-----------------------------------
Dyptorden
01 Ian 2015 19:27

Filtu LP pentru planete
Salut si La Multi Ani tuturor,
Imi poate recomanda cineva un filtru pt poluare luminoasa (stalpi cu lumina galbena in principal - sodiu) pentru vizualizarea planetelor? Sa zicem, un echivalent al DGM NPB-ului care ajuta la nebuloase.

Ziceau cei de pe stargazers lounge la un moment dat despre Astronomik CLS, dar chiar si cei de pe Astronomik spun despre CLS: "Visual observation (urban skies): Good, an UHC-E or UHC filter is more suitable" si ajung iarasi la UHC care in principiu e pentru nebuloase.

Deci... stiti de vreun filtru PL dedicat planetelor? :)

Thanks,

MrMxyzptlk
01 Ian 2015 19:38


Planetele sunt atat de luminoase incat nu ai nevoie de filtre LP. Pentru planete ai nevoie mai mult de unele filtre colorate pentru a scoate in evidenta unele trasaturi ale planetei. Poti vedea oricare dintre planete (chiar si Uranus sau Neptun daca stii unde sa cauti) cu poluare luminoasa totala ... Eu am urmarit Mercur, Venus si Jupiter chiar si ziua, si poluare luminoasa mai mare decat Soarele nu gasesti nicaieri ;)

cpper
01 Ian 2015 23:51


Pe langa filtrele colorate ar mai fi unul, Baader Neodymium Moon & Skyglow. Am citit de numeroase ori pe CN ca ar ajuta la planete, in special Jupiter.

cpper
02 Ian 2015 13:11


Un topic de azi, la subiect : http://www.cloudynights.com/topic/486719-are-planetary-filters-really-worth-it/#entry6372921

Ovidiu M. 
03 Dec 2015 21:20


Salut! Ti-ai luat cumva baader neodyminium? Impresii?

Dyptorden
04 Dec 2015 10:39


Salut Ovidiu,

da, am luat Neodymium-ul. Intradevar se observa o crestere a contrastului, cel mai usor vizibil in cazul Lunei si lui Jupiter (la cel din urma pare sa intensifice chiar si cromatica). Poluarea luminoasa... dap, se vad efecte dar foarte usoare. Avantajul filtrului vis-a-vis de poluarea luminoasa pare sa ia amploare culmea, tot in zone foarte slab luminate unde dintr-un cer negru face un cer... si mai negru. In zonele scaldate de lumina artificiala... prea putin isi face efectul.