-----------------------------------
MariusP
20 Iun 2007 12:55

Marius - cateva cuvinte
Ma numesc Marius Pîrțac, am facut ochi in 1969 si de atunci fac umbra pamantului in același loc: Onești, Bacău.

Desi am inceput sa ma uit la stele in urma cu vreo 25 de ani, prea multe n-am facut, doar observatii vizuale simple... Pe scurt, cam asta am facut:
- in 1982 am vazut prima data Luna printr-o luneta.
- intre 1982 si 1986 cu doua lunete simple (obiective din lentile de ochelari) si un binoclu vechi Carl Zeiss Jena Silvarem 6x30: petele solare, detalii pe Luna, Venus, Marte, Jupiter cu satelitii, Saturn cu inelul, Uranus, cometa Halley, eclipse, deepsky.
- apoi, intre 1987-1997, doar cometele Levy 1990c (1990, vazuta intamplator in timpul unei pene de curent), Hyakutake (1996) si Hale-Bopp (1997).
- din 1998 cu ajutorul unor programe de astronomie: Mercur, Neptun, eclipsa totala din 1999, alte eclipse, tranzitul lui Venus 2004, asteroizi, alte 9 comete, deepsky, sateliti artificiali.

In ultimii ani am folosit doar binocluri: Tasco 20x50 (de fapt era un 7x50 ruby coated!), Gambit LS 8x40, iar de ieri am un BTC-Sygnum 10x60 pe care l-am testat doar superficial...
Sper sa-mi permita timpul liber si vremea sa mai fac si altele!

Toate cele bune,
Marius

Abel Cavași
20 Iun 2007 12:59


Bine ai venit, Marius! Te a&#537;teptăm cu imagini &#537;i cu idei.

MariusP
12 Aug 2018 20:14


O  de-a lui nea  m-a facut sa-mi incropesc un sumar al cometelor observate pana acum.

Mircea Pteancu
22 Aug 2018 16:10


Marius

Multumesc si primeste cele mai sincere felicitari pentru aceasta superba realizare !
Cred ca ar fi un material extraordinar de interesant daca ai aduna toate notele,observatiile ,schitele tale facute cu ocazia acestor observatii, cu niste poze ale echipamentului folosit etc.
Ar putea fi fie un articol aici pe forum ,fie un PDF disponibil pentru descarcare.
Sau ,si mai bine , ambele ...
 
Cer senin si la cat mai multe si mai interesante observatii ,Mircea

MariusP
30 Aug 2018 11:24


Deocamdata o sa-mi pun aici un istoric si cateva imagini cu instrumentele cu care m-am "jucat" de-a lungul timpului.

Mircea Pteancu
30 Aug 2018 19:06


Marius

Iti multumesc din adancul inimii pentru postarea de mai sus.
Daca ai fi folosit un telescop de 400mm cu o montura sofisticata ,observarea  a 32 de comete tot ar fi fost o mare realizare.
Faptul ca tu ai realizat aceasta performanta folosind binoclurile , lunetele si reflectoarele  din tabel face ca realizarea ta sa fie exceptionala ! 
Felicitari si iti urez  spor in continuare in activitatea ta observationala ,Mircea

MariusP
30 Aug 2018 23:06


In seara asta, "calul de bataie" BTC 15x70 si-a rupt un picior...
A cedat talpica de prindere pe trepied. Optica nu pare afectata, dar cred ca bratul ocularului stang si capacul corpului prismelor nu mai pot fi recuperate. O sa-ncerc o lipire, dar nu-mi fac iluzii sa tina.

Herr_Alien
30 Aug 2018 23:21


Imi pare rau. Bratul rupt e nasol, pentru capac mai poti gasi ceva de pus in loc ...

Eventual cauti pe OLX un binoclu cu mecanica asemanatoare, nu neaparat 17x50, de la care sa poti folosi bratul stang, si chiar si capacul.

tudor
31 Aug 2018 02:06


"Calul tau de bataie" se pare ca si-a rupt piciorul, fapt care echivaleaza la cai cu... moartea! Imi pare rau! 
Dar sa privim inainte optimist: era timpul pentru un nou "Cal de bataie"..."altul mai strajnic si mai frumos" :)

MariusP
31 Aug 2018 08:20


Cam asta a fost primul gand care mi-a trecut prin minte cand l-am vazut imprastiat pe jos!  :oops: 
Si culmea, zilele trecute incepusem sa ma interesez de un 20x80 sau ceva la 100 mm...  :roll:

@
Multumesc de aprecieri!

Dbird
31 Aug 2018 09:06


Din nefericire nu poti gasi usor binocluri ieftine care sa se potriveasca cu modelul tau. Culmea este ca nici macar capacul de plastic ...care pare de altfel banal, nu este usor de gasit. Problema constand in diametrul mare al lentilelor ocularului care atrage dupa sine diametre mari. 
Pleaca de la masurarea diamentrului tubului de culisare al ocularului. 
Masoara , posteaza si poate gasim ceva echivalent.
Nu am lucrat cu BTC ...dar ochiometric, as spune ca sunt sanse sa poti refolosi brate si capac de:
1- Bresser hunter BaK4 (nu BK7!)
2- Auriol 10x50 (BaK4)
3- TS 10x50LE
4 - Meade 10x50 (BaK4)
...din cele ieftine ... caci daca sunt scumpe nu renteaza reparatia.

MariusP
31 Aug 2018 09:10


Nu am vazut de aproape niciunul, dar cred ca si Celestronul SkyMaster 15x70 e identic.

Dbird
31 Aug 2018 09:21


Da ...dar eu ti-am recomandat binoclurile ieftine ... 15x70 e cam scump ...inclusiv la second.
Asa probabil ca alte echivalente ar fi :
20x80 Breser, 20x80 Celestron, 20x80 TS ....

valy
31 Aug 2018 09:36


Nu merge un fel de saiba care sa prinda bratele? Nu mai reglezi distanta interpupilara ...dar ai un 15x70 gratis :)

Dbird
31 Aug 2018 13:39


Nu , din nefericire o astfel de ruptura nu merge nici lipita, nici sudata si nici prinsa cumva mecanic. Singura solutie functionala este inlocuirea lui, ceea ce totusi nu este imposibil, nu cred ca trebuie intrat in panica   :)

MariusP
31 Aug 2018 13:58




MariusP
04 Sep 2018 00:27


Am reușit lipirea tuturor bucățelelor capacului cu tubul portocular și chiar a brațului ocularului. Am folosit "Picătura" și o droaie de transpirație... Deși nu-mi inspiră prea multă încredere, "coafura rezistă" dupa reasamblare și câteva mișcări din focalizarea centrală!
Urmează să-l recolimez și să evit pe cât posibil refocalizări și modificarea distanței pupilare.

Mircea Pteancu
04 Sep 2018 12:58


Felicitari pentru reparatie si succes in utilizarea lui ''zombi'' ... :D 

Mircea

MariusP
14 Sep 2018 10:49


Pun aici primele mele incercari de fotografie afocala cu telefonul mobil prin luneta 90/910 mm, de aseara. Ocularul folosit a fost un Sky-Watcher Zoom 8-24 mm.

Andi
14 Sep 2018 11:25


In seara asta, "calul de bataie" BTC 15x70 si-a rupt un picior...
A cedat talpica de prindere pe trepied. Optica nu pare afectata, dar cred ca bratul ocularului stang si capacul corpului prismelor nu mai pot fi recuperate. O sa-ncerc o lipire, dar nu-mi fac iluzii sa tina.

Tălpica de prindere a binoclului pe trepied nu asigură o prindere bună. Poate pentru binocluri de teatru.
Aviz amatorilor!

MariusP
14 Sep 2018 12:04


Timp de 10 ani de folosire destul de intensă mi-a asigurat o prindere bună, da' a fost suficient să cedeze o singură dată... Mă gândesc că îmbătrânise plasticul. Sau poate pur &#537;i simplu ceasul rău, pisica 13...  :oops:

Andi
14 Sep 2018 15:33


Tot ce se poate; eu nu am folosit niciodată această prindere.
Pentru simplul motiv că acolo nu se află niciodată centrul de greutate al binoclului.
 8)

Erwin
15 Sep 2018 07:54


Cea mai sigură prindere este pe axul central, fie prin gaura filetată din față, fie printr-o clemă care se strânge pe braț. Personal tind spre a doua, mai ales că merge cu orice binoclu și care nu are gaură dedicată și pe care am experimentat-o la bizooka mea.

MariusP
15 Sep 2018 17:12


@: Te referi la prinderea pe binoclu a adaptorului pentru trepied, dar @ cred ca se refera la prinderea ansamblului binoclu+adaptor, prin intermediul talpicii trepiedului, la capul trepiedului.

Ce metode de prindere foloseste Andi, cred ca nu vom afla niciodata...

Apoi, BTC-ul 15x70 nu poate fi prins de adaptor decat pe gaura filetata, axul central fiind acoperit in intregime de rotita de focalizare centrala.

tudor
15 Sep 2018 18:36


Ma bucur ca s-a intors la viata binoclul :D 
Ramanem cu ceva invataturi chiar si din experiente mai nefericite...Deci plasticul nu este rezistent in timp si nu este foarte rigid. Se recomanda capete de trepied din metal, dar si adaptorul (piciorul) de prindere al binoclului pe trepied trebuie sa fie tot din metal. Piciorul de prindere daca e din plastic nu este suficient de rigid si binoclul la cea mai mica atingere va "tremura" pe trepied.

Andi
15 Sep 2018 21:13


@: Te referi la prinderea pe binoclu a adaptorului pentru trepied, dar @ cred ca se refera la prinderea ansamblului binoclu+adaptor, prin intermediul talpicii trepiedului, la capul trepiedului.

Ce metode de prindere foloseste Andi, cred ca nu vom afla niciodata...

Apoi, BTC-ul 15x70 nu poate fi prins de adaptor decat pe gaura filetata, axul central fiind acoperit in intregime de rotita de focalizare centrala.

&#8222;Elementary my dear Watson&#8221;; citeam pe pixul cu care scriu &#537;i care are semnătura lui S. H. . :)

Prind o jumătate de binoclu pe montura trepiedului; de obicei jumătatea dreaptă. Deci adaptorul meu este un colier (mai deosebit). ;)

MariusP
17 Sep 2018 23:17


Niste incercari la Luna si ceva ce seamana cu Saturn cu mobilul prin luneta 90/910 mm din seara asta.

MariusP
19 Sep 2018 01:01


Luna la 2 zile de la Primul Patrar.

Mircea Pteancu
19 Sep 2018 11:28


Felicitari Marius !
Mie imi place Saturn , pozele din 14 Septembrie si ''bicicleta''.
Dar fotografiile din 14 Septembrie au ceva aparte , foarte frumoase.

Folosesti un dispozitiv sau tii telefonul in mana ?

Cer senin,Mircea

MariusP
19 Sep 2018 11:49


Telefonul il tin in mana, dar fac multe poze pana iese vreuna mai acceptabila. Oricum, nu le consider demne nici macar de "incepatori", de asta nici nu le-am pus la "Astrofoto", ci le pastrez aici, ca un mic jurnal.

Pe 14.09 era inca lumina si cred ca de asta mi se par si mie mai "calde" decat cele facute dupa crepuscul.

Mircea Pteancu
19 Sep 2018 16:43


Multumesc pentru detalii, succes in continuare,Mircea

MariusP
20 Sep 2018 09:59


Cateva poze cu Luna de aseara (varsta 10.0 zile, faza 76%).

MariusP
23 Sep 2018 13:07


Luna la miezul noptii, 20-21.09 (varsta 10.9 zile, faza 84%).

MariusP
11 Noi 2019 17:16


Am urmarit tranzitul solar al lui Mercur pe 11.11.2019, intre 14:35 - 15:15 RST cu luneta SW 90/910 mm pe NEQ3-2 motorizata pe RA si ocularul SW Apo-Zoom 8-24 mm. Am incercat si cateva poze cu telefonul mobil.

MariusP
01 Mai 2020 16:51


Ca sa mai scriu si-n "jurnal" un mesaj, imi actualizez  cu cometele si  cu instrumentele...  :oops:

Mircea Pteancu
01 Mai 2020 19:39


Marius

''So many stars'' la tine devine ''So many comets'' !

Ceea ce ai realizat tu in observarea cometelor este extraordinar, felicitari ''de felicitari'' !!!

Iar din tabelul instrumentelor ,am inteles bine ca acum ai o ''tona'' de binocluri intre 30mm si 70mm si lunete de 70x500mm si 90x910mm !?
E ceva deosebit ,multi posesori de instrumente de 3 sau 4 ori mai mari  au vazut o zecime din cate comete ai observat tu.

Cer senin si sa ne tii la curent cu evolutia ta ,Mircea

MariusP
01 Mai 2020 19:56


Iar din tabelul instrumentelor ,am inteles bine ca acum ai o ''tona'' de binocluri intre 30mm si 70mm si lunete de 70x500mm si 90x910mm !?Acum am doar acromatul 90/910 mm cu motoras pe axa RA si cateva binocluri, cele pe care le-am pus si-n semnatura...

Cometele nu le-as fi putut vedea daca nu ma foloseam de programul StarCalc pe care-l folosesc aproape exclusiv pentru observatii de prin '98, in care-mi actualizez cometele vizibile cu elementele orbitale cat mai recente. Important nu e numarul de comete vazute, ci faptul ca fiecare arata altfel, unele evolueaza imprevizibil, iar identificarea si urmarirea lor inseamna observarea multor obiecte de diferite tipuri.

tudor
04 Mai 2020 09:50


Concentrarea timp de zeci de ani pe un domeniu da rezultate frumoase! Felicitari pentru cometele observate!

MariusP
04 Mai 2020 18:40


Imagini cu ultimele instrumente. Nu-s fotografii de-ale mele, sunt de pe topicurile de prezentare ale lui Dbird si de pe internet.

Mircea Pteancu
05 Mai 2020 22:14


Marius

Frumoasa  dotare ,indelung elaborata si testata,multumim pentru detalii !
Vad in semnatura ta un ''ocular SW apo zoom 8-24mm'' , degeaba am guglit cu aceste cuvinte de cautare, nu am aflat nimic.
Eu am un Seben/clona Celestron de aici de pe forum si un Mark III nou,nout dar nici unul nu-i ''apo''... ( ca asta ''ma doare'' ... :mrgreen:   :D ).

Cer senin ,spor la comete , Mircea

PS : ai cartea lui Guillemin despre comete ?
Recent am gasit-o, e un autor de dinainte de Flammarion, inca n-am citit-o.
Daca nu o ai ... '' porunceste ,stapane ''  ... si imediat ti-o trimit.

MariusP
05 Mai 2020 23:02


Vad in semnatura ta un ''ocular SW apo zoom 8-24mm'' , degeaba am guglit cu aceste cuvinte de cautare, nu am aflat nimic.Am atasat doua poze cu ocularul. Nu stiu daca-i "apo", insa asa scrie pe el... Dupa codul de pe cutie, MZT8-24, cica ar fi Meade Zoom, dar pe ocular scrie Sky-Watcher, n-o fi cutia lui, eu asa l-am luat!  :oops: 

ai cartea lui Guillemin despre comete ?N-o am, dar o vreau!  :mrgreen:

Mircea Pteancu
06 Mai 2020 23:23


Marius

Multumesc pentru lamurire,acest ocular il am si eu ,cu diferente cosmetice :nu scrie nici ''apo'' si nici vreun nume de firma pe el iar partea de conectare de 1.25'' este brunata.
Dar este un ocular foarte bun.
Nu spun ca este perfect dar este deosebit de util.
Desigur,scartarii vor reaminti campul mic-mititel de la focala lunga.Dar acel camp imi trebuie doar ca sa ma asigur la schimbarea de la ocularul LV 30mm/2'' ca mai am in vizor obiectul sau zona dorita.
Interesant,pe cutie si la al meu scrie  tot MZT.

Ti-am trimis cartea lui Guillemin ,in traducerea in engleza a lui Glaisher,lectura placuta !

Mircea

MariusP
06 Mai 2020 23:51


Dar este un ocular foarte bun.
Nu spun ca este perfect dar este deosebit de util.Cu acromatul 90/910 mm nu am simtit nevoia de alt ocular. Rar mai pun Barlow-ul 2x de la Vixen.

Ti-am trimis cartea lui Guillemin ,in traducerea in engleza a lui Glaisher,lectura placuta !Multumesc! Am descarcat-o si sa vad cand o s-o citesc...

Mircea Pteancu
07 Mai 2020 00:20


Marius

Cu mare placere !

Despre ocularele zoom : in micul nostru astroclub din Arad ,suntem mai multi amatori (patru sau cinci) care avem si folosim frecvent asemenea accesorii.
Cand am iesit la ''penzie'' puteam sa iau un ocular de fitze cu focala fixa, cu banii primiti cadou.
Dar dupa ce colega noastra Stille mi-a impartasit opinia sa despre ocularul zoom Baader Mark III iar Horatius Fluieras a confirmat de asemenea  buna parere despre acest ocular ...''m-am apgradat''.
Dar MZT-ul este activ si apreciat in continuare.

Mircea

MariusP
13 Iun 2020 19:51


Binoclurile Carl Zeiss Jena Silvarem 6x30 (1964) și japonezul Nordlicht 10x50 (anii '50) au primit cadou câte un toc de piele. Ambele-s bine întreținute și pe mărimea lor!

Mircea Pteancu
14 Iun 2020 16:52


Superb, niste ''fumuseti'' clasice, sa le folosesti sanatos !

Obiectele clasice vor fi mereu fascinante si vor avea admiratori.
La ele chiar si neajunsurile doar adauga la farmec.
Cu unul din exploatatorii capitalisti la care am lucrat ,am calatorit cu un Mercedes Sport la aproape 300km/ora.
Schimbatorul de viteze opera de-a dreptul brutal iar zgomotul si vibratiile au fost foarte intense.
Totul este foarte intens cand ''chestia'' aia e in miscare.
Cand ne-am mutat in Merzana ''de fiecare zi'' ...pfui ,ce vaca grasa si lenesa si cu limitator electronic de viteza.M-a furat somnul la 160km/ora.
Fata de celalalta ,aveam impresia ca as putea cobora din mers... 

Mircea

Erwin
14 Iun 2020 23:14


Faină colecție, Marius, să le folosești sănătos și să le mai "upgradezi" din când în când cu lumină stelară! 

Despre Mercedes: a fost prima mașină în care am mers fără să se simtă nicio groapă, că erau destule pe vremea aceea, prin anii 85-86 parcă, când a venit un unchi de-al meu din Germania cu un "Cobra" modelul de lux. Mergea încet, ca să nu strice mașina iar gropile doar se auzeau înfundat, ca și cum cineva ar fi bătut ușor cu palma într-o tobă mare: duf! duf! Avea un radiocasetofon quadrofonic și muzica părea să se audă distinct din toate părțile și să se plimbe prin aer. Așa că nu am adormit! :D

MariusP
15 Iun 2020 08:13


CZ-ul Silvarem este primul instrument optic, readus la viata recent de Dbird. Desi are valoare doar sentimentala, il mai scot la stele cand mai fac ceva comparatii, iar Nordlicht-ul vede cerul in fiecare weekend senin! :)

MariusP
01 Iul 2020 08:34


Zilele astea m-am "jucat" cu binoclurile si mi-am zis sa masor cat mai exact caracteristicile reale ale lor. Mi-a rezultat tabelul atasat.

tudor
01 Iul 2020 11:01


Foarte util tabel! Care este cel mai folosit din "herghelie" ?   :)

MariusP
01 Iul 2020 11:18


Minox-ul 10x42 e cel mai folosit. E comod, luminos, usor si, fiind cel mai scump, scot si untul din el!  :lol:

MariusP
21 Sep 2020 19:42


Ultimele instrumente:
- binoclul &#1041;&#1055;&#1062;5 8x30 (BPC5, BPTs5)
- binoclul Lacerta Birding 10x42 (roof) pentru scurt timp
- refractorul acromat Celestron NexStar 102SLT (F/6.5) pe NEQ3-2/Dobson
- reflector Newton Sky-Watcher 130PDS (F/5) pe NEQ3-2/Dobson

MariusP
19 Aug 2021 23:54


Mi-am gasit prin cutiile mai vechi cateva bibliorafturi cu tăieturi de prin ziare, reviste &#537;i alte surse. Le-am strâns in timp, prin anii '80 si inceputul '90, când nu aveam alte surse de informatii de astronomie si astronautica in afara catorva carti tiparite.
In '87 le-am centralizat si grupat intr-un fel de "Wikipedie" ante-Wikipedia!  :lol: 
Cele mai vechi articole sunt de prin 1959, de la primele misiuni sovietice.

1. - Universul extragalactic - Metagalaxia
2. - Galaxia
3. - Sistemul Solar
4. - Viata in Univers
5. - Cercetarea Universului (instrumente)
6. - Astronautica (generalitati, sateliti, sonde interplanetare, statii orbitale, misiuni pilotate)

Am scanat pana acum 166 de pagini (vol. 1, 2, 4, 5) la o rezolutie suficienta sa poate fi citite. Atasez cateva pagini la o rezolutie mai mica ca sa se-ncadreze in limitele forumului. Poate o sa fac un album pe sectiunea dedicata, "".

Erwin
20 Aug 2021 08:00


Interesant! E o incursiune în istoria popularizării astronomiei în acele vremuri. Informa&#539;iile veneau în special de la ru&#537;i &#537;i erau părtinitoare în privin&#539;a unor aspecte ca punerea accentului pe &#537;tiin&#539;a sovietică, cercetarea &#537;i misiunile spa&#539;iale, mai ales în anii 50-60. Am mo&#537;tenit ni&#537;te reviste vechi de la un unchi. Însă veneau &#537;i din alte surse &#537;i editorii erau cu băgare de seamă să nu scape ceva ce-ar fi putut fi cenzurat de Securitate. Apoi s-au mai relaxat &#537;i veneau informa&#539;ii mai multe &#537;i nu s-a mai pus accent atât de evident pe EST. Îmi duc aminte că înainte de '89 am primit de la un prieten o revistă americană Scientific American pe care-am citit-o pe nerăsuflate &#537;i care m-a impresionat prin bogă&#539;ia de detalii din articole, cu imagini frumoase pe hârtie glossy. Revista &#536;tiin&#539;ă &#537;i Tehnică la care eram abonat venea cu întârziere &#537;i uneori se pierdea, calitatea era mult mai slabă. Însă o citeam cu plăcere a&#537;a cum urmăream &#537;i emisiunile de &#537;tiin&#539;ă de la TVR. La un moment dat am descoperit că în apropierea hotelului Continental din Timi&#537;oara unde veneau mul&#539;i străini era un magazin de presă (nu chio&#537;c) care aducea &#537;i reviste străine. Intram des acolo &#537;i întrebam, veneau foarte pu&#539;ine exemplare dar uneori am prins Science et Vie sau altele. De astronomie nu se găsesc nici acum, abia după ce-am avut internet am citit Astronomy Now online, în perioada când era gratuit.

MariusP
20 Aug 2021 16:59


Am inceput in sectiunea "Album" sa adaug categorii si imaginile scanate la rezolutie suficienta pentru a putea fi citite articolele:
- ""
- ""

Matrixul
20 Aug 2021 17:24


Multumim pentru bunavointa si efort !

MariusP
20 Aug 2021 19:21


Pentru putin, @Matrixul!
Le scanez si le pe pun aici pentru ca vreau sa ramana si-n forma electronica. Dupa ce-oi crăpa, e posibil ca hartiile sa fie aruncate...  :wink: 
Am terminat deja cu:
0. "
1. "Universul Extragalactic / Metagalaxia"
2. "Galaxia"
3. "Sistemul Solar"
4. "Viata in Univers"
5. "Cercetarea Universului" (instrumente)
6. "Astronautica" (generalitati, sateliti, sonde interplanetare, statii orbitale, misiuni pilotate)
1. " (78 fisiere)
1. Formarea. Evolutia.
- Big Bang, varsta, viitorul
- quasari
2. Structura. Limite. Modele.
- roiuri, superroiuri, complexe de superroiuri de galaxii
- dimensiuni
3. Metagalaxia
2. " (85 fisiere)
1. Structura. Dimensiuni
- nucleul
- Norii lui Magellan
2. Stelele
- formarea
- viata
- moartea, unde gravitationale, pulsari, pitice albe, pitice brune, supernove (SN 1987A), ramasite de supernove, gauri negre
3. Sisteme planetare
4. " (33 fisiere)
- originea vietii, elementele vietii
- teorii
- exobiologia
1. Viata pe planete locuibile
2. Civilizatii extraterestre?
5. " (38 fisiere)
1. Telescopul
2. Radiotelescopul
3. Telescopul spatial
- Hubble Space Telescope
- astronomia X
- astronomia cu neutrini

Erwin
20 Aug 2021 21:22


Fain! Tocmai am citit sec&#539;iunea "Telescopul" în care apare, bineîn&#539;eles &#537;i telescopul de 6m din Caucaz, cel mai bal&#537;oi din lume la vremea lui. :)

MariusP
21 Aug 2021 21:01


Tavi, ma mir ce rabdare am avut sa strang atatea si sa le organizez cat m-am priceput pe vremea aia!

Tocmai am scanat si urcat in album si "volumul" cel mai consistent de pana acum:
3. " (235 fisiere)
- formarea, componenta, inele, vulcanism
1. Soarele
2. Mercur
3. Venus
4. Terra (atmosfera, ozonosfera, clima, meteoriti, Tungus)
- Luna (formarea, cratere, roci)
5. Marte (apa, viata, clima, satelitii Phobos, Deimos)
6. Asteroizi (origine, exemple)
7. Jupiter (atmosfera, Marea Pata Rosie, sateliti: Io, Europa, Callisto, Thebe)
8. Saturn (Voyager, "Hexagonul", inelele, sateliti: Titan, Mimas, Phoebe, Pan, Atlas, Prometeu)
9. Uranus (Voyagerr-2, inelele, sateliti: Ariel, Oberon, Titania, Miranda)
10. Neptun (Voyager-2, inelele, sateliti: Triton)
11. Pluton (atmosfera, sateliti: Charon)
12. La marginea Sistemului Solar (a X-a planeta, "Nemesis")
- cometele (Shoemaker-Levy-9/Jupiter, Hyakutake, C/1994 S4 LINEAR)
- cometa Halley (istoric, sonde interplanetare, observatii 1985-1986)

MariusP
24 Oct 2021 20:15


Pentru ca imaginile incarcate in "" apareau aleator in "Album astrofoto" si deranjau succesiunea de fotografii astronomice, am sters categoriile create acolo si, cu ajutorul admin-ului, am reincarcat cele 472 scanari in sectiunea "".

Din pacate, aici nu se poate structura pe diferite domenii, asa ca am creat un opis in care sa se poata accesa direct categoria selectata din succesiunea de imagini:


I. 
1. 
2. 
- 
3. 
II. 
1. , 
- 
2. , 
- , , , 
3. III. 
- 
1. 
- 
5. 
6. 
7. , : , , 
8. , , : , , , , , 
9. , 
10. , , 
11. 
12. , 
13. , 
-  , , 
IV. 
- , , , 
1. V. 
1. , 

Pe viitor voi scana si domeniul "Astronautica".

MariusP
18 Iun 2022 15:00


Pentru ca s-a vorbit despre comete in topicul "", mi-am revazut "jurnalul" cu observatii si am zis sa pun aici povestea observarii intamplatoare a cometei Levy 1990c (denumita mai tarziu 1990 XX, apoi C/1990 K1) in august 1990, la exact 3 luni de la descoperirea ei de catre David Levy...

Pe vremea aia inca erau intreruperi de curent in cartier si, in timpul uneia, am inceput sa ma uit cu binoclul Carl Zeiss Silvarem 6x30 prin Acvila, Delfinul si-am ajuns in Calul Mic unde era o mica pata nebuloasa pe care-am confundat-o initial cu globularul M15 din Pegas. Deoarece harta din Anuarul Astronomic imi arata ca n-avea cum sa fie roiul, am urmarit-o cateva ore si s-a distins clar deplasarea printre stele!

Am facut cateva schite, cat de cat la scara, ca sa prevad pozitiile viitoare, am calculat pozitiile observate, am facut si-o estimare de magnitudine, iar dupa cateva zile am trimis o scrisoare la Observatorul din Bucuresti cu cateva detalii. Desi scrisoarea de raspuns a venit abia dupa vreo 8 luni, mi-a fost scrisa de insusi Vladimir Boico, pe atunci nestiind cine era! Din pacate, n-am mai continuat corespondenta...

Mircea Pteancu
18 Iun 2022 15:53


Marius

Impresionant si emotionant episod !

Primul binoclu al lui Daimaca a fost un Zeiss 6x. 
Presupun insa ca al lui avea apertura de 25mm.

Recunosc scrisul lui Vladimir Boico, Domnul sa-l odihneasca !
Si Boico a avut si a folosit un binoclu Zeiss 6x25mm.
Pacat ca nu ai continuat corespondenta cu el.
Pe langa alte multe calitati, Vladimir Boico a fost si un om foarte bun la inima, care indruma cu drag tinerii amatori.

Multumesc ca ne-ai impartasit acest episod.
Important este ca ai pastrat in suflet pasiunea pentru observarea cometelor.

Cer senin, spor la observatii, Mircea

tudor
20 Iun 2022 08:08


E o descoperire personala importanta, chiar daca dupa 3 luni de la descoperirea cometei! Felicitari!

MariusP
20 Iun 2022 11:02


Multumesc Mircea, Tudor!

Inainte de a lua legatura cu cei din Bucuresti, sunasem la telefon la Planetariul din Bacau. Mi-a raspuns o tanti iritata si m-a asigurat ca "Daca era o cometa, va anuntam noi!?!?!".  :shock: 
Apoi am gasit un nr. de telefon de la Observatorul din Bucuresti, mi-au raspuns si mi-au confirmat ca este intr-adevar o cometa urmarita de mai mult timp si m-au rugat sa le trimit o scrisoare cu detaliile observatiilor, ceea ce am si facut.

Din pacate, "perla" de la Bacau si faptul ca a durat 8 luni pana la raspunsul de la Bucuresti, m-au facut sa-mi pierd interesul pentru alte contacte... In plus, o cunostinta din timpul facultatii mi-a spus ca a fost dezamagit si el in urma discutiilor cu persoane de la Bucuresti. S-a exprimat, mai mult sau mai putin cu cuvintele astea: "Sunt aroganti si urmaresc sa-si insuseasca meritele altora!"... Nu stiu cine si de ce l-au facut sa traga concluzii din-astea, n-am cerut detalii si nici nu cred ca avea importanta.  :oops:  :roll:

Erwin
21 Iun 2022 08:06


Jos cu pălăria, Marius! 

Pe vremea aceea, de&#537;i aveam calculatoare (ZX Spectrum aveam eu), nu exista internet &#537;i email. Scriam scrisori de mână &#537;i ajungeau cu Po&#537;ta când ajungeau, nici nu era stress ca acum, dacă cineva n-a răspuns pe whatsapp în 10 minute să începi să-&#539;i faci griji! :D Totu&#537;i, internetul &#537;i comunica&#539;iile rapide au dus la progresul uimitor de azi, în care putem afla toate aceste lucruri făcute de colegii astro-amatori din &#539;ară &#537;i din lume, nu mai suntem izola&#539;i &#537;i putem împărtă&#537;i toate aceste experien&#539;e, fiecare pe sectorul lui de activitate. 

Pânde&#537;te următoarea pană de curent! Poate vei descoperi ceva! :)

Succese &#537;i cer senin!

MariusP
21 Iun 2022 08:32


Mersi Tavi!

Pânde&#537;te următoarea pană de curent! Poate vei descoperi ceva! :)Fără excep&#539;ie, în ultimii ani, orice pană de curent a fost numai pe vreme înnorată!  :lol: 

Oricum, avem deja 5 colegi de forum, care au numele atribuite unor asteroizi: ""!

MariusP
23 Iun 2022 08:55


O actualizare cu cometele vazute in [url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=195190#195190]ultimii doi ani.

Mircea Pteancu
24 Iun 2022 17:15


Marius

Este regretabil ca ti s-a intamplat asa ceva: raspunsul acela nesimtit la telefon si raspunsul scris dupa opt luni !!!

Dar asa era ''regula'' atunci. 
Mai exact (acesta fiind punctul meu de vedere, strict personal) aceasta ''continua sa fie regula'' pe atunci.
Adica in conformitate cu mentalitatatea impusa de ''marele'' Coculescu si pastrata apoi de multi urmasi. Din fericire nu de toti.
Dar acele vremuri au trecut si, in sfarsit, exista semne ca mentalitatea coculista a ajuns la lada de gunoi a istoriei, acolo unde-i este locul.

Ca asa era ''regula'' nu poate nimeni sa conteste. Am dovada pe care o prezint mai jos.
In Miercurea acestei saptamani, in timp ce eram la cumparaturi la Selgros, m-am intalnit cu Nicu Reinholz.
In discutia care a urmat, a fost pomenita si cometa ''lui''. Ei bine - regret sa te informez dar asta e situatia - Nicu a fost tratat preferential si mult mai bine ca tine: a primit raspuns dupa trei luni.  :twisted: 

Sa uitam acel trecut.
In cazul tau sau al lui Reinholz a fost vorba de o intamplare neplacuta, de o dezamagire, chiar daca nu una mica.

Dar mentalitatea de care vorbesc a nenorocit oameni, a distrus cariere si vieti, a alungat inteligente romanesti in exil.
Nu avem nici un motiv sa menajam memoria persoanei care a impus si nici a celor care au continuat asemenea mentalitati.


Ce-i lista asta ???
Ai aprobare de la admin sa postezi liste asa de lungi de comete observate ?
Na ...  :o   .... scuze ... :oops:  uite ca m-am contaminat si eu de coculism ... :P 

EXTRAORDINAR !!! FELICITARI !!!

Mircea

MariusP
12 Iul 2022 21:02


Azi am reu&#537;it să-mi mai lini&#537;tesc câ&#539;iva pitici de pe creier!

Ca să nu mai în&#537;urubez, de&#537;urubez filtre în ocular, am cumparat o roată de filtre ZWO MFW 5x 1.25". Din păcate, îmi adăuga la drumul optic vreo 46 mm &#537;i n-aveam decât 29 mm de tub portocular ie&#537;it din focalizator, deci trebuia să eliberez minim 17 mm... asta la acromatul Celestron 102/660 mm. La Newton-ul 150/750 e mai simplu că tubul portocular al focalizatorului are filet T2 interior si nu deranjează.

Din mai multe solu&#539;ii, am ales să înlocuiesc adaptorul 2"/1.25" (22 mm) cu un adaptor 2"/T2 foarte scurt (cca 2 mm drum optic total). Acum nu mai trebuie să scot ocularul TS Zoom Deluxe 7-21 mm nici măcar între sesiunile de zi la Soare &#537;i cele de noapte! Cele 5 pozi&#539;ii le-am ocupat cu Baader UHC-S, Baader Solar Continuum, Revelation Astro #11 galben-verzui, #82A albastru deschis, iar una am lăsat-o liberă pentru observa&#539;ii fără filtru...

Un avantaj practic verificat este u&#537;urin&#539;a comparării imaginii cu diferitele filtre. La Soare m-au impresionat detaliile cu UHC-S &#537;i Solar Continuum, mult peste #11 si #82A!

MariusP
16 Sep 2022 09:57


Mi-am regăsit dovada aprinderii pasiunii pentru lunete &#537;i observa&#539;ii atente...  :oops:

MariusP
17 Sep 2022 21:52


Având un trepied foto cu cap 2D, , care cică ar duce 7 kg, am dat jos capul 2D &#537;i am înfiletat baza mini Dobson-ului prevăzută cu filet 3/8". Am testat atelajul, care cred că are vreo 10 kile &#537;i sunt mul&#539;umit de stabilitate &#537;i comoditatea observa&#539;iilor.

Am ata&#537;at 4 poze cu ce-a ie&#537;it, mai mult ca să verific ce-a rezolvat admin-ul!  :roll:

Erwin
18 Sep 2022 08:15


Bună treabă, Marius! A&#537; sugera adăugarea a 3 bra&#539;e în interior pe un hub central care să intre în &#539;eavă. Rigiditatea trepiedului spore&#537;te considerabil.

Mircea Pteancu
18 Sep 2022 18:26


Marius

Felicitari pentru imbunatatirea dotarii instrumentale, spor la observatii !
Vad ca reusesti sa cuceresti noi teritorii ... si sa regasesti pasiuni mai vechi !  :wink: 


Ce parere ai acum despre TS Zoom Deluxe 7-21mm, deci dupa o mai indelungata utilizare ?

Cer senin, Mircea

MariusP
18 Sep 2022 19:27


A&#537; sugera adăugarea a 3 bra&#539;e în interior pe un hub central care să intre în &#539;eavă. Rigiditatea trepiedului spore&#537;te considerabil.Bună idee, Tavi! Dacă stabilitatea actuală îmi va face probleme la puteri mari, voi lua în considerare sporirea rigidită&#539;ii trepiedului.

Felicitari pentru imbunatatirea dotarii instrumentale, spor la observatii!Mul&#539;umesc, Mircea. După mai multe instrumente care mi-au trecut prin mână &#537;i pe la ochi, m-am oprit la Mak-ul de 127 mm, care pare ideal pentru mine, împreună cu montura Goto &#537;i trepied. Până acum ăsta pare "răspunsul final" la căutările mele...

Vad ca reusesti sa cuceresti noi teritorii ... si sa regasesti pasiuni mai vechi !  :wink: He, he!  :lol:

Ce parere ai acum despre TS Zoom Deluxe 7-21mm, deci dupa o mai indelungata utilizare ?Din păcate, rar prind momente fără turbulen&#539;ă din balcon sau de la geam pentru a putea aprecia corect calitatea ocularului, dar cred că faptul că folosesc doar Zoom-ul 8-24 mm pe Mak &#537;i doar Deluxe-ul 7-21 mm pe Newton-ul de 150/750 mm e suficient ca să-&#539;i dai seama cât apreciez cele două oculare!  :wink:

Mircea Pteancu
18 Sep 2022 20:36


Multumesc Marius pentru raspuns !

Ma bucur ca iti place Makul de 5'', mereu am auzit numai lucruri bune despre acest instrument, inca odata sa-l folosesti sanatos, sa vezi inca vreo suta sau doua de comete !

Inteleg din raspunsul tau ca Zoom Deluxe e mai bun pe instrumente scurte.
Foarte interesant si da de gandit ... pe la unele curti europene .

Cer senin, Mircea

MariusP
18 Sep 2022 22:37


Inteleg din raspunsul tau ca Zoom Deluxe e mai bun pe instrumente scurte.
Nuuu!  :oops: Sau mai bine zis, nici nu confirm, nici nu infirm! Am pus cele doua Zoom-uri a&#537;a doar pentru gama de puteri de mărire! Ocularul cu focale mai mari l-am pus pe Mak-ul cu focala sistemului mai mare! Mai ales ca, adăugând drum optic prin inserarea ro&#539;ii de filtre, focala rezultată am măsurat-o ca fiind de circa 1760 mm, nu 1500 (mai exact 1540) cât ar fi doar cu diagonala...  :roll:

MariusP
29 Oct 2022 17:35

Primul desen 27.10.1982 - 40 ani!
Tocmai au trecut 2 zile de la "aniversarea" a 40 de ani de la primul meu desen astronomic: Luna văzută printr-o lunetă cu obiectiv din menisc convergent de vreo 40 mm diametru &#537;i 870 mm focală măsurată pe bancul optic al unui set nem&#539;esc, Optik Montage Experiment... Tot din set am făcut ocularul de 18 mm combinând două lentile. 

Setul de optică a fost primit la Crăciunul din 1981 &#537;i de atunci am pornit încet, încet spre astronomia de amatori... Mi-aduc aminte de "alinierea" planetelor exterioare din martie '82 (cca 65 grade), pe 1 noiembrie fiind toate cele noua planete si Soarele in 63 grade! Urmarea a fost că pe 10 nov. a murit Brejnev! :lol: 
Apoi a fost eclipsa par&#539;iala (53%) (15.12.1982) văzută din curtea &#537;colii cu sticlă de sudură...

Mircea Pteancu
29 Oct 2022 22:10


Marius

Multumesc pentru precizarea cu privire la ocularul zoom TS Deluxe.

Felicitari si urari de noi, nenumarate si cat mai interesante observatii cu ocazia  frumoasei aniversari astronomice !
Numai bine, sanatate si cer senin cat poftesti !
Setul acela optic l-am avut si eu.

Toate cele bune, Mircea

nobody
29 Oct 2022 22:55


Asta da aniversare, la multi ani !  :)

tudor
30 Oct 2022 09:23

Re: Primul desen 27.10.1982 - 40 ani!
... pe 1 noiembrie fiind toate cele noua planete si Soarele in 63 grade! Urmarea a fost că pe 10 nov. a murit Brejnev! :lol:...
&#129315;

La multe desene si observatii astronomice!

Erwin
30 Oct 2022 18:31


La mul&#539;i ani cu cer senin, Marius!

Nu am avut setul, eram prin clasa a &#537;asea când m-am dus la un coleg de clasă care-l primise. M-am uitat la Lună cu mica lunetă din set, erau lentile bune, din sticlă. Mi l-am dorit, dar ai mei cu 3 copii abia ne asigurau cele necesare pentru &#537;coală &#537;i trai, nu aveau bani de jucării scumpe. A&#537;a că, la un moment dat am găsit o lentilă zgâriată din plastic de la un binoclu pentru copii &#537;i cu 2 tuburi din carton rulat &#537;i un "ocular" făcut dintr-un obiectiv de cameră foto miniatură (film tip 110) am încropit o lunetă. O am &#537;i acum pe undeva în cutii, am văzut Luna cu ea.

Mig71
31 Oct 2022 16:52


La multi ani Marius! 
Eram la liceu cand am cumparat Optik montage .Am jucaria si acum dar cutia arata mai rau ca a ta dupa ce a trecut prin mainile noastre si a copiilor care au urmat dupa noi . In perioada aceea am construit prima luneta cu lentila de ochelari, tub de carton  la care am atasat ocularul din set. 
Gelu

MariusP
31 Oct 2022 17:07


Mul&#539;umesc, Mircea, nobody, Tudor, Tavi, Gelu!

Poza cu setul optic nu e a mea, eu nu-l mai am demult! E de pe internet...  :oops:

catalin dumitru
31 Oct 2022 18:03


Am avut setul Optik de vreo trei ori . Prima dată mi-au căzut ochii în gură prin clasa întâi sau a doua , acasă la un coleg .îl &#539;inea pe &#537;ifonier &#537;i părea plictisit de el . M-am jucat pu&#539;in cu el &#537;i a fost dragoste la prima vedere .

După vreun an l-am cumpărat pe primul . Sunt sigur că lentilele toate , erau din polistiren . Sau poate că doar cele de la obiectivele binoclului erau din sticlă .

Într-o seară , am demontat microscopul &#537;i am schimbat lentila cu plastic albastru , din vârf , cu cea montată în plastic ro&#537;u , pentru luneta astro .Am ie&#537;it afară &#537;i m-am uitat cu ea la Lună . 
Din întâmplare , terminatorul era chiar pe craterul Clavius &#537;i prin acea plasticarie s-a văzut grozav . A&#537;a am căzut în patima astronomiei &#537;i a construc&#539;iilor optice .
A doua zi la &#537;coală , am povestit colegilor dar nu m-a crezut nimeni .

MariusP
23 Noi 2022 13:09


De vreo lună pot vedea Pleiadele &#537;i pe timp de zi... 

Mircea Pteancu
23 Noi 2022 22:17


Si inca placate cu aur ??? !!!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

MariusP
02 Mar 2023 12:21


Venus &#537;i Jupiter de aseară...

MariusP
02 Mar 2023 21:00


... &#537;i din seara asta...

Mircea Pteancu
02 Mar 2023 23:42


Multumim pentru poze Marius !
Da' ce viteza are Afrodita, de cand cu feminismu' asta draga,  numai surprize ... :wink: 

Mircea

MariusP
03 Mar 2023 00:33


Nici nu vreau să &#537;tiu ce-o făcut dumneaei cu jupânu' de ieri până azi...  :oops:

MariusP
26 Apr 2023 20:34



Pentru a mă apropia de maximul de câmp vizual de 1 grad cu ocularele actuale, a trebuit să reduc distan&#539;a focală mic&#537;orând drumul optic. Am înlocuit adaptorul Mak-1.25" + diagonala 90&#8304; + adaptorul T2-1.25" cu combina&#539;ia [url=https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4223]adaptor Mak-SC + [url=https://www.baader-planetarium.com/en/baader-sc-ultra-short-t-adaptor-for-c-581114.html]adaptor Baader SC-T2 + [url=https://www.baader-planetarium.com/en/accessories/optical-accessories/prism-and-mirror-star-diagonals/baader-prism-diagonal-t-290%C2%B0-32mm.html]prisma Baader 90&#8304; + [url=https://www.baader-planetarium.com/en/baader-focusing-eyepiece-holder-1%C2%BC%22--t-2--%28t-2-part-08a%29.html]adaptor T2-1.25" Baader cu microfocalizare.

Când apar stelele, o să verific la ce câmp vizual efectiv am ajuns &#537;i astfel să deduc ce distan&#539;ă focală are sistemul.

MariusP
22 Mai 2023 19:37


O încercare chinuită la Venus de azi, 19:09 EEDT, cu telefonul Samsung Galaxy J5 &#539;inut în mână la ocularul asferic 23 mm (65x) pe Mak-ul 127 mm &#537;i filtrul Revelation Astro #82A albastru deschis (73%)... Soarele era la 16 grade altitudine.

Venus are diametrul de 20.5" si faza 0.57.

Mircea Pteancu
22 Mai 2023 21:51


Din mana ? Ce ma enervati, mie nu imi focalizeaza nici pus in adaptor...
Asta e de-a dreptul observatie de zi daca Soarele era inca pe cer. Valoare dublata, zic eu.

Felicitari si spor la observatii, Mircea

MariusP
22 Mai 2023 23:08


Cred că ajută mult montura motorizată, îmi permite să fac multe încercări fără să repozi&#539;ionez... :wink:

MariusP
30 Mai 2023 08:16


Venus, aseară, 20:34 EEDT, cu telefonul Samsung Galaxy J5 &#539;inut în mână la ocularul TS Zoom Deluxe 7-21 mm (214x) pe Mak-ul 127 mm &#537;i filtrul Revelation Astro #82A albastru deschis (73%)... Soarele încă era la vreo 2 grade deasupra orizontului.

Venus avea diametrul de 22" si faza 0.53.

MariusP
01 Aug 2023 20:09


În continuare, Venus se apropie de Pământ &#537;i va ajune la conjunc&#539;ia inferioară pe 13 august. Azi la 19:10 EEDT era la 18 grade de Soare (aflat la 14 grade altitudine), faza de doar 0.05, diametrul 54".

Fotografiat tot cu Samsung Galaxy J5 &#539;inut în mână prin telescopul Maksutov-Cassegrain 127 mm la o mărire de circa 100 de ori cu filtrul albastru deschis #82A.

MariusP
18 Mar 2025 19:37


Azi am văzut Venus la cea mai mică fază: 0.018!

N-am reu&#537;it fotografie din cauza turbulen&#539;ei mari. Soarele era la 11 grade altitudine &#537;i la 11 grade de Venus la ora 17:15. Prima dată l-am "prins" cu binoclul APM 16x70ED, apoi &#537;i prin Mak-ul de 127 mm cu filtrul Revelation Astro #82A albastru deschis: o seceră foarte sub&#539;ire cu un diametru de aproape 1 minut de arc (59.0").

zoth
19 Mar 2025 13:50


Felicitari!  :) 

L-am vazut si azi, chiar cu cateva minute in urma la 12.30 cand a trecut la meridian.
Echipament ED80 cu ocular de 25mm pt cautare si 5mm pt vizualizare. Mi s-a parut usor dificil deoarece era foarte aproape de Soare si cerul avea luminozitate foarte ridicata. Nu prea recomand experienta.
Softul meu zice ca azi faza e 1,6%.

Spor si cer senin!

MariusP
19 Mar 2025 20:22


Nu prea recomand experienta.
Destul de riscant. Eu am început căutarea abia după ce Soarele a dispărut după un bloc...  :roll:

MariusP
10 Iun 2025 11:28


Două fotografii cu Soarele din 17 aprilie, am uitat de ele...  :oops: 
Cu Samsung Galaxy A14 &#539;inut în mână prin telescopul Maksutov-Cassegrain 127 mm, una doar prin Baader AstroSolar ND5, iar a doua &#537;i prin filtrul albastru deschis #82A.