-----------------------------------
ALIN ALIN
18 Noi 2014 14:59

intrebare pentru d-l zoth
Am cumparat un binoclu nemtesc 20x50 si m-a mancat in c_r sa-i desfac lentilele sa le curat. Dupa ce le-am desfacut mi-am dat seama ce greseala am facut, ele fiind montate in sisteme escentrice. Dupa ce l-am montat la loc, vad imagine dubla, binenteles!  :)  Am citit tot ce ati scris despre colimarea binoclurilor. Credeti ca mai am vre-o sansa sa-l colimez? :cry: Multumesc!

Erwin
18 Noi 2014 15:38


Dacă ai demontat doar lentilele ai &#537;anse foarte bune. Dacă ai umblat la prisme atunci e cam greu. Po&#539;i încerca să rote&#537;ti inelele până ajung înapoi în pozi&#539;ia originală. Descentrarea nu este foarte mare &#537;i po&#539;i controla vizual, pe un obiect aflat la distan&#539;ă mare &#537;i apoi pe unul apropiat.

Herr_Alien
18 Noi 2014 16:52


De citit:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=134223#134223

ALIN ALIN
19 Noi 2014 12:47

raspuns
Multumesc pentru ajutor. Am demontat doar lentilele, nu am umblat la prisme. Incerc sa-mi fac un suport pentru a putea regla binoclul, prin metoda aceea cu lumina de la soare care intra prin obiectiv. Daca cineva poate sa-mi dea o schita sau un model de asemenea suport, as fi fericit. Multumesc!

2SKY
19 Noi 2014 22:17


Unde ai vazut sau auzit de asa ceva ? Nu ai voie sa indrepti spre soare vreun obiectiv , lentila , ocular si sa privesti sau sa proiectezi pe vreo suprafata  :!:  . Ai grija de  ochi daca ai numai 2  :!:  . Intr-o lumina puternica nu poti sa reglezi sistemul . Iti trebuie un obiect indepartat 1-2 km . Daca vede dublu , inseamna ca lentilele nu sint asezate bine pe  locasul lor si ai doua focare .

ALIN ALIN
20 Noi 2014 11:16

raspuns
Vorbeam de asa ceva: https://sites.google.com/site/rchamon/home/sun-images-method-for-collimation-of-binoculars. Scuze exprimarea nu foarte "profesionista"!

Dbird
20 Noi 2014 14:41


Alin, slabeste putin sistemul de blocare al lentilelor obiectiv (ambele), apoi fa un mic semn pe marginea de fier port lentila cu o carioca tip marker. mai faci cate un semn undeva si pe tubul port lentila adica partea fixa. Acum vei stii mereu cat ai rotit lentila cu excentric fata de tub. Apoi cu binoclul la ochi roteste pe rand fiecare lentila obiectiv si vei vedea cum se misca efectiv axa optica. Vei regla usor din aproape in aproape pana obtii colimare corecta. Atentie la reperele de colimare si la orizontalitatea liniilor de colimare folosite (de preferinta sa fie si la distante cat mai mari). Nu panica, cu calm si rabdare vei reusi.

ALIN ALIN
22 Noi 2014 16:31

raspuns
Multumesc, Dbird, pentru incurajari. Am facut cum si cum mi-ai spus tu si cred ca am reusit sa-l reglez. O sa mai insist pana-l reglez perfect, tu-i mama lui de binoclu! :lol:

Dbird
24 Noi 2014 12:35


Hai ca nu este chiar asa de greu. La inceput , pare mai complicat , dar ai sa te obisnuiesti repede. Reglajul final nu uita se face pe stea, asta cand om avea acces la ele. :)

zoth
27 Noi 2014 18:44


Alin, daca ai desfacut simultan ambele obiective pentru curatare nu este tocmai bine.
Regula generala in astfel de situatii e urmatoarea: se desface un obiectiv, se curata, se monteaza la loc si se colimeaza binoclul. Apoi se desface cel de-al doilea obiectiv, se curata, se monteaza la loc si din nou se colimeaza binoclul.
Pasii astia se fac pentru a nu pierde corespondenta dintre axa mecanica a binoclului si axa optica de vizare. In cazul tau ai pierdut aceasta corespondenta si este mai dificil sa o refaci fara un instrument de laborator.
Sigur, binoclul se poate colima si in cazul pierderii acestei corespondente insa totdeauna vom ajunge la asa numita "colimare conditionata", adica la o colimare valabila pentru o anumita distanta interpupilara. Odata ce distanta interpupilara se va modifica, se va pierde si colimarea binoclului.
Cine are rabdare sa se joace putin cu creionul pe hartie va descoperi usor cauza acestui fenomen.

Cer senin!

ALIN ALIN
29 Noi 2014 17:03


Multumesc, Zoth. Asa s-a intamplat! Am reusit sa-l reglez, oarecum :lol: Asa cum spuneai tu, pentru distanta interpupiliara necesara pentru mine. Imi este suficient, ca-l folosesc doar eu. Asa ca, deocamdata imi este suficient. Daca o sa mai am chef si rabdare, o sa incerc sa-l reglez mai bine. Ce modalitate de reglare (fara instrumente speciale) imi recomanzi? Multumesc! :D

zoth
29 Noi 2014 17:48


O metoda buna si potrivita pentru cazul binoclului tau o gasesti in linkul de mai jos.
Singurul inconvenient ar fi ca trebuie sa te misti destul de repede deoarece soarele este un colimator dinamic  :) 

https://sites.google.com/site/rchamon/home/sun-images-method-for-collimation-of-binoculars

Cer senin!

ALIN ALIN
01 Dec 2014 20:15


Multumesc! Cer senin si tie si la toti pasionatii!

sternchen
27 Dec 2014 03:48


Am o intrebare pt domul zoth,si pt alti in masura de a raspunde.nu vreau sa deschid alt topic
E vorba de un binoclu cu zoom,omegon 15-45×80,care e redus cu99euro pe optikpro.de.E un binocu greut-2,5kg,unu de 80fix are cam 2kg maxim,deci daca nu s-a economisit prea mult material,probabil ar avea si ceva calitate mai buna raportata la un binoclu cu zoom.Ideea ar fi ca mi-a placut cum s-au vazut dso la tara cu 20×60,si mergand mai departe ma gandeam ca o marire de20-25 ar aduce un plus de detaliu la 80mm.S-au ma insel,fiind binoclu cu zoom?..nu am de gand sa-l folosesc la tara,dar poate caut un loc in afara orasului...
Acuma,un binoclu care depaseste nivelul mediu tinde sa depaseasca 500 euro la 85mm apertura si banuiesc ca si la capitolul greutate ela fel,deci mult material mai bine prelucrat..nu e de nasul meu nici la pret,nici la calitate..prefer sa vad mai putin,dar totusi mai mult ca BTC20×60.Ma gandeam daca nu am un telescop de 8' sa deschida ceru la dso,atunci macar sa am un binoclu care poate ar face acelas lucru,dar la un alt nivel,evident :) 

Ce parere aveti,ar fi un compromis bun intre 20×60 si 22×85,fara sa ne gandim la pret,ca atunci e clar.Adica ar fi o diferenta semnificativa de la 60mm,sau un 20×80 ar fi mai bun?mi-a placut cum am vazut la 20 ori,si as vrea putin mai mult..stiu ca suna putin cam paranoic,da' ma duc sa ma culc..ufff-astronomia asta!!

Erwin
27 Dec 2014 09:13


Depinde. Poate fi chiar mai prost, chiar dacă apertura e mai mare, la un binoclu cu zoom se face un compromis din start. Din practică am constatat că o u&#537;oară decolimare obiectiv-ocular la un instrument scurt cum sunt lunetele din componen&#539;a unui binoclu duce la degradarea imaginii foarte repede. Mecanica contează &#537;i ea foarte mult, nu numai optica, dimensiunile fiind cam ultimele de luat în considerare.

zoth
27 Dec 2014 10:52


Steluta, cand vrei sa schimbi un binoclu cu altul sau cand vrei sa completezi unul cu altul sunt multe aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere:
- grosismentul poate sa aduca cu sine un iluzoriu plus de detaliu (tinand cont ca cele mai multe binocluri lucreaza sub grosismentul rezolvant) insa ceea ce aduce vizibil este o scadere a campului real, scadere cu atat mai mare cu cat grosismentul este mai mare si deci o pierdere mare de informatie.
Ce sa mai spunem de binoclurile zoom??? Sigur nu-s recomandate pentru astronomie! Nu va lasati dusi de nas de ofertele comerciantilor.
- apertura obiectivelor poate iar sa aduca un plus de detaliu din acelasi motiv scris mai sus in paranteza dar acest castig este mic. Ceea ce aduce apertura intradevar util este castigul in magnitudine stelara, deci mai multa informatie.
Dar odata cu apertura creste mult si masa binoclului, deci atentie mare! Un binoclu mare si greu are nevoie de montura si trepied iar gradul general de libertate in folosirea lui va scadea mult.
Daca vrei sa vezi mai mult pe cer decat cu un 20x60 eu ti-as recomanda un 15x85 sau de ce nu un 22x110.

Atentie mare si la ce spune Erwin mai sus, mecanica la un binoclu (si nu numai) este foarte importanta!

dragos.n
27 Dec 2014 11:39


Experienta proprie mi-a aratat ca achizitionand la inceput instrumente sau accesorii ieftine, mai mult am pierdut bani, decat am economisit. Pe de alta parte, in ziua de azi, pentru omul normal este mai greu sa stea sa stranga o suma mai mare, dar cu ambitie, se poate. 

Asa ca, steluta, decat sa tot dai bani pe iefteneli, care in multe cazuri sunt proaste, mai bine pune banii la ciorap, si in timp ce strangi, ai si timp sa te gandesti bine la ce instrument ar fi mai bun pentru tine. 

Evident, ma refer la un instrument de pret mediu, care in general asigura o calitate buna, si ceva rezistenta in timp, nu la instrumente de varf, ca alea nu sunt pentru muritorii de rand.

sternchen
27 Dec 2014 13:05


Multumesc frumos de raspunsuri.
Intr-adevar nu e momentul de cheltuieli aiurea,poate la anu' pe vremea asta..nici aici nu mai " umbla cainii chiar cu colaci in coada",poate mai demult umblau...e un fel de presiune psihica datorata faptului ca lucrurile se scumpesc aproape de la o zi la alta-semn rau fratilor,semn rau!Desi nivelul de trai nu-i rau,nimic de obiectat "Gott sel Dank" vorba neamtului :)

catalin dumitru
27 Dec 2014 15:32


Iaca ma bag si eu ...
Daca 80-ul cu zoom nu are vignetare de la tuburi sau prisme  , poate ar merita cumparat si modificat .

Adica jos cu mizeriile alea de oculare si inlocuite cu unele cu focus individual care sa dea vreo 12 X  maxim. Plimbatul ochiului prin pupila de iesire supra dimensionata ofera o senzatie faina de comoditate.

Atunci ai sa vezi diferenta , chiar daca grosismentul ar fi mai mic . Bineinteles , ocularele ar trebui sa foloseasca cat mai mult din fereastra de iesire a redresorului. Niste Kellner-e bine gandite si asemenea  jucarie modificata  ar da clasa multor scule mai pretentioase.

Totul depinde de costuri si de cat de reala e apertura declarata.

sternchen
27 Dec 2014 15:45


Apertura reala e diametrul lentilei sau se refera la altceva?
Comerciantii spun ca are efect de tunel banuiesc ca asta inseamna vinietare

dragos.n
27 Dec 2014 16:01


Iaca ma bag si eu ...
Daca 80-ul cu zoom nu are vignetare de la tuburi sau prisme  , poate ar merita cumparat si modificat .

Adica jos cu mizeriile alea de oculare si inlocuite cu unele cu focus individual care sa dea vreo 12 X  maxim. Plimbatul ochiului prin pupila de iesire supra dimensionata ofera o senzatie faina de comoditate.

Atunci ai sa vezi diferenta , chiar daca grosismentul ar fi mai mic . Bineinteles , ocularele ar trebui sa foloseasca cat mai mult din fereastra de iesire a redresorului. Niste Kellner-e bine gandite si asemenea  jucarie modificata  ar da clasa multor scule mai pretentioase.


Tu ai incercat solutia asta pe un binoclu cu zoom, si a dat rezultate bune?

catalin dumitru
27 Dec 2014 19:45


Iaca ma bag si eu ...




Tu ai incercat solutia asta pe un binoclu cu zoom, si a dat rezultate bune?

Da , unul dintre binocluri il folosesc si in ziua de azi.  La asta modificat pentru mine nici nu m-am mai sinchisit sa-i fac reglaje la oculare.  Le-am infundat in tuburile respective la distanta potrivita si le-am intzepenit acolo .

Pentru altele , m-am descurcat cu ce a dat D-zeu , adica focusere de pe la binoculare sau chestii cu filet multiplu de pe la obiective foto.

Iar la partea optica , uneori am mesterit oculare kellner chiar din lentilele ocularelor originale , acolo unde schema initiala continea elementele necesare. 

Niciodata sa nu se apuce careva de asemenea modificari fara a testa in prealabil calitatea obiectivelor !!  Prismele , de obicei sunt acceptabile si merita lasate in pace daca au ceva antireflex .

nobody
27 Dec 2014 21:21


Nu inteleg de ce este nevoie de binoclu cu zoom cand poti infunda si unul fix de 20x80 la doar 60 euro/kg (TVA inclus): http://www.optik-pro.de/omegon-fernglas-nightstar-20x80/p,12461

sternchen
27 Dec 2014 21:41


Marire de 20 am,ma gandeam la ceva intre 20 si 25..

Adica merge pe kg,ca si la carnea de porc de sarbatori?.. :lol:  :lol:  atunci zoomstaru' e mai bun ca costa 100euro pe kila.ma rog,in oferta de sarbatori  :)

sternchen
28 Dec 2014 00:01


Ca veni vorba de greutate,mai in gluma sau nu pt mine si acesta imi spune ceva.Uitati-va la binoclurile kronos de ex,unde chiar ca platesti pe kg si nu cred ca-s binocluri rele.Cu atat mai mult la Omegon,unde din ce cunosc am observat ca nu fac risipa de material acolo unde nu e cazul.Deci la 2,5kg nu cred ca e un binoclu rau,desi are zoom.Acum normal,pana nu incerci/risti nu stii..sa vedem pana la urma cum se termina povestea ca as avea nevoie si de un trepied bun,daca vreau totusi sa ma opresc la el..dar nu e nimic sigur,depinde pe ce parte ma trezesc dimineata,buna dispozitie,urmeaza Anul Nou etc :)

zoth
28 Dec 2014 12:29


Marire de 20 am,ma gandeam la ceva intre 20 si 25..

Steluta, in mesajul de ieri de la ora 10.39 Dragos ti-a dat un sfat foarte bun, nici nu ai idee cat de bun ...
Eu ti-am argumentat ca pentru un binoclu astro, prin cresterea grosismentului pierzi, nu castigi dar vad ca mergi in continuare pe aceeasi linie ...
Nu inteleg de ce ai mai pus intrebarea daca esti hotarat sa mergi pe drumul tau, doar ca sa ne pierdem timpul cu totii?

Sper ca in anul care vine sa nu mai primesc nicio intrebare, timpul e foarte putin si in consecinta pretios.

sternchen
28 Dec 2014 13:26


Intrebarea mea a fost sincera,si chiar am avut nevoie de sfaturile dumneavoastra,motiv pt care v-am si multumit la timp relativ scurt.Nu cred ca asemenea sfaturi  sunt o pierdere de timp.In plus messjele raman si poate nu suntem constienti ce impact pot avea la un moment pt cineva care cauta asemenea raspunsuri.

Nu m-am hotarat inca deoarece consider ca nu-i urgent.Scopul unui sfat nu cred ca este neaparat de a convinge ci are rol mai mult de directionare,de a deschide noi orizonturi.hotararea finala fiind pana la urma un factor subiectiv,care se leaga de "n" factori.Deci situatia este mai complicata decat pare

Ca si concluzie,nu am vrut sa subestimez sfaturile dumneavoastra,ale celor care mi-ati raspuns si sa para o pierdere de timp..

sternchen
29 Dec 2014 16:41


Multumesc inca o data de sfaturi! M-am hotarat sa nu mai cumpar nimic ca am destule :) 

An Nou Fericit si numai cer senin!

steluta