-----------------------------------
kiss marco paul
07 Iun 2015 20:03

telescop
salutare la toata lumea,vreau si eu sa stiu ce telescop imi recomandati dintre acestea 5 pentru observatii deepsky,in special numa pentru galaxii, si sa fie si portabil in acelasi timp.:

reflector newton 130/900 eq2
reflector newton 114/900 eq1 sau eq2
reflector newton 114/500 eq1
refractor acromat 70/900 eq1

sau

refractor acromat 90/900 az3 ?

ma intereseaza sa se vada cat de cat ceva la galaxii gen ex: M81 M82 sau M64? :D  :D

cristian c
07 Iun 2015 21:31


cam greu sa vezi tu galaxii cu telescoapele alea....

2SKY
08 Iun 2015 20:21


Daca vrei sa achizitionezi un instrument , pentru ce vrei tu , trebuie sa fie rapid dar si obiectivul cit mai mare . Si asa vei vedea ceva ceva vag .

Teo
08 Iun 2015 23:31


Pentru galaxii, in afara de Calea Lactee, M 31 si M 33, iti recomand un Newton de 8 inch.
Orice fel de Newton, numai sa fie de marca buna.
Asa la un pret mai OK, ar fi un Newton 200 mm f/5 sau f/6 marca  Sky-Watcher, GSO sau Orion.
Sub 200 mm diametru nu prea vei avea parte de privelisti extragalactice la ocular .
De asemenea, ai nevoie de un cer negru, fara poluare luminoasa ( la tara sau la munte), in niciun caz in orase sau in apropierea acestora.
Mult succes !


@ 2SKY
P.S : La observatii vizuale, telescopul nu trebuie sa fie rapid. Poate fi oricat de lent. Apertura conteaza.
Poate fi si f/20 ! Daca ai apertura mare  si cer negru atunci totul este OK.

Erwin
10 Iun 2015 00:55


Ca să fie u&#537;or de cărat trebuie să fie mic, dar nu chiar a&#537;a mic ca cele din listă. Cu toate cele enumerate se pot observa obiecte deep-sky, inclusiv galaxii. Depinde de cer &#537;i de strălucirea aparentă a obiectelor, bineîn&#539;eles că n-o să le vezi niciodată ca în poze unde se folosesc timpi lungi de expunere &#537;i stacking, calibrări, filtre etc. 

Am văzut 4 sau 5 galaxii în lan&#539;ul Markarian din Fecioara-Coma Berenicei cu luneta de 80mm dar sigur, erau doar ni&#537;te mici pete difuze de lumină la limita acuită&#539;ii vizuale, de la munte. 

Nu consider că este ideal un anume instrument, toate au un bai, fie abera&#539;ii, fie prea greu de cărat fie sunt prea scumpe. :)
Dacă nu ai bani suficien&#539;i pentru un instrument nou cu care să fii mul&#539;umit ia un second-hand. Optica nu se uzează dacă te ui&#539;i prin ea; iar dacă nu sunt abuzate instrumentele nici mecanic nu se defectează. :)

crash25
10 Iun 2015 02:52


Astronomia asta-i doar o iluzie, in mare parte. Toate pozele sunt "manarite", in sensul ca absolut nimic din ce vedem in poze nu se vede asa cu ochiul, indiferent de cat de mare e apertura telescopului.

Galaxiile o sa le vezi ca o pata difuza pe cer, ceea ce nu cred ca e ce vrei tu. De fapt, nimeni nu vrea sa vada doar o pata difuza, de aceea se folosesc expuneri lungi la fotografii, obtinute prin telescoape cu monturi motorizate.

Hobby-ul asta e scump, dar frumos. Cu sculele necesare, ajungi sa vezi si tu cu ochii proprii frumusetile universului, desi acestea par doar iluzii.

Recent mi-am cumparat si eu un refractor 70/900 AZ3, iar in afara de planete(Venus, Jupiter si Saturn) si Luna, nu vezi nimic altceva. Bine ca macar e bun si pentru observatii terestre, ca altfel ar aduna praful in cutie.

Herr_Alien
10 Iun 2015 06:30


Recent mi-am cumparat si eu un refractor 70/900 AZ3, iar in afara de planete(Venus, Jupiter si Saturn) si Luna, nu vezi nimic altceva. Bine ca macar e bun si pentru observatii terestre, ca altfel ar aduna praful in cutie.

Ei, nu e chiar asa de nasoala treaba, se mai vad stele duble, poti studia stele variabile, poti localiza cam toate obiectele Messier, cu un filtru solar poti tine o statistica a numarului de pete solare, ce sa mai zicem de genul de evenimente gen eclipse sau tranzite, sau de admirat cate o cometa (cand mai apare vre-una).

Galaxii cu detalii? Alea cer echipament mai mare.

crash25
11 Iun 2015 00:45


 poti studia stele variabile

Da, pentru cine stie sa faca treaba asta :roll:

Herr_Alien
11 Iun 2015 07:38


-------- un off-topic, da' cu intentii bune -----------

 poti studia stele variabile

Da, pentru cine stie sa faca treaba asta :roll:

Hai hai, pana in 2012 nici eu nu faceam estimari de stralucire pentru stele variabile. Ca orice pe lumea asta, se invata.
Uite un tutorial ( http://www.aavso.org/sites/default/files/10startutorial-2013.pdf ) de la nenicii astia ( http://www.aavso.org ). Beta Lyrae e bine plasata vara, tutorialul implica observatii cu ochii liberi.

Starseeker
06 Mai 2016 23:41

Sub 200mm apertura nu ai nici o sansa...
Sub 200mm apertura nu prea vezi galaxii...si daca mai adaugam poluarea luminoasa si conditiile atmosferice...