-----------------------------------
gil03
24 Mai 2015 22:34

montura mea
Buna seara . Virgil este numele meu . Sunt prezent pe forum de ceva timp , totusi primul telescop l-am achizitionat curand de aici de pe forum . Am cumparat doar tubul complet montura fiind realizata de un prieten . Trepiedul a fost luat de la un teodolit vechi  si reconditionat . Am iesit de 2 ori la observatii pana acum , timpul este foarte limitat pana pe 29 luna curenta ( vin tarziu de la servici , uneori si dupa 10 seara ) . Despre montura : miscarea azimutala este f fina si nu am sesizat deloc vibratii ( acolo sunt 2 rulmenti mari cat palma mea ) . In schimb , miscarea pe altitudine e o problema . Sistemul este subdimensionat ( nici eu nu prea am stiut ce sa cer ) , surubul de blocare nu-si prea face treaba si am o problema cu vibratiile . In clipa in care focalizez trebuie sa astept 5-6 secunde pana se opresc vibratiile . Daca e vant , e si ma rau . Am si vb cu cel care a a facut montura si urmeaza niste mici modificari : sistemul pe altitudine modificat sau altul , corpul monturii ( cel pe care se afla manerul pt controlul miscarii pe azimut ) schimbat sau intarit si de asemeni un mic triunghi pentru trepied . Sper sa va placa montura mea si observatiile sunt bine venite . Va salut , cu respect , Virgil .

Erwin
25 Mai 2015 02:12


Într-adevăr, la altitudine ai de modificat mai serios, un ax sub&#539;ire la o montură "în genunchi" la care instrumentul stă deasupra &#537;i deci ne-echilibrat este o idee nu tocmai bună. Am experimentat această variantă &#537;i am schimbat-o, a&#537;ezând instrumentul în lateral pe un ax mai lung &#537;i cu o contra-greutate în partea cealaltă. Altă variantă este cea cu a&#537;ezare pe discuri mari, în furcă, exact ca la o montură Dobson. Instrumentul va sta în echilibru &#537;i mi&#537;carea va fi mult mai fină &#537;i mai precisă.

gil03
25 Mai 2015 20:30


@ Erwin  : Multumesc pt sfat . Este mai mult decat bine venit . Momentan sunt f ocupat cu serviciul , dar dupa 29 dau montura la refacut . Revin cu poze . Cu respect , va salut , Virgil .

Erwin
26 Mai 2015 00:25


Încă ceva: haloul care se vede la Lună arată că există reflexii în tub. Recomand căptu&#537;irea păr&#539;ii din fa&#539;ă a tubului cu velur negru autocolant, zona din fa&#539;a primei diafragme, a parasolarului &#537;i (re)înegrirea tuturor pieselor din interior, în special la tubul focuserului partea din interior. Calitatea imaginii va cre&#537;te semnificativ.

Teo
26 Mai 2015 09:29


Putin probabil ca o luneta Sky Watcher  de fabrica sa nu fie vopsita complet in negru mat la interior. 
Eu am desfacut 3 pana acum si sunt foarte frumos vopsite la interior (cu negru mat) plus ca au diafragme corect plasate .
Cred ca haloul provenea de la pacla atmosferica sau posibil de la sticlele ocularului ori de la obiectivul aparatului foto.
Oricum, daca mai persista pe viitor acest halou si mai ales la vizual, atunci solutia propusa de Erwin este foarte buna.
Totusi ma mira ca o luneta SW sa nu fie vopsita si diafragmata corect de fabrica la interior. Ale mele stau foarte bine la acest capitol.
Mult succes la observatii !

gil03
26 Mai 2015 22:57


@ Erwin , Teo : Poza a fost facuta cu telefonul unui prieten prin asezarea aparatului pe ocular . Parasolarul este vopsit mat la interior . Cand am dat capacelul de la focuser jos prima oara m-am uitat din curiozitate si intradevar este vopsit tot tubul mat la interior . Cat despre demontat , montat , colimat si alte operatii ATM sunt lipsit total de simtul tehnic .  :D  . As prefera sa vad la altul prima oara si apoi sa fac si eu . In copilarie si adolescenta  am demontat 3 aparate foto si de fiecare data au ramas piese in plus dupa montare .  :mrgreen:   .  Multumesc pentru interesul aratat . Eu acum am ajuns acasa .Cand o sa termin cu programul asta criminal o sa deschid un nou topic despre un upgrade la oculare bineinteles dupa ce rezolv cu montura .

gil03
26 Mai 2015 22:59


Ps : Parasolarul meu are o cursa foarte scurta si numai daca trag tare de el . Din ce am vazut pe youtube merge foarte usor tras la alte lunete . Cam care ar fii problema ?  Cred ca dublat un mesaj din greseala ..  :oops:   Rog un adm sa rezolve ( nu stiu de unde sa sterg ) .

gil03
28 Iun 2015 16:03

Buna ziua
Cam asa ar arata varianta finala . Puncte bune : vibratiile au disparut definitiv . Puncte mai putin bune : spiderul care tine picioarele trepiedului nu se afla la mijloc ci la baza , lipseste un maner pentru controlul miscarii pe altitudine ca la azimut . Montura a fost testata la Luna si Saturn  intre orele 12.30-1.00 pm   din balcon ; vibratiile au disparut complet ( dupa cum se vede '' mesterul "' a preferat solutia cu rulmenti conici si pentru miscarea pe altitudine ) . Din punctul meu de vedere montura  merge minunat ( totusi luati in calcul ca nu am manevrat alte monturi pana acum  ) .Ramane de vazut cum se va comporta in natura cand o sa vada un pic de vant . Saptamana viitoare ( sper sa am timp ) va primi manerul pentru controlul miscarii pe altitudine si un suport pentru laser . Multumesc inca o data pentru incurajari si observatii . PS : pozele sunt executate la '' mester '' acasa . Pacat ca nu am avut si tubul la mine , zona este absolut minunata . Dambovita , Moreni , Colibasi .

Erwin
28 Iun 2015 18:14


Arată bine dar are ceva care o &#539;ine fixă pe altitudine? Instrumentul trebuie să stea la punct fix &#537;i să se mi&#537;te doar când vrei să realiniezi pozi&#539;ia. Nu merge să-l &#539;ii cu mâna, tremură. E valabil &#537;i la azimut, dacă se învârte prea u&#537;or pe rulmen&#539;ii conici nu vei putea observa nimic din cauza oscila&#539;iilor.

gil03
28 Iun 2015 19:23


@ Erwin : Pentru altitudine si azimut au fost stranse suruburile destul de mult ca sa mearga relativ usor . Tubul meu ( 90 / 900 ) sta fix pe altitudine in orice pozitie si orice vibratie a disparut . Inainte trebuia sa astept cateva secunde bune pana ramanea imaginea relativ nemiscata si oricum imi cam aluneca tubul ( nu statea fix deloc ) ; acum , cu rulmenti conici si la altitudine , s-a schimbat treaba .  O sa incerc sa fac cateva poze sau chiar un filmulet scurt cu montura + tub zilele urmatoare cu telefonul unui prieten si le postez aici . Eu pana acum nu am vazut sau pus mana pe o montura comerciala ( defapt pe niciuna   :D   ) asa ca remarcile si observatiile sau mai mult decat binevenite .

Teo
28 Iun 2015 23:42


Ai facut treaba buna.
Am si eu un trepied cu montura oarecum asemanatoare si ma descurc cu ea.
Singurul lucru neplacut este ca trebuie sa umblu mereu la suruburi atat pe verticala cat si pe orizontala cand astrul iese din campul vizual datorita miscarii Pamantului si asta mai ales la puteri mari ( peste 100 X) .
Cu toate acestea, m-am obisnuit. Pentru ca sesiunile mele de observatii sunt scurte si se limiteaza la aproximativ jumate de ora pe seara, merg cu acest setup fara probleme.
Spor la observatii in continuare !

gil03
29 Iun 2015 08:22


@Teo :  Multumesc pentru incurajari , eu am strans suruburile suficient incat la miscarea pe azimut nu am trepidatii , oscilatii sau vibratii ; la fel si pentru altitudine nu am nicio vibratie si de asemeni tubul ramane nemiscat in orice pozitie il pun . Din punctul meu de vedere e ok , nu am nicio vibratie sau oscilatie .  Nevazand alta montura '' live '' cam asta a iesit pana acum . Pe masura ce voi acumula experienta , sunt absolut sigur ca vor interveni si alte modificari . @ Erwin , Teo multumesc pentru observatii .

Erwin
29 Iun 2015 09:41


Po&#539;i să detaliezi un pic cum vin &#537;uruburile alea, pe ce strâng ele? Este vreo patină sau buc&#537;ă elastică, cum e făcut? Am montura din teu de instala&#539;ii &#537;i la aia am pus un &#537;urub care strânge direct pe filet, nu e o idee prea bună...

gil03
29 Iun 2015 11:13


@Erwin : peste rulmenti vin 2 bucse de metal , iar surubul cu piulita strange tot ansamblul care este bagat in acel  '' U '' . Eu chiar nu constat vibratii sau oscilatii ( neavand alta montura pana acum am semne de intrebare oricum ) . Acum sunt la servici , dar diseara sper sa sa pot face niste poze cu primplan sau chiar un filmulet scurt cu ajutorul unui prieten .

nobody
29 Iun 2015 11:21


Din ce se vede in poze, surubul este chiar axul care preseaza cei doi rulmenti conici intre ei, ca la un butuc de roata cu joc reglabil. Daca strangi un pic mai tare, dupa eliminarea jocului, apare o frecare controlata intre rolelele si inelele rulmentului.

gil03
29 Iun 2015 11:47


@Nobody  : multumesc pentru ajutor ; eu sunt lipsit total de abilitati tehnice , mai ales sa le si prezint ;cred ca asta a fost cea mai logica si simpla explicatie pentru ce a facut '' mesterul '' din montura mea . Multumesc inca o data pt ajutor .

Erwin
29 Iun 2015 13:35


În acest caz strângerea duce la ruperea filmului de ungere dintre role &#537;i calea de rulare a rulmen&#539;ilor, uzarea lor prematură &#537;i apari&#539;ia unor mici hopuri. 

Un disc de fric&#539;iune lateral este mai indicat. La montura din piston mare am pus la axa verticală unde am rulmen&#539;i de presiune o &#537;aibă din polietilenă între bază &#537;i inelul de reglaj fin pentru că rulmen&#539;ii permit o mi&#537;care liberă. &#536;aiba se uzează în timp dar pot face alta oricând. La axa orizontală am buc&#537;e din bronz elastice în loc de rulmen&#539;i iar ambreiajul este făcut dintr-o buc&#537;ă din poliamidă strânsă cu o buc&#537;ă elastică mai mare, din aluminiu.

gil03
29 Iun 2015 19:48


@Erwin : multumesc pentru observatii . Sunt foarte pertinente . In clipa de fata totusi o sa ma axez mai mult pe observatii , daca dau montura la refacut iar stau 2 saptamani fara telescop  :mrgreen: . Multumesc pentru informatii , am retinut ce am de facut pe viitor . Filmuletul promis este aici ( nu e super calitate , este filmat cu un telefon ) : https://www.youtube.com/watch?v=hHNRozmAOe4

Erwin
29 Iun 2015 23:00


Este destul de clar cum e făcută &#537;i cum func&#539;ionează. Pentru a rezolva problema uzurii pe altitudine se poate slăbi &#537;urubul ca să meargă u&#537;or, fără joc iar pozi&#539;ionarea să se facă cu ajutorul unei tije filetate care î&#539;i permite &#537;i un reglaj fin dar &#537;i repozi&#539;ionare rapidă deoarece într-o parte tija e fixată într-o buc&#537;ă &#537;i strânsă cu un &#537;urub lateral, dacă desfaci &#537;urubul po&#539;i mi&#537;ca luneta sus-jos apoi îl strângi &#537;i mai departe reglezi cu o piuli&#539;ă fluture pozi&#539;ia exactă. 

Tija descrisă se vede mai bine într-o imagine de pe pagina asta, pu&#539;in mai jos:

http://www.rocketroberts.com/astro/spaceprobe3altaz.htm

Sigur, când va fi vreme, acum spor la observa&#539;ii!

gil03
30 Iun 2015 09:43


@Erwin : Informatiile de la dvs . sunt foarte folositoare , e clar  mai am de lucru la ea : reglaj fin nu exista , piulite fluture pentru blocaj , suport pentru laser . Laserul meu este cel de aici : http://www.everyonetobuy.com/15mw-green-laser-pointer-1.html .Electricianul cu care am vorbit mi-a spus ca este imposibil sa puna 2 fire + intrerupator in locul butonului pentru ca nu gaseste filete sa-l desfaca . Se poate desface ?  Toate acestea vor fi facute dar inainte ma voi bucura un pic de telescopul meu .   :mrgreen:  . Multumesc pentru implicare si incurajari .

Erwin
30 Iun 2015 09:57


Laserul nu este bine să meargă continuu. De asta am renun&#539;at să mai fac un suport la al meu. Se &#539;ine în buzunar în nop&#539;ile răcoroase pentru că altfel nu mai merge la puterea maximă când scade temperatura de afară. Cel mai simplu "întrerupător" cu men&#539;inere se poate realiza dintr-o bucată de tub din plastic de diametru potrivit pe care să-l petreci peste buton când ai nevoie. Nu trebuie desfăcut laserul, probabil că partea cu butonul e lipită dacă nu se desface. Un suport potrivit este o prismă în "V" pe care a&#537;ezi laserul numai când aliniezi instrumentul, dar nu-l la&#537;i acolo. Altă variantă este de a pune laserul într-un tub prevăzut cu încălzire cu rezisten&#539;e, deja mai complicată pentru că presupune un termostat.

gil03
30 Iun 2015 10:08


@Erwin :  Prisma ar fi ceva de genul asta ( sper ca am inteles bine ) : http://www.bizoo.ro/firma/akkord/vanzare/2070949/img/prisma-magnetica-canale-v#1  . Cred ca solutia cu tubul de plastic petrecut peste buton este cea mai buna . Revin cu poze cand o sa refac montura cu totul . Multumesc .

Erwin
01 Iul 2015 01:18


Aia este pentru chestii grele, industriale, cântăre&#537;te vreo jumătate de kilogram... Merge o bucată mică de cornier din aluminiu prinsă de tub cu coliere în a&#537;a fel încât să fie paralelă cu axa optică.

nobody
01 Iul 2015 02:46


O idee de echilibrare pe altitudine: http://www.spacegazer.com/index.asp?pageid=97490

Erwin
01 Iul 2015 12:47


Este foarte simplă modificarea pentru AZ3. Eu mă gândisem la una mai elaborată, să schimb axul monturii cu unul mai lung iar instrumentul să fie a&#537;ezat lateral pe o &#537;ină vixen iar contragreutatea să fie în partea cealaltă, sau eventual un alt instrument. Însă axul monturii AZ3 are o formă specială &#537;i nu este destul de gros pentru sistemul nou, la fel &#537;i piesele în care intră, trebuie modificate &#537;i alea a&#537;a că nu se merită, mai bine faci una nouă. :D

gil03
01 Iul 2015 18:33


@nobody , @Erwin  : foarte ingenioasa metoda de echilibrare pe altitudine ; este de retinut tinand cont ca in viitor voi achizitiona un instrument mai puternic ( deci si mai greu )  si atunci clar , voi avea probleme de echilibrare . Pana atunci mai am de montat reglajul fin care nu exista , piulite fluture si suport pentru laser .    :mrgreen: