-----------------------------------
reset
26 Aug 2015 09:03

Bine v-am gasit!
Buna ziua,

Numele meu este Olaru Razvan, am 31 ani si locuiesc in Iasi.

De mic m-a pasionat astronomia si am urmarit toate documentarele ce erau disponibile la TV(pana s-au transformat in reality tv-uri) privitor la acest subiect, ulterior pe internet.
Din astronomie cel mai mult ma fascineaza gaurile negre, nebuloasele, pulsarii, galaxiile si desigur conditiile atmosferice de pe planetele vecine.
Hobby-uri: electronica, IT&C, orice legat de SF, gaming si plimbari cu familia in aer liber.

Am descoperit ca fetita mea in varsta de 5 ani a inceput sa dezvolte interes pe acest subiect in urma cu un an.
I-am cumparat atlasuri si carti, ii place sa ma asculte si imi tot pune intrebari... :) De mic mi-am dorit un telescop sa urmaresc deep sky, dar cum nu se prea gasea pe la noi la preturi acceptabile, parintii nu mi-au luat unul.
De doua luni am inceput sa ma documentez despre ce si cum e necesar pentru incepatori, pentru a cumpara un telescop cu care sa ma bucur de cer impreuna cu fetita si sa invatam impreuna.
Am gasit la un utilizator de pe forum(Bogdan) un telescop 114/1000 fara oculare pe care l-am comandat de curand, fiind o buna platforma pe care o pot dezvolta(oculare, motoare...) si am decis sa imi fac si cont pe forum pentru a va urmari mai usor si eventual sa primesc unele clarificari acolo unde nu ma voi descurca.
Stau la etajul 10 si am deschidere pe ambele parti a blocului pentru a vedea cerul, problema ar fi poluarea luminoasa. In weekenduri merg in vizita la parintii mei in zona Tg Neamt la casa unde pot instala in gradina telescopul fara a fi deranjat de o poluare prea mare.
Sunt in cautare de oculare pentru telescop, din ce am inteles cel standard de 20mm din plastic e praf.

Sper sa primesc suport din partea Dumneavoastra si sa avem o comunicare fructuoasa, voi posta intr-un thread progresul nostru(a mea si a fetitei) sunt sigur ca vor urma ani frumosi.

2SKY
26 Aug 2015 21:54


Salut si bine-ai venit ! Cred ca deja ai facut un pas mare cu aceea achizitie , ai destule de invatat si vor fi multi care iti vor raspunde ,  in caz de ceva nu intelegi . Acum chiar este o perioada mai proasta in ceea ce priveste urmarirea planetelor ....., dar ai multe de vazut si asa . Distractie placuta .

reset
31 Aug 2015 18:08


Salut,

Joi am facut primele observatii din apartament... varza(imi dadeam cu trepiedu' in barba). Ocularul de plastic de 20mm cam slab.

Vineri am facut primele observatii la luna la care a participat si fica mea. A fost frumos, problema era poluarea de la o lampa de strada care era foarte aproape si deranja un pic. 
Am scos telescopul departe in gradina dar tot imi bateam cu trepiedu peste falci(eq2), nu reuseam sa gasesc steaua polara, ceva nori.

Sambata am facut tot telescopul puzzle sa curat oglinzile care erau prafuite destul de tare. Curatat tot, pus la loc, incercat sa reglez cat de cat din ochi.
Dupa ce am crezut ca am reglat, mi-am dat seama ca nu prea am reusite de reglare deoarece oglinda principala NU are semn de centru  :x 
Sambata seara m-am uitat la marea luna plina 10 minute pana au venit norii... frumos Domle'

Duminica am facut rost in sfarsit de oculare de 10mm si 25mm long eye relief + 2x barlow. 
In balcon in incercarea de a testa ocularele si de a vedea daca pot sa colimez cumva fixand o stea aleasa aleator, am vazut cat de stramba e reglata oglinda secundara(se vedea spiderul stramb de tot cand dereglam focus-ul). Reglat din ochi pana lumina de pe spider si tinta s-a "centrat", apoi cand am focalizat la ochi am ramas stramb! SE VEDEA CLAR SATURN-ul  :o 
Am incercat sa fac o poza cu Bridge-ul peste dar nu am reusit... se vede acceptabil cu ocularul de 10 mm.
Barlow 2x cred ca e de jucarie. Cu ocularul 10 mm + 2x barlow nu se intelege nimic.
Incep sa inteleg cum se foloseste trepiedul, falca rezista.
Va tin la curent.

valy
31 Aug 2015 18:58


 Curatat tot, pus la loc, incercat sa reglez cat de cat din ochi...Presupun ca nu ai sters oglinda cu carpa de praf :).

2SKY
31 Aug 2015 19:18


Uite un planetariu online , foarte bun . Fixezi locatia pe harta cu sageata pe regiunea Romaniei verifici ora , data ...e simplu . http://neave.com/planetarium/  . Ai grija ca toate planetele mai accesibile sint acum linga soare , nu stiu daca puteai vedea Jupiter . Nu indrepta telescopul spre soare  :!:  .

reset
31 Aug 2015 20:46


Planeta Saturn, my bad. Celelalte posibil observabile cu galeata mea erau sub orizont dupa ce am verificat cu Star Chart pe telefon(draguta aplicatia dar arata un decalaj destul de mare fata de orientarea telefonului, totusi utila ca iei din ochi cam pe unde ar fi fiecare.
Praful l-am suflat cu un fion dar nu s-a dus cine stie ce si am sters cu o laveta din microfibre speciala pentru ochelari noua de calitate. Nu cred ca am zgariat nimic.
Ma bate gandul sa scot iar oglinda principala si sa vad cum Dumnezeu pot sa masor centrul fara sa o zgarii ca sa il punctez cumva sa colimez mai bine, reglajul doar din ochi e un fel de voodoo.
E cineva din Iasi(sau in drum spre Tg Neamt)care are un colimator laser de impumut 5 minute? Vin eu cu masina pana la el si reglez in fata blocului  :roll:

Erwin
31 Aug 2015 22:14


Salut &#537;i bine ai venit pe forum.

Ca să marchezi exact centrul primarei trasează un cerc pe o coală de hârtie exact de diametrul oglinzii. Îl decupezi frumos apoi îl împăture&#537;ti cu grijă în 4 ca să ob&#539;ii sectoare perfect suprapuse. Cu foarfeca tai vârful apoi despăture&#537;ti cercul &#537;i îl a&#537;ezi pe oglindă astfel ca marginea să se suprapună exact. Cu marker negru permanent faci un punct în decupare &#537;i gata. 

Oglinzile se spală într-un lighean potrivit, cu apă căldu&#539;ă în care ai pus un strop de detergent de vase, prin clătire, fără să &#537;tergi cu nimic. Apoi se limpezesc de 2-3 ori cu apă distilată &#537;i se lasă să se usuce în plan înclinat. &#536;tergerea poate antrena particule abrazive de praf care zgârie stratul reflectant. 

Pune montura pe zero &#537;i folose&#537;te-o ca montură azimutală, e mai simplu la vizual. 

Pentru că Saturn este destul de jos la orizont &#537;i din ora&#537;, de la etajul blocului turbulen&#539;a este mare. &#536;i tubul trebuie aclimatizat măcar jumătate de oră înainte de observa&#539;ii, altfel se produc curen&#539;i în tub care strică imaginea. La 1000mm focală trebuie să ai condi&#539;ii bune de cer ca să po&#539;i folosi barlow-ul cu ocularul de 10mm. Pe parcurs î&#539;i recomand să iei oculare plossl de 6-8-15mm ca să ai un set uzual. Ocularul Kelner de 25 a&#537;a numitul Super este bunicel dar pentru DSO ai nevoie în primul rând de un telescop cu o apertură mai mare &#537;i un ocular wide de 32mm.

valy
31 Aug 2015 23:10


Nu te mai chinui cu laser. Foloseste timpul pt. a privi cerul.

Pt. marcare pune deasupra un disc din hartie de acelasi diam. cu oglinda, dar cu centrul gaurit, prin centru marcheaza discret cu markerul fara sa atingi/apesi hartia pe oglinga.

Oglinda daca are praf nu-i problema, probabil aria prafului e 0.000001% din aria curata, deci mai bine nu o stergi decat sa o atingi cu orice altceva in afara de lichid si blandete. Incearca sa te abtii de la mai da cu carpa sau cu orice altceva, o zgarii cu siguranta, faci mai mult rau. Acum sa nu-ti imaginezi ca ai stricat-o de tot, de asemenea probabi zgarieturile vor ocupa 0.0001% din aria nezgariata, sau poate mai mult, depinde cat de bine ai "curatat-o".
Spor :)

reset
03 Sep 2015 08:46


Aseara am incercat sa filmez Saturnul cu o camera veche si slaba IP 1Mpx de cctv cu senzor CCD ce statea pe birou de vreo 6 ani in cutie.
Am pus pe camera un obiectiv Japan direct peste ocular cu mana(nu am accesorii, T-uri sau alte minuni) sa vad cam ce iese. 
M-am chinuit mult cu setarile limitate ale camerei, mai mult de o pata alba cu multe dungi si purici nu am reusit.
Cu obiectivul camerei pus direct in focuser fara ocular vad doar spiderul de la oglinda secundara... more study required.
Am sa incerc sa caut alta camera mai performanta sa vad ce iese...

saiph
03 Sep 2015 09:50


De ce n-ai incercat sa pui camera peste un barlow pus direct in focarul telescopului? Fara obiectiv, adica. Mai putina sticla in drum :) Daca tot apare mic, mai poti lungi distanta pana la camera cu un tub, sau mai pui un barlow. Iti mai trebuie un "nas", cu care sa tii camera fixa in barlow.

reset
03 Sep 2015 10:49


Un model de "nas"? Ca nu prea pricep cum pot fixa, camera e lunga si grea.

auriga
04 Sep 2015 08:41


Eu am facut un adaptor la strung de la cctv c/cs mount la un adaptor T2 Baader, dar se poate face direct pe 1.25" sau 2".

reset
04 Sep 2015 10:13


Foarte tare frate.
Credeti ca e suficienta doar lentila de la Barlow(sau nu e necesara) sau trebuie si altceva pentru a focaliza lumina pe senzor? Nu prea inteleg optica cum scap de spider sa obtin imaginea corecta pe CCD.
Se poate cumpara acel adaptor? Nu prea am unde sa fac acea piesa.

2SKY
04 Sep 2015 21:08


Daca nu ai adaptoare pentru camera si e si grea , nu incerca Saturn , ca e o tinta grea si dispare repede din ocular . Incearca luna fara Barlow vezi ce iese , apoi pui Barlow . Poate ai si probleme de la colimare sa vedem .

reset
05 Sep 2015 09:52


Sunt la parintii mei acum in Neamt(putina poluare luminoasa).
Teoretic aseara a fost un cer superb, fara pic de luna din pacate, dar cerul era superb. Pana am scos galeata afara si sa caut un prelungitor pentru alimentare... au venit norii.
Am sa incerc azi pe lumina sa vad daca pot face ceva teste.

Erwin
05 Sep 2015 10:09


Ai văzut doar spiderul pentru că senzorul n-a ajuns în focar. Pune întâi telescopul pe un bec de iluminat aflat la mare distan&#539;ă (peste 1Km ca să fie punctiform &#537;i la infinit) ca să ai timp să prinzi planul focal &#539;inând camera în mână, eventual rezemată de un liniar sau un lemn prins de focuser. Notezi acea distan&#539;ă &#537;i faci un adaptor potrivit. Dacă distan&#539;a de la senzor la prindere este mare (ceea ce nu cred) &#537;i cu focuserul strâns nu ajungi în focus atunci ai nevoie de un barlow. Camera se pune fără ocular sau obiectiv, e mai bine ca telescopul să fie obiectivul.

reset
05 Sep 2015 15:49


Multumesc de sfaturi, acum ploua si nu prea am cum sa fac testele.
Am gasit la noi adaptoare(abia acum am priceput cum e cu nasurile) dar preturile de pe siteurile mioritice (120 - 150 RONi) mi se par stupide pentru ceva de plastic la 10$ la vecini. Adaptor C la 1.25'' http://astromagazin.allshops.ro/produs/11680396/Adaptor+C-Mount+-+1.25.html(daca e considerat reclama stergeti)
Am sa caut prin magazia de piese defecte de pe la firma, un obiectiv de camera defect, poate reusesc sa ii scot lentilele si sa o folosesc drept adaptor, desi diametrul exterior al obiectivului din dotarea camerei e fix cat diametrul exteriorul al focuserului...

valy
05 Sep 2015 19:05


Eu am legat-o cu sarma, ideea e sa fie perpendicular pe focuser, in rest nu prea conteaza.

reset
05 Sep 2015 19:49


Felicitari Valy pentru cele 5000 de posturi! Interesanta idee dar nu ma incumet sa leg cu sarma ceva imprumutat de la firma.

On topic:
M-am lamurit in sfarsit ce si cum.
Am pus camera direct fara alte tampenii, cu mana si am constatat ca senzorul camerei cand e in focus, vede doar 15-20% din toata imaginea oferita de focuser. Adica, am loc sa misc camera foarte amplu stanga dreapta sus jos pe focuser(de iese de pe el de tot aproape) si obtin o imagine de o claritate foarte acceptabila avand in vedere conditiile meteo.
Cred ca imi trebuie un reductor ceva, cel putin la jumate pentru a focaliza mai multa din imaginea focuserului pe senzorul camerei. Nu imi dau seama cat ar trebui reducerul sa fie, astfel incat, toata lumina oglinzii principale sa intre direct in senzor si nu doar o mica parte.
Am facut o colimare iar din ochi, cred ca am reusit ceva mai bine, dar accidental am atins pe capat, cam 1-2mm oglinga secundara...   :x 

Mai jos stop cadre din filmarea de la ~ 18:30 camera direct pe focuser fara nici o alta sticla: Distanta 4.5 Km. Atmosfera incarcata, nori, camera reglata doar cat sa am o imagine(setari de luminozitate si saturatie aiurea, filmat cu obiectiv culorile sunt pe langa tare, nu am stat sa reglez acesti parametrii)

nobody
05 Sep 2015 20:02


@reset:
Ai obtinut imaginea spiderului deoarece ai folosit obiectivul camerei cand nu trebuia sa-l folosesti.
Cu obiectivul camerei pus direct in focuser fara ocular vad doar spiderul de la oglinda secundara... more study required.

Oglinda telescopului focalizeaza imaginea pe senzorul camerei.
Barlow se foloseste daca vrei sa lungesti focala efectiva sau sa muti planul focal mai in spate (daca nu poti apropia suficient senzorul de planul focal). 
Credeti ca e suficienta doar lentila de la Barlow(sau nu e necesara) sau trebuie si altceva pentru a focaliza lumina pe senzor? Nu prea inteleg optica cum scap de spider sa obtin imaginea corecta pe CCD. 

Acele adaptoare (mecanice) nu sunt din plastic.
Am gasit la noi adaptoare(abia acum am priceput cum e cu nasurile) dar preturile de pe siteurile mioritice (120 - 150 RONi) mi se par stupide pentru ceva de plastic la 10$ la vecini. 

2SKY
05 Sep 2015 20:23


Camera are zoom ? focalizare (corectii electronice )? . Pune o poza , daca este de supraveghere poate avea niste functii , caracteristici speciale . Unde vezi clar cu un ocular , este  planul focal  , acolo trebuie sa fie senzorul sau barlow puse .

reset
05 Sep 2015 21:01


Daca pun barlow vad si mai apropiat cu un unghi de doua ori mai mic.
Focusul e la jumatatea cursei pentru imagine clara.
Camera IP e o vechitura (2009)fara optiuni multe. Singurele disponibile sunt: brightness, contrast, exposure auto sau 50/100/200(cele manuale blocheaza camera), BW on/off si frecventa 50/60hz. Punct.
Lucrez de 7 ani cu camere ip la munca si stiu ca aceasta e "cheala".
Cu ce nu mi-am batut capul pana acum a fost optica in afara de ce obiective cumparam direct pentru camere, acum invat lucruri noi si chiar imi place(back to school).

So, reducer? Sau alta camera cu un senzor cu suprafata mai mare.

valy
05 Sep 2015 22:58


DSLR.

Dar dece vrei sa fie mai mare?

nobody
05 Sep 2015 23:34


Cred ca acel telescop este cu oglinda sferica si cu barlow/corector[?] inclus in focuser.
Acest fapt iti limiteaza mult posibilitatile.

2SKY
06 Sep 2015 00:50


Normal ca cu cit e mai mare senzorul e mai tare camera , daca ai de unde alege . Varianta reducator de focala e pentru telescoape , cu F >12.....20 ... fiind inversul barlow pentru telescoapele rapide .....F < 10 . Daca vrei magnificatie , iti trebuie barlow . Cu focala 1000 mm , ocular 10mm abia esti la 100x .

reset
06 Sep 2015 09:05


Cred ca acel telescop este cu oglinda sferica si cu barlow/corector

Modelul e acesta http://www.celestron.com/browse-shop/astronomy/telescopes/astromaster-114eq-telescope Oglinda principala pare a fi usor concava iar focuserul are la capat(inspre oglinda secundara) o lentila fixata. Ciudat e ca nu pot scoate tubul focuserului fara se demontez toata partea din fata cu tot cu spider(totul e de plastic) pentru ca trebuie sa desfac o piulita care e in interior dupa oglinda secundara.

Mai jos o schita cum ma duce pe mine capul(foarte posibil sa ma insel).
In stanga situatia in momentul de fata. In dreapta cu o lentila reductoare(sau alta camera cu suprafata CCD mai mare?). Obiectele vor fi mult mai mici, dar mai multa lumina, teoretic rezultand o imagine mai bine definita, pe un senzor de rezolutie mai mare rezultand o imagine mai clara.
Acum cum calculez acea lentila... nu stiu.
Sau e suficient doar un tub de prelungire, dar din ce am tesat nu mai pot focaliza
Gresesc?

valy
06 Sep 2015 15:01


Nu inteleg ce vrei sa faci, si am senzatia ca oricum te chinui degeaba.

2SKY
06 Sep 2015 16:44


Ca sa scoti aceea lentila , trebuie sa afli lungimea focala a primarei , daca fara accea lentila e suficient de lunga focala primarei . Poti afla , doar daca demontezi spiderul cu secundara   si pui in fata tubului , o mica oglinda si o plimbi de-a lungul axei centrale pina se formeaza o imagine clara pe ea ,  foarte mica , apoi masori .  :cry: