-----------------------------------
dragos.n
13 Mar 2015 15:58

Oculare inclinate - o solutie
Timp de multi ani am cautat o solutie pentru o problema simpla, care nu e foarte deranjanta in mod obisnuit, care care perturba intr-o oarecare masura calitatea imaginilor furnizate de telescoape, in special la foto, dar si la vizual. este vorba de faptul ca in momentul in care se strange surubul de blocare al port-ocularelor, aceaste se inclina, si mai rau se descentreaza. Evident, asa cum se poate vedea si in fotografiile atasate, inclinarile nu sunt aparent mari, dar totusi pot ajunge la 30' de arc, sau chiar peste.

Evident, in ultimii ani, au aparut diverse solutii, dar nu toate sunt bune, iar altele sunt scumpe. Spre exemplu, port-ocularele care au inel de strangere din banda de alama, nu fac decat sa reduca un pic inclinarea, fara insa sa aiba vreun efect asupra descentrarii. Asta se vede in special la oculare de 1,25. Eu am folosit pentru fotografiile atasate un astfel de barrel, cu inele de strangere, si totusi, se poate vedea in fotografia a doua inclinarea ocularului. Precizez ca Vixenul a primit tratamentul cu catifea dupa prima parte a sedintei foto.

Solutia este simpla. Pe acele oculare, sau accesorii, care au un sant pentru asigurarea prinderii sapat pe barel, se pune un strat de catifea autoadeziva. Astfel, ocularul va ramane centrat, diagonalele, in special cele mari, nu se vor mai rotii singure atunci cand nu sunt bine stranse. din pacate, in functie de pozitia santului, inclinarile nu dispar intotdeauna, uneori dispar de tot, alteori doar se reduc. dar chiar si asa, consider ca este un plus, in special pentru astrofoto. Partea negativa, mai ales la vizual, este ca ocularele sau accesoriile astfel echipate, intra si ies cu un pic de efort.

Si inca ceva. Stiu ca multi avem probleme cu capacele pentru oculare. Un bun inlocuitor in cazul ocularelor de 2'' poate fi un capac pentru obiective foto cu filet de filtru de 49mm, asa cum se vede in fotografia a treia.

Teo
13 Mar 2015 17:02


Port-ocularul de la telescopul meu are doua suruburi plasate la 120 grade unul fata de altul.
Unele port oculare au doar un surub de blocare a ocularului.
Cred ca cea mai la indemana solutie ar fi, sa se dea inca o gaura ( sau doua dupa caz) care ulterior sa fie filetata. In aceasta a treia gaura se poate introduce un al treilea surub de blocare a ocularului tot la 120 grade fata de celelalte.
In acest fel am avea trei puncte la 120 grade (suruburi de fixare) in forma de triunghi echilateral cu care am putea centra mai precis ocularul in tubul port-ocular.
O a doua idee ar fi filetarea barelului ocularelor si a tubului port ocular cu un filet gros si cu pas mai maricel. In acest fel cred ca ar intra ocularele mult mai fix. Sigur, cu timpul filetele se pot uza, plus ca trebuie filetat tot setul de oculare. In acest caz trebuie construit un nou tub port ocular sau mansonat cel preexistent pentru a putea fi filetat. Altfel am avea un spatiu liber intre filetul lui si al ocularului.
O a treia idee ar fi strunjirea speciala a barelului ocularului si a tubului port-ocular in forma de con. Conicitate pe conicitate cred ca ar intra mai bine. De asemenea, pe con sa existe si niste santuri de ghidaj. Gen "coada de randunica", cum se prindeau demult oglinzile auto detasabile pe autoturisme.
Nu stiu daca am avut niste idei bune insa asa as vedea eu rezolvarea.
Asteptam si alte idei.   :D

dragos.n
13 Mar 2015 17:37


Raspuns sters.

saiph
13 Mar 2015 19:05

Re:
Din cate am observat, problema rezida in valoarea jocului creat intre diametrul interior al cupei port-ocular, practic campul de toleranta al ajustajului (fie ca e vorba de terminatia focuserului, fie ca este partea terminala a unei diagonale, sau tub de barlow, ori simplu tub de extensie), dar mai mult in pozitia si orientarea gaurii filetate in care sta fiecare surub care asigura fixarea ocularului sau piesei care vine montata in acea terminatie. Daca suruburile nu sunt orientate perfect pe raza, spre centrul gaurii de 1.25" sau 2", intotdeauna vom avea inclinare. Daca mai punem la socoteala si un design nefericit al piciorului, precum si al bazei de asezare a corpului ocularului, reteta pt inclinare e asigurata - la fiecare utilizare.

Solutia cu inel de compresiune si minim 2 suruburi radiale de strangere asigura un centraj mai eficient. Cu 3 suruburi ar fi ideal, cu conditia sa fie executate ca la carte, dar in afara de microfocuserul celor de la Baader, nu prea am vazut acest tip de solutie.

Erwin
13 Mar 2015 19:27


O solu&#539;ie mai bună dar &#537;i mai scumpă este cea cu buc&#537;ă elastică conică. Este mai dificil de realizat însă are avantajul că se centrează perfect pe barrelul ocularelor, indiferent de diametrul lor efectiv. Mă bătea gândul să încerc o astfel de construc&#539;ie la un focuser home-made. Practic tubul portocular este mai larg &#537;i conic iar buc&#537;a este conică la exterior fiind decupată par&#539;ial în mai multe sec&#539;iuni se strânge pe barrel prin apăsare. Interiorul buc&#537;ei este cilindric la diametrul standard de 1.25" sau 2". Nu se folosesc &#537;uruburi de strângere ci o altă buc&#537;ă cu filet pe capătul tubului portocular care apasă sau relaxează buc&#537;a elastică. Ca principiu seamănă cu mandrinele ma&#537;inilor de frezat. N-am idee dacă se găsesc în comer&#539;.

dragos.n
13 Mar 2015 19:28


Raspuns sters.

saiph
13 Mar 2015 20:26


Saiph, nu vreau sa te contrazic, ci doar sa te intreb. Ai testat solutia ta? Eu da. 3 suruburi pe inel de compresie...


Da da :)
Nu-mi permit sa povestesc din carti.... totusi....

[url=http://agenaastro.com/media/catalog/product/p/a/paar-bp-t2-8a-3s.jpg] Arata cam asa

saiph
13 Mar 2015 20:30


O solu&#539;ie mai bună dar &#537;i mai scumpă este cea cu buc&#537;ă elastică conică. Este mai dificil de realizat însă are avantajul că se centrează perfect pe barrelul ocularelor, indiferent de diametrul lor efectiv. Mă bătea gândul să încerc o astfel de construc&#539;ie la un focuser home-made. Practic tubul portocular este mai larg &#537;i conic iar buc&#537;a este conică la exterior fiind decupată par&#539;ial în mai multe sec&#539;iuni se strânge pe barrel prin apăsare. Interiorul buc&#537;ei este cilindric la diametrul standard de 1.25" sau 2". Nu se folosesc &#537;uruburi de strângere ci o altă buc&#537;ă cu filet pe capătul tubului portocular care apasă sau relaxează buc&#537;a elastică. Ca principiu seamănă cu mandrinele ma&#537;inilor de frezat. N-am idee dacă se găsesc în comer&#539;.



Ideala ar fi solutia tip "penseta elastica/conica", in care infiletezi un inel exterior si in felul asta strangerea se realizeaza perfect centrat, asa e :)

Ceva [url=https://www.altairastro.com/product.php?productid=16455]in genul asta adica

auriga
13 Mar 2015 20:48


Sau asta:

dragos.n
14 Mar 2015 02:45


Mi-am sters raspunsurile anterioare, deoarece astept sa se adune mai multe reactii, pentru a raspunde.

emilf
14 Mar 2015 09:43


Si pe mine m-a framintat aceasta problema la foto planetare unde ajung cu focala la 7 sau chiar 9 metri unde pozitia trenului optic este critica.
Am rezolvat-o cu adaptorul clicklock de la Baader care isi face treaba perfect cu cele doua bile cilindrice care preseaza ocularul sau barlow-ul in peretele opus in pozitie fixa, este cam scump dar nu am avut alta solutie.
Cred ca si varianta de la Orion este buna, are acelasi design cu bile cilindrice si este mai ieftin.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p584_Baader-1-25-inch-ClickLock-Adapter---T2-thread-to-1-25-inch.html;
http://www.telescope.com/catalog/search.cmd?form_state=searchForm&keyword=adaptor+2%27%27+to+1%2C25

zoth
14 Mar 2015 15:18


Imi place ideea Dragos, este simpla, ieftina si rezolva in buna parte problema centrarii.
Cred ca este mai potrivita pentru vizual si in special buna pentru oculare. Bine ar fi sa existe pe barelele ocularelor doua astfel de degajari, una aproape de corpul ocularului si una in extremitatea cealalta. Sau macar sa existe o degajare mai lata asa cum era odata la unele oculare vixen.
Mai am un astfel de barel adaptat acum la ocularul Ronchi. Am sa incerc si eu solutia propusa de tine.

Cer senin tuturor!

dragos.n
14 Mar 2015 15:23


Din experienta de pana acum, cu cat e mai lata degajarea, cu atat rezultatele sunt mai bune. Cum ai tu la ocularul ala cred ca e ideal.

nobody
14 Mar 2015 16:17


Suruburile de prindere nu calca chiar in acel sant unde este pusa catifeaua ?

dragos.n
14 Mar 2015 16:44


Exact acolo calca in majoritatea cazurilor. Uneori, santul sau surubul sunt puse la alte distante, si se intampla sa nu calce.

nobody
14 Mar 2015 19:45


Dar in acest caz particular, nu este vorba despre ce se vede in poza atasata ?
Adica un barlow cu un adaptor la 1.25" care are un sistem de prindere discutabil, ce claca in partea de jos a barrel-ului (sub sant). Se pare ca a mai fost adugat ulterior, un surub suplimentar pe partea de 2".

dragos.n
14 Mar 2015 20:05


Eu am barlow-ul asta, dar are 3 suruburi pe partea de 2'', si unul pe cea de 1,25. Este in poze. In partea de jos, unde sunt lentilele e facut cam prost, adica e ingustat fata de 2''. La newton ajung cu el sa il bag complet in focuser, dar intr-o diagonala nu intra nici macar pana la sant.

nobody
14 Mar 2015 23:14


Ma refeream la partea de jos al adaptorului de 1.25", ca acolo pare a fi problema.
Acel adaptor are si el un sant in care sta inelul de compresie.
In mod atipic, inelul de compresie este plasat mai jos decat santul de siguranta de pe ocular.
Clar nu se potrivesc. Dar oare cele doua santuri nu au marginile incalecate ?

dragos.n
15 Mar 2015 00:21


Aici este o mare variabilitate, de la barel la barel, de la ocular la ocular. Acel ocular Vixen are un sant total atipic, foarte ingust si plasat foarte sus. Dar si la barele apar diferente. De asta si am spus in mesajul catre zoth ca cel mai bine este cand santul este foarte lat. Acesta poate astfel acoperi orice variatie la nivelul barelelor. 

In plus, din ce am observat la toate accesoriile la care am incercat, pentru vizual nici nu mai e nevoie sa mai strangi suruburile, ca ocularele stau pe loc datorita frecarii provocate de catifea. Am facut incercarea cu oculare grele, de 30mm, si 32mm, pe 2'', si nu cadeau lasate libere,chiar daca erau rasturnate diagonalele cu gura in jos.

Despre margini incalecate nu inteleg la ce te referi. Ce pot sa spun referitor la margini este ca nu se mai agata asa des ocularele de barele atunci cand le bagi sau le scoti, ca atunci cand nu e pusa catifea. (chestie care m-a enervat de foarte multe ori la observatii).

starbuck
15 Mar 2015 10:43


Parerea mea este ca cea mai buna varianta ar fi un adaptor metalic in variantele de 1.25" si 2" introdus intre focuser si filetul interior al ocularelor sau al filtrelor montate pe acestea. Centrarea este perfecta, simpla si cu protectie maxima. Efortul de cateva secunde in plus pentru introducerea si scoaterea ocularelor mi se pare nesemnificativ in raport cu avantajele mentionate.

Erwin
15 Mar 2015 12:49


Catifeaua nu lasă scame care se depun pe diagonală sau lentilele ocularului?

dragos.n
15 Mar 2015 13:16


Nu am observat sa lase scame intr-o cantitate semnificativa. Si oricum, si praful din atmosfera se depune oriunde, si trebuie o stergere periodica.

Asa cum am scris de la inceput, aceasta este doar o solutie. Nu am scris ca e singura, nici ca e cea mai buna, asa cum se pare ca au inteles primele persoane care au postat raspunsuri. Din contra, am si specificat ca are limite, ca rezultatele sunt uneori mai bune, alteori mai putin.

Despre solutia cu filetul de filtre, pot sa spun ca ar fi, daca absolut toate aceste filete ar fi ortogonale cu axa optica. Eu am intalnit doua sau trei cazuri cand acest lucru nu se intampla, si filtrele dadeau reflexii duble datorita inclinarii. Mai mult, discutand cu un proprietar de magazin din alta tara, am aflat ca nu doar astea sunt problemele. La unele oculare sau port-oculare ieftine, barelele nu sunt nici macar rotunde, ca sa nu mai vorbim de diametre diferite.

starbuck
15 Mar 2015 17:40


Trei pasi de infiletare as zice ca sunt mai mult decat suficienti pentru a fi clarificata alinierea cu axa optica. Cat despre defectele de fabricatie acestea nu pot invalida solutiile tehnice propuse, mi se pare putin absurd sa fie considerate in contextul asta.

dragos.n
15 Mar 2015 18:35


Eu nu am invalidat nimic. Am spus ca mai apar probleme. Validarea, sau invalidarea unei solutii o face realizarea  practica, testarea, si, adoptarea ei de catre un numar suficient de mare de utilizatori.