-----------------------------------
auriga
07 Ian 2015 11:26

Lumina unui bolid stralucitor Obrejita/Vrancea
Un martor afirma ca a auzit si un zgomot puternic. Intamplator tot in aceeasi zona in 2008 am avut meteoritul de la  Plescoi.

http://www.piticu.ro/meteorit-romania-azi-noapte.html

dragos.n
07 Ian 2015 12:50


Eu l-am vazut, cam cu coada ochiului. La aproximativ 40grade spre Nord-Est, si cam 25 grade altitudine. Am vazut cu coada ochiului o lumina, care initial mi s-a parut alb-albstruie, si cand m-am uitat direct, an vazut un glob, galben-portocaliu, destul de mare, poate un grad dimensiune, care a durat foarte putin, poate chiar sub jumatate de secunda, din momentul in care m-am uitat direct. Cu totul a durat, din punctul meu de vedere cam o secunda. Dar trebuie sa mentionez ca geamul de langa de langa mine era cam inghetat.

Oricum, a fost destul de puternic, daca am vazut luminandu-se afara, desi aveam lumina aprinsa, si doua monitoare de calculator deschise in fata, iar fereastra este spre stanga mea, nu in fata.

auriga
07 Ian 2015 13:09


Foarte interesant!, nu s-a putut observa directia de miscare? 


A mai aparut un set de videoclipuri:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dlXMZuBi3vM

Doru Dragan
07 Ian 2015 13:43


din pacate eu nu am vazut fenomenul ... nu stiu de ce dar mi se pare cam ciudata povestea ... la ce lumina se vede in imaginile postate ar fi trebuit sa se auda o bubuitura grozava iar lumea zice ca ... nu prea.

valy
07 Ian 2015 13:49


Asta cu lumina multa e relativa, camerele mergeau pe mod de noapte, probabil iso mare, timp expunere mic, IR, cred ca si o lumanare ar fi creat ceva atmosfera. Iar cei de prin zona respectiva au zis ca a bubuit destul de tare (conform comentariilor din primul link).

Kirk Spock
07 Ian 2015 14:59


Si lipsa zgomotului din unele relatari poate fi explicata. Tinand cont de distanta mare fata de explozie, de cel putin 100 km, sunetului ii ia macar 5 min. pt a ajunge la martor. Poate nu toata lumea a stat atat de mult timp cu urechile ciulite. Zic si eu.

Niky360
07 Ian 2015 15:29


Din ce arata pana acum imaginile si relatarile avem urmatoarele concluzii: 
- bolidul a trecut pe deasupra jud. Vrancea, 
- din filmarile din Bucuresti reiese faptul ca bolidul a avut inaltimea mai mica de 25grade si a fost vizibil in directia NE
- stralucirea este mult mai mare decat a Lunii Pline, 
- directia de deplasare pare sa fie SV->NE sau S->N.

auriga
07 Ian 2015 15:34


valy, nu chiar, camerele cctv ordinare sunt destul de "insensibile" la meteori, folosind lampi IR pentru timp de noapte, doar unele modele mai sensibile sau cu stack intern (sens-up) sunt utilizabile. In cazul asta cu Luna plina sus pe cer dupa cum a spus si Niky360, vedem clar ca meteorul a fost mult mai stralucitor decat aceasta, saturand si camerele cctv.

edit: inca o sursa: http://www.monitorulvn.ro/articole/ultima-or--o-par-de-foc-pe-cer-i-o-bubuitura-puternica-au-bagat-spaima-in-locuitorii-din-vintileasca_2_171898.html

dragos.n
07 Ian 2015 17:08


In legatura cu directia de miscare. Din ce am apucat sa vad eu, cred ca a venit la un unghi intre 30 si 45 de grade dinspre Est. Asta din punctul meu de observatie. 

Judecand dupa durata scurta a fenomenului, si unghiul de miscare, care mi s-a parut a fi destul de scurt, probabil ca a intrat in atmosfera la un unghi destul de (cum sa zic, mai spre verticala). si probabil directia reala, a fost dinspre Nord-Est. 

Poate daca ar fi vreun observator din zona Galati, Braila, am putea sa lamurim si directia si unghiul de intrare.

Luminozitatea a fost foarte mare. Practic s-a facut lumina afara, aproape ca intr-o dupa amiaza noroasa. Altfel nu cred ca l-as fi observat.

Doru Dragan
07 Ian 2015 17:27


S-a vazut pe o suprafata destul de mare si a avut o luminozitate care nu poate fi minimalizata nicicum. Raportat la asta zgomotul pare sa fi fost cam prea mic. Explicatii ... ?!?!?! nu stiu. Cam multi bolizi spre est si cam putin spre vest :( Noi in zona asta n-am vazut sau auzit nimic in cei 60 de ani (pe care-i am :) ) mai acatarii. Pe forum am auzit deja de vreo cativa care s-au raportat tot din zona aia (Vrancea, Buzau etc.) Hai, as fi inteles daca erau mai pe la Deveselu :)

Erwin
07 Ian 2015 17:40


Eu am dormit tun si nu am aflat decât diminea&#539;a, a&#537;tept un prieten din Rm. Sărat să urce pe youtube ce-au înregistrat camerele lui, a zis că se vede doar lumina, nu s-a auzit nimic. Zgomotul s-a auzit doar în Vrancea, la 30-40Km de el. Probabil că acolo a căzut însă unii declară că au auzit zgomotul înainte de a vedea lumina, probabil au auzit alt zgomot &#537;i au făcut gre&#537;it corela&#539;ia. S-a văzut &#537;i la Ia&#537;i asta înseamnă că a ars în atmosfera înaltă. Martorii care l-au văzut direct au observat fragmentare.

auriga
07 Ian 2015 17:40


Primul videoclip in care apare meteorul:
https://www.youtube.com/watch?v=uelQvyUvaCg

Erwin
07 Ian 2015 17:56


Tocmai voiam să postez acela&#537;i clip, l-am primit pe grupul SARM dela Alex Conu.

rem01
07 Ian 2015 18:36


Am incarcat pe youtube inregistrarea camerei de supraveghere din curtea unui prieten. Locatia este comuna Afumati. Clipul surprinde aparitia si dezintegrarea meteorului. Ora din clip este in urma cu 10 minute, ceasul camerei nu era setat corect.

Meteorul pare sa se indrepte spre NE.

http://youtu.be/-H_1MeE7lmk


Romulus

pcris
07 Ian 2015 19:47


http://greatnews.ro/fenomen-spectaculos-pe-cerul-romaniei-un-meteor-explodat-intr-o-mare-de-lumina/ Zgomotul a fost extrem de puternic in judetele Bacau si Covasna zgaltaind usile si ferestrele caselor. Ar fi interesamt daca s-ar stabili traiectoria exacta si s-ar gasi vreo ramasita...

pcris
07 Ian 2015 22:07


Daca nu este o reflexie in imaginile de la Afumati se vad doua corpuri? http://youtu.be/-H_1MeE7lmk

MrMxyzptlk
07 Ian 2015 23:49


Bolidul s-a vazut din Sf Gheorghe/Judetul Covasna pe la ora 3:06 eu am fost trezit din somn de o bubuitura si s-au miscat geamurile pe la ora 3:12. Credeam ca e cutremur. Probabil am fost aproape de punctul unde a explodat, la 44km de noi, de la Bretcu am mai multe relatari ca explozia s-a auzit foarte puternic, practic s-a trezit cam tot satul. Presupun de aici ca explozia s-a produs undeva deasupra zonei Covasna-Vrancea, avand foarte multe relatari la ziare locale, la noi la pagina de facebook a observatorului, si la mine pe facebook. Toti relateaza de o diferenta dintre lumina si sunet de cca 5-6 minute.

http://eyestocker.com/2015/01/meteorit-deasupra-romaniei-7-ianuarie-2015-ora-305/

MrMxyzptlk
07 Ian 2015 23:52


In cazul relatarilor, am 4 oameni care au vazut lumina+au auzit explozia, inca 4 care spun ca au vazut lumina insa nu au auzit nimic, si cca 15-20 de oameni care au auzit explozia.

pcris
08 Ian 2015 01:33


Stie cineva limba? http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?topic=32052.2000 aici apare o harta. Este posibil ca traiectoria sa fie dinspre ukraina?

pcris
08 Ian 2015 01:58


http://www.astroclub.kiev.ua/forum/index.php?action=dlattach;topic=32052.0;attach=93682;image 
Explicatii la imagine sunt astea: "&#1057;&#1086;&#1075;&#1083;&#1072;&#1089;&#1085;&#1086; &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1090;&#1077;&#1083;&#1100;&#1085;&#1086;&#1081; &#1086;&#1073;&#1088;&#1072;&#1073;&#1086;&#1090;&#1082;&#1080; J8_RGE m=-0.152972 dist1=810.854797 dist2=802.153015
&#1072; &#1087;&#1077;&#1088;&#1074;&#1072;&#1103; &#1074;&#1089;&#1087;&#1099;&#1096;&#1082;&#1072; -9,4 " Stiti cumva semnificatia?

Valentin Grigore
08 Ian 2015 03:11


Eu l-am vazut, cam cu coada ochiului. La aproximativ 40grade spre Nord-Est, si cam 25 grade altitudine. Am vazut cu coada ochiului o lumina, care initial mi s-a parut alb-albstruie, si cand m-am uitat direct, an vazut un glob, galben-portocaliu, destul de mare, poate un grad dimensiune, care a durat foarte putin, poate chiar sub jumatate de secunda, din momentul in care m-am uitat direct. Cu totul a durat, din punctul meu de vedere cam o secunda. Dar trebuie sa mentionez ca geamul de langa de langa mine era cam inghetat.

Oricum, a fost destul de puternic, daca am vazut luminandu-se afara, desi aveam lumina aprinsa, si doua monitoare de calculator deschise in fata, iar fereastra este spre stanga mea, nu in fata.

Dragos, tu erai afara? L-ai vazut direct?
Ai putea sa faci o trasare pe o harta a cerului, fie ea si estimativa?

dragos.n
08 Ian 2015 04:21


Eu eram in casa, la calculator. Prima faza am vazut-o cu coada ochiului, iar finalul l-am vazut direct. deoarece de la masa, am puncte de reper, pot sa dau o directie cu o aproximatie relativ mica. Dar nu pot sa spun exact pe cer unde, deoarece din casa, cu lumina aprinsa si cu geamul inghetat, cum era aseara, nu se vede nici o stea.

Am facut doua harti. Prima din Google Earth, unde pozitia mea e data de varful pionezei. De acolo, pe directie de la Nord spre Est, vreo 38-40grade ar fi directia in care am vazut finalul, cand meteorul s-a stins. In legatura cu inaltimea, cred ca am estimat un pic mai mult azi. cred ca a fost in jur de 20 grade.

Am pus si o harta din Stelarium, in care ovalul rosu desemneaza aria in care l-am vazut, cu erorile de pozitionare posibile.

sternchen
08 Ian 2015 04:47


Extraordinar!sute de ori viteza unui supersonic.A facut cineva o statistica a frecventei fenomenului global in ultimii ani,nu neaparat la noi in tara?..
Pt mine e mai mult decat o simpla exclamare,e un semnal de alarma gandindu-ma ce "tehnologie" ca nu stiu cum sa-i spun,a determinat bolovanul sa treaca milimetric la suprafata pamantului,chiar daca distanta a fost mai mare se poate spune si asa din cauza vitezei.Nici n-ai timp a respri..daca se intampla n-ai vreme sa mai constientizezi.Cum se zice ca au disparut dinozaurii..

dragos.n
08 Ian 2015 04:53


As mai face o precizare. E posibil sa aiba dreptate colegul nostru pcris, si meteorul sa se fi spart in doua bucati.

Spun asta pentru ca pe mine m-a nedumerit tare faptul ca la inceput, lumina pe care am perceput-o cu coada ochiului era sigur alba cu tenta albastruie, iar cand am intors capul, am vazut o mingea galben-portocalie. si din ce m-i s-a parut, sursa luminii albe a fost un pic mai spre est cu cateva grade, si ceva mai sus, fata de globul portocaliu. In plus, globul portocaliu a fost mult mai putin luminos fata de lumina initiala. si pot sa spun asta, pentru ca lumina alba a luminat blocurile care le vad pe fereastra, care s-au vazut aproape ca ziua, in timp ce globul portocaliu nu.

Doru Dragan
08 Ian 2015 09:02


Dupa cum zice dragos si dupa cum vad si eu in imaginile disponibile, la maximum de luminozitate s-a cam ajuns aproape de lumina solara. Case, masini, drumuri, peisaj se vad ca ziua. Hai ca n-o fi chiar Soarele in amiaza mare dar e mult mai mult decat Luna plina. Daca bubuitura s-a auzit dupa 5 minute (?!) atunci inseamna ca explozia s-a produs la vreo 10 km si a luminat cam vre-un sfert de tara adica aprox. 50.000 kmp ca ziua :shock: E pe-aproape cu Celiabinskul :)

pcris
08 Ian 2015 11:58


As mai face o precizare. E posibil sa aiba dreptate colegul nostru pcris, si meteorul sa se fi spart in doua bucati.

Spun asta pentru ca pe mine m-a nedumerit tare faptul ca la inceput, lumina pe care am perceput-o cu coada ochiului era sigur alba cu tenta albastruie, iar cand am intors capul, am vazut o mingea galben-portocalie. si din ce m-i s-a parut, sursa luminii albe a fost un pic mai spre est cu cateva grade, si ceva mai sus, fata de globul portocaliu. In plus, globul portocaliu a fost mult mai putin luminos fata de lumina initiala. si pot sa spun asta, pentru ca lumina alba a luminat blocurile care le vad pe fereastra, care s-au vazut aproape ca ziua, in timp ce globul portocaliu nu.
 Daca aici se poate spune ca poate eventual fi vorba si de o reflexie, https://www.youtube.com/watch?v=-H_1MeE7lmk&feature=youtu.be . 
Un alt filmulet din care se vede ca au fost doua corpuri. unul mare si altul posibil mai mic ce au explodat unul dupa altul la foarte scurt timp.  https://www.youtube.com/watch?v=ioA5gE5muzA se vede asta din prezenta a doua umbrel  priectate cu un decalaj mic, poate de 2 grade asa? La mijlocul filmuletului apare a doua umbra care o ajunge apoi pe prima decalat. Si lumina ce proiecteaza cele 2 umbre este cum spuneti dumneavoastra.

Sa fi fost separat inainte de intrarea in atmosfera sau undeva pe la 100 km. cine stie?

dragos.n
08 Ian 2015 15:37


Chiar acum am vazut la TV imagini noi in care se vede meteorul si este clar ca a existat o bucata mai mica, care a ars la ceva distanta de cel mare.

Procyon
08 Ian 2015 16:03


In legatura cu directia de miscare. Din ce am apucat sa vad eu, cred ca a venit la un unghi intre 30 si 45 de grade dinspre Est. Asta din punctul meu de observatie. 

Judecand dupa durata scurta a fenomenului, si unghiul de miscare, care mi s-a parut a fi destul de scurt, probabil ca a intrat in atmosfera la un unghi destul de (cum sa zic, mai spre verticala). si probabil directia reala, a fost dinspre Nord-Est. 

Poate daca ar fi vreun observator din zona Galati, Braila, am putea sa lamurim si directia si unghiul de intrare.

Luminozitatea a fost foarte mare. Practic s-a facut lumina afara, aproape ca intr-o dupa amiaza noroasa. Altfel nu cred ca l-as fi observat.

Eu l-am vazut dar eram in casa si nu am putut sesiza zona. Ce pot sa garantez, este ca nu a fost in E, SE, NE.

pcris
08 Ian 2015 16:18


Alte inregistrari  deosebit de interesante.
inclusiv cu sunet cel de al doilea si va pune si inregistrarea completa pana la bangul sonor produs.
https://www.facebook.com/video.php?v=766639683428870
 https://www.youtube.com/watch?v=OqRvP1fX2Z4
 https://www.youtube.com/watch?v=R0yD7GNzO7k
vazut f. bine din Lugoj de la distanta f. mare
 https://www.youtube.com/watch?v=wRk9R_ewIdw&feature=youtu.be

catalin dumitru
08 Ian 2015 16:36


Initial am crezut ca vecinii de la comandamentul militar fac un tur de noapte cu o lanterna foarte puternica in dotare. Dupa aia m-am gandit la meteor.
Albul vazut prin geam a fost asemanator cu lumina becurilor cu xenon. Poate si din cauza florilor de gheata.

Nici un zgomot desi am stat treaz multisor dupa trecerea flash-ului.  De aia am si renuntat la gandul ca ar fi putut fi un bolid. Poate a bubuit prea sus , oricum din Piatra Neamt nu s-a auzit nimic.

dragos.n
08 Ian 2015 17:05


Wow, tocmai din Lugoj.  :!:  Deci aproape toata tara.

Nu am reusit sa gasesc acel video difuzat la TV. Poate il gaseste cineva, daca o fi incarcat pe Youtube, sau Vimeo.

dragos.n
08 Ian 2015 17:53


Relatari si video ale meteorului au ajuns si in presa de net din America.

https://www.youtube.com/watch?v=t2NGwEZ4sNs

pcris
08 Ian 2015 18:39


Ar trebui actionat repede pentru stabilirea traiectoriei. O piatra pe zapada inghetata se vede imediat! Ma gandesc ca s-ar putea face si dupa miscarea umbrelor din clipuri dar ar trebui mers la fata locului si facute masuratori exacte...

Doru Dragan
08 Ian 2015 19:00


Sunt o gramada de filmulete cu meteorul asa incat cine chiar vrea poate sa obtina date foarte bune. Din datele privind locul inregistrarii, deplasarea si marimea umbrei se poate prin triangulare obtine pozitia, directia si viteza obiectului. Avem si o "firma specializata" in problemele astea, S.A.R.M. = Societatea Astronomica Romana de Meteori :)

pcris
08 Ian 2015 20:30


Da sunt o gramada. uite inca una cred din Bucuresti. Se vede si parte din traiectorie.
https://www.youtube.com/watch?v=LUAHGCZw4U8
Sunt destule indicii cred sa se stabileasca o traiectorie dar ar trebui mai multi oameni care se pricep in cateva locatii. unde sunt date si sa li se permita acces pe terenul celor ce au filmele cele mai bune. 
De Sambata am inteles ca vine si dezghetul...

auriga
08 Ian 2015 20:31


A aparut videoclipul cu sunet complet din Magura/Buzau

https://www.youtube.com/watch?v=SEUbwxxQYBg

Boom-ul se aude la 3 min 45 secunde distanta.

jimao22
08 Ian 2015 20:33


Dupa cum zice dragos si dupa cum vad si eu in imaginile disponibile, la maximum de luminozitate s-a cam ajuns aproape de lumina solara. Case, masini, drumuri, peisaj se vad ca ziua. Hai ca n-o fi chiar Soarele in amiaza mare dar e mult mai mult decat Luna plina. Daca bubuitura s-a auzit dupa 5 minute (?!) atunci inseamna ca explozia s-a produs la vreo 10 km si a luminat cam vre-un sfert de tara adica aprox. 50.000 kmp ca ziua :shock: E pe-aproape cu Celiabinskul :)
O mica corectie imi permit. 
Daca au trecut 5 minute intre lumina si sunet, distanta se apropie de 100 de kilometri si nu 10. In conditiile astea e foarte corect ca s-a vazut si din Logoj, nu e de mirare.
Ce pot sa apreciez este ca traiectoria sa a fost muuult mai verticala decat a bolidului de la Celiabinsk, viteza mult mai mare (acela avea 50-55 km/sec) si din cauza faptului ca a durat foarte putin lumina, pot deduce ca masa lui a fost mult mai mica, altfel la traiectoria sa foarte mult inclinata si o masa comparabila cu a celui de la Celiabinsk, am fi avut un impact cu solul de toata frumusetea.

MrMxyzptlk
08 Ian 2015 20:50


La Sf Gheorghe/Judetul Covasna sunetul s-a auzit semnificativ mai puternic.

pcris
08 Ian 2015 20:52


Acum exista si inregistrarea continua a fenomenului si cu bangul produs!! :) 
https://www.youtube.com/watch?v=SEUbwxxQYBg 
Magura/Buzau 
Decalaj intre lumina/sunet 3 min 45 sec

dragos.n
08 Ian 2015 21:21


La Sf Gheorghe/Judetul Covasna sunetul s-a auzit semnificativ mai puternic.

Ar fi fost foarte bine daca am fi avut o inregistrare cu sunet si de la Sf Gheorghe, sa masuram decalajul de timp. Daca am avea trei astfel de inregistrari, din trei locuri am putea face o triangulatie doar pe baza sunetului, sa aflam pozitia cu destula precizie. Si daca ce se aude de la Magura Buzau, unde se pare ca sunt doua bubuituri, si ceva ecouri, am putea avea si o aproximatie a traiectoriei.

Oricum, daca s-a auzit mult mai tare la voi, sunt doua explicatii posibile. Ori decalajul de timp de 5-6 minute este gresit, iar voi ati fost mult mai aproape, ori, a doua posibilitate, timpul a fost estimat corect, dar voi la Sfantu ati fost pe directia de deplasare a meteorului, si ati receptionat si unda de soc generata de meteor in miscare, si de aici un bang mult mai puternic, chiar daca e venit mai de departe.

auriga
08 Ian 2015 22:00


http://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/817-meteor-puternic-observat-pe-cerul-romaniei
as spune scris la nivel sub-amator.

pcris
08 Ian 2015 22:03


Nu imi pare lamuritor. Pe la minutul 3H 11min si 40s se aude parca trecerea unei masini? Apoi la 3h 12min si 15 s parca este un scurt poc dar paote nu...

pcris
08 Ian 2015 22:20


http://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/817-meteor-puternic-observat-pe-cerul-romaniei
as spune scris la nivel sub-amator.
... au plagiat harta cu traiectoria de pe forumul de amatori din Ukraina..  :D ?

Niky360
08 Ian 2015 22:55


Ca fapt divers, poate fara nici o legatura, dar la fel de bine poate sa fie o legatura.. 
Pe 4 ianuarie cand pozam cometa, pe orizontul sud-estic a aparut un bolidut de -3 sau -5, puternic colorat in albastru care parcurs o distanta destul de rezonabila pe cer cu fragmentare la sfarsit si poate mici flash-uri(Luna Plina si poluarea au redus din stralucire) ...  viteza lui era mare, comparabila cu bolidul din dimineata zilei de 7 ian. . Relatarile si inregistrarile arata ca culoarea bolidului din 7 ian. a fost albastra..foarte albastra ,iar la sfarsit pt. o cateva fractiuni de secunda, portocalie.

Cum viteza si culoarea se cam potrivesc ma gandesc ca ar exista o legatura... am pus o harta cu traiectoria meteorului din 4 ian. ..pozitia si inclinatia sunt aproximative.. cu o eroare de cateva grade

Ce viteza(km/s) estimati ca ar fi avut bolidul din 7 ian.?

nobody
08 Ian 2015 23:29


In ultimul filmulet, acel "scurt poc" este un tunet veritabil, se aud si ecouri. Dar pare a fi la o distanta apreciabila. Totusi, nu cred ca se poate estima corect distanta doar din diferenta dintre trecerea pe deasupra locului (evidenta dupa miscarea umbrelor) si eventuala explozie sau soc sonic.

Si cred ca au fost mai multe evenimente asemanatoare in ultimele zile.
Ceva mai putin spectaculos am vazut si eu, acum doua nopti. Mai exat ceva ce parea un meteor obisnuit, venind de la N inspre S, dar la care dara luminoasa s-a latit considerabil, ca un fel de flama neregulata, pentru o fractiune de secunda. Latimea flamei a fost cam cat Luna si cam de 4-6 ori mai lunga. Dupa care si-a revenit la dara normala, subtire, destul de lunga dupa flama, si a disparut fara a lasa o urma de fum vizibila la lumina Lunii si fara zgomot. Vizual a fost impresionant. A fost cumva un "fireball" care a trecut razant prin atmosfera si apoi a fost ricosat inapoi in spatiu ?

auriga
08 Ian 2015 23:52


Inca ceva surse:
http://lunarmeteoritehunters.blogspot.ro/2015/01/bucharest-romania-bolide-meteor.html

2SKY
08 Ian 2015 23:57


Cele mai importante date , dupa traiectorie sint orele . Si iti poti forma o idee de unde din spatiu apar .

MrMxyzptlk
09 Ian 2015 00:14


Orele nu prea sunt importante, mai mult diferentele intre bolid si sunet. Sa fim serios, la unii ora este 3:06, am vazut inregistrare cu 3:11 si chiar cu 3:43. Orele nu sunt bine setate, viteza luminii face fenomenul instantaneu in toata tara ... 

Incerc sa caut inregistrari din Sf Gheorghe, pana acum am numai fara sunet. Faptul ca meteorul a miscat geamul de la casa, ma duce cu candul sa incerc sa gasesc inregistrari unde se vede efectul de soc daca nu se aude sunetul. La un singur loc am stiu sa cer si daca se vede ca se misca camera, insa mi-au spus ca camera este stransa extraordinar si nu se vede nimic ... Mai incerc. 

Pe de alta ordine de idei:
Atat ProTV-ul cat si cateva alte surse tot spun ca prima data a fost observat in Ucraina si s-a deplasat bolidul catre Romania, spre Bucuresti (intr-un mod foarte enervant unii chiar il numesc Meteorul Bucuresti ... ) desi in inregistrarile din Otopeni si Bucuresti meteorul se vede pe la 20 de grade deci departe de ei. Alta problema este ca daca ne uitam foarte atent la inregistrarile din Bucuresti si Slobozia, unde se vede meteorul, stim ca din zona sudica a Romaniei in parte parte s-a vazut catre Nord. E, daca meteorul se vede catre Nord, aparent indepartand, iar deplasarea este din stanga catre dreapta, directia stanga->Nord->dreapta se traduce in realitate in Vest->Nord->Est, deci o axa mai in paralele cu diectia Vest catre Est. Iarasi: asta inseamna ca meteorul s-a deplasat dinspre Romaniai catre Ucraina si nu invers ... Si ultima chestie la aceasta tema: acest fapt este confirmat si de utilizatorul care a facut upload la inregistrarile din Obrejita, ca directia era catre Est, puteti sa vedeti intrebarea+raspunsul pe inregistrarea numita "CAM 2" din Obrejita ... (Inregistrarea cu reflectia pe parbrizul Logan)

pcris
09 Ian 2015 00:29


Intradevar se aude un pocnet scurt urnat  repede de alte 2 una dupa alta. Cel putin la boxele minuscule de pe laptopul meu asa imi pare. Zgomotul masini de dinainte il aud mai puternic Iar cainele acopera totul. Asa se aude la mine.

cmatei
09 Ian 2015 01:17


Mie mi se pare destul de clar ca a fost dinspre SV spre NE, nu invers. Unul din filmele [url=https://www.youtube.com/watch?v=GtUcTO2mVPg]din aeroport e facut [url=http://goo.gl/maps/Jyz79]de aici. Dupa lungimea umbrelor meteorul e jos, la maxim 20-30 grade in momentul exploziei.

auriga
09 Ian 2015 09:14


Daca se identifica locatia asta s-ar putea elucida misterul: 

Ce bine s-a vazut si de la Cluj  : :x 
https://www.youtube.com/watch?v=AGWCf4kwsQs

Locatia primei camere (de la Cluj) este  46°47'7.86"N,  23°36'41.32"E orientarea Est (usor spre sud)
mai precis [url=http://bit.ly/1wC2xOw]aici

cmatei
09 Ian 2015 13:45


Daca se identifica locatia asta s-ar putea elucida misterul: 

Reperele sunt turnul Financial Plaza si cupola palatului CEC.

EDIT: m-am uitat mai atent. Camera e mai degraba [url=http://goo.gl/maps/VUCLl]aici, era prea mare spatiul intre cupola si turn, camera se uita printre ele.  Caz in care, e chiar spre NE. Se vede pe street view [url=http://goo.gl/maps/tksdQ]scara care urca pe terasa, antena parabolica si suportul siglei exim bank, care nu mai exista.

Kirk Spock
09 Ian 2015 13:55


Cred ca si din aceasta inregistrare de la Sibiu se poate determina directia de deplasare, mai ales de catre cei ce cunosc asezarea stadionului. 
Btw, mi se pare una din cele mai reusite inregistrari. Pe un stop-cadru la secunda 4 se poate vedea cat de bine a fost luminata zona.
http://www.stiridesibiu.ro/?p=14363

dragos.n
09 Ian 2015 14:46


Din cele doua filmari, de la Cluj si Sibiu, rezulta clar, ca ucrainienii aia au dat-o de gard cu estimarile lor. Directia de deplasare este in mare, de la Sud spre Nord, nu invers. Ca o fi Sud-Vest spre Nord-Est, sau Sud-Est spre Nord-Vest, ramane sa stabilim.

radu22
09 Ian 2015 15:14


Bolidul, a venit dinspre sud-sud-vest, Rac-Gemeni. Conform acestui link.

https://www.youtube.com/watch?v=2fT3ofdlK_A

MrMxyzptlk
09 Ian 2015 15:33


Deci se confirma ca nu dinspre Rusia, ci mai mult catre Ucraina ... Pacat ca relatarile la TV sunt facute de domni ca dl Piso, care a dat numele de Bucharest Meteor repede repede, ca asa sa relateze presa internationala (desi nici nu a fost in apropierea Bucurestului) si spune ca a venit dinspre Rusia. Si desigur pentru ca dl Piso este presedintele ROSA si a demarat cateva proiecte cu fonduri Europene, are un cuvant mai greu de spus, decat zeci de amatori, incluzand aici si pe Valentin Grigore, care au spus destul de rapid ca bolidul se deplasa catre Ucraina si nu dinspre Ucraina ...

auriga
09 Ian 2015 15:52


Fata de Magura/Buzau (225 secunde diferenta de timp ~ 72km distanta) punctul calculat de Urseanu este la doar 32km rezulta altitudinea de 64 km (cam sus).

dragos.n
09 Ian 2015 15:59


Nu cred ca sunt 72 km, pentru ca viteza sunetului scade semnificativ odata cu altitudinea. Mai degraba 67-69km. Aveam un grafic intr-o carte de aviatie. O sa caut.

auriga
09 Ian 2015 16:02


Chiar si asa rezulta 58km. Mult prea mult pentru a produce meteoriti ( http://www.imo.net/fireball/meteorites )
alta inregistrare unde se vede complet: https://www.youtube.com/watch?v=HShyNGpa_oo

nobody
09 Ian 2015 18:30


Doar ca idee.

pcris
09 Ian 2015 18:52


Posibil ca eventuale ramasite sa fi cazut la noi cred eu.

https://www.youtube.com/watch?v=9CaPA6g9jIY acest film din Cimislia R. Moldova mie imi spune ca bolidul se indrepta in jos putin mai spre Nord cu 5 grade fata de directia de vedere. Tinand cont ca a explodat undeva in zona Vrancea si se indrepta spre observator, m-am uitat pe harta si cred ca ramasitele ar fi putut cadea undeva inspre Barlad - Husi. 

Va puteti si voi uita si spune ce parere aveti?

radu22
10 Ian 2015 01:55


in acest link un articol despre fenomen. http://www.astro-urseanu.ro/bolid_20150107.html

este amintit si userul auriga pentru contributie privind localizarea camerei din Cluj.

Doru Dragan
10 Ian 2015 10:47


In sfarsit o abordare serioasa si cu rezultate multumitoare :)

dragos.n
10 Ian 2015 11:59


Nu cred ca este locul acela. Ci undeva mai spre est-sud-est, cu vreo 15km. Spun asta pentru ca daca ar fi fost asa, eu nu as fi vazut bolidul. Ar fi fost la vreo 30 de grade Nord-Est. Ori eu am in fata ferestrei de unde l-am vazut doua blocuri turn, apropiate la 22grade, si nu am vedere decat de la 35grade Nord-Est pana la 57 grade Nord-Est. Ca sa vad la 30grade Nord-Est, ar trebui sa ies din apartament, sa ma duc la vecini.

Ori eu am vazut bolidul cand s-a stins, la vreo 3-4 grade fata de marginea blocului din stanga, deci cam la 38-39 grade Nord-Est, avand astfel un foarte bun punct de reper lateral.

Pe imaginea de mai jos, linia rosie este linia de 35 grade, maximul vederii spre Nord, iar cu galben linia de 30 grade.

pcris
10 Ian 2015 14:05


Dara meteoroidului vazuta  din SE tarii de la Eforie Sud. 
https://www.facebook.com/video.php?v=10152634520333379
Este data si orientarea camerei ce a surprins imaginile.

ovidiuv
10 Ian 2015 15:37


Felicitari pentru discutiile pe aceasta lista, lider in acest subiect!! 

Ca sa incepeti sa calculati traiectoria si poate orbita (care-i cea mai importanta ca posibil link cu curentii de meteori, cometele si asteroizii NEA cunoscuti), cel mai simplu cred ca ar fi sa cereti respectivilor proprietari de camere sa filmeze in orice noapte senina cu camera nemiscata (exact in aceeasi pozitie ca in 7 ian) in care sa se vada la o anumita ora cateva (macar 2-3) stele sau planete. 

"Suprapunand" apoi cele doua imagini, veti putea calcula foarte simplu si destul de exact coordonatele astronomice RA si DEC ale capetelor vizibile ale traiectoriei, dare si cele geodezice (azimut, inaltime) necesare pentru triangulatie si stabilirea locului exploziei (deasupra carei localitati a explodat, necesara pentru eventuala cautare la sol). 

Am primit si-un raspuns pe tema asta de la un lider mondial in meteori, il reproduc aici:

---

Ovidiu,

Have any meteorites been found? If so, it is worthwhile to pursue an effort to get an accurate preatmospheric orbit. 

IMPORTANT AICI: 

For that, you need to ask amateur astronomers to take star background images from the position of the video cameras that filmed the reentry. Put the camera at the same spot, then expose for a second or so at high ISO, with the same scene as in the photograph. If you are one meter off in choosing the position of the camera, then that will negatively affect the outcome, so precision is key. 


If meteorites have not been found, infrasound data can help determine the kinetic energy of the event, but doesn't help much with getting an accurate orbit. Look for Doppler weather data to see if the falling stones were detected. That is the best guide on where to look, short of determining the trajectory. Good luck!

Peter Jenniskens

----

auriga
10 Ian 2015 16:28


eu cred ca as putea sa vorbesc cu cei de la firma de securitate din Cluj daca ma lasa sa iau niste imagini din aceeasi locatie.

pcris
10 Ian 2015 18:29


Simularea arata o https://www.youtube.com/watch?v=55mqOcg1uvs traiectorie abrupta, inclinata la 45-5o degrade cu orizontala ?

dragos.n
10 Ian 2015 18:37


Simularea asta, ca si cealalta, ne cam arata cat de grabiti sunt cei de la observator, sa faca un filmulet cat mai scurt cu putinta, de parca incarcarea pe youtube ar fi pe bani. Nu poti sa determini mai nimic cu precizie privind-o, ca o tot misca de colo-colo.

pcris
10 Ian 2015 19:13


Aveti dreptate nu prea se intelege din simulare... Directia bolidului imi pare sa mearga undeva intre  locul exploziei si Onesti-Adjud cred.

pcris
10 Ian 2015 20:57


Inca una https://www.youtube.com/watch?v=tpB_3WmbGpc  foarte buna filmarea. Oare poate fi si folosita? Exista repere dar masina este in miscare.

auriga
10 Ian 2015 23:57


Inca un set de 7 filmari Lipia/Ilfov: https://www.youtube.com/watch?v=IR3GdZQbbaU&list=PLavZb-NKZQyWTQE4HB2o8-rvvsej9ZANf&index=1

nobody
11 Ian 2015 01:08


Apropo de Google Earth, din experienta spun, hartile de acolo au erori/tolerante destul de mari de calibrare la nivel topografic. Iar pozele suprapuse din "satelit" sunt de fapt poze aeriene realizate din diferite unghiuri care introduc inevitabil erori de perspectiva, plus cele de "potrivire".

O alta sursa majora de eroare este estimarea vizuala, mai ales din memorie, a unghiurilor mici, fara instrumente ajutatoare, chiar si pentru un ochi antrenat.
Si camerele de supraveghere sunt supuse erorilor geometrice. In general acestea sunt "wide field", iar obiectivele introduc distorsiuni semnificative ale campului. Si de aceea este importanta calibrarea lor dupa stele, chiar si ulterioara, dupa cum spunea si Ovidiu Vaduvescu.
Inregistrarile mai trebuie sincronizate bine si in timp, avand in vedere viteza unghiulara reltiv mare, cat si diferentele de proiectie a traiectoriei tridimensionale.  

Pe urma, la triangulatia la distante mari, de ordinul sutelor de km, trebuie luata in calcul si curbura Pamantului, unghiurile reale atat pe azimut, cat si pe elevatie, si aplicata o geometrie sferica, nu plana. Asta, in ideea ca explozia s-a produs la o altitudine relativ necunoscuta. Eventual pus totul pe o harta topografica mai precisa, intr-un program GIS, daca se folosesc repere terestre.

Chiar daca erorile mentionate par a fi mici, ele se acumuleaza in lant si se amplifica cu distanta/timpul daca sunt ignorate.
Parerea mea umila este ca doar de aici se poate vorbi despre o abordare mai serioasa pentru a afla pozitia in spatiu a exploziei/fragmentarii.
Daca gresec cu ceva, va rog sa ma corectati.

pcris
11 Ian 2015 03:09


https://www.youtube.com/watch?v=VeReSZZo78c Observati in Barlad cum umbrele doar se lungesc putin si nu se deplaseaza lateral. Deci Impactul cred ca ar trebui sa fie intre locul deasupra caruia a fost focarul exploziei si zona Barladului, .

Doru Dragan
11 Ian 2015 08:55


@nobody: nu gresesti cu nimic :) Eu nu am sustinut ca e usor. Eu doar am spus ca sunt date (filmulete) foarte multe si ca s-ar putea face daca cineva se straduieste foarte tare. Avand in vedere ca (asa cum s-a vazut si la Celiabinsk) dupa astfel de fenomene apar o gramada de fimari, poate ar fi interesant de facut un program care sa faca toate determinarile necesare, mai ales ca subiectul este de interes maxim la nivel global.

Kirk Spock
11 Ian 2015 10:04


Inca una https://www.youtube.com/watch?v=tpB_3WmbGpc  foarte buna filmarea. Oare poate fi si folosita? Exista repere dar masina este in miscare.
M-a facut sa zambesc inregistrarea, din doua motive: locatia (Las Fierbinti, "ba, ejnebun?") si ce frana a pus baiatu' de la volan. Cam ciudat sa ti se intample asa ceva imediat ce ai pornit la drum, nu?
Serios acuma, filmarea e intradevar foarte buna, iar faptul ca masina e in miscare nu ar trebui sa fie o problema, pentru ca mergea in linie dreapta, deci unghiul de filmare a bolidului practic nu s-a modificat.

pcris
11 Ian 2015 11:32


imi pare f. greu de crezut sa fie un fals asa bine realizat.

Kirk Spock
11 Ian 2015 12:56


Nici eu nu cred ca e un fals. Am vrut doar sa spun ca omul s-a speriat destul de tare de a pus frana aia. Cine stie ce-o fi fost in mintea lui in prima secunda, cand a vazut ce lumina uriasa se aprinde in spatele lui, aproape imediat ce a pornit motorul masinii...

ovidiuv
11 Ian 2015 13:32


https://www.youtube.com/watch?v=VeReSZZo78c Observati in Barlad cum umbrele doar se lungesc putin si nu se deplaseaza lateral. Deci Impactul cred ca ar trebui sa fie intre locul deasupra caruia a fost focarul exploziei si zona Barladului, .

Banuiesc ce-ai vrut sa zici, dar nu e prea clara formularea. 

Din aceasta inregistarare (partea a doua in care apare statuia si umbra ei la flash) se poate calcula simplu inaltimea deasupra orizontului (vreo 30 de grade cred), cu formula simpla: 

tan(inaltimea statuiei / lungimea umbrei la flash)

Ar fi important de stiut daca la Barlad s-a auzit sau nu zgomotul exploziei? 

Repet, si aceste inregistrari "in jos" dar care arata umbre (care se pot masura usor) ale obiectelor cunoscute (care iarasi se pot masura) sunt foarte utile in acest puzzle. 

Faptul ca practic nu se modifica umbra statuiei sugereaza de fapt ca meteorul se indrepta aproape catre Barlad, nu?! (interesanta cred si aceasta noutate)!

pcris
11 Ian 2015 13:57


Da. Am vrut sa zic ca Barladul cam pare pe directia proiectiei traiectoriei bolidului, umbra doar alungindu-se. S-ar putea face niste masuratori la fata locului, de unghiuri... Si similar in alte 1-2 locatii si ar ajuta la stabilirea locului unde a explodat obiectul cu destula exactitate.  Cred ca calculele sunt complexe tinand cont si de refractie in in straturile atmosferei. Unghiul de inclinare fiind se pare abrupt macar la 45 de grade este probabil ca ramasite ar trebui cautate pe la jumatatea distantei si chiar mai aproape de focar decat de Barlad.

pcris
11 Ian 2015 14:59


 Barladul cam pare pe directia proiectiei traiectoriei bolidului, umbra doar alungindu-se. S-ar putea face niste masuratori la fata locului, de unghiuri... Si similar in alte 1-2 locatii si ar ajuta la stabilirea locului unde a explodat obiectul cu destula exactitate.  Cred ca calculele sunt complexe tinand cont si de refractie in in straturile atmosferei. Unghiul de inclinare fiind se pare abrupt macar la 45 de grade este probabil ca ramasite ar trebui cautate pe la jumatatea distantei si chiar mai aproape de focar decat de Barlad.Intradevar sunt de mare ajutor umbrele. Iata si o confirmare ale celor de la Observatorul Astronomic Urseanu:
"Analiza imaginilor din Barlad (bazata pe lungimea umbrelor), coroborata cu imaginile video din Bucuresti si Eforie, plaseaza explozia meteoroidului la 42,5 km inaltime. Nu este o inaltime finala, insa ne arata ordinul de marime, intr-o prima aproximatie, bazat pe calcule de la sol."

Kirk Spock
11 Ian 2015 21:01


Incet incet discutia pare ca se deplaseaza spre gasirea eventualelor bucati de metorit, ceea ce cred ca e un lucru bun...
Poate daca eram intr-o tara mai interesata de subiect, cineva s-ar fi gandit sa deplaseze un elicopter la joasa inaltime in zona Vrancea-Barlad. Tinand cont ca (inca) e zapada acolo, o sansa cat de mica de a observa ceva ar fi existat. Dar cine sa o faca?
Asa, treptat-treptat urmele "proaspete" se vor sterge si vom afla, in cel ma bun caz, ca vor fi gasiti, mai prin primavara, niscai "bolovani" suspecti de catre ceva podgoreni dintre Panciu si Odobesti sau pescari pe malul Siretului. :D

dragos.n
11 Ian 2015 21:23


O drona ar fi buna. Dar pentru asta ar trebui sa se faca intai o determinare cat mai buna a traiectoriei, pe baza tuturor surselor disponibile, nu pe 2 filmulete si gata. Plus determinarea vitezei, o analiza balistica, pentru traiectoria din atmosfera, etc. Asa, sa cauti pe sute de km patrati, niste eventuale fragmente, e iluzoriu. 

Dupa cum arata finalul traiectoriei, eu cred ca sunt ceva fragmente la sol. Poate chiar si de cateva kg, dar asta e doar o opinie.

O alta posibilitate ar fi sa anunte Pro TV-ul, ca sunt bucati de meteorit la sol, care pot valora chiar si cateva sute, sau mii de euro, si toata Vrancea si zona invecinata, ar fi intr-o cautare. :lol:

pcris
11 Ian 2015 22:11


Felicitari pentru discutiile pe aceasta lista, lider in acest subiect!! 
Ca sa incepeti sa calculati traiectoria si poate orbita (care-i cea mai importanta ca posibil link cu curentii de meteori, cometele si asteroizii NEA cunoscuti), cel mai simplu cred ca ar fi sa cereti respectivilor proprietari de camere sa filmeze in orice noapte senina cu camera nemiscata (exact in aceeasi pozitie ca in 7 ian) in care sa se vada la o anumita ora cateva (macar 2-3) stele sau planete. 
"Suprapunand" apoi cele doua imagini, veti putea calcula foarte simplu si destul de exact coordonatele astronomice RA si DEC ale capetelor vizibile ale traiectoriei, dare si cele geodezice (azimut, inaltime) necesare pentru triangulatie si stabilirea locului exploziei (deasupra carei localitati a explodat, necesara pentru eventuala cautare la sol). 
---- Am inteles ca, camerele de supraveghere au senzor slab ce nu pot inregistra imaginile stelelor. Intre membrii forumului am vazut si specialisti in fotografie. Ar putea fi inlocuita camera respectiva cu un aparat DSRL... poate.

pcris
11 Ian 2015 22:21


  Panciu si Odobesti sau pescari pe malul Siretului. :D Si eu am aceeasi presimtire ca undeva in zona Odobesti, Panciu ar fi locul central de  cautat ceva.

dragos.n
11 Ian 2015 22:22


Camerele de supraveghere sunt in general pe infrarosu, si cu expunerea adaptata pentru conditii de noapte. De asta, multe camere au fost ''orbite'' de flashul bolidului. si la fel s-ar intampla si cu un DSLR. Asta ca sa nu mai vorbim de pretul camerei, si mai ales al unui obiectiv ultra-wide.

In plus, daca ele au in fata ceva mult mai luminos decat cerul noptii, cum ar fi o alee de beton luminata de un bec, chiar daca becul nu ar fi in raza obiectivului, tot nu ar inregistra stele.

Pe de alta parte, stiu ca era mare activitate intr-o perioada, sa se faca retea de urmarire video pt meteori, si parca erau unele instalate deja. Nu aud (vad) nimic din directia aia.

pcris
11 Ian 2015 22:30


Dl. dragos.n, cata autonomie o avea o drona si cine are si le folosi la cautare?

dragos.n
11 Ian 2015 22:35


1. Sunt multe tipuri de drone. Astea de amatori au cam 10-15 minute.

2. Nu stiu

3. Nu stiu, si asa mai departe.

pcris
11 Ian 2015 22:39


Camerele de supraveghere sunt in general pe infrarosu, si cu expunerea adaptata pentru conditii de noapte. De asta, multe camere au fost ''orbite'' de flashul bolidului. si la fel s-ar intampla si cu un DSLR. Asta ca sa nu mai vorbim de pretul camerei, si mai ales al unui obiectiv ultra-wide.
In plus, daca ele au in fata ceva mult mai luminos decat cerul noptii, cum ar fi o alee de beton luminata de un bec, chiar daca becul nu ar fi in raza obiectivului, tot nu ar inregistra stele.
Pe de alta parte, stiu ca era mare activitate intr-o perioada, sa se faca retea de urmarire video pt meteori, si parca erau unele instalate deja. Nu aud (vad) nimic din directia aia. 
-Eu deja caut o camera sa o pun in balcon spre cer. :D
-Ma refeream la procedura ce o indicase Ovidiuv, cea cu expunerea ulterioara ca sa fie pozate 1-2 stele pentru determinarea pozitiei bolidului, si ma gandeam ca oricum nu ar putea fi inregistrate stele cu camera de supraveghere...

Kirk Spock
11 Ian 2015 22:47


Inca o inregistrare excelenta:
https://www.facebook.com/video.php?v=761394203915350
Am verificat pe google earth, camera e indreptata spre SE.

pcris
11 Ian 2015 23:00


Excelenta asta din Harghita. Si camera inregistra si sunet! 
Inca mai apar. :)

auriga
12 Ian 2015 00:30


Intr-adevar, excelenta si aceasta inregistrare.

O prima retea de supraveghere de meteori romaneasca numita ROVIMEN (are si un mic site creat de Lucian Curelaru: http://rovimen.worpress.com ) exista deja insa e doar la inceput, singura camera activa in noaptea de 7 ianuarie a fost a lui racostru indreptata insa in directie opusa, spre NNV).


Acest bolid a aparut relativ aproape de cel din 2008 ce nu a fost surprins de nici o camera dar intamplator unul din fragmente a cazut in curtea unui cetatean in Plescoi/Buzau. aflat acum la UBB Cluj.
http://www.astrophoto.ro/tmp/meteorites/plescoi1.jpg
http://www.astrophoto.ro/tmp/meteorites/plescoi3.jpg
http://www.astrophoto.ro/tmp/meteorites/plescoi4.jpg

De data asta desi a fost inregistrat de un numar foarte mare de camere cred ca sansele de a fi recuperat ceva (in caz ca a produs ceva) sunt minime mai ales dupa topirea zapezii.

dragos.n
12 Ian 2015 00:51


Cele mai bune date care s-ar putea obtine, ar fi de la radarele anti-balistice ale americanilor, ca alea prind si ce zboara la inaltimi foarte mari. Daca nu ma insel, radarele americane sunt pe undeva pe la noi.

racostru
12 Ian 2015 09:45


Pentru ca Romani prea de&#537;tep&#539;i se pare ca nu avem, orbita si traiectoria a fost calculata de un grup format din polonezi, cehi, slovaci si ucraineni la care am ajutat si eu cu datele colectate. Doua statii de monitorizare au suprins bolidul. Pe baza datelor de la cele doua statii si de la camerele de supraveghere s-a calculat si rafinat traiectoria si orbita.

Va pot zice ca e diferita putin de ceea ce s-a presupus. Din pacate calculul e parte a unei lucrari care va fi publicata probabil si in jurnalul IMO din aceasta cauza nu pot face detaliile si imaginile publice.

Se cunoaste si locul unde ar fi putut ajuns eventualele fragmente. Intr-o bucata sigur nu a ramas :)

skyhawk
12 Ian 2015 11:53


-Eu deja caut o camera sa o pun in balcon spre cer. :D
-Ma refeream la procedura ce o indicase Ovidiuv, cea cu expunerea ulterioara ca sa fie pozate 1-2 stele pentru determinarea pozitiei bolidului, si ma gandeam ca oricum nu ar putea fi inregistrate stele cu camera de supraveghere...

Si care e cea mai buna camera potrivita pentru asa ceva? Ma refer la ceva cat mai ieftin si bun.

auriga
12 Ian 2015 15:16


Exista destula informatie pe forum la rubrica Video astronomie pentru cine e interesat.


O lista mare de videoclipuri aici: http://lunarmeteoritehunters.blogspot.ro/2015/01/bucharest-romania-bolide-meteor.html


Cine poate ajunge in zona uneia dintre camerele ce au surprins bine evenimentul si doreste sa se implice il poate contacta pe Vali Grigore, presedintele SARM, la adresa sarm.ro@gmail.com sau tel. 0722 829034. Sau mai poate astepta cativa ani sa scoata 30$ pentru downloadul unui pdf.

De camera de la firma de pe str. Campul Painii din Cluj ma ocup eu.

pcris
12 Ian 2015 17:25


https://www.youtube.com/watch?v=Z8lm0qBqJzM Ar fi interesanta imaginea originala. Se vede foarte bine traiectoria. Oare tot din Bucuresti?

Dl. Auriga se poate face inregistrarea stelelor cu alt aparat de calitate? Daca nu este exact pozitionat aparatul in acelasi loc si tinand cont ca optica este probabil diferita, asta nu va crea mari erori de determinare?

dragos.n
12 Ian 2015 17:31


Trebuie sa fie acelasi aparat, cu acelasi obiectiv, pentru ca fiecare are caracteristicile lui. Si fix in acelasi loc. O eroare de doar un grad la distante de zeci de km inseamna mult.

pcris
12 Ian 2015 17:33


Si au capacitatea camerele alea sa prinda stele? Am inteles ca le trebuie senzor de zeci sau sute de ori mai sensibil?

pcris
12 Ian 2015 19:19


Mie asa grosier uitandu-ma la traiectorie din diferite unghiuri ce au fost filmate imi pare ca zona de impact ar fi centrata in zona Vidra-Panciu. 
Nu ma injurati... este doar o parere. :D

2SKY
12 Ian 2015 19:37


5 natiuni 1 singur calcul nu e prea mult ?. "Secretul" inclusiv locul , ramasitelor il au toti ? .

pcris
12 Ian 2015 20:11


Va pot zice ca e diferita putin de ceea ce s-a presupus. Din pacate calculul e parte a unei lucrari care va fi publicata probabil si in jurnalul IMO din aceasta cauza nu pot face detaliile si imaginile publice.
Se cunoaste si locul unde ar fi putut ajuns eventualele fragmente. Intr-o bucata sigur nu a ramas :) Problema locului este de cel mai mare interes acum. Ce are asta cu publicarea lucrarii stiintifice?

pcris
13 Ian 2015 03:25


https://www.youtube.com/watch?v=lFmzMPm_uu8 Traiectorie ...loc?

https://www.youtube.com/watch?v=hP_wJhadK_k Traiectoria intreaga ! Serbia, :)

auriga
13 Ian 2015 09:43


Si au capacitatea camerele alea sa prinda stele? Am inteles ca le trebuie senzor de zeci sau sute de ori mai sensibil?

Pt. statiile meteo sunt folosite camere cctv mai sensibile, de obicei Watec 902H2 (ccd 1/2" sony icx 429AK, 0.0001lux la f:1.4) Initial camerele se calibreaza de un soft luand mai multe cadre si stackandu-le pentru a ajunge la o magnitudine mai mare. Aici este manualul de instalare a unei statii CAMS (cams.seti.org) unde gasiti toate detaliile http://cams.seti.org/SingleCAMSmanual.pdf

Un exemplu facut de mine prin telescopul de 30cm (afectat de luna) la M52, cu watec 902H2:
1 cadru (1/50s) http://www.astrophoto.ro/tmp/watec/m52.jpg
28 cadre stackate http://www.astrophoto.ro/tmp/watec/m52_stack28frames.jpg

Exemplu de meteor: https://www.youtube.com/watch?v=uPsmuXDktqw
Un exemplu de sprite capturat cu watec 902h2 https://www.youtube.com/watch?v=aXtALdQFpDk
Exemplu de ocultatie asteroid (incercati cu alta camera astro acelasi lucru): https://www.youtube.com/watch?v=wh7lerr0pMM

ovidiuv
13 Ian 2015 13:26



https://www.youtube.com/watch?v=hP_wJhadK_k Traiectoria intreaga ! Serbia, :)

Fantastic, daca s-a vazut tocmai din Serbia! 

Din asta (daca se stie exact distanta dintre acea locatie din Serbia si "zona zero" sa-i zicem din Vrancea unde s-a auzit la noi bubuitura, ar trebui sa rezulte usor inaltimea minima la care a avut loc explozia (chiar finalul exploziei), folosind ca "martor" curbura Pamantului. 

Probabil se poate face usor calculul asta, daca are cineva ceva timp, din pacate eu nu am acum, desi urmaresc cu interes subiectul.. 

Si personal nu prea am incredere in stirea ca i s-a calculat deja traiectoria, si ca va fi publicata, suntem inca in faza de culegere si analiza de date.. deci va incurajez sa continuati eforturile din Romania, "zona zero", cea mai importanta!

UPDATE (20 min dupa primul meu mesaj): Observand pe camera din Serbia ca locul exploziei finale are loc aproape de orizont, am estimat inaltimea deasupra Pamantului ("ziona zero" Vrancea?) la care a avut loc explozia finala. 

Am schitat acum pe hartie Pamantul ca un cerc (cu centrul in O), undeva deasupra "zona zero" Vrancea (V), putin deasupra ei locul exploziei bolidului (B) iar putin mai la stanga pe cerc camera din Serbia (S). 

Cunoscand raza Pamantului OV=OS=6500km si aproximand distanta SB cu 500km (egala cu distanta dintre Vrancea si locul din Serbia, SV) din triunghiul dreptunghic OSB rezulta imediat OB=SQRT(OS^2+SB^2)=6520km.

Daca locatia din Serbia este la 500km distanta de Vrancea (aproximata ca "zona zero"), rezulta 
ca explozia finala a avut loc la min 20km deasupra Vrancei. Banuiesc ca s-ar putea rafina calculul  cunoscand locatia exacta din Serbia dar si unghiul (foarte mic) fata de orizont al exploziei finale.

UPDATE (45 min dupa): poate cineva rafina calculul meu folosind coords locului din Serbia? Atasez si figura mea, la care puteti adauga si o toleranta de vreo 1-2 grade cred deasupra orizontului pt explozia finala (punctul terminus al bolidului).

pcris
13 Ian 2015 14:02


https://www.youtube.com/watch?v=hP_wJhadK_k Traiectoria intreaga, 
Ovidiuv --> Locatia exacta din Serbia:  20° 07.40' E ; 45° 47.03' N

pcris
13 Ian 2015 21:19


Nici nu trebuie neaparat imaginile traiectoriei si chinul cu fotografii facute stelelor ulterior cu camerele alea atat de slabe... 

Sunt imagini destule cu umbre de stalpi de exemplu din tot felul de zone mai apropiate si chiar mai departate de focarul exploziei.  Daca s-ar masura unghiul si lungimea umbrei la momentul exploziei din cat mai multe locuri din acestea ca sa se micsoreze erorile, s-ar afla toate coordonatele ei si inaltimea la care sa produs. Si panta traiectoriei s-ar calcula masurand iar umbra la un interval fixat de 1 sau 2 s de momentul exploziei. Chestie de geometrie elementara.

Eu am deja o arhiva de zeci ai zeci de imagini filmate cu umbre in miscare de stalpi, case si alte obiecte. 
Oare in zonele respective nu ar putea exista oameni ce pot face aceste determinari?

pcris
14 Ian 2015 16:14


Pentru cine doreste si are timp:
Iata o serie de imagini filmate din diferite zone:
Sunt multe ceva mai recente unele din ultimele 1-3 zile, inclusiv au aparut si noi cu traiectoria filmata:

https://www.youtube.com/watch?v=R0yD7GNzO7k Bujoreni Valcea
http://canal3.md/ro/news/explozie-de-lumina-in-noaptea-de-craciun-un-meteor-a-explodat-pe-cerul-moldovei
https://www.youtube.com/watch?v=9CaPA6g9jIY Cimislia R. Moldova
https://www.youtube.com/watch?v=4LtNv-PuDw4 Bucuresti
https://www.youtube.com/watch?v=tpB_3WmbGpct Fierbinti Ialomita
https://www.youtube.com/watch?v=IR3GdZQbbaU&list=PLavZb-NKZQyWTQE4HB2o8-rvvsej9ZANf&index=1 Lipia Ilfov
https://www.youtube.com/watch?v=VeReSZZo78c Barlad (umbra se misca 
foarte putin) 
http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588812234-un-cometa-a-trecut-noaptea-trecuta-deasupra-vrancei.html
https://www.youtube.com/watch?v=AgAB4F7q-OY umbre Buzau
https://www.youtube.com/watch?v=ZNfM9bYKa_I nor Braila
https://www.youtube.com/watch?v=9FH5EENotpg umbre Buzau
https://www.youtube.com/watch?v=7D9kpz8KtIk Buzau ?
https://www.youtube.com/watch?v=9FH5EENotpg umbre Buzau
https://www.youtube.com/watch?v=xdSe8Lfq9MI umbre Smeeni Buzau
https://www.youtube.com/watch?v=HOdWYsOxrOo
https://www.youtube.com/watch?v=kUoP2i8LTIg umbre Buzau cu identificare locuri
https://www.youtube.com/watch?v=1CsCqPob18E Dej?
https://www.youtube.com/watch?v=8FT2siwRh3o Bucuresti 
https://www.youtube.com/watch?v=_hgIX_QmwLw
https://www.youtube.com/watch?v=fn-oQkNY1gI R. Moldova
https://www.facebook.com/video.php?v=761394203915350&pnref=story  Heveder, Harghita. Si camera inregistreaza si sunet.
https://www.youtube.com/watch?v=WdVfyUgdfBA&hd=1 umbre Campulung Moldovenesc
https://www.youtube.com/watch?v=204qlct1ga8 Radauti
https://www.youtube.com/watch?v=NLeKJHRZr5Q umbre Moinesti
https://www.youtube.com/watch?v=Gh6N2Y5rLxQ umbre Traiectorie 
https://www.youtube.com/watch?v=Z8lm0qBqJzM traiectorie
https://www.youtube.com/watch?v=BTovtgsEw6A umbre Brasov
https://www.youtube.com/watch?v=8hvOYq6ZMDE umbre
https://www.youtube.com/watch?v=jgRR2tahJPI umbre
https://www.youtube.com/watch?v=lFmzMPm_uu8 Traiectorie Budeasa Arges
https://www.youtube.com/watch?v=3M3BmAO3cgk Moinesti umbre
https://www.youtube.com/watch?v=hP_wJhadK_k Traiectoria intreaga Serbia
 20° 07.40' E
 45° 47.03' N
https://www.youtube.com/watch?v=5RH8CDOurio&list=PLavZb-NKZQyWTQE4HB2o8-rvvsej9ZANf lipia ilfov 7camere
https://www.youtube.com/watch?v=BnkcAqcnWZ4 umbre
https://www.youtube.com/watch?v=S5YCS7PUJDE umbre Bucuresti
https://www.youtube.com/watch?v=S5YCS7PUJDE
https://www.youtube.com/watch?v=jJ2eDurVgk0 traiectorie cluj
https://www.youtube.com/watch?v=G5jEWyX7q8c traiectorie AlbaIulia
https://www.youtube.com/watch?v=brqdqyStofc Baltita PH
https://www.youtube.com/watch?v=Urx8cziDYUE Baltita PH
https://www.youtube.com/watch?v=Gh6N2Y5rLxQ traiectorie loc?
https://www.youtube.com/watch?v=BnkcAqcnWZ4 umbre loc?
https://www.youtube.com/watch?v=hsg4M31w68c umbre loc?
https://www.youtube.com/watch?v=mgu2FrQ8I2c umbre loc?
https://www.youtube.com/watch?v=k7YugNmuHEM Baia Mare
https://www.youtube.com/watch?v=lKXX9HUZTD0 traiectorie Iasi
https://www.youtube.com/watch?v=97sargVLW7c umbre Tg.Mures
https://www.youtube.com/watch?v=Q_aOfsz-Ia4

https://www.youtube.com/watch?v=1i63b_XjHws Filipestii de Padure *
https://www.youtube.com/watch?v=mgu2FrQ8I2c Berca Buzau 
https://www.youtube.com/watch?v=fn-oQkNY1gI Banesti R. Moldova umbre
https://www.youtube.com/watch?v=oRVgzPc1I0E traiectorie loc?
https://www.youtube.com/watch?v=equx2xvdK2I Pascani
https://www.youtube.com/watch?v=J94ph1auE_s R. Moldova traiectorie
https://www.youtube.com/watch?v=rGNkVxAT5co umbre Dumitresti Vrancea *

dragos.n
14 Ian 2015 16:33


pcris, ai facut o treaba foarte buna, ca ai adunat toate aceste resurse video la un loc. Ar trebui sa fie de folos.

pcris
14 Ian 2015 16:56


Si mai am ceva dar nu le-am sistematizat. O sa incerc azi.

dragos.n
14 Ian 2015 17:48


Pe filmarea Baltita camera 1 avem un bun reper. Umbra portii de fotbal pe teren, la secunda 43 a filmarii. Se vede si umbra barei laterale, si a celei transversale. Se mai vede si umbra unui copacel spre ce pare a fi o groapa in drum.

Nu stiu daca filmarea asta e in lista lui pcris, ca nu am timp acum sa le vad pe toate, asa ca o pun aici.

@pcris, daca nu e, adaug-o tu la lista.

https://www.youtube.com/watch?v=brqdqyStofc

pcris
14 Ian 2015 18:18


Pe filmarea Baltita camera 1 avem un bun reper. Umbra portii de fotbal pe teren, la secunda 43 a filmarii. Se vede si umbra barei laterale, si a celei transversale. Se mai vede si umbra unui copacel spre ce pare a fi o groapa in drum.
https://www.youtube.com/watch?v=brqdqyStofc O bag in lista. acum.  Si de pe camera 2 https://www.youtube.com/watch?v=Urx8cziDYUE se vede ca este cam pe directia traiectoriei, aproape la fel ca in Barlad https://www.youtube.com/watch?v=VeReSZZo78c pentru ca umbrele se prelungesc dar se misca putin lateral.

pcris
14 Ian 2015 20:47


INTERESANT! La Filipestii de Padure mai la nord de baltita https://www.youtube.com/watch?v=1i63b_XjHws in imaginile cu miscarea umbrei trunchiurilor verticale ale pomilor si peretelui casei se vede iar ca umbrele se lungesc mult dar.... nu se misca lateral  sesizabil ! La Baltita (cu camera 2) https://www.youtube.com/watch?v=Urx8cziDYUE se vede o alungire puternica si doar o miscare foarte usoara usoara spre stanga umbrelor. Deci Filipestii de Padure sunt chiar aproape sub directia pe care s-a dplasat meteoritul. :)  
Cel mai apropiat de realitate din comportamentul umbrelor ar fi directia Filipestii de padure - Barlad cred. Ce parere aveti?

dragos.n
14 Ian 2015 21:50


O sa incerc sa le downloadez pe cele reprezentative, si sa le derulez cadru cu cadru. Cand o sa am timp, Poate maine.

La Filipesti pare ca e foarte aproape de directie.

Daca as avea masina m-as duce pana la Baltita, ca acolo se pot face masuratori destul de precise.

pcris
14 Ian 2015 23:18


Bune ar fi niste masuratori de umbre facute in zonele apropiate exploziei. La Buzau in comuna Berca de exemplu https://www.youtube.com/watch?v=mgu2FrQ8I2c Umbra stalpului din imagine.

catalin dumitru
15 Ian 2015 13:53


Ma scoate din pepeni luminozitatea extraordinara. Practic a luminat ca pe timp de zi totul pe o raza de cel putin 500 km . Parca a fost detonata o mini incarcatura nucleara .
 Poate cineva a inregistrat un PEM ?  :twisted:

skyhawk
15 Ian 2015 19:46


Luminozitatea mare o fi avand legatura si cu materialul din care o fi fost facut ?

Erwin
15 Ian 2015 20:09


Ar trebui cercetat &#537;i dacă radioamatorii au înregistrat ceva, sunt cei care se ocupă de meteor-scatter = reflexii radio pe dârele de ionizare. O fi avut materiale care în contact cu aerul &#537;i la temperatura mare generată de frecare reac&#539;ionează puternic.

nobody
15 Ian 2015 23:23


La obiecte mai mari de cativa centimetri, la viteze hipersonice, este vorba de presiune aerodinamica combinata cu forta si temperatura rezultata din aceasta compresie, nu atat de frecare.
Iar "explozia" nu este o explozie obisnuita, ci o serie de fragmentari explozive.

achy1978
25 Ian 2015 23:21


Salut,

Astazi mi-am data seama ca am avut un decalaj destul de mare intre ora oficiala si ora DVR-ului meu, fapt pentru care am inceput sa caut imagini cu bolidul si ... am gasit pe una din camere o secventa de cateva secunde.

https://www.youtube.com/watch?v=PNg4wzyLjNI&feature=youtu.be

Pentru a nu crea confuzii, am preferat sa acopar ora afisata de sistem. 

Mentionez ca acestea sunt camere de supraveghere si deci, nu extrem de sensibile.

Spor!

Marian

auriga
26 Ian 2015 00:18


excelent marian, poate reusim o calibrare cu camera ta!
La Cluj din motive de vreme inca intarzie, dar se pare ca se va face pana la urma.

2SKY
26 Ian 2015 01:28


Nu as vrea sa descurajez echipa ,(cei interesati) dar eu in ziua caderi meteoritului , am auzit ca ar fi unul de pina la 2 metri . Ma intreb nu cumva satenii ...... (localnici) ascund ceva ? . Nu transpira nici o vorba ,la atita timp dupa . Daca intervenea armata , cum este normal , cred ca demult aveam si (imposibilul de aflat). (Eu tin totusi cu eventualul posesor de fragmente ).

Erwin
26 Ian 2015 02:12


Dacă a căzut ceva sigur a căzut în Ucraina pentru că la Ia&#537;i a fost văzut trecând în zbor. Faptul că s-a văzut din zona Lugojului arată că a fost foarte sus.

Kirk Spock
26 Ian 2015 09:52


A zburat PE DEASUPRA Iasului?!? E prima oara cand aud de asa ceva, desi am urmarit destul de atent relatarile si inregistrarile, inclusiv acest topic in totalitatea lui.
Cand toata lumea a cazut :D de acord ca pietroiul a explodat undeva deasupra Vrancei, cum naiba sa ajunga resturile in Ucraina? Aveau cumva motoare in trei trepte?

pcris
26 Ian 2015 10:57


Parerea mea cum am mai zis nu numai eu, urmarind traiectoria si umbrele din cateva zeci de locatii, este ca eventuale fragmente se gasesc centrate cred in zona ODOBESTI-PANCIU-MARASESTI , o aproximatie cam grosolana :) raspandite pe o arie probabil foarte mare. Axa de deplasare a fost dinspre Filipestii de Padure spre Barlad si explozia undeva aproape deasupra Lopatarilor. Daca explozia a fost la circa 40 km altitudine si inclinatia traiectoriei pare cam 45 de grade, Nu prea cred ca a ajuns ceva consistent pana dupa Barlad. Nici vorba De R. Moldova sau Ukraina. 
Am peste 20 de filmulete cu traiectoria filmate in diferite locuri si incerc acum sa le pun intr-unul singur. Inclusiv si Umbre care pot ajuta mult.

ovidiuv
27 Ian 2015 14:55


Din ce locatie a fost filmata??
(informatia si eventual directia e mult mai importanta decat ora)

dragos.n
27 Ian 2015 15:22


As vrea sa fac o avertizare in privinta utilizarii camerelor video de supraveghere. Nu numai ca au un camp deformat de lentilele din dotare, dar uneori sunt si descentrate, asa cum am putut testa cu o serie de camere ale unui prieten. Se poate ca un obiect aflat fix in fata lor sa apara in lateral. Deci utilizarea lor pentru masurarea unor pozitii pe cer este dificila, cel putin.

Cel mai bine este sa se suprapuna pozitia camerei, cu obiecte din teren, si cu pozitia cautata, dar pentru asta e nevoie de deplasare la fata locului.

Erwin
27 Ian 2015 23:55


Pcris, ai cumva mai multe filme în care se aude bine &#537;i sunetul exploziei? Domnul Dan &#536;elaru încă studiază fenomenul &#537;i lucrează la un proiect pentru supravegherea cerului în mod profesionist, cum există în SUA &#537;i alte &#539;ări. I-am dat link-urile de aici.

pcris
28 Ian 2015 10:10


Domnul Erwin am multe filmulete din care s-ar putea scoate cu multa precizie cred locatia exploziei principale a bolidului, dar sunt majoritatea fara coordonatele precise ale locului, si doar cel de la Magura cu sunet. Le mai sistematizez si mai pun linkurile ce le-am mai gasi.
Iata ceva precis intr-o inregistrare buna si de mare folos cred aici. 
Priviti umbra gardului in momentul exploziei principale https://www.youtube.com/watch?v=bQfGDyMmgUo Ce parere aveti ? Coordonatele sunt N46 15.228 E26 46.625 Iar vederea este spre terenul ala de handbal/basket ce apare pe harta google. Orientarea gardului este exact  spre locul exploziei. Este cineva din Onesti care ar putea stabili cu precizie orientarea gardului de sarma si unghiul umbrei?

pcris
28 Ian 2015 10:49


Din ce am observat in inregistrari in locurile unde umbra doar creste si nu se deplaseaza lateral in Filipestii de Padure si la primaria din Barlad din care rezulta directia deplasarii bolidului, Inregistrarea de la Onesti unde cunoastem exact locatia si se vede si pe harta orientarea, ar complecta si cu locul exact al exploziei. Sunt imagini cu umbre si de la Lopatari si alte zone apropiate ce le-am pus mai inainte in discutie aici Parerea mea doar folosind harta si imaginile este ca Bolidul a trecul peste Lopatari si a explodat deplasanu-se spre Vintileasca si Panciu. Explozia finala imi pare undeva dupa Vintileasca aproape deasupra zonei satului Mera... Poate nu am analizat bine totusi. Ce parere aveti!?

MariusP
28 Ian 2015 15:56


Coordonatele sunt N46 15.228 E26 46.625 Iar vederea este spre terenul ala de handbal/basket ce apare pe harta google. Orientarea gardului este exact  spre locul exploziei. Este cineva din Onesti care ar putea stabili cu precizie orientarea gardului de sarma si unghiul umbrei?
Daca Google Maps ofera coordonatele corecte, atunci camera e la: 46.253066 (46 15.18396) latitudine si 26.776914 (26 46.61484) longitudine, adica spre coltul sud-vestic al cladirii de langa terenul cu gard.
Tot de pe harta, capatul nordic al gardului pare spre azimut de 350 grade fata de capatul sudic. Iar dupa lungimea si directia umbrelor, cred ca nu gresesc prea mult daca estimez ca, fata de camera, meteorul a-nceput sa lumineze la Az = 195, Alt = 42 grade, iar explozia a avut loc la Az = 170, Alt = 38 grade.

pcris
28 Ian 2015 17:32


@MariusP, Asa cum spuneti imi pare si mie. In lipsa instrumentelor care sa dea determinari precise ochiul uman bate orice instrument, asa ca daca mai luam directia cea mai probabila Filipestii de Padure https://www.youtube.com/watch?v=1i63b_XjHws ( min1 si 18s ) - Barlad https://www.youtube.com/watch?v=VeReSZZo78c folosind comportamentul umbrelor inregistrate se poate ajunge la o aproximatie a locului deasupra caruia s-a produs explozia pana nu avem ceva mai bun.  :) Unghiul umbrei in momentul exploziei pare ca a fost sub 30 de grade, cam 24-25 de grade cu orizontala la Barlad. Deasupra zonei de SW a satului Mera cu aproximatie se intersecteaza cele doua directii din care este privita explozia ? De la locul acela ramasitele cad din ce am citit pe o traiectorie balistica acentuata spre verticala deoarece viteza scade imediat del la 30-35 la sub 1-2 km/s.
Editare: Am descoperit acum  locul exact al filmelor inregistrate https://www.youtube.com/watch?v=rGNkVxAT5co la Dumitresti 45°33'24.5"N 26°54'46.0"E  unde drumul este la Sud, orientat E-W. Comportamentul umbreelor arata cum bolidul apare dinspre W si explozia finala se produce in Nord de localitate. Nu imi dau seama exact de unghiul umbrei in acel moment dar imi pare intre 70-75 de grade. Daca explozia a fost la 40-42km altitudine asta inseamna ca explozia finala este cam la 11-15 km spre Notd de Dumitresti, adica doar putin la Sud de  Mera !? Cred ca asta confirma si ne apropiem deadevar. :)

ovidiuv
28 Ian 2015 19:57


As vrea sa fac o avertizare in privinta utilizarii camerelor video de supraveghere. Nu numai ca au un camp deformat de lentilele din dotare, dar uneori sunt si descentrate, asa cum am putut testa cu o serie de camere ale unui prieten. Se poate ca un obiect aflat fix in fata lor sa apara in lateral. Deci utilizarea lor pentru masurarea unor pozitii pe cer este dificila, cel putin.

Ca sa minimizeze erorile datorate acestor deformari de camp ale camerelor, cea mai simpla solutie este sa se foloseasca chiar imagini luate cu aceeasi camera (in caz ca exista, daca s-au salvat), chiar in nopti DIFERITE, in care apare Luna sau poate alta planeta sau stea mai stralucitoare, ale caror coordonate exacte se pot calcula din ora (chiar si aproximativa la cateva minute)!

auriga
28 Ian 2015 20:40


am calculat foarte aproximativ azimutul din Cluj ( 46°47'7.75"N,  23°36'41.39"E) catre punctul exploziei la 113 grade, inca nu a fost senin pentru a face poze cu stele. 

Camera e http://www.hikvision.com/UploadFile/image/2013030819460755901.pdf cu obiectiv de 4mm, destul de buna (0.01 lux la f:1.2), s-ar putea sa-l prinda pe Sirius, pot pune un frame grabber pe ea si trage cateva sute de frameuri, cu stack ar trebui sa apara.

pcris
28 Ian 2015 22:40


Dl. auriga, nu stiu daca veti putea determina din traiectoriile filmate care toate sunt si de la mare departare. Din umbre cum sunt cele de la Dumitresti https://www.youtube.com/watch?v=rGNkVxAT5co de care am vorbit mai sus, si care se afla aproape de epicentrul exploziei, rezulta cred clar ca explozia daca a fost la 40-42 km altitudine, a avut loc intre Mera si Dumitresti Vrancea undeva mai aproape de Mera decat de Dumitresti. Cam pe aici 45°42'41.5"N 26°57'52.3"E este o regiune impadurita numita Poiana Cristei.

Kirk Spock
29 Ian 2015 00:01


Si mai aproape pare a fi o arie protejata:
http://padureadalhauti.ro/

Erwin
29 Ian 2015 11:22


Când am fost în armată am avut o aplica&#539;ie în Poiana Cristei. Era să-&#537;i lase oasele unii pe-acolo, s-au rătăcit &#537;i au rămas fără apă multe ore... Dacă a fost a&#537;a de sus explozia nu cred că putea să cadă acolo ceva.

pcris
29 Ian 2015 12:04


Zona aia, ce am calculat-o din unghiul ce l-am estimat la 70-75 grade si orientarea umbrei de la Dumitresti care este singurul loc apropiat ce l-am putut localiza ieri cu exactitate, este perfect si pe directia exploziei vazuta din Onesti cat si pe directia de deplasare dedusa din umbre Sunt inca aproximari dar eu cred ca suntem pe aproape. Ramasite daca sunt mai mari decat nisipul si se pot gasi ar trebui sa cada probabil dupa locul ala de la Poiana Cristei poate ca spre Panciu - Marasest cred. Cele mai mari mai departe cele mai mici mai aproape de locul deasupra caruia a fost explozia. 

Onestiul este cam la 60 km departare in linie dreapta  de Poiana Cristei? De acolo se poate calcula la fel dar trebuie unghiul umbrei masurat cu precizie mai mare. Cu un unghi undeva pe la 35-36 de grade ar rezulta acelasi loc si de acolo.

dragos.n
29 Ian 2015 12:39


Avand in vedere durata foarte scurta a perioadei in care a ars, si estimarea dimensiunii la 1-2 metri, eu cred ca sunt multe bucati, si suficient de mari pentru a fi identificate cu usurinta, daca esti aproape de ele. Problema este cu gasirea pozitiei. Cazand de la 40 de km, probabil ca dispersia in teren este destul de mare. Sa nu uitam ca intr-unul din filme, par sa fie doua bucati, la ceva distanta una de alta. 

Cat priveste viteza, in faza finala, poate sa coboare la doar 250km/h. Deci o traiectorie puternic adusa spre verticala. Cred ca ne trebuie un artilerist, sa calculeze.

pcris
29 Ian 2015 13:21


Panta bolidului a fost abrupta la 40-45 de grade. Nu sunt departe fragmentele. Deja lucrurile devin mai complicat de stabilit dupa explozia finala si care a fost precedata de altele mai mici care or fi produs alte fragmente. In detalii care sunt mai greu de stabilit se pot ascunde surprize. Probabil dupa Mera -Poiana Carstei  incolo este locul fierbinte unde localnicii ar putea gasi in locuri cum ar fi acoperisuri de case sau alte locuri in care sar in ochi, bucati mai mici si mai mari.

MariusP
29 Ian 2015 15:58


Onestiul este cam la 60 km departare in linie dreapta  de Poiana Cristei? De acolo se poate calcula la fel dar trebuie unghiul umbrei masurat cu precizie mai mare. Cu un unghi undeva pe la 35-36 de grade ar rezulta acelasi loc si de acolo.
Distanta Onesti - Poiana Cristei este de 69.3 km de pe Google Maps.
Am recalculat altitudinea exploziei folosindu-ma de data asta de umbra cladirii unde este amplasata camera si de dimensiunile cladirii estimate de pe Google Street. Unghiul rezultat ar fi de 35 de grade.

pcris
29 Ian 2015 17:23


Ups ... Acum am vazut ca la Dumitresti unghiul facut de umbra la explozia finala este mai degraba de 59-60 de grade iar asta arunca locatia pentru o altitudine de 40-42km undeva mai departe la 25 km distanta spre N cam 15 grade E cred cum ar rezulta din orientarea umbrei spre drumul situat la sud de curte.  Asta arunca locul cautat mai sus in dreptul satului Mera spre est, spre Odobesti. 
Ar fi bine sa incerce si altii o analiza pe imaginile de acolo caci eu mai fac si unele aprecieri eronate chiar daca le descopar ulterior.

nobody
29 Ian 2015 17:45


Pentru a estima acceptabil dupa repere terestre, trebuie masuratori exacte la fata locului. Un 10% bagat din ochiometru insemna o deviere de 5-6 grade. Am invatat asta pe pielea mea cand cautam sateliti ce se balanganeau pe orbita. Dupa chinuri repetate, s-a lasat inevitabil cu teodolit.

Umbrele te pot fura foarte usor din cauza penumbrei, dar mai ales daca terenul nu este perfect plat si orizontal. Cand mai ai si zapada neregulata, repere la sol confuze, inexistente sau chiar disparute (topite), sansele de estimare corecta scad drastic. Umbrele, atat verticale, cat si orizontale, a unei cladiri sunt mult mai bune decat umbra unui obiect ascutit sau cu forme neregulate.

pcris
29 Ian 2015 18:18


Aveti dreptate sunt multe probleme si erori ce se pot face doar bazat pe imagini si dupa harta google, Totul este in determinari precise. Ochiometric unghiul ala este totusi peste 60 pana la 70 grade ceea ce inseamna peste 8 km eroare... Deci o zona larga pe acolo undeva... ))

auriga
30 Ian 2015 11:17


@pcris: Exista softuri (UFOCapture, CAMS, METREC, etc) care se folosesc atat pentru achizitie in timp real cat si pentru analiza. Ele cunosc locatia precisa a camerei,  timpul exact si pot rezolva astrometric imaginea pe care apare meteorul cu stele in fundal de unde pot deduce (mai ales daca se observa acelasi meteor de mai multe statii) orbita meteoroidului. Cam asa ceva se incearca acum si cu calibrarea camerelor de catre Vali Grigore. Deja s-a realizat asa cum ne-a spus racostru un calcul bazat pe cateva camere (unele din ele mai indepartate de Cluj) ce au surprins evenimentul. 
Si analiza umbrelor ar fi buna dar sunt mai greu de masurat din motivele enumerate mai sus. In plus, nu e nimeni destul de interesat sa le faca precis, presupune timp.

Am mai aminitit de ROVIMEN, nu mai spun de el ca ma repet a nu stiu cata oara.

Pe langa ROVIMEN, mai e careva serios interesat sa setupeze niste camere de meteori?

pcris
30 Ian 2015 14:03


@auriga: E bine de se vor obtine date de acolo. Mult suces! Legat de umbre... nu ma pricep, dar poate ar fi buni niste topografi la fata locului sa faca masuratori de calitate, locatie exacta, lungimi,  unghiuri etc. si sa determine cu date certe si din comportamentul umbrelor si poate si traiectoria?  Asta ar complecta rezultatele obtinute prin expunerea ce vreti sa o faceti ulterior cu camerele de acolo unde s-a vazut traiectoria.  Asa ochiometric cred ca oricine poate ajunge la o concluzie aproximativa folosind aprecieri ale unui unghi o latura si o tangenta a unghiului in triughi dreptunghic vazute din apropierea epicentrului.

Erwin
30 Ian 2015 18:04


Cum am spus mai demult, domnul Dan &#536;elaru are în lucru un proiect pentru o re&#539;ea profesionistă ca în USA pentru care speră să ob&#539;ină finan&#539;are. Nu &#537;tiu la ce institut lucrează. Eu i-am dat numele voastre pe FB să vă contacteze pentru a discuta detalii. Succes! :)

jimao22
30 Ian 2015 21:22


....
Am mai aminitit de ROVIMEN, nu mai spun de el ca ma repet a nu stiu cata oara.
Pe langa ROVIMEN, mai e careva serios interesat sa setupeze niste camere de meteori?

Dupa prima intalnire de la Lisa, un domn - Tudor Georgescu - ce si-a facut si cont pe forum cu acea ocazie, a venit cu un proiect ce urma sa fie implementat cu fonduri europene, acela de urmarire a meteorilor in corelatie cu semnalul radio reflectat de cozile lor, astfel incat sa poata fi urmariti inclusiv ziua. Proiectul presupunea dotarea catorva statii cu camere de urmarire plus un echipament radio. La vremea respectiva eu am subscris ideii respective si am pus la dispozitie noul meu (pe atunci) observator. Dupa un schimb de telefoane - initial - apoi de mailuri, tot mai rare si sporadice, domnul cu pricina a disparut in ceata. Am inteles dintr-o discutie cu Minodora, de la Palatul Copiilor din Bucuresti, ca proiectul a esuat din motive obscure, asa ca asta a fost...
Daca exista finantare de vreun fel, eu sunt pentru asa ceva. Daca trebuie sa fac singur, cu banii mei, asta, atunci poate sa mai astepte. Am alte prioritati deocamdata.

pcris
30 Ian 2015 23:58


Bbreichingniuz! :) Se pare ca meteorul a produs si un cutremur inregistrat de reteaua seismica din tara si de sistemul de monitorizare a infrasunetelor.
 http://www.infp.ro/meteorit-detectat-de-array-ul-de-infrasunete/

Nu stiu sa citesc inregistrarea seismica si ce magnitudine a avut dar sunetul la Plostina pare ca a venit cam pe la ora 3 8min si 40s.

 ROSA nici acum nu stie se pare nici din ce directie a venit! http://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/817-meteor-puternic-observat-pe-cerul-romaniei 
Asa ca trebuie sa fim mandri... Suntem mult mai avansati ca ei! :)

valy
31 Ian 2015 00:25



 ROSA nici acum nu stie se pare nici din ce directie a venit! http://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/817-meteor-puternic-observat-pe-cerul-romaniei 
Asa ca trebuie sa fim mandri... Suntem mult mai avansati ca ei! :)Aveai vreo indoiala?

pcris
31 Ian 2015 00:35


Prima inregistrare a undei seismice este cam la 3h 8min si 12s iar infrasunetul pe la 3h 8min si 35s.  Daca stim clar cand s-a produs explozia si unde era statia seismica ce a inregistrat prima ar fi ceva...

pcris
31 Ian 2015 01:03



 ROSA nici acum nu stie se pare nici din ce directie a venit!  :)Aveai vreo indoiala? Daca ne-ar fi urmarit macar... ar fi stiut. :)

dragos.n
31 Ian 2015 01:25


Am facut la repezeala doua mariri si prelucrari ale pozelor de acolo, si am reusit, cred, sa identific una din cele mai apropiate puncte in care s-au facut inregistrari. Nu am gasit pozitia pentru prima statie, dar a treia, PETR e in Vrancea. Am incercuit-o cu albastru. Am mai identificat statiile GRER, la sud de PETR, statia SECR, la nord de Ploiesti, si statia LEHL, ultima, care pare sa fie Lehliu. Din pacate nu mi-a iesit prea bine harta, si nu am identificat, cel putin acum, mai multe statii. Poate incearca cineva mai priceput o prelucrare mai buna, sa putem citii bine. Daca identificam statiile putem face o triangulatie a exploziei initiale mult mai precisa.

nobody
31 Ian 2015 01:48


Aici e lista lor unde dau si coordonate. Nume n-au fost in stare sa puna.
N 45.763 E 27.055
(cu punct in loc de virgula) si da undeva pe la Odobesti (ODBI).

L.E. 
Am gasit si ceva harta, care parea f. mica, dar e imensa si am redus-o la dimensiuni mai decente. Am corectat si link-ul.

dragos.n
31 Ian 2015 02:09


Din toate statiile care au inregistrari, una imi pare diferita. Si anume TUDR. Amplitudinea maxima nu e atinsa la inceput, ci dupa cateva secunde, iar sunetul scade mult mai lent, si se mentine puternic mult mai mult timp. Aproape la fel se intampla in cazul statiei CFR, care e pe la Galati. Evident, am exceptat statiile care par sa inregistreze ecouri, cum ar fi SECR.

Avand in vedere analizele care s-au facut dupa Chelyabinsk, ma gandesc la faptul ca acea statie, TUDR, ar putea sa fie foarte apropiata de directia in 3D a traiectoriei meteoritului. Dar e doar o ipoteza.

nobody
31 Ian 2015 02:22


ODBI: Odobesti
VRI: Vrancioaia
PETR: Petresti
BISRR: ??
PLOR: Plostina

Mai este o lista si o harta: http://www1.infp.ro/cercetare/laboratoare/retea-seismica/telemetrate

pcris
31 Ian 2015 03:14


Ma uitam acum si pare sa iasa cam asa cum iese si din umbre.  Nu imi dau seama acum exact dar ODBI este poate la Odobesti langa Mera iar timpii la care a ajuns unda la celelalte apropiate ... cam confirma cred eu iar ochiometric nestiind exact unde sunt inregistratoarele.

Dar din ce am citit, unda de soc la astfel de explozii si astfel de inaltimi nu se deplaseaza sferic uniform prin aer ci este devita de multe ori datorita reflexiei si refractiei in diferite straturi de aer... asa ca este posibil ca sa fi lovit pamantul mai puternic nu chiar sub locul exploziei ci... in functie de conditiile atmosferice in alta zona iar datele nu pot fi chiar asa sigure.

dragos.n
31 Ian 2015 04:42


Fata de pozitia mea in acea seara, localitatea Mera este exact la azimut de 39 de grade, iar Odobesti la 44 de grade. Eu am apreciat ca faza finala, pe care am vazut-o, cand s-a stins, a fost intre 38 si 40grade azimut, si avand un foarte bun reper, nu ma indoiesc de asta.

Asa incat eu cred ca a venit dinspre sud-est, si s-a stins deasupra localitatii Mera.

Cat priveste diferentele date de straturile de aer, cred ca se pot regulariza rezultatele daca se suprapun masuratori de la mai multe statii. Eu un pic mai greu, cel putin pentru mine, ca trebuie facuta triangulatie in 3D :shock:

In plus, nu trebuie sa exageram efectele straturilor de aer. Nu o sa reflete un strat de aer unda total, si sa o lase sa treaca prin alta parte, ca si cum s-ar reflecta lumina in oglinda. Poate fi o atenuare, eventual usoare intarzieri, nu mai mult.

nobody
31 Ian 2015 06:44


Code: BISRR
Latitude:  45.54810   Longitude:   26.70990   Elevation:   866.0
Name: Bisoca

Code: GRER
Latitude:  45.38011   Longitude:   26.97461   Elevation:   276.0
Grebanu langa Ramnicu Sarat]

Code: TUDR
Latitude:  45.59389   Longitude:   27.66869   Elevation:    66.0
Manastirea Vladimiresti langa Tudor Vladimirescu]

Le gasiti pe toate aici: http://www.isc.ac.uk/registries/search/

Apropo, muntii pot canaliza si reflecta sunetul in moduri ciudate, nu m-as baza prea mult acolo. Cel putin nu va mirati daca vedeti anomalii.

pcris
31 Ian 2015 11:55


Dl. dragos.n, aveti dreptate, asa este cred. Cu momentul exact de inceput al undei seismice inregistrate si pozitia exacta a statiilor se poate determina locul de impact al undei de soc. Ciudatenii apar cred fiindca sunt tot felul de reflexii si viteze de propagare usor diferite, nu numai in atmosfera inainte de impact al sunetului ci si in scoarta pamannului datorita neomogenitatii.

2SKY
31 Ian 2015 15:54


Sintem pe locul 2 ? http://www.libertatea.ro/detalii/articol/un-barbat-din-vrancea-a-ajuns-sa-vanda-meteoriti-pe-internet-520776.html .

nobody
31 Ian 2015 21:19


Tare, o fi fost din plutoniu ! 
 &#8220;Am găsit mai mulți (meteorițin. r.) pe jos. Erau roșii. Acum s-au mai răcit și sunt mai albaștri. Îi țin în găleată. Știți ce căldură degajă? Aș putea să îi pun în grajd, să țină de cald la animale, dar mai bine îi vând ...&#8221; :lol:

@pcris:
Cred ca ce au "vazut" senzorii de infrasunte (care par a fi un fel trompete cu  microfoane indreptate spre sol) este frontul direct din aer, si nu seismic transmis prin pamant.
Daca te uiti mai atent la detaliile de la Plosnita, unde au o statie mai sofisticata, apare viteza si azimutul undei. Dupa viteza de propagare, arata ca o unda (partial) orizontala venita prin aer, eventual canalizata de relief. Avand in vedere lungimea de unda a infrasunetelor masurate (de ordinul km) corespunzatoare frecventelor de 0.1-0.4 Hz, o vale poate actiona foarte bine ca un ghid de unda.

Asta e doar o parere personala de neavizat, cel mai bine intrebati un seismolog care lucreaza cu acei senzori.

2SKY
31 Ian 2015 21:51


Fiind atitea orase mari pina-n Vrancea , acestea au aeroporturi , iar pe radar care se inregistreaza ar trebui sa apara zic eu sau ?. Chiar cele citeva sec ar avea maxima precizie . Avem printre noi un controlor de zbor , parca ii spune ?

pcris
31 Ian 2015 22:07


Nobody, In afara de  inregistrarea infrasunetelor de la Plostina restul am inteles ca sunt statii seismice ce inregistreaza miscarile pamantului.

dragos.n
31 Ian 2015 23:47


Radarele de aviatie normale nu bat la inaltimi foarte mari, 40km si peste. Acolo este domeniul radarelor antibalistice, facute sa urmareasca ogive nucleare.

nobody
01 Feb 2015 02:49


Mai degraba se vede pe radarele meteo (daca ai mare noroc) decat sa obtii secrete militare fierbinti.

Pe de alta parte, chiar si un boom sonic la mare altitudine poate provoca unde seismice de suprafata. De exemplu, reintrarile normale (neexplozive) in atmosfera ale navetelor spatiale au fost sesizate de seismografe. Iar propagarea undei de soc in atmosfera nu este deloc simpla.
Mai multe: Seismic detection of sonic booms http://authors.library.caltech.edu/3348/1/CATjasa02.pdf

achy1978
01 Feb 2015 11:43


Am reusit sa fac o imagine de calibrare (conform idicatiilor primite de la Vali Grigore si Auriga) si cam asta a rezultat.  Singura problema este ora ... nu stiu de ce apare un decalaj de 10 sec. pe o plaja de doar 6 minute si de aceea, am facut o a treia poza, la interval de 15 ore.

https://www.youtube.com/watch?v=NmOcyEtMAPg&feature=youtu.be

Aseara a fost o mica fereastra de cer senin in acea zona si am rugat un vecin sa mearga la camera pentru a porni inregistrarea (este setata sa porneasca automat la sesizarea de miscare)

Locatia exacta a camerei este:
 45° 4'3.13"N
 22°57'40.95"E


Succes!

pcris
02 Feb 2015 12:22


Breiching niuz!! :) Au fost doi. Cand explodeaza primul al doilea mai mic il ajunge din urma.   Priviti cu atentie daca puteti imagine cu imagine https://www.youtube.com/watch?v=oRVgzPc1I0E este din Comana Mica. Explozia este putin in afara cadrului in stanga sus. Se vede al II-lea corp bine, deoarece aici stratul de nori filtreaza globul extrem de luminos. Pare ca vine ceva mai de sus si probabil mai spre est de cel mai mare. Analizand si imaginile de la Pastravaria Heveder de care s-a mai vorbit am observat si acolo aceasta dara lasata de cel mai mic. Mie imi confirma presupunerea ce am avut-o de la inceput, ca exista si alt meteor apropiat, privind jocul umbrelor inregistrate.
IMPORTANT : Credeti ca este posibil ca lumina slaba ce palpaie in dreapta centru, sa fie steaua Vega? Pe Stellarium apare la acea ora steaua Vega imi pare cam in acel loc 35 de grade spre est si 5 grade deasupra orizontului. Ce parere aveti?

pcris
04 Feb 2015 18:17


Dl. auriga si dl. Marian, ati reusit sa trageti niste concluzii in legatura cu pozitia de la camerele ce au inregistrat traiectoria? 

M-am uitat pe google si inregistrarea de mai sus  https://www.youtube.com/watch?v=oRVgzPc1I0E de la Comana Mica posibil sa fi fost de aici 44.661481, 26.500862 facuta. Se vede si steaua Vega acolo? Daca da, poate fi de ajutor in cazul in care se v-a merge acolo sa se faca o expunere intr-o noapte senina?
Interesant este ca si de aici, dupa harta Google, luand repere din peisaj , directia finala spre locul exploziei bolidului, este perfect spre localitatea Mera.  Pe la vestul locului ce apare pe harta ca "Poiana Cristei". Se verifica si de aici!  Ca reper pe aici 45.703742, 26.948750  daca explozia s-a produs in jur de 42  km altitudine
P.s. Oare ce proiactie folosesc astia de la google?

Comparand inaltimea la care se termina dara vizibila asa cum apare pe monitor, cu inalimea la care se afla atunci steaua Vega (4,85 grade) si distanta Pana la Poiana Cristei ar rezulta 12,6 grade corespunzand la o altitudine cam de 28km ! (Limita darei)  Oare asa o fi sau imaginile sunt prea mult distorsionate si pe verticala?

catalin dumitru
05 Feb 2015 20:03


"Sa se termine odata cu asteroidismele ( :mrgreen: ) astea si cu fenomenele naturale de proasta calitate !! "
 :lol:  :lol: 

Scuze de off- dar nu am putut sa ma abtin...

dragos.n
05 Feb 2015 20:40


"Sa se termine odata cu asteroidismele ( :mrgreen: ) astea si cu fenomenele naturale de proasta calitate !! "



Whaaat???? Ai ceva impotriva acestei discutii? Nu inteleg. Si nu vreau sa stiu motivele pentru care ai scris mesajul de mai sus.

pcris
05 Feb 2015 21:27


Nici eu nu inteleg mesajul dl. Dumitru... Intre a avea posibilitatea oricand de a privi prin telescop de la milioane de km un asteroid si sa ai rara si unica probabil ocazie de a gasi si analiza o bucata din el acum aici, este ceva... diferenta.

nobody
05 Feb 2015 21:38


Pare a fi o citare, nu stiu de unde, dar suna glumet. :lol:
Poate se trage din zelul excesiv de a gasi o comoara, cu orice pret ...

pcris
05 Feb 2015 22:49


Asa este. O bucata proaspata e mai rara decat aurul... :)

catalin dumitru
05 Feb 2015 23:24





Whaaat???? Ai ceva impotriva acestei discutii? Nu inteleg. Si nu vreau sa stiu motivele pentru care ai scris mesajul de mai sus.

Pacat totusi ca multa lume nu se uita din cand in cand la stiri. Citatul respectiv arata cum sunt de fapt multi romani.

pcris
06 Feb 2015 00:35


Ce e alea stiri?? Alea in care il dau pe dorel  cu "nuuuuustiu d'astea"? :)

2SKY
06 Feb 2015 01:29


Daca in cincinalul asta , aflam zona impactului , ne incadram .  8)  Se poate mai rau ?

dragos.n
06 Feb 2015 02:04


Catalin, sunt locuri si momente unde e buna o gluma sau mai multe. Dar depinde unde, cand, si mai ales cum o faci. Daca faci o referire glumeaza la ceva ce stii doar tu ...   Sunt nu stiu cate posturi care dau stiri la noi. Nu mai vorbesc de continutul lor, care te face sa nu te mai uiti nici la meteo. Asa ca ceri prea mult.

nobody
06 Feb 2015 05:34


In zona asta ?

racostru
06 Feb 2015 12:13


Sper ca nu va supară&#539;i dar chiar ma amuz de unele postări pe aici. 
Deoarece se cunosc în cazul multor camere coordonatele &#537;i azimutul, exista posibilitatea de calcul printr-o metoda relativ simpla cu un fi&#537;ier Excel. Sunt suficiente aproximări. Metoda a fost  publicata de Esko Lyytinen &#537;i Maria Gritsevich în jurnalul IMO acum 3 ani &#537;i prezentata la IMC 2012 in La Palma.

Metoda &#537;i excelul îl găsi&#539;i la următorul link:

http://lyytinen.name/esko/fb_entry_vers_1.zip 

Se pot calcula &#537;i coordonatele unui eventual impact. Bafta pentru cei care se încumeta. In arhiva găsi&#539;i explica&#539;ii detaliate &#537;i mai multe exemple de calcul.

auriga
06 Feb 2015 14:12


A aparut revista Vega 145 in care Mihai Dascalu are semnat un articol dedicat bolidului din 7 ianuarie: "Cum să Prinzi o Stea Căzătoare".

Eu am reusit sa iau imagini cu stele in fundal din pozitia camerei de la Cluj.

dragos.n
06 Feb 2015 15:21


Sper ca nu va supară&#539;i dar chiar ma amuz de unele postări pe aici. 
Deoarece se cunosc în cazul multor camere coordonatele &#537;i azimutul, exista posibilitatea de calcul printr-o metoda relativ simpla cu un fi&#537;ier Excel. Sunt suficiente aproximări. Metoda a fost  publicata de Esko Lyytinen &#537;i Maria Gritsevich în jurnalul IMO acum 3 ani &#537;i prezentata la IMC 2012 in La Palma.

Metoda &#537;i excelul îl găsi&#539;i la următorul link:

http://lyytinen.name/esko/fb_entry_vers_1.zip

Se pot calcula &#537;i coordonatele unui eventual impact. Bafta pentru cei care se încumeta. In arhiva găsi&#539;i explica&#539;ii detaliate &#537;i mai multe exemple de calcul.

Personal ma ''bucura'' faptul ca un membru al nostru se amuza vazand eforturile noastre, probabil stangace, de a stabili traiectoria si locul de impact al acestui meteor. 

E bine ca aflam si noi dupa aproape o luna, ca exista o metoda cunoscuta de un membru al nostru. Multumiri pentru contributie. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

pcris
06 Feb 2015 16:54


Cand cineva nu poate avea o idee mai buna face si el ce poate, si... se amuza.  :) 
...In alta ordine de idei , s-au mai tras niste concluzii mai precise asupra inaltimii exploziei finale? Ma gandesc la locurile unde se cunosc date de la camerele ce au filmat traiectoria? 
Eu am verificat din nou supozitia ce o am si locul de sfarsit al traiectoriei luminoase este centrat pe aici 45°39'46.8"N 26°56'54.8"E din unghiuri si directii facute de umbre, dar cu eroare... de circa 3 km sau ceva mai mult, mai ales pe directia NS, eroarea depinzand in special de inaltimea la care bolidul isi incheie traiectoria luminoasa dar si de unghiul apreciat doar din imagini.

auriga
06 Feb 2015 18:05


Mihai Dascalu in articolul din Vega (februarie 2015) da niste date aproximative: o inaltime de 42.5 km (+-10km), viteza de intrare 32km/s (+-10), unghi de intrare 42.5 grade (+-2). De asemenea, face o estimare a meteoroidului la 5-10m.

Eu sunt de parere sa ajutam profesionistii sa-si faca treaba, prin "calibrarea" camerelor cctv ce au surprins evenimentul, se pare insa ca chiar si lucrul asta e greu de facut (acuz aici comunitatea de amatori).

Eu am suprapus imaginea de la Cluj de unde se vede Sirius la aprox 10 grade altitudine de unde rezulta o altitudine mai mica de 40km. Bineinteles, asta in 5min de photoshop. se pot face calcule mult mai precise.

pcris
06 Feb 2015 19:06


Felicitari pentru rezultate dl. Auriga! 
Ati stabilit si directia unde se stinge bolidul? 

Inregistrarea unde apare o stea https://www.youtube.com/watch?v=oRVgzPc1I0E de la Comana Mica probabil sa fi fost de aici 44.661481, 26.500862 facuta. Am considerat (uitandu-ma pe Stellarium) ca in dreapta centru se vede clipind, steua Vega. 
Interesant este ca si de aici, dupa harta Google, luand repere din peisaj , directia finala spre locul sfarsitului darei luminoase a bolidului, este tot spre localitatea Mera respectiv spre vestul locului ce apare pe harta ca "Poiana Cristei" ceea ce confirma deductia din urmbrele de la Dumitresti. Mera dar si Poiana Crisitei se afla cam sub directia bolidului dedusa din comportamentul umbrelor in special de la Barlad si Filipestii de Padure.
Comparand inaltimea la care se termina dara vizibila in acessta inregistrare (limita darei) asa cum apare pe monitor, cu inaltimea la care se afla atunci steaua Vega (4,85 grade) ar rezulta 12,6 grade corespunzand la o altitudine doar de 26-27km la ~120km distanta
... Insa, cat deformeaza imaginea pe verticala acea camera, are idee cineva?

achy1978
06 Feb 2015 20:34


Lucian, nu stiu de ce am senzatia ca cele doua imagini suprapuse nu au aceeasi geometrie ??? S-a miscat camera intre timp sau ai calibrat imaginea cu o alta camera?

nobody
06 Feb 2015 21:37


Calibram, calibram, dar ... sa stim si noi:
- unde este orizontul astronomic sau care orizont folosim ?
- cat sunt distorsiuni geometrice de la obiectiv si cat doar efect de perspectiva ?
- cat de drept este pusa camera ?
- care este "aspect ratio" final al pixelilor din imagine dupa deformarile rezultate inevitabil din asimetria pixelilor de la senzor, framegrabber, codec, prelucrari etc. ?
- cum poti calibra o imagine deformata folosind doar un punct de referinta ?

10 grade la 300 km inseamna cam 53 km altitudine fata de planul orizontului folosit. Mai trebuie luata in calcul curbura Pamntului (de ordinul a 7km), altitudinea si inaltimea observatorului. Toate astea trebuie combinate trigonometric, nu aritmetic. Eventual se poate ignora refractia atmosferica.

pcris
06 Feb 2015 22:21


Pentru o cautare nici nu este nevoie de calcule complicate, precise si care se pot face doar cu date precise. (O explozie atat de mare, de asemenea natura la 30-50km altitudine implica elemente de hazard extrem de mari, asa ca precizia la metru nu cred ca este necesara.)

auriga
06 Feb 2015 23:13


@nobody eu am facut dupa cum am spus un exercitiu de 5min in photoshop, nu ceva serios, un grup de astrononomi profesionisti experti in domeniu vor face calculele. In imaginile luate cu d-slr apar mai multe stele.

Marian, imaginile nu se potrivesc exact deoarece una e facuta cu un cctv 1/3" cu obiectiv de 4mm cealalta cu un d-slr canon aps-c si obiectiv tamron la 17mm. se pot potrivi exact cu putin exercitiu in photoshop, dar ia mai mult de 5 min.

theogon, (topometrist expert) mi-a spus ca putem calcula exact azimutul masurand coordonatele celor trei stalpi cu lumini pentru avioane ce apar in ambele imagini.

@pcris - calculele trebuie sa fie cat mai exacte. chiar si viteza vantului ce e o necunoscuta influenteaza mult eventualii meteoriti ce parcurg cativa zeci de kilometri in asa numitul "dark flight", mai ales daca erau foarte mici cum se preconizeaza.

pcris
07 Feb 2015 01:08


@auriga este adevarat ca sunt bune calculele cat mai precise dar ma refeream la elementele ce nu pot fi decat statistic calculate, si nu in particular pentru orice bucatica rupta intr-o explozie ce le imprastie pe o suprafata cu axa uriasa probabil de peste 10km . In acest caz chiar si un Km eroare nu este o pierdere uriasa cand se cauta ceva din bolid la sol.
Am intrebat de directia in care apare partea finala a traiectoriei vazuta de la Cluj intrucat din umbre de la Dumitresti, Onesti si traiectoria vazuta de la Comana Mica, ar rezulta dupa parerea mea o zona situata intre Dumitresti si Mera. Cele 3 locatii din care ar rezultat asta sunt din pacate cam in linie , iar directia bine stabilita vazuta de la Cluj ar completa cu o pozitionare mai exacta cred. Cam unde ar bate directia stabilita de acolo, fata de Mera si Dumitresti. Cade intre ele?

nobody
07 Feb 2015 01:44


Asta da ! Spor !
theogon, (topometrist expert) mi-a spus ca putem calcula exact azimutul masurand coordonatele celor trei stalpi cu lumini pentru avioane ce apar in ambele imagini.

theogon
07 Feb 2015 12:25


În ultima imagine postată de Auriga (Lucian) se distinge Sirius, iar la orizont, (chiar sub explozie) o luminiță ce reprezintă lumina unui radiofar (pentru navigația aeriană) 
Coordonatele punctului de stație sunt determinate de Google erth. Nu prea am avut încredere și le-am redeterminat de pe fotogramele georeferențiate ale Clujului, transcalculate cu programul Transdat pe elipsoidul ETRS 89. Diferențele de coordonate fi și lambda obinute sunt nesemnificative și sunt sub o zecime de secundă de arc.
Acum putem determina în același fel și coordonatele radiofarului, iar din raportul diferenței de coordonate putem afla orientarea și cu o bună aproximare,  azimutul  exploziei .
Direcția aceasta, intersectată cu o alta (altele)  -care surprinde același moment ne dă locul exploziei și distanța.
Folosind coordonatele ecuatoriale ale luiSirius și ora observației, putem transforma aceste coordonate în coordonate orizontale  deci și azimutul lui Sirius 
Avem așadar două direcții (azimut radiofar, azimut Sirius) Din diferența lor aflăm unghiul dintre cele două semnale pe care o raportăm la nr. de pixeli dintre cele două imagini (radiofar și Sirius)Putem afla ce unghi subîntinde un pixel - deci lungimea traiectoriei (dîra luminoasă a bolidului) și viteza. din tiferența de timp
Dacă pe imagine avem mai multe stele, rezolvarea este cunoscută (se determină poziția astrometrică, apoi orbita și apoi elementele de impact).
Cînd vine Lucian după week end, să vedem dacă vom reuși să calculăm un azimut și celelalte elemente pe care le-am expus mai sus.

pcris
08 Feb 2015 00:44


Dl. theogon, daca realizati aceasta precizie deosebita in a determina locul ar fi bine. Care ar fi eroarea de calcul de acolo tinand cont de nedeterminarea unor variabile ?

theogon
08 Feb 2015 17:43


Lucrurile sunt un pic mai complicate. Precizia de determinare a unui punct pe suprafața terestră la precizia de 0''1 este de 3 m. Pentru ca eroarea pe orientare (azimut) să fie minimă este necesar ca cele două puncte să fie cât mai îndepărtate. Pentru distanțe reduse de pînă la 5 km să zicem, precizia este de acest ordin.
Pentru suprafețele mari intervine modalitatea de reprezentare pe plan a unei unei suprafețe nedeformabile (sfera - intr-o primă aproximare a formei Pământului). De acest lucru se ocupă cartografia. După criteriul deformațiilor (unghi, distanță, suprafață) avem nevoie de hărți conforme- cele care păstrează unghiurile nedeformate.
În cazul în care utilizăm astfel de hărți, apreciez că direcția determinată  prin mijloacele expuse anterior ar fi de 3'-5', ceea ce creează un con cu diamentrul de 0,5 km la distanța (arbitrară) de 300 km . Acest fascicul intersectat cu un altul care provine din determinările făcute (cu aceiași precizie) să zicem din București ar putea reduce la jumătate precizia, deci cam 1 km.
Asta în condițiile în care pe imaginile din Cluj, sau București, sau din altă parte, surprindem aceiași fază a evenimentului.
Pentru ca erorile să fie minime este necesar ca fasciculele să se intersecteaze aproape de unghiul drept (teoria spune 104 grade centesimale). Cum acest lucru nu se întîmplă precizia scade. 
Ceea ce am expus se referă  doar la determinările în plan, nu și în altitudine

pcris
08 Feb 2015 21:05


Eu cred ca un punct bun de referinta de luat in considerare pentru masuratori, ar fi urma finala a traiectoriei luminoase ce apare in imagini dupa explozia finala cea mai intensa de lumina ce satureaza imaginile aprope total. In fapt acolo am inteles ca este si zona de oprire in care viteza meteorului scade spre 1-2 km/s si incepe sa cada tot mai abrupt pierzand impulsul initial si apropiindu-se de viteza de cadere libera.  
In ceea ce ramane pe imagini dupa colosala explozie, exista un punct mai intens de lumina care dispare ultimul. Cred ca ar fi un bun reper pentru determinari precise , dar este doar o parere personala. Altul ar fi zona finala vizibila a traiectoriei imediat dupa explozie.

theogon
08 Feb 2015 21:54


Dificultatea este că trebuie ales unul și același moment pe imagini luate din unghiuri diferite. În Imaginea lui Auriga există un moment îninte de explozie, cănd dăra de lumină se transformă într-un bulgăre de foc. Întîmplarea face ca acest moment să se situeze în plan vertical aproape de rafiofarul îndepărtat ce apare în imagine.
În perioada următoare vom identifica poziția în plan a radiofarului. Determinăm de pe Google earth coordonatele fi și lambda, le transcalculăm în sistemul Stereografic 70 și putem determina din Cluj o direcțe spre urma bolidului. Dacă și din Bucureși se pot citi două coordonate fi și lambda (una a camerei și un punct identificabil situat pe direcția exploziei) le pot transcalcula și afla o altă direcție spre obiect. Intersectăm direcțiile și aflăm coordonatele punctului căutat.
Pare simplu , dar în practică nu prea este așa.

pcris
08 Feb 2015 22:33


Punctul remanent ce dispare ultimul din imagini cred ca se vede bine din mai toate locurile, si persista destul timp sa apara peste tot. 
 Mie aproape de Poiana Cristei mi-a rezultat eventuala zona de dezintegrare urmarind  doar umbrele inregistrate, folosind harta google si facand cateva calcule simpliste , dar precizia recunosc ca ma face sa ma rusinez mai ales datorita necunoasterii altitudinii...    Exista si niste inregistrari  (in afara de cele din Bucuresti pe care nu le-am analizat),  dar cred ca ar putea  fi de folos, si sunt intr-un unghi destul de bun cu Clujul. Am pus aici inregistrarile: http://fbx.ro/3wl9v5o86v01m1xu 
44°39'41.3"N 26°30'03.1"E locatia probabila de la Comana Mica 45.556837, 26.913332 locatia de la Dumitresti (drumul este spre sud de curte)

Kirk Spock
10 Feb 2015 11:39


http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?news=1588813501

pcris
10 Feb 2015 15:13


Apropo de presa si tv-urile astea. 
Spun atatea ineptii... incat nu mai deschid filmele lor de pe net si nu mai citesc articole in care isi dau cu parerea foarte mandrii de ei tot felul de reporteri ce habar nu au ce scot pe gura. Am vazut spre exemplu un reportaj din zona Lopatari in care un localnic ce vazuse traiectoria bolidului incerca sa explice cum putea mai bine, directia, sensul de deplasare si locul exploziei observate. Nu a fost lasat pentru ca reporterita credea ca stie mai bine... il intrerupea cum deschidea gura si... o interesa cum il cheama si unde sta... ! :( In plus pun filme cu pocnituri de bici ... prelucrate si cu titluri mari pentru reclama, care eventual sa acopere detalii folositoare... daca macar ar indica corect locul unde s-a filmat si nu pe unde le vine lor la gura sa spuna ca este.

theogon
10 Feb 2015 18:20


Am finalizat calculele după metoda expusă anterior. Am să revin cu considerente asupra preciziei de determinare.
Punctul de intersecșie este la V-N-V de localitatea Obrejița la caa 16,2 km

pcris
10 Feb 2015 19:07


Felicitari! :) Cum doar banuiam si eu.
Se intersecteaza cu directia umbrelor (linia rosie) dupa explozie vazuta de la Dumitresti sau din traiectorie de la Bucuresti? Cade  in zona ce o presupuneam conform umbrelor de acolo. Umbrele de dupa explozie ce le-am luat in vedere sunt facute de lumina remanenta de sfarsit a traiectoriei cand bolidul este oprit din miscarea cu viteze cosmice. Daca acolo este locul cred ca altitudinea este spre 30 km...

pcris
10 Feb 2015 19:34


Este ceva cam spre sud totusi cred. Daca ar fi acolo, Inaltimea la care s-a stins ar fi doar vreo 10 km, ceea ce este mai greu. O distanta macar dubla fata de Dumitrestii de Jos mai spre nord, unde umbrele sunt la sfarsit in unghi de circa 70 grade, ar fi mai credibila.
Este posibil ca cele doua directii sa nu duca spe aceeasi faza a exploziei?

theogon
10 Feb 2015 20:00


Pentru viza care vine din sud (colorata cu rosu) am considerat coordonatele determinate de pcris de la Comana Mica si Dumitresti. Faptul ca aceste doua localitati sunt situate la 105 km una de alta-potrivit distantei din coordonate- face ca o eroare de pozitionare de 200 m a punctului sa se reflecte in precizia determinarii azimutului cu 0*,1  (caa 6' de arc), ceea ce nu e rau.
Intre punctele din Cluj distanta este de 1,19 km si precizia determinarii punctelor este mult mai buna (caa 1 m), dar cum distanta intre puncte este mult mai mica, la final precizia determinarii azimutului este mai buna decat ca cea obtinuta de pcris, dar nu cu mult.
Desigur pentru control ar fi trebuit si o a treia viza.
Daca am lua in considerare manualul, pentru astfel de intersectii (intersectia inainte se numeste in limbajul de specialiate)  ar fi trebuit sa avem azimuturi determinate din toate cadranele, sau minimum trei. Insa chiar si asa cred ca suntem aproape .
Voi reveni asupra acestor determinari

Andi
10 Feb 2015 21:51


Cea mai bună determinare dintre toate de până acum.
Eu am folosit doar determinări de la Otopeni și am ajuns un pic mai la răsărit de locul indicat de intersecție.

Erwin
11 Feb 2015 13:43


Ce reprezintă intersec&#539;ia? Locul probabil unde a căzut sau deasupra căruia a avut explozia?

pcris
11 Feb 2015 17:22


Dl. theogon, cum ati observat, problema este faptul ca explozia finala se desfasoara pe o perioada destul de mare de timp...  Am dat imagine cu imagine filmul de la Dumitresti (camera 4), si intr-o secunda de film sunt cam 26 de cadre. Dupa ora 3.06.13 indicata pe film odata cu cadrul 8 din secunda 13 incepe explozia cea mare finala (formata din 2 foarte apropiate) si se termina in cadrul 17 din aceasi secunda. In acest timp boildul se deplaseaza Pe mai multi km pprobabil peste 5... Facand ca unghiul umbrelor de la Dumitresti (camera 4) sa se modifice cu ... 50-55 de grade! (Viteza ce o avea in decursul dezintegrarii este inca enorma, probabil >15-18km/s deplasand corpul foarte mult in ~1/3 secunda).  Este greu de spus deci, chiar si in cadrul exploziei care moment din ea sa fie luat...

In momentul inceperii exploziei odata cu cadrul 8 umbrele vazute din locatia de la Dumitresti arata ca bolidul  s-ar afla aproape perfect la N-V de Dumitresti, si este spre directia ce ati trasat-o de la Cluj! In final dupa consumarea exploziei dupa cadrul 17 unghiul facut de umbre, se schimba cu peste 50 de grade aratand ca bolidul se stinge pe directia f. putin la E de Mera sau fata de Dumitresti circa 6-10 grade as zice de la N spre E. 

Ati putea trasa si o linie de la Cluj spre punctul final vizibil dupa incetarea exploziei?

nobody
11 Feb 2015 20:02


Dupa dara de ionizare lasata, flash-ul cel mai puternic a avut loc in locul indicat, dupa care a ars intens si continuu (daca nu complet). Acela este si punctul care se stinge ultimul, indicand locul "cel mai fiebinte". Majoritatea camerelor au fost "orbite" complet in acel moment, fireball-ul ulterior este deja deplasat.

Apropo, cred ca sursele cele mai mari de erori sunt inregistrarile CCTV in sine si eventualele deformari ramase necorectate, nu masuratorile topografice.  Cum ati reusit sa puneti Sirius comparand doua imagini cu perpective (focale) diferite ?

2SKY
11 Feb 2015 20:31


A merge pe teren si a investiga , este partea "murdara". Poate ne gasesc meteoritii pe noi (muntele vs Baiazid ) ? . Cu un telefon , GPS, busola , .. stiam macar traiectoria precisa  . :cry: . Cunoscind pozitia lui Sirius , ora , dupa 1 luna , mai mult te incurca .

theogon
11 Feb 2015 20:42


Am profitat de faptul că centrul exploziei se proiectează (exact) deasupra luminiței radiofarului ce se vede la orizont. (vorbesc de imaginea luată din Cluj, postată de Auriga).Cum poziția radiofarului cât și a camerei am putut-o determina cu o bună precizie de pe hărțile georeferențiate la care am acces (+/- 1 m) am putut determina și un azimut corect și nu estimat. Pe de altă parte după explozie meteorul se stige rămânând o dîră și un punct de remanență care mai persistă puțin. Acesta este deplasat spre nord fată de radiofar.
Pe imagine apare și Sirius, marcat mai accentuat pe imagine de Lucian. Ziceam că se pot afla coordonatele orizontale ale lui Sirius  și deci si azimutul  și din diferența de azitimut între radiofar si Sirius putem afla și nr. de piceli subîntinși și apoi lungimea traiectoriei.
După opinia mea meteorul s-a consumat în întregime, pentru că dacă ar fi rămas fragmente acestea ar fi fost incandescente și ar fi apărut pe camere  cel puțin pe cele apropiate. 
Azimutul calculat surprinde să zicem centrul exploziei. Pentru azimutul determinat din Comana Mică am prezentat doar considerații teoretice privind precizia, practic colegul nostru pcris ar putea să ne dea amănunte.

nobody
11 Feb 2015 21:39


Eu am pus un crop marit din ceea ce s-a filmat de la Cluj. Imaginea pusa de Auriga cred ca surprinde un moment dinaintea "marii explozii", atat in timp, cat si in spatiu.

theogon
11 Feb 2015 22:18


Eu cred că explozia (arderea) s-a produs înainte, dar din cauza inerției nucleul a mai parcurs o distanță și punctul remanent este deplasat spre nord ( ca să fiu exact spre N-E) față de momentul inițial al exploziei. Se vede pe imagine lumina palidă a radiofarului. Deaceea am considerat că azimutul determinat ar reprezenta momentul maxim al exploziei așa cum a fost percepută de cameră.
Teoretic s-ar putea determina lungimea traiectorie arderii doar cunoscând focla camerei si distanța până la fenomen, iar distanța am determinat-o  cu precizie satisfăcătoare.

pcris
11 Feb 2015 22:45


Daca ati putea reciti postarea mea anterioara. Spuneam ca in timpul exploziei ce satureaza imaginile deplasarea tine cam 1/3 secunde si am convingerea ca in acel timp bolidul trece prin 2 explozii majore (fragmentari probabil) si umbrele in acest timp isi schimba unghiul cu cel putin 50 grade, la Dumitresti. Nu m-ar mira ca deplasarea sa fie in acest timp chiar si de 10 km. Radiofarul pare in locul in care incepe explozia iar puncul acela remanent de care spuneam ca si dl. nobody,  localizeaza ultimul flash urias si este mai departe. In momentul initierii acestei explozii se vede cum bolidul  trebuie sa fie la N-V de locatia din Dumitresti. La sfarsit dupa 1/3s umbra arata ca este mult deplasat in directia Mera si chiar foarte putin mai in Est de acea directie. Acolo este partea care am considerat-o din umbre ca fiind sfarsitul dezintegrarii, punct final important si  usor de determint intre cei 10 km de parcurs in explozie.  Ar fi bine daca dl theogon  ar putea stabili un azimut pentru ea.
Pentru a localiza cat mai bine combinand cu umbrele de la Dumitresti,  ar fi necesar sa stim si pozitia vazuta din Cluj a sfarsitului darei luminoase remanente ( pumctul stralucitor terminus de dupa explozie) nu numai a punctului ce dispare ultimul.

dragos.n
11 Feb 2015 23:06


Dupa Chelyabinsk, s-au facut simulari pe calculator pentru a explica ce s-a intamplat acolo, si a rezultat ca explozia unui meteorit nu ia o forma sferica. O astfel de explozie este cilindrica, datorita deplasarii cu viteza foarte mare a obiectului, mult mai mare decat viteza de propagare a undei de soc, si a gazelor generate de explozie. Si este foarte posibil ca ea sa nu fie liniara, ci sa aiba mai multe puncte de maxim, in functie de compozitia interna a meteorului, de coeziunea sa, etc.

Avand in vedere ca in general meteorii se aprind pe la 80-90km altitudine, probabil ca meteorul sa fi ars pe o distanta foarte mare, de 30-50km. Si in mod cert, inceputul arderii nu a fost surprins de camere, datorita vitezei foarte mari, a departarii fata de meteor, cat si datorita sensibilitatii scazute si a unghiului mare de cuprindere a acestor camere. Printr-o camera sensibila echipata cu un teleobiectiv, sunt sigur ca ar fi aratat altfel.

pcris
11 Feb 2015 23:21


Dl. Dragos.n, cam asta se vede si din explozia de aici ce se intinde pe multi km si nu m-ar mira ca viteza sa fi fost de peste 25km/s.. 
Am citit ca se pot aprinde chiar mai sus de 100km, la 120-140km altitudine. 
Cat priveste daca au ramas bucati, se pare ca da. De fapt se vede in filmul de la Comana Mica cum dupa explozie apare un... bolid mic care vine din urma si se deplaseaza inainte. Stiu insa ca in momentele de dupa fragmentarea finala, ce ramane intra intr-un zbor intunecat si cad la viteze mult mai mici.

theogon
12 Feb 2015 09:45


În imaginea postată de nobody atît punctul remanent cît și ultima urmă se proiectează deasupra unor stîlpi de lumină. Va trebui să identific stâlpii, după care calcularea azimutului nu este o problemă. Reanalizând imaginile cred că azimutul calculat inițial este aproape de faza de început a exploziei.

pcris
12 Feb 2015 16:08


Intradevar si din Dumitresti apare ca acel azimut este foarte probabil apropape de inceputul exploziei mari finale.  O sa revin cu o schema si sa pun si directiile cat mai aproape de realitate sper, catre 4 puncte importante (o preexplozie + 3 din punctele din timpul deplasarii in explozia finala) ce pot fi identificate si din Dumitresti cu ajutorul umbrelor.

theogon
12 Feb 2015 19:28


În fine am reușit să identific stîlpii pe google map (m-a ajutat în identificare un brad care se află între ei) după care am transcalculat coordonatele în sistemul de proiecție stereografic 70 , am aflat azimutul (orietarea) și în final am prelungit aliniamentele cu 320 km până în Vrancrea
Distanța dintre momentul de început a exploziei ( sau aproape de momentul de început) și punctul de stingere are în proiecție orizontală 26,13 km, iar distanța de la început pînă la punctul de remanență este în proiecție 17,90 km.
Cum meteorul a intrat sub un unghi de 50* (măsurat pe imagine) ar rezulta o traiectorie de la punctul de început a exploziei până la stingere D/cos 50* . Rezultă că acest segment de traiectorie are caa 40,8 km, cu condiția ca planul orbitei bolidului să fie paralel cu planul senzorului.
Notațile sunt prima intersecție pornind de la sud începutul exploziei, a doua intersecție punctul de remanență, a treia intersecție punctul de stingere

dragos.n
12 Feb 2015 20:13


Da, cred ca este cea mai buna aproximare de pana acum. Corespunde foarte bine cu ce am observat eu. Atat ca traiectorie, cat si ca loc de final.

Atentie, pentru cei care privesc harta, Nordul e un pic sucit spre dreapta. Ca la prima privire m-a incurcat si pe mine.

nobody
12 Feb 2015 20:24


Aha, acum incepe sa se coreleze si cu inregistrarile seismice (prima la Odobesti), in sensul de "air burst", nu de impact la sol.

pcris
12 Feb 2015 20:31


Acum cand am venit sa postez directiile (cu o aproximatie atat cat am reusit eu mai bine) spre momentele exploziei de care ziceam asa cum apar de la Dumitresti am vazut rezultatele de la Cluj. 
 
Linia portocalie ar fi directia cea mai probabila dar am pus-o doar orientativ,  (Filipestii de Padure-Barlad,dar...  aceasta poate fi si una paralela dupa parerea mea decalata cu cativa km sau chiar sa faca un unghi mic de 2-3 grade cu  cele doua locatii.. )

pcris
12 Feb 2015 20:55


Foarte interesant! Prima mea impresie este ca se potrivesc niste lucruri intre cluj si Dumitresti daca . 
consideram ca explozia a avut loc ceva mai sus iar directia ar fi paralela cu cea preconizata portocalie pe care am pus-o in imagine. Totusi directiile de la Cluj imi par ca indica mai spre nord decat credeam.

theogon
12 Feb 2015 22:33


Ceva nu se potrivește.Linia roșie din postarea mea este direcția determinată din Comana Mică. cu coordonatele comunicate de pcristi. În ultima postare traiectoria probabilă -linia portocalie-este mai la vest de traseul calculat din Comana Mică. Una dintre estimări cred că trebuie reconsiderată.

pcris
13 Feb 2015 00:10


Doar pe umbre m-am bazat iar din Comana Mica am incercat sa stabilesc o inaltime aproximativa la care se sfarseste dara bolidului comparind inaltimea de atunci a stelei Vega, ce cred ca apare acolo deasupra orizontului. Am ajuns la concluzia ca ar fi cam intre 26-28km, dar cred c aimaginea de acolo este mult deformata si nu am baza pe asta. Am mai incercat sa gasesc directia spre locul terminus al bolidului luand repere marginile lacului ce apar in film , dar doar ca o verificare foarte aproximativa.

Traiectoria probabila a bolidului este cel mai probabil paralela cu o mica abatere cu linia portocalie  cred, pentru ca asa ar rezulta din umbrele de la Filipestii de Padure si Barlad unde umbrele doar se lungesc si nu dau semne de deplasare laterala.  

Linia rosie este mult deviata si pare sa treaca prin locatiile din Comana si Dumitresti din care s-au facut filmele, si ar provoca deviatii vizibile usor ale umbrelor in lateral la Filipesti si Barlad daca o  luam ca directie a bolidului.

pcris
13 Feb 2015 19:02


În fine am reușit să identific stîlpii pe google map (m-a ajutat în identificare un brad care se află între ei) după care am transcalculat coordonatele în sistemul de proiecție stereografic 70 , am aflat azimutul (orietarea) și în final am prelungit aliniamentele cu 320 km până în Vrancrea
Distanța dintre momentul de început a exploziei ( sau aproape de momentul de început) și punctul de stingere are în proiecție orizontală 26,13 km, iar distanța de la început pînă la punctul de remanență este în proiecție 17,90 km.
Cum meteorul a intrat sub un unghi de 50* (măsurat pe imagine) ar rezulta o traiectorie de la punctul de început a exploziei până la stingere D/cos 50* . Rezultă că acest segment de traiectorie are caa 40,8 km, cu condiția ca planul orbitei bolidului să fie paralel cu planul senzorului.
Notațile sunt prima intersecție pornind de la sud începutul exploziei, a doua intersecție punctul de remanență, a treia intersecție punctul de stingere


Am verificat si eu cat ar fi fost viteza considerand segmentul de traiectorie in care are loc explozia (c-a) si traiectoria portocalie. Timpul scurs in explozie este de  9/26 secunde ~ 0,35s. La nivelul traiectoriei desenata cu portocaliu (am folosit panta de coborare de 45 de grade) mi-ar da o viteza pe traiectorie (24km parcursi) de 68km/s! Este o viteza enorma ce se apropie de cea mai mare inregistrata vreodata pentru un meteor (71km/s) Iar pentru un bolid nu am citit sa fi fost inregistrate viteze mai mari de 25km/s. 
De aceea banui ca traiectoria ar fi pe directia celei portocalii dar ceva mai apropiata de Dumitresti decat am desenat-o. 
Daca ar fi 40,8 Km parcursi... ar rezulta o viteza de peste 116km/s ! ceea ce nu este credibil.

theogon
13 Feb 2015 19:36


Pcris. Atîta vreme cît urma meteorului este trasată arbitrar și nu se bazează pe o intersecție de vize, după opinia mea, nu cred că se poate lua în considerare. 
Am combinat estimările vizuale ale lui pcris cu vizele din Cluj (obținute din date topografice ce se pot verifica) În plus am estimat o viză care ar marca chiar începutul exploziei ce apare cu verde, apoi viza care machează punctul de remanență - viza galbenă și viza care marchează sfârșitul arderii -viza albastră.
Aceste vize din Cluj se intersectează cu vizele  d, b și a, determinate vizual de pcris și ar trebui să fie coliniare. În fapt nu sunt și evidențiază erorile ce au apărut în măsurărori. Am trasat traiectoria probabilă a meteorului astfel ca triungiurile de intersecție să aibă valori minime printr-o ''compensare'' grafică .
A rezultat urma meteorului ce apare cu verde deschis din momentul exploziei pâna la stingere. Poate că traiectoria se putea muta mai spre est, dar viza de început a exploziei fiind estimată, am lăsat-o cu ponderea mai mică.
Ce pot să spun : rezultatele nu sunt riguroase și ar putea face pe unii colegi să zâmbească, vorba lui nea Iancu Caragiale - cu bunătate filozofică- aflând de metoda noatră de combinare a măsurătorilor de ponderi evident diferite. Ca exercițiu rămîne însă valabil și arată că și amatori ca noi dacă-i duci la gară se suie-n tren și chiar pot să ajungă până aproape de destinație.

pcris
13 Feb 2015 19:47


Intradevar, si eu am incercat sa combin directiile si nu ieseau coliniare. 
Avantajul este ca din Dumitresti undr este de20-30 de ori cred mai aproape de zona pot face erori de 20 de ori mai mari.  Sunt sigur ca aprecierile mele sunt destul de grososlane,,, Din Cluj insa...  daca as fi incercat eu... ar fi iesit ceea ce o fi iesit si pentru Rosa care crede ca au fost artificii... :))

Suntem foarte aproape, :) dar cred ca este de vina si fenomenul extraordinar de dinamic si momentele ce trebuie alese ce provin din determinari diferite! De traiectorie la Cluj si din umbre la Dumitresti.

theogon
13 Feb 2015 19:48


P.S. Firea mea glumeață nu m-a lăsat să închei într-o notă serioasă și nu privește colegii mei cărora le mulțumesc pentru strădanie, observații și sfaturi  și m-au ajutat să ducem la bun sfărșit o muncă nu foarte ușoară.

nobody
13 Feb 2015 22:04


Oameni buni, in ciuda aproximarilor folosite, sunteti mai realisti decat suma tuturor agentiilor spatiale romanesti, chiar si cu aceasta suma ridicata la puterea tangentei de jumatate de pi radiani. :wink:

pcris
13 Feb 2015 23:58


Adevarat. :D
 Ar fi interesanta si o estimare daca s-ar putea face pentru inaltimea explozie vazuta de la Cluj, comparand eventual inaltimea fata de orizont cu a lui Sirius?

MariusP
17 Feb 2015 23:10


Am incercat niste calcule pe baza estimarilor facute in mesajele http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=136350#136350 si http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=136397#136397 si am pus pe  lui  linia zmeurie pentru momentul cand incep sa se vada bine umbrele (Az=195 grade, Alt=42 grade), respectiv linia rosie pentru explozia principala (Az=170 grade, Alt=35 grade) din filmarea https://www.youtube.com/watch?v=bQfGDyMmgUo postata de  in http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=136346#136346

Ar mai rezulta o distanta pe orizontala de la camera din Onesti pana la locul exploziei de 53.5 km, care ar fi avut loc la o inaltime de 37.5 km. Intre cele doua momente separate de aproape o secunda, meteoritul a parcurs 39 km sub un unghi de aproape 50 de grade fata de verticala. Nu stiu ce precizie au valorile astea, dar m-am jucat si eu oleaca cu Google Maps si programul TransDatRO. :roll:

auriga
19 Feb 2015 22:26


Am determinat folosind astrometria pe o imagine luata pe timp senin peste care am suprapus cat mai exact meteorul si au rezultat:

Primul punct vizibil: az: 119°  30'  / alt 11° 56'
Punctul de maxim: az: 114° 51'  / alt 07° 43'
Ultimul punct vizibil: az: 113° 54' / alt 6° 46'

Andi
20 Feb 2015 08:41


Azimut, altitudine &#537;i ... loca&#539;ia observa&#539;iilor care este?

auriga
20 Feb 2015 09:04


Locatia este cea despre care tot am vorbit inainte, Cluj, precis masurate de theogon: 

Coordonatele în sistemul european ETRS 89 sunt
Phi =         46* 47' 07'',71
Lambda=   23* 36' 41'', 37
Cota la sol (ref. Marea Neagră) = 329,39 m

theogon
20 Feb 2015 19:07


Comparand azimuturile obtinute de Lucian (auriga) cu cele determinate din directiile catre radiodar si stalpii de lumina, am constatat ca exista o diferenta de circa 1* - 1*,4. Chiar daca la mine directiile spre semnalele planimetrice identificabile este precisa (cu abaterea pe care am semnalat-o) nu sunt sigur ca aceste semnale se afla pe verticala evenimentelor surprinse (inceput, explozie, punct remanent , stingere) din cauza pozitionarii camerei. Pe de alta parte solutia astrometrica nu surprinde meteorul +stele pentru a fi riguroasa ci stele+ detalii la orizont (radiofar si stalpi) si meteor si detalii la orizont (radiofar si stalpi) combinand imaginile   care s-au raportat la detaliile identificabile de care am vorbit. Asa ca eroarea se poate explica.
In fine intersectia cu observatiile lui pcris aduc  erori in plus aici fiind vorba de observatii vizuale probabil ca eroarea de stabilire a azimutelor este mult mai mare.
Insa avand niste distante, si unghiurile verticate corspunzatoare, aplicand corectia de sfericitate  si corectia pentru refractia stronomica putem determina niste inaltimi: Inceputul exploziei arfi la 61 km si punctul de stingere la 39 km .
Cu toate inconvenientele semnalate, nu cred ca suntem departe de adevarata traiectorie. Iar altitudinea punctului de stingere cred ca este mai bine determinata decat punctul de inceput a exploziei.
Daca ne vom pune de acord cu Lucian (pentru ca amandoi avem servici si am vorbit doar la telefon sau pe mail) voi pune o medie a masuratorilor. Asta va insemna o translatare a traiectoriei inspre sud est cu 2-4 km. Altitudinile vor creste cu 0,2-0,5 km.

dragos.n
20 Feb 2015 19:54


In legatura cu viteza, care era considerata prea mare. acum cateva zile, a cazut un meteor de vreo 250 de kg undeva pe langa Pitsburg, in USA. A fost observat de reteaua lor de urmarire din 3 statii, si le-a dat o viteza de 46 mile pe secunda.

nobody
20 Feb 2015 21:29


Poate 45000 mph = 12.5 mps = 20 km/s http://www.space.com/28593-bright-fireball-above-pennsylvania-video.html
Cu peste 42 km/s prin jurul Pamantului, ar parasi definitiv Sistemul Solar ...

dragos.n
20 Feb 2015 22:45


Da, pe alta sursa apar 45000mph. Oricum, un meteor chiar daca are 46mps, daca vine direct spre pamant, nu mai iese din sistemul solar.

pcris
26 Mar 2015 00:13


Nu stam rau. :) Iata si concluzia celor de la NASA aparuta doar de curand cred  http://neo.jpl.nasa.gov/fireball/  45°42'00.0"N 26°54'00.0"E

Kirk Spock
26 Mar 2015 09:59


Foarte interesant tabelul. Asa, la prima vedere, doua observatii:
- La doar doua zile dupa bolidul nostru, s-a mai inregistrat unul foarte asemanator ca energie de impact (deci si ca dimensiuni probabil), undeva prin centrul Africii, cam pe acelasi meridian cu noi.
- Meteoritul de la Celiabinsk a avut o energie de impact de peste 1000 de ori mai mare. Uau!

P.S. Chiar ma gandeam zilele trecute, ca nu se mai aude nimic la subiect. Chiar sa nu fi ajuns fragmente la sol? Sau au cazut toate prin locuri neumblate de om? Sau pur si simplu nu au atras atentia in vreun fel?

pcris
26 Mar 2015 12:07


Interesant este ca americanii nu au gresit cu mult...!  8)  Si sunt chiar in acord cu noi.  Nu stiu daca NASA a folosit si alte date mai elaborat, dar se confirma din determinarile din umbre ce le-am facut de la Dumitresti http://www.astronomy.ro/forum/files/capture3_710.png (intersectia directiei b, spre locul de maxim alexploziei, cu traiectoria portocalie) 45°41'58.2"N 26°53'12.0"E, si cele facute de MariusP din Onesti, http://www.astronomy.ro/forum/files/obrejita_524.jpg , in care linia rosie se intersecteaza tot cu traiectoria portocalie de care ziceam in acea zona 45°42'48.3"N 26°54'26.2"E . Diferentele locatiilor fata de pozitia americanilor 45°42'00.0"N 26°54'00.0"E este de circa 1 km si este prea mica (in plaja de eroare ce putea fi facuta) tinand cont si de cadrele din filmele ce le-am analizat ce sunt doar in numar de 15-25 de imagini pe secunda, iar la viteza aceea ce din imaginile de la Sarbi in care se vede toata traiectoria, era cam 45km/s, erorile datorate si distantei parcurse intre cadre pot fi si de 1,5-3 km.

Kirk Spock
26 Mar 2015 12:25


Pai nu e nicio greseala. Diferentele sunt doar datorita faptului ca in tabel valorile coordonatelor sunt rotunjite. Ati facut o treaba excelenta. Pacat ca nu are corespondenta (sau mai bine zis rasplata) si "pe teren", ca sa zic asa. Cel putin deocamdata. Nu se poate sa nu fie niscai bucatele pe undeva... :)

pcris
26 Mar 2015 12:32


Corect. Ar fi probabil si de gasit ceva.

theogon
26 Mar 2015 19:15


Față de traiectoria determinată din intersecțiile de vize (cu vizele combinate  Cluj. pcris și MariusP) coordonata exploziei este la caa 8 km de traiectoria dedusă din observații. După opinia mea este foarte puțin, dacă luăm în considerare  determinările neomogene și nu este mult dacă trebuie să te duci în teren și să cauți fragmente.
Pe de altă parte fragmentele nu au căzut perpendicular  din punctul de explozie ci și-au continuat traiectoria balistică până la punctul de impact care este situat la nord est față de punctul comunicat .
În privința altitudinii punctului de stingere - nu foarte mare față de punctul de remanență, valoarea ei din determinările astrometrice, după aplicarea corecției de sfericitate și refracție astronomică este de 39 km, care iarăși nu diferă  mult de rezultatele comunicate.

pcris
26 Mar 2015 22:30


Ce sa mai zic... Este un eveniment ce se petrece odata intr-o viata de om pe un teritoriu ca al nostru de mare. Institutiile statului care cica exista?! De fapt nu exista...!  Nu misca nimic ca au alte probleme? Ce sa mai zic sa mai si caute dupa ce cei de care isi bat joc le ofera ce sa mai... fure pe tava?!  Doar noi si americanii aia ce sunt pe duca?... DUR DE TRIST. In fapt sunt doar niste HOTI PROSTI ce populatia ii accepta. Uitati aici monstra de cretinitate a celor sponsorizati din buget chiar si acum. http://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/817-meteor-puternic-observat-pe-cerul-romaniei
Ii doare in cot atat timp cat populatia este indobitocita ca de ... 70 de ani incoace... :(

2SKY
27 Mar 2015 01:53


La o tara cum sintem noi cu rachete la marea neagra in 89 ' , in 2015 armata izola toata zona din prima zi . Deci localnici aveau rol de martori . Si in USA , este izolat tot fara drept de apel .

pcris
13 Apr 2015 19:53


Au fost facute 2 cautari de cate o zi dar fara rezultat intre Focsani si Odobesti. Probabil ca ar fi de cautat si din locul cel mai probail al exploziei spre zona Pitulusa - Arva.

dragos.n
14 Apr 2015 02:04


@pcris. As vrea sa apreciez un lucru. Tenacitatea si perseverenta de care dai dovada. Lucru rar la romani, care merg in general pe doua principii:

1. Las-o ma ca merge si asa.

2. Daca nu au facut-o americanii sau japonezii, crezi tu ca esti mai destept?

La care se mai poate adauga si al treilea:

3. Iese ceva la chestia asta?

Felicitari, chiar daca nu ai gasit nimic. Dar asa se intampla. La capatul unui astfel de drum, nu gasesti decat OMUL din tine.

pcris
14 Apr 2015 11:15


Multumesc dl. Dragos, insa nu am nici un merit in cautare. Nu am participat intrucat nu am putut merge in cele 2 vineri in care s-au desfasurat. Meritele sunt ale d-lor Valentin Grigore, Razvan Andrei si a inca 3-4 ale caror nume nu le cunosc si care au cautat sa descopere meteoriti la sol.

dragos.n
14 Apr 2015 14:10


Nu m-am referit la cautarea la fata locului, ci la faptul ca ai urmarit acest subiect cu asiduitate, si astfel l-ai pastrat in atentia forumului, centralizand o serie de date, si astfel contribuind la aducerea cat mai aproape de realitate a  estimarilor noastre.

theogon
14 Apr 2015 18:56


Un eveniment astronomic de excepție ne-a unit și cu ce am avut la dispoziție (camere, hărți, astrometrie și nițică topografie ) am încropit o traiectorie a unui meteor despre care cred că nu este departe de adevăr.
Pentru rezultate riguroase evident că s-ar impune folosirea unor camere standardizate amplasate într-o rețea de supraveghere, iar calculele să se facă cu softurile specializate existente deja.
Dar  chiar și fără această rețea specializată, dacă în câmpul camerelor obișnuite de supraveghere am avea detalii topografice identificabile ușor  și pentru care putem determina niște coordonate geografice sau Stereografice 70, care ne permit apoi aflarea unor orientări (azimuturi) spre evenimentele generate (și) de meteori, putem determina prin intersecție o traiectorie cu o aproximatie mai bună decât ceea ce am obținut acum.
(pentru determinarea altitudinii avem nevoie totuși de determinări astrometrice).
Poate va exista o comunicare asupra meteorului nostru  și vom putea compara rezultatele.

pcris
14 Apr 2015 23:20


O zona promitatoare o vad in intre Târâtu si Pitulusa cu o abatere de macar 5 km in jurul acestei directii mai ales inspre NE chiar si 10 km. Ca un punct central al elipsei unde ar putea sa se gaseasca ceva ar putea fi pe aici 45.731926, 26.957975 . Este o zona destul de mare de cautat si in mare parte destul de impadurita imi pare.

Kirk Spock
15 Apr 2015 09:02


intre Târâtu si Pitulusa Ca sa facem un mic joc de cuvinte, probabil ca fragmentele s-au târât pe la Târâtu si s-au pitit spre Pitulusa. :D
Serios acum, gasirea lor presupune un mare grad de noroc. E clar ca zona e destul de mare si greu accesibila. Poate nu ar fi rau sa se ceara ajutorul unor padurari de pe acolo.

pcris
15 Apr 2015 09:15


Ca sa facem un mic joc de cuvinte, probabil ca fragmentele s-au târât pe la Târâtu si s-au pitit spre Pitulusa. :D
(...) Poate nu ar fi rau sa se ceara ajutorul unor padurari de pe acolo. Exact asta vroiam sa zic si eu.  :) 
Padurarii si cei ce locuiesc in apropiere de zona  ar putea fi de mare ajutor.
Pfff! Si m-am uitat acum si pe elevatii pe harta.. Mai in toata zona se succed continu pantele si de peste 30 de grade ... Poate ca nici localnicii nu au calcat in... 90% din zona aia vreodata!...

pcris
17 Apr 2015 19:54


Nu m-as mira sa avem de-a face cu o ramasita din Cometa ISON lasata in urma cu un an. Nu am nimic de pierdut in ce afirm pentru ca sunt doar un diletant, nici macar un amator. Am doar unele argumente sa cred asta... 
Editare ...Ups. M-am uitat pe o simulare http://www.solarsystemscope.com/ison/ a traiectoriei cometei ISON si desi s-ar potrivi si data si viteza foarte mare  la intrarea in atmosfera, totusi daca ar fi un fragment lasat in urma de ISON, atunci directia de intrare ar fi fost pare... mai degraba cu o componenta pe directia dinspre N spre S.

ovidiuv
21 Mai 2015 15:51


Eu as fi foarte curios sa ne povesteaza Valentin sau altcineva care-a participat la cautari cam ce suprafata au cercetat, cum era terenul, cate zile/ore au cautat, cat de mare era echipa, si care-a fost rezultatul, chiar daca probabil nu s-a gast nimic. 

Institutiile statului prin definitie sunt "de stat" deci practic nu exista, iar altele precum ROSA sunt compuse probabil majoritar din diletanti sau sunt mult prea ocupate cu proiecte si contracte peste contracte menite doar sa le mareasca salariile fara sa produca practic nimic! 

Atata vreme putina cata aveti, voi, astronomii amatori mai seriosi, ati demonstrat cu varf si-ndesat in cele 18 pagini de discutii de pe acest grup destul de activ, ca sunteti mult mai informati, capabili sa judecati, si mai ales capabili sa comunicati publicului si mass-media romanesti despre aceasta "piatra" cazuta in ianuarie din cer peste Romania, plus multe alte minuni despre astronomie si spatiul inconjurator!

pcris
24 Iun 2015 20:46


Daca nu s-a volatilizat de tot... Oricum ar fi interesanta o excursie in zona aia salbatica de  la Taratu spre Arva - Pitulusa asa.  :) Dupa explozia finala sunt marturii ca au fost fragmente ce au continuat caderea, si asta se vede chiar si in filmul de la Comana Mica.

p.s.
 Din filmul de la Sarbi mi-a rezultat ca avea posibil o viteza in raport cu Pamantul de peste 40 km/s, iar in raport cu Soarele chiar mai mare, tinzand spre o traiectorie hypebolica. Venea din  Norul lui Oort daca nu de mai departe?

pcris
27 Iun 2015 21:33


Uite altele cu traiectoria filmata ce le-am gasit mai de curand:
Din Izmail Ucraina https://www.youtube.com/watch?v=XAQfdj4YYX8
Din Seghiste, Bihor https://www.youtube.com/watch?v=9VNuTJb8rj0

pcris
05 Iul 2015 11:31


M-am uitat in urma si nu am sintetizat intr-o singura postare filmele cele mai importante ce le-am gasit, din care urmarind miscarea umbrelor rezulta cred cu cea mai buna precizie traiectoria bolidului deasupra localitatilor Filipestii de Padure - Gura Vitioarei - Lopatari - Barlad. M-am gandit sa o fac acum : 
 
https://www.youtube.com/watch?v=VeReSZZo78c  extensia drumului bolidului aproape ca trece prin Barlad :)
https://www.youtube.com/watch?v=R_dnuePS4nM (min 0,39) primaria Lopatari  45.481819,26.586477 deasupra careia trece aproape insesizabil doar putin la nord.
https://www.youtube.com/watch?v=aC9thBya008 Gura Vitioarei
https://www.youtube.com/watch?v=1i63b_XjHws Filipestii de Padure (min 1.19)

p.s.
 Din filmul de la Dumitresti https://www.youtube.com/watch?v=rGNkVxAT5co (45.556837,26.913332) comportamentul umbrelor arata directiile spre punctele de interes de pe traiectorie:

 http://www.astronomy.ro/forum/files/capture3_710.png 
 a - spre punctul terminal 
 b - spre punctul exploziei maxime din final
 c - spre inceputul exploziei
 d - spre o explozie precedenta

auriga
25 Iul 2017 12:34


Cehii au scos un articol publicat in 13 februarie 2017 la care a contribuit si Vali Grigore.
Deci a cazut in Romania pana la urma, langa Focsani, insa probabil fragmente mici foarte greu de gasit.

https://arxiv.org/pdf/1702.03968.pdf

RobertG
25 Iul 2017 20:21


Multumesc!

Andi
26 Iul 2017 21:03


Ciudat că nu au existat martori în partea finală a traiectoriei.
Păcat că nu au fost găsite fragmente.
Din aceste cauze datele prelucrate, prezentate de autori, trebuie privite ca o aproximare.
Trebuie să putem face &#537;i noi măsurători radio; doar sunt la modă.

Kirk Spock
27 Iul 2017 09:39


O explcatie a marturiilor putine este ora la care s-a produs evenimentul. Totusi eu cunosc o persoana aflata la mai putin de 30 km de zona de impact care intamplator nu dormea atunci. A vazut cum se lumineaza intens incaperea, dar s-a gandit doar ca ar fi vorba de farurile unei masini, desi i s-a parut totusi ca nu a fost ceva obisnuit. Abia mai tarziu, cand i-am descris ce s-a intamplat in acea noapte, a facut legatura.
Oricum, martori in partea finala a traiectoriei care sa ajute la gasirea fragmentelor probabil ca nu au fost. Ar trebui ca acestia sa fi fost surprinsi afara, chiar in zona de impact, pe o raza de maxim 1-2 km, ma gandesc.

Andi
27 Iul 2017 21:14


Ungurii &#537;i moldovenii nu au văzut nimic, că doar erau mai aproape decât slovacii &#537;i cehii?
S-au poate nu erau &#8222;pregăti&#539;i&#8221; (dota&#539;i cu aparatură de observare).

:roll:

2SKY
28 Iul 2017 01:21


Rominii sint preistorici cu doar 9 meteoritii , recuperati si recunoscuti . Nu exista metoda mai buna decit mers pe teren si investigat , mai ales in zone neumblate . Calcule nu ai nevoie , nu poti fi sigur ca a ajuns pe pamint . De abia au gasit fragmente din cel de la Chelyabinsk  , cu tot cu satelitii .

Valentin Grigore
01 Feb 2018 23:35


Am vazut ca subiectul a fost tratat aici pe masura importantei acestui superbolid. Din pacate, nu am aflat decat acum de acest subiect tratat aici, din lipsa de timp nu prea intru pe discutii. Va pot informa insa ca subiectului i-a fost alocat un timp pe masura importantei.
După o munca de circa 2 ani de cautari si calibrari inregistrari video, cautare la fata locului, teorii, aplicatii si sute de ore de munca si colaborare cu colegii de la institutele de astronomie ale academiilor de stiinte din Cehia si Slovacia, in final a rezultat o lucrare prezentata la o intalnire de profil de inalt nivel si publicata inclusiv in Planetary and Space Science (unde doar abstractul este free, articolul nu este disponibil decat contra cost). Exista insa o varianta aproape identica disponibila inca online aici:
https://arxiv.org/pdf/1702.03968.pdf

Este bine sa il citeasca toti cei care au discutat aici subiectul.
Pe scurt, superbolidul romanesc este unul neobisnuit generat se pare de un nou tip de material cosmic.
Concluziile au fost ca practic intreg materialul (estimat la intrarea in atmosfera la 4500 kg si care a generat un bolid de -21 mag.) s-a consumat in totalitate prin ardere in atmosfera, eventualele ramasite cazute pe sol fiind sub 1 gram sau putin peste. Deci, oricate cautari am fi facut, nu am fi gasit nimic.

2SKY
02 Feb 2018 02:22


Salut , nu vreau sa contrazic rezultatele , dar important este daca s-a intervenit cu detectoare de metal , si de cite persoane ? Stiind ca in tara nu este voie decit cu aprobari si acestea de la stat de cele mai mai multe ori . De obicei la 4 tone de material , ramine cel putin 10% si acum ori a fost divizat de explozie si atunci avem un cimp de 10 -20 km / 5-6km  , si  este posibil ca bucati mari sa fie ingropate la 1 ..1,5m . Acestea pot fi gasite doar cu detectoare . Nu stiu citi astfel de bolizi au fost recuperati , sau macar hartii , dar cred ca Rominia este este full de cimpuri si numai o lege buna poate arata cu adevarat aceste obiecte , cu totul spatiale pentru parlamentari . Deci legea suna cam asa : Nu trebuie predat ce cade se sus , dar daca te-am prins cu detector , ori nu ai voie sa cauti ori se confisca . Rezultat 0 micrometeoritii .

Andi
02 Feb 2018 20:23


&#536;i dacă bolidul nu a avut material metalic?
Materialul a fost diferit de cel obi&#537;nuit; probabil că nici pietros.

Valoarea modulului de elasticitate, estimat în articol, este cel al cauciucului.   8)

Dacă se referă la rezisten&#539;a la rupere, valoarea corespunde betonului supus la întindere.

Din păcate nu avem un spectru.

2SKY
03 Feb 2018 01:16


Sint presupuneri , nu se cunoaste materialul , densitate , coeficientul de ablatie si temperatura aia creaza o crusta foarte tare , practic sudeaza si ajuta partea interna a meteorului , sa treaca prin atmosfera la temperaturi foarte joase . Astfel partea interna nu este afectata de caldura . Daca nu contine fier este cu atit mai valoros . Am inteles ca se stie zona de eventual "impact" , dar nu apare exact . Este doar studiu teoretic si comparativ , nu pune accent pe cautari in teren . Cam ce stiam inainte stim si acum .  :cry:

sonkab
03 Feb 2018 12:40


In 2016 a aparut un articol despre bolid intr-o revista de-a Academiei Române. Rezultatele, in privin&#539;a orbitei meteorodiului, sunt diferite fa&#539;ă de cele din articolul indicat de Valentin Grigore.

Articolul se gaseste aici: http://www.acad.ro/sectii2002/proceedings/doc2016-2/05-Pricopi.pdf

Andi
03 Feb 2018 14:12


La astrometrie rezultatul depinde de datele de observare &#537;i mai pu&#539;in de metoda de calcul.

Necazul este că la astrofizică nu prea avem nimic.   :(


PS
nu &#537;tiam că energia se măsoară în unită&#539;i da masă: tone, respectiv kilotone

pcris
05 Oct 2018 15:44


Deci au aparut si alte rapoarte. Oricum noi am fost cei mai rapizi. :)