-----------------------------------
Saint Germain
24 Iun 2015 22:06

Baricentru Pamant-Luna
Buna ziua,

Lucrez la un program de generare a efemeridelor. Am utilizat pana acum teoria VSOP87 cu care am obtinut rezultate excelente, insa nu are date pentru Pluto. Am trecut la VSOP 2013, care calculeaza coordonatele heliocentrice ale baricentrului  Pamant-Luna, or eu am nevoie de coordonatele centrului Pamantului.
Am aflat si coordonatele geocentrice ale Lunii (teoria ELP 2000-82b). 
Am asadar atat pozitia baricentrului, cat si cea a Lunii, insa fiecare in sisteme de referinta diferite (baricentric, respectiv geocentric).
Va rog sa-mi indicati o modalitate de translatie de la sistemul de referinta baricentric la cel geocentric. Am cautat pe internet, insa nu am gasit mai nimic. Se pare ca lucrurile sunt destul de simple - si pe undeva asa este - pentru ca se cunoaste cu precizie raportul maselor Pamantului si a Lunii, precum si distanta exacta (la Epoca) Pamant - Luna, insa pana acum n-am reusit sa-i dau de capat.

Multumesc

marcel jinca
18 Aug 2015 08:43


Salut activitatea depusa de tine, dar nu te chinui cu translatia de care amintesti.
Nu gasesti nimic pe net pentru ca este de nerealizat.

1. Baricentrul Pamant-Luna este un punct in spatiu (mai precis, se afla cam la 1700 km sub scoarta terestra), este un punct variabil si nu reprezinta originea vreunui sistem de referinta;
2. Pozitia Lunii, este data fata de centrul Pamantului, care este originea sistemului geocentric de coordonate.

Si atunci, din ce sistem in ce sistem vrei sa faci translatia?  Stiu ca e retorica intrebarea, dar nu te lupta cu imposibilul.

Pozitiile corpurilor din sistemul solar, se determina intai intr-un sistem de coordonate carteziene care au ca origine centrul soarelui (heliocentrice), dupa care - cu ajutorul unor formule simple - se face translatia la centrul Pamantului (geocentrice).

Teoria VSOP87C este mai mult decat precisa (adica +/- 0.00017") pe perioada 1000 - 3000 si inferiora secundei de arc pentru -4000 / +4000.
Cu micul Pluto poti rezolva dupa algoritmul dat de Jean Meeus.

Cu admiratie,
Marcel Jinca