-----------------------------------
radur
16 Oct 2015 15:50

Salut
Numele meu este Radu am 34 de ani, sunt din Bucuresti si incerc pe cat se poate ori sa-mi confectionez singur un telescop ori sa-mi cumpar unul - indecis fiind am apelat la ajutor specializat, la voi :)

Din pacate in materie de astronomie sunt zero, a trebuit sa caut pe google raspunsul la intrebarea din chestionarul de inregistrare. Sper cu ajutorul vostru sa schimb asta.

Am o atractie fatala pentru tot ce inseamna mecanica, mecatronica, mecanica fina, automatizari diverse - probabil asta este principalul motiv pentru care m-am inregistrat aici, sperand sa gasesc raspunsuri la intrebarile legate de confectionarea oglinzilor in regim amator cat si despre alte subiect ce tin strict de astronomie.

N-am avut sansa pana acum sa privesc print-un telescop, sper ca cel mic (de 4 ani) sa creasca mai repede si sa aiba aceasta sansa :)

Ah, era sa uit, cochetez cu ideea de a vedea stelele de prin 2008, am citit diverse site-uri de specialitate, am vazut nenumarate filmulete.

Erwin
16 Oct 2015 21:48


Bine ai venit!
În Bucure&#537;ti sunt mai multe grupuri de amatori la care te-ai putea "lipi" ca să ie&#537;i cu ei la observa&#539;ii &#537;i să-&#539;i dai seama la concret "cu ce se mănâncă" pasiunea asta. Vei putea să afli &#537;i despre telescoape &#537;i ce se poate vedea cu ele. 

Fiind total începător recomandarea mea este să-&#539;i iei pentru început un binoclu bun în gama 7X, 8X sau 10X cu diametrul obiectivelor de 50mm. Un binoclu mai mare este mai scump si greu de tinut in mana, oricum si pentru acesta ca să faci observa&#539;ii astro e bine să ai un suport de umeri, trepied sau montură paralelogram pe care o po&#539;i construi singur. 

În privin&#539;a realizării unui telescop de la zero, inclusiv optica eu zic să evaluezi foarte bine ce posibilită&#539;i tehnice ai, optica este în cu totul altă gamă de precizie ca mecanica &#537;i &#537;lefuirea oglinzilor sau lentilelor necesită abilită&#539;i &#537;i multă răbdare pe care mul&#539;i dintre noi nu le avem. Este vorba de zeci de nanometri, nu merge să folose&#537;ti flexul cum voia un visător ce-a apărut pe-aici "meteoric"... :)