-----------------------------------
Incepator
17 Mai 2015 12:25

Controler de urmarire cu functii de telecomanda - Home Made
Dupa cateva incercari de astrofoto am ajuns la concluzia ca trebe musai -macar in prima faza - sa am un motor de urmarire ca altfel cu o mana pe laptop una pe focuser si una pe rozeta de RA nu prea merge treaba.

Asa ca am facut un Controler ce comada un motor pas cu pas care l-am montat pe axul de la RA.
Controlerul are urmatoarele functii:
- comanda manuala deplasare pe RA in sens pozitiv sau negativ ( inainte sau inapoi) cu doua viteze
- poate fi pus in urmarire cu viteza siderala (daca pui montura in pol)
- accepta coordonate RA in ore minute si secunde pentru o referinta si o destinatie la o distanta de max 18 ore si 10 minute
- are rezolutia de pas pe RA de 3.8 secunde de arc.


Nu am scos inca instalatia in camp dar pe teste de apartament rezultatele au iesit bune.
am atasat cateva poze :
- RA start urmarire si coordonate RA dupa o ora de urmarire cu viteza sideral .
- RA de start pt roiire automata  goto de 10 minute si RA stop dupa deplasare automata GoTo 10 minute
- RA de start pt. rotire automata GoTo 11 ore si RA stop dupa rotire GoTo 11 ore

Montura este equatoriala CG4 care este destul de bine legata si sper sa obtin performante bune.

dragos.n
17 Mai 2015 19:58


Hmmm. Cred ca ti-ai ales gresit nickname-ul. :lol:

2SKY
17 Mai 2015 23:11


Salut . Bravo pentru realizare ! .  Cum sti ca butonul apasat chiar este introdus ca cod , ai display sau beep  ? . Schema si programul pot fi gasite pe net ? . Cred ca ar fi interesant pentru multi .

Incepator
18 Mai 2015 06:52


Multumesc mult de aprecieri, 

Cand o tasta e apasata ledul din dreapta sus isi schimba intensitatea timp de 2 secunde, astfel e mai greu ca o tasta sa fie citita de doua ori.

Schema si programul sunt concepute si facute de mine.
Chiar daca le-as publica, ele nu functioneaza decat cu acel motor , acele rotite ( cu raport de reductie) si aceasi montura.
Poate ca daca as cumpara un motor de serie pt. care sa fie facuta schema si cineva ar face rotita dintata atunci programul ar mai trebui parametrizat in functie de montura care se foloseste.

Incepator
01 Iun 2015 10:10


Am reusit sa scot controlerul in camp.

Urmarirea la vitea siderala am incercat-o pe saturn ( nu am fost atent nici la colimare nici la focus prea tare)    la care sunt cateva observatii: pasul de 3.8 sec de arc calculat pare ca e mai mare si asta pt. ca cred ca nu face toti pasii ( face cand doi deodata  cand unul ) dar ca si mediere urmareste tinta .  Cred ca ar trebui crescut curentul prin motor sau de revazut comanda.


Go to am incercat pe doua stele din Leu Regulus si Algieba ( tinte apropiate). RA este automat cu motor iar Dec e manual.
La tinte mai indepartate (ore intre ele) trebuie sa masor precis timpul de deplasare de la o tinta la alta ce in acest moment e calculat.



https://www.youtube.com/watch?v=twgqfZS32vw

https://www.youtube.com/watch?v=UMWa_qYKykU&feature=youtu.be

nobody
01 Iun 2015 19:07


Daca ai avea pasi pierduti la motor (ceea ce ar necesita marirea curentului), atunci ar trebui ca montura sa ramana in urma fata de tinta, tot mai mult, pe masura ce se acumuleaza pasii pierduti. Asta daca nu ai folosit o metoda de feedback, adica un encoder sau un driver superinteligent care detecteaza scaparile de pasi din analiza curentului pe infasurari. 

S-ar putea ca problema sa fie de abordare din rutina de urmarire, daca ai calculat cati pasi trebuie sa faca intr-un interval fix de timp. In acest caz, miscarea devine mai uniforma daca calculezi invers, la cat timp trebuie sa faca un pas.

Ce fel de (micro)controller ai folosit ?

2SKY
01 Iun 2015 22:42


Inteleg ca urmaresti un corp , care are o anumita altitudine . Dar altele ? ai camera , soft astro sa-ti dea nr pasi ? . Daca nu ai control pe ambele axe , este pierdut timpul . Aici eram acum ~15 -20 ani . Se gasesc softuri , scheme , dar nu iti da si montura .

cmatei
01 Iun 2015 23:14


La tinte mai indepartate (ore intre ele) trebuie sa masor precis timpul de deplasare de la o tinta la alta ce in acest moment e calculat. 

O varianta mai simpla (asa fac de ex. monturile skywatcher) e sa calculezi pozitia tintei la momentul curent si sa faci goto acolo, urmat de una-doua miscari scurte la viteza mica ce vor corecta timpul scurs pe durata miscarii. Asta ti-ar simplifica programul daca o sa adopti un profil de acceleratie/deceleratie (recomandabil) si/sau mai multe viteze.

Sugestia lui nobody e excelenta, insa mi se pare ca 3.8 arcsec/pas la focala pe care o ai e putin cam mult.

valy
01 Iun 2015 23:15


Dece merge asa sacadat? Motorul/driverul nu stie de micropasi? Eu n-am calculat, am determinat viteza experimental, adică am reglat viteza pana aveam un tracking ok, cu posibilitate de reglare fina plus/minus. Asa cum zice si nobody încearcă sa setezi timpul dintre impulsurile de comanda si asta sa îl reglezi fin.
Spor.

Incepator
01 Iun 2015 23:27


Comanda e cu micropasire si la asta se stie ca daca o faci prea micro pe unii pasi nu ii face din cauza cuplului rezistent din motor si din mecanica . Ma gandesc ca face un pas unul nu face si apoi face doi deodata de asta nu ramane in urma si salturile pe imagine nu sunt la intervale egale si nici de amplitudine egala.

O solutie mai buna ar fi un raport de demultiplicare mai mare la rotile dintate si niste pasi mai mari sau un motor pas cu pas cu demultiplicare.

Proiectul a mers pe ideia buget minim astfel folosesc un uC At90S2313 ( nu se mai fabrica) cu 1 K de flash de fapt folosesc doua unul gestioneaza tastatura si comanda motorului iar unul face calculele in virgula mobila.

Referitor la motoare pe ambele axe - daca mege bine o axa o sa mearga bine si cealalta.
oricum nu am pretentia ca fac ceva ce nu sa mai facut .

valy
01 Iun 2015 23:36


Creste tensiunea pe motor.
Ce calcule in virgula mobila faci &#128522;?

2SKY
01 Iun 2015 23:50


In situatia asta , merge mai bine analogic  si  poti fixa o referinta , (tot cu virgula mobila ). Este testat , dar telecomanda ......

Incepator
07 Iun 2015 20:26


O varianta mai simpla (asa fac de ex. monturile skywatcher) e sa calculezi pozitia tintei la momentul curent si sa faci goto acolo, urmat de una-doua miscari scurte la viteza mica ce vor corecta timpul scurs pe durata miscarii.

Acest lucru as spune ca e valabil intradevar daca montura are o miscare accelerata.Daca montura si tinta se misca cu o viteza unghiulara constanta as spune ca timpul iese din ecuatie ( atat montura cat tinta ajung in acelasi punct in acelasi interval de timp)


3.8 sec de arc pe pas e intradevar cam mult. Acum lucrez cu un motor cu 3.75 grade pe pas si micropasire de pas /8 ( la pas /16 parca pierdea pasi poate o sa mai incerc). Ma gandesc sa schimb motorul cu unul de 1.8 sau 0.9 grade /pas.

Pana una alta am mai crescut curentul prin motor, am mai "pus " un dinte la roata dintata si am scazut la 3.01 arcsec /pas am dat jos barlow si am facut un goto din leu la Mizar ( cu barlow cred ca nu intra in cadru)

https://youtu.be/Xmdc-cp6TPA



Intrebare
E posibil ca distanta unghiulara dintre stelele ce se afla in apropierea orizontului sa nu fie cea reala. Adica din cauza efectului de lupa al atmosferei ( asa cum se vede luna mai mare cand rasare) ele sa se vada  mai departate una de alta ?
La ce valoare poate ajunge eroarea asta si daca e cunatificabila?

Erwin
07 Iun 2015 21:34


3.7 grade/pas e foarte mult, enorm. Pentru o astfel de aplica&#539;ie 1.8 grade/pas dar cu 8 micropa&#537;i e mai aproape de necesită&#539;i. La astrotrac-ul mioritic am folosit un motor cu 0.9 grade/pas &#537;i 8 micropa&#537;i &#537;i tot se simte vibra&#539;ia un pic dar masa mare a pieselor face să nu se vadă pe imagine. Este direct-drive, fără ro&#539;i din&#539;ate. Recomand ca mi&#537;carea rapidă să se facă cu pa&#537;i întregi, numai urmărirea cu micropa&#537;i.

"Efectul de lupă" este o iluzie optică umană, nu are treabă cu atmosfera. A&#537;ează degetul mâinii întinse peste disc când Luna e la orizont &#537;i când este la maximum de altitudine. Ai să te convingi cum stă treaba. :)

Există refrac&#539;ie atmosferică dar este cu totul altceva.

Incepator
13 Iun 2015 00:39


Am facut o incercare si la micropasire pas /16, am schimbat roata dintata si am pus motorul pe tampoane de cauciuc.
tot cu motorul pas cu pas de 3.75 grade pe pas am obtinut o rezolutie finala  pe RA de 1,46 arcsec.

https://youtu.be/6XYgc7ZE3jM

In mod sigur cu un motor cu 1.8 grade pe pas as obtine rezultate mai bune insa ma gandesc ca  pt. o filmare planetara si apoi stakare in registax as spune ca in acest moment e ok asa.

Mai ramane de crescut precizia la GoTo pe RA

Incepator
14 Iun 2015 09:09


Am zis ca o sa ma ocup de precizia la GoTo insa inainte de asta am sa pun in practica  ideile de pe site: 

 sa adopti un profil de acceleratie/deceleratie (recomandabil) si/sau mai multe viteze.


 Recomand ca mi&#537;carea rapidă să se facă cu pa&#537;i întregi, numai urmărirea cu micropa&#537;i. 


Asa ca in acest moment comanda de GoTo merge asa pleca pe Pas/16 comuta in pas/2 si termina in pas/16 asa ca are un regim accelerat  miscare constanta si unul franat iar deplasarea la tinta se face cu viteza mare (  regimul pas /16 nu se vede pe imagine intrucat e f scurt )

Avti un filmulet de GoTo 6 ore unde cel putin pe cercul RA gradat face bine socotelile ( adica merge 6 ore)

https://youtu.be/mXA63KwcMqI

Incepator
20 Iun 2015 10:02


Cum e vreme inchisa si nu am mai scos in camp montura, am facut un stand de proba pt. masurarea deplasarii unghiulare mai precis decat indicatia cercului de RA.

Pe un plan vertical ls 8.62m de senzorul camerei Web ( atasata in  prime focus  pe un SCT) am fixat un metru gradat pe directia de miscare RA

8.62m au rezultat daca la distanta plan vertical lentila corectoare am adaugat de trei ori lungimea tubului de la SCT (va rog sa ma corectati daca aceasta presupunere e gresita)
 
(am socotit ca o eroare de 10 cm la 8.6m aduce erori de aprox 1 %)

Axa optica a tubului e perpendiculara pe planul vertical la 90cm ( masurat cu polobocul).

asa ca am dat GoTo de 1 minut rasarit si apus , si 20 minute apus  am vizualizat deplasarea pe verticala si calculand tangenta am aflat deplasarea unghiulara.
(la aceste date 1 mm pe ruleta inseamna 23.9 arcsec)


Pozitionarea la 1 minut spre rasarit /apus a fost cu o precizie de 21 respectiv 32 de arc sec
Pozitionarea 20 minute spre apus a fost cu o precizie de 27.36 arcsec

eroarea de intoarcere la pozitia initiala datorata mecanicii si cumulat cu erorile de mai sus ( plus sau minus) a fost de 130 arc sec intoarcere de la 1 minut apus, 60 arcsec dupa intoarcere de la 1 minut rasarit si 107 arcsec intoarcere de la 20 minute apus.

Concluzia este ca o pozitionare precisa in bucla deschisa nu se prea poate mai buna de atat . Daca voi lega encodere se vor putea obtine rezultate mai bune. La ideia data de nobody  cu curentii prin motor si determinarea pasilor facuti  nu prea o vad ( m-am tot uitat la curenti si nu am vazut ceva care sa faca diferenta poate cu DSP insa asta depaseste puterea uC folosit)

Aveti si pozele de la masuratori atasate; reticulul a fost cel din SharpCap dar pe poze e desenat cu mana.

Pentru teste nu are introdus si corectia data de miscarea pamantului cand face GoTo la o tinta si nu are prevazut corectie datorata refractiei atmosferice.

Incepator
20 Iun 2015 14:37


Referitor la compensarea coordonatelor unei stele cu refractia astronomica: programele care arata harta cerului gen Stelarium ele prezinta pozitia stelei compensat asa cum se vede din locatia in care te afli sau afiseaza o pozitie (  si coordonatele corespunzatoare ) ca si cum nu ar exista atmosfera?

Incepator
23 Iul 2015 01:38


Din cate am vazut in Stelarium Ascensia Dreapta nu este afectata de refractia astronomica ( atmosferica) asta insemnaca pt. miscarea pe RA nu e nevoie de o corectie cu atmosfera.

Nu stiu insa ce insemna Ascensie Dreapta (J2015.6) respectiv Ascensie Dreapta ( J2000.0). 
Cumva coordonatele de RA se modifica in fiecare an ? In orice caz distantele unghiulare  intre stele folosind (J2015.6) si (J2000.0) nu sunt la fel.

Daca ati putea lamuri si pentru mine  aceste detalii.

In continuare mostre de pozitionare ( automat numai pe RA si DEC manual) ( am folosit RA J2015.6) si urmarire ,  focala 1250 mm cadrul este 640x480 prime focus:
- verificare de aliniere polara la meridian
- goto Alkaid Mizar in UM 23.6 minute de timp 
- goto Alkaid Merac in UM 2.75  ore
-goto Arcturus si Merak intre Pastor si Ursa Mare 3.22 ore la care telescopul trece prin pozitia de echilibru verticala
- goto Izar - Mizar 1.35 ore la care telescopul nu trece prin pozitia de echilibru

Toate au fost facute in directa spre apus astfel incat sa nu apara erori de intoarcere din urmarirea siderala catre tinta.

La final este oprita urmarirea siderala astfel incat se vede ca steaua iese din cadru fara a trece prin centru imaginii asta inseamna ca telescopul a mers un pic mai putin decat trebuia la toate tintele indepartate ( asta inseamna ca se mai poate face o mica corectie multiplictiva).
https://youtu.be/0FYVafR2adA
https://youtu.be/bgEtA--OboE
https://youtu.be/tugtv5TSaXY
https://youtu.be/j1UQhQWogmQ
http://youtu.be/W-Va9lyyXkg

cmatei
23 Iul 2015 11:08


Nu stiu insa ce insemna Ascensie Dreapta (J2015.6) respectiv Ascensie Dreapta ( J2000.0). 

Familiarizeaza-te cu conceptele de [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Epoch_%28astronomy%29]'epoch' si 'equinox'. Coordonatele unui obiect intr-un catalog sunt date pentru un anumit moment in timp, de obicei J2000.0. La alta data, ai alte referinte pentru sistemul de coordonate (precesia echinoctiilor, etc) cat si eventuala miscare proprie a obiectelor de luat in calcul.

Nu mai stiu daca am mai zis, dar iti recomand cu caldura cartea asta: [url=http://www.willbell.com/math/mc1.htm]Jean Meeus - Astronomical Algorithms

EDIT: [url=http://spider.seds.org/spider/ScholarX/coord_ch.html]Changes of Celestial Coordinates

Incepator
25 Iul 2015 09:35


Multumesc de indrumari  nu stiam aceste lucruri.
Din cate inteleg e bine sa iei coordonate recente cat mai aproape de data la care esti ( deci J2015).
In acest momnt nu inteleg de ce daca se schimba referinta difera distantele intre stele ( am facut o verificare nu mai stiu  intre ce stele si intre J2000 si J2015 am gasit 18 arcsec) dar e clar ca mai trebe studiat.
Cred ca provocarea majora va fi la corectia atmosferica pe Dec.

Erwin
25 Iul 2015 19:19


Diferen&#539;a apare din cauză că stelele se mi&#537;că &#537;i Soarele cu Terra cu tot prin spa&#539;iu, în jurul centrului galactic dar &#537;i unele în raport cu altele. Mi&#537;cările sunt foarte complexe de fapt, în afară de precesia echinoc&#539;iilor mai sunt &#537;i altele de mai mică anvergură care influen&#539;ează &#537;i ele în timp. 

O carte care te poate ajuta este cea scrisă de colegul nostru Marcel Jinca, Astronomie practică &#537;i teoretică de la amatori la exper&#539;i, apărută în 2011.

Incepator
04 Aug 2015 23:10


Pana la un fine Tuning facand calcule proprii am sa folosesc in continuare datele din Stelarium care sper sa puna la dispozitie in continuare coordonate topocentrice recente.

Tot cu un motor dintr-o imprimanta matriciala veche si cu rotitele dinauntru am facut axa DEC pt. deplasare goto automata . Motorul este de aceasta data unul cu 1.8 grade /pas iar cu reductia totala se atinge o rezolutie de 11 arcsec/pas . Am facut o comanda in jumatate de pas fara micropasire. 

Am zis ca daca bifez corectia cu atmosfera practic coordonatele DEC din stelarium sunt compensate cu refractia atmosferica si nu mai trebuie implementate in controler. Ramane de vazut.......

Controlerul socoteste bine pe cercul DEC al monturii insa in acest moment nu stie sa faca diferente decat in domeniul 0-90 grade. Coordonatele se introduc de la tastele numerice in grade minute si secunde pt. referinta si destinatie.






https://youtu.be/QV5yTXILKfs

Incepator
09 Aug 2015 10:06


Acuma am atasat  doua filmulete alkaid - mizar GoTo complet automat pe doua axe si alkaid -dubhe .

De la arcturus la merak desi am repetat de mai multe ori  nu a mai intrat in cadru si se pare ca din cauza deplasarii pe RA ...??

Coordonatele pe DEC au fost introduse cele aparente din stelarium.
Din cauza ca nu are encodere si nu stie pozitia in care se afla, miscarea 0-90 pe Dec in partea spre vest fata de meridian se transforma in miscare 90-0 cand este data peste cap ( adica cand esti in partea de est fata de meridian). Intrucat semnul diferentei imi da sensul de deplasare trebuie sa fiu atent in ce ordine introduc coordonatele DEC a.i. sa am deplasarea in sensul corect.

Am vazut ca o interfata ST4 ale camerelor de urmarire nu sunt prea complicate, au un contact normal deschis care se pune in paralel cu butonul pt. viteza mare RA ca sa grabeasca montura daca ramane in urma si un contact normal inchis ca sa o opreasca daca o ia inainte.

E posibil pe viitor sa-i fac si o interfata ST4.




https://youtu.be/Cbe3q0uSbjk
https://youtu.be/4XQkHGVY2ME

Incepator
11 Aug 2015 10:49


Daca am un obiect referinta la orizontul din Vest ( Dec  valori mici) si vreau sa ma duc la o tinta spre Nord ( DEC de valori mai mari)  am sensul de rotatie pe axa DEC Sud- Nord care inseamna rotatie spre dreapta ( daca te uiti in capul axei DEC). Daca am o referinta aproape de orizontul din Est ( DEC valori mici) si vreau sa ma duc la o tinta din  Nord (DEC valori mari) am o miscare DEC Sud Nord dar rotatia este spre stanga ( daca te uiti in capul axei DEC). Asta e o situatie in care diferenta referinta minus destinatie nu schimba semnul si totusi montura trebuie sa se rotesca pe DEC in sensuri opuse.

Va trebui cumva sa fac a.i. Controlerul sa stie tot timpul cum este orientata montura sau am de grija sa introduc coordonatele DEC in ordine inversa adica destinatie minus referinta ca sa am schimbare de semn si sa schimb sensul de rotatie functie de orientare pe DEC.

Incepator
12 Aug 2015 12:01


Cand montura este in pol, planul in care este cuprins  axul DEC si axul RA trece todeauna prin Nord indiferent de pozitia pe RA. Acest plan doar ca si pozitie particulara al RA poate coincide cu planul meridian.

In acest moment as spune ca planul axelor RA si Dec trebuie luat ca si referinta fata de care sa inversez sau nu sensul de rotatie pe DEC cand sunt la stanga sau la dreapta lui cu axa optica a telescopului.

Deocamdata pt. teste ii spun controlerului daca sunt la stanga sau la dreapta planului axelor RA si DEC printr-un comutator ( sanga sus in inmaginea controlerului ) si nu mai trebuie sa inversez ordinea coordonatelor referinta si destinatie pe DEC, schimbarea de sens facandu-se functie de pozitia comutatorului.

Incepator
06 Sep 2015 23:22


Pana m-am uitat la saturn sau la DSO 1.7 arcsec /pas RA nu m-a deranjat prea tare. Când insa am inceput sa ma uit dupa duble urmarirea era cam deranjanta. Asa ca am refacut comanda de la pas /16 la pas /32 si acum fac urmarirea cu 0.7 arcsec/pas pe RA.

Aveti un filmulet de urmarire pe stea atasat -  focala 1250 mm , barlow 2x, prime focus, cadru 640x480

(pusul in pol e din balcon fara sa vad polara)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ln9V4YZt18

Incepator
13 Sep 2015 10:55


Initial mi-am propus sa fac controlerul de urmarire pt. filmare planetara si stakare in registax insa pana sa am ce filma in conditii bune m-am uitat pe. pozele de DSO si de camp larg neghidate, unde de fapt am vazut ca se poate aprecia calitatea monturii si a electronicii
Asa ca am pus un Sony Alfa 200 cu obiectiv de 75-300 f5.6 Iso 800 30 secunde ( maxim cat are aparatul) pe montura.

De ce unele stele sunt mai alungite decat altele  -tine de aparat sau de urmarire sau de montarea aparatului?


Date ale achizitiei:
- aparatul nu e fixat in axul optic al telescopului ci lateral aprox la 5 cm ( va rog sa-mi spuneti daca e esential pt. aprecierea urmaririi controlerului)
- focala am uitat-o din gresala undeva pe la 200-250 ( pt aprecierea dechderii unghiulare a cadrului se poate folosi distanta Arcturus - MupHrid de aprox 5gr 2 minute  din pastor
- batea vantul si aparatul nu e fixat direct de montura ci exterior printr-un cornier de aluminiu de aprox 6 cm
- nu am facut o poza cu motorul de RA oprit sa vad cum ar fi fara urmarire ( data viitoare când  se vor vedea stelele)
Prima poza de camp larg de  pana acum -  nu e prelucrata ci doar resize.

nobody
13 Sep 2015 14:10


Cand zici de alungirea stelelor te referi la cea din coltul stanga jos ?
Aceea pare a fi mai alungita din cauza aberatiilor optice laterale (coma, astigmatism, aberatie cromatica laterala etc.).

Incepator
14 Sep 2015 00:10


@ nobody - ma refer la alungirea de la margine dar intradevar  in varianta resize sunt mai putin evidente.
Atasez acum un stak de 11 cadre cu DSS 30 sec iso 800 obiectiv 300mm f5.6 unde alungirea stelelor de pe margine e mai evidenta.

atasez si o poza de 30 sec fara urmarire.

Incepator
25 Sep 2022 22:02


Buna, după o pauză mai lunga in care nu m-am mai ocupat de astronomie &#537;i pentru că acum am mai mult timp la dispozi&#539;ie, am reluat un proiect mai vechi.
 Pe scurt am înlocuit cele trei microcontrolere AT90S2313, cu un ARDUINO Nano ( ATmega 328p) care l-am programat  direc in C că sa comand Telescopul direct din Stelarium. 
Informa&#539;ia utilizată a fost protocolul NexStar disponibil pe net 
 https://www.nexstarsite.com/PCControl/ProgrammingNexStar.htm

Comunica&#539;ia pe cablu RS232 am inlocuit- o cu un modul bluetooth HC05 foarte u&#537;or de utilizat astfel încât comanda merge &#537;i de pe telefon &#537;i de pe Laptop.
Am pus un filmule&#539;  pe Youtube 

https://youtu.be/hm0AsG7J2vw

nobody
25 Sep 2022 23:06


Fain !
Ce ai folosit sa programezi Atmelu' ?

Incepator
25 Sep 2022 23:18


Un compilator de C 

http://www.hpinfotech.ro/

cu programatorul STK600, am înscris FLAS -ul direct pe ISP.

Erwin
27 Sep 2022 07:48


Felicitări pentru implementarea protocolului! 

Dacă nu este secret po&#539;i urca proiectul pe github ca &#537;i al&#539;ii să-l poată încerca? Un Arduino nano este mult mai ieftin &#537;i mai accesibil decât alte microcontrolere de pe pia&#539;ă &#537;i ar fi un avantaj cert. 

Noi pe aici ne-am axat pe proiectul opensource [url=https://onstep.groups.io/g/main]onStep. Pe lângă veteranii ca Mihaig sau al&#539;ii care au început cu STM32, Iulian90, MirceaR &#537;i cu mine am motorizat monturile proprii folosind motoare nema17 cu 400 pa&#537;i/tură &#537;i varianta maxESP bazată pe ESP32 &#537;i un Wemos D1 mini pentru controlul WiFi prin aplica&#539;ia Android. A&#537;a că nu ne-am mai bătut capul cu programarea, totul este gata făcut la o complexitate greu de atins fără a experimenta mul&#539;i ani.

Incepator
27 Sep 2022 10:26


Nu e un secret. M-am uitat ce este Github &#537;i am văzut că e pt developeri/programatori . Eu nu mă consider programator fac totul de hoby &#537;i că orice hobist cheltuiesc pe pasiune. Mă gândesc că o să pieptan, codul las partea de protocol fara comanda motoarelor care va fi că un simulator; dac-l compilezi si-l încarci in microcontroler Stelarium o sa le accepte &#537;i o să-&#539;i arate pozitia telescopului &#537;i deplasarea la noua pozi&#539;ie. Codul sursa o să-l pun că fi&#537;ier ata&#537;at la postare. 
Implementarea protocolului e minimală. Că să meargă trebuie să func&#539;ioneze foarte bine răspunsul la cererea de pozi&#539;ie actuala "e". Varianta de PC  &#537;i cea de celular nu sunt scrise la fel. Celularul te da afara imediat daca nu în&#539;elege ce-i spui. Varianta pe PC a Stelarium e mai tolerantă. 

 Momentan sunt in concediu &#537;i nu am informa&#539;ia accesibila. Revin cu detalii.

Erwin
27 Sep 2022 12:51


Github este pentru orice proiecte, nu numai pentru speciali&#537;ti. Odată postat codul acolo ai posibilitatea să-l dezvol&#539;i, există control al versiunilor &#537;i prin contribu&#539;ia altora poate deveni mai bun. De exemplu să aibă inclusă o variabilă care să &#537;tie dacă e&#537;ti pe PC sau telefon &#537;i să ac&#539;ioneze în consecin&#539;ă. 

Se pot posta &#537;i scheme, text pentru instruc&#539;iuni de construire &#537;i utilizare (help) &#537;.a.m.d. 

Sunt &#537;i alte platforme poate mai simple pentru DYI: Arduino StackExchange sau Playground, Instructables, Fritzing etc. 

Distrac&#539;ie plăcută în concediu &#537;i cer senin!

Incepator
01 Oct 2022 23:42


Am revenit cu cele promise.
Gasiti atasat doua fisiere sursa scrise in C, pt un Simulator (minimal) de controler NexStar care comunica cu Stelarium. Unul este pt ARDUINO Nano V3.0 care are la baza ATmega328PB si unul care are la baza ATmega328P ( test am facut doar cu 328PB). Sunt patit desi pe el scrie 328P in realitate cipul est 328PB.
Daca cineva vrea sa incerce fisierul se poate compila cu versiunea de evaluare  http://www.hpinfotech.ro/cvavr-download.html.
CVAVR are posibilitatea sa incarce si prin USB folosind boot loader-ul ARDUINO ( eu l-am scris prin ISP care sterge bootloader-ul).
Exemplificare de complilare si conectare cu Stelarium am pus-o intr-un filmulet:
https://youtu.be/C2gRE8sm-Nk

nobody
02 Oct 2022 01:14


Ha, ca sa vezi, eu cu CVAVR am inceput pe STK500 ... am folosit si eu Arduino (Uno) fara Arduino. :lol:
La ala poti programa si convertorul USB-serial ca-i tot un Atmega, n-are toti pinii folosibili, dar e suficient ca procesor auxiliar. 

De ce diferente te-ai lovit in codul C intre 328 P si PB ?

Erwin
02 Oct 2022 08:28


Mul&#539;umim! 

Eu nu am reu&#537;it să conectez onStep cu Stellarium dar nu am avut timp să găsesc cauza. Probabil trebuia să mai fac vreo modificare pe undeva.

Incepator
02 Oct 2022 08:36


PB are doua UART -uri &#537;i generato-ul de cod le identifica cu denumiri diferite. In plus PB are mai multe countere &#537;i potruri care trebuie ini&#539;ializare separat. Probabil compilatorul de ARDUINO face asta transparent &#537;i nu &#537;tii ce ai pe placa ( unele cipuri sunt chiar &#537;terse).

Incepator
07 Noi 2022 15:31


Cum am vazut ca lumea a trecut la motoare NEMA 17 am inlocuit vechile motoare luate din imprimante pe care nu scria nimic.....cu motoate de serie NEMA 17. Am pus un LCD si am facut o interfata astfel incat sa poti modifica si salva in EEPROM o parte din parametrii ( mie mi s-au parut importante raportul monturii, rapoartele rotilor dintate si backlsh-ul pe RA). 
Am obtinut rezultate bune dar trebe spus ca si montura CG4 dupa mine e destul de inchegat adica as spune din cele bunnicele.
Experimentul e ca cele anterioare am tintit cu telescopul o ruleta intinsa pe perete si am masurat eroarea de  intoarcere la punctul de plecare. 
Urmarirea siderala e mult mai lina .
( pt a merge masuratoarea am modificat in soft formula de calcul astfel incat sa socoteasca tinta fixa - in realitate stelele se misca)

Experimentul e in filmulet: https://youtu.be/fcnvNHLxlTQ

Incepator
06 Ian 2023 00:31


Am facut eu comanda prin Stelarium da Stelarium trimite catre controler coordonate J2000. Asa ca a trebuit sa implementez ( mai bine zis sa inghesui) in arduino nano corectiile pentru data curenta coordonate topocentrice si corectia cu refractia atmosferica ( pt. atmosfera standard).
Atasat un fisier cu rezultatele obtinute; de remarcat ca DEC corectat in controler si la care este trimis telescopul este foarte apropape de DEC Aparent din Stelarium care contine si corectia cu refractia atmosferica. Cum controlerul are implementat backlash atat pe RA cat si pe DEC cu o eroare fizica de pozitionare in jur de 15 arcsec cred ca pt o urmarire vizuala se obtine o precizie destul de buna de pozitionare de cativa arc min.
Ca tot e pus pe net controlerul am schimbat cuita si e mai prezentabil ( pt teste nu am mai legat motoarele si telescopul si inca nu a fost testat afara).
Filmulet cu testul:https://clipchamp.com/watch/lJwXsfoTxcE

Incepator
17 Ian 2023 22:26


Am scos montura in camp si "performanta" a fost ca am reusit sa vad intr-un ocular de 13mm ( care la C5-ul meu da un FOV de aprox 30 arc min) majoritatea tintelor. Din cauza frigului n-am notat nimic la urmatoarea iesire o sa fac un rezumat scris. Asa ca am zis sa fac si eu o procedura de aliniere pe 3 stele. Experimentul facut in casa: 3 puncte 1,2,3 in varfurile unui triunghi , pozitia H home si T test se duc in 1', 2', 3' respectiv T'. Dupa ce fac alinierea ma astept ca sa introduc coordonatele T si sa ma duca in T'. A mers dar distantele fiind mici, comparabile cu erorile de backslash fac ca pozitionarea sa nu fie precisa .Diagonalele imaginii dinSharpCap are aproz 11 arc min x 1 min de timp.
https://clipchamp.com/watch/q89CMheQBYM

Softul a fost modificat sa considere tintele fixe si are scoasa corectia cu refractia.

Pozitionarea la OneStep cam cat e de precisa ?

Erwin
19 Ian 2023 00:46


Felicitări pentru progrese. 

Nu &#537;tiu să-&#539;i spun cât de precisă este pozi&#539;ionarea la onStep pentru că până acum nu prea am reu&#537;it să fac din balcon o aliniere polară foarte corectă fără să văd nordul &#537;i nu am folosit niciun soft de control în afară de aplica&#539;ia Android. Ce pot să spun sigur este că acum pot folosi montura (Vixen GP) &#537;i la Lună sau la Soare pentru că înainte nu aveam posibilitatea să modific viteza, era siderală &#537;i atâta. Neavând alinerea polară nici Go-To nu a mers chiar unde trebuia, însă dacă revin la un obiect la care am fost &#537;i am sincronizat-o acolo revine destul de precis. Urmărirea este OK însă ar trebui verificată, eu nu fac astrofoto decât ocazional, mai mult la planete, a&#537;a că nu &#537;tiu să folosesc PHD &#537;i alte fine&#539;uri.

valy
19 Ian 2023 02:23


.. erorile de backslash ...Masoara si ia in calcul si backslashul.

Incepator
19 Ian 2023 09:13


Referitor la urmarirea siderala, ce am aflat si eu de pe net este ca rata de urmarire siderala se modifica in functie de zona de cer in care este indreptat telescopul. Valoarea teoretica de 15.041068 de arcsec pe secunda de timp e valabila in foarte putine zone, se apropie foarte mult la meridian. Asa ca in controler sunt implementate ratele King de urmarire da nici astea nu-s testate. Am pus ratele KING pt ca ele se refera la o montura aliniata polar dupa nordul vizual ( adica cel afectat de refractie ).

Referitor la backlash controlerul are implementat compensarea de backlash atat pe DEC cat si pe RA in sensul ca se introduc valori manuale care el le tine minte si de fiecare data cand isi schimba sensul le introduce inainte de a numara pasii facuti. In experiment-ul anterior avea introduse acele valori, fara ele abaterile ar fi fost mult mai mari. Cand am zis erori de baclash vroiam sa zic erorile de compensare ale backlas-ului. 
Din experimente -e postat si mai sus- pe RA care are rezolutie de 0.2 arc sec, am obtinut o compensare de backlash care ma ajuta sa pozitionez cu o eroare de 1  sec de timp ( 15 arcsec). pe DEC din cauza raportului monturii si a rotitei de pe DEC am o rezolutie de 14 arcsec ( deja mult mai prost din start da aici n-am modificat valorile introduse manual de compensare sa vad cat de bine pot compensa).

valy
19 Ian 2023 10:44


Backslashul il poti determina experimental, pe fiecare axa, faci mai multe teste in ambele directii si calculezi o medie si ar trebui sa fie destul de precis in determinarea lui, cu conditia sa nu se modifice in timp, dar chiar si asa poti repeta periodic.

Incepator
24 Ian 2023 00:09


Am implementat un algoritm de aliniere in doua puncte care ar trebui sa te duca la tinta daca aliniezi montura dupa doua stele chiar daca ea nu este pusa in pol. Din motive de implementare mie nu mi-a iesit decat daca eroarea de aliniere e +/- 1 ora pe RA  si teoretic oricat pe DEC. Am facut urmatorul test: am pozitia Home , doua  puncte 1,2 si punctul de T de coordonate cunoscute ( ma pot duce de la H la fiecare) in filmarea atasata nu am prezentat decat ca din H merge in T. Am miscat montura, am coboat un picior si apoi din H am mers la 1 si 2 care or trebuit aduse la noile coordonate ca montura a fost miscata. Din diferentele de la 1 si 2  controlerul calculeaza corectia si ma duce in final din H la T ( eu introduc coordonatele anterior cunoscute ale T iar controlerul ma duce la coordonatele corectate).
Filmulet cu experimentul in urmatorul link: https://clipchamp.com/watch/sUmV4p7Ekgv

Incepator
17 Feb 2023 12:34


Am zis ca teste cu controlerul afara o sa fac dupa ce se mai incalzeste putin.
Un lucru care cred ca merita prezentat este suportul de motor pt RA care l-am facut la o imprimanta 3D si pot sa spun ca dupa toate testele de pana acum se tine destul de bine.

Erwin
17 Feb 2023 13:44


Faină treabă! E complicat suportul, dar dacă î&#537;i face treaba, de ce nu? 

Spor &#537;i cer senin!

Incepator
16 Iul 2023 21:12

continuare
Dupa o pauza mai lungă în sfâr&#537;it am ajuns sa fac un (început ) de test documentat la care sa notez rezultatele. A&#537;adar o montură CG4, am pus-o în pol folosind luneta de aliniere. Telescopul este un C5 si am folosit un ocular Celestron 13mm ( FOV la ocular estimat la 0.6 grade).
1. Ca sa verific backlash-ul am mers Mizar-Alkaid -Mizar (Ursa mare)  am plecat cu steaua in centru si s-a întors tot in centru ( centru trebuie luat calitativ pt ca nu am un reticul in ocular).
2. Alkaid ( fixată în centru) - Arcturus  ( rezultat in Imagine 1) (Păstor)
3. Din pozitia in care a ajuns fără să centrez Arcturus, am mers înapoi in  Alkaid &#537;i am ajuns cu steaua în centru.
4. Alkaid ( centru ) mers in Alphecca (alfa CrB - &#536;arpe) &#537;i retur &#537;i s-a întors în centru.
5. Alkaid (centru) - Beta Boot Imagine 2
6. Beta Boot ( centru) - Alphecca ( rezultat imagine3)
7.Am pus Alphegcca în centru si am făcut Sync pe ea &#537;i am mers către  Rutilicus (Hercule)  rezultat în imagine4.
8. Am mers în M13 &#537;i nu am vazut nimic ..... când ma uit condensu cat casa... imagine5.

Am folosit setarea pt compensarea cu refrac&#539;ia. Nu am folosit algoritmul de corec&#539;ie după dpuă stele.
Desenele sunt chiar cele facute atunci ( sper sa nu deranjeze calitatea..). Sagetile sunt directiile de corectie. Se vede ca toate au mers mai mult spre N si E ( necesitatnd corectie spre S si Vest)

Erwin
17 Iul 2023 18:50


Este timpul să-&#539;i faci încălzitor la corector sau măcar un parasolar lung. Se poate face foarte simplu pornind de la un parasolar pentru parbrizul de ma&#537;ină pe care-l faci rol &#537;i îl fixezi cu bandă velcro (scai). Partea din interior o acoperi cu un material negru. Izola&#539;ia ajută mult. 

Spor la perfec&#539;ionat sistemul! Ai cercetat proiectul onStep? Cred că acolo sunt deja rezolvate problemele de sincronizare, chiar dacă punerea în pol nu este perfectă sau montura nu este corect nivelată, po&#539;i face calibrarea pe n stele. Eu am reu&#537;it să urmăresc Soarele fără alinierea polară corectă, am determinat nordul cu busola de la telefon, am dat Go-To la Soare apoi am pus manual montura pe Soare &#537;i am făcut sync. A mers bini&#537;or. Apoi a venit umbra a&#537;a că am mutat montura de colo-colo &#537;i prin metoda asta practic am păstrat alinierea polară cât de cât corectă, suficientă pentru observa&#539;ii vizuale timp de cel pu&#539;in 10 minute.

Incepator
17 Iul 2023 22:40


Se poate face foarte simplu pornind de la un parasolar pentru parbrizul de ma&#537;ină pe care-l faci rol &#537;i îl fixezi cu bandă velcro (scai). Partea din interior o acoperi cu un material negru. Izola&#539;ia ajută mult.
Multumesc am exact din asta da nu l-am avut la mine.

Sunt curios cam cat sunt de precise alte sisteme GoTo pun steaua fix in centru ?.... Cu ani in urma imi aduc aminte ca un cunoscut a vrut sa-mi arate Jupiter si  dupa GoTo a trebuit sa-l caute....

auriga
18 Iul 2023 09:06


Exista sisteme asistate de plate-solving cum sunt Astrotortilla sau programe pentru astrofotografie cum ar fi APT (Astro Photography Tool) folosesc diverse alte programe ajutatoare https://astrophotography.app/usersguide/pointcraft_and_plate_solving.htm
 Eu folosesc AstroTortilla ce se pozitioneaza in zona a maxim 1-2' din doua slew-uri, suficient pentru mine.

 Mai exista si sisteme sofisticate gen TPoint https://www.bisque.com/product/tpoint/

auriga
18 Iul 2023 22:54


Un exemplu de acum, dupa doua slew-uri, la primul am avut cam 25' dupa al doilea 26".

Incepator
04 Oct 2023 01:13


La tools urile de Plate Solving inteleg ca se fac miscari succesive cu analiza de imagine pt a obtine o pozitionare exacta. Probabil controlerul trebe sa fie compatibil ASCOM. 
Echivalent la mine este Goto catre ceva cunoscut in zona , centrat in ocular,  facut Sync pe el si inca un Goto in apropiere care are eroare mai mica.

Acuma partea cu pozitionarea am vazut cam ce poate si am inceput sa testez urmarirea siderala cu ratele King pt diferite portiuni de cer. Coeficientii de ponderare a ratei siderale teoretice sunt tabelati la o ora pe RA ( se tine cont de ora siderala pt a determina exact pozitia pe cer)  si 10 grade pe DEC. Intre valori fac interpolare liniara si am constatat ca pt rezultate foarte bune nu e suficient. Am pus doua butoane din care poti face un reglaj fin al ratei siderale.

Exemplu o inregistrare de urmarire la meridian https://clipchamp.com/watch/NnMFYY7Ef4J
si o inregistrare de urmarire la orizontul Estic https://clipchamp.com/watch/iAZDPsFipXT
(desi inregistrarea a fost facuta la 5 minute din cauza cadrelor dropate filmuletele au 1 minut si ceva).

Incepator
10 Ian 2024 01:05

corectie dupa doua stele
Am cumparat un reductor de focala Celestron 0.63x pt C5 ul meu, ca sa pot inregistra un test in care am setat controlerul sa nu mai faca corectie cu refractia si la care sa testez pe real cum merge corectia dupa doua stele. Am pus telescopul in balcon la care am vizibilitate catre orizontul vestic dar nu pot urmari decat stele relativ jos sub 30 de grade altitudine ceea ce face foarte dificila gasirea pozitiei lor reale.
Trebuie sa spun ca testul a mers foarte bine si poate fi vazut in clipul video de la link 
https://youtu.be/9waja3KNHME

Jumatate din diagonalele reticului din SharpCap (deci eroarea maxima pe ecran de pozitionare fata de centru) sunt aprox de 35 secunde de timp pe RA si 9 minute de grad pe DEC

Incepator
20 Ian 2024 09:38

continuare
Acuma analizand datele am catva observatii. Iau momentul data 09.01.23 ora siderala 04.01.08, aceasi locatie, pe steaua Scheat din Andromeda care era la apus ( Alt 30 grade). Stelarium da coordonate topocentrice la data RA 23gr04'55"/ DEC 28gr12'51" si aparent (adica considerand atmosfera  si corectand cu refractia la atmosfera standard)   HA 04:56:07 si DEC 28gr13'55" . Controlerul daca i dau sa faca corectia cu refractia pt aceleasi conditii si moment imi da RA 23gr05'00" si DEC 28gr13'56". Pana aici toate OK pt ca HA fara atmosfera pt aceasi stea in aceleasi conditii si moment dat de Stelarium este 04:56:13 asta cantitativ. O apreciere calitativa se face dupa regula ca atmosfera la rasarit face stelele sa rasara mai repede iar la apus sa apuna mai tarziu si daca ma uit la date corectia cu refractia face RA-ul mai mare adica il trage spre rasarit si DEC ul mai mare adica-l ridica spre nord ( facand steaua sa apuna mai tarziu).

Daca analizez coordonatele date de corectia dupa doua stele facuta de controler ( din coordonate necorectate cu refractia ci din topocentrice la data in acelasi moment si conditii) si dupa care steaua a fost gasita in mod real, am coordonatele corectate:  RA 23gr06'05" ( asta sa zic ca ar fi ok pt ca o trage spre rasarit) si DEC 28gr06'40" ( adica o trage spre SUD ?!). Aici mi se pare contradictoriu. Mentionez ca montura era aproape in pol ( nu vedeam nordu da steaua statea destul de bine in centru). Stie cineva care e explicatia ? .... Stiu de asemenea ca o corectie cu refractia sub 30 grade altitudine nu te poti baza pe ea da nici chiar in sens invers la DEC nu ma asteptam.
 
Consideratiile de mai sus le-am scris dimineata, montura a stat nefolosita din data de 9 ianuarie si acum seara am lucrat cu montura si am constatat ca nu era strans surubul cu care se fixeaza montura in trepied deci era cumva cazuta in nas . Asta ar putea fi o explicatie.

Incepator
01 Feb 2024 00:20

continuare
Mai mult din curiozitate am inlocuit motoarele NEMA17 de 1.5A 1.8 grade/pas cu motoare care se gasesc in kituri pt EQ-3-2 gen https://astromagazin.ro/seturi-motorizare/1841-motorizare-pe-ambele-axe-pentru-montur-eq3-synscan-cu-unitate-de-control.html pe care le-am luat second de pe Bazar forum.
Am reparametrizat softul pt ele, am refacut reglajul de curent si merge, mult mai incet da merge (fiind motoare de curent mic si cu raport de reductie f mare ) reuseste sa gaseasca stelele. 
In filmulet  nu am mai inregistrat alinierea dupa doua stele ci numai cateva GoTo-uri ( tot sub 30 grade altitudine ca din balcon asa pot).https://youtu.be/8RfPApDG84k
Tot C5 cu x0.63 si WebCam in prime focus. Controlerul acum a stat afara pe montura ca nu am mai avut cabluri lungi sa-l pun langa laptop.
Partea buna e ca nu mai trebuie alimentate motoarele de la 6V ci prin controler poti sa le alimentezi de la acumulatori de 12V 9Ah si acum ai autonomie.

Erwin
01 Feb 2024 09:14


Motora&#537;ele alea au reductor &#537;i joc între ro&#539;ile din&#539;ate. Nu văd care este avantajul. Motoare Nema 17 cu 400 pa&#537;i sunt mult mai bune, chiar dacă necesită curent mai mare. Am folosit astfel de motoare &#537;i am pus drivere TMC5130 la montura mea onStep cu ESP32.

valy
01 Feb 2024 09:45


Nu-i bai, poti masura jocul pe fiecare directie la fiecare motor, salvezi informatia si din soft aplici niste pasi ca sa compenseze jocul la schimbarea de sens.

Incepator
01 Feb 2024 10:18

continuare
Exact. Ca si la comanda pe curele masori backlashul si-l compensezi cu pasi/micropasi la schimbarea de sens. Ca si filing fara sa zic ca am studiat f bine problema, actionarea pe curele are ceva elastic in ele se comporta diferit functie de pozitia telescopului , cu echilibrarea cu comanda accelerata , asa ca pt GoTo as spune ca pierzi din precizie. Actionarea prin roti dintate e mai fixa cu backlash fix. N-am mai publicat dar la teste pozitionarea era mult mai precisa cu roti dintate. In schimb cred ca pt guiding actionarea cu curele la viteze mici e mult mai soft. De guiding inca nu m-am ocupat dar e pe drum.

Incepator
10 Feb 2024 12:26

adaugare interfata ST-4
Am adaugat la controler o  interfata ST-4 pentru ghidaj. Am legat-o la o camera de ghidaj si cum inca nu am o luneta de ghidaj am vrut sa vad (cu o latime de impuls de o.1s) cum se misca prin pixelii unei imagini .
Filmuletul https://youtube.com/shorts/_LkTmKagO5U. Pe DEc se misca mai lin pe RA are un pic de salt datorita cuplajului elastic de la ax.

Incepator
25 Feb 2024 23:28

continuare
A venit si luneta de ghidaj si merge ghidajul cu PHD2. In modurile de functionare am mai pus unul "Ghidaj" in care preia pur si simplu comenzile de la ST4 pe directia N-S si E-W si le executa fara sa mai introduca backlas-ul.
Din cate imi dau eu seama erorile de ordinul 0.2 pixeli pe DEC si 0.5 pixeli pe RA sunt bune.
Daca aveti observatii la grafice va rog sa le faceti pt ca eu inca nu pot aprecia foarte bine calitatea reglajului. Ramane de vazut pe un DSO cu expunere de 5 minute cum iasă.
Am trecut inapoi la Nema17 si transmisie pe curele.

Incepator
03 Mar 2024 01:48

Ghidaj cu ST4
Pana la urma adus pe calea cea dreapta de colegii de forum am setat cum trebuie in PHD luneta de ghidaj cu apertura de 50 mm si focala de 200mm pe care am pus o camera de ghidaj ASI120mm Mini. Astfel am reusit cu controlerul HomeMade prin ST4 comandand niste motoare Nema17 de 1.8grade /pas puse pe o montura CG4 ( echivalent EQ3) sa fac un ghidaj de sub 1 arcsec RMS. Ma declar multumit. Urmeaza sa si pozez DSO-urile.