-----------------------------------
kpac
07 Iun 2015 12:04

oculare SW 70/500
Salutari. Pentru o luneta SW 70/500 pe montura AZ3 .. ce oculare ati recomanda ? Momentan am 10mm, 25 mm Kelner si 6,3 mm Plossl

Teo
07 Iun 2015 15:39


Salut !
Nu ar strica si un ocular cu zoom de buna calitate.
Unul 8-24 mm. Eu am asa ceva si l-am folosit pe diverse instrumente, inclusiv pe luneta 70/500 mm.
Merge bine atat la observatii terestre cat si pe cer. La 24 mm campul aparent  este  mai ingust ( fara sa fie deranjant)  dar de la 18 mm in jos campul aparent sa largeste bine . 
Imaginile sunt frumoase si clare.

Iata la ce ma refer :
http://magazin.telescop-expert.ro/ocular-zoom-8-24mm.html

kpac
07 Iun 2015 16:49


Ms. momentan as vrea ceva second din moteive de buget. Daca inlocuiesc ocularele kellner de 10 si 25 cu plossluri de 10 si 25 o sa se simta vreo diferenta ?

Erwin
07 Iun 2015 21:49


Depinde cât de mult antrenament ai la ocular ca să-&#539;i dai seama. La început nu am putut face vreo deosebire între ocularele de top &#537;i cele de rând. Între kelner &#537;i plossl la această lunetă sunt diferen&#539;e destul de mici, vizibile mai mult la marginea câmpului. Pentru planete încearcă să găse&#537;ti un orthoscopic de 5-6mm care î&#539;i va da o mărire în jur de 100x, mai mult nu cred că po&#539;i merge. Păstrează &#537;i ocularele primite, uneori vei avea obiecte care se văd mai bine prin ele în anumite condi&#539;ii atmosferice. Pentru DSO e destul de bun cel de 25 dar un wide bine corectat sau măcar un plossl de 32mm ar fi OK.

Teo
07 Iun 2015 22:38


Intre Kellner ("Super") si Plossl de 10 mm diferenta este micuta dar exista. 
La Plossl imaginea este mai sharp, contrastul imi pare mai puternic.
La Kellner ("Super") imaginea este cu foarte putin blur ( mai in ceata, dar asta nu o percepi decat daca le compari pe ambele si ai ceva experienta) si asa cum spune Erwin, mai sunt mici diferente pe marginea campului .

Acum depinde ce vrei sa vezi. Daca vrei observatii planetare poti forta luneta pana la maximul ei util. Maximul ei care sa ofere imagini OK este pe la 100-125 X.  La luneta mea de 70/500 mm,  cel mai mult imi place cum se vede pana la 83 X cu ocular de 6 mm. Daca ar fi avut focala mai lunga ( ex. 70/900 mm mergea pana pe la 150 X).

Un ocular de 32 mm ofera un grosisment prea mic ( 15 X ) dar un camp foarte larg.
Eu am utilizat Super Plossl de 25 mm (20X), SP 10 mm (50X); Plossl "Planetary" 6 mm ( 83 X) si Plossl "Planetary" 4 mm ( 125 X). Imaginile mi-au placut pana la 83 X. Doar la craterele de pe Luna am mers pana la 125 X. Ocularul cu zoom l-am utilizat mai mult terestru sau la nebuloasa M 42 din Orion in timpul iernii. Uneori si la observatiile solare, impreuna cu filtru Baader la obiectiv.
Un ocular ortoscopic ar fi bun, insa costa destul de mult. Uneori mai mult decat luneta in sine.
Mai cauta si variante second hand pe forum.
Nu trebuie neaparat sa iei din magazin.