-----------------------------------
Dyptorden
14 Feb 2015 20:46

Ce sa fie?
Salut,
In speranta ca ma poate lumina cineva... 
Situatia sta astfel: chinuindu-ma sa "chitesc" Cone Nebula, am observat doua "stele" ce poate erau cazatoare.... Le-am observat la interval de aproximativ 15 minute una de cealalta, pe traiectorie identica, aproximativ dinspre Betelgeuse spre Praesepe (nu am putut urmari mai mult ca nu mi-a permis balustrada balconului). Magnitudinea parea comparabila cu a unei stele de 3-4. La viteza pe care o aveau, au parcurs ~60° (Betelgeuse-Praesepe) in 20 secunde.Interesant e faptul ca nu si-au modificat deloc stralucirea, iar daca erau stele cazatoare, m-as fi asteptat sa fi avut o viteza mult mai mare.
Ce ar putea fi? (nu faceti misto-uri cu OZN-uri ... acceptati faptul ca sunt incepator :) )

dragos.n
14 Feb 2015 20:51


Sateliti.

Erwin
15 Feb 2015 16:44


Po&#539;i consulta site-ul www.heavens-above.com pentru a afla ce sateli&#539;i ai văzut. Vei fi surprins câ&#539;i sunt. Mai sunt &#537;i gunoaie spa&#539;iale, sateli&#539;i dezafecta&#539;i, resturi de trepte superioare de rachete. Toate astea se văd uneori trecând prin câmpul telescopului în timp ce observi altceva, cu ochiul liber sunt mai pu&#539;ine, spectaculoase sunt "iridium flare", reflexii luminoase puternice ale sateli&#539;ilor din seria Iridium. De asemenea, ISS este interesant de urmărit în tranzit.

zanu_yonutz2000
18 Feb 2015 11:26


Se vad destul de multi sateliti si cu ochiul liber. Ar fi fumos sa vad ISS.