-----------------------------------
Calin Florin
11 Sep 2014 10:38

orion dobson 203/1200 sau 250/1200
Mi-e greu sa ma decid pentru ca as vrea sa stiu care este diferenta dintre cele doua in afara de greutate.

Ma refer cel de 8" are f/5.9 iar 10" e f/4,7...am inteles ca treaba cu coma e nasoala.
Vreau sa il folosesc la observatii planetare + luna(cred ca cel de 8" e mai bun aici din cauza raportului focal) si la DSO dar sa vad spirarele galaxiilor(aici cel 10" iese castigator).

La Luna si la planete care este diferenta dintre ele ? strict la capitolul acesta
Alta intrebare daca nu cumpar corector de coma la observatiile DPO toate obiectele situate in marginea campului vizual produc acea "coada" urata ? Un corector ajuta in proportie de aproape 100% ? F/5.9 are coma ?(am citit ca cele sub f/6 au) doresc detalii legate despre aspect.

mentionez ca este primul telescop pe care il voi detine.


EDIT: ce inseamna expunere lunga si expunere scurta? stima

horatius
11 Sep 2014 11:18


Coma este vizibila la cel de 250 f/4,7 de la prima privire, insa nu afecteaza decat marginea campului vizual. Depinde si de ce oculare folosesti. Cu ocularele ieftine, necorectate pentru coma, adica ce au 99% dintre amatorii romani, se va vedea. Daca folosesti Naglere sau Axiom se va vedea mai putin . Dar avand in vedere ca nu ai experienta, daca folosesti oculare bune, nu va fi deranjanta. De exemplu, cu oculare Hyperion, doar in ultimii 25% din camp se vede coma. Cu Delos doar la margine se vad urme de coma. Dar daca montezi si un corector de coma cum e MPCC tot campul vizual se curata, stelele sunt punctiforme pana la margine.

La Luna si planete nu se vede coma, pentru ca 1. Luna e atat de mare in camp incat deformarile nu sunt sesizabile si 2. planetele sunt atat de mici incat observate pe centrul campului telescopul e corectat.

Mai sunt si variantele de la SkyWatcher ale celor 2 telescoape si 100% sunt mai ieftine decat Orion http://skywatcher.ro/dobson_sw.htm

Expunere lunga inseamna multe secunde/minute in care obturatorul e deschis si se expune acel obiect. Dar in cazul Dobsonului iese din discutie fotografia cu expuneri lungi.

Mai multe notiuni despre telescoape poti citi in materialele mele de aici http://skywatcher.ro/educatie.htm

Calin Florin
11 Sep 2014 11:56


mersi de raspunsuri. Cel de 250/1200 are obstructie 25% iar cel de 203/1200 are obstructie 23%. 
Strict la planete care este mai bun dintre cele doua luand in balanta cele mentionate ?(raport focal, apertura, obstructie) ? multumesc

horatius
11 Sep 2014 13:25


Diferentele de obstructie sunt nesemnificative. Insa diferentele de apertura sunt semnificative. Si la planete rezolutia conteaza, dobsonul de 254 prezinta mai multe detalii decat cel de 200mm.

Calin Florin
11 Sep 2014 15:17


am inteles, de aici incolo totul se rezuma la apertura.
doar la telescoapele  mici ( <150mm reflectoare sau refractoare) conteaza sa le iei pe cele cu raportul focal mare sau cu distanta focala mare, de ex un reflector 114/900 e mai bun decat un 114/600(daca exista) sau  decat un 130/650 pentru planete, dar la cele de apertura peste 200mm nu mai conteaza raportul focal ci doar apertura pentru planete + DSO.(chiar daca 1200mm distanta focala are si cel de 200mm si cel de 250mm) daca am gresit cu ceva atunci va rog sa ma corectati

horatius
11 Sep 2014 16:01


Raspunsurile le-am scris odata aici http://www.skywatcher.ro/Educatie/optica.htm

MrMxyzptlk
11 Sep 2014 16:29


Raportul focal poate fi schimbat utilizand un barlow. Daca ai un telescop 150/750 si bagi un barlow de 2x telescopul se va comporta ca un 150/1500. Daca ai barlow 3x, telescopul se va comporta ca un 150/2250 etc. 

Oricum este ceva ca nu ai experienta in astronomie si vrei sa incepi direct cu EQ8 si 250/1200. Bafta iti urez

nobody
11 Sep 2014 19:53


Gresit !
Daca ai un telescop 150/750 si bagi un barlow de 2x telescopul se va comporta ca un 150/1500. Daca ai barlow 3x, telescopul se va comporta ca un 150/2250 etc. 

Chiar daca "lungesti" focala telescopului cu un barlow, coma specifica raportului focal al oglinzii parabolice ramane !
Singura ameliorare este la astigmatismul indus de ocular (nu coma).
Ocularele ieftine induc astigmatism puternic la raporturi focale mici "de intrare" (nu coma).

"Coma vizibila" = coma telescopului + astigmatismul ocularului

Nu coma in sine este asa deranjanta, ci combinatia de mai sus.
De aceea cu oculare mai scumpe (cu astigmatism corectat), vezi doar coma oglinzii, fapt care poate fi coniderat ca acceptabil la observatii vizuale.

Calin Florin
12 Sep 2014 13:15


La oglinzile principale de 254mm care sunt mai de calitate skywatcher sau orion ? sau e mica diferenta intre ele ? ma atrage orion pt ca vreau sa imi cumpar "intelliscope" vad ca e mult mai ieftina decat un GoTo + ca si inveti sa umbli mai bine cu telescopul :D

sternchen
12 Sep 2014 14:01


Un tub optic Orion poate avea pret unui sky wacher complet.Asta spune ceva chiar daca sunt fabricate tot de Synta.Fiind vorba de optica, daca poti alege/incearca un orion si spune-ne si noua cum e..

Calin Florin
12 Sep 2014 17:50


Am instalat programul Stellarium. Ma uit de cateva ore pe el si am urmatoarea intrebare:
Daca m-as uita la o planeta(Saturn, Jupiter, Marte) cu un zoom 150-200x cat timp imi ramane planeta in ocular(ma refer la campul vizual) pana sa trebuiasca sa misc telescopul sa pun iar planeta in centru, aici ma refer la montura Dobson.

Banuiesc ca cu cat zoomul e mai mare cu atat dispare mai repede din campul visual, e adevarat nu ? as vrea niste timpi informativi, multumesc

theogon
12 Sep 2014 18:40


La măriri mari câmpul se îngustrează, de aceea obiectele cerești dispar mai repede.La aceste măriri va trebui să muți telescopul frecvent (5-10 secunde)
În ceea ce privește SW /Orion, instrumentele astronomice sunt produse de aceiași firmă chinezească pe nume Synta așa că diferențele țin de marketing.
Dacă greutatea instrumetului nu te sperie, sau ai un loc (curte-grădină) al tău și nici banii nu sunt semnificativi, instrumentul mare iese în avantaj

Calin Florin
12 Sep 2014 18:51


am inteles, o sa imi fie greu ca incepator sa apuc sa vad ceva in cateva sec si apoi sa il pozitionez iar :) iar eu care imi doream sa vad Ceres sau Vesta alea dispar in sutimi din imagine =))...montura EQ prezinta un mare avatanj aici..

exista un site care sa spuna ce nivel pe scara Bortle are cerul la marginea Timisoarei ? Stellarium imi spune ca 7. Eu stau la ultima casa din oras, la 30 m e camp. Ma intereseaza in zona un loc cat mai intunecat, astept pareri.

Inca ceva: ma chinui de 2 ore sa caut un post pe forum unde explica de educatia la locul observarii, cum sa vii cu farurile stinse, cum sa stingi lumina din portbagaj, etc dar nu Il mai gasesc, as fi recunoscator. stima

theogon
12 Sep 2014 19:00


Timpul în care obiectele cerești traversează cîmpul instrumentului este variabil. El este minim pentru decliația 0 grade și este infinit la declinația 90 grade. De aceea Steaua Polară având declinația 89*16' poate să-ți rămână în câmp vreme indelungată.
Pentru o declinție medie va trebui să miști telesciul frecvent.

theogon
12 Sep 2014 19:05


Mai e ceva, ai la Timișoara amatori adevărați. Caută-i, participă cu ei la observații și multe semne de întrebare ți se vor lămuri.

valy
12 Sep 2014 19:35


Nu poti face observatii planetare fara motorizare. Cauta-i pe baietii din TM: http://www.astronomy.ro/forum/Star-Party-Banat-Crisana-f69.html


http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=101&Itemid=13