-----------------------------------
lucian tatu
02 Iul 2015 11:15

Sfaturi pentru cumpararea de oculare
Salut.Sunt din Girgiu ,ma numesc lucian si ma numar printre noii membri al acestui site .Am achizitionat in anul 2014 un SCT DE 127 MM,un binocular si 2 oculare baader de 13 mm.Vreau  si pareri ai celor cu experienta intrucit doresc sa cumpar alte oculare ,mai usoare intrucit trepiedul foto  se resimte la miscarile pe verticala ale telescopului ,mai ales ca l-am uat pentru calatorii si iesiri in natura ,ori binocularul si cele doua baader reprezinta aproximativ jumatate din greutatea telescopului .Va mulytumesc anticipat

valy
02 Iul 2015 14:36


Trepiedul foto nu prea e bun la observatii astro, mai curand iei o montura astro dedicata, macar poti controla mai bine miscarea pe cele doua axe (are rotite sau eventual motoare).

saiph
02 Iul 2015 17:15

Re:
Nu stiam ca exista trepied foto capabil sa sustina, dar mai ales sa mentina in pozitie de observare, un compact de 5", plus un bino, plus 2 oculare (Hyperioane, din cate inteleg) - pachet destul de consistent si pt o montura cat de cat mai robusta, cum ar fi o EQ3-2, CG4, sau EQ5  :)

SC-ul de 127 e putin peste iesiri simple in natura. Poti obtine imagini foarte reusite (visual, dar si foto) ale planetelor/corpurilor usor de recunoscut si chiar si cateva DSO mai stralucitoare. Pt scopul pe care ti l-ai propus am vazut ca un pachet mai light, care da rezultate satisfacatoare, poate fi compus din montura AZ (eu am AZ3) si un alt compact, mai mic, de 4" (eu Apex102 - un Mak-Cass la origine; bine se poate argumenta de fapt ce este la baza, dpdv optic, dar nu asta este tema discutiei).

Deci daca urmaresti in primul rand sa admiri natura inconjuratoare, poate o montura usor de folosit dar totusi solida ti-ar fi mai de folos; ma gandesc la ceva in genul Giro, ca si constructie si mod de utilizare. Daca insa descoperi ca te pasioneaza in mai mare masura observatiile astro, poate n-ar strica sa te orientezi catre ceva mai dedicat si care sa te ajute sa obtii satisfactie mai mare dpdv al mecanicii/stabilitatii (vezi exemplele enumerate mai sus, recomandare facuta si de Valy).


Spor!

MariusP
02 Iul 2015 20:22


Am preluat mesajul scris de  dintr-un topic nou deschis gresit.

multumesc pentru  mesajele primite ,insa o montura ecuatoriala are  o greutate mai mare  decit aSCT-lui  de 127 mm +binocular+2 oculare baader
Va rog mai multa atentie atunci cand scrieti mesajele. Folositi butonul , nu , atunci cand vreti sa scrieti un raspuns in acelasi topic.

Erwin
03 Iul 2015 23:09


În primul rând telescopul se poate folosi &#537;i fără binocular, direct cu ocular într-o oglindă sau prismă diagonală pentru comoditatea observa&#539;iilor astro. Oculare mai bune ca Hyperion dar mai mici &#537;i mai u&#537;oare costă mult, cam de 3 ori mai mult. În al doilea rând subscriu colegilor, trepiedul foto nu este bun pentru un instrument astronomic, mai ales unul scurt dar cu focală lungă. O montură alt-azimutală suficient de bună pentru a&#537;a ceva este Giro sau similară, AZ3 nu este bună, este prea slabă. 

Eu am folosit pe montura piston mică de construc&#539;ie proprie (piston Dacia) inclusiv luneta de 110mm F/5.5 care cu diagonala de 2" &#537;i ocular Delos de 28mm este mai grea decât setup-ul dvs. Trepiedul este unul de la EQ2-3 din aluminiu, este u&#537;or, setup-ul meu de călătorie con&#539;ine un mak de 100 F/10 făcut din teleobiectivul rusesc MTO11-CA pe care le pot căra fără probleme oriunde. Totu&#537;i a&#537; vrea să schimb trepiedul de aluminiu cu unul din lemn, de teodolit vechi care are doar 5.5Kg însă trebuie recondi&#539;ionat.

mircear
04 Iul 2015 00:10


Lucian, daca esti interesat de observatii in natura, mai mult decat cele astro, eu ti-as recomanda un trepied mai solid, cu cap video fluid. Ceva de genul asta, ba chiar mai solid, cel mentionat aici are o sarcina maxima declarata de 5kg, iar instrumentul tau, complet cu accesorii are probabil ~7kg. Dar, pe cat posibil, testeaza-l inainte de a-l lua.

In ceea ce priveste ocularele, cauti oculare cu focala mai lunga, mai scurta, sau apropiata de cei 13mm dar care sa fie doar mai usoare?

lucian tatu
05 Iul 2015 18:37

compensator sau barlow
As dori sa cer informatii utile  si in legatura cu binocularul pe care il am ,intrucit,la sfatul vinzatorului  am luat si un compensator   de 1,25 .Am inteles ca acest compensator  se comporta si ca o lentila barlow. Pentru SCT de 127 mm ,pentru a mari distanta  focala pot acizitiona  o  barlow sau un alt compensator de 1,75 ,intrucit acest compensator-barlow [imaginile oferite de telescop sunt bune si fara compensator ] nu afecteaza ,cel putin asa observ eu ,in nici un fel calitatea imaginii .In concluzie  un nou  compensator-barlow de 1,75 este o alegere buna .Va multumesc anticipat .

Manu72
05 Iul 2015 20:54


Vanzatorul stia ca vei folosi binocularul la un mak?

Intreb pentru ca respectivele 'compensatoare' nu sunt necesare la mak-uri si la SC-uri, aceste tipuri de telescoape avand suficient back focus.

lucian tatu
13 Ian 2016 19:24

achizitie  oculare planetare
As dori sa apelez la practicienii cu experienta  indelungata in folosirea de oculare planetare . Concret vreau sa stiu daca in cadrul aceluiasi tip de ocular [skywatcher ] si la aceiasi distanta focala un planetar ofera .pentru observatii terestre , imagini mai bune sub aspectul  transmisiei de lumina  si contrastului. .Posed un SCT de 127 mm.Tipul de ocular indicat esta dat cu titlu de exemplu .Multumesc anticipat .