-----------------------------------
katran
25 Aug 2014 21:06

clona TW3100 wedge
Tot cautand pe net , am dat de asta : TW3100 astrotrac wedge ... nu e complicat de facut , dar nici 
simplu de tot ... nu cred ca tine mare greutate , dar pare destul de practica . Am luat rasnita la 
incins cu Rhino3D si cred ca am reusit sa clonez chestia ( in sensul ca din proiectarea aia pot sa 
masinez piesele ) . E facuta din aluminiu , mai putin suruburile de reglare si de blocaj , iar 
rozetele pot fi facute si alea dintr-un plastic mai usor ... Exista si un sistem de blocare cu parghie 
pe care nu l-am reprezentat , da' nu e mare lucru . Asta chiar o sa incerc s-o realizez , ca incercarea 
cu montura mi-ati demolat-o din start ...

katran
25 Aug 2014 22:13


... nimic ? nici o obiectie ? nici o " frana " ?

nobody
25 Aug 2014 22:56


Cum sa te franam daca nu stim nici macar in ce directie vrei s-o apuci ?
Daca te franam degeaba ?
Spune macar ce vrei sa faci cu aceasta clona de wedge si gasim noi o niste spite intre care sa bagam batul. :lol:

katran
25 Aug 2014 23:23


Cum sa te franam daca nu stim nici macar in ce directie vrei s-o apuci ?
Daca te franam degeaba ?
Spune macar ce vrei sa faci cu aceasta clona de wedge si gasim noi o niste spite intre care sa bagam batul. :lol:

Imi place ansamblul ... pur si simplu mi-ar placea sa-l construiesc , pentru " fun "... n-am o directie 
clara in sensul " astronomic "  la ce l-as putea folosi ... poate in combinatie cu un astrotrac , o luneta 
quadruplet scurta si usoara , un ccd sau un DSLR ... 

Ma gandeam ca poate a mai incercat cineva sa construiasca asa ceva si are ceva recomandari ... 
Mai am vreo 3 zile de concediu ... poate gasesc nitel timp sa ma apuc de taiat ...

dragos.n
26 Aug 2014 00:35


Pai daca tot vrei sa faci ceva, fa ceva care sa-ti foloseasca in viitor, cum ar fi asta:

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK%20Guidescope%20Mount

Eu am facut acum 2 ani una, si nu e chiar usor. Dar cu sculele tale, ar trebui sa-ti iasa repede.

Wedge-ul ala e util doar pentru punerea in pol, dar in nici un caz nu e nici pe departe cea mai recomandabila solutie. Exista scheme mult mai bune. Pentru orientarea unei lunete, in nici un caz nu as utiliza asa ceva, decat daca nu am alta optiune.

Ca sa te convingi, pune luneta pe EQ5-ul tau, si incearca sa il manevrezi pe cer, sa zicem urmarind luna, doar din reglajele de orientare polara de la baza. In fond, acest wedge pe care l-ai gasit tu si iti place, este acelasi lucru, si pe acelasi principiu, cu cel de la baza EQ5, cu foarte mici si nesemnificative diferente.

jimao22
26 Aug 2014 14:13


Pai ai putea folosi wedge-ul impreuna cu montura Alt-Az pe care deja ai facut-o si ai avea o montura ecuatoriala. Nu e putin lucru si folosesti ce ai deja.

katran
26 Aug 2014 16:34


@dragos.n

ceva de genul asta ?

dragos.n
26 Aug 2014 16:59


Da, dar fara rulmenti. Daca nu pui si rulmenti de presiune, atunci doar rulmentii radiali o sa-ti dea jocuri. Cel original nu foloseste rulmenti ci un bloc de teflon, iar eu am folosit un sandvici de textolit si teflon, astfel incat surubul sa nu aiba joc, si sa mearga relativ usor. Spun relativ, pentru ca nu merge la fel ca un surub pe piulita normala, dar lipsa jocurilor e cea mai importanta. De asemenea, articulatiile, nu trebuie sa aiba joc, si nici acolo nu se pun rulmenti, ci doar axe pe lagar, sau tije cu bila in capat, unde se poate.

Ca sa o vezi mai bine uite un clip

https://www.youtube.com/watch?v=EROhpDr_dXw

katran
26 Aug 2014 17:46


O.K , am eliminat rulmentul central ( ala care sustinea rotatia pe azimut ) si l-am inlocuit cu 
o bucsa de teflon cu guler , iar axul va fi din alama , presat in placa ( axul are 20mm diametru , iar 
bucsa de teflon are 32mm diametru iar gulerul are 42mm cu 2mm inaltime ) . 

Trebuie sa ma mai gandesc la sistemul de reglaj pe altitudine ...

dragos.n
26 Aug 2014 17:52


Mai uita-te odata la poze si mai ales la clip. Nu exista nici un ax central. Exista doar cele doua axe de rotatie, care se invart unul in jurul celuilalt. Si nu exista niciun rulment, nicaieri.

katran
26 Aug 2014 18:38


M-am uitat ... intr-adevar , nu exista rulmenti . Insa eu m-am inspirat din poze , si incerc sa " build 
a better mouse trap " ... De exemplu , am adugat niste urechi de care sa prind rozetele de blocaj , 
ca nu stiu ce tinea toata afacerea " in place " ... Pe azimut , exista 16 grade de libertate , reglabile 
din rozetele orizontale , iar cele verticale blocheaza tot ansamblul complet ...

dragos.n
26 Aug 2014 19:19


Se spune ca mai binele e dusmanul binelui. Asa si in schema ta. Ca daca te uiti bine, nu prea are cum sa functioneze.

katran
26 Aug 2014 20:00


Cum sa nu functioneze ? Vorbim doar de rotatia pe azimut ... uite ansamblul explodat ... l-am studiat , 
l-am rasucit ... n-am gasit probleme , da' poate am eu orbul gainilor ...

dragos.n
26 Aug 2014 20:03


Schema de la SW are la baza un tetraedru, cu cate o axa pe laturile perpendiculare. Nu ai cum sa gasesti o structura mai stabila decat asta, si mai simplu de utilizat.

dragos.n
26 Aug 2014 20:35


Si a doua axa cum o misti in schema ta?

katran
26 Aug 2014 20:59


Stai nitel , clocesc eu ceva ... da' deja ma doare capul de cat am zapacit comp-ul ... noaptea e un 
sfetnic bun , zicea cineva ...

nobody
26 Aug 2014 22:34


Eventual vezi si aici:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4136_Baader-Stronghold-tangential-assembly---up-to-7-kg-load--blue-.html
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p7124_Avalon-X-Guider-with-flat-base-and-upper-GP-dovetail-clamp.html

Si un exemplu low-end, cam de prost gust, tipic chinezesc, la care mai au tupeul sa ceara si bani:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4182_Skywatcher-Guidescope-Mount-verstellbare-Halterung-fuer-Leitrohre.html

Erwin
26 Aug 2014 22:35


La o chestie din asta axele de rota&#539;ie sunt &#537;i &#537;uruburi de reglaj în acela&#537;i timp, fiecare pentru direc&#539;ia perpendiculară, e cea mai simplă solu&#539;ie &#537;i se folose&#537;te &#537;i la căutătoare sau lunete de ghidaj. Bănuiesc că ai auzit de "Principiul KISS"? Nici eu nu l-am aplicat prea consecvent dar am ajuns la concluzia că e important dacă vrei să ai rezultate valabile &#537;i consistente.

katran
27 Aug 2014 22:31


Si a doua axa cum o misti in schema ta?

Ceva de genul asta ... Surub M8 , cu guler de stop , piulita cu frana in partea de jos ( aia 
portocalie ) , iar in partea de sus , dau o gaura de 4 in capul surubului , o filetez cu M5 , si 
folosesc gulerul de stop . placuta de teflon si un surub M5 sa fac un lagar + ax fara joc ... tensionarea
se face din surubul M5 cu cap inecat ( tot portocaliu ) . Roata de reglaj o fixez cu un surub lateral 
prin gaura filetata din manson , iar piulta cu frana o presez in placuta inferioara ...


Acu' e suficient de " KISS" ???

katran
27 Aug 2014 22:37



Eventual vezi si aici:


Man , ala e senzational ... cred ca se poate face nitel mai solid , sa tina 10 kile ... 

Ala de la Avalon e complicat ... ma tot uit si nu-mi dau seama cum functioneaza ...

nobody
27 Aug 2014 23:27


Cel de la Avalon are un arc pretensionat in tubul acela rosu, iar surubul de reglaj pe AZ impinge tot corpul negru impotriva arcului.

dragos.n
27 Aug 2014 23:56


Da, e KISS.

valy
27 Aug 2014 23:57


Ce vrei sa pui pe respectivul device? Telescop? Ca sa il misti trebuie sa dai de rotita, continuu, si nici nu ai libertate prea mare de miscare, ceea ce limiteaza mult utilitatea.

dragos.n
28 Aug 2014 01:09


E pentru orientarea lunetei ghid.

valy
28 Aug 2014 01:34


.. sa tina 10 kile....
Luneta ghid de 10kg? Nu-s mai bune astea: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4044_TS-Guiding-Telescope-Refractor-80-400mm-with-adjustable-Rings.html ?

dragos.n
28 Aug 2014 03:34


.. sa tina 10 kile....
Luneta ghid de 10kg? Nu-s mai bune astea: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4044_TS-Guiding-Telescope-Refractor-80-400mm-with-adjustable-Rings.html ?

Fiecare cu pasiunea lui. Daca Katran vrea sa ia o luneta ghid de 10kg, asta e. 

Inelele alea nu sunt bune ca pot sa indoaie tubul lunetei, plus ca, pe bune, sunt mult mai greu de utilizat.

Erwin
28 Aug 2014 12:35


Rigiditatea e un factor important, la fel ca lipsa jocurilor. Dacă &#539;ine 10Kg &#537;i pui o lunetă de 2Kg ai câ&#537;tigat rigiditate, doar că adaugi cam multă masă în plus - necesară - sistemului. 

Ata&#537;ez o poză cu suportul de căutător reglabil pe 2 axe pe care l-am făcut recent din care s-ar putea vedea principiul de func&#539;ionare. Sunt 2 bucă&#539;i de &#539;eavă pătrată una în alta, prinse cu 2 &#537;uruburi cu cap randalinat (capul randalinat e de fapt o bucată de diblu de alamă presat pe o piuli&#539;ă autoblocantă. Există un joc mic în piuli&#539;ele de textolit din interiorul tubului central &#537;i la găurile pe unde trec cele două &#537;uruburi însă pentru căutător nu contează.

katran
28 Aug 2014 17:25


Cam asta ar fi ...

sabin fota
28 Aug 2014 17:58


Eventual vezi si aici:


Pe asta, varianta albastra, o am eu si pot sa spun ca este foarte solida! 
Imi tine linistita Megrezul pe trepied foto.
Spor la surubarit!

nobody
28 Aug 2014 20:46


Piulita aia de jos nu incurca ?

katran
28 Aug 2014 21:05


Piulita aia de jos nu incurca ?

Nu , c-am masurat ... mount-ul se prinde in locul manerului , pe partea opusa sinei vixen ...acolo 
exista un spatiu de 18mm , iar piulita nu iese mai mult de 12mm ...

katran
29 Aug 2014 15:15


Am inceput sa tai aluminiu ... astazi ma opresc aici , ca la noapte lucrez ( s-a terminat concediul ) .
Sambata si duminica sunt liber , poate reusesc sa termin ...

katran
30 Aug 2014 19:19


Aproape gata ... mai este doar surubul de reglaj pe altitudine , ca trebuie sa-l fac pe strung , nu 
merge sa bricolez un surub M8 standard ...

Erwin
31 Aug 2014 18:27


Îmi place cum a ie&#537;it. Cu ce decupezi plăcile de Al? Frezare pe CNC cu freză deget?

katran
31 Aug 2014 20:13


... frezare pe cnc , aluminiu 6061 T6 MIC6 , freza deget carbura nanograde . 

Cam asta ar fi ... proiect terminat , montura functioneaza perfect . Extrem de solida , pot 
ridica toata afacerea ( trepied , montura , luneta ) tragand de ea . Cred ca tine vreo 5-6 kile 
fara probleme . Se regleaza corect , doar ca am facut-o destul de " strans "  , o sa ia nitel 
pana se lasa piulitele si lagarele ... n-am pus vaselina sau ulei , dar cred ca trebuie o picatura ... 

Cu ocazia asta am facut si alta prindere pentru luneta cautatoare , e mult mai rigida si ma aratoasa ...
o sa trag niste canale in cilindrul ala lung , poate elicoidale , pentru efect vizual .

valy
01 Sep 2014 11:46


Parca-i afet de tun :). Cat cantareste?

katran
01 Sep 2014 12:18


Nu chiar asa de mare ... lungime totala 200mm , distanta intre gaurile de prindere pe inele 160mm , 
latime maxima ( in zona puck-ului ) 80mm , inaltime maxima 80mm . Greutate in jur de 1Kg ... estimarea
e total nefondata , n-am cantarit " afetul " , doar ce-am simtit la mana ... 

Are vreo 16 grade de libertate pe azimut si vreo 8-10 grade pe altitudine ... Miscarea pe azimut este 
blocabila , insa cea pe altitudine nu este ... chestie care trebuie rezolvata cumva ... nu ca ar fi necesar , 
dar la o greutate mai mare ( 5-6 kile ) , s-ar putea sa fie nevoie ... 

Ar fi cateva chestii de imbunatatit ... cred ca daca-mi pun mintea serios , pot sa produc ceva 
mai inteligent ... in sensul ca poate sa fie mai compacta , mai usoara ... si mai simplu de utilizat .

Erwin
02 Sep 2014 09:18


Cârcota&#537;ul de serviciu, prezent! 8)

Grade de libertate = numărul de axe pe care se poate realiza mi&#537;carea unui mecanism. Nu are voie să aibă mai mult de 2 grade de libertate acest mecanism, respectiv axele azimut &#537;i altitudine. Cred că te referi la unghiuri aici. 

1Kg este ENORM pentru un dispozitiv de acest tip. :twisted: Fă-o de 5x mai u&#537;oară!

iqarmy
02 Sep 2014 11:37


Daca e sa compari greutatea eu cred ca e ok apreciind ca e un produs facut in atelierul propriu.

Spre ex un produs comercial din aceasta gama are 920g, deci +/- 80g cred ca e neglijabil. 

http://www.astroshop.eu/miscellaneous/geoptik-gk2-mount-in-aluminum-with-micromovements/p,8338#tab_bar_1_select

Iar cea facuta de SW are 1,03kg: 

http://www.firstlightoptics.com/user/Sky-Watcher_Guidescope_Mount_290712.pdf

Erwin
02 Sep 2014 13:43


Eu m-am referit la suportul de căutător, al meu are câteva zeci de grame, nu cred că are nici 100g.

katran
02 Sep 2014 14:38


Da , este vorba de 2 grade de libertate , corect . Trebuia sa precizez ca e vorba de miscari unghiulare ..
multumesc . 

Greutatea unui asemenea mecanism este direct proportionala cu masa instrumentului pe care il 
pozitioneaza . Un guide scope mount de 100gr nu va putea sustine un instrument greu ... Ce am 
bricolat eu poate sustine fara probleme in instrument de 5-6Kg , poate mai mult , inca n-am testat . 

Evident ca e de dorit o greutate cat mai redusa , o rigiditate mare , usurinta in utilizare , si , daca se 
poate , si aspect deosebit / comercial . Dar aceste lucruri se obtin in urma unor teste , prototipuri , 
timp si manopera cheltuite , etc ... E putin probabil sa-ti iasa ceva perfect din prima , indiferent cat 
de mult ai gandit schema ... si oricum , se va gasi cineva " de serviciu " care critice ( in sens pozitiv ) 
un aspect oarecare al rezultatului . 

Pe mine ma intereseaza " drumul " catre rezultat , mai putin " destinatia " in sine ...Mi-ar fi foarte 
usor sa cumpar respectivul ansamblu ( indiferent de producator ) , dar unde mai e placerea de a 
descoperi singur unele chestii ? Si mai e si satisfactia lucrului facut cu mana ta ... 


Probabil ca in viitorul nu prea indepartat voi incerca sa ameliorez ansamblul , poate reusesc sa mai 
elimin din erori , greutate , etc ... Ma arde foarte tare sa construiesc o montura motorizata ... inca 
n-am renuntat la idee ...trebuie sa ma gandesc insa ce solutie sa adopt .

katran
02 Sep 2014 14:44


Stati nitel , ca eu abia cum m-am prins ... Suportul pentru luneta cautatoare e complet altceva 
fata de mount-ul propriuzis .... pfui !!! 

Da , m-am grabit ...scuze . Pai sa vedem , suportul ala e intr-adevar cam mare pentru lunetica aia ...
da' o sa slabeasca serios ... va atinge un maxim de 150gr fara probleme ...o sa elimin niste material 
de acolo ( frezez eu niste canale , santuri , buzunare , gauri ) in asa fel incat sa ajunga la o greutate 
rezonabila ... acum , cred ca are vreo 300gr , nu mai mult ...

dragos.n
02 Sep 2014 15:51


Pana una alta, cumparati un cantar, ca asa cu estimari, nici nu stii ce e acolo. Mai ales ca vrei sa faci astrofoto, trebuie sa stii exact cat incarci montura, nu la ochiometrie.

valy
02 Sep 2014 17:01


Chiar daca faci un sistem solid care sa suporte 10kg, pozitionat asa departe de montura va crea cuplu care nu face prea bine, ma gandesc ca o solutie prin care se prinde undeva aproape de sina ar fi mai putin stresanta pt. montura.

Erwin
02 Sep 2014 18:30


Po&#539;i freza găuri sau adâncituri de u&#537;urare în piesele componente lini&#537;tit. Păstrezi contururile &#537;i nervuri interioare între elementele de bază, ca la ni&#537;te grinzi cu zăbrele. Po&#539;i reduce lungimea &#537;uruburilor de reglaj la minimum &#537;i diametrul rozetelor sau le înlocuie&#537;ti cu manete mici tip T sau L. Unul dintre &#537;uruburile de azimut poate fi înlocuit cu un arc suficient de puternic să nu apară deformări în utilizare, simplificând astfel &#537;i reglajul respectiv.

katran
03 Sep 2014 23:09


update ... ce-am mai facut astazi ...