-----------------------------------
valy
09 Mai 2014 21:07

Ziua astronomiei
http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-17201609-ziua-astronomiei-marcata-sambata-bucuresti-alte-trei-orase-din-tara.htm

Doru Dragan
10 Mai 2014 06:57


Ziua Astronomiei si la Timisoara

auriga
10 Mai 2014 20:51


Si la Cluj cele doua astrocluburi (Borealis si Andromeda) se intalnesc tete-a-tete in Piata Unirii. 
Eu sunt la Baia Mare, am trecut pe la 20.00 pe la Planetariu si era inchis. 
Stie cumva cineva daca se organizeaza ceva? Multumesc.

Erwin
11 Mai 2014 03:11


Am avut ca niciodată cer senin &#537;i multe obiecte de arătat publicului: Luna, Jupiter, Marte, Saturn. Am avut newtonianul de 150mm F/8 SW recondi&#539;ionat recent &#537;i luneta "Lady Black" la care am arătat cui a rămas după ora 24 M57 Ring Nebula. Seeing-ul a fost prost în prima parte a serii dar s-a mai lini&#537;tit mai târziu a&#537;a că am putut vedea la 92X 2 benzi ecuatoriale la Jupiter, 3 sateli&#539;i pentru că al patrulea tocmai s-a ascuns după disc. Marte nu a arătat detalii, doar discul portocaliu &#537;i ceva urmbre vagi pe mijloc. La Saturn am reu&#537;it să vedem la început doar Titan apoi au apărut încă 2 sateli&#539;i, probabil Rhea &#537;i Tethis. S-a văzut &#537;i umbra inelului pe disc dar diviziunea Cassini nu de&#537;i am încercat &#537;i 150X. Publicul a fost numeros, abia reu&#537;eam să păstrez telescopul aliniat din cauza aglomera&#539;iei de pe terasă. Ambele telescoape au fost la prima lumină a&#537;a că declar seara ca una absolut excep&#539;ională &#537;i memorabilă. Nu am făcut decât o poză cu telefonul, camera foto a rămas în ma&#537;ină.

2SKY
11 Mai 2014 04:40


Aveam in plan , testarea lunetei 50mm f=500mm din balcon  la Jupiter ,  cu 1h fereastra in care   putea fi prins . Totul era ok , mai putin faptul  ca nu vedeam cele doua benzi cu nici un ocular , iar ca si confirmare am scos reflectorul , dar nici cu acesta nu am putut distinge cele doua inele , nici la 175x . Acum inteleg de ce ma chinuiam in zadar , desi atmosfera parea ok seeingul era pe nicaieri .

MrMxyzptlk
11 Mai 2014 13:17


Am avut si noi eveniment la Sf Gheorghe, din pacate in loc de observatii Solare de la ora 17:30 am avut sansa de a face observatii numai de la ora 22:00. Pana atunci am vorbit cu cine a participat, Munzlinger Attila a facut prezentare la fotografiile lui. De la ora 22 am arata Luna, Saturn, Jupiter si Marte, M13 si M81+M82.

Telescoape folosite: Celestron 9.25, Newton 150/1200, Newton 150/750, Binoclu Celestron 20x80.

Afisul aveti atasat.

theogon
11 Mai 2014 14:00


La Cluj Ziua astronomiei a fost marcată de cele două  astrocluburi Borealis și Andromeda printr-o întâlire cu publicul în piața Unirii din Cluj. De la Borealis i-am remarcat pe Iștvan (Newton home made 150 F8) și Marian (GSO Dobson 300 F5), iar de la noi (Andromeda) au fost prezenți Horatius (Celestron C8, Scopos cu filtru H alfa), Tarfin (N 150 F5)  și cu mine (N 150 F5). Colegii noștri au mai adus și două mak-uri mai mici ( de 90 mm și 100 mm) și un refractor de 70 mm.
Am urmărit Soarele observat prin filtre Astrosolar și protuberanțele prin filtrul H alfa, apoi spre seară și noaptea când s-a însenitat Luna, Jupiter, Saturn, Marte și  câteva stele duble. Manifestarea s-a încheiat spre miezul nopții.
Am avut un număr extrem de mare de vizitatori, la fiecare instrument s-au format cozi impresionante.
Publicul (apreciez că au fost între 3000 și 4000 de participanți) a primit cu surpriză și bucurie manifestația noastră care s-a, îmi place să cred, că a fost un succes.