-----------------------------------
sonkab
17 Apr 2015 15:30

Romania observat din Romania
Va prezint campania educa&#539;ională de observare a asteroidului (7986) România, care consta în observarea asteroidului Romania pe perioada opozitiei favorabile de anul acesta (mai 2015). 

Pentru observarea lui, cu ajutorul acestui forum, s-a stabilit un grup de observatori care vor face observatii in anumite zile din aprilie si mai. Ii invitam pe cei interesati, in special elevi, studenti si profesori, sa participe in direct la efectuarea de observatii, pe internet sau chiar la telescop.

De exemplu in noaptea de 24 aprilie se vor face observatii de catre Cristian Danescu, care va pune la dispozitie o legatura la internet la observatorul lui. Cine doreste poate intra in direct si poate vedea asteroidul in imagini si se poate conversa cu Cristi.

In seara urmatoare, avem observatii facute de Lucian Hudin care primeste si un grup restrans de pasionati la observatorul sau privat, in intervalul in care se fac observatiile. Gasiti tot programul pe site-ul de mai jos:

http://observer.astro.ro/roro/

Cine doreste sa participe la activitatile noastre gaseste datele de contact pe site. Cine poate surprinde asteroidul in imagini (mag ~17) este invitat sa faca observatii. 

Va reamintesc ca asteroidul a fost observat prima oara din Romania de catre Lucian Hudin.

Participantii la acest proiect (observatorii asteroidului): Maximilian Teodorescu, Cristian Dănescu, Lucian Hudin, Radu Gherase, Achim Marian Lucian, Ciprian Dumitru Vintdevară, Elisabeta Petrescu.

auriga
17 Apr 2015 17:09

Re: Romania observat din Romania
Defapt asteroidul (7986) Romania a fost observat prima data din Romania la Galati in 21 mai 2012.
De mentionat si ca asteroidul va culmina pe la  aprox. 24 grade, facandu-l mai dificil de observat.

nobody
17 Apr 2015 18:59


Frumos ar fi sa spuneti si cine l-a descoperit, si cine a propus denumirea.

Manu72
17 Apr 2015 19:55


Cine este interesat de aceste lucruri gaseste informatiile chiar pe siteul mentionat de dl Sonka

http://observer.astro.ro/astro/?articles/2012/06/12/asteroidul-romania.html

nobody
17 Apr 2015 20:30


Nu chiar: http://observer.astro.ro/roro/?7986-romania.html

auriga
17 Apr 2015 21:35


Frumos ar fi sa spuneti si cine l-a descoperit, si cine a propus denumirea.


http://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?&object_id=romania
Discovered at Siding Spring on 1981-03-01 by S. J. Bus.

Nu stiu cine a propus numele, singurele informatii sunt acestea:

Citation for (7986)
The following citation is from MPC 79417:
(7986) Romania = 1981 EG15

In circulara 79417 nu apar informatii suplimentare, dar fiind atat de recent numit probabil cineva din AIRA, poate ne lamureste dl. Sonka.

sonkab
17 Apr 2015 22:43


Numele de Romania a fost propus de Mirel Birlan si Richard Binzel.

sonkab
17 Apr 2015 22:49


Am gasit pe email data aproximativa: propunerea s-a facut prin 2009-2010 si a fost acceptata in 2012.

Manu72
17 Apr 2015 23:35


*shrugs* 

nu stiu ce inseamna "nu chiar" pentru ca, printre altele, asta scrie in acel articol din iunie 2012.

Citez:
"Denumit oficial (7986) Romania = 1981 EG15, asteroidul a fost descoperit pe 1 martie 1981 de către astronomul S.J. Bus la Observatorul din Siding Spring, în cadrul unui studiu asupra asteroizilor denumit U.K. Schmidt-Caltech Asteroid Survey. Obiectul ceresc face parte din centura principală de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar aflată între planetele Marte și Jupiter și care adăpostește numeroase corpuri cerești precum asteroizi și planete pitice."

si:

"Pe data de 6 mai 2012, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) a listat pentru prima dată asteroidul cu numele de România în numărul 71497 al &#8222;Minor Planet Circular&#8221;. Decizia a fost luată ca urmare a propunerii a doi oameni de știință &#8212; românul Mirel Birlan, care lucrează la Observatorul din Paris și americanul Richard Binzel de la MIT (Massachusetts Institute of Technology)."

acum, ca au trecut 2-3 ani intre propunere si acceptare... este chiar putin la scara astronomica :)

nobody
18 Apr 2015 00:18


Pe pagina proiectului "România observat din România", "Campanie educa&#539;ională de observare a asteroidului" () scrie doar atat: 

Asteroidul cu numarul de catalog 7986 a fost denumit Roma&#770;nia in luna mai 2012 de catre Uniunea Astronomica Internationala. Acest asteroid are un diametru estimat de 2-3 kilometri si se afla in centura asteroidala principala, intre planetele Marte si Jupiter.

new-ton
22 Apr 2015 21:23


am gasit pe youtube giful asta, stie cienva daca e real? e facut din galati?

https://www.youtube.com/watch?v=GLCqePWgPEY

auriga
23 Apr 2015 02:19


da, e real, e facut de Alex Dumitriu.

jimao22
24 Apr 2015 08:38


Aseara am facut o repetitie generala a evenimentului si iata concluziile mele:

Asteroidul este foarte jos in general si acum in special, cand luna este inca destul de mica.
Am inceput sa fac expuneri in zona pe la 23:30 si jumatate din campul vizual al telescopului era obturat de peretele estic al observatorului, ceea ce aparea in poze ca un gradient mare de flux luminos catre unul din colturi. Pe masura ce timpul a mai trecut, efectul a mai scazut dar ora 00:30 este oricum ora limita de observare deoarece campul optic al telrescopului este apoi blocat de acoperisul glisant catre sud-est (o problema ce necesita o rezolvare urgenta in vara asta).
Datorita unei usoare pacle pe cer, background-ul era destul de luminos, ceea ce scadea considerabil magnitudinile limita ale stelelor ce puteau fi observate (ca sa nu mai vorbim ca in directia aceea este si Ploiestiul, cu poluarea lui luminoasa). Acest fapt, suplimentar, m-a impiedicat sa gasesc vreo stea de ghidaj pentru multa vreme si a trebuit sa ma multumesc cu expuneri neghidate.
Am facut expuneri de 60 si apoi 120 de secunde in bin2 si facand apoi fotometrie cu MaximDL, am vazut ca stelele cele mai slabe nu treceau de magnitudinea 13.5. Se mai vedeau niste stelute chiar mai slabe dar Maxim nu le interpreta ca si stele, deci probabil, daca e ceva asteroid printre acele stele, se va vedea in Astrometrica, atunci cand o sa fac Blink.
Nu am mai avut timp sa trec aseara cele cateva imagini bune prin Astrometrica sa vad daca se iteste ceva, dar o sa incerc in seara asta.

Concluzia este ca eu am nevoie de un cer bun, fara pic  de nor in intervalul de timp restrans ce il am la dispozitie, pentru a prinde asteroidul.

O sa urmaresc prognoza meteo si poate reausim sa amanam sesiunea mea pentru un moment bun, in care sa pot face ceva in acest sens.

sonkab
06 Mai 2015 23:15


Vă &#539;in la curent cu evolu&#539;ia observa&#539;iilor asupra asteroidului România. Până azi au reu&#537;it trei sesiuni de observa&#539;ii la care am atras si publicul (elevi si studenti). La o alta sesiune cu public au fost nori &#537;i alta s-a amanat din cauza norilor.

Cea mai recenta sesiune a fost cea de pe 6 mai (ora 12:45 ora României), cand s-au facut observatii cu telescopul IRTF din Hawaii in timpul careia s-au luat spectre ale asteroidului. 

Avem imagini laute din Cluj Napoca, Bucuresti, Valenii de Munte si Barlad. 

Puteti vedea imaginile pe site-ul nostru: http://observer.astro.ro/roro/

Pana acum proiectul nostru a aparut si la TV, la Antena 1 si Trinitas TV, singurele televiziuni interesate pana in prezent.

Urmeaza observatii remote din Valenii de Munte, la care vom asista pe internet (google hangouts pe contul sonka.adrian). Observatiile se vor tine vineri spre sambata (8 spre 9 mai).

2SKY
08 Mai 2015 21:39


Nu gasesc  nicicum pagina ,  (google hangouts pe contul sonka.adrian). Se poate un link si ora de incepere ?. In tabel apare , 8-9 mai Radu Gherase iar pe site nu apare vreo informare sau am gresit eu ceva . Mersi

sonkab
21 Mai 2015 23:28


Vineri seara (22 spre 23 mai) se va observa asteroidul Romania de la Obs. Astronomic din Bârlad. 

Ciprian Vintdevara va transmite in direct pe skype, pe contul vintdevaraciprian.

Dyptorden
22 Mai 2015 10:47


Vineri seara (22 spre 23 mai) se va observa asteroidul Romania 

Cu ce instrument si la ce marire intentionati sa il observati? (oare am vreo sansa sa vad ceva cu dob-ul de 8 la ~10Km de oras?)

auriga
22 Mai 2015 12:21


E la mag. 17.4, limita pentru un telescop de 22" (~55cm).

ovidiuv
22 Mai 2015 15:31


Salut, 

Asteroidul Romania a mai fost observat recent (in 3 nopti succesive, 19/20, 20/21, 21/22 mai) de catre Radu Cornea cu un telescop de 80cm (IAC80) de la observatorul din Teide, Tenerife, impreuna cu el fiind interesat de curba de lumina (prima facuta de cineva vreodata)! 

Cele 12h totale de observatii au fost "strecurate" in cadrul programului EURONEAR de curbe de lumina de asteroizi Near Earth, pt care Radu si-a gasit singur sponsorizarea necesara privata in Romania ca sa poata observa in Tenerife (am scris separat despre acest topic). 

Imaginile au fost deja reduse de Radu (gratie unui pipeline scris de un fost student ING de origine romana Vlad Tudor, acum PhD student in Australia) iar eu va pot anunta in premiera faptul ca Romania are o curba de lumina clara, cu amplitudine destul de mare (deci este un "cartof" si nu o sfera) si o perioada de rotatie de vreo 5-6 ore. Mai mult, in acea curba se pot vedea detalii interesante, pentru care insa trebuie sa obtinem timp pe un telescop mai mare (2-4m), preferabil din emisfera sudica in aceasta perioada. 

Pe de alta parte, in una din noptile urmatoare vom mai observa Romania cu telescopul INT 2.5m spectroscopic (in domeniul vizibil). In concluzie, vom avea pentru Romania atat observatii (imagini si astrometrie) luate de amatori din Romania (pt care va felicit!) cat si determinarea pt prima oara in lume de proprietati fizice, anume fotometrie (curba de lumina) si spectroscopie (taxonomie) cu 3 telescoape profesioniste in Hawaii, Tenerife si La Palma! 

Cer senin pentru Romania!!