-----------------------------------
jimao22
15 Apr 2014 23:46

NGC 4565 - Needle Galaxy
Nu am mai facut cam de mult poze si nici prelucrari - si din cauza vremii si din alte cauze, mai personale asa ca am vrut sa-mi mai exersez un pic abilitatile tocite de timp, prelucrand ultimele achizitii facute pana sa se strice vremea, la NGC 4565. 
E o galaxie superba, vazuta din profil si care e destul de luminoasa pe cer si vizibila bine in perioada asta a anului. 
Am expuneri in LRGB care totalizeaza aproape 7 ore, cu un FWHM destul de bun. Cu toate astea, nu-mi plac expunerile - am un gradient ciudat langa galaxie - care devine evident la o prelucrare a imaginilor brute. Nici prelucrarea nu e prea grozava, dar sunt prea obosit sa o refac in seara asta si face oricum referire doar la expunerea in luminanta (L).
Am sa refac prelucrarea odata cu culorile si sper sa-mi iasa mai bine.
Deocamdata asta e ceea ce am acum. E un stack de 21x300s, 14x600s si 1x900s.
Calibrare facuta cu dark-uri, flat-uri si bias-uri. Temperatura de achizitie -15grd C.

CUBIX
16 Apr 2014 01:09


Imi place cum ti-a iesit, felicitari!

emilf
16 Apr 2014 11:56


Mie imi place foarte mult, a iesit prea bine, felicitari d-l. Cristi si la mai multe ! :D

Vlad
17 Apr 2014 04:39


Da, si mie mi se pare destul de reusita. Astept sa o vad si in culori.  Un pic de miscorare a stelelor ar fi ok.

Nu ai precizat, cu ce echipament ai achizitionat expunerile.

jimao22
17 Apr 2014 09:50


Multumesc pentru aprecieri, dar chiar nu le merit. Poza e slabuta. Am refacut procesarea adaugand niste expuneri de 300 de sec si facand o selectie functie de FWHM mai stricta (e in jur de 3, ceea ce pentru luminanta e foarte bine), si mi-a iesit poza de mai jos. Mi-au ramas pentru luminanta 3 ore si 45 minute de expuneri.

Achizitia am facut-o cu set-up-ul meu obisnuit, MN190 maksutov-newtonian, ATIK 314L+ si filtre CCD Baader L,R,G,B pe EQ6.

O sa urmeze si culorile, promit.

Vlad
17 Apr 2014 15:43


cristi ai rezolvat problemele de colimare? observ mai multa claritate, chiar daca ai stacuit mi se pare si cateva expuneri miscate

jimao22
17 Apr 2014 22:49


Nu am facut (inca) nimic vis-a-vis de colimare, desi am acum si un cat's eye colimator. Atunci cand voi face ceva, trebuie sa am totul clar in minte fiindca nu-mi permit sa dau gres. Am nevoie de o vacanta, sa fac toate lucrurile ce doresc sa le fac si nu am timp - din pacate nu mi-o permit...
Procesarea asta am facut-o folosind un melanj de functii din Maxim, StarTools si Phototshop. A iesit in mod evident mult mai bine. 
Am sa calibrez si stachez si imaginile color, dar in mod cert o sa fac o mare prosteala cu ele la final, asa ca daca vrei sa procesezi ceva, ti le trimit si te fac coautor la poza finala ( :wink: ).