-----------------------------------
rabeir
25 Mai 2015 11:48

NEQ6 bolnav
Salutare
Mi-e bolnav copilul!

In urma unui GoTo cu ghinion un cablu s-a agatat de surubul de reglare a altitudinii de pe montura, mufa de la Poesidon EQDIR s-a spart si 2 fire din conectorul serial atins in timp ce motoarele trageau. 

Din cate imi spune electronistul placa de baza e busita, mai exact niste controllere PIC EEPROM care contin un fel de BIOS si desi piesele s-ar gasi, softul din ele mai greu.

Are cineva un bios de montura NEQ6 cumva?
Multumesc anticipat pentru orice ajutor...

Daniyyel
25 Mai 2015 13:34


Spune-le problema celor de la Sky-Watcher! Te vor ajuta cu siguran&#539;ă!

Edit: Uite un link cu tot felul de drivere de la Sky-Watcher : http://www.skywatcher.com/downloads.php?id=256

rabeir
25 Mai 2015 16:34


Multumesc frumos, pare ca am o sansa conform instructiunilor: http://www.skywatcher.com/downloads/MCFirmwareLoader%20Manual.pdf

un PIC16F886 pare sa fie ~10 lei (trebuiesc 2), e mult mai tentant decat o placa noua. In cel mai rau caz distrug si motoarele :shock: 

Revin cu update dupa ce-mi vin piesele sa confirm daca se poate scrie softul si remedia defectiunea.

saiph
25 Mai 2015 16:55

Re:
Daca era de la EQ5 ti-l dadeam eu cu cea mai mare placere :)

Am avut o problema oarecum similara la un controller (fara goto) acu' cativa ani si m-au ajutat niste colegi de la munca - lucram la o firma de automatizari si l-au copiat din alt controller sanatos pe care-l aveam separate - doar asa am reusit sa readuc la viata jucaria.

Scrisesem si la SW un mesaj in care le povesteam ce aveam nevoie de la ei si m-au trimis frumos la orice dealer local de unde sa-mi procur toata unitatea. Din cate am inteles nu erau dispusi la vremea respectiva sa puna la dispozitie sub-componente software si nici nu incurajau reverse-engineering. 
Pacat, pt ca in final asta am fost nevoit sa fac... :D

Bafta la reparatii!

nobody
25 Mai 2015 19:47


Acea procedura de "Firmware Loader" din manual merge doar daca ai montura functionala, cu firmware incarcat in MC si ruland. Daca doar inlocuiesti PIC-urile cu unele "goale", nu se va incarca nimic, asa.

Teoretic, poti folosi fisierul acela de firmware (.mcf) daca gasesti pe cineva sa-si dea seama ce-i acolo si sa programeze PIC-urile noi cu un programator dedicat. Si daca acel fisier contine toate informatiile si daca nu este implementata o metoda de protectie.

Apropo, verifica si EQDir-ul. Daca s-au atins firele si s-a ars ceva, cel mai probabil este vorba de tensiunea de alimentare (12 V) care a atins liniile seriale TTL (5V).

rabeir
25 Mai 2015 19:55


Multumesc frumos de info, 
desi nu-mi sunt pe plac par avizate. 

Ai încercat a&#537;a ceva sau &#537;tii pe cineva care? Sau sunt presupuneri cu ceva temei tehnic (background care-mi lipse&#537;te mie sa fiu sigur de ceva)

Am încercat cu controllerul de mâna de îndată ce de pe PC nu a mai mers, momentan nu am cum sa testez eqdir fără montura func&#539;ională. Am unul de rezerva handmade pt teste după ce comand alta placa sau găsesc o solu&#539;ie cu cea defecta.

Merci de INFO, ma înclini către o comanda rapida de placa noua.

nobody
25 Mai 2015 21:33


De programat, am programat ceva microcontrolere, si PIC-uri (grrr), dar in special ATMEL-uri.
Astea din MC nu sunt cu nimic mai deosebite.

Daca un PIC este "gol", el trebuie programat hardware cu un programator dedicat.
Vezi si aici, PIC16F88X Memory Programming Specification
In-Circuit Serial Programming (ICSP)".
Detalii aici: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30277d.pdf
Poate ai tinde sa crezi ca "Serial" ar inseamna portul serial de la PC (UART / RS232).
Dar aici este vorba de alt fel de port serial, cu alte semnale.
Iti trebuie un programator de genul: http://www.kitsrus.com/pic.html

Metoda software din manual foloseste portul serial clasic (UART / RS232) cu ajutorul unui firmware deja incarcat in microcontroler, iar el se reprogrameaza cu datele primite de la programul Skywatcher (MCFirmwareLoader). Fara acel firmware (cum vin PIC-urile din fabrica), portul serial clasic (impreuna cu majoritatea PIC-ului) este pur si simplu inactiv, nu poate incarca nimic.

rabeir
30 Mai 2015 00:52


deocamdata am remediat prin inlocuirea placii de baza cu una noua, ma bucur sa constat ca motoarele sunt ok si la fel si eqdir+ serial->usb

atentie mare la cabluri, probe in toate pozitiile :)

Erwin
30 Mai 2015 03:28


E cea mai sănătoasă solu&#539;ie când e vorba de module electronice, se înlocuiesc cu totul, ca la calculatoare. 

Pentru cabluri există diverse solu&#539;ii printre care fixarea cu bandă adezivă, cu cleme lipite din loc în loc sau cu coliere din plastic. Asta pentru a preveni accidentele pe viitor. O montură adevărată ar trebui să aibă toate cablurile în interior &#537;i să iasă undeva la baza monturii, lângă trepied.

rabeir
30 Mai 2015 09:01


Da, culmea ca in momentul accidentului erau prinse cu arici, dacă eram mai neglijent si le lăsam atârnate agă&#539;area nu era atât de periculoasa încât sa rupă un conectorul serial de la eqdir.
Cred ca e cel mai sănătos de verificat la fiecare schimbare prin câteva mi&#537;cări ample prin toate direc&#539;iile. &#536;uruburile de altitudine sunt păcătoase si la agă&#539;area cablurilor.

Am sa încerc totu&#537;i sa repar si modulul defect de curiozitate

Cer senin!