-----------------------------------
jonny's garage
05 Apr 2014 16:30

Intrebare: masurare distanta A....B cu luneta de arma
buna ziua colegi; in primul rand mentionez ca nu am cautat in tot forumul raspunsul la intrebare
vreau sa stiu care sunt formulele de calcul a distantei cu ajutorul unei lunete de arma;  am cumparat o luneta de 3-9X50, iar in interior pe acea cruce nu are mil dot-uri, ci linii;  vreau sa stiu cum calculez distanta pana la tinta
am cautat pe youtube niste formule ale americanilor, dar cand le transpun nu bat deloc cu ce-mi da mie: de ex. dupa formula   inaltimea tintei in yarzi / 36(o constanta de calcul) x 1000 / numarul de mil dot-uri rezulta distanta in yarzi, dar mie nu-mi iese corect; 
de altfel am incercat sa aflu distanta pana la una din ferestrele blocului din fata mea, care se afla la aprox. 70m de mine:  
-inaltimea ferestrei in inchi - 54.5
-inaltimea ferestrei in mil dots pe luneta - 7
-aplic formula: 54.5 / 36 x 1000 / 7 = 216.26984 yarzi, iar transformati in metri sunt 197.75714

as aprecia foarte mult daca ma poate ajuta cineva; poate avem noi romanii o formula mai buna

nobody
05 Apr 2014 17:59


Reticulul isi schimba marimea la zoom sau este fix ?

Daca este gradat in mils, poti calcula mai simplu:
distanta (m) = marimea obiectului (mm) / mils
Formula da acelasi rezultat, problema nu este cu formula in sine, ci cu acel "daca". :wink: 

La unele lunete cu zoom si cu reticul fix se foloseste o scara de 10 si formula devine:
distanta (m) = marimea obiectului (mm) * marirea efectiva / ( mils * 10 )
De ex. 1384 mm * 3x / (7mils * 10) = 4152 / 70 = 59 m

Dar trebuie sa verifici daca in manual nu scrie nimic, iar "calibrarea" e facuta dupa ureche.

Mai este o posibilitate ca reticulul sa fie gradat in MOA (minutes of arc).
In acest caz:  1 mil = 3.44 MOA
Adica: 1384 mm / (7 * 3.44) = 1384 mm / 24.08 = 57 m

catalin dumitru
05 Apr 2014 18:19


Lunetele de ochire cu zoom au reticulul in planul obiect al ocularului si un AFOV constant , deci nu variaza decat marimea imaginii.

Nici centrarea reticulului  in raport cu cercul ocular nu e afectata de ajustarile in plan vertical si orizontal , reglajele de eliminare a erorilor miscand de fapt imaginea prin schimbarea pozitiei zoom-redresorului fata de planul focal al obiectivului.

Sper ca initiatorul topicului nu e vanator de placere (sau datorita vreunei frustrari de ordin grando-maniaco-sexuale) pentru ca nu va gasi prea multa bunavointa pe aici.

Si noi suntem putin maniaci dar nu vanam decat stelute , galaxii si alte cateva minuni de deasupra .

nobody
05 Apr 2014 21:04


Exista lunete si cu reticulul in primul plan focal.
Vezi un exemplu: Luneta tactica IOR 3.5-18x50 este disponibila in 3 variante, 2 modele FFP in variantele MIL/MIL si MOA/MOA si o varianta SFP MOA/MOA.  ... The reticle is positioned in the front focal plane and his type is the famos MP8 &#8211; M.

FFP =  First Focal Plane
SFP = Second Focal Plane

Initiatorul a explicat: "mi-am achizitionat o luneta ce-mi prinde bine la jocurile de milsim/airsoft sau in poligonul de tragere".  Daca era vorba de altceva, nu-i raspundeam  :wink: