneta cautatoare.
Dar am dubii privind obiectivele: mi se par inutilizabile.
In primul rand, sunt tesite in mod inegal pe margini.
In al doilea rand, au o tenta foarte puternica de galben-roscat pe una dintre suprafete.
Practic, privind binoclul din fata, obiectivele sunt galbui-roscate !!! Dupa ce l-am demontat, s-a mai estompat putin, dar tot au nuanta puternica de galben-roscat.
Ma gandesc ca e coating-ul, dar parca e prea puternic (la obiective foto n-am vazut aceste irizatii atat de evidente).
Am un obiectiv foto Helios rusesc si nu vad pe el nici o urma de irizatie, iar obiectivele din binoclu, repet, sunt rosiatice.
Pun poze, atat cat se poate vedea despre ce vorbesc.
Desi e poate complet irelevant, am tinut in mana obiectivul si ocularul din binoclu si, la prima vedere, aberatii cromatice de m-au speriat si pe mine. Cum am zis, probabil irelevant fara tuburi in care sa fie montate lentilele, diafragme, etc.
Din experienta voastra si din cele scrise de mine, va puteti da seama, fara sa fi vazut lentilele, daca sunt inutilizabile sau nu ?

Deocamdata atat, va multumesc pentru intelegere.Binoclul pare a fi o "chinezarie"dupa cum il descrii.Irizatiile care se observa sunt datorate stratului antireflex ( se observa si la ochelari de vedere,mai nou )culorile sunt mai pronuntate dupa cum le observi fiind intr-o camera sau afara,in aer liber.Obiectivul si ocularul pot fi folosite separat,fara prisme,dar iese un aparat optic mai lung decat binoclul cu prisme,( prismele din binoclu,de fapt ,micsoreaza lungimea binoclului).La obiectivul rusesc poate vei observa irizatiile mai pronuntat daca ,fiind in camera,privesti reflexia ferestrei prin prima lentila o obiectivului.Un sistem optic care se respecta,are toate suprafetele optice care sunt in contact cu aerul acoperite cu strat antireflex( irizatiile pe care le observi ).Ca o curiozitate,irizatiile au culoarea usor schimbata de la centrul lentilei spre margine? Aberatiile cromatice pot fi calculate si in functie de marimea impusa se pot face "reglaje"din raze de curbura si distante intre piese.Succes mai departe.

Erwin
16 Feb 2014 10:54


Bucă&#539;ele mici de teflon pot fi ob&#539;inute din kit-ul poxipol, plăcu&#539;a &#537;i spatula cu care se amestecă epoxy.
 
Tuburile de la cilindrul fotosensibil de copiator au diametre de 25, 30, 45, 60 sau 80mm. Din păcate de diametru mai mare de 30mm se găsesc foarte rar, la ora actuala pentru economie toate copiatoarele digitale folosesc cilindri sub&#539;iri care se înlocuiesc la fel ca la imprimante, odată cu tonerul. Doar dacă găse&#537;ti la cineva care dezmembrează aparate vechi sau care a păstrat cilindrii după înlocuire. 

Po&#539;i folosi ca tub portocular &#539;eavă de scurgere din alamă cromată de 32mm care patinează pe plăcu&#539;e de teflon. Mi&#537;carea tubului poate fi făcută pe o cremalieră recuperată de la tray unitate de CD-rom &#537;i pinionul aferent, dacă găse&#537;ti un model cu cremaliera separată de tray-ul propriu-zis, mai sunt unele care au o a doua cremalieră pentru ridicarea &#537;i coborârea unită&#539;ii de citire, este mai bună. Prinderea cremalierei se poate face cu nituri sau &#537;uruburi mici sau prin formă, decupare în tub &#537;i cremalieră apoi lipire cu epoxy. 

Eu am făcut la luneta de 80x900 un focuser cu rulmen&#539;i astfel: am decupat cu minifreza loca&#537;uri unde vin axele rulmen&#539;ilor, am pozi&#539;ionat centrat tubul portocular cu straturi de bandă adezivă apoi am a&#537;ezat axele cu rulmen&#539;ii da&#539;i cu ceară în prealabil în loca&#537;uri, apoi am turnat epoxy în ele. Le-am presat u&#537;or pentru ca rulmen&#539;ii să facă contact cu tubul. După întărire am scos ceara &#537;i rulmen&#539;ii au fost pozi&#539;iona&#539;i cât se poate de exact pe tub iar tubul colimat foarte bine fa&#539;ă de corp. Ceara a ajutat să nu pătrundă epoxy la rulmen&#539;i &#537;i să-i blocheze. Ansamblul a rezistat foarte bine &#537;i la echipamente mai grele respectiv cameră DSLR. Însă l-am refăcut de 2 ori pentru că prima oară am avut joc prea mic &#537;i tubul freca de corp iar a doua oară am avut un tub prea moale, nu era dural.

dreammer54
16 Feb 2014 11:39


@catalin dumitru: sunt lamurit acum in privinta cilindrilor de copiator, multumesc.
Dar sa vedem, asa cum zice Erwin, ce se mai gaseste la ora actuala.
@Andrei Ion: la lentilele obiectiv de la binoclu, n-am observat ca irizatiile sa-sdi schimbe culoarea de la centru spre margine.
@Erwin: foarte bune ideile, o sa incerc sa le pun in practica. Multumesc.

Dar inainte de a citi raspunsurile voastre, incercasem deja altceva. Se vede in pozele atasate despre ce e vorba. 
Nu recomand asa ceva decat daca vreti sa experimentati. Placajul are grosime de 4 mm., a fost lipit cu Picatura si aracet, iar piesa rezultata a fost imbracat cu panza lipita cu Picatura, pentru a mai creste rezistenta piesei. Chiar si asa, ma indoiesc ca va rezista prea mult. Vom vedea.
Tevile pe care stau rulmentii sunt fixate provizoriu. De la bun inceput am intentionat sa bag Epoxy in gaurile unde vor intra tevile cu rulmenti. Si sa vad ce bag in tevi (Epoxy cu rumegus, probabil), ca sa le creasca rezistenta, sunt totusi niste tevi de aluminiu cu diametrul de 4 mm. (asta am avut prin casa potrivit pe diametrul interior al rulmentilor).

dreammer54
16 Feb 2014 12:30


Pana la urma cum e cu vignetarea ? Adică tubul portocular, ce diametru ? 50-60, cu adaptare la 32 in capătul unde intra ocularul/oglinda diagonala sau iau tub cu diametrul de 32 mm pe toata lungimea ?
Multumesc.
De bine ce am postat pozele cu suportii de rulmenti din placaj, m-am răzgândit. Îl refac, merg pe aceeasi idee, mai multe placaje lipite intre ele cu spatii pt.ax rulmenti, dar îl voi decupa in forma de potcoava.
Am găsit prin casa o tija de otel care intra perfect, chiar foarte putin fortat, in teava de aluminiu pe care stau rulmentii.

tavi 84
16 Feb 2014 13:10


Cel mai simplu e sa folosesti un diametru mai mare si sa adaptezi la capat prinderea accesoriilor pe format 1,25".Altfel,trebuie sa calculezi cu atentie traseul optic tinand cont de diametrul liniar in mm al campului ocularului cu distanta focala cea mai mare pe care vrei sa-l folosesti(tinand cont si de diagonala).Desi tine de geometrie simpla,e usor sa faci erori,si de asemenea va iesi un tub cu o cursa destul de scurta(care te va incurca la realizarea focuserului),care e posibil sa nu-ti permita folosirea optionala cu sau fara diagonala.Sugerez un diametru mai mare de 32 mm pentru interiorul tubului focuser,poate pe format 2" :wink:

Erwin
16 Feb 2014 15:47


Pentru axe po&#539;i elimina &#539;eava de aluminiu &#537;i folose&#537;ti o andrea de 4mm din care decupezi bucă&#539;ile la lungimea potrivită. Mai po&#539;i folosi &#537;uruburi cu cap imbus care nu au filet până la cap ci au o parte cilindrică. Rulmen&#539;i mai mici găse&#537;ti la Sierra (modelism). Eu am folosit de 10x3x3, se vând în set de 4 bucă&#539;i &#537;i merită, sunt mai rezisten&#539;i decât cei de la focuserele comerciale.

dreammer54
17 Feb 2014 09:58


Revin cu o alta intrebare, sper sa nu va plictisesc cu insistentele pe aceeasi tema.
Am gasit alt strungar-frezor, nici asta nu are durAl. In schimb, are alt material, despre care mi-a zis ca e mai dur decat durAl-ul.
Deci, as putea sa fac focuserul din Duramid, asta e materialul. Ce credeti ?
Si inca ceva, asta trebuia sa intreb mai demult: rulmenti - rulmenti - ax focus m-am gandit sa-i pozitionez la 120 de grade unul de celalalt. E bine asa?
Maine trebuie sa-i duc schita.
Sa vedem, dar m-a avertizat ca duramid-ul asta e destul de scump fata de durAl.
Multumesc.

Erwin
17 Feb 2014 12:12


Poti sa il faci dinduramid daca se aschiaza bine si iese suprafata fina. Rulmenrii se pun la 90 grade, se preia mai uniform forta axului pe tub.

dreammer54
17 Feb 2014 13:52


Excelent. Multumesc pt.raspuns. Abia astept sa ajung acasă si sa fac desenul, mâine sa-l dau meseriasului.
In drumul spre casa o sa trec pe la service calculatoare, pentru cremaliere din unitati optice si pt.tuburi copiatoare, poate voi găsi ceva.

nobody
17 Feb 2014 15:42


Duramid este Nylon  :roll:

dreammer54
17 Feb 2014 21:02


Nylon ??? Asta inseamna ca n-ar fi potrivit (?).
Pe de alta parte am inteles ca se foloseste la unele piese la masini, la scripeti de macarale, deci ar avea duritate sporita. Dar nu vreau sa contrazic pe nimeni, mai ales ca azi am auzit prima data de materialul asta, duramid.
N-am gasit tuburi de copiator. M-am intors acasa doar cu un sertar de CD/DVD-ROM, pe care vreau sa-l tai astfel incat sa raman doar cu cremaliera - si 2 rotite de plastic, care antreneaza sertarul pe cremaliera. Daca o sa le si folosesc la focuser, mai ramane de vazut...
In poza e schita pe care vreau sa o duc maine mesterului. Nu-s tehnic de meserie, iar desen tehnic n-am mai facut din clasa a 10-a, asa ca...asta a iesit. 
Daca schita e ok, sa se foloseasca si altii de dimensiuni, cote, etc. Daca nu..tot o sa ne foloseasca, la categoria "asa nu".
Ma intreb, totusi, ce-ar fi daca piesa in forma de L, pe care stau rulmentii, as face-o din otel/fier brut ? (numai piesa, nu si tubul portocular !!!). Vad doua probleme: greutatea (totusi, ar fi chiar asa de greu?) si rugina, asta ar fi mai problematic, cu toata eventuala vopsea aplicata.
Multumesc.

dreammer54
20 Feb 2014 09:45


Stadiu constructie luneta: in asteptarea focuserului.
Precizari constructie focuser:
- mai devreme de 2 saptamani in nici un caz nu va fi gata;
- suportul de rulmenti il face din cornier de fier; durAl n-are decat pt.tubul portocular;
- m-am lasat convins, la insistentele/sfaturile meseriasului, ca suprafata pe care ruleaza axul sa fie randalinata, iar pe ax sa fie o rotita de cauciuc poros; oricum, ma duc din nou la el sa-i duc axul pt.suportul axului (ax din imprimanta) si o sa-i zic sa-mi mai faca o tesitura pe tub, diametral opusa celei randalinate, astfel o sa am posibilitatea sa folosesc fie ax simplu, fie ax cu rotita de cauciuc.
Tare sunt curios ce o sa iasa...
Intre timp, probabil o sa ma decid asupra unei monturi si o sa incep realizarea acesteia si eventual a unui trepied.

neox
20 Feb 2014 12:41



- m-am lasat convins, la insistentele/sfaturile meseriasului, ca suprafata pe care ruleaza axul sa fie randalinata, iar pe ax sa fie o rotita de cauciuc poros; oricum, ma duc din nou la el sa-i duc axul pt.suportul axului (ax din imprimanta) si o sa-i zic sa-mi mai faca o tesitura pe tub, diametral opusa celei randalinate, astfel o sa am posibilitatea sa folosesc fie ax simplu, fie ax cu rotita de cauciuc.
Tare sunt curios ce o sa iasa...

Mai bine ia-i arata o poza cu un focuser Crayford sa inteleaga exact despre ce-i vorba :? . In principiu ar functiona cum zice dar miscarea o sa fie destul de grosiera. Suprafata de contact trebuie sa fie chiar polisata pentru planeitate maxima rezultand o cursa uniforma pe toata lungimea. Axul vine presat pe suprafata de contact prin surube + frana din teflon. Frecarea e suficienta ca portocularul sa nu cada cu tot cu sarcina dar miscarea ramane fina ca de rulment, ceea ce in principiu asta si este dupa cum vad, un "rulment liniar".

dreammer54
20 Feb 2014 21:24

Inca un pas inainte
Poze i-am dus strungarului, vreo trei modele Crayford, printate pe un A4, color.
Maine sper sa ajung pe la el si, cum am zis, ii spun sa renunte la randalinare sau macar sa faca pe partea diametral opusa o tesitura lisa (poate nu-s cei mai potriviti termeni, dar cred ca se intelege).

Pana una alta, am mai facut un pas inainte la constructie. Din resturi de scandura pe care le aveam prin casa.
Axul are diametrul de 5 mm.

catalin dumitru
20 Feb 2014 21:44


:)  Chestia aia de lemn pentru inele , arata grozav. Dar parca ai lasat cam putin material la partea laterala. 
Ai grija ca lemnul nu e metal si ar putea ceda la o solicitare mai mare chiar daca ar fi stratificat.

Poate ar fi bine sa adaugi si niste bride metalice care sa fie atasate cu surubele pentru lemn pe profilul lateral. 
Celelalt capat al bridelor ar putea chiar sa aiba si gaura pentru suruburile de strangere ale colierelor metalice.

alex1209
20 Feb 2014 21:50


Frumos lucrat. Imi place cum ai facut celula de adaptare a obiectivului.
Poti sa imi zici de unde ai luat colierul acela? Si daca au diametre mai mari, sau daca aduc pe comanda? Te rog! :)

dreammer54
20 Feb 2014 22:07


Multumesc pentru aprecieri.
@catalin dumitru: e din lemn de cires, 18-19 mm grosime.
Mi s-a părut prea masiv si l-am mai ingustat sub laterale. Ideea cu bridele, foarte buna, multumesc. Poate găsesc totusi vreun rest de cornier aluminiu, îl tai sa obtin o platbanda si îl îndoi la unghiul potrivit după lemn. Si fixat cum ai zis, atât in lemn cat si pe suruburile care tin bratarile.
Am un traforaj electric care îmi usureaza mult munca.
@alex1209: nici o problema, dar nu stiu daca te ajuta. Sunt luate din Bârlad, jud.Vaslui, de unde sunt eu.
O sa întreb, la magazin, cine e furnizorul, vreo,adresa/site/email.
Sau: îmi spui ce dimensiune te interesează, daca are, cumpăr si iti trimit. Numai ca bratara a costat 5 lei, iar transportul cel mai ieftin, cu Posta Romana, e vreo 9 lei pana in Buc...
Pun o poza cu inscriptia gravata pe o jumătate de bratara.

L.E.: am gasit ceva pe Net: http://store.infoconstruct.ro/anunt_399664-Bride+metalice+coliere+metalice+conexpanduri+metalice+distantiere+suporti+pentru+aparatul+de+aer+conditionat+tevi+pvc.html
http://www.industrialinstal.ro/produs/bride-metalice-cu-cauciuc-254/

Erwin
21 Feb 2014 23:02


Faină treabă! Totu&#537;i la ro&#539;ile de manevră a&#537; fi făcut ni&#537;te decupări circulare, se a&#537;ează mai bine degetele pe ele. De obicei se fac randalinate pentru că trebuie să ai precizie la manevrare, să le po&#539;i apuca u&#537;or în orice unghi. 

Alex, se găsesc bride din alea la orice magazin de instala&#539;ii, se folosesc la fixarea &#539;evilor pe perete.

dreammer54
22 Feb 2014 09:06


Multumesc. O sa tin cont si o sa refac rotitele.
Deocamdată, nu consider (aproape) nimic din ceea ce am făcut ca fiind varianta finala. Totul porneste de la ideea "hai sa vad ce ar putea iesi".

alex1209
22 Feb 2014 10:32


Stiu ca se gasesc. Dar mie imi trebuie de 250mm diametru interior, deoarece vreau sa elimin colierul din plastic.
Prin Bucuresti nu prea am gasit mai mari de 110-125mm diametru.

dreammer54
22 Feb 2014 11:22


Iata si montura, sau mai bine zis, piesele componente ale monturii.
Tocmai m-am intors de la strungar, pe care l-am rugat sa-mi faca doua flanse, diametrul exterior de 100 mm.
Ideea este preluata de aici
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3340&postdays=0&postorder=asc&start=120
si de aici
http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=689
Multumesc, Erwin.
Daca e de folos: teu de 1, niplu (daca o sa constat ca e prea scurt, o sa mai iau unul + adaptorul necesar), teava zincate de 1/2 + adaptorul de la 1 la 1/2, pentru contragreutate si teava zincata de 1.
Tevile zincate au lungimea de 30 cm.
Desi am ales dintre mai multe bucati, jocul e destul de mare intre teu si teava zincata cand se infileteaza, asa ca am incercat de proba niste Teflon si pare ok. Sa vedem totusi la final, in practica, cum va fi.
Pentru cap de trepied, ma gandeam sa caut niste lemn de cires/stejar/fag, depinde ce gasesc, gros de 40 mm. (sau 2 buc.de 20-25 mm., lipite intre ele (cu aracet sau epoxy, nu cu Picatura).
Ar mai fi variant cu textolit, daca gasesc.
@alex1209, acum ca ai specificat dimensiunea, o sa intreb de coliere de 250 mm.

Erwin
22 Feb 2014 12:00


Pentru montura din fitinguri esen&#539;ialul este o parte care &#539;i-a scăpat: polisarea fină a filetelor până când nu mai ai joc deloc. Filetele sunt pu&#539;in conice pentru a se ob&#539;ine etan&#537;area. Când strângi piesele ele nu se mai mi&#537;că dar după o îndelungată polisare cu prafuri abrazive &#537;i ulei la capătul unde strânge vei ob&#539;ine o jumătate de tură sau mai mult unde se mi&#537;că fără joc. Trebuie răbdare pentru asta. Eu am folosit fitinguri mai mici din alamă care au filetul mult mai precis &#537;i a fost nevoie de mai pu&#539;ină polisare.

dreammer54
22 Feb 2014 15:30


N-am uitat, doar am încercat, cu teflonul.
După asta, am dat jos pasta de pe un electrod de sudura, am pisat-o bine si am amestecat cu câteva picături de ulei (nu din ala de bucătărie...).
Am tot infiletat si desfiletat o vreme, dar când am verificat, aveam joc mai mare decât la început.
Gresesc undeva ? Mi-e sa nu-l stric mai rău daca &#537;lefuiesc in continuare.
Multumesc.

dreammer54
22 Feb 2014 15:36


Un prieten îmi aduce astăzi niste oculare de microscop, care urmau sa ajungă la gunoi...
El,zice ca pe ele,scrie 5x, 7x si pe al treilea, 10x.
Am văzut ca ocularele de microscop n-au ce căuta in lunete astronomice. Totusi, nu s-ar putea folosi la cautatoare ?
Multumesc.

Erwin
22 Feb 2014 19:39


Se pot utiliza cu succes. Ai să fii uimit de ce pot ni&#537;te simple Huygens. Singura lor problemă este câmpul îngust care azi în epoca ocularelor de 70-100 grade îi face pe mul&#539;i să strâmbe din nas. Dar categoric nu sunt de aruncat. Merg bine pe instrumente cu focală lungă, la căutătoare mai pu&#539;in, acolo chiar ai nevoie de câmp larg &#537;i focalizare bună pe tot câmpul.

dreammer54
01 Mar 2014 15:13

Diagonala home-made
In primul post am spus ca am 4 prisme recuperate dintr-un binoclu.
Din lipsa de ocupatie, mi-am facut o diagonala dintr-una din prisme.
Mai trebuie:
- sa fac un perimetru, din baghete, pentru prisma; probabil prisma o voi fixa pe laterale in acest cadru din baghete, folosind plastic topit (pistol cu batoane de plastic...)
- sa o vopsesc in negru, cel putin la interior.
Lipituri: puncte de aracet alternate cu puncte de Picatura. Am pus si Picatura pentru a se lipi instantaneu; astfel, nu mai trebuie sa folosesc clesti/carlige/prese pentru lipiturile cu aracet...

dreammer54
02 Mar 2014 15:26


O curiozitate in legatura cu cautatoarele laser:
- se pot face din brelocuri cu laser, din acelea ieftine de se găsesc peste tot la 5-10 lei?
- pentru "ecran" ce material se recomanda? trebuie, cred, sa aibă grad mare de transparenta (plus sa nu se zgârie usor, sa fie rezistent etc.)
Multumesc.

Andrei Ion
02 Mar 2014 17:13


O curiozitate in legatura cu cautatoarele laser:
- se pot face din brelocuri cu laser, din acelea ieftine de se găsesc peste tot la 5-10 lei?
- pentru "ecran" ce material se recomanda? trebuie, cred, sa aibă grad mare de transparenta (plus sa nu se zgârie usor, sa fie rezistent etc.)
Multumesc.Brelocuri cu laser? Poate doar ....lanterne cu diode cu radiatie foarte ingusta.Daca ar fi radiatie laser ,diametrul luminii de pe fata fotbalistilor ar avea acelasi diametru cu cel de la iesirea din dioda.

catalin dumitru
02 Mar 2014 20:01


Brelocuri cu laser? Poate doar ....lanterne cu diode cu radiatie foarte ingusta.Daca ar fi radiatie laser ,diametrul luminii de pe fata fotbalistilor ar avea acelasi diametru cu cel de la iesirea din dioda.

Asta e cea mai mare tampenie ce am citit-o in ultimul timp pe forum.

Pune mana nene si citeste despre fenomenul numit difractie. Si despre cum actioneaza ea  fatza de cazul receptiei unui fascicul ce vine de la infinit , sau ma rog , paralel. Adica la fel !!!

Diametrul luminii pe moacele fotbalistilor e determinat de lungimea de unda si de diametrul pupilei de iesire, respectiv diametrul lentilei aleia din acrilat sau ce ma-sa o fi, la care se adauga erorile de colimare , defectele razelor lentilei, firelor de praf de pe lentila , praful si umezeala din aer , etc...

Iti recomand un experiment : 

Ia un breloc cu laser , da-i jos lentila si inlocuieste-o cu un obiectiv de proiectie ''Supercin'' . 

Ai sa constati ca fascicolul e mult mai bine colimat si pata de difractie e mult mai mica chiar la distante considerabile.

Si inca ceva . Principala caracteristica a unei raze laser este coerentza !

Adica , chestia aia cu frontul de unda. Paralelismul razelor e doar una din consecinte dar nu obligatorie.

Erwin
03 Mar 2014 00:26


Dacă vrei să faci un căutător cu punct ro&#537;u atunci sticla un pic colorată este bună. Căutătorul Skywatcher pe care l-am primit nu demult dar încă nu l-am folosit are o sticlă care are o acoperire specială astfel încât reflectă o parte din raze, nu merge o sticlă simplă. Poate că ar merge &#537;i o folie de material plastic transparent dar un pic fumuriu, ca să vezi stelele prin el &#537;i să se vadă &#537;i punctul ro&#537;u. Merge o diodă laser recuperată dintr-un CD-ROM cu lentila aferentă din care să faci focalizarea. Dioda laser are razele împră&#537;tiate la ie&#537;ire într-un fascicul divergent, la fel e &#537;i la pointerele de care zici. Fără lentilă se împră&#537;tie într-un disc măricel. Unele diode laser au la ie&#537;ire un filtru sau o grilă care împarte fascicolul în mai multe raze. Sticla este a&#537;ezată într-un mic tub care o protejează de atingeri &#537;i lovituri.

Îmi place că te-ai apucat să confec&#539;ionezi singur o prismă diagonală! :) Totu&#537;i parcă ar fi necesară o altfel de rigidizare pentru tuburi. Dacă peretele în care sunt fixate este destul de gros si tuburile le bagi fortat, un pic incalzite, n-o să se mai mi&#537;te. Le po&#539;i lipi la interior cu epoxy, polietilena turnată cu pistolul este cam elastică. Prisma trebuie să o po&#539;i colima, ar fi bine s-o fixezi cu cleme laterale pe o placă de metal pe care o strângi cu 3 &#537;uruburi mici iar ca elemente elastice po&#539;i folosi &#537;aibe grover sau de cauciuc.

nobody
03 Mar 2014 04:30


La un cautator cu punct rosu, fasciculul ce iese din sursa, trebuie sa fie divergent si sa acopere intregul "ecran".
Sticla este o semioglinda concava, inclinata, acoperita cu un strat reflex dicroic (pe lungimea de unda a sursei). 
Imaginea punctului rosu este virtuala si se formeaza la infinit.
Daca iti misti capul, punctul nu ramane fix in centrul cautatorului, ci ramane fix fata de tinta la infinit. Asta e si ideea.
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_dot_sight
http://en.wikipedia.org/wiki/Reflector_sight

Mie personal, mi se pare foarte util acest tip de cautator, chiar folosit in paralel cu o luneta cautatoare. Avantajul este ca te poti uita prin el din pozitii "mai ciudate", chiar si de la o anumita distanta. Si asta fara sa pierzi cadrul general.

Referitor la prisma, trebuie sa ai grija ca suprafata pe care se produce reflexia totata sa nu atinga pe lemn.

dreammer54
03 Mar 2014 11:59


Da, am desfacut mai demult vreo 2 unitati optice, dar nu mai am laserii. Cel putin ala din DVD writter era destul de puternic.
Semioglinda concava? De unde?...
Poate doar asa, tot din lipsa de ocupatie, pana vine focuser-ul, sa mă joc cu diverse, cum ar fi o lentila de ochelari. Sau, ca tot am acasă, folie transparenta si putin fumurie - la librăria de unde am luat-o mi-au zis ca e pentru proiectoare...
Tuburile din PVC pentru diagonala au fost introduse fortat in găuri. Materialul este subtire, placaj de 4 mm. Unul din tuburi a fost ajutat sa intre fortat prin infasurarea a 2-3 rânduri de banda izolatoare pe tub. Celalat se vede in poze ca sta fixat cu L-uri din metal si suruburi. Pe interiorul prismei, ambele tuburi au primit adeziv Picatura, "snur" turnat "intre" placaj si tub. Desi cianoacrilat si PVC...nu prea merge.
Multumesc.

Erwin
03 Mar 2014 22:49


Merci, nobody! Se pare că nu m-am uitat cu aten&#539;ie la el &#537;i nici nu am studiat principiul de func&#539;ionare. 

La DVD sunt 2 lasere de puteri diferite, cel puternic pentru scriere nu e bun la căutător, e chiar interzis pentru că ar putea cauza leziuni retinei dacă fasciculul focalizat ajunge în ochi. În orice caz trebuie prevăzut un circuit de alimentare prin care să po&#539;i regla intensitatea luminii.

dreammer54
06 Mar 2014 10:49

Curatare obiectiv
Aseară am scos obiectivul din cutia+ambalajul in care îl păstrez pana la montarea pe luneta.
L-am inspectat mai serios (ceea ce nu am făcut când l-am cumpărat) si am văzut mult praf.
Am luat o para de cauciuc (o am de la un magazin foto si o folosesc la lentilele aparatului foto) si am suflat praful de pe lentilele obiectivului. Fără succes, deoarece am constatat cu ocazia asta ca praful este intre lentile.
Am văzut ca partea din fata a celulei obiectivului se desurubeaza usor.
As vrea sa-l desfac si sa suflu praful dintre lentile, după care sa-l infiletez la loc. Doar atât, fără sa umblu la pozitie-distanta-distantiere dintre lentile.
Credeti ca e ceva riscant pt.un începător (n-am mai desfacut un astfel de obiectiv pana acum) ?
As putea sa-l las asa pana îl montez pe luneta si daca deranjează la observatii, sa-l curat atunci.
Ce mă sfatuiti?
Multumesc.

alex1209
06 Mar 2014 12:28


Banuiesc ca obiectivul fiind nou, nu are chiar asa mult praf intre lentile... Cateva firicele de praf nu o sa se observe, stai linistiti. Mai bine lasa-l asa, asteapta sa se faca senin si arunca-ti ochii prin ocular spre stele, planete, Luna si toate cele si spune-ne cum se vede :wink:

dreammer54
06 Mar 2014 12:41


Mai e,cale lunga pana la stele...focuser, montura, trepied. Restul "maruntisurilor" nu le mai pun la socoteala (diafragme, montaj vopsire)...

dreammer54
14 Mar 2014 20:55

Ce-am mai facut
Salutare.
In asteptarea strungarului, am mai "experimentat" putin, de data asta cu coltare/L-uri pentru focuser. Ce-a iesit, vedeti in poze - cu precizarea ca in realitate arata (putin) mai bine decat in poze. Prinderea va fi in 2 suruburi pe lateralele coltarului si un surub pe mijloc. Sa vedem daca tine.
Am mai facut rost de niste "piese": un obiectiv de la aparat de proiectie si niste cremaliere de microscop + rotitele dintate.
Cele 2 grupuri de lentil care alcatuiesc obiectivul sunt detasabile. Montat, are focala scurta. Folosind doar lentilele din fatza (care intra perfect intr-un tub PVC de 50 mm diametru) obtin o focala mai lunga. Totusi, daca folosesc intreg ansamblul/obiectivul, imaginea imi pare mai clara si mai luminoasa, (in detrimental magnificarii, dar asta n-ar fi o problema, obiectivul fiind achizitionat cu intentia de a-l folosi la cautatoare).

dreammer54
28 Mar 2014 19:08

Sfat
Salut. Am nevoie din nou de sfaturi. In legatura cu portocularul.
Pe rând:
- am testat suportul de rulmenti home-made, ala făcut din coltar, se vede in pozele postate anterior. Am folosit un tub de PVC, de care am prins, in 2 suruburi, o banda lata de 10mm, decupata dintr-un cornier de aluminiu. Rezultate: ok, zic eu.
- am preferat ca strungarul sa-mi faca doar tubul portocular, pe care l-am primit astăzi. Nu &#537;tiu din ce e, aluminiu simplu sau dural. Problema este ca nu i-a făcut nici o tesitura, de fapt mi-a spus dinainte ca nu se bazează pe freza pe care o are pentru o lucrătură precisa.
Acum, am 2 variante: fie ii "aplic" o banda de aluminiu, fixata in suruburi, asa cum am scris mai sus, fie merg la primul strungar (ala care m-a trimis sa-mi fac rost singur de dural) si-l rog sa-mi faca o tesitura pe tub.
Amândoi sunt priceputi, dar n-au rabdare/timp pentru lucruri din astea.
Mi-e sa nu stric ceea ce a lucrat primul, desi chiar si in varianta asta, rămâne destula suprafat din cilndru pe care sa "aplic" banda de aluminiu, daca nu sunt multumit.
In ritmul asta, poate nu se termina vara pana termin si eu luneta...
Cum procedez: banda aplicata sau tesitura din freza?
Multumesc.

Erwin
29 Mar 2014 01:09


Este necesară o suprafa&#539;ă plană frezată &#537;i foarte precis aliniată cu generatoarea tubului pentru că altfel la un capăt strânge iar la celălalt va merge prea lejer riscând să patineze axul. For&#539;a de frecare trebuie să fie constantă pe toată lungimea. 

În cel mai rău caz dacă nu iese o suprafa&#539;ă perfectă po&#539;i să încerci corectarea ei folosind o pilă lată, cu mare aten&#539;ie &#537;i testând mereu să vezi unde calcă axul, dacă tragi tubul for&#539;at pe sub axul blocat se neteze&#537;te suprafa&#539;a. Se mai poate folosi un &#537;aubăr (un fel de cu&#539;it triunghiular din o&#539;el de scule) cu care se răzuie&#537;te exact unde sunt petele de contact, metodă extrem de laborioasă dar prin care se pot ob&#539;ine suprafe&#539;e plane micrometrice, cam la fel cum opticienii &#537;lefuiesc oglinzi.

dreammer54
29 Mar 2014 23:49


Multumesc. Am fost dimineata si am făcut tesitura cu freza. E o mica problema, in sensul ca la un capăt al tubului, tesitura are vreo 12 mm latime, iar in celalalt capăt ajunge la 8-9 mm. Mesterul a măsurat cilindrul si a zis ca la un capăt, cilindrul are diametrul mai mic cu câteva zecimi decât in celalalt capăt.
Azi am vopsit tubul portocular, sectiunile de tub care vor fixa diafragmele; vopsea Magic la spray, negru mat scrie de tub, in realitate nu chiar asa de mat cum as fi vrut...
Acum, alta problema: am lucrat azi la montura, am renuntat la teuri si am decupat 2 roti din tub pvc de 110 mm diametru, am decupat 2 discuri din lemn care au intrat in roti, gaura pe centru, holtsuruburi, aracet si a iesit ceva ok...ca si constructie. Problema e ca, după ce trece de un unghi de aprox.45 grade, cade singur spre verticala. Asta in gol. Cu tubul lunetei pus pe pozitie, e si mai rău: daca scimb unghiul, tre sa deplasez tubul mai in fata sau mai in spate, altfel nu sta in echilibru.
Rotile de pvc merg pe niste discuri de pâslă, cate 2 pe fiecare parte. Pâslă am luat-o dintr-un set de accesorii pentru minifreza.
Săptămâna viitoare mă ocup de trepied, tocmai am făcut rost de scandura.

Poze cu montura o sa pun mâine, acum nu sunt la calculator.

dreammer54
30 Iul 2014 19:09


Ma apropii de final.
Pana la urma, am ales tot montura pe filete (teuri de instalatii).

dreammer54
02 Aug 2014 15:30


Ieri seara am iesit cu luneta pentru prima data.
La o iesire din oras, nu erau cele mai bune conditii (aproape de sosea, lumini de la masini, o casa destul de aproape), dar a fost ok.
Luneta a fost fixata intr-un singur colier si nu a fost bine.
Azi dimineata a refăcut acea parte din montura (o placa de lemn mai lunga si doua coliere in care fixez luneta, la distanta de 20 cm.unul de celalalt).
O alta problema: nu reusesc sa slefuiesc corespunzător filetele de la montura, pana acum am stricat 2 buc., asa ca am renuntat si am infasurat banda de teflon pe filete.
Ce am văzut aseară: Luna, Saturn si steaua dubla din Carul Mare.
Alte obiecte n-am reusit sa găsesc/n-am stiut ce si unde sa caut. Cu timpul va veni si experienta, cred.
Spre ex., pt.Saturn am încercat sa găsesc, fără succes, constelatia Balanta (nu am reusit sa o identific). Pana la urma tot dupa Carul Mare m-am orientat si asa am gasit rapid Saturnul.
In final, sunt multumit de ceea ce mi-a iesit. Acum, sa-mi fac cautatoare (si mai ales sistemul de prindere al cautatoarei...).
Eu mai văzusem Saturnul printr-un reflector de la clubul astro din Barlad, asa ca stiam la ce sa mă astept.
In schimb, sotia a fost puternic impresionata...:)

dreammer54
02 Aug 2014 15:36


Poza.

dreammer54
10 Aug 2014 09:45


Va salut din nou, cu 2 vesti noi.
Întâi cu aia buna:
- mi-am facut o montura tip Dobson: rotile de altitudine sunt din PVC teava de 160mm diametru.
Am avut la dispozitie 2 tipuri de pasla si nici una nu m-a multumit, mergea prea greu si in hopuri.
Solutia optima a fost ca discurile de altitudine sa lunece pe...placute de teflon.
La baza am o placa din pal melaminat/lacuit (?) de la o mobila veche (când zic veche mă refer la anii '85...), aceasta aluneca pe teflon, de asemenea.
Personal mi se pare mai usor de realizat (si pentru mine a fost si mai ieftin) decât montura din filete(teuri). Nu se vrea o recomandare absoluta, spun doar ce mi s-a potrivit mie mai bine de lucrat.
Am văzut Luna din balcon si lângă ea secera lui Venus. Ma incanta din ce in ce mai mult...
- acum vestea rea, din păcate:
Azi dimineata voiam sa verific ceva la luneta si testul era pe blocul din fata (la vreo 300 m si o inaltime de peste 10 etaje, are un turn de antene pe acoperis, cu suficiente detalii pentru reglaj si teste initiale).
Din păcate aveam ocularul descoperit si stateam deasupra lunetei (am oglinda diagonala) in timp ce trăgeam de trepied sa o aduc unde vreau(lângă geam).
 Nu stiu când si cum am ajuns sa-mi intre Soarele prin luneta. Repet, caram luneta pe pozitie, nu cautam prin ocular. Eram deasupra, la vreo 30 de cm.de ocular, m-am speriat, am tras capul rapid intr-o parte, dar pana la vreo jumătate de secunda tot m-a prins.
Nu simt nimic in neregula, dar ... gândurile si autosugestia lucrează.
Ar trebui sa-mi fac griji? O sa merg totusi la un oftalmolog.
In alta ordine de idei: cat de ghinionist trebuie sa fii sa ajungi din întâmplare cu luneta in Soare?
Multumesc.

dreammer54
10 Aug 2014 10:14


Poze cu montura si materialele textile incercate.

valy
10 Aug 2014 14:22


 cat de ghinionist trebuie sa fii sa ajungi din întâmplare cu luneta in Soare? 
Nu degeaba se zice ca paza buna trece primejdia rea: nu pui ochiul la ocular cat timp e soarele prin preajma, never ever. Probabil n-ai patit nimic daca imediat dupa vezi ok.

Erwin
11 Aug 2014 03:05


Dacă după o zi, două nu sim&#539;i nimic neînregulă ai scăpat. Po&#539;i să testezi ochiul &#537;i singur, dacă te ui&#539;i fix la un ziar de la 0.5m cu celălalt acoperit &#537;i po&#539;i vedea clar toate coloanele cu scris, fără pete negre atunci nu ai nicio problemă. La 30cm de ocular nu avea cum să fie un fascicul focalizat iar reflexul de închidere a ochiului te-a salvat, cred eu. Ce este important la observa&#539;iile pe timp de zi este să ai capac la instrument atunci când îl mu&#539;i dintr-un loc în altul sau îl la&#537;i prin curte în soare. Am văzut mai demult pe net imagini cu un telescop mare lăsat în curte fără capace &#537;i a luat foc când soarele a ajuns în focar.

dreammer54
11 Aug 2014 19:44


Multumesc.
Am fost la medic oftalmolog si mi-a zis ca nu am nimic (grav).
Adica, dupa ce m-a testat cu 2 aparate optice plus testul de citit literele mici, de la distanta, cu cate un ochi acoperit si la final mi-a examinat fundul de ochi, a zis ca nu sunt arsuri si sa stau linistit, ca pana acum (de ieri dimineata pana azi dupa-amiaza/seara/orele 18:30 mai exact) ar fi fost vizibile leziunile, daca existau.
Dar a constata ca sunt inflamati globii oculari (ma rog, exprimarea a fost un pic mai elevata) si mi-a dat o solutie de picurat in ochi + lacrimi artificale. De 4 ori pe zi, timp de o săptămână.
O durere, nu prea puternica, dar constanta a rămas la ochiul stâng si totodată acesta lacrimeaza mai mult decât de obicei.
Si când ma gândesc ca nici măcar nu mă atrag aproape deloc observatiile solare...dar ma gaseste soarele pe mine..
Oricum mi-am invatat lectia.
Va multumesc încă o data.

dreammer54
12 Aug 2014 14:02


Exista vreun motiv pentru care luneta cautatoare se fixează pe tubul principal aproape de capătul cu ocularul ?
In afara de echilibrare ? Comoditate la utilizate?
Am recuperat lentila frontala (si alte lentile) dintr-un teleobiectiv (foto) si mi se pare ca ar iesi o cautatoare ok.
Daca va uitati la ultimele poze postate, o sa intelegeti si întrebarea de mai sus: pentru ca mi-ar fi mult mai simplu sa fixez cautatoarea pe cutia care tine rotile de altitudine.
Multumesc.

saiph
12 Aug 2014 15:29


 (...)
- mi-am facut o montura tip Dobson: rotile de altitudine sunt din PVC teava de 160mm diametru.
Am avut la dispozitie 2 tipuri de pasla si nici una nu m-a multumit, mergea prea greu si in hopuri.
Solutia optima a fost ca discurile de altitudine sa lunece pe...placute de teflon.
(...)
 Nu stiu când si cum am ajuns sa-mi intre Soarele prin luneta. (...) la vreo 30 de cm.de ocular, m-am speriat, am tras capul rapid intr-o parte, dar pana la vreo jumătate de secunda tot m-a prins.
(...)


Wow, ai gasit singur, prin practica, o solutie pe care o gaseai cautand pe net dupa "[url=https://stellafane.org/tm/dob/resources/bearnings.html]how to build a dobsonian mount".  Cuplul de materiale descris si pe celebrul site al celor de la Stellafane este folosit si de atm-istii nostri de ceva timp. Ai vrut sa (re)descoperi asta urmand calea mai putin usoara, ceea ce e de apreciat, intr-un fel. Dar aveai la-ndemana netul, forumul.. :)  stii ce zic?


Acum, legat de patania cu soarele, nu cred ca trebuie sa-ti faci griji.. se mai intampla. Atata timp cat n-ai ramas uimit de cat de alb si frumos se vede si sa-l fixezi cu privirea mai mult de o secunda (de regula clipim suficient de rapid cand suntem agresati cu un stimul luminos peste un anumit prag), nu ai avea motive sa te impacientezi.


Cautatoarele sunt de regula montate pe partea telescopului care prezinta anumite avantaje d.p.d.v. al echilibrarii statice, dar si al confortului pe durata sedintelor de observatii - asa cum ai intuit. Totusi, un finder facut din simplet, la rapoarte focale mici (f/4 - f/5) nu ofera imagini de o calitate nici macar satisfacatoare - asta ca ziceai ca ai recuperat lentila frontala de la acel tele-obiectiv. 
Daca vei monta finderul pe cusca-balansoar, ar trebui (teoretic) sa se situeze foarte aproape de centrul de greutate al ansamblului ce sta pe trepied (luneta + finder + balansoar), deci cel mai probabil greutatea propriu-zisa a finderului nu va conta foarte mult in acest caz. De regula, insa, montand finderul langa ocular, e nevoie ca el sa fie f.f. usor - drept pt care producatorii aleg materiale usoare (plastic), atat pt carcasa/tub si bratul suport, cat si pt optica, ceea ce le face f. neprietenoase d.p.d.v. al utilitatii la observatii.

Oricum, arata destul de ok constructia. 
Spor la observatii si la upgrade-uri! ;)

dreammer54
12 Aug 2014 21:41


Pai am cautat prin mai multe locuri (pe Net), dar majoritatea parerilor erau asa: la rotile de altitudine, de regula nu are ce cauta teflonul, acolo cel mai bine se potriveste plastic pe pasla. Dar e posibil sa confund putin lucrurile.
Soarele a fost departe de orice ... frumusete: s-a vazut ca o zona mica si foarte scanteietoare, nicidecum alb si frumos.
Pentru o prima constructie, prioritatea exclusiva a avut-o functionalitatea. Si chiar functioneaza ok, acum sa vedem cat va rezista in timp (ex.focuserul).
Acum mi-am luat totusi niste autocolant, sa mai dreg busuiocul, atat cat se poate. De vopsit pe exterior, nu mai am rabdare (demontat, slefuit tubul pe exterior, prima vopsea, lasat la uscat - in casa, ca n-am unde in alta parte, miros, etc. - iar vopsit, iar lasat la uscat, etc.). Poate urmatorul instrument :)
D.p.d.v. estetic, constructia, atat a lunetei cat si a focuserului, reprezinta unul dintre cele mai urate lucruri care mi-au iesit vreodata.
Spun asta nu pentru ca as fi vreun artist/artizan, dar intr-o vreme, pasiunea cea mai mare a fost constructia corabiilor din lemn. Nu le faceam din esente deosebite, foloseam in principal tei pentru baghete + baituri si/sau lacuri diverse nuante (nuc, stejar). Erau departe de standardele de concurs, dar ... erau departe si de mizeriile alea de se vand pe litoral. Din pacate, se fac aproape doi ani de cand n-am mai lucrat nimic, din lipsa de timp si ... parca s-a mai pierdut din rabdare.
Asta nu-i lauda de sine, iar pe de alta parte suntem pe forum de astronomie, asa ca daca e nevoie, editati postul, n-am nimic impotriva.
Multumesc.

dreammer54
13 Aug 2014 20:45


Azi mi-am imbracat luneta in autocolant. Data viitoare, de vopsit focuserul, iar trepiedul probabil lac. Mi-a venit o idee pentru capac de protectie, foarte simplu si rapid de facut.
Poze cu capacul, poate ii este de folos cuiva.

dreammer54
26 Aug 2014 00:49


Va salut din nou.
Azi am facut rost de un laser pointer. Verde. Din bâlci (special dupa laser m-am dus in bâlci). 30 lei. Pretul e ridicol de mic raportat la ceea ce scrie pe el: max.output <200 mw. Wavelenght: 532 mm. Class IIIA.
Evident ca nu pun botu'la chestii de genul 200mw. la pret de 30 lei.
Dar <200mw ar putea sa însemne oricat.
As putea afla cumva ce putere reala are?
Eu am vrut un pointer cu raza verde si când am văzut ca e vizibila pe cer, cu toate luminile din jur (in bâlci, deh...) l-am luat si ulterior am observat ce scrie pe eticheta (foarte mărunt si greu de citit chiar si dupa ce am iesit din agitatia balciului.
Chiar vreau sa stiu ce putere reala, pentru ca nu vreau sa mă joc cu focul.
Multumesc.

Erwin
26 Aug 2014 22:44


Ce tip de baterii folose&#537;te? Dacă are 2 AAA atunci nu are mai mult de 50mW. Al meu are baterie Li-Po de 3.7V 4200mAh &#537;i tot <200mW scrie pe el însă este mult mai puternic &#537;i mai solid (are &#537;i chei&#539;ă pentru protec&#539;ie) decât cel de 50mW care a fost mai ieftin însă s-a stricat destul de repede...

dreammer54
27 Aug 2014 08:53


Multumesc.
Da, foloseste 2 baterii R3/AAA.
Îmi pare rau ca n-am pus o poza, desi cred ca toate din categoria aia arata la fel, diferă doar eticheta probabil.
Asta de l-am luat eu e ieftineala din aia despre care am citit ca, foarte probabil, nu are filtru pentru infrarosii. Iar la laseri de peste 5(sau era vb.de 50mw?), prezenta radiatiei IR din laser ar fi dăunătoare,  chiar si aia reflectata din particulele atmosferice.
Daca sunt un pic paranoic si v-am amuzat, asta e...asta sunt eu.
Multumesc

Erwin
27 Aug 2014 17:32


Nu cred că radia&#539;ia infraro&#537;ie reflectată mai are suficientă putere la un laser mic să dăuneze, eventual la cel mare dacă nu are filtru. Oricum, nu degeaba sunt clasificate ca periculoase &#537;i interzise a fi utilizate de copii sau persoane neinstruite. Pe al meu l-am botezat "doborâtorul de avioane" însă până acum nu am reu&#537;it decât să ard firul reticolului din căutător.

nobody
28 Aug 2014 00:32


Cititi aici: In December, 2009, we made a retail purchase of three inexpensive green laser pointers for US$15 each. These devices were advertised to have output power of 10 mW and had common packaging. One of these lasers had a much weaker green light intensity compared to the others, as judged by normal eyesight. We measured the output power of that laser and found that it emitted more than ten times more invisible infrared light than visible green light.

This is a serious hazard, since humans or animals may incur significant eye damage by exposure to invisible light before they become aware of it.

dreammer54
03 Sep 2014 23:23


Noutati:
- vineri seara, pe la ora 22:30 am dus luneta in balcon si am început sa caut.
Desi cerul era senin, faptul ca am fost in balcon a contat destul de mult (in minus). Dar am văzut Andromeda pt.prima data. Iar roiul dublu din Perseu a fost superb (daca asta am văzut, ca nu sunt 100% sigur...).
Am folosit ocular de microscop pe care scrie 10x. Mi-a plăcut mult imaginea data de acest ocular. Dedicat astro n-am decât un singur super plos, dar de 10 mm-prea scurt pentru ceea ce am scris mai sus ca am văzut.
Sambata dimineata m-am trezit pe la 4:30 ca sa vad Jupiter. Cu ocularul de 10 mm. Tot din balcon si am fost destul de dezamăgit...detalii prea putine.
Oricum, devine din ce in ce mai incitant.

Pana una alta, a încercat cineva sa-si construiască un Telrad?
Eu am gasit ceva destul de detaliat pe un site polonez (daca interesează pe cineva, pun link-ul) si in seara asta am facut cutia si am fixat lentila in capac.
Sa vedem mâine daca reusesc sa obtin o "first surface mirror" dupa metoda descrisa pe site-ul polonez.
Poate iese sau poate are soarta altor încercări esuate...prefer totusi sa-mi petrec timpul mesterind cate ceva.

dreammer54
06 Sep 2014 19:25


Am incropit cautatorul cu punct rosu pana la urma.
In aceasta faza (abia l-am terminat) proiectează un punct rosu la infinit-d.p. acesta de vedere functioneaza :). Testul practic, diseară, dupa ce apar stelele.
Detalii: lentila dintr-un obiectiv foto, nu stiu focala, n-am măsurat, am încercat la intamplare; LED rosu banal, din ala la 50 de bani/buc.; o rezistenta, un potentiometru de 5K6 si 2 baterii R6; o bucata de oglinda de 25x25 mm-ambele straturi de vopsea se dizolva cu diluant chiar de unghii, n-a mai fost nevoie de smirghel.
Oglinda fixata la 45 grade pe o bucata de placaj-fixata cu silicon de acvarii.
M-am incapatanat sa folosesc arcuri pt.reglaj si n-am gasit altceva mai bun prin casa decât ... arcuri de pix. Ma astept la probleme aici-nu stiu cat sau măcar daca o sa pot face alinierea.
Problema: folia transparenta de retroproiector proiectează un singur punct, dar gradul de transparenta lasa de dorit. Carcasa de CD-uri (din alea slim) e foarte buna d.p.d.v.al transparentei, dar e prea groasa (desi nu pare) si dublează punctul rosu. Alta solu&#539;ie deocamdată nu am, cred totusi ca o sa prefer punctul dublat decât sa pierd (mult) din vizibilitate.
Alta problema: am luat de pe Net un model de reticul a la Telrad, la "prelucrat" Putin ca sa obtin câteva variante dimensionale si m-am dus la un copiator-imprimanta laser cu folia de retroproiector.
Dar fundalul nu a iesit tocmai negru, astfel ca pe ecranul cautatorului aveam atât cercurile, cat si multa lumina parazita.
Am renuntat si am luat o bucata de carton negru mat, am gaurit-o încet cu un ac subtire si ... asta e...punct rosu.
Daca nu sunt multumit, îmi iau cumpar Red Dot Finder, am văzut ca se găsesc si cu 80 de lei.
Pe de alta parte, cred in continuare ca e realizabil si acasa (sau varianta fără oglinda, doar led-lentila-ecran- aliniate si tot ansamblul inclinat la 45 grade) cu costuri minime, asa ca puteri incerca (daca n-ati facut-o deja).
Multumesc pentru răbdare.

Erwin
07 Sep 2014 08:25


Arcuri mai puternice &#537;i cu diametru pu&#539;in mai mare găse&#537;ti la mecanismele dela tuburile de spray. Când eram copil refoloseam tuburile din interior &#537;i tabla recuperată dela spray-uri. 

Folie transparentă trebuie să mai cau&#539;i &#537;i prin alte păr&#539;i, de pildă la dosarele de plastic. Folia de retroproiector e pu&#539;in mată ca să po&#539;i scrie pe ea cu un marker &#537;i să rămână scrisul. 

Fain proiect, poate revii cu imagini când e gata? :)

dreammer54
07 Sep 2014 11:19


Multumesc, o sa caut tuburi goale de spray, sa incerc...daca trec de urmatoarea problema:
Nu reusesc sa fad stele prin fereastra RDF-ului. Am incercat si fara ecran, cu led-ul stins, evident, si tot nu reusesc sa vad nimic (nici o stea) prin locul unde sta ecranul. Cu ambii ochi deschisi.
Singura data cand am vazut ceva-ceva a fost cand am fortat putin ochii, s-au dus inspre vedere incrucisata, dar nu am obtinut mare lucru, deci nu cred ca asta e solutia.
Asa ca am 3 posibile probleme:
- fie nu am realizat corect RDF-ul (ecranul e prea mic sau prea mare, peretii laterali sunt prea grosi (4 mm placajul + 2-3 mm. suportul pe care sta ecranul);
- fie nu cunosc/nu am deprins eu tehnica de utilizare a RDF-ului - daca exista vreo tehnica speciala;
- fie a 3-a varianta (sper sa nu fie cazul!!!): in link-ul asta http://astunit.com/atm.php?topic=reddot se zice undeva la final ca sunt persoane care nu pot folosi aceste dispozitive; dar nu mi-e clar daca se refera la acel tip sau la RDF-uri ca principiu de functionare in general; pe de alta parte nu am gasit nimic pe Internet despre acest aspect.
De ce insist pe a 3-a varianta ? Pentru ca de asta depinde daca merg pe ideea de RDF in continuare (refacerea dipozitivului, alte incercari home-made sau unul cumparat, nu conteaza asta).
Ideea este ca dispozitivul meu proiecteaza un punct rosu intr-adevar virtual...deci pana aici totul e ok. Dar mai departe, nu-mi dau seama care sa fie problema. Asa nefinisat cum e facut si nevopsit la interior, nu am lumina parazita pe ecran.
Bine macar ca l-am facut cu ce aveam prin casa si nu am cheltuit cu foi de plastic subtire pentru cutie, led mai de calitate si altele.
Aici aveti link-ul de inspiratie http://lx-net.pl/szukacz3.htm
(następny = next page, poprzedni=previous page, powrót=home); google translate functioneaza acceptabil cu link-ul asta...
Multumesc.

P.S.: LED-urile de 5 mm.intra foarte bine in seringi de insulina...un pic fortat, dar numai atat cat sa ramana bine fixate.

dreammer54
12 Sep 2014 16:18


In postul anterior am 2 linkuri pentru Red Dot Finder si Telrad home-made.
Am incercat ambele variante, nu mi-a iesit nici una.
Asa ca mi-am comandat un Red Dot Finder (SkyWatcher).
Planuisem sa-mi iau un ocular de 25 mm., dar a trebuit sa renunt deocamdata...in favoarea RDF-ului.

dreammer54
14 Sep 2014 09:04


Ieri am primit Red Dot Finder-ul.
L-am testat pe zi (seara am avut nori) si e incredibil cat de usor ajungi cu luneta pe tinta dorita.
Da, punctul e destul de mare, nivelul minim de intensitate luminoasa putea fi mai scăzut (verificat noaptea pe cer), dar isi face treaba foarte bine si d.p.meu de vedere, are pretul corect.
Iar intensitatea luminoasa cred ca se poate corecta cu o rezistenta inseriata...desigur, s-ar pierde garantia in cazul asta, dar daca LED-ul nu e unul special, nu cred ca ar conta.
E diferenta mare inte acest produs si ceea ce am realizat eu acasa...dar cândva tot o sa-mi fac singur un RDF, asa, de ambitie.
Pana una alta am început sa-mi fac cutie pentru luneta - depozitare si transport.

dreammer54
15 Sep 2014 11:05


Va cer sfatul intr-o problema despre care nu am destule cunostinte. Poate a desfăcut sau modificat cineva un Red Dot Finder. Eu am modelul de la Skywatcher, 90 lei a costat.
Vreau sa modific (diminuez) intensitatea luminoasa a spotului prin adăugarea unei rezistente in serie cu LED-ul.
Pierd garantia, stiu si îmi asum acest risc.
Cu câteva posturi in urma am aflat ca LED-ul este sau ar trebui sa fie pe aceeasi lungime de unda cu stratul de pe oglinda/ecranul RDF-ului. Asta face ca LED-ul sa fie un pic special. Dar rămâne tot un LED, deci ar trebui sa fie ok treaba cu rezistenta. Nu cred ca e dioda laser.
Totusi, astept un răspuns de la voi, înainte sa intru cu surubelnita si pistolul de lipit in RDF.
Multumesc.

emilf
15 Sep 2014 12:57


Vad ca are potentiometru inseriat cu LED- ul, ce se intimpla cind il actionezi, ar trebui sa reduca intensitatea luminii.

dreammer54
15 Sep 2014 14:07


Potentiometrul lucrează foarte bine, variază mult intensitatea luminoasa intre minim si maxim.
Numai ca punctul rosu e prea stralucitor/luminos chiar si la nivelul minim.

catalin dumitru
15 Sep 2014 14:57


Poti planta diode cu germaniu. Scapi de aprox. 0,2 volti pentru fiecare dioda inseriata  asa ca nu reduci foarte mult din curent. Probabil ca ai nevoie de una sau maxim doua .

dreammer54
15 Sep 2014 19:05


Va multumesc pentru ajutor.
Dar:
La rezistente e mai simplu, vad ce valoare (aproximativa) trebuie, probabil in jurul la 100 ohmm e ok si ma descurc. Dar aici se opresc "cunostintele" mele in domeniu.
Diode de care sa iau? Adica la ce parametri sa fiu atent?
Curiozitate: de ce diode sausi nu rezistenta ? Sau invers, de ce preferabil dioda ?
Multumesc.

2SKY
15 Sep 2014 20:40


Poti schimba potentiometrul , sau inseriezi cum ai spus , ledul cu o rezistenta , pentru a reduce curentul prin el , in acest caz ai reglaj fin de intensitate . Varianta cu dioda cade ~0,2 V ceea ce duce la scaderea bruta a curentului , posibil la limita de deschidere a diodei led

dreammer54
16 Sep 2014 09:25


Va multumesc pentru răspunsuri. Azi-mâine termin cutia lunetei si dupa asta ma ocup de RDF. Si va anunt rezultatul modificării.
Acum...din nou nevoie de sfaturi.
Se dau:
- Canon EOS 1100D
- adaptor M42 - Canon EOS
Vreau sa merg la strungar sa-mi faca un tub filetat la un capăt, pentru a-l insuruba in adaptorul M42, iar la celalalt capat tubul sa aibă diametrul de 1.25, ca sa intre in tubul focuser-ului.
E ok ceea ce vreau sa fac?
O sa fie ceva basic, ma astept sa iasă bine Luna si ...cam atât, pentru ca:
- nu am montura motorizata (si nu stiu când si daca o sa-mi iau)
- Canon EOS 1100D nu are mirror lock-up.
In conditiile astea 2 de mai sus, nu are rost sa dau atatia bani pentru adaptoare din magazin.

Multumesc.

Erwin
16 Sep 2014 09:43


Cred că e ok, dar pentru siguran&#539;ă ia tubul focuserului cu tine ca să-&#539;i facă adaptorul cu un joc cât mai mic dar să lunece înăuntru, să nu te treze&#537;ti pe urmă că se lasă sub greutatea camerei sau că nu intră în tub deloc. La cameră nu ar fi rău dacă ai avea o altă piesă cu filet M42x0.75 pentru teste, să nu o murdăre&#537;ti. Spor!

dreammer54
16 Sep 2014 10:17


Ok. S-a notat, multumesc, mergem la strungar, nu cred sa-mi ia mai mult de 15-20 lei.
Cred ca am fost un pic confuz, ma gândeam sa pun camera foto nu in tubul port-ocular al focuser-ului, ci in tubul portocular al oglinzii diagonale.
Am 2 adaptoare M42:
- unul cu confirmare de focus, pe care sta (deocamdoata doar un) Helios 58 mm;
- unul fără confirmare de focus, pe care nu-l mai folosesc- deci ar fi bun de teste.
Multumesc si sper sa pun poze aici cat mai curând.

nobody
16 Sep 2014 20:41


Trebuie sa stii exact pasul filetului sau tipul de adaptor ce-l ai. Exista 2 standarde foarte asemanatoare.

The T2 and M42 thread are often confused - they are not compatible:
- T2 = diameter 42mm / pitch 0.75mm per turn  M42 = diameter 42mm / pitch 1mm per turn  

dreammer54
18 Sep 2014 18:17


Deocamdată aman modificarea RDF-ului, dar cel mai simplu va fi sa modific locatia actuala a bateriei, iar rezistenta sa o lipesc direct pe contactul bateriei din corpul RDF-ului. Asta pentru ca nu reusesc sa-i desfac suruburile si nici nu ma gândesc sa le fortez.
Mai mult, vineri si sambata voi fi intr-o zona montana si sper sa am conditii bune, mai vad si eu una alta, mai invat putina orientare/constelatii/etc., asa ca o sa aman pentru săptămâna viitoare.
Deocamdată, am terminat cutia. A durat mai mult decât mă asteptam, mai mult de 3 zile am lucrat la ea.
O sa pun in curând si poze.

@nobody:
Am cumpărat adaptorul de la un magazin de produse foto; denumirea produsului era "adaptor M42-Canon EOS. Cert este ca atât obiectivul Helios 58mm, cat si un Pentacon 200mm de împrumut se infileteaza fără probleme in adaptor.
Inclin sa cred ca e M42.
Oricum, nu stiu sa masor pasul filetului, mai ales cu precizia asta (0,75-1 mm), asa ca o sa-l las pe strungar sa faca măsurătorile. Dar o sa-l pun in tema cu prire la cele doua dimensiuni, 0,75 respectiv 1 mm.

dreammer54
18 Sep 2014 19:28


Iata si pozele cu cutia lunetei.
Materiale:
- placaj de 4 mm.;
- leaturi de brad, 20x20 mm.;
- holtsuruburi, suruburi+piulite+saibe;
- balamale - 3 buc.;
- aracet (Moment);
-adeziv cianoacrilat Picatura (2-3 tuburi);
- polistiren de 6 mm. pentru parchet melaminat. Am reusit sa-l lipesc pe placaj folosind cianoacrilatul, fara sa ard prea mult din polistiren.

dreammer54
18 Sep 2014 20:07


Lanterna rosie...:D.
Lumina foarte slaba, foarte multa este blocata de coperta rosie, dar...macar nu orbecai complet pe intuneric. 
Oricum, luati-o ca pe o gluma...mai mult sau mai putin.

dreammer54
22 Sep 2014 09:10


La munte s-a întâmplat ceea ce ma asteptam: cerul vizibil pe o portiune relativ mica si, mai rau, lumini multe in apropierea locului de cazare. Vineri când am ajuns eram prea obosit sa mai umblu in căutare de alt loc (nici nu cred ca as fi gasit), iar sambata a fost innorat.
Cum am zis, ma asteptam la astea, dar tot sunt "ofticat"...

emilf
22 Sep 2014 14:57


Deci, din nou bine ai venit in trupa celor care nu se sincronizeaza cu vremea sau cu locatia, o sa ai multe d-astea de indurat.  :D

Erwin
23 Sep 2014 03:05


Dacă &#537;mirgheluie&#537;ti bine canturile cutiei &#537;i dai un strat-două de lac va fi mai aspectuoasă &#537;i mai trainică. Nu e prea mare? Eu mă gândeam să-i fac o husă dintr-un crac de blugi vechi... :D

catalin dumitru
23 Sep 2014 13:51


Dacă &#537;mirgheluie&#537;ti bine canturile cutiei &#537;i dai un strat-două de lac va fi mai aspectuoasă &#537;i mai trainică. Nu e prea mare? Eu mă gândeam să-i fac o husă dintr-un crac de blugi vechi... :D

 :)

Exact !! Cracul in care sta de regula si ''luneta'' cautatoare ...  

Eu as face dintr-o teava de canalizare de plastic de 5-6 toli (tubul tau parca e un pic prea larg) , burdusita cu coala termoizolanta , din aia de polietilena expandata.
Cred ca sunt si capace pentru tuburile alea .

dreammer54
23 Sep 2014 17:15


Da, abia intra in portbagajul masinii. De multe ori asa procedez, mai ... ca la rusi :)
Tubul lunetei este din ce am gasit in magazin, adica de 110 (in conditiile in care obiectivul e de 72, nu stiu cat are si montura, probabil de 90 ar fi ajuns). N-am vrut comanda pe net, am vrut sa vad ce cumpăr.
Când o sa devina incomoda, o sa caut alta varianta. Placajul nu se pierde, îl refolosesc, doar munca.

dreammer54
23 Sep 2014 17:20


Mai exista o varianta de finisare, mai migaloasa si mai costisitoare, dar iese bine: se imbraca cutia in straturi de aracet-panza-aracet...cred ca vreo 3 straturi de panza ajung. Dupa uscare se vopseste.
Iese bine, n-am incercat, dar am văzut la un prieten.

dreammer54
25 Sep 2014 10:47


Am,continuat "observatiile" din balcon...
Aseară am avut cer senin.
Ce am văzut in plus fata de alte seri: M2 (Aquarius) si m-am dumirit de confuzia pe care am facut-o si eu prima data intre Carul Mic si Pleiade.
In rest, din nou Andromeda, roi dublu din Perseu si cam atât.
Va rog sa mă ajutati in lămurirea unor lucruri si alegeri eventuale pt.optica de viitor.
Deci, prin ce observ acum si ce obiecte am văzut:
- luneta cu obiectiv care mi se pare prea beznos (72/900);
- ocular de microscop 10x (am inteles ca ar fi de 25 mm);
-ce mi-a plăcut in combinatia asta: Pleiadele (evident) si roiul dublu din Perseu;
-ce nu mi-a plăcut: Andromeda, M2(Aquarius), nebuloasa din Orion.
Pe de o parte, am citit ca mai potrivit pt.genul asta de obiecte este un reflector.
Pe,de alta parte, este evident ca imaginile observate din balcon au de suferit. Cerul era totusi negru.
La fel, ocularul de,microscop cred ca trage in jos.
Deci: in câmp, poluare minima, cer senin si un super ploss de 25 mm. Daca procedez asa, castig. Întrebarea e, cat de mult castig? Adica merita sa mă gândesc la un Newtonian de 130 mm principala ? Mai mult nu pot d.p.d.v.financiar, hai sa zicem maxim 150 mm. Dincolo de financiar, mai rămâne si dimensiunea (portabilitatea, aici chiar n-am ce,face).
Ideea ar fi următoarea: refac luneta (in principal un tub cu diametrul mai mic, castig spatii) si îmi fac si un mic Newtonian, focala pana in 1000, mai luminos, evident.
Repet, merita de la refractor acromat de 72 la Newtonian de 130?
Sau mai bine astept si când îmi fac Newton, sa fie măcar de 200mm principala?
Nu, la refractor nu renunt, îl modific cum am zis mai sus si îl păstrez pt.Luna, planete, etc.
Multumesc.

dreammer54
27 Sep 2014 10:51


Salutari.
Am fost la strungar, aluminiu n-avea, a ales duramid si ce a iesit se vede in poze.
Am incercat aseara pe terestru si la repezeala, n-am avut timp, dar n-am reusit sa focalizez nicicum. De fapt, eram chiar foarte departe de focus, o pata alba si parea si multa vignetare.
Am incercat cu adaptorul in tubul focuserului, am incercat si cu adaptorul in tubul diagonalei.
Cu adaptorul pus in diagonal am reusit o focalizare pe obiecte foarte apropiate (copacii din fata blocului :) ).
Mai trebuie innegrit tubul, cred, o sa folosesc niste carton negru.

Daca nu obtin rezultate satisfacatoare, am pierdut 10 lei (atat mi-a luat strungarul pentru tub).

Erwin
28 Sep 2014 00:01


Eu am deja un newtonian de 150mm F/8 &#537;i este un instrument versatil, există &#537;i versiunea scurtă cu focala de 750mm dar ai nevoie de oculare mai fi&#539;oase la el. Este capabil &#537;i la planete &#537;i la DSO, dă imagini foarte bune cu oculare plossl dar nu se supără nici cu Hyperion sau cu kelner. Nu ocupă mult loc &#537;i nici nu este greu de cărat, doar să-i fac o montură dobson ca să fie mai simplu de utilizat pe teren. A&#537;adar cred că merită diferen&#539;a de bani de la un 130mm, câ&#537;tigul la DSO este bunicel.

P.S.
Presupun că trebuie să faci ori un adaptor mai lung ori un tub prelungitor la portocular ca să ajungi în focus. Camera are o distan&#539;ă de vreo 30-40mm de la flan&#537;ă la senzor, nu &#537;tiu modelul tău ce distan&#539;ă are dar po&#539;i afla din specifica&#539;ii.

nobody
28 Sep 2014 01:01


Daca ti se focalizeaza doar obiecte apropiate, inseamna ca esti prea in spate cu senzorul si trebuie sa-l duci un pic mai in fata. In cazul tau, trebuie sa renunti la diagonala si s-o inlocuiesti cu tub prelungitor mai scurt decat drumul optic prin diagonala.
Scoate focuserul la maxim, tine aparatul foto in mana si muta aparatul cu adaptorul in focuser pana gasesti pozitia de focus.

dreammer54
28 Sep 2014 12:02


A mers.
Multumesc.
Am scos diagonala.
Am măsurat astfel încât tubul adaptor sa fie la limita in focuser (intra aprox.1,5 cm., cat sa-l opresc in suruburi) si de acolo am obtinut focusare.
Focusare...e greu cu focusul prin vizor, iar LiveEiew (0x, 5x si maximX) la fel de greu.
Bine, antene de GSM pe cer aduce a contre-jour, asa ca testul relevant va fi pe Luna.
Oricum, diseară, daca am cer bun, încerc Pleiadele...fie si numai ca sa mă conving cu ochii mei ce înseamnă lipsa monturii motorizate in astrofoto.
Pana una alta, o sa încep a studia din ce material si cum e mai facil sa-mi fac o masca Batinof.
Si un suport pentru contragreutate, acum am o mica nicovala care a stat intr-un echilibru precar pe tub, in timpul "testelor".

WB-ul contează sau îl las pe auto ? (desi eu trag numai RAW).

Multumesc.

dreammer54
30 Sep 2014 19:05


Aseară am avut cer senin si am văzut din nou Pleiadele, dar nici măcar n-am incercat camera.
Or fi ele luminoase si strălucitoare vizual, dar atât.
Intre timp, mi-a mai venit una: dispozitiv barn-door, manual. Pt.camera foto, nu pt.luneta, evident. Cu Helios 58mm f/2 si Tamron 90mm f/2.8 Macro.
Când voi avea dispozitie si timp (chiar daca nu pare sa fie mult de lucru), o sa încerc.

dreammer54
30 Sep 2014 20:44

Prima poza
Luna in seara de 30 septembrie, un singur cadru.

Erwin
01 Oct 2014 01:04


Bravo! Nici n-ai nevoie de mască Bahtinov la cât de bine ai focalizat! :)

dreammer54
01 Oct 2014 11:05


Multumesc.
Acum trebuie sa mă lamuresc ce e cu Registax, pt.stacking.
Masca Bathinov bănuiam ca e mai putin necesara la Luna, dar daca gresesc, corectati va rog.
Acum vreau mai mult: sa iasă in fotografie imaginea pe care o vad prin ocularul de 10mm, sa zicem. Adica vreau marire mai multa in poze, fără solutii gen crop pe poza.
Bănuiesc ca am 2 variante:
- barlow
- foto afocala (sau cum s-o numi), cu ocularul pus pe luneta si aparatul foto in fata ocularului.
Asa e?
Multumesc.

dreammer54
02 Oct 2014 12:53


"Colectia" mea de oculare a crescut cu încă o piesa.
Acum am:
-Skywatcher SuperPlossl de 10mm;
-TS SuperPlossl de 25mm (multumesc dlui Erwin).
Acum urmează un 6,3mm si cam gata, cel putin d.p.d.v.al focalelor, raportate la instrumentul pe care îl am.

dreammer54
13 Oct 2014 22:37


Asta seara am iesit cu luneta, la iesirea din oras, pentru prima data de când am achizitionat ocularul de 25 mm. Cerul a fost superb. Am stat aproape 2 ore.
Ce am văzut:
- roi globular din Aquarius si, "urcând" spre Pegasus, am mai văzut un roi globular;
- roi globular din Hercules. Greu, greu, abia la a treia încercare, cu pauze intre ele, am reusit sa-mi dau seama care e constelatia Hercule;
- Andromeda, din nou; Pleiadele, din nou;
- din nou, roiul dublu din Perseus, dar nu ne mai luam ochii de la miriadele de stele. Asta a fost de departe cea mai faina priveliste.
Nu am reusit sa vad nebuloasa inel din Lyra. Constelatia nu pune probleme, am identificat-o rapid, dar nebuloasa, nu. De fapt, e posibil sa o fi vazut ca o simpla stea, dat fiind instrumentul (?) si sa nu-mi fi dat seama ca e nebuloasa.Nu stiu. Data viitoare mai încerc (daca nu aflu intre timp ca-mi trebuie alt instrument pt.nebuloasa inel).
Pana una alta, sunt multumit de imaginile vazute prin 25 mm.
Maine dimineata, daca ma trezesc pe la 5:45-6:00, ma duc in balcon sa vad Jupiter. Si Orion.

Erwin
14 Oct 2014 10:56


Felicitări pentru progrese! Da, M57 Ring Nebula se vede greu cu un astfel de instrument &#537;i la putere mică nu se deosebe&#537;te de o stea. Ai nevoie de apertură &#537;i putere mai mare, apare ca o stea defocalizată. Dacă &#537;tii unde s-o cau&#539;i o vei vedea &#537;i cu luneta ta.

dreammer54
21 Oct 2014 19:18


Aseară am iesit din nou si cred ca am văzut, in sfarsit, nebuloasa inel.
De fapt, sunt aproape sigur, pentru ca nu stiu sa fie altceva asemănător in zona aia.
Dezamăgitor, desigur, mai mult decât roiurile globulare...dar am vazut-o, dupa ce am localizat-o singur.
Acum, altceva: tot revine gândul la un reflector de 150mm principala. Cu focala de 900-1200. In momentul asta cred ca 900 ar fi ok, dar intreb: ce dezavantaje ar aduce f/6? N-am o suta de euro pt.un ocular, asa ca vorbim de super plossl si f/6. Daca sunt si alte aspecte sensibile pe care le aduce f/6, va rog sa-mi spuneti.
In al doilea rând, vreau sa fie colapsibil. Ce păreri mi-am facut/adunat mi-am facut pana acum despre colapsibil:
- oglinda mai mult expusa la praf in timpul utilizării;
- s-ar aclimatiza mai repede decât unul cu tub "complet"; e adevărat?
- mi s-a spus ca astea colapsibile se decolimeaza foarte usor, ajungi practic sa-l colimezi la fiecare iesire; e adevărat?
Mai am ceva de lămurit: colapsibile se fac pana la focale de 600-700 sau se pot realiza fără probleme si la focale de 900-1200?
Multumesc.

Erwin
21 Oct 2014 22:15


Se pot face colapsabile la orice focale, problema principală e într-adevăr colimarea sau mai bine zis păstrarea ei la montare/demontare. Din ce am văzut la colegi, flextube-ul de 200 de la Skywatcher e destul de bine realizat mecanic însă lungimea cu tubul strâns e mai mare de jumătate din lungimea cu el desfăcut. Nu se decolimează a&#537;a u&#537;or din cauza &#539;evilor care culisează, sunt destul de rigide. Problema cu praful, condensul &#537;i aclimatizarea însă rămân. La secundară oricum umbli &#537;i la unul cu tub fix. Un tub de 150/1200 e u&#537;or &#537;i nici nu e chiar a&#537;a lung, încape lejer în orice ma&#537;ină. N-am avut F/6 să testez dar bănuiesc că depinde de ce preten&#539;ii ai &#537;i cât de bine te "în&#539;elegi" cu coma, care sincer, pe mine mă deranjează, dar e o chestie subiectivă.

dreammer54
27 Oct 2014 09:47


Întrebare: in loc de secundara, se poate folosi o prisma, gen binoclu? Cu conditia sa corespunda dimensiunilor dorite/alese.
Nu sunt sigur, dar parca am citit undeva, posibil chiar pe acest forum, despre asta.
Multumesc.
P.S.: e doar curiozitate, daca si când o sa fac newtonianul, o sa optez pt.SET de oglinzi.

Erwin
27 Oct 2014 12:44


Se poate folosi cu succes o prismă pe post de secundară. Bineîn&#539;eles, să găse&#537;ti o prismă suficient de mare ca să preia complet conul de lumină dela primară &#537;i nici prea mare să cauzeze obstruc&#539;ie inutilă. Eu am prisme cu latura mare de 32mm pe care le-am aluminizat pe ipotenuză dar se pot folosi &#537;i prisme simple, nealuminzate. Am folosit o astfel de prismă la luneta de 70mm F/4 "Locomotiva".

dreammer54
27 Oct 2014 13:28


Pai atunci s-ar putea schimba datele problemei...chiar daca prismele sunt din binocluri "ordinare", par ok...ma rog, cel putin par ok.
Acum tre'sa le masor; din ce-mi amintesc, au lungimea de 40mm, iar latimea ar putea fi o problema, nu cred ca au mai mult de 20mm. Suprafata mare are laturile mici rotunjite.
Sa mai studiez cum se calculează secundara sau intre ce dimensiuni minime-maxime trebuie sa se incadreze, in functie de principala; asa poate ma duc spre o principala de 200mm (daca scade destul pretul, daca iau doar principala si nu setul, adica cu tot cu secundara).
Toate astea sunt speculatii deocamdată, evident.
Multumesc.

nobody
27 Oct 2014 16:18


Sincer, nu cred ca este o idee prea buna sa folosesti o prisma porro de binoclu ordinar in loc de oglinda secundara la un Newton f/6.
Am o astfel de prisma din fata, de la o prastie de binoclu, laturile exterioare sunt 22 mm (19 mm util), 32 mm (30 mm util), iar pe ipotenuza 45 mm. Acoperiri antireflex de aprox. 0 nm, adica ioc, nada.
Daca vrei sa folosesti asa ceva ca si prisma la 90 de grade, trebuie sa iei in calcul ca vei avea 3 suprafete optice cu cel mult l/4 precizie (l/2 la frontul de unda), reflexii multiple, lumina parazita de pe toate laturile, obstructie necirculara, aberatie cromatica, vignetare astigmatica chiar pe centru si cine mai stie ce.
Singurul avantaj major la pret ar fi faptul ca nu mai conteaza calitatea oglinzii primare, si ca merge cu orice fel de oculare, oricat de ieftine.
Scuze daca suna prea sarcastic.

Orientativ, la un Newton f/6 cu oculare pe 1.25", un minimum acceptabil pe latura mica a oglinzii secundare ar fi de 35 mm.
Sau poti sa calculezi si singur aici: www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm

Erwin
27 Oct 2014 17:40


Nu, de la un binoclu ordinar normal că nu te po&#539;i a&#537;tepta la cine &#537;tie ce calitate. Dar se găsesc &#537;i de la alte aparate optice, prisma pe care am folosit-o la lunetă este de foarte bună calitate &#537;i cu acoperiri antifreflex. Am primit-o dela dl. Mircea Pteancu care a folosit-o cu succes la un newtonian, dacă nu mă în&#537;el chiar la cel de 125mm cu care a făcut multe observa&#539;ii prezentate pe forum.

dreammer54
27 Oct 2014 19:00


Proiectul va incepe si se va finaliza in viitorul nu tocmai apropiat, adica peste cateva luni.
Pana atunci, incerc sa ma documentez.
Una e teoria, altele sunt review-urile si cu totul alta practica (=cei ce au incercat si au reusit/esuat din diverse motive).
@nobody: nu ai fost sarcastic. Si apoi, la modul cum am pus eu problema, ce sa mai...prismele le-am recuperat tot dintr-o prastie de binoclu.
Deocamdata sper sa nu-mi mai umble mintea dupa improvizatii.
Cand va fi timpul, voi lua probabil cun kit de oglinzi, restul (focuser, celule/suporti oglinzi/spider, etc) se mai pot face.
Multumesc.

dreammer54
14 Noi 2014 21:51


Vreau, îmi trebuie si urmează sa cumpăr un ocular cu focala de aprox.6mm.
Pentru refractorul de 72/900 si pentru un posibil viitor newtonian de 150/1200.
Pentru craterele de pe Luna si pentru planete, dar dupa ce îl iau sigur o sa-l pun si pe un roi globular, sa aflu "cum se vede".
Am de ales intre:
- Skywatcher SuperPlossl 6.3mm si eye relief minuscul, de 0.5mm; câmp 55 grade; 125 lei;
- Skywatcher GoldLine de 6mm si eye relief de 14mm.; câmp 66 grade; 190 lei.
Îl aleg fără ezitare pe al doilea in principal pentru eye relieful de 14mm (cel putin asta e cel declarat).
Tot al doilea ocular are si câmp mai mare (desi nu stiu cat de important este la marire de 150x o diferenta intre 55 si 66 de grade, n-am idee ce înseamnă asta in practica), dar cel mai mult mă interesează eye relieful. Chiar daca nu port ochelari.
Voi ce ati alege intre cele doua? Sau altfel spus, am ales bine?
Nu pot sa mă întind la mai mult de 200 lei pt.un ocular.
Multumesc.

P.S.: pana in primavara am timp sa mă decid daca va fi set de oglinzi pt.reflector de 150/1200 sau dublet acromat de 102/1200 pt.un alt refractor. Dar asta e din episodul viitor.

dreammer54
25 Noi 2014 08:16


Aseară, spre,surprinderea mea s-au îndepărtat putin norii. Am insfacat rapid luneta si hai cu ea in balcon.
Am văzut Pleiadele. Dupa care am lăsat luneta in balcon si am revenit pe la 22:30, când cerul se curatase chiar bine.
Atunci am văzut 3 sau 4 obiecte din Auriga. Primul, dupa forma, sunt sigur ca era NGC2881. Apoi M36, M37 si M38, le-am gasit pana la urma. Cred ca astea erau. Am vrut sa le găsesc a doua oara, dar cerul se stricase iar, asa ca am renuntat.
Pe la,miez de noapte am încercat la Jupiter, dar, desi cerul era senin si parea bun, imaginea pe Jupiter alterna atât de repede intre clar-neclar încât mi-a fost imposibil sa focalizez.
Abia astept sa revin la Auriga in conditii mai bune.
Si nu mai e mult nici pana la ocularul de 6mm.
P.S.: in final m-am bazat pe o singura sursa(magazin)pentru oglinda (de150mm), dar sub 200mm nu mai realizează nimic...cel putin deocamdată.
Asa ca, in momentul asta, dupa ceva calcule, am decis sa renunt la plăcerea de a-l constru singur si, atunci când va fi momentul, voi cumpăra newtonul, gata facut.

dreammer54
25 Dec 2014 11:09


Va salut.
Întâi si întâi, Crăciun fericit, cu sănătate, bucurii si împliniri.
Acum...marti mi-a sosit ocularul de 6mm. Skywatcher UWA GoldLine.
Din păcate, starea vremii si mai ales starea de sănătate nu mi-au permis nici macar sa-l pun pe luneta, daramite sa mai observ ceva.
Fizic, e impresionant, e mare, e greu (relativ la celelalte oculare pe care le am: de 10 si de 25mm.).
Sper sa-l pun in curând măcar pe Luna si sa revin cu prime impresii.

dreammer54
17 Ian 2015 09:02

Cap revolver
Va salut.
Zilele trecute am primit un cap revolver de microscop. Are reglaje independente pentru focalizare, pentru ambele oculare.
Am si 2 oculare identice, 10X.
Atat ocularele, cat si capul revolver sunt facute de I.O.R.
Nu l-am desfacut, nu cred ca am destule cunostinte/abilitati pentru asta, deci deocamdata o sa-l incerc asa. Asta dupa ce merg la strungar sa-mi faca un adaptor.
Sper sa merite, macar pentru Luna, cu atat mai mult cu cat nu am dat bani nici pe capul revolver, nici pe oculare.

catalin dumitru
17 Ian 2015 13:02


:) 

Ala nu e un cap revolver ci un binocular de la microscopul "Biorom" !!

Oricum , va trebui sa dai afara lentila de la intrare .

dreammer54
17 Ian 2015 15:40


Ok, am retint denumirea corecta.
Ce rol are lentila aia de la intrare?
Multumesc.

P.S.: dupa ce am postat azi dimineata despre binocular, m-am dus la strungar. Pe la finele săptămânii viitoare o sa am adaptorul.

catalin dumitru
17 Ian 2015 22:35


Lentila de la intrarea in binocular e un dublet acromat lipit cu rol de a lungi traseul optic si daca tin minte bine , face si redresarea imaginii microscopice. Microscopul Biorom s-a vrut a fi unul deosebit si ar fi fost asa daca nu ar fi fost executat un pic in bataie de joc.

Daca atasezi ocularele 10x la binocular ai sa observi ca obtii imagine afocala rasturnata.

Totusi , ca redresor(pentru binocularul respectiv) pentru imagini reale (telescopice) lentila nu e potrivita  focala ei fiind prea mare.

dreammer54
20 Ian 2015 18:25


Testat cu ocularele, văzut ca se comporta ca un ... "binoclu".
Imaginea e răsturnată.
Daca as fi avut Luna, acolo l-as fi îndreptat.
Dupa ce vine adaptorul si pleacă norii, o sa mai postez aici impresii.
Multumesc.

Păcat ca lentila aia are diametru mic, altfel as fi incercat-o, măcar in joaca, pe post de obiectiv pentru cautatoare.

catalin dumitru
21 Ian 2015 11:05


Sa nu arunci lentila (dubletul ) ! Daca e in stare buna la suprafete si la lipitura (balsam) , poate fi impreunata cu una identica pentru un redresor bunicel . Eu am una la fel asa ca as putea fi interesat .