-----------------------------------
Dyptorden
31 Ian 2015 14:16

Nikon D40 - no focus
Salut,
Are cineva idee daca pot obtine focus cu Nikon D40 pe un Dob8" 
- fara barlow;
- fara a modifica tubul;
?
Ar trebui ca focuserul sa imi permita sa apropii mai tare aparatul de secundara, dar... ajunge la capat.
Cu powermate e ok, dar as vrea sa nu maresc imaginea.

Multumesc.

Catalin M. T.
31 Ian 2015 15:12


Se poate, eu am putut cu D40x. Dezfiletezi adaptorul de 1.25" si infiletezi pe adaptorul de 2" de la telescop DSLR-ul. :wink:

Dyptorden
31 Ian 2015 15:52


Poi nu sunt elemente de 1.25"...
pe inelul focuserului pun adaptorul de 2" dupa care T-Adapter -> T-Ring -> DSLR

Alte focusere mai scumpe or fi mai semete?

Catalin M. T.
31 Ian 2015 16:32


Ok, focuserul pe care am montat eu camera avea si adaptor pt. 1.25". E asa cum zici tu, ordinea la elemente, dar daca focuserul are filet facut nu mai ai nevoie de adaptor T, infiletezi  direct pe focuser. Focuser(cu filet)>T-Ring>DSLR(eu asa am folosit). Ce focuser ai, Crayford sau cu cremaliera?
Sunt! :D

Dyptorden
31 Ian 2015 17:57


Nu stiu cum sa imi dau seama... noile Dob-uri de la Skywatcher (cele cu Pyrex) au Crayford.Al meu cred ca e generatie anterioara cu BK-7 deci nici focuserul nu stiu de care e.
Atasez poza cu focuserul.

nobody
31 Ian 2015 18:52


Ca sa infiletezi direct inelul de imbinare in baioneta trebuie sa se potriveasca cu filetul de pe focuser (putin probabil). Sau sa folosesti o combinatie "low profile" de adaptor focuser-T2 + T2-baioneta "F-mount".
Ceva de genul: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p203_TS-Adapter-from-M54-to-T2---low-profile-for-Skywatcher-Crayford-focuser.html

Incearca sa masori diametrul si pasul filetului. Mai trebuie sa fii atent si pe ce parte e, interior/exterior (female/male).

Eventual mai incearca sa stabilesti cat backfocus ai, focalizat la infinit (nu in apropiere).
Este posibil ca nici cu cel mai "low profile" adaptor, tot sa nu ajungi in focus.
In acest caz ai doua optiuni: sa schimbi focuserul cu unul mai scurt si/sau sa muti oglinda principala mai in fata.
Mai trebuie sa te gandesti ca daca esti foarte la limita, iti va fi imposibil sa folosesti corector de coma, filtre si alte accesorii care-ti mai mananca din backfocus.
Sau vrei sa-l folosesti doar la planete ?

Catalin M. T.
31 Ian 2015 20:01


Din poza pare Crayford si nici nu are filet. Eu il foloseam  cu adaptorul dat de nobody din link, care era venit cu focuserul din fabrica la Dob. respectiv(generatie mai veche) si nu am avut probleme de focus. In rest, de acord cu cele spuse de nobody.

nobody
31 Ian 2015 20:55


@Catalin M. T.
Tubul de la focuser e cu filet pe interior pe care are pus acel adaptor la portoculare.
Vezi mai multe detalii in discutia asta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=136031
S-ar putea sa se potriveasca la fix inelul ce l-am indicat (era doar ca exemplu), dar mai sanatos e sa masori de 10 ori si sa "tai" o singura data. Masuratul nu te costa nimic ...

Catalin M. T.
31 Ian 2015 21:34


Aha. Atasez o imagine cu ce am folosit eu, desi daca ma uit mai bine adaptorul de la 2" la 1.25" nu avea filet pe partea de 2" ca si cel din link, se prindea ca si un ocular. Tubul portocular de 1.25" se scotea si ramanea filetul pt baioneta inelului T.  Ar trebui sa se potriveasca cu ce ai dat tu in link. Bineinteles ca masori de 10x si tai o singura data! :D

Dyptorden
02 Feb 2015 22:23


@Catalin M. T.
Tubul de la focuser e cu filet pe interior pe care are pus acel adaptor la portoculare.
Vezi mai multe detalii in discutia asta: 

Cunosc discutia, e inceputa tot de mine :)
Sa inteleg ca acel filet din interiorul tubului de la focuser e M54, si acel adaptor ar putea fi infiletat direct pe focuser?

Nu am inteles partea cu taiatul... la ce te referi?

Intre timp atasez si imagini cu ansamblul optic bucata cu bucata, poate ajuta.

Erwin
02 Feb 2015 23:19


Din câte îmi dau seama adaptorul de 2" este în plus aici. Va trebui să sco&#539;i flan&#537;a de pe tubul portocular &#537;i să măsori filetul cu un &#537;ubler. Pasul îl po&#539;i măsura aproximativ dacă freci o bucă&#539;ică de hârtie sau carton pe filet apoi măsori lă&#539;imea a n linii ce se imprimă pe hârtie &#537;i împar&#539;i la n. Pasul se mai poate determina suprapunând un &#537;urub cu filet metric pe spirele filetului &#537;i dacă se suprapun &#537;i calcă bine între spire atunci e identic. Pasul &#537;uruburilor metrice îl găse&#537;ti u&#537;or pentru că este standardizat. După măsurătoare po&#539;i avea certitudinea că ai identificat corect dimensiunea filetului pentru adaptorul necesar.

Dyptorden
03 Feb 2015 00:50


Din câte îmi dau seama adaptorul de 2" este în plus aici. Va trebui să sco&#539;i flan&#537;a de pe tubul portocular &#537;i să măsori filetul cu un &#537;ubler. Pasul îl po&#539;i măsura aproximativ dacă freci o bucă&#539;ică de hârtie sau carton pe filet apoi măsori lă&#539;imea a n linii ce se imprimă pe hârtie &#537;i împar&#539;i la n. Pasul se mai poate determina suprapunând un &#537;urub cu filet metric pe spirele filetului &#537;i dacă se suprapun &#537;i calcă bine între spire atunci e identic. Pasul &#537;uruburilor metrice îl găse&#537;ti u&#537;or pentru că este standardizat. După măsurătoare po&#539;i avea certitudinea că ai identificat corect dimensiunea filetului pentru adaptorul necesar.

Am masurat (cu ruleta :) ), si diametrul e de 54mm (care coincide cu acel 54 din M54) si am 12 spire pe 11mm adica o spira pe 0.91(6)mm (masurat in 3 locuri diferite - identic).
Acum... nu am gasit undeva detalii tehnice pentru diferite tipuri de filete, sa stiu exact ce pas are M54 si sa imi confirm ca diametrul e de 54mm

red giant
03 Feb 2015 00:50


Adaptorul de 1.25" din poza pusă de Cătălin se desface în două bucă&#539;i: partea care se fixează în focuser &#537;i cea în care intră ocularul. Prima are filet exterior T2, de care se prinde inelul T2 al camerei.

cmatei
03 Feb 2015 01:30


Adaptorul pe care l-am folosit eu la acelasi focuser e asta: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4018_TS-Optics-2-inch-Adapter-with-compression-Ring-for-Skywatcher-Newtonians.html

Avantajul lui e ca ramai cu un portocular de 2" ceva mai "low-profile" decat originalul, fiind mai usor de folosit daca nu pui camera decat ocazional. Cu adaptorul sugerat de nobody cred ca se poate monta la o adica si un corector MPCC in filetul de filtre (de verificat), dar cu asta sigur merge. Pe Explorer 200P am ajuns in focus cu tot cu MPCC, al tau fiind dobson e posibil insa sa difere putin la dimensiuni.

Dezavantajul fata de adaptoarele cu iesire T2 e ca nu ofera o conexiune la fel de rigida cu camera.

nobody
03 Feb 2015 01:43


@Dyptorden
Daca masori distanta dintre 12 spire (margini de filet), practic ai doar 11 pasi intre (n-1) ... adica exact pas de 1 mm. Poti compara si cu liniile liniarului daca se potrivesc la fix. (Apropo, si daca numeri liniile milimetrice pana la 1 cm vezi ca ai 11, nu 10  :wink: ) Verifica inca o data ce ai masurat, nu-ti bate capul cu standardele ca astea nu sunt filete standard.

@cmatei: Adaptorul ce l-am dat ca exemplu are si filet interior pentru filtre de 2"

Specifications:
Adaptation on the telescope side: M54x1 male thread / M48x0.75 (2" filter thread) female
Adaptation on the camera side: T2 (M42x0.75) male thread
Optical length: 2.2 mm
Mechanical length incl. threads: 12 mm
The M54x1 Thread is not the filterthread, it is the tread, many focuser uses as connection thread on their draw tubes.
link in engleza: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p203_TS-Adapter-from-M54-to-T2---low-profile-for-Skywatcher-Crayford-focuser.html

Ideea e sa fie omul sigur ca are filet M54x1 (mm).

cmatei
03 Feb 2015 16:09


@cmatei: Adaptorul ce l-am dat ca exemplu are si filet interior pentru filtre de 2"

Am vazut, de-aia am zis ca s-ar putea sa mearga. Problema e cu cat se mareste distanta intre MPCC si senzor. Daca MPCC-ul e infiletat doar in buza dinspre telescop a adaptorului, la 12mm ai lui inseamna 8-9mm in plus peste distanta optima MPCC-senzor, ceea ce e cam mult. Oricum, si daca intra "pana in fund" o sa fie la 3-4 mm fata de distanta optima, T2-ul MPCC-ului si T2-ul adaptorului neputand ocupa acelasi loc in spatiu.

nobody
03 Feb 2015 19:44


@cmatei:
Asa la limita este MPCC-ul ?
O solutie de compromis (pentru MPCC) ar fi: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p5417_.html
(se putea face mai low-profile)

Dilema este intre apropierea corectorului si cat mananci din backfocus.
La tine cat backfocus iti mai ramane ?
MPCC-ul iti mai manaca si el din backfocus (optic, nu mecanic) ?

Dar pana una alta, am impresia ca omul nu s-a gandit deloc la un corector de coma ... cel putin pare a fi cale lunga pana acolo. Daca se confirma filetul, urmatorul pas ar trebui sa fie stabilirea backfocus-ului real de la "gura tevii". Dupa aia putem sa-l "incurcam" cu inele distantiere, adaptoare, filtre, corectoare, monturi, OAG si alte cele ...   :wink:

Dyptorden
03 Feb 2015 20:07


in cazul produsului 
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p203_TS-Adapter-from-M54-to-T2---low-profile-for-Skywatcher-Crayford-focuser.html
nu vad posibilitatea rotirii DSLR-ului pe focuser in pozitia dorita... daca infiletez pana la maxim adaptorul in focuser si apoi t-ringul pe adaptor... cum e sa ajunga aparatul la maxim... asa ajunge.
Ar fi oare cel mai indicat un inel dintr-asta: ...?
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4018_TS-Optics-2-inch-Adapter-with-compression-Ring-for-Skywatcher-Newtonians.html

cmatei
03 Feb 2015 20:39


Asa la limita este MPCC-ul ?

Eu nu am incercat, lumea zice ca cativa mm deviatie de la cei 55 nominali sunt ok. 8mm ar fi cam 15% diferenta.

La tine cat backfocus iti mai ramane ? MPCC-ul iti mai manaca si el din backfocus (optic, nu mecanic) ?

Tubul focuserului (pana in adaptor) iesea daca tin bine minte undeva pe la 5-10mm. Cu MPCC castigi, nu pierzi, ceva backfocus (10mm), care se cam compenseaza cu gulerul adaptorului de care ziceam.

Dupa aia putem sa-l "incurcam" cu inele distantiere, adaptoare, filtre, corectoare, monturi, OAG si alte cele ...   :wink:

Corect! :)

nobody
03 Feb 2015 21:17


@Dyptorden: rotirea camerei poti sa o faci din adaptorul pentru Nikon (ala cu punct rosu). Ar trebui sa ai 3 suruburi ingropate pe lateral, le destrangi, rotesti si le strangi la loc.

Dyptorden
02 Apr 2015 20:59


Adaptorul pe care l-am folosit eu la acelasi focuser e asta: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4018_TS-Optics-2-inch-Adapter-with-compression-Ring-for-Skywatcher-Newtonians.html

Avantajul lui e ca ramai cu un portocular de 2" ceva mai "low-profile" decat originalul, fiind mai usor de folosit daca nu pui camera decat ocazional. Cu adaptorul sugerat de nobody cred ca se poate monta la o adica si un corector MPCC in filetul de filtre (de verificat), dar cu asta sigur merge. Pe Explorer 200P am ajuns in focus cu tot cu MPCC, al tau fiind dobson e posibil insa sa difere putin la dimensiuni.

Dezavantajul fata de adaptoarele cu iesire T2 e ca nu ofera o conexiune la fel de rigida cu camera.

Salut,
Mi-a ajuns coletul cu adaptorul folosit de cmatei. Este compatibil cu dob-ul de 8 Skywatcher, ceea ce confirma ca tubul focuserului are un M54 la interior. Poate ajuta si posteritatea.

Numai bine,