-----------------------------------
radur
14 Noi 2015 14:24

De-ale lui Radu - intrebari de incepator
Salut,

Am prins o stea, in sensul ca am putut sa ma strecor printre cearceafurile de pe balcon si sa indrept telescopul inspre ea.
Scopul era sa fac un star test, sa vad acel airy disc, insa cred ca mi-a scapat ceva:)

Si anume am incercat sa obtin in/out of focus printr-un Canon 1100D, insa tot ce am reusit sa obtin a fost imaginea oglinzii primare distorsionata un pic, sau ma rog, asa mi s-a parut mie :)
Ar trebui sa incerc cu un barlow, sau cu un ocular care sa mareasca mult ca sa pot vedea acele discuri?

A doua nelamurire este de unde apar aberatiile cromatice si de unde apar celelalte "linii" din poza de mai jos? Imaginea este facut cu aparatul foto pus direct in focuser. La setari ISO mai mici (atasamentul este la 3200) raman doar cu cele 4 "linii" de la spider.

nobody
14 Noi 2015 14:51


Ai facut poza prin plasa de tantari sau prin ceva sita ?

radur
14 Noi 2015 17:14


Prin plasa de tantari, imi tinea de cald :)

2SKY
14 Noi 2015 23:40


In primul rind discul airy , se vede la ocular . Daca bagi barlow + ob foto acesta iti modifica amplifica , orice aberatie si nu vei sti pe ce sa dai vina . Dupa ce ai colimat pe stea la 100x -150x sa spunem , poti sa vii cu foto si ce apare aberatie , fi sigur ca e de la obiectiv foto .

nobody
15 Noi 2015 11:19


@radur: Nu-mi dau seama daca doar glumesti, dar imaginea seamana foarte mult cu cea data de o retea de difractie cu ochiuri patrate, de acolo si culorile. Vezi mai jos fenomenul.

https://en.wikipedia.org/wiki/Diffraction_grating

radur
15 Noi 2015 12:15


Multumesc, nu glumeam, sunt doar needucat in domeniu(ca sa nu zic prost), dupa primul tau raspuns am googleuit putin si am vazut ca plasa de tantari se comporta ca o retea de difractie.

radur
30 Dec 2015 14:50


Salut,
Am incercat sa fac niste cadre lunii pline, single frame-urile au iesit acceptabil, ba chiar am incercat sa stackez cateva frame-uri insa cu rezultate ce nu se diferentiau de single frame.
Ma refer aici la claritatea imaginii, de focusat am focusat cat am putut de bine, insa nu stiu daca s-ar putea sau nu mai bine de atat.

Pe urma am zis ca daca incerc sa fac un mozaic o sa am mai multe detalii/claritate, si au inceput problemele... Pentru ca in APT zoom-ul 5x este de fapt un crop 1:1 al imaginii originale si la 10x cred ca ma chinuiam mult prea mult cu montura dobson am zis sa atasez ocularul de 10mm cumva la camera. Zis si facut, partea de cauciuc se potriveste destul de bine in piesa de la focuser care are filetul T2, astfel am pus ocularul aproximativ la o distanta de 50-60mm fata de senzorul aparatului foto.
Cu un extender de 2" am reusit sa "trec prin" punctul de focus, insa niciodata nu am reusit sa obtin imagini clare, oricat de mult m-am chinuit sa focusez. Prin ocular direct imaginile sunt foarte clare.
Ce fac gresit? Sau cum sa fac sa obtin imaginile de pe ocular pe camera ? :)

Echipament: Dobson 200/1200, Canon 1100D cu filtrul de IR cut de pe senzor scos.




Si acum daca doreste cineva sa ma indrume:
Stiu ca urmatorii bani ar trebui cheltuiti pe o montura, insa tare imi face cu ochiul ocularul Baader Hyperion zoomIII + barlow-ul aferent + accesoriile de legat la un dslr si nu stiu daca e o investitie tocmai prielnica pentru ca n-as putea sa ma bucur de ele momentan din cauza monturii lipsa, plus ca nu stiu cat de mult se preteaza pentru planete/visual/dso.
Si tot la capitolul oculare/barlow mi-as lua un ocular widefield pe 2" despre care iar nu stiu cat de mult ar aprofunda efectul de coma de pe marginea imaginilor. Cu aceeasi nelamurire legata de visual/astrofoto dso. Adica n-as vrea sa am un camp mai larg din care sa trebuiasca sa fac crop din cauza marginilor alungite.

Multumesc.

valy
30 Dec 2015 15:00


 Sau cum sa fac sa obtin imaginile de pe ocular pe camera ? :)

Seeing bun, colimare, focus, stacking. Oricum in caz de luna plina nu prea ai detalii.

Pt astrofoto (planete, dso) as merge cu dslr montat prime focus, eventual cu un barlow, prin ocular o sa ai multa sticla ce nu face neaparat bine. Oricum pana acolo trebuie rezolvata problema motorizarii, hai ca la planete mai merge dar la dso trebuie montura calumea, ca acolo ai timpi de expunere lung, iar la focala ta fuge steaua imediat.

radur
30 Dec 2015 15:11


 Sau cum sa fac sa obtin imaginile de pe ocular pe camera ? :)

Seeing bun, colimare, focus, stacking. Oricum in imagiile de mai sus cu luna plina nu prea ai detalii.

Imaginile de mai sus se vedeau cu totul altfel direct prin ocular, foarte detaliat si clar. :(
Daca la seeing nu pot sa "umblu" de celelalte am incercat sa trag cat am putut, mai putin partea cu stacking-ul pe care ar fi trebuit s-o fac la zoom 5x din apt si sa trag multe cadre, insa problema a fost ca nu am fost in stare sa focusez prin dslr si nu inteleg daca e chiar atat de greu de focalizat cu ocularul/barlow-ul ...

valy
30 Dec 2015 15:13


Inseamna ca ai avut fie un timp de expunere prea lung fie chiar nu era seeing bun. Daca iti plac atat de mult imaginile vizuale atunci poti ramane doar la vizual.

Ce inseamna zoom 5x din apt?

2SKY
30 Dec 2015 21:51


Ai folosit obiectivul aparatului cred , nu doar senzorul . Iar focalizarea e mai grea. De ce aceasta distanta ?   astfel am pus ocularul aproximativ la o distanta de 50-60mm fata de senzorul aparatului foto. 


radur
31 Dec 2015 00:06


Nu am folosit obiectivul, nu am obiectiv... Distanta e aproximata, stiu ca sunt ~44mm de la senzor pana la flansa adaptorului T2, restul am aproximat.

2SKY
31 Dec 2015 00:59


Imaginea este intunecata nu ai contrast , ocularul sa nu aiba filtru pus si iso cam putin 200 prin ocular 10mm la 120x . Apoi , focalizarea .

radur
21 Apr 2016 18:48


Salut, am colimat telescopul si rezultatele se vad, am putut sa vad Polaris A si Ab, ba chiar am vazut si Jupiter destul de ok-ish :)

Luna pentru comparatie cu pozele de mai sus needitat si alb/negru crop. Facute pe la orele 20, cand inca era cerul albastru.




Si ca sa nu ramana intrebarea nepusa, cam ce greutate poate misca un eq6 pentru rezultate bunicele astrophoto ?

Erwin
21 Apr 2016 23:38


Mai po&#539;i îmbunătă&#539;i imaginea dacă căptu&#537;e&#537;ti tubul cu velur negru autocolant în interior eliminând mai bine reflexiile de lumină. Apoi ai nevoie de ventilator fără vibra&#539;ii pentru aclimatizarea oglinzii &#537;i de un loc de observa&#539;ii afară din ora&#537;, pe câmp, preferabil la înăl&#539;ime mai mare. Turbulen&#539;a e peste tot, nu numai pe cer, începe de la suprafa&#539;a primarei &#537;i strică mult.

radur
24 Apr 2016 17:29


Salut, multumesc de raspuns. Observatiile le fac undeva pe langa Slanic Prahova, sat Bertea, 500m altitudine.
Urmatorul pas e sa trec de la dobson la ceva equatorial cu tracking, de unde si intrebarea cu greutatea pe eq6. Adica mi-as lua montura daca ar merge si un  newton 12" pe ea. Planul este sa-mi fac o casuta gen backyard observatory in care sa ma pot retrage ljnistit cu juniorul in noptile de vara.

jimao22
24 Apr 2016 18:11


Chiar si 10" e la limita pentru EQ6. 12 e deja prea mult. Poate doar pentru observatii vizuale, nu am vazut cum se comporta un EQ6 in atare conditii...

radur
10 Apr 2018 15:09


Salutari si cer senin!:))

Prin 2016 mi-am luat un o montura az-eq6 gt...
Si au trecut 2 ani pana sa apuc s-o folosesc :)

Asadar am luat tubul de 200/1200 de pe montura dobson si l-am suit pe montura cu asteptarea sa pot face expuneri macar de 60s, ceea ce am si reusit cred. (sugestii/critici/etc)

Si acum intrebarile de incepator (mai avansate ca aia cu steaua prin plasa de tantari)

Nu mi-a placut deloc sa fac aliniera polara, statul pitic, nu prea am vazut, etc, nu exista vreun tool ceva care sa ma ajute ? O camera pusa peste polar scope sau chiar cu expunerile din camera principala ?

Dupa care am facut 2 star align si pentru ca nu aveam acces la stele de pe tot cerul am aliniat cu 2 stele de pe carul mare pe care le-am centrat in mijlocul aparatului foto pus pe telescop.
Nu stiu cat de bine am facut pentru ca la un slew catre m51 galaxia era undeva un coltul din stanga jos, adica a trebuit sa misc montura manual ca sa o incadrez, cum optimizez asta?

Fericit ca nu mi se alungesc stelele la 60 de secunde am zis sa incerc sa fac si expuneri mai lungi, expuneri pe care le-am facut de 5 si de 10 minute, in aceste expuneri stelele mi-au iesit dublate in cea de 5 si triplate in cea de 10, de ce ? :)) Adica pare sa aiba un sughit period montura. Cum imbunatatesc asta?

Si ultima intrebare mai mult pentru jimao, am dat click pe link-ul din semnatura si am vazut ca folositi un mak/newt de 10kg pe un eq6, revenind la discutia din 2016 - cum se comporta montura cu un telescop asa greu/mare ?

radur
15 Apr 2018 15:36


DEC backlash?

radur
03 Sep 2018 17:50


O sa-mi raspund singur, poate sunt de ajutor cuiva. Desi nu este complet necesar se pare ca ajuta mult un calculator la astrofotografie, si aici am avut o revelatie cu toata suita ekos din kstars.
De la alinierea polara, focusing, sesiuni, mozaice, devine totul foarte usor cu putin rasfoit. Fata de ascom + eqmod are avantajul ca nu o sa ai niciodata probleme cu instalatul driverelor sau cu versionarea diferita.

jimao22
04 Sep 2018 19:45


Scuze, Radu, abia acum am vazut intrebarea ta din aprilie. Trebuia sa-mi dai un pm daca ai vazut ca nu raspund...
Da, montura merge aproape perfect la greutatea totala de 15 kg cat are tot set-up-ul meu. Producatorul zice ca merge 10 kg la foto si 20 la vizual. Multa lume a observat ca aceasta montura are un punct de stabilitate in jurul valorii de 14 kg dupa care se deterioreza mult trackingul la foto peste aceasta greutate. Depinde mult si de lungimea tubului folosit. Un tub lung are un moment de inertie mare si este usor influentat de vant, deci nu e indicat daca ajungi cu montura catre limita de sus. 
Cat despre felul in care s-a comportat montura ta in primavara, greu de raspuns prin corespondenta, trebui vazut cum reactioneaza la diversi stimuli sau in diverse situatii ca sa obti o opinie corecta.

P.S. Nu cumva tie ti-am vandut acum multa vreme in urma o camera CCD Orion color? Parca asa imi aduc aminte. Ne-am intalnit in fata la Marriot...

radur
04 Sep 2018 20:57


Salutare,
Mai bine mai tarziu decat niciodata :D

p.s. nu, nu ne-am vazut

radur
18 Sep 2018 01:20


Nu stiu unde sa pun chestiile de mai jos si nu stiu daca sa deschid topic separat sau nu, asadar:

Am trecut de la newton de 200 cu focala de 1200 la un mak de 150 cu focala de 1800.

Pentru ca il am de 1 zi si doar astazi am reusit sa fac ceva o sa le arunc aici in speranta ca poate o sa-mi pot urmari eventualul progres.

Imaginile au fost facute din Bucuresti, cu montura pusa pe AZ si cu polaris in prim plan :)

http://nova.astrometry.net/user_images/2328789#annotated cu reducer ~ 1400fl

http://nova.astrometry.net/user_images/2328799#annotated fara reducer ~ 1800 fl

Se observa steaua si fratele/sora mai mica :)
Niste trial de ccdinspector care imi zice ca nu e colimat si ca e foarte curbat cu reducer https://www.it-embassy.ro/temp/ccd_inspect.png
Si decolimarea aratata de masca tri-bahtinov https://www.it-embassy.ro/temp/P9170438.JPG

Si cam atat ca mi-e somn :))

Erwin
18 Sep 2018 12:39


Trebuie răbdare și tutun, seeing bun și... ce să-ți mai spun? :D

Decolimarea nu e greu de rezolvat la un mak. Corectorul e prins de tub, secundara aluminizată direct pe sticlă?, nu se reglează decât oglinda primară pe suportul ei mobil. Dacă ai secundară separată ai 3 șurubele de colimare. Dar trebuie să faci imagine la focală mare cu steaua ușor defocalizată (trebuie aliniată montura și cu urmărire) să vezi 1-2 inele de difracție. Nu se umblă prea mult la șuruburi, cel mult un sfert de tură odată și se notează deplasarea.

nobody
18 Sep 2018 19:46


Asta-i monstruletul ? :) 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=181177

radur
18 Sep 2018 22:13


Fix acela, între timp am mai facut ceva progrese la tilt-ul primarei &#537;i am abandonat pt azi ca ma enervează suruburile de la secundară

https://imgur.com/nWB4tbU

valy
18 Sep 2018 22:46


Oare nu merge colimarea cu capacel gaurit in centru, si centrezi cercurile/reflexiile primara-secundara?

nobody
19 Sep 2018 02:06


Vezi sa nu ai inclinare si de la camera/focuser. Cat despre curbura campului, ea este normala la sistemele Cassegrain, fiind dominata de curbura accentuata a oglinzii secundare.

Colimarea la Mak o poti verifica privind dinspre corector (din fata telescopului), de la o anumita distanta, pana iti apar mai multe cercuri mai mult sau mai putin concentrice. Trebuie un pic de antrenament, dar se vede orice mica deviere. Cam ca aici (dar mai complex, incearca de la mai multe distante): http://www.robincasady.com/Astro/collimation/
Cu capacelul gaurit nu vezi mai nimic la Mak.

In poza de mai jos se vede decolimare dintre primara si corector (la un SC).
La Mak efectul este mai puternic si de la distanta mai mare vezi mai multe reflexii.

radur
19 Sep 2018 07:35


M-am uitat cu o cameră dinspre focuser, de la o oarece distan&#539;ă ca sa pot face ajustări la primară. O sa incerc si invers. Problema e ca suruburile alea 3 de colimare a secundarei nu func&#539;ionează pe acela&#537;i principiu ca cele de la secundara unui newtonian.
Ele erau oricum libere (se miscau foarte u&#537;or) când telescopul era colimat ca in imaginea cu masca bahtinov.
Nu am ocular ca sa il colimez pe stea, folosesc ori camera cu digital zoom ori autoguiderul.

radur
19 Sep 2018 18:02


De orice surubel invart nu pot scapa de pozitia asta
https://imgur.com/GxV37wi

Colimarea frontala are 3 suruburi care pozitioneaza oglinda si 1 surub care fixeaza oglinda gata colimata (cred). Se pot scoate toate 4 si ansamblul nu cade peste primara (nu inteleg cum e prins, dar sta).
Ideea e ca daca strang surubul din centru degeaba mai reglez la celelalte, daca il desfac si incep sa reglez nu prea ies din ce se vede in poze.

La primara am facut acelasi lucru privind dinspre focuser si in urma unui flat se pare ca e mai bine.

valy
19 Sep 2018 18:06


Trebuie sa aibe un efect, probabil fie sunt prea in interior si nu ating, fie nu sesizezi tu. Strange-le pe toate 4 dar nu fortat, incepand cu centralul, si dupaia misca putin de unul, strange celelalte doua ca sa compenseze.

radur
19 Sep 2018 18:09


Ele isi fac treaba, adica se misca oglinda aia, am dat jos meniscul ca sa ma asigur, invarti de ele se pozitioneaza oglinda, strangi de centru se pune "pecetea" pe colimare. Deci de mers, merg :D De atins, ating. Poate sunt eu prea finut/grobian.

valy
19 Sep 2018 18:15


Atunci strange intai de centru si dupaia misti din cele 3.

nobody
19 Sep 2018 19:45


Cand faci colimarea la Mak cu doua oglinzi reglabile, trebuie misti un pic secundara, apoi sa compensezi din primara, apoi iar secundara si tot asa. Altfel n-o sa obtii colimare cu corectorul. In cazul asta, vei vedea pe imaginile reflectate si o deformare asimetrica, nu numai descentrarea inelelor reflectate. Misca un pic capul cand privesti si iti dai seama in ce directie "trag" reflexiile.

radur
19 Sep 2018 21:07


Eu am alta problemă, am centrat iluminarea pe senzor miscand primara, evident pentru a centra toate cercurile va trebui să mi&#537;c din nou primara.
Cum fac sa le am pe ambele? &#536;i câmp centrat iluminat si colimat?

nobody
19 Sep 2018 22:16


Poate ca nu ai facut colimarea completa sau poate camera nu e bine centrata sau poate sta strmb primara pe baffle si-ti induce vignetare. Oricum, nu strici colimarea ca sa corectezi iluminarea.

valy
19 Sep 2018 22:42


Cu ce camera faci testele?

radur
20 Sep 2018 00:05


 Oricum, nu strici colimarea ca sa corectezi iluminarea.
Mul&#539;umesc

Din imaginile de la ccdinspector vad ca am f putin tilt dar in schimb mai mult decolorat. O sa incerc sa ignor iluminarea.

@valy cu un mirrorless care are acelasi senzor ca asi1600 ca dimensiuni/pixeli si cu qhy5Lii-m daca reusesc sa centrez steaua.

Ii mai dau maine la pila sa il copiez fără să &#539;in cont de iluminare si dupa incerc sa rotesc primara 180 si reiau.

radur
23 Sep 2018 23:59


Astazi a fost foarte senin in Bucuresti si v-am facut un platouas :))))
Cu imagine in/out focus, focus cu tri-bahtinov (mare treaba cu astea 3 masti bahtinov suprapuse) :D, rezultate din ccdinspector

https://imgur.com/lx4jFLa

Fata de starea initiala este mult mai bine, surubelele de pe secundara functioneaza bine doar ca nu se vede decat pe stea (sau ma rog, nu-mi dau eu seama decat pe stea). As dori totusi sa le strang mai mult decat sunt acum, acum la o atingere foarte fina se misca. Cred ca o sa hackuiesc un laser sa fac o stea artificiala pt colimat.
Mai am de lucru un pic la colimare insa momentan o sa-l las asa.
Singura problema este ca nu mai ajung in focus cu reducerul, insa presupun ca e din cauza ca am dat din greseala oglinda primara prea in spate.

nobody
24 Sep 2018 01:49


Deja ai ajuns la fineturi.  :) 

Cu sistemul secundarei, incearca sa vezi cum e construit. S-ar putea ca si de acolo sa fi contribuit la mutarea planului focal, daca permite reglarea distantei fata de corector si implicit fata de primara. De blocat, trebuie sa se poata bloca cumva. Colimarea la Mak tine cu anii, mai ales la din asta cu primara fixa.

Erwin
25 Sep 2018 15:06


Steaua artificială nu cred că se poate face cu un laser normal. Cea mai mare problemă este obținerea unei găuri perfect rotunde într-o placă subțire. Cele comerciale au gaura foarte mică, perforată cu un laser de precizie. 

Alternativa este să folosești un led alb normal, un ecran cu o gaură cât mai mică poți face cu un burghiu și o bilă de pix pentru a reflecta lumina punctiform. Trebuie să alimentezi led-ul de la o sursă reglabilă, să poți ajusta intensitatea luminii. Dacă nu reușești să o faci destul de mică atunci trebuie s-o amplasezi cât mai departe (peste 100 m) însă poate interveni turbulența atmosferei. 

Succes!

nobody
25 Sep 2018 16:31


Pentru distanta mica fata de o stea artificiala iti trebuie si un colimator (de fascicul), indiferent de marimea gaurii. Asta este din cauza ca laserul trebuie sa ilumineze intreaga apertura cu raze (cat mai) paralele, iar dintr-un punct apropiat nu poti genera (geometric) asemenea fascicul.

Cat despre diametrul gaurii, cei de la Intes vorbesc de gauri de 0.01 mm folosite cu colimator sau 1-2 mm cu sursa "punctiforma" aflata la nu mai putin de 100 m.

Pentru colimare partiala (cand 2 din cele 3 elemente sunt colimate din fabrica, de ex. la SCT) merge si cu solutii de compromis. Dar pentru colimare completa trebuie sa vezi clar inelele de difractie focalizate. Sau la testul cu steaua defocalizata, sa se vada clar max 5-6 inele. Faptul ca apare centrata umbra secundarei, nu inseamna neaparat colimare completa.

radur
25 Sep 2018 18:44


Eu am scos lentila focalizatoare de la un laser obisnuit rosu, se obtine o lumina gen led cu un unghi de iluminare de aproximativ 30 de grade, gaura laserului e in microni, pana in 10 din ce stiu eu. Insa m-am lasat pagubas pentru ca nu am reusit sa ajung in focus pe o distanta de aprox 30m cu toate distantierele :))

Din cauza atmosferei nu am putut sa fac o expunere clara, erau momente cand se vedeau cercurile pe steaua defocalizata.
Bine, tot din cauza atmosferei caut solutia cu steaua de laborator, insa nu am gasit un culoar destul de lung. Ma gandeam sa pun o oglinda plana la un capat al culoarului sa-mi dublez astfel distanta:D

radur
09 Oct 2018 19:20


Dar ce avem noi aici ? https://imgur.com/Le7Yg83  :mrgreen:
Cred ca incep sa iau chestia asta prea in serios :)

Ok, cam care este pozitia standard (intr-o roata de filtre) a unui filtru 1.25 mounted, cu filetul inspre camera sau invers?
As vrea sa vad cam de la ce distanta incepe sa vigneteze senzorul 4/3 cu un filtru mounted.

Erwin
09 Oct 2018 19:34


Când montezi orice filtru direct fără roată este cu filetul spre cameră (sau ocular). Pune-le în roată tot așa.

nobody
09 Oct 2018 21:04


Multe filtre sunt asimetrice (fata-spate), le pui in asa fel incat sa-ti genereze reflexii minime, sau cat mai dispersate, sau vezi tu, cam asta e standardu'. :wink: 
Citeste si aici: https://www.baader-planetarium.com/en/blog/unmounted-filters-which-side-should-face-the-telescope/

radur
09 Oct 2018 21:53


Multumesc, întrebasem de modalitatea de montare pentru ca la cele montate (de 1.25") diferă distan&#539;a fa&#539;ă de senzor si implicit posibilitatea de vignetare. Incerc doar să văd dacă pot scapa cu filtre de 1.25/31 sau imi trebuie musai de 36. Am luat un filtru IR pass pt teste :))

radur
17 Oct 2018 13:33


Hop! un ngc891 cu probleme la tracking si focus si colimare si doar din 41x180s light frames :)

Erwin
17 Oct 2018 21:28


Nu-i rău deloc!

radur
19 Noi 2018 23:10


Din intamplare am intors mai vigoros telescopul cu fata in sus (il tineam in mana, cu fata in jos) si s-a auzit "clamp". :) Am repetat de cateva ori manevra si clampaneala era acolo de fiecare data cand roteam telescopul, ba chiar se simtea lovitura in mana. Aveam deja pe creieri ca un greieras mic faptul ca nu se strangeau bine suruburile de la secundara asadar va prezint urmatorul album de colectie  :D 

https://imgur.com/gallery/P1gju8R

Partea buna este ca am identificat ambele probleme (cred) si de ce nu se strang bine suruburile de la secundara si de ce clampane primara). In urma operatiei am aflat ca primara nu statea deloc prinsa, avea un joc de 2mm pe baffle, se rotea foarte usor, se misca foarte usor, totul din cauza unor bucatele de cauciuc care ori s-au intarit ori erau prea mici pentru scopul lor.
Secundara este prinsa cu silicon in 3 puncte de baza prin care imping suruburile pentru colimare, numai ca acest silicon este foarte moale, nu stiu daca sa-l las asa si sa pun putin threadlocker pe filetele suruburilor sau sa incerc sa-l schimb cu ceva care se usuca mai tare (nu am idee).
Partea proasta este ca trebuie sa-mi spal oglinzile, ca suruburile de reglaj de la secundara au inceput sa prinda rugina, si ca ar trebui sa schimb niste material textil care vine in contact cu sticla si partile metalice si cred ca tot la parti proaste este faptul ca daca exista o aliniere optica pe axa de rotatie a oglinzii si a meniscului s-a pierdut :) - asta cu alinierea cred ca o salvez daca-mi dau seama ce inseamna inscrisul de pe spatele oglinzii, poate vedeti voi chestii pe care nu le vad eu - inafara de 15 adica ? :)

Erwin
20 Noi 2018 15:58


Eu am folosit silicon roșu RTV care se găsește la magazinele auto.

radur
21 Noi 2018 18:34


Am confectionat 2 saibe de cauciuc si am remediat problema cu primara, am inlocuit carpa de pe baffle cu partea moale de la un arici, am strans ansamblul cat sa stau linisit ca nu apare ceva astigmatism dar totusi sa fie bine strans. Suruburile de la secundara le-am lasat asa, am spalat primara, am curatat meniscul (nu am vrut sa-l spal si n-a iesit exceptional insa este peste asteparile initiale oricum).

https://imgur.com/lC9DvKg
https://imgur.com/nCdpQ99
https://imgur.com/8MdRrVK

Astept sa treaca norii ca sa pot sa colimez :) 

p.s. se pare ca nu am fost singurul cu problema asta https://www.astroforum.nl/forum/instrumenten/telescopen/65030-een-blije-intes-mk67-je-was-een-treurig-intes-mk-67-je

Erwin
21 Noi 2018 20:54


Strângerea nu trebuie să fie mare ci oglinda să nu aibă joc dar să permită rotirea ușoară. Nu cred că e o problemă cu rotirea, la maksutov oglinzile sunt sferice din câte știu.

radur
21 Noi 2018 21:18


Din ce am citit optica ar trebui pusa intr-un singur fel ca sa fie optim, si aici ma refer si la axa de rotatie, pe tub si pe oglinda, cat si la menisc, sunt niste notatii care, din ce-mi dau seama sunt puse acolo pentru asta