-----------------------------------
kiss marco paul
23 Aug 2015 16:03

eq2
Sall la toata lumea, am achizitionat recent un newton reflector eq2 130/900  , cum pot sami dau seama pe trepied sau dupa montura care indica Nordul  ca sa pot pune orienta trepiedul dupa Nord ,adica dupa polaris  ,cand incep observatiile seara sau sa fie notat undeva pe trepied sau montura ma gandesc eu ,nu stiu....va rog ajutatima multumesc.

tudor
23 Aug 2015 21:08


Salut! trepiedul nu e obligatoriu sa indice nordul chiar daca unele trepiede au nordul inscriptionat pe ele. Trepiedul trebuie sa fie perfect orizontal folosind o bula de nivel mai buna. Doar montura propriu-zisa care sta pe trepied trebuie sa fie catre nord mai exact aliniata pe steaua Polara. La montura Eq2 trebuie montat si telescopul pentru ca montura nu e prevazuta cu luneta polara ca la alte monturi. Deci, pe scurt, trebuie sa reperezi steaua Polara mai intai cu ochiul liber, apoi, cu ajutorul lunetei de cautare (care trebuie sa fie aliniata cu tubul telescopic) pui steaua Polara in centrul ocularului. Acest lucru se face doar din surubul ce regleaza altitudinea (trebuie sa fie in jur de 45grade la noi in Romania) si din axul ce regleaza azimutul (miscare pe orizontala). Dupa toate acestea ai o aliniere grosiera la steaua Polara. Filmuletul asta arata cam ce trebuie facut pentru o aliniere polara acceptabila. Spor! https://www.youtube.com/watch?v=plx6XXDgf2E

kiss marco paul
25 Aug 2015 19:50


Ms mult am rezolvat ,am gasit un fisier pdf cu o montura eq2 cum se seteaza pe polul ceresc de la firma orion :) ,ms mult :)