-----------------------------------
auriga
14 Apr 2014 09:45

SW 18&quot; si 11&quot; Schmidt
Skywatcher's 18" Ultralight Dob
https://www.youtube.com/watch?v=CLKJ0jhZHdI

Celestron 11" Rowe-Ackerman Schmidt Astrograph
http://www.celestron.com/browse-shop/astronomy/telescopes/rowe-ackermann-schmidt-astrograph

valy
14 Apr 2014 10:37

Re: SW 18&quot; si 11&quot; Schmidt
Skywatcher's 18" Ultralight Dob
Ai vazut ce oglinda are, din pahare de tuica?

dragos.n
14 Apr 2014 17:53


Destul de usoara oglinda la SW. Doar 9kg la 18'' diametru. Probabil ca au scos tuica din pahare :lol: 

In schimb, 68kg pentru tot tubul, imi pare cam mult. Sa vedem ce pret o sa aiba.

Celestronul e destul de interesant pentru astrofotografi. F 2,2. Ramane de vazut pretul, si daca intradevar a lipsit de aberatii, asa cum spun ei.

PS. Mi se pare ca barele de la SW se desfac in bucati, dupa cum arata. Asta ar fi foarte bine.

m3k
14 Apr 2014 18:31


Oglinda la SW nu este una standard, e una de tip sandwich de asta e mai subtire si mai usoara, dar asta nu inseamna ca e de calitate mai slaba decat una normala. In schimb la 70kg tot telescopul este foarte greu, mai greu decat unele de 20" cu oglinda normala. Mai au de lucrat la el ...

Cat despre Celestron 11" Rowe-Ackerman Schmidt Astrograph care are f2.2, e un fel de SCT cu Hyperstar, dar cu mult imbunatatit pentru foto. Alta diferenta e ca nu poate fi folosit deloc pentru vizual, doar cu o camera foto.

dragos.n
14 Apr 2014 21:56


Vezi mai Valy, nu e din pahare de tuica, e din sandwich :lol:  :lol:  :lol: 

Nu-ma la bautura ti-e gandul, la mancare deloc :lol:  :lol:  :lol: De aia esti asa slab.

Noroc cu baiatul asta nou, ca ne-a lamurit. Dar a uitat sa ne spuna cu ce e sandwichu' :shock: O fi cu salam, sau cu sunca?

 :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Erwin
14 Apr 2014 23:46


Nu are cum să aibă 68 Kg decât dacă e făcut din o&#539;el... Poate e o gre&#537;eală. Dacă primara are 9Kg un design truss nu are niciun motiv să depă&#537;ească de 2 ori greutatea ei dacă este din alumniu iar dacă este din fibră de carbon atunci ar trebui să nu depă&#537;ească cu mult 10-12 Kg montura. Vă reamintesc că telescopul ce l-am construit anul trecut avea primara de 7 Kg la 12" &#537;i am ajuns cu masa totală la 21.5Kg în condi&#539;iile în care am folosit un singur tub de carbon, restul elementelor monturii fiind din placaj de 15mm iar ansamblul secundarei din aluminiu. Estimez că ar trebui să aibă în jur de 30 Kg maxim.

Stanescu Octavian
15 Apr 2014 01:15


Oglinda aia ca blank e foarte greu de facut si desigur ar costa mai mult ca una plina.
tevile (paharele ) trebuie sa fuzioneze prin topire cu cele doua placi apoi o recoacere foarte buna .
Si prelucrarea la slefuire pune probleme apasarile sculei si aderenta +miscarea produce eforturi in zonele circulare de legatura astfel pot aparea ondulatii in dreptul tevilor de legatura.

catalin dumitru
15 Apr 2014 01:27


Mi s-a parut mie sau secundara la SW era ca un svaitzer ?  Am vazut si niste zgarieturi pe montura :).

Erwin
15 Apr 2014 09:49


Dacă nu ne permitem unul din ăla, cârcotim, ce să facem?  :lol: 

E clar că au făcut eforturi pentru reducerea greută&#539;ii, de-asta repet: 68Kg nu ar justifica denumirea "ultralight", nimeni nu l-ar cumpăra, sigur este o erore, poate are 68lb? :)

m3k
15 Apr 2014 09:54


150 pounds

Erwin
15 Apr 2014 09:58


Aha, atunci dacă î&#537;i ia cineva unul sunt dispus să-l supun unei cure de slăbire intensivă! :D

Tocmai am citit că se confirmă zvonul că GSO va scoate unul de 20" anul acesta. Sunt curios ce greutate va avea!

dragos.n
15 Apr 2014 13:10


Probabil ca l-au facut din otel, fiind prototip, si urmeaza sa faca dupa aceea din aluminiu. Asa, greutatea de 130 lb a corpului fara oglinda primara s-ar reduce pe la 45-50lb. Asta ar insemna un telescop de 70lb=31kg cu totul. Insa este doar o presupunere.

valy
15 Apr 2014 14:37


http://www.astronomy.ro/orion-up-un-telescop-hibrid_1357.html

Aici nu prea imi dau seama unde e greutatea, vad acolo o baza dar facuta din cadre, nu e placa plina, mai e o contragreutate dar cred ca are max 10kg.

Erwin
15 Apr 2014 23:06


Truss-ul lui StarChild de&#537;i folose&#537;te tuburi de carbon a ie&#537;it destul de greu din cauza plăcilor de aluminiu de 12mm din care a decupat păr&#539;ile componente, trag cam greu la cântar. După ce mai scobe&#537;te din ele sunt curios la cât o să ajungă. Însă este EXTREM de rigid, nu va tremura deloc &#537;i nici nu-&#537;i va pierde colimarea după cum am văzut.