-----------------------------------
tavi 84
12 Sep 2014 17:55

Binoclu 10X50
Ma gandeam sa-mi iau un binoclu 10X50 porro mai bunicel.Dupa ce m-am uitat la ce e disponibil,as alege modelul Bresser Corvette.Dupa greutate si restul indicatiilor date de producator(multi coating,camp aparent,etc.)e destul de asemanator cu cele din clasa aceasta.Daca as fi avut ceva mai multi bani,as fi luat un Nikon Action Ex,despre care stiu ca are efectiv 50 mm(fara vignietare din cauza prismelor),insa trebuie sa ma incadrez in maxim 500 lei.Are cineva informatii suplimentare?Figureaza si in oferta de la Alcor(momentan stocul este epuizat)si poate s-a uitat cineva din Bucuresti la el.

needweed
13 Sep 2014 00:29


cred ca Dbird spunea de acest model cu coatingul verde nu e prea bun pentru astronomie, mai este http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050WP binoclurile porro ieftine de obicei sunt decolimate si ori il trimiti inapoi pe banii tai ori incerci sa-l colimezi tu, doar ca risti sa-l strici mai rau, poti sa iei in calcul si un model roof doar ca apertura e putin mai mica insa poate fi un binoclu mult mai practic si util

tavi 84
13 Sep 2014 13:00


La un pret apropiat ar fi si modelul de la Telescop-Expert,Lacerta Explorer,despre care cineva de aici avea o parere buna.Mare diferenta nu ar trebui sa fie intre ele.Alte opinii?

Dbird
13 Sep 2014 17:13


Personal am testat doar varianta:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050LE
care l-am considreat aproape perfect (a se vedea review). 
Este de banuit ca propunerea lui needweed este corecta fiind un binoclu mai scump produs de acelasi fabricant.

needweed
13 Sep 2014 19:37


La un pret apropiat ar fi si modelul de la Telescop-Expert,Lacerta Explorer,despre care cineva de aici avea o parere buna.Mare diferenta nu ar trebui sa fie intre ele.Alte opinii?

da avea o parere buna dar pana la urma tot la pus la vinzare..

tavi 84
14 Sep 2014 11:59


Vad ca stocul e epuizat la modelul sugerat de Dbird,surprinzator de ieftin dealtfel.Totusi din poza,ingustarea destul de pronuntata a tuburilor portobiectiv sugereaza o vignietare tipica(apertura reala in jur de 4 cm).Pare si constructia uzuala cu mult plastic,iar eu as fi dorit un binoclu care sa reziste ceva mai mult timp.In legatura cu binoclul Lacerta,am gasit doar anuntul in care a renuntat la vanzarea lui,desi era mai greu decat inlocuitorul pe care il cumparase,fapt ce ar sugera ca e totusi un binoclu mai bun.Mai e si alt anunt cumva?

needweed
14 Sep 2014 16:48


ce sa spun incearcal, daca nu esti multumit de el il poti trimite inapoi, mai ai si varianta 8x45 care e mult mai usor de tinut in mana

Dbird
15 Sep 2014 11:55


Daca gaseti prin preajma , sa il testezi :
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BTC1060LE
Acesta este un binoclu care desi este cam greu, pare foarte interesant (mizez pe faptul ca BTC si TS au emisii comune). Atentie eu nu am apucat inca (dar cu prima ocazie la dl. Costescu vreau sa il incerc numaidect) sa il testez sau sa il vad fizic.
Si aici as veni cu mica observatie , pur personala. Mie mi se pare foarte incomod modelul porro fatade cel roof (la acceasi magnificatie - 10x testat de mine). Faptul ca mainile sunt ceva mai apropiate la roof, face ca binoclul roof (la aceeasi greutate cu cel porro, sau putin mai mica chiar) sa imi tremure in mana mai mult. Mai este cineva care a avut impresia asta ?

tavi 84
15 Sep 2014 13:04


Campul e un pic mai mic,lucru de asteptat la binocluri cu pupila de iesire mai mare de 5 mm.Pe de alta parte,presupunand acelasi model optic al ocularului,corectia marginala a campului ar fi mult mai buna la un camp aparent de 53 de grade,fata de cel de 65 grade la binoclurile wide angle uzuale.

Dbird
15 Sep 2014 16:43


Ideea este sa nu te grabesti, si idealul este sa vezi tu, cu ochii tai echipamentul. Acesta este cel mai bun test, testul pe "ochii" utilizatorului.

tavi 84
21 Sep 2014 11:28


M-am mai gandit si parca inclin spre modelul TS(asta in cazul in care se mai gaseste pe stoc la Alcor).Mai aveti si alte argumente pentru care l-ati sugerat?

cpper
21 Sep 2014 19:02


Recomand Nikon Aculon 10x50. Il am de anul trecut si sunt foarte multumit de el. Este putin peste bugetul tau, dar merita toti banii. http://www.f64.ro/nikon-aculon-a211-10x50.html

needweed
21 Sep 2014 21:44


optic am citit ca sunt bune, dar am si citit ca cineva la primit cu ocularul drept intepenit la focusare,daca il primesti asa nu cumva sa-l fortezi, mai bine il trimiti inapoi

cpper
21 Sep 2014 22:56


Nu am auzit de o intamplare asemanatoare cu acest binoclu. Dar se mai intampla si deastea, chiar si la companiile serioase. In orice caz, ai primi unul nou in schimb cu siguranta.

tavi 84
23 Sep 2014 11:26


Modelul TS nu se mai gaseste la Alcor,doar Bresser Corvette :(

Dbird
23 Sep 2014 15:18


Bresser Corvette este FMC green. Un coating care eu il consider nereusit la Bresser. Totusi este bine sa il testezi inainte. De la Bresser as indica sa iei doar cele cu acoperiri mov sau albastre.
Foloseste catalogul oficial pentru a determina culoare acoperirilor si chiar caracteristicile tehnice. Catalog aici:
http://www.bresser.de/publications/sportoptics_kat_de_en/HTML/index.html

needweed
23 Sep 2014 23:56


nu mai incerci lacerta 10x50? pe mine ma tenteaza fiindca par de calitate, nu sunt din china

needweed
25 Sep 2014 00:22


nu stiu cat de bune sunt inca,ma tenteaza si binoclurile  delta care sunt fmc,pe mine nu ma intereseasa pe cine imbogatesc cat timp primesc un binoclu decent pentru banii mei, binoclurile celestron care in sua costa 89$ iar la noi acelasi model 600 roni... cine se imbogateste? normal ca romanul si mai putin producatorul

tavi 84
26 Sep 2014 11:29


Mersi pentru catalog,insa sunt nevoit sa aleg dupa ce e disponibil in limita unui pret si nu invers(dupa ce vreau) :?

Dbird
26 Sep 2014 11:51


Corect ceea ce spui , dar nu trebuie sa cadem in extrema in care trebuie sa cheltuim aiurea doar pentru ca situatia este aceasta mentionata. Deci nu te grabi, festina lente :) .

tavi 84
27 Sep 2014 11:35


In principiu ai dreptate,insa pana la urma e doar un binoclu,as prefera sa dau pe un telescop o suma mai mare de bani(aici chiar e nevoie pentru a beneficia de ceva performante),asa ca mi-am limitat asteptarile de la el.O sa comand pe cel Lacerta,daca mai e disponibil :roll:

tavi 84
30 Sep 2014 18:33


:D A sosit.Cost:416 lei cu transport prin Cargus.La o prima examinare,corespunde binisor cu asteptarile mele.Fiind expediat luni,pe garantie e trecuta ziua mea de nastere.Am implinit 30 de ani.Ce se vede:destul de mult metal,nu doar corpurile principale si bratele portoculare ci si inelele suport filetate ale obiectivelor si am impresia ca si corpul ocularelor.Plastic,doar aparatorile reglabile ale ocularelor,capacelul,inelul ce mascheaza partea superioara a axului si rotita de focalizare.Vignietarea datorata prismelor e mica sau chiar lipseste.Doar reflexii verzui pe obiective,prisme,posibil si pe oculare(e nevoie de o examinare mai minutioasa),deci poate chiar e fully multicoated.Campul aparent imi pare de 56 de grade,iar dupa neclaritatea vizibila a imaginii pe margini,modelul optic al ocularelor e probabil acel derivat de Konig compus dintr-un dublet concav-convex urmat de doua lentile biconvexe,cu raza de curbura mult mai pronuntata spre interior,model folosit la binoclurile cu long eye-relief ieftine.Comparatia calitatii imaginii,e fata de un BPOC 7X35(modelul cu oculare compuse din 7 lentile)si un Leica Trinovid 8X42 BN,prin care am avut ocazia de a privi.Mai multe informatii,posibil si un mic review,cand o sa am timp,probabil in weekend.

needweed
30 Sep 2014 20:38


sa ai noroc la el, dar care este pana la urma?

Herr_Alien
30 Sep 2014 20:42


... eu banuiesc 10x60-ul

Dbird
01 Oct 2014 15:48


Pai sa fie intr-un ceas bun si sa ai parte numai de seri (si zile) minunate alaturi de el. Asteptam cu nerabdare si un review.

tavi 84
03 Oct 2014 17:59


Am scris mesajul cam in graba si am uitat sa precizez:este vorba de Lacerta Explorer 10X50.Din pacate,fiind innourat zilele acestea,nu am avut posibilitatea sa fac masuratori mai precise in ce priveste apertura reala de intrare.Este in jur de 43-45 mm,tipica pentru binocluri din aceasta categorie de pret.La evaluarea initiala,privind dinspre obiective spre oculare,am supraestimat-o din cauza diametrului mai mare a lentilei codale a ocularelor,fata de cele de tip Kellner.Pupila de iesire corespunde unei mariri de circa 10 ori(in jur de 4,5 mm).In ce priveste ocularele,dupa o cercetare indelungata,privind din orice unghi cu ajutorul unei lanterne led,sunt sigur de compozitia lor,conforma cu cea banuita de mine:un dublet,urmat de doua lentile simple.Acestea sunt mai apropiate intre ele,fata de distanta dintre lentila din mijloc si dubletul frontal.Componenta care formeaza diafragma de camp are lungimea cea mai mare(comparativ cu celelalte inele distantoare metalice)si niste rizuri circulare in relief cu rol de a micsora reflexiile.Singurele piese din plastic sunt aparatorile reglabile ale ocularelor plus inelul de reglaj al dioptriilor,situat sub acestea(evident pe celalalt ocular este fix),si capacelele plus acel inel,cu rol de mascare a componentelor metalice din alama,ale axului.Prismele sunt prinse pe un suport metalic separat fata de corpul principal.O alcatuire destul de solida.In ce priveste antireflexul,observ un verde mai inchis pe obiective,decat pe prisme sau lentilele ocularelor.Pe lentila mijlocie a acestora,nuanta bate spre galben.Se vede o reflexie necolorata provenind de pe dubletul de camp al ocularelor,insa nefiind mai intensa decat cele verzui(cum ar fi normal daca ar proveni de la o suprafata neacoperita),presupun este intradevar FMC,conform descrierii producatorului.Alte detalii,cand va fi posibil.

tavi 84
04 Oct 2014 16:58


Apertura reala de intrare,masurata folosind razele soarelui si o rigla de inox cu gradatii la jumatate de milimetru,este de 42-42,5 mm,cu o precizie mai buna de 0,25 mm.Pupila de iesire,masurata cu un reticol de sticla gradat,este de 4,5 mm,cu erori sub 0,1 mm.Marirea rezulta a fi de 9,5 ori.Din numeroasele review-uri de pe Allbinos,unde aflam ca binocluri de cateva ori mai scumpe decat acesta,de la producatori de marca,au scapari de genul suprafete neacoperite in componenta ocularelor,marire si camp real diferit fata de specificatii,trag concluzia ca acesta se incadreaza chiar foarte bine la ce se putea astepta de la un binoclu porro 10X50 destul de ieftin :D

needweed
04 Oct 2014 22:06


cum se vede prin el?efect de tunel?

tavi 84
05 Oct 2014 11:56


Nu,campul e suficient de mare.Trebuie sa prind o noapte senina ca sa masor mai exact valoarea lui.Desi roata de focalizare de aluminiu,asigura un reglaj fin ca avans(se roteste aproximativ 480 de grade pentru a focaliza de la circa 5-6 metri la infinit),vad ca plaja de focalizare e destul de limitata(imaginea se strica repede).In schimb imaginile catorva stele care se vedeau printre nori aratau un nivel destul de mic al astigmatismului.In legatura cu acea reflexie necolorata,in alte conditii de iluminare si unghi de privire,vad ca are o nuanta violacee.Mai important e ca privind aseara luna,cu ea pe marginea campului vizual,in diagonala opusa,se vedeau doar niste vagi pete verzui destul de estompate(imagini defocalizate),care evident nu erau vizibile cu ea in apropierea centrului campului vizual.In absenta unor reflexii parazite necolorate,imi mentin opinia ca e intradevar fully multicoated.Mentionez de asemenea,ca prismele din fata beneficiaza de niste aparatori din plastic negru.

sternchen
06 Oct 2014 12:38


Mi se pare cam mare diferenta de aproape 1cm intre apertura reala si cea teoretica.Sunt curios daca Bresser 16*50 respecta standardul.O diferenta asa mare ar trebui sa se vada fara masuratori.Am in noname unde se vede diferenta la dimensiuni.

Pana la urma,daca te poti bucura de el,e ok. :)Sa ai spor!

catalin dumitru
07 Oct 2014 12:16


In ce priveste ocularele,dupa o cercetare indelungata,privind din orice unghi cu ajutorul unei lanterne led,sunt sigur de compozitia lor,conforma cu cea banuita de mine:un dublet,urmat de doua lentile simple.Acestea sunt mai apropiate intre ele,fata de distanta dintre lentila din mijloc si dubletul frontal.Componenta care formeaza diafragma de camp are lungimea cea mai mare(comparativ cu celelalte inele distantoare metalice)si niste rizuri circulare in relief cu rol de a micsora reflexiile.

Ceea ce descrii pare mai degraba un design Erfle . Dar asta inseamna neaparat un dublet in plus , pe langa corectorul dublet de la intrare. 

Varianta cu doua lentile plan convexe sau biconvexe , asezate ca la un consensor , si urmata de acel dublet menisc , aduce mai degraba a ramsden modificat si nu corecteaza extraordinar campul marginal .Aici iar dam peste un teren alunecos , cam toate ocularele din doua grupuri , sunt derivate din ramsden.

Esti sigur ca lentila de ochi nu e un dublet cu fatza exterioara aproape plana ?

Mai mult de atat , daca dubletul frontal e destul de indepatrat de celelalte doua lentile , e posibil ca ocularele sa aiba diafragma interna .

Daca nu e asa , distantierul ala final este mai lung nu pentru ca lentilele sunt mai departate ci pentru ca acele curburi interne care le separa sunt foarte pronuntate .

tavi 84
08 Oct 2014 15:32


Am apucat sa masor campul prin alta metoda,si e de 6,4 grade(cel real),valoare foarte apropiata de cea nominala.Campul aparent rezulta a fi de 60 de grade,tinand cont de valoarea reala a maririi(am prezentat o valoare mai rotunjita,de 9,5 ori,deoarece era cea mai apropiata valoare "intreaga",insa la calcularea campului am tinut cont de toate zecimalele).@catalin dumitru-compozitia banuita a ocularelor ar fi urmatoarea:un dublet concav-convex supracorectat pe culoare si sfericitate(aproape fara putere optica),cu flintul spre inainte(adica spre diafragma de camp,aceasta avand acele inele in relief),urmat de o lentila biconvexa cu fata mai curbata situata spre dublet(distantierul acesta dintre lentile,e mai lung,pentru a acomoda curburile lor situate fata in fata),si o ultima lentila,practic identica,plasata tot cu partea mai curbata spre lentila din mijloc(distantierul dintre cele doua lentile simple,e putin mai ingust),iar curbura mai redusa(aproape plana)spre ochi.Subtirimea ultimei lentile(dinspre ochi),se vede bine,distanta dintre distantierul final si corpul propiuzis al ocularului fiind mica,e exclus sa fie dublet.Marginea primelor doua lentile,a putut fi iluminata intr-o anumita pozitie a lanternei,si era clar vizibila grosimea mai mare a primei lentile dinspre prisme,comparativ cu a lentilei din mijloc.Aceasta compozitie a ocularelor,am mai intalnit-o la binocluri long eye-relief ieftine,pe care le-am demontat pentru examinare.Din informatiile de care dispun,si binocluri din seria Nikon Action Ex,folosesc un asemenea model,e drept cu unele suprafete asferice.Evident,la binoclurile chinezesti de o "marca" oarecare,nici nu poate fi vorba de mai mult.

catalin dumitru
09 Oct 2014 09:48


Aha , mersi pentru explicatii . 
Printre ciudateniile demontate sau reparate de mine , inca nu am dat peste acest tip de aranjament . Probabil se va intampla mai devreme sau mai tarziu.