-----------------------------------
Dio
01 Apr 2015 23:27

Salut tuturor !
Sunt Dionisie si  cred ca a fi astronom (amator) este cel mai plăcut  hobby . Pasiunea mea pentru astronomie este veche dar acum  timpul  si vârsta au devenit alia&#539;ii mei pentru acest hobby.
   Dotarea tehnica  este modesta asa ca orice sfat este binevenit, de altfel am devenit foarte atent la bazar după ce am răsfoit o parte din subiectele de pe forum si este clar ca doresc un instrument puternic dar transportabil în diferite loca&#539;ii unde nu este poluare luminoasa .
        Va salut si sa avem cer senin !
            Buna seara !

valy
02 Apr 2015 00:35


Bine ai venit :)

Succes la gasirea unui instrument puternic dar transportabil.

Erwin
02 Apr 2015 01:12


Bine ai venit!

Cite&#537;te topicurile adresate începătorilor &#537;i cele de la achizi&#539;ii instrumente. Este bine să fi informat cât mai bine înainte de a lua o decizie de cumpărare. Este destul de largă oferta care se încadrează în ceva ce &#539;i-ai dori. 

Un instrument cu care să începi, dacă nu ai deja, este un binoclu bun, 7x50 sau 10x50, de calitate. Începătorii cad mereu fie în capcana unui instrument ieftin fie în goana după apertură &#537;i grosismente maxime. Instrumentele astronomice au câteva caracteristici care le recomandă pentru a observa anumite obiecte cu anumite oculare. Alegerea unui instrument bun la toate &#537;i ieftin &#537;i u&#537;or de cărat este un compromis care uneori dezamăge&#537;te rapid. 

De-a lungul anilor am ajuns să posed în colec&#539;ie instrumente de tot felul, refractoare, reflectoare, catadioptrice. Fiecare dintre ele a fost construit de la zero sau modificat/adaptat/completat. ATM-ul î&#539;i permite să ob&#539;ii instrumente de calitate cu bani da&#539;i pe rând însă necesită ceva muncă &#537;i pricepere. Fiecare are un ocular care dă cea mai bună imagine la unul sau mai multe obiecte dar observa&#539;ii am făcut cu toate, în orice condi&#539;ii. Cea mai importantă este calitatea opticii, apoi colimarea &#537;i construc&#539;ia mecanică.

Dio
02 Apr 2015 08:35

Multumesc !
Multumesc !

  Deocamdată am un catadioptru 127x1500 ( f= 11.8 ), binoclu 10x42 (Celestron) , o camera adaptata  SPC 900 NC si bineîn&#539;eles accesoriile necesare dar este o dotare  minima si  dezordonata dacă pot spune asa .  Cert este ca am mult de învă&#539;at de la voi si multe de făcut după aceea .