-----------------------------------
CUBIX
12 Aug 2014 23:35

Dobson 10&quot; sau 8&quot;?
Salutari,

De ceva vreme ma gandesc la un upgrade, un Newton pe montura Dobson.
M-am oprit pe la 10-8", pana acum nu m-am uitat prin ele si nu stiu daca diferenta de 2", merita cele cca. 7 kg in plus.

Nu voi face astrofoto, in viitor il voi motoriza si ii voi adauga roti pentru o manevrabilitate usoara. Nu cred ca voi pleca cu el "in carca", observatiile le fac din curte.

Voi ce spuneti?

Cer senin,
George.

StarChild
13 Aug 2014 11:16


Dilema aia am avut-o cand am luat luneta ... 102 sau 120? ... si dupa cum ziceau colegii: "bigger is better" , si au avut dreptate  .... mai ales ca nu ai problema unei monturi care sa duca un tub mai greu (nu esti limitat de montura)...  

orienteaza-te catre cel mai mare instrument pe care ti-l permiti, ptr vizual clar conteaza, pe Dobson ar trebui sa fie relativ usor de manevrat chiar daca instrumentul e mai mare....
acuma pe de alta parte, stiu ca ar fi un efort financiar in plus, dar cred ca pe tine te-ar avantaja foarte mult sa fie o montura cu GoTo ...

emilf
13 Aug 2014 13:45


Eu as alege 8" pentru ca este mai transportabil si mai usor de manevrat iar diferenta de apertura catre 10"nu aduce un cistig notabil.
Daca se compara insa 8" cu 12", atunci cistigator este cu certitudine cel mare, cantitatea de lumina adunata este peste dublul celui mic.
Am tras aceste concluzii din propria experienta pentru ca am detinut si folosit intens reflectoare Dobson de 8, 10 si 12" atit la vizual cit si la foto si am ramas in final cu cel de 12" dar este groaznic de transportat.

CUBIX
13 Aug 2014 16:17


Va mulțumesc pentru răspunsuri! 

Da,  ce-l mai mare pe care îl po&#539;i cumpăra ar fi deviza. 

Liviu, goto ar minunat, dar parca nu îmi vine să tai apetura pentru el... 

Emil, câ&#539;i cm are dobul de 12" de la sol la ocular,  la zenit?

emilf
13 Aug 2014 18:00


Fix 150cm.

CUBIX
13 Aug 2014 18:40


Este prea înalt, să-l includ in ecua&#539;ie, poate unul F4...

Erwin
13 Aug 2014 20:33


Apare dezavantajul comei la tuburile scurte, vei avea nevoie de oculare mai scumpe sau un corector de coma ca să po&#539;i profita de întreaga apertură. Trebuie să iei &#537;i asta în calcul. :)

CUBIX
14 Aug 2014 02:39


Da, in caz de F/mic il am in calcul. Nu cred ca ajung la 12" F4 + corector, asa ca nu-i bai. Pentru apetura mare (>=12") am nevoie de loc fix, chiar si o improvizatie, nu voi putea sa il plimb tot timpul...

Dar odata cu apetura scade si focala, fiind nevoie sa am ocularul la nivelul ochilor cand stau in carut. Poate intr-un viitor mai apropiat sau nu...

Sau mai poate fi folosit un sistem de lentile telecentric care sa mute planul focal normal de Newton fara sa amplifice, mai jos printr-un tub optic articulat si care poate fi mutat in orice pozitie convenabila.
http://www.cloudynights.com/ubbarchive/showflat.php/Cat/0/Number/1833773/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1
http://www.dfmengineering.com/articulated_relay_eyepiece.html