-----------------------------------
Niky360
04 Mai 2014 20:54

Cometa C/2014 E2 (Jacques)
O cometa ce pare ca va ajunge la mag. 4 in iulie si pastrand dupa periheliu o mag. ridicata pana la sfarsitul lui august.
Din pacate cometa se afla jos pe cer si continua sa coboare odata cu lasarea noptii.
Am observat-o din Kogalniceanu, Constanta si din cauza unor nori a fost mai greu de gasit.

Fata de C/2012 K1, aceasta are o coama mai mare, dar DC-ul este mai mic si anume: 
 - coama de 8-10'
 - DC = 3

2SKY
05 Mai 2014 00:08


Va fi mai usor de urmarit cometa dupa periheliu ? Mie imi pare ca va urca .

Niky360
05 Mai 2014 01:17


Coboara pana la periheliu, iar de la latitudinea tarii noastre se mai vede cateva zile. 
Dupa periheliu cometa urca pe cerul diminetii si conditiile vor fi mult mai bune.

MariusP
05 Mai 2014 08:01


@Niky360:

Pentru a ne face o parere mai completa despre observatia ta, te rog specifica si magnitudinea estimata, ora observatiei si eventual inaltimea deasupra orizontului in momentul observatiei.

Niky360
05 Mai 2014 10:31


Am uitat sa mai adaug si aceste detalii, greseala mea :).
Ora 21:55, magnitudinea ~8.5, iar inaltimea fata de orizont - 19°.

2SKY
29 Iun 2014 23:15


Din cite am vazut , ar trebui sa poata fi observata in jurul datei de 2 iulie 2014 cind are periheliu . Nu stiu ora.

jimao22
29 Iun 2014 23:59


Din cite am vazut , ar trebui sa poata fi observata in jurul datei de 2 iulie 2014 cind are periheliu . Nu stiu ora.

Cand o sa fie la periheliu, o sa fie cel mai apoape de soare. O sa se vada bine la 12 ziua, cred eu.

Niky360
30 Iun 2014 00:17


Pana astazi cometa s-a putut vedea pe imaginile oferite de SOHO in LASCO C3.
I-am urmarit activitatea, cand a intrat in campul vizual al SOHO cometa avea 7.5, astazi cand a iesit parea mai stralucitoare, cum periheliul il are in cateva zile este posibil sa mai creasca pana la mag. 6.
Probabil prima observatie pe cer negru si altitudine a cometei mai mare de 10 grade o sa fie in data de 22 iulie. 
Din cauza ca se va apropia de Pamant (dist. minima 0.56UA), cometa o sa pastreze magnitudinea de la periheliu pana la sfarsitul lui august.

auriga
11 Iul 2014 09:46


A trecut de periheliu, acum arata asa : 
http://www.astrostudio.at/2_Bright%20Comets.php?img=images/2_Bright%20Comets/222_2014E2n.jpg

Niky360
17 Iul 2014 14:45


Cometa a fost "recuperata" si vizual de cateva zile, iar din observatiile facute de alti observatori reiese faptul ca magnitudinea acesteia este undeva la 6 cu o coama de 2' si DC=6-7. De precizat ca observatiile au fost facute in conditii proaste: altitudine sub 10grade, Luna pe cer + crepuscul.

Niky360
20 Iul 2014 12:31


Am reusit sa reobserv cometa la mai bine de 2luni si jumate distanta fata de ultima observatie :).
Am urcat la casa liftului in jurul orei 3:25, din pacate nu am acces la terasa blocului asa ca a trebui sa vad cometa printr-un geam cu grilaj asa ca apertura utila a fost diminuata.
Pana in ora 4 cometa nu s-a lasat vazuta,iar la ora 03:59 am reusit sa zaresc ceva langa steaua AlNath(&#946; Tau) folosind ocularul de 25mm. Schimband cu cel de 10mm, cometa parca arata si mai bine.
Coama de 2' , DC=5 , magnitudinea ma feresc sa o estimez avand in vedere conditiile extreme de observare, astept pana cand se va vedea inainte de crepuscul.
In intervalul 04:00-04:20 cometa s-a vazut cel mai bine in jurul orei 04:14, perioada in care altitudinea cometei s-a modificat de la 11° la 14°, iar la ora 04:14 cometa era la 13° altitudine.
Intre 04:20-04:35 am incercat sa o pozez afocal.. din pacate nu am motorase asa ca nu a iesit cine stie ce, dar cometa este acolo. Foto pare mai palida fata de vizual, desi teoretic ma asteptam sa iasa mai bine:)).

PS: pt. cine se intreaba cum am reusit sa tin aparatul la ocular, simplu, nu l-am tinut, l-am pus pe trepied in asa fel incat obiectivul aparatului sa stea perpendicular pe ocular neajutandu-ma de vreun adaptor.

Niky360
20 Iul 2014 23:22


In timp ce faceam observatiile vizuale am tras si cateva cadre ca sa vad ce iese.

Prima imagine: un stack de 7x8sec @55mm, ISO 800, F5.6. Cometa este marcata.
http://www.astrobin.com/full/108623/0/

A doua imagine este un crop ale primei imagini: Cometa este in mijlocul imaginii observandu-se o nuanta de verde a coamei.
http://www.astrobin.com/full/108619/0/

auriga
25 Iul 2014 11:00

C/2014 E2 (Jacques)
Am fotografiat si eu cometa C/2014 E2 (Jacques) in 30x40s (nucleul e ars) cu acelasi setup.  Pauzele dintre imagini sunt pentru a lua niste cadre mai scurte.

Niky360
25 Iul 2014 15:00


Dimineata am urcat din nou la casa liftului ca sa mai fac o repriza de sauna si daca tot eram acolo am zis sa ma uit si la cometa:))..glumesc am urcat pentru cometa, iar sauna era inclusa.

Am avut nori pana pe la 04:15.. dupa conditiile au fost ceva mai bune.
Cometa se prezenta astfel:
 - coama: 4', nu era perfect circulara, intre PA=180-270 coama nu parea sa respecte forma circulara, fiind intr-o oarecare masura neregulata.
 - DC=6
 - mag. intre 6.0-6.5

Am urmarit cometa pana la 04:32 cand a disparut din cauza crepusculului.. cred ca daca eram afara si nu aveam un geam in fata, cometa se mai vedea putin timp.
Maine dimineata voi incerca sa o vad de afara, din gradina.


@auriga: foarte buna imaginea, pare se confirme observatia mea asupra coamei.

auriga
25 Iul 2014 15:31


Nicky felicitari pentru perseverenta cu care observi cometele :)
Asa arata un singur cadru, cred ca seamana mai mult cu ce ai vazut tu:

Niky360
26 Iul 2014 04:50


Multumesc auriga:)
Da, seamana cu ce am vazut si ieri, dar si acum.
Din pacate oboseala m-a bagat in casa cam repede, am avut o mica sesiune de 2h (intre 01-03) in gradina dedicata catorva DSO-uri, iar acum pt. cometa am ramas fara combustibil.
Am iesit din nou la 03:30, dar am fost nevoit sa mai astept putin sa urce cometa peste cateva crengi. Parca este altceva observand din gradina, cometa se vedea foarte usor, fiind binisor condesata.
Asa ca mandra noastra se prezinta astfel:
 - coama: 4', din nou coama nu parea perfect circulara in unele momente.
 - DC=6
 - mag. undeva la 6.5, maine voi incerca o estimare exacta.

O corectie pentru observatia de ieri: coama de 3', si nu de 4'.

Niky360
31 Iul 2014 14:29


Cometa arata din ce in ce mai bine pe zi ce trece.
Am iesit la 03:30 in gradina sa aclimatizez telescopul avand in plan inceperea observatiilor asupra cometei la ora 4 cand se ridica deasupra copacilor.

La 03:55 am dat startul observatiilor, cometa a aparut imediat in ocular(25mm) avand aspectul unui mic roi globular chiar daca mai era cate o frunza in cadru:)).De la 04:00 am putut observa linistit fara nici o amenintare din partea copacilor. 

Cu ocularul de 25mm coama era circulara si destul de condesata fiind inconjurata de o coama exterioara.
Folosind oc. de 10mm puteam distinge ceva mai bine coama interioara de cea exterioara. Condesarea se pastra mare si uneori aparea un aspect stelar in mijloc. Pe o zona centrata in intre PA=70-100 marginea coamei interioare parea sa arate ca o secera lunara, avand o margine bine definita(probabil partea de unde bate Soarele)fata de coama exterioara., iar in umbra secerei coama numai era asa bine definita, devenind neregulata.

Per total, cometa se prezinta astfel:
 - coama de 6'
 - DC = 6
 - mag. 6.5

Niky360
01 Aug 2014 05:07


Inca o dimineata senina, inca o observatie.
Fata de ieri a fost mai frig + ca a mai si batut vantul, deci am cam inghetat in maiou si papuci.

Trecand peste experienta mea cu vremea, ajungem si la cea cu cometa.Am inceput observatiile la 03:55 si le-am incheiat la 04:15, dupa ce in prealabil am iesit la 03:30 sa aclimatizez telescopul.
Mari diferente fata de ieri nu exista, nu am mai stat sa observ in detaliu coama, defapt nu ma ajuta vantul sa o detaliez. 
Azi am incercat o estimare mai precisa a magnitudinii cometei si am ajuns in jurul valorii de 6.8. 

 - coama: 5-6'
 - DC= 6
 - mag.: 6.8


Diferenta de 0.3 unitati a magnitudinii in comparatie cu ziua de ieri este din cauza ca ieri am facut estimarea in graba si din memorie nefolosind metoda de estimare propriu-zisa, cometa nescazand 0.3 mag. peste noapte, ci doar graba mea a dus la o asemeanea diferenta. 

Herr_Alien
01 Aug 2014 09:53


Felicitari pentru efortul sustinut de a te trezi dimineata devreme. Abia dupa 7 incepe sa se incalzeasca, asa ca nu te sfatuiesc sa iesi fara ceva pantaloni lungi si o geaca.

auriga
01 Aug 2014 11:46


Am fotografiat-o in doua nopti, dar inca nu am avut timp sa procesez imaginile. Azi dimineata arata foarte bine in 30s, nucleu stralucitor si in 2s expunere.

Niky360
01 Aug 2014 11:55


@Herr_Alien: am avut in fiecare dimineata temperaturi destul de ridicate, ieri am stat lejer in maiou si papuci si azi nu mi-am dat seama de la geam,inainte sa ies, cat de frig este.

@auriga: asteptam imaginile  8)  :)

auriga
02 Aug 2014 22:41


Poza promisa cu C/2014 E2 (Jacques), 30x30s, acelasi setup:

2SKY
02 Aug 2014 22:57


Excelenta poza . Pe un cer negru cu un binoclu , sar vedea usor ? . Ma pun si eu sa o caut , din ce am vazut este destul de sus , pe linga Capella . Oare cind vom mai avea o cometa de magnitudinea ~6 ..... .

Niky360
03 Aug 2014 03:06


bun-bun-buna imaginea :)

@2SKY: Eu am reperat-o prin cautator, pus pe tub, din Bucuresti .. am incercat si cu el in mana, dar asa trebuie stiuta exact pozitia cometei ca altfel e greu din capitala:)).
De pe un cer negru cu siguranta se vede mult mai usor printr-un cautator/binoclu.  
Gasiti aici http://www.aerith.net/index.html informatii despre cometele viitoare, dar si prezente.

Acum ma pregatesc sa ies afara, desi cerul nu arata foarte curat.

Niky360
03 Aug 2014 04:45


O dimineata nu prea buna din punctul de vedere al calitatii cerului. 
Astazi am avut o mag. limita in zenit de 5.12, fata de 5.37-42 cum se prezenta la observatiile trecute.
Noroc cu turbulentele care erau destul de reduse.

Chiar si asa cometa se vedea usor, coama si condesarea pareau ceva mai palide, dar se tineau bine.

La ora 03:45 cometa se prezenta astfel:
 - coama: 4.5'
 - DC=5-6
 - mag.: 7.0

MariusP
04 Aug 2014 10:04


Am vazut-o si eu azi dimineata, la 3:35 ora de vara, cu binoclul BTC 15x70. Transparenta cerului mi-a permis sa vad direct stele de magnitudine 9.5 - 9.7 in regiunea cometei (altitudine de 30 grade).

Cometa:
- coama = 5' (spre PA=45 grade era mai putin densa)
- DC = 6
- mag. = 7.0

Niky360
06 Aug 2014 15:35


Astazi am incercat sa "fortez" cometa sa arate cat mai multe detalii.. si a vrut. :)

Astfel am reusit sa definesc mai bine zonele din coama care erau mai dense si care nu.
In PA=275 coama interioara parea usor alungita cu 1'.
Intre PA ~200-270 coama exterioara parea ca un evantai, fiind mai mare si avand densitatea usor mai mare fata de zona opusa(PA ~20-90). Puteam distinge cum coama exterioara are 2 zone de densitate diferita cu zona de delimitare in PA=200. Din acest unghi densitatea mi se parea mai mare de la PA=200 pana la 270 mergand in sens trigonometric, pe cand de la PA=200 mergand spre 270, dar in sens invers, densitatea era mai mica. 

Pana acum nici macar un semn de vreo coada. 

Dupa 20-25 de min. am reusit sa remarc miscarea cometei printre stele.

Per total, cometa arata astfel:
 - coama de 6,5'
 - DC= 6
 - mag. : 7.0-7.1

Niky360
07 Aug 2014 05:27


Azi am iesit intr-o sesiune fulger de observat, nici macar pozitia cometei nu o stiam exact, iar stelele de comparatie pt. estimarea magnitudinii bineinteles ca nu le cunosteam. Dupa cateva minute de cautat am reperat cometa in cautator, aceasta aratand ca o mica stea usor defocusata.

Din nou se vedea acel "evantai" in partea de SV a cometei, pe cand in NE densitatea era mai mica. 
In coama sesizam aceea alungire de 1' spre PA=275,fara vreo detectie a cozii.

 - coama: 5'
 - DC=6
 - mag.: 7.1

off-topic:Daca mai exista observatori care au iesit pentru cometa imi puteti confirma un obiect de magnitudine ~11 la 3-5' distanta de NE cometei? Singurul lucru pe care il arata Stellarium in acea zona este o stea de 12.85 la 2,5' de cometa la care nici nu visez sa o vad prea curand. Ora observatiei: 04:15 ora de vara.

nobody
07 Aug 2014 08:58


La acea ora, era o stea in catalogul Tycho care corespunde descrierii tale, la distanta de 3', cu magnitudine 11.4:  
TYC 2901-545-1  http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-basic?Ident=TYC+2901-545-1&submit=SIMBAD+search

Altele asemanatoare sunt la minim 12' distanta.

auriga
07 Aug 2014 09:08


Ce fel de obiect? Nu prea exista nimic pe imaginile DSS:

MariusP
07 Aug 2014 09:27


off-topic:Daca mai exista observatori care au iesit pentru cometa imi puteti confirma un obiect de magnitudine ~11 la 3-5' distanta de NE cometei? Singurul lucru care il arata Stellarium in acea zona este o stea de 12.85 la 2,5' de cometa la care nici nu visez sa o vad prea curand. Ora observatiei: 04:15 ora de vara.
Atasez o imagine generata si prelucrata oleaca din StarCalc cu pozitia cometei pentru Bucuresti (coordonatele geografice si celelalte setari se vad in partea de jos).

Eu presupun ca steaua vazuta de Niky360 este GSC 02901-01087 cu magnitudinea 11.40 si nu TYC 2901-545-1 care este la distanta de 9'32" de cometa din simularea pe StarCalc. Daca pozitia cometei este corect reprezentata de program ne poate confirma Niky360. Ar fi interesant daca ar fi facut o schita cu stelele din campul vizual si cu aspectul cometei.
Grila verde arata coordonatele orizontale.

auriga
07 Aug 2014 16:06


o imagine wide-field: http://spaceweathergallery.com/full_image.php?image_name=Michael-JAcger-2014e220140807webmosiknew_1407415589.jpg

Niky360
07 Aug 2014 20:25


Revizitand acum prin stelarium pozitia cometei ieri, imi dau seama ca acel obiect nu e chiar la NE de cometa.. si chiar mai spre nord(scuzati confuzia dar eram extenuat azi dimineata cand am scris). Chiar si asa m-am gandit sa folosesc imaginea facuta de Michael Jäger si sa incerc sa suprapun imaginea lui cu stelele din Stellarium.. si ceva a iesit in evidenta la 2,5-3' de cometa spre nord.

O mica animatie intre imagine si simularea in stellarium, marcand posibila stea in plus pe imagine:
Nordul este in jos.

later edit: puteti identifica prin alta metoda daca nu cumva deja era o stea acolo, posibil ca stellarium sa nu o aibe in soft.

auriga
07 Aug 2014 21:39


la coordonatele respective (4:42:54 +43:21:5 ) e 59 Per la 5.3V. Sau e vorba despre alta stea. E mult mai usor daca ii cunosti coordonatele.

Niky360
07 Aug 2014 21:59


Nu este vorba de 59Per,am uitat sa o deselectez steaua din stellarium, ea se afla in afara campului din stellarium.

Am refacut gif-ul ca sa nu mai existe confuzii, marcajul pe steaua in plus este cu rosu pe imaginea lui M. Jager in centrul imaginii.

auriga
07 Aug 2014 22:54


OK, am identificat steaua la aprox 04:43:51.78 +42:56:11.4, o stea comuna, USNO A2 o da la 12R, PPMXL la 11.05R, UCAC-4 la 11.47R si 11.66V.

MariusP
08 Aug 2014 10:13


Adica este exact steaua pe care am presupus-o in ...  :wink: 

USNO-A2 Star 1275-3649331
Current apparent equat. coordinates:
Alp: 4h 44m 53.84s   Del: +42° 57' 32.7"
Equat. coordinates (J2000):
Alp: 4h 43m 51.84s   Del: +42° 56' 12.0"
Field: 202
V: 12.0m
B: 12.6m

GSC 02901-01087
Star
Current apparent equat. coordinates:
Alp: 4h 44m 53.8s   Del: +42° 57' 32"
Equat. coordinates (J2000):
Alp: 4h 43m 51.8s   Del: +42° 56' 12"
Plate: GSC1
V: 11.40m

nobody
08 Aug 2014 21:12


Se prea poate ca traiectoria ce am folosit-o sa fie deviata sau neactualizata.
Apropo, exista undeva un tracking actual si precis pentru a face o comparatie ?

auriga
08 Aug 2014 22:33


de ex. [url=www.minorplanetcenter.net/iau/MPEph/MPEph.html]MPCEphem 
obiect C/2014 E2
timp 2014-08-07.055

observatory code poate fi 073 (Bucharest)

nobody
09 Aug 2014 03:09


Ah, mea culpa  :oops: 
Traiectoria cometei e OK, programul o ia live chiar de la MPC.
Initial, i-am dat sa-mi afiseze traiectoria din ora in ora si am rezolvat pozitia ochiometric.
Doar un mic detaliu trecut neobservat, timpul afisat pe traiectorie este UTC, nu ora locala.
Am luat in calcul diferenta de fus orar dintre mine si Bucuresti, dar tot mi-au ramas 2 ore in avans.

Acum, clar e "Steaua lu' MariusP" si ochiometric.
Multumesc pentru corectie. :)

Niky360
09 Aug 2014 04:05


Va multumesc tuturor pentru desfasurarea de forte si sper ca acest off-topic sa ne fi ajutat pe fiecare.

Am primit din partea dumenavoastra raspunsuri rapide si la obiect, care mi-au fost si inca sunt de ajutor pentru a invata cateva procedee de identificare a unor stele prin diverse soft-uri si site-uri. 
Nici acum nu inteleg de ce nu mi-am dat seama din prima ca steaua identificata de catre MariusP in primul mesaj este si steaua vazuta de mine. :)
 
Va multumesc din nou pentru tot ajutorul !!!


Daca un moderator considera ca tot acest off-topic trebuie mutat, consider ca se poate muta la observatii astronomice.

Revenind la cometa, urmeaza 10 zile in care Luna va crea dificultati in observarea corecta a cometei.

auriga
25 Aug 2014 23:40


o imagine de azi dimineata (25 august), 26x20s, acelasi setup, cu mici probleme (dark-uri vechi, un cablu agatat). prelucrare de 2min. Se vede usor si prin binoclu 10x50.

Niky360
26 Aug 2014 05:04


am reusit si eu intr-un sfarsit sa ma trezesc ca sa mai ies "la cometa" :))

In cele aproape 3 saptamani in care nu am mai observat-o, cometa a suferit ceva schimbari si anume:
 - coama a crescut pana la 8-9',iar acel aspect de evantai este mult mai pronuntat chiar daca pare mai "inchis" acum
 - DC-ul imi pare ca a scazut si se afla undeva la 4-5
 - viteza cometei printe stele este una mare..facand o pauza intre 02:30 si 04:00 cometa s-a miscat cam 15' tot din cauza asta am esuat in estimarea magnitudinii cometei deoarece m-am incapatanat sa o estimez inainte sa intru in casa.. iar la ora 4 deja se afla peste o stea stralucitoare fiindca nu mi-am dat seama ca o sa se miste asa mult:)) 1-0 cometa.

blue owl
26 Aug 2014 13:48


am si eu o poza cu cometa din 20 august
https://astroblueowl.files.wordpress.com/2014/06/comet-jacques.jpg

racostru
28 Aug 2014 11:59


Felicitari pentru imagini! Macar asa sa o vedem ca pentru multi somnul e ceva pretios. :P

saiph
08 Sep 2014 13:03

Poze cu cometa
Salutare.

Am iesit la pozat cometa, in weekendul de la finele lunii August, cu cativa colegi si prieteni de pe forum, si au iesit urmatoarele imagini:
 - [url=http://s120.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/Comets/10644253_10203508155763458_5568665164143345157_o_zps0973fb08.jpg.html?sort=3&o=2]28 cadre de 30s, prin C80ED (noaptea 29-30.VIII)
 - [url=http://s120.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/Comets/10549933_10203518133132886_632051024742566416_o_zps7faa888b.jpg.html?sort=3&o=1]100 cadre de 30s, prin C80ED (noaptea 29-30.VIII)
 - [url=http://s120.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/Comets/10631073_10203508137763008_6023507135772364505_o_zps34b09730.jpg.html?sort=3&o=3]15 cadre de 30s, prin C11-le lui Canis (noaptea 30-31.VIII)
 - [url=http://s120.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/Comets/comet_jacques_c11_15f-u_zpsed8a5bfe.mp4.html?sort=3&o=0]clip din cele 15 cadre, prin C11 (nu am folosit cadrele brute).
Urmeaza sa fac un clip si cu cele o suta de cadre prin luneta.



Cer senin!

Niky360
26 Noi 2014 00:35


Vreme urata, nimic interesant pe cer.. timp de prelucrat imagini mai vechi.
Pun si eu o imagine a cometei din noaptea de 30-31 aug., cadrele sunt achizitionate de pe campul de la Fundulea. Detaliile tehnice si imaginea, aici:

https://www.astrobin.com/137741/