-----------------------------------
gabrielb
08 Sep 2014 20:37

Oglizi sferice si parabolice
Care este diferenta (la polizare) dintre oglizile sferice si parabolice????

Erwin
08 Sep 2014 21:01


Depinde de raportul focal. Dacă acesta este suficient de mare diferen&#539;a dintre sferă &#537;i parabolă este neglijabilă. Dar în zilele noastre sunt la modă oglinzile cu diametru cât mai mare &#537;i focala acceptabilă din punct de vedere opera&#539;ional &#537;i constructiv, respectiv F/D<5 care necesită parabolizare pentru a corecta abera&#539;ia sferică:

gabrielb
08 Sep 2014 21:12


Eu ma refeream la diferenta polizarii unei oglizi sferice fata de o oglinda parabolica!Cum se polizeaza una si cum se polizeza alta?

2SKY
08 Sep 2014 21:47


Parabolizarea fiind o alta etapa , se adinceste mijlocul oglinzi prin slefuiri cu abraziv foarte fin si apa . Insistind cu miscari si schimbari de proportii in zona centrului , alternind cu verificari (miscari W) cu rol de a nu crea alte aberatii si corecti cu scule subdiametrale .

gabrielb
08 Sep 2014 22:16


Aha!Multumesc frumos!

Erwin
09 Sep 2014 01:20


Parabolizarea se efectuează numai după ce ai ob&#539;inut sfera cât mai bună, fără dealuri, adâncituri, bord rabătut, astigmatism sau alte deformări de la sfera ideală. Ai nevoie de un aparat Focault &#537;i multe alte faze deja asimilate ca să ajungi la parabolizare. Nu se face decât la final cu oxid de ceriu. Nu am idee în ce fază ai ajuns. Cred că trebuie să studiezi foarte bine teoria &#537;i să în&#539;elegi ce ai de făcut pas cu pas &#537;i abia după aia să te apuci, să faci 2-3 oglinzi mai mici până î&#539;i faci mâna, cu focală lungă ca să le po&#539;i face sferice &#537;i abia după ce înve&#539;i să controlezi defectele să treci la parabolizare. Eu când am în&#539;eles cu ce se mănâncă "meseria" asta am tras concluzia că nu e de mine, nu am nici timpul nici spa&#539;iul potrivit pentru astfel de lucrări.

Doru Dragan
09 Sep 2014 07:24


Slefuirea se face la sfera iar dupa ce ai obtinut suprafata sferica nu mai trebuie decat sa polisezi ca sa obtii o oglinda sferica. Pentru a obtine o oglinda parabolica trebuie sa lucrezi cu scule subdiametrale si sa adancesti (cu grija) partea dinspre centru, controland tot timpul ceea ce faci. Exista doua metode de control: metoda clasica a testelor zonale sau metoda mai moderna a interferometriei.

StarChild
09 Sep 2014 08:47


@gabrielb: niste explicatii practice (baza) despre ce miscari trebuie facute ptr slefuirea suprafetelor sferice si/sau parabolice gasesti in cartea lui Jean Texereau (o gasesti pe net in zona "gri" sau pe aci pe forum la unii useri ;-)   ) bineinteles ca ce vei citi acolo este doar "zapada de pe varful iceberg-ului", practica te va invata detaliile si fineturile ptr treaba asta. Erwin a dat un sfat bun ( joaca-te intai cu niste oglinzi mici), dar DoruDragan a puspunctul pe i, asta e un sport in care ai nevoie de un spatiu adecvat, niste scule/instrumente, si multa perseverenta (timp)  . Bafta !!!


@2sky: banuiesc ca ai citit cartea lui Texereau inainte de a da sfatul cu slefuitul :-)

gabrielb
09 Sep 2014 20:23


Multumesc pentru sfaturi!

Tavi F.
10 Sep 2014 08:49


Pentru a-ti slefui o oglinda de telescop, ai nevoie in primul rind de vointa, si apoi un acoperis deasupra capului... adica sa nu fii aurolac.  
Mai dasusem urmatorul link demonstrativ (dintre multe care ar exista):
http://www.cloudynights.com/topic/186976-6-f15-refractor-project/#entry2411110 
... spre un fecior student care si-a slefuit in casa un dublet acromatic de luneta... obiectiv care necesita mai multe discuri si "scule" decit o oglinda concava. E adevarat, acel om e american, caci romanii ba complica excesiv lucrurile, ba amesteca informatiile din carti cu ceea ce vad practic la altii, ba ies la inaintare cu neputinta si propria indispozitie, avind, in general, un interes considerabil mai scazut spre slefuire decit alte natii.

Spatii dedicate si scule mai sofisticate ai nevoie daca vrei sa faci o afacere din slefuirea componentelor optice, adica sa devii mai flexibil si eficient in productie si sa te poti intretine (relativ) din banii astfel cistigati.


Parabolizarea fiind o alta etapa , se adinceste mijlocul oglinzi prin slefuiri cu abraziv foarte fin si apa . Insistind cu miscari si schimbari de proportii in zona centrului , alternind cu verificari (miscari W) cu rol de a nu crea alte aberatii si corecti cu scule subdiametrale .
+1  :)