-----------------------------------
adialterego
09 Oct 2015 19:57

Adaptare Sigma 600mm f/8
Salutare tuturor, citesc site-ul de vreo 2-3 ani dar nu m-am incumetat sa scriu nimic pana acum.

Am intrat in posesia unui obiectiv foto Sigma 600mm f/8, catadioptru cu montura Canon FD. As dori sa-l modific cumva pentru observatii vizuale, fara a-i compromite utilizarea ca obiectiv foto. 
Ce intrebari am, daca e cineva dispus sa ma indrume: Ii pot monta o diagonala? Ce oculare as putea monta pe el? 
M-ar interesa sa-l folosesc ca instrument grab&go. 

Pentru moment am incropit un soi de ocular din cateva elemente optice pe care le-am scos dintr-un obiectiv foto care nu mai functiona, iar imaginile sunt clare desi ba obtin un fov relativ ingust, ba ceva mai larg dar cu efect de "kidney bean" pronuntat. 

Voi atasa si poze daca este cineva curios.

Multumesc!

Erwin
09 Oct 2015 23:24


Nu cunosc acest obiectiv însă presupun că este unul similar cu maksutov-cassegrain-ul din dotare. Verifică în primul rând care este distan&#539;a de la inelul Canon la planul focal cu obiectivul fixat pe infinit. Presupun că vei avea nevoie de o lentilă barlow înaintea diagonalei ca să lunge&#537;ti această distan&#539;ă astfel încât să po&#539;i ajunge în focus cu oculare obi&#537;nuite. Vei avea nevoie de adaptoare pe filet pentru toate piesele, nu &#537;tiu dacă găse&#537;ti gata făcute dar se pot face la strung. 

Eu la al meu am modificat pe strung flan&#537;a de ie&#537;ire &#537;i i-am făcut filet ca să potrivesc direct o diagonală cu prismă de la un SC Celestron. De asemenea, inelul de focalizare nu mai are opritor astfel încât se înfiletează mai mult &#537;i aduce mai în spate planul focal. Desigur, nu mai poate fi folosit pentru foto acum dar nici nu inten&#539;ionez, e un instrument excelent grab&go. 

Oculare de calitate, orthoscopice, plossl sau mai complexe fac casă bună cu catadioptricele dar având corector inclus merg &#537;i oculare Kelner. Eu folosesc unul de binoclu vechi cu rezultate foarte bune.

nobody
10 Oct 2015 20:58


Este un catadioptric mai complex (decat un Mak clasic) ce are deja un fel de barlow la iesire. Exista 2 variante: cu 6 si cu 7 elemente optice.

http://www.hdrfoto.dk/UK/reviews/Sigma600mmf8_uk.pdf (PDF 3.4 MB)

http://www.dpreview.com/forums/thread/2000663

adialterego
11 Oct 2015 16:35


Multumesc pentru explicatii. Am construit o diagonala dintr-o oglinda de SLR si am adaptat-o la un capac spate care vine pe obiectiv. Merge folosita doar cu lentila barlow, deci ar trebui urmata ruta asta plus un ocular cu focala ceva mai lunga. Evident, ce am facut e doar pentru teste, urmand sa achizitionez o diagonala si un ocular pentru inceput, si sa lucrez cu ele.
Acum, problema mea e ca nu ma pricep sa calculez valorile de care as avea nevoie, fiind praf la optica :) N-as vrea sa folosesc un barlow prea lung, dar nu stiu care ar fi minimul necesar pentru a pastra posibilitatea de focus la infinit, un 1.4x e ok, sau trebuie musai mai lung? Iar ocularul presupun ca ar fi ideal sa fie undeva pe la 20-25mm?

nobody
11 Oct 2015 17:42


Amplificarea la Barlow depinde si de distanta acestuia fata de planul focal al ocularului.
In general, daca folosesti o distanta mai mare decat cea pentru care a fost proiectat (traseu prea lung din cauza oglinzii diagonale), atunci vei avea amplificare mai mare  (nedorita) si o agravare a aberatiilor optice. In acest caz, este de preferat un Barlow cu focala mai lunga de genul ceolor folosite la binoview (amplificarea este mai redusa in functie de distanta) la care se poate desuruba grupul de lentile si monta direct in fata oglinzii diagonale. Este posibil sa-ti mearga si cu un Barlow scurt (ca focala), dupa diagonala, dar nu este sigur. Calculele sunt mai complicate, trebuie sa stii si focala Barlow-lui (nu doar amplificarea), si distanta maxima fata de iesirea din tub la care obiectivul poate focaliza de la infinit (backfocus).

Daca nu te-am ametit suficient cu raspunsul, atunci imi cer scuze, dar nu eu le-am inventat toate astea. :lol:

adialterego
12 Oct 2015 19:27


Nu m-ai ametit asa tare, pricep ce-ai zis, doar ca probabil voi incerca ochiometric :D 
Oare ar merge utilizat un teleconvertor foto 2x? E relativ convenabil, la pret si la usurinta adaptarii, dar nu stiu cat de bine ar functiona pe vizual.

nobody
12 Oct 2015 22:06


Dupa cate stiu, teleconvertorul este facut sa nu modifice distanta pana la planul focal, deci n-ai facut nimic cu el.

Vezi mai jos cum lucreaza un barlow, de ce ai nevoie sa-ti mute planul focal mai in spate si cam care e ideea cu grupul de lentile barlow montat direct pe diagonala. Ca improvizatie poti face asta: http://www.instructables.com/id/Turn-a-telephoto-lens-into-a-spotting-scope-or-tel/?ALLSTEPS

Distanta de backfocus o poti masura aproximativ cu obiectivul focalizat la infinit, o tinta indepartata si o foaie de hartie pusa in spatele obiectivului pe care proiectezi imaginea obiectului.

adialterego
22 Oct 2015 07:44


Un mic update: Am procedat precum Erwin, si am scos limitatorul de cursa al inelului de focus, iar acum asta imi permite sa exclud grupul Barlow suplimentar. 
Am scos camera oglinzii de pe un slr Canon, cu tot cu montura, am atasat un Skywatcher UWA de 9mm la el, si acum cateva ore am reusit sa vad pentru prima data M31. Sunt multumit de rezultat, imaginea e clara si campul relativ plat, asa ca operatiunea e o reusita din punctul meu de vedere. 
O sa achizitionez o oglinda diagonala, dar pana atunci ma descurc cu ce am.

Multumesc pentru sfaturi! :)

Erwin
22 Oct 2015 23:12


Bravo! O solu&#539;ie inedită. Cer senin &#537;i spor la observa&#539;ii!