-----------------------------------
Ovidiu M. 
18 Noi 2015 15:04

Proiect constructie Newton 150mm!
Ok, m am suparat si m am decis sa mi confectionez un reflector newtonian de 150mm la f/6 sau f/8. Va fi finalmente dotat cu oglinzi premium si intentionez sa l realizez cat mai optim pentru observatii vizuale in limitele posibilitatilor mele. Montura va fi Dobson. Asta a fost declaratia de intentie (politica), acum urmeaza realitatea. Sunt varza la DIY, nu stiu nimic, nu stapanesc nici macar notiunile elementare. Dar astazi m am apucat de studiat. Am deschis topicul ca sa ma oblig moral sa finalizez acest proiect.
O sa revin cu intrebari!

mircear
18 Noi 2015 19:34


Bun. Optica banuiesc ca vrei s-o comanzi.

De ce 150 si nu 200? Bugetul...?

Ovidiu M. 
18 Noi 2015 20:23


Am avut SW 200mm. As vrea sa fie o idee mai usor si mai portabil. In acelasi timp parca l-as face f/8 sa stiu ca exceleaza pe sistemul solar. Ar subzista si ideea ca intr-un oarecare viitor sa fie complementat de un 300-350mm. Oglinzile in principal as apela la surse interne si numai in subsidiar comanda externa.

Erwin
18 Noi 2015 21:59


Bravo! 
Nu e nicio problemă, te vom ajuta. Dacă ai un pic de îndemânare te po&#539;i descurca cu proiectul. Tocmai am construit în acest an un tub &#537;i apoi o montură cu dimensiuni similare pentru că am avut un tub SW albastru 150x1200 &#537;i mi-a plăcut foarte mult versatilitatea acestui tip de telescop. Unul mai scurt e mai portabil dar necesită oculare pu&#539;in mai scumpe ca să nu deranjeze coma prea tare. Eu am luat oglinzile de ocazie de la colegul nostru adrian b. care le-a adus din Anglia. Dacă nu găse&#537;ti optică în &#539;ară sigur găse&#537;ti în afară, poate chiar la o calitate mai bună decât chinezăriile din comer&#539;.

Ovidiu M. 
18 Noi 2015 22:57


Eu m am gandit la F8 si un ideea ca oglinda secundara poate fi mai mica si astfel contrasul mai mare si mai multa lumina adunata , nu?

@Erwin - mersi pt disponibilitate. Dar inainte de a intreba trebuie sa studiez ca sa stiu ce sa intreb:)

Erwin
19 Noi 2015 07:40


Al meu are secundara mai mică decât SW-ul &#537;i având obstruc&#539;ia mai mică este un avantaj. O problemă am întâmpinat la focuser care era tip înalt &#537;i aveam nevoie de unul jos, a trebuit să tai din el ca să ajung în focus. Colimarea de asemenea este delicată &#537;i influen&#539;ată de flexibilitatea tubului dar pe dobson &#537;i la vizual nu se observă.

mircear
19 Noi 2015 15:32


Portabilitatea in cazul SW200 e relativ redusa din cauza monturii, care este destul de grea, insa poti gasi metode de design si realizare incat s-o reduci destul de mult, tubul de SW200 mi se pare chiar prea usor :)
In cazul opticii cred ca cei de la Astrovest ti-o pot face la ce f/ doresti, iar un 200 ajunge sa fie ceva mai ieftin pe unitatea de suprafata decat un 150.

Tavi F.
19 Noi 2015 16:33


La observatiile planetare nu conteaza "unitatea de suprafata", ci cea liniara, definitorie puterii de separare pentru apertura data. 
Doar la galetile de lumina conteaza in principal suprafata colectoare.

@Tavi F. Frustrările se rezolvă în altă parte. 

Ovidiu M. 
19 Noi 2015 21:04


@mircear - multumesc pentru link o sa-i am in vedere.Am omis sa precizez si faptul ca unul dintre considerentele pentru care ma orientez pe 150mm, este si faptul ca, imi amintesc ca din oras cu 200mm in majoritatea noptilor, turbulentele atmosferice impiedicau observatia de calitate. Pe de alta parte ma gandesc ca la F/8, castig si pe partea unei secundare mai mici si implicit contrast sporit.

@Tavi F. - cu respect, daca se poate sa traduci intr-un limbaj mai accesibil neprofesionistilor.


Ar putea cineva sa-mi explice daca, pentru observatii vizuale, s-ar remarca net, o oglinda au 1/10 PV fata de una 1/6 PV ? Mai concret ma refer la ultragrade-ul de la Orion Optics comparativ cu ce ofera astrovest.

 Stiu pretul este aproape triplu, dar logica mea este urmatoarea. Daca pentru un apochromat de 140mm unii dau 5-7000 euro, atunci un efort suplimentar de cateva sute de euro ar merita pentru a avea tot ceea ce este mai bun in lumea reflectoarelor la aceeasi apertura.

Ovidiu M. 
20 Noi 2015 07:31


Din ce am studiat pana acum, secundara mi se pare complicata, in rest pare abordabil, chiar si de mine. Si testele preliminare pentru a intra in focus la fix, si aici pare tricky.

starbuck
20 Noi 2015 11:15


In sectiunea ATM poti gasi o referinta pentru proiectarea telescoapelor newtoniene cu o aplicatie software gratuita: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=56357#56357

Stanescu Octavian
20 Noi 2015 11:43


sunt programe free Atmos  si Modas foarte bune pt Newton .

Teo
20 Noi 2015 15:58


Ovidiu, daca tot iti doresti sa observi mai mult planetele, cred ca ar fi mai practic un Cassegrain clasic.
Un Cass de 8 inch, este si scurt, portabil si ai destula apertura incat sa obtii o buna rezolutie la planete daca optica si cerul ti-o permit.
La 8 inch il vei putea utiliza cu succes si la observatii deepsky.
Nu vreau sa interfer cu alegera ta initiala dar cred ca un Cassegrain ar fi o alegere buna.
Oglinzi se pot face la comanda iar constructia mecanica o poti finalzia pe cont propriu.
Sunt destui colegi care au asa ceva si iti pot impartasi din experienta proprie ( Tavi F, Stanescu O, Erwin, Vali, etc.)
Orice varianta ai alege, iti urez mult succes !

Erwin
21 Noi 2015 10:58


Cass-ul clasic de 8" din dotare are tubul de 250mm diametru &#537;i lungimea de 700mm &#537;i cântăre&#537;te în jur de 7.5Kg. Nu este chiar portabil &#537;i necesită o montură zdravănă care cântăre&#537;te chiar mai mult. După părerea mea este cam la limita portabilită&#539;ii. Un instrument ideal din acest punct de vedere ar trebui să poată fi cărat în maximum 2 drumuri, dacă te &#539;ine spatele, dacă nu, e indicat unul pe care să-l po&#539;i căra într-un singur drum din casă la locul de observa&#539;ie. Altfel va rămâne să adune praful într-un col&#539;. :)

Ovidiu M. 
21 Noi 2015 18:28


Va multumesc pentru sfaturi!
  Intre timp printr-un concurs neasteptat de imprejurari am intrat in proprietatea unui SW 150/1200 de la un coleg de pe forum; inca nu este in posesia mea, dar juridic vorbind, proprietatea s-a transferat.:) Dorinta de a realiza unul de la zero ramane ca proiect de termen lung, insa deocamdata deja ma gandesc cum se poate fluidiza si eficientiza miscarea azimuthala a monturii Dobson de la Skywatcher. Din cate imi amintesc de la 200/1200, miscarea este destul de nerafinata.

Erwin
22 Noi 2015 09:43


Plăcu&#539;ele de teflon pe Ebonystar sunt cele mai bune, dacă po&#539;i, procură Ebonystar (este melamină cu mici ondula&#539;ii, imita&#539;ie de piatră), la noi nu se găse&#537;te, doar în vest. Se mai folose&#537;te cu succes un disc vechi de vinil de 33rpm (LP). Eu am folosit cu succes textolit, foaie de 3mm din care am decupat un inel pe care l-am fixat cu &#537;uruburi de placa portantă a rocker-ului. Teflonul se taie u&#537;or cu un cutter &#537;i l-am fixat cu holz&#537;uruburi mici cu cap înecat.

C.Ovidiu
22 Noi 2015 11:58


Ovidiu daca te intereseaza uitete aici:

http://astromagazin.ro/22-piese-constructie?&p=7
http://astromagazin.ro/22-piese-constructie?&p=8

Ovidiu M. 
22 Noi 2015 14:19


Multumesc Erwin si C.Ovidiu!

Ovidiu M. 
30 Noi 2015 22:05


Am intrat în posesia sw 150/1200 &#537;i as vrea neapărat sa fac câteva îmbunătă&#539;i pt cre&#537;terea contrastului. As avea câteva intrebari:
1. Crede&#539;i ca este necesar sa vopsesc negru tot interiorul sau doar partea opusa focuserului?
2. Oglinda prímara este expusă aproape toată in exterior. Cumva este detrimental unui contrast optim? După aclimatizare ar fi util sa fie pus un capac?
3. Ce solu&#539;ie sugera&#539;i pentru o extensie de tub deoarece nu cred ca este suficienta distanta de la focuser la marginea tubului pentru a bloca lumina parazita?
4. Se practica înnegrirea marginii oglinzii secundare cu un m&#230;rker ceva?
5.Sa vopsesc &#537;i focuserul pe interior?

Cosmin Iftode
01 Dec 2015 12:56


Telescopul ar trebui sa fie deja vopsit negru pe interior (nu?), nu cred ca un strat nou va face vreo diferenta decat daca vopseaua actuala are daune iar oricum orice vopsea va avea ceva reflectii oblice. Mai bine vei iesi daca ii faci un [url=http://www.deepskywatch.com/Articles/flocking-newtonian.html]flocking, materialul nu e scump ([url=http://www.firstlightoptics.com/telescope-flocking-material/black-velour-telescope-flocking-material.html]exemplu), poate fi aplicat pe interiorul tubului, conturul secundarei si interiorul focalizatorului. Poti adauga si lamele interioare (baffles) dar sunt ceva mai complicat de facut.

Ca si extensie de tub temporara orice material opac, usor si suficient de rigid e ok, izopren/neopren e ce am vazut cel mai des ca recomandare pentru un DIY usor si ieftin, bineinteles sunt si variantele comerciale dar preturile mi se par cam exagerate.

Ovidiu M. 
01 Dec 2015 13:46


Nu este vopsit negru...este un gri destul de deschis. Din ce am citit o solutie la indemna ar fi vopsea neagra cu rumegus. Da, un izopren n-ar fi o idee rea si foarte usor de montat. Am vazut si eu, 2-300 de lei pentru ceva comercial este chiar exagerat.

Ovidiu M. 
01 Dec 2015 13:53


Acum am vazut. E chiar tare materialul ala si nu chiar asa de scump. Pe la noi s-o gasi?

Cosmin Iftode
01 Dec 2015 14:34


Local nu am gasit dar livrarea in RO de la magazinul din link e 18 lire (cam cat ar iesi si de pe astroshop daca ar avea), deci semnificativ mai bine nu cred ca ai gasi oricum. Si eu intentionez sa fac operatiunea la sfarsitul iernii, daca mai esti interesat atunci poate combinam comenzile sa mai diminuam costul de transport, eventual poate co-optam si alti colegi de forum.

Ovidiu M. 
01 Dec 2015 16:11


La asa ceva te-ai gandit ca solutie?
 http://www.automarket.ro/accesoriiauto/folie-mata-culoare-negru.html

Sau asa?
http://www.emag.ro/spray-vopsea-universala-dupli-color-car-s-600-ml-negru-mat-313203/pd/D9L68BBBM/

Cosmin Iftode
01 Dec 2015 23:55


Telescopul meu e tot skywatcher deci posibil sa avem aceeasi vopsea pe interior - gri (desi mie mi se pare foarte inchis), mat, usoara textura "soft touch" - nu stiu daca e rau ca e asa (fata de o vopsea normala neagra), faptul ca nu e complet neagra inseamna ca reflecta ceva lumina inapoi in loc sa reflecte complet inauntru cum ar face o suprafata perfect neteda. La urma urmei ne intereseaza sa reflecte cat mai putina lumina spre oglinzi si tubul focalizatorului, poate e mai important sa imprastie ce lumina intra decat sa para neagra din exterior, am ceva incredere si in Skywatcher aici si nu sunt sigur ca folie/vopsea negru mat fabricata in alte scopuri ar da un rezultat mai bun (desi evident se poate).

Baiul e ca e si destul de greu de evaluat rezultatul, de la seara la seara conditiile pot varia mai mult decat cele cateva procente in contrast ce le-ar putea aduce procedura. Flocking-ul cu material de tipul din link e o recomandare aproape universala, ma gandesc daca tot e sa dau bani pe ceva si ma aventurez la o demontare completa sa merg pe ceva ce stiu sigur ca ajuta. Din moment ce sper sa pun de o montura mai solida pana la primavara vreau sa aduc 10"-ul in stare optima pentru astrofoto, am sa incerc sa improvizez si niste lamele desi inca nu sunt sigur pe ce materiale sa merg, ar trebui sa fie un proiect interesant totusi.

Erwin
02 Dec 2015 00:52


Eu am vopsit tubul de inox dupa matuire cu smirghel dur si decapare cu diluant, cu spray negru mat auto tip Cosmos Lak (daca se mai gaseste pe undeva, e produs in Grecia). In dreptul secundarei si parasolarul am captusit cu velur autocolant. E suficient.

Ovidiu M. 
06 Dec 2015 21:02


Ma contorsionez in ultimul hal sa ma uit prin cautatorul 6x30. Am vazut ca cele cu diagonala la 90 de grade sunt relativ accesibile. Dar mi-e teama sa nu ma zapacesc de tot, pentru ca o astfel de luneta arata imaginea corect fata de telescop care o arata invers. Voi lucrati cu asa ceva?

Erwin
06 Dec 2015 22:59


Când am pus această problemă, un vechi &#537;i târ&#537;it prin multe ore de observa&#539;ii, domnul Mircea Pteancu m-a sfătuit să las căutătorul drept, fără cotitură, chiar dacă nu e foarte comod. Pentru orientare e mai bine să fie drept, te po&#539;i uita &#537;i în lungul lui pentru direc&#539;ia aproximativă &#537;i apoi faci star-hopping privind prin el. Eu mai folosesc luneta cotită "Locomotiva cu aburi" de 70mm pe post de căutător. Nu e imposibil, te obi&#537;nuie&#537;ti.

Ovidiu M. 
06 Dec 2015 23:26


Da, stiu ca nu este imposibil...dar din experienta mea cu cat ma chinui mai mult fizic cu atat scade placerea timpului de observatie. L-am folosit si uitandu-ma de-alungul dar tot presupune posturi foarte incomode, eu fiind si un pic inaltut. Cred ca ideal ar fi totusi unul cu unghi drept plus un laser montat pe el.

Ovidiu M. 
08 Dec 2015 12:30


Am cumparat un spray cu vopsea negru mat. Pana fac eu rost de velur negru din strainatate, e bun si asta fata de griul tubului. 
Va rog spuneti mi ca unui incepator la ce sa fiu atent ca voi dezasambla tubul.
In focuser ce abordare sa am?
Credeti ca este o idee buna sa folosesc un marker negru pentru marginea secundarei?

2SKY
08 Dec 2015 23:16


De ce nu pui o poza , sa vedem cit de gri este ?. Nu cred sa fi facut asa o eroare cei de la SW. Poate e ceva absorbant la stratul acela . Multe secundare nu au marginea inegrita , ci doar matuita . Eu zic sa-l lasi , iti dai seama ca  sint loturi intregi ca al tau .  :roll:

Ovidiu M. 
09 Dec 2015 08:03


E gri daca-ti spun:) Nu stiu daca am timp de poza azi....plec noaptea, vin noaptea;)

auriga
09 Dec 2015 10:19


Eu captusesc cu velur negru newtonienele mele. inspectand vizual velurul pare ca absoarbe mai multa lumina, la blitz diferenta nu mai pare asa mare. Aici sunt ceva poze vechi pe cand aveam un tub albastru SW de 130mm: http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel/Dobson130mm

Si da, pictez si eu secundara pe margini cu marker negru, optim ar fi cred lipirea unui strat de velur si acolo. 

Ar mai trebui si diafragmarea tubului portocular. (de ex. la ultimul newtonian am un adaptor pentru focuser din aluminiu si tot aman sa il maschez).

Ovidiu M. 
09 Dec 2015 11:17


Pai si de unde iei velurul asta negru?

dragos.n
09 Dec 2015 13:25


Velur negru autocolant se gaseste pe la magazine gen Praktiker, sau, de calitate mai buna, la magazinul Rembrandt din Bucuresti, la Hanul cu Tei. E magazin de articole de pictura.

Spre deosebire de Erwin, eu sunt de parere ca nici o masura de combatere a reflexiilor parazite nu este de prisos. Chiar am vazut un caz extrem, pe Cloudy Nights, un newtonian proiectat de la inceput sa combata cat mai mult si mai eficient orice reflexie parazita. am sa caut postarea respectiva, si sa iti arat.

Nu as recomanda utilizarea markerelor negre, chiar daca sunt ''permanente''. Negrul ala nu e foarte negru, nu sunt nici foarte mate, si nici foarte permanente. In plus, daca ai ten gras, le poti intinde fara sa vrei prin alte parti. Pentru zonele in care nu apare uzura mecanica, sau pentru suprafete absorbante poti folosi vopsele acrilice de pictura. ''Nero di Marte'' e un nume de culoare, pe care o folosesc eu. Daca nu, vopsea alchidica mata, la cutie. Personal am incercat vopsea spray, nu mai stiu ce firma, si nu am fost deloc multumit. Asa ca m-am intors la vopsele normale, la cutie.

In general, diafragmele sunt mult mai bune si decat vopseaua, si decat velurul, dar din pacate sunt greu de confectionat si nu poti sa le pui oriunde.

Un program bun de proiectare pentru newtoniene, care iti da si pozitii pentru diafragme este Newt 25.

http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html

Deschizi pagina si apesi direct pe specificatii, nu e nevoie sa intri in file.

Ovidiu M. 
09 Dec 2015 14:31


Multumesc! Eventual daca gasesc velur de calitate invelesc doar partea superioara sa zicem 1/2 partea de sus a tubului si partea demjos cu spray. Am inteles ca de fapt partea de sus este cea mai importanta pentru cresterea contrastului. 
Tare programul.

Ovidiu M. 
18 Dec 2015 16:46


Vreau sa i instalez un ventilator de PC in spate. Cum se face alimentarea?

Erwin
19 Dec 2015 02:00


Dacă ventilatorul este de 12V se leagă direct la o baterie de 12V 7Ah la care po&#539;i lega &#537;i încălzitoarele împotriva formării condensului la secundară, oculare &#537;i căutător. Dacă este de 5V po&#539;i folosi o baterie de 4.5V formată din 3 elemente de 1.5V dacă nu mai găse&#537;ti baterii de lanternă pătrate. Altă variantă ar fi să folose&#537;ti acumulator de 6V &#537;i o rezisten&#539;ă sau un regulator în serie ca să nu se ardă ventilatorul când bateria e încărcată.

catalin dumitru
19 Dec 2015 18:43


Sunt adaptoare de la 12 v la 5v pentru GPS care dozeaza mai bine energia pentru ca au invertor chopper in interior .
Risipa de putere e mult mai mică decât la un stabilizator serie.
Dar parcă tot mai bun e un cooler potrivit cu sursa. Ventilatoare de 12 v sunt pe toate drumurile.

Erwin
19 Dec 2015 19:52


Evident! Am construit &#537;i eu un convertor în comuta&#539;ie de putere, randamentul este mult mai bun decât al unui stabilizator clasic, ajunge la peste 80% &#537;i nu se încălze&#537;te deloc.

Ovidiu M. 
19 Dec 2015 23:44


Da, multumesc. O sa utilizez atat un ventilator pentru a evacua aerul static din balcon cat si un ventilator la spatele primarei. Azi dimineata dupa o noapte intreaga cu ferestrele balconului larg deschise s-a comportat mai bine. E clar ca trebuie lucrat pe partea asta. Ma bucur foarte mult ca DSO nu sunt afectate atat de mult. Pe la 11:00 am observat un pic Nebuloasa Orion si s-a vazut foarte frumos, ca o poarta stelara alburie, cu nebulozitate vizibila cu vedere periferica chiar si in partea de sus. Maine incerc sa instalez velurul si sa invelesc partial macar cu imitiatia de carbon 3D si pentru estetica dar si utilitar pentru a inhiba un pic trasnferul caldurii corporale in tub. Ideal ar fi tubul din fibra de carbon pentru asta....dar este prohibitiv de scump.

Ovidiu M. 
20 Dec 2015 14:51


@Erwin -
Asa ceva?
http://m.cel.ro/acumulatori-ups/acumulator-njoy-pw712-12v-7ah-l/?gclid=CIm38Yeu6skCFWgOwwodm8MGmQ
http://m.cel.ro/ventilatoare-carcasa/ventilator-thermaltake-the-pure-12-120mm-l/

Erwin
21 Dec 2015 01:53


Da, astfel de acumulatori sunt folosi&#539;i pe larg de amatori pe câmp, o încărcare &#539;ine toată noaptea o montură &#537;i încălzitoarele sau ventilatorul. Dar, dacă ajungi prin Bucure&#537;ti le iei mai ieftin din "raiul electroni&#537;tilor" aflat pe strada Maica Domnului unde găse&#537;ti &#537;i încărcător potrivit. Având în vedere că deocamdată faci observa&#539;ii de la balcon po&#539;i folosi un ventilator de masă alimentat la priză. :)

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 12:49


Pai sa stii ca de ieri mi am si luat din talcioc un ventilator de masa nou cu 10 lei.Scrie si Made in Germany pe el :D
Mersi!

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 14:08


Am tot cautat si acumulator mai mic gen acumulator extern pe USB care sa poate fi atasat de tub dar nu am gasit. Mi se pare cam aiurea sa stau cu acumulatorul pe pe jos legat la ventilatorul de pe oglinda. Va stanjeni miscarea.

StarChild
21 Dec 2015 14:18


Daca vrei doar ptr ventilator, ia un acumulator mai mic si ala il poti agata pe montura. Eu am luat ptr un alt proiect o baterie 12V 1.2Ah de la Caranda. Au si magazin online. Faza la bateriile de ups (baterii cu gel) e ca ar trebui sa ai si un incarcator potrivit, din ce stiu la acumulatorii cu gel profilul de incarcare e usor diferit de profilul ptr acumulatorii normal Pb acid.


LE: magazinul online Caranda:  http://caranda.shopmania.biz

cmatei
21 Dec 2015 14:28


bateriile de ups (baterii cu gel)

Bateriile de UPS sunt de obicei SLA (sealed lead-acid), nu cu gel. Adica baterii "normale" Pb-acid.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 14:35


Da, asa as vrea. Pentru condens m am gandit ca ar fi mai simplu cu un feon portabil. Ai putea sa mi dai un link direct catre ce crezi ca ar putea fi atasat la montura sau tub si conectat cu un  ventilator de PC? Sunt o multime de modele si specificatii iar in domeniul sunt in ceata...:( 
http://caranda.shopmania.biz/cumpara/baterie-stationara-high-rate-hr12-24w-7ah-pentru-ups-si-alarme-4302845
Asta e buna? Mi s ar parea cam grea la 1.90kg....Ceva sub 1kg o fi?

StarChild
21 Dec 2015 14:42


bateriile de ups (baterii cu gel)

Bateriile de UPS sunt de obicei SLA (sealed lead-acid), nu cu gel. Adica baterii "normale" Pb-acid.

Ai dreptate. Multam de corectie!

@ovidiu.m : eu [url=http://caranda.shopmania.biz/cumpara/acumulator-12v-1-3ah-sigilat-etans-baterii-acumulatori-3919295?f=75112-77128&c=52449] de asta folosesc ptr un focuser  are 0.58kg

Vezi la accu de sist de alarma, alegi pe 12V si apoi vezi ce variante iti raman.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 15:11


Deci pentru asa ceva trebuie si incarcator, si vazandu l pe cel recomandat, costa si ala 200 de lei.
M am mai luminat un pic, doar un pic.
http://m.emag.ro/baterie-pentru-ups-tecnoware-7-2ah-12v-eacpe12v7a2twb/pd/DDHPHYBBM/
http://m.emag.ro/incarcator-acumulatori-stationari-reddot-12v-4-7-ah-dd-120-005-d/pd/DTKT4MBBM/
http://m.emag.ro/ventilator-carcasa-cooler-master-silencio-fp120-aluminiu-120mm-r4-sfnl-12fk-r1/pd/DHH0WMBBM/

Acest pachet este bun? Cum se leaga acel ventilator la baterie?

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 16:07


M am gandit ca daca tot as luat baterie de 2 kg dupa mine, as putea s o utilizez pentru mai multe scopuri.
Spre exemplu as putea lega acest invertor la acumulator? Acest tip de invertoare au priza integrata?
http://m.okazii.ro/accesorii-auto/invertoare/invertor-de-tensiune-12v-220v-500w-76972-a173009034
Vad ca are 500W. Asta inseamna ca aparatura care consuma mai mult de 500W nu functioneaza?

nobody
21 Dec 2015 17:59


Daca depasesti puterea invertorului, acesta va intra in protectie si va deconecta consumatorul. Oricum 500W e enorm pentru bateria aia de 7 Ah, se va descarca in 10 minute. In plus iti mai trebuie si niste cabluri serioase intre baterie si invertor, care sa duca cel putin 50 A.

Iti recomand sa iei bateria si incarcatorul de la un magazin specializat, si nu te arunca la ce-i mai ieftin. Verifica si daca regimul de incarcare se potriveste cu bateria. Bateriile VRLA pot avea tensiuni mai mari de incarcare decat bateriile clasice.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 18:14


Eu ma gandeam pentru o cafetiera ceva. Atunci renunt la ideea asta si ma limitez doar la a alimenta un venitalor pc. Cum se leaga un ventilator pc la bornele alea?

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 18:55


Apropo de invertoare, in zona "rezonabila" de pret puterea maxima nu e nici macar orientativa. Eu am folosit un invertor de 300W pe bricheta masinii pentru echipament (montura, camera, laptop, per total mult mai putin de 300W), laptop-ul puteam sa-l las conectat doar in ture de cate jumatate de ora altfel riscam sa se supraincalzeasca invertorul si sa intre in protectie (si automat pierdeam alinierea monturii). Intre timp am adaugat inca un invertor de 300W ca sa imparta necesarul cu cel initial si abia asa am stabilitate pentru o noapte intreaga.

nobody
21 Dec 2015 19:27


Da, la alea ieftine au inlocuit puterea maxima din VA (volt-ampere) in W (watt). Si nu e deloc acelasi lucru, mai ales cand ai consumatori care nu sunt pur rezistivi. De forma sinusoidala, nici nu mai vorbim.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 19:45


Aloo domnii....eu cu cine votez?:)) Fiti buni si spuneti-i unui biet ignorant in materie cum sa lege ventilatorul PC de acumulator... Si o recomandare de acumulator de calitate va rog....sunt atatea marci...

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 19:49


Am dat drumul ventilatorului de birou in spatele oglinzii, baga ala de zor.  Peste vreo 2 ore sper sa am rezultate satisfacatoare.

nobody
21 Dec 2015 19:57


Daca e ventilator de 12V (mai mult ca sigur daca e de PC), legi + la +, si - la -.
E bine sa folosesti si o siguranta langa o borna a acumulatorului, si un intrerupator.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 20:52


+ cu + si - cu - stiam si eu....macar atat...;) Eu ma gandeam ca exista vreun convertor deorece ventilatoarele de PC vin cu niste pini. Mai departe pe circuit...trebuie sa ma documentez temeinic ca sa reusesc sa instalez o siguranta si un intrerupator...Pfiuu...aiurea este sa te simti pafarist...nu sunt obisnuit cu sentimentul asta....dar se obisnuieste omul cu orice:))

nobody
21 Dec 2015 21:22


La unele ventilatoare de PC mai poti avea unul sau doua fire in plus fata de cele de alimentare.
- unul pentru masurarea turatiei reale, nu-ti foloseste la nimic si poti sa-l lasi in gol (izolat)
- altul (mai rar) pentru controlul turatiei, asta trebuie sa-l legi la 3.3 - 5 V
Iti poti da seama si dupa conector, nu-i chiar asa de complicat. Incearca sa gasesti ventilator cu 2 sau 3 contacte si evita-le pe cele cu 4.

Siguranta e pentru protectie la scurtcircuit daca nu vrei sa ti se inroseasca firele si sa se sudeze (sau mai rau), in caz ca ... "shit happens".

V. Istvan
21 Dec 2015 22:42


Salut.

Poate sună aiurea, dar în loc de foen s-ar putea folosi un pistol cu butelie de gaz, genul pe care îl folosesc instalatorii. Bineînțeles, trebuie plasată la o distanță potrivită și folosit curentul cald ascendent rezultat.  
Butelia aceea mică oferă o energie calorică mult mai multă decât o baterie de acumulator de câteva kilograme.

Erwin
21 Dec 2015 22:56


Nu m-a&#537; juca cu flacără deschisă nici pe câmp unde poate lua foc iarba uscată, cu atât mai pu&#539;in în balcon. Apoi lumina produsă de flacără î&#539;i strică vederea pe timp de noapte, trebuie să te ui&#539;i pe unde dai cu ea, nu? Ar trebui confec&#539;ionat un fel de tun metalic cu care să protejezi flacăra &#537;i să direc&#539;ionezi curentul de aer în direc&#539;ia necesară, ca la radiatoarele alea de mare putere.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 23:02


De la un amarat de ventilator de PC am ajuns la butelii cu gaz si tunuri metalice:)) Deja sunt timorat, pe cuvant:))

Cred ca iau o suflanta din aia de atata focul in seminau si pompez...fac si exercitiu fizic cu ocazia asta:)) Cum ii zice, ca s obosit acum? :lol:

V. Istvan
21 Dec 2015 23:05


Soluția ar merge tocmai pe teren, departe de prize de curent. 
Pe balcon evident ar fi mai potrivit foenul, o priză de 220V fiind disponibilă în apropiere.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 23:17


V. Istvan, apreciez dorinta de a mi da sfaturi bune, si poate ca ceea ce propui unii deja utilizeaza, insa eu pur si simplu nu ma vad facand asa ceva si tinand dupa mine butelia de gaz in scopul asta. O sa incerc sa gasesc un foen cu acumulatori, portabil. Mi se pare mult mai simpla o astfel de solutie.

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 23:22


Dupa vreo 2h 30 min de ventilat oglinda pe balcon rezultatele se vad, nu chiar cum speram dar este o diferenta notabila. Probabil ca scade si temperatura rapid in prima parte a noptii. Maine dimineata pe Jupiter rezultatele vor fi concludente. O sa l las cateva ore in noaptea asta sa raceasca.

V. Istvan
21 Dec 2015 23:38


Am dat și eu o idee, crezând că e o problemă reală. 
Drept să spun, eu n-am avut probleme cu condensul decât în nopțile de vară. De atunci, nu.
Când iarna revin în locuința încălzită atunci se aburesc unele părți ale telescopului. Am grijă atunci ca tubul să rămână obturat la ambele capete, ca să nu pătrundă aerul din casă în părțile optice.

Erwin
21 Dec 2015 23:40


Tot rămâne turbulen&#539;a aerului de lângă bloc &#537;i deasupra ora&#537;ului chiar dacă telescopul e aclimatizat. Da, temperatura coboară destul de mult seara &#537;i pe timpul nop&#539;ii. Dacă îl la&#537;i afară s-ar putea să apară &#537;i condensul pe el. 

Aici în vest e cea&#539;ă de aproape 3 săptămâni, am văzut Soarele doar ziua iar Luna deloc...

Ovidiu M. 
22 Dec 2015 06:30


Cum a spus cineva...nu stiu cine....I'm fighting a losing battle.  Dupa ce am lasat ventilatorul de birou sa raceasca oglinda toata noaptea, am constatat in dimineata asta ca balconul este de fapt doar o parte a problemei. Oglinda s-a racit, la defocalizare pe stea se vede discul ala si se vad si inelele de difractie stabile. In schimb, pe fundal, furtuni de turbulente si pe orizontala si pe verticala...Mai am deci doua probleme....blocul meu....si blocurile vecine...Ce sa le fac?  Si inca ceva....doua neoane stradale cu lumina galbena....Sa folosesc tunul metalic al lui Erwin cu butelia de gaz a lui V. Istvan? :lol: :cry:

valy
22 Dec 2015 11:42


Luminile stradale nu prea te afecteaza la observatiile planetare cat timp nu iti intra direct in ochi, la dso poate sa afecteze adaptarea la intuneric. Poti pune un paravan sa nu te mai lumineze direct. Eventual un filtru antipoluare.
Cu seeingul s-ar putea sa fie chestie de mai sus, ce am observat in zona buzaului e ca aerul e cam turbulent, vezi niste previziuni de seeing in zona ta, faptul ca scapi de turbulente din tub sau balcon nu inseamna ca o sa ai brusc seeing de 0.1arcsec, desi la mine a functionat odata norocul incepatorului.

Ovidiu M. 
27 Dec 2015 12:11


Nu-mi vine sa cred ca am stat aproape 4h (03:40 - 07:20 A.M...da...program de om care are kinder de 2 ani jumate;)),  sa aplic velurul, insa totul a luat mai mult timp decat ma asteptam deoarece a trebuit sa lucrez cu grija, fiind si o premiera pentru mine dezasamblarea/asamblarea unui tub optic. Pe langa asta am spalat si primara care in urma unor condensuri agresive ramasese cu pete de murdarie pe ea. Nu a iesit perfect insa a iesit. In ce priveste oglinda am urmarit sfaturile pe care le-am gasit intr-un articol pe net. Am pus un prosop in chiuveta oglinda cu fata in sus bineinteles si am dat drumul la apa de temperatura camerei la robinet ca 2-3 minute. Dupa am versat pe ea cam 1/2litri apa distilata ca sa nu ramana minerale. Rezultatul a fost satisfacator. Cat despre oglinda am masurat-o si nu are 153mm asa cum se comunica oficial ci are aproape 150mm, 149 si ceva. Grosimea este de 17mm. Ca o nota secundara, trebuie apreciata eficienta geniala a sistemului newtonian in simplitatea lui, precum si accesibilitatea lui pentru necunoscatori ca mine:) 2 oglinzi si un ocular care colecteaza, directioneaza si focalizeaza o unda de lumina si mecanica aferenta....genial.

Cat despre aplicarea velurului. Am tot citit pe net ca trebuie aplicat bubble free.  In practica insa cel putin la tub de 160mm, spatiu de manevra putin, am gasit ca este imposibil, mai ales ca are un adeziv foarte puternic si nu poti controla pur si simplu materialul in asa fel. Dar si cu cateva riduri nu-i nicio problema, sunt mici si un interfereaza cu unda de lumina...plus ca sunt ca niste baffle-uri, nu?:) Dar am aplicat velur peste tot, 100%tub, focuser, si marginea oglinzii secundare. Cu o bucata de 1mx90cm, am acoperit integral si mi-au mai ramas si doua bucati 30x20cm pentru un tube extender.

Si cu ocazia asta va atasez si doua poze, ca tot m-am bocit eu, sa vedeti cam de unde observ (Mauna Kea), nu alta:) Totusi Cineva acolo sus m-a auzit si neonul apropiat s-a ars de cateva zile (sa-i fie tarana usoara, sper sa ramana asa ca e mult mai bine.
Si o poza in care se poate vedea "negrul tubului" fata de velur - pentru 2SKY.

Erwin
27 Dec 2015 15:46


Bravo! 
Micile bule de la velur pot fi îndepărtate u&#537;or dacă le în&#539;epi cu un ac &#537;i la&#537;i aerul să iasă. Într-adevăr, trebuie ceva îndemânare să îl aplici fără cute, mai ales în interiorul unor tuburi înguste. Dar merită efortul, cre&#537;te vizibil contrastul oricărui instrument. 
Acum spor la observa&#539;ii!

Ovidiu M. 
27 Dec 2015 17:37


Mersi! Abia a&#537;tept sa văd dacă a meritat efortul!

Ovidiu M. 
27 Dec 2015 22:36


Merita din plin. Cu 30 de lei s a imbunatatit semnificativ contrastul si iar stelele ies mult mai usor in evidenta. Cerul este mai negru cu Luna pe el decat era inainte fara luna. Asta ar trebui sa spuna multe. Am vazut nebulozitate in Orion ma extinsa si deja cu un pic de detalii pe un cer spalat de luna.

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 12:53


As vrea sa schimb suruburile de colimare ale primarei care pot fi actionate doar cu surubelnita cu niste suruburi care pot fi actionate manual ca in linkul de mai jos. Aveti idee pe unde pot gasi?
http://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/61-telescop-gso-dobson-200c-2001200.html

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 13:03


Am gasit in linkul de mai jos dar nu cunosc unitatile de masura....Ar putea cineva sa-mi spuna care s-ar potrivi pe un dobson skywatcher de 6 inch?
http://astromagazin.ro/22-piese-constructie?&p=5

valy
01 Apr 2016 13:06


http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p782_Photo-screw-3-8--x-1---knurled-head.html
Cap hexagonal si inbus nu e mai ok? Gasesti la dedeman de ex.
http://www.teleskop-express.de/shop/Bilder/shop/Diverse/Schrauben/si38.jpg

Cosmin Iftode
01 Apr 2016 13:25


[url=http://www.bobsknobs.com/Newt/page66/SWdob.html]Bob's knobs sunt ce ti-ai dori in mod ideal, nu sunt teribil de scumpe dar trebuie sa si gasesti si [url=http://www.bobsknobs.com/dealers/europe/europedealers.html]de unde sa cumperi in mod rezonabil

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 13:26


Da...cred ca ar merge usor si cu inbus....Mersi de sugestie.

Mersi pt sfaturi. Cred ca o sa merg pe varianta de imbus avant in vedere si preturile. Deocamdata mi se pare overkill sa dau 100 lei pe suruburi.

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 15:42


M-am decis sa achizitionez acumulator + ventilator. Problema este ca telescopul meu nu are barilet cu suport de prindere a ventilatorului. Ce solutii recomandati?

 De asemenea rog pe cineva sa-mi dea un link cu un tip de cablu care sa faca legatura intre acumulator si ventilator deoarece o sa plasez acumulatorul in lateral pe montura dobson si as vrea un cablu mai lung pentru libertate de miscare.
http://m.emag.ro/acumulator-stationar-vipow-12v-7-5ah-bat0214/pd/DSD0JYBBM/
http://m.emag.ro/incarcator-acumulatori-stationari-vipow-12v-2-90-ah-bat1131/pd/D7KT4MBBM/
http://m.emag.ro/ventilator-deepcool-xfan-120-120mm-dp-xf120/pd/EZNS2BBBM/


Orice sugestii sunt binevenite.

valy
01 Apr 2016 16:07


Ca observatie: in curent continuu e de preferat un cablu (cat) mai scurt si mai gros.

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 16:15


Deci nu vreau 5 metri de cablu.
Ceva de genul m am gandit:
https://nsstarhopper.wordpress.com/2011/01/05/installed-a-cooling-fan-on-my-telescope/

valy
01 Apr 2016 17:00


.. Ce solutii recomandati?...Recomandam solutiile simple :)

http://www.davidreneke.com/simple-scope-fan/

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 17:14


Da, mersi:) Vazusem si eu. Asa....si dau un fresh de portocale cui ma invata sa pun o siguranta si un switch pe circuit:D.
Mentionez ca m am decis in final la un cooler noctua cu 3 nivele de turatii.Ca aici:
http://m.emag.ro/ventilator-noctua-80-x-80-x-25-mm-nf-r8-1800/pd/EWDZMBBBM/


Si inca ceva. Stie cineva ce "marimi" au suruburile de colimare de pe dobsoniele SW pe tub? Am gasit si pe astromagazin ceva suruburi cu imbus dar nu stiu sa fac corespondenta.

valy
01 Apr 2016 17:16


Dece vrei siguranta, la ce te ajuta? Dece vrei nivele de turatie?

Si inca ceva. Stie cineva ce "marimi" au suruburile de colimare de pe dobsoniele SW pe tub? Am gasit si pe astromagazin ceva suruburi cu imbus dar nu stiu sa fac corespondenta.Nu ai subler sau un surub cu acelasi filet, de obicei scrie pe ele cate o cifra, ajuta. Eventual pune o poza, ca nu putem ghici ce suruburi ai la el.

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 17:19


Pai de siguranta a zis nobody mai devreme si am gasit si u  sfat pe CN la fel. Nivele de turatii....pentru ca dupa racirea initiala, sa ramana la relanti.

Ovidiu M. 
01 Apr 2016 17:21


Am intrebat in cazul in care mai este un posesor. Nu am acum timp sa ma uit la telescop.
In orice caz....weekend placut. Astept sfaturile voastre.

valy
01 Apr 2016 17:23


N-as paria ca toate skywatcherele au aceleasi suruburi..

Siguranta si inrerupatorul le legi in serie. Dar mai simplu scoti cablul de la borma, daca ii faci papuc, ca sa nu te mai chinui cu cumparat intrerupatoare.

Spor.

2SKY
01 Apr 2016 23:59


Daca e vorba de a accelera aclimatizarea la oglinda Dobson 150 mm, ea nu are suport de cooler pentru ca probabil e din pirex . In tub apar curenti care dauneaza se poate pune dar , e greu sa-ti dai seama ce eficienta are . Daca ai imagini fluctuante  poti incerca .

Mircea Pteancu
02 Apr 2016 00:09


Suruburile in sistem imperial se simbolizeaza astfel : se da intai diametrul exprimat ca fractiune de tol adica 1/4 '' sau 1/8'' sau 3/10''.
Ca sa afli diametrul exterior al surubului in mm calculezi cat reprezinta acea fractie din 25,4 mm.
Apoi urmeaza numarul de pasi pe tol.
Ex. 1/4'' x20 inseamna un surub de 6,35mm= 25.4 mm /4  diametru la varful filetului si care are 20 de pasi pe tol adica pas de 1.27mm= 25.4/20.
Asta  ajuta la vizualizare, sa ne dam seama de dimensiunea lor ''reala'' dar filetele metrice si cele imperiale nu se pot echivala,e ''ori/ori''.

M.

Erwin
02 Apr 2016 09:14


Ventilatoarele cu tura&#539;ie variabilă au 3 sau 4 fire, ro&#537;u = +Vcc, negru = -Vss iar galben sau portocaliu = PWM, cel în plus fiind senzorul de temperatură. A&#537;adar ai nevoie de un circuit special de comandă care produce impulsurile necesare. Se găsesc unele gata făcute:

http://www.pcgarage.ro/fan-controllere/zalman/fan-mate-2/

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 06:33


Multam pentru sfaturi.

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 07:37


Langa suruburile mari care se vad mai sunt niste surubele mici cu cap imbus pe care nici nu le-am bagat in seama pana acum. Au si ele un rol in colimare alaturi de cele mari? Eu am incercat sa fac colimarea doar din cele mari pana acum... :roll:

Unul mare lipseste pentru ca l-am scos ca sa-l am de referinta prin magazine.

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 09:18


M-am lamurit. Cele mari cu cap stea sunt colimare si cele mici cu intrare imbus sunt pentru fixarea oglinzii.

zoth
03 Apr 2016 10:00


Ovidiu, toate cele sase suruburi au rol in colimarea oglinzii, este asa numitul sistem push-pull in trei puncte.
Suruburile imbus determina planul de asezare al oglinzii iar cele cruce fixeaza oglinda pe acest plan (sau invers daca vrei tu).

Erwin
03 Apr 2016 12:04


Sistemul push-pull este robust &#537;i se păstrează în timp foarte bine, din acest motiv sunt &#537;uruburile de acest tip puse acolo. Practic n-ar trebui să umbli la ele decât foarte rar dacă ai reu&#537;it să colimezi primara foarte bine, a&#537;a rămâne. Secundara se decolimează mai u&#537;or în caz că arcul este slab, am pă&#539;it &#537;i eu la telescopul Hinds, am pus un arc mai puternic &#537;i acum nu se mai mi&#537;că a&#537;a u&#537;or.

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 16:14


Multumesc, chiar nu stiam. Am citit pe net ca mai intai ar trebui desurubate un pic cele mici de imbus, pasul 2 colimarea cu suruburile mari si apoi stranse cu grija cele mici.

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 18:16


Am fost in Dedeman si nu am gasit exact ce cautam, nici macar marimea potrivita cu cap de imbus.
Am gasit totusi in stea mai mari si am cumparat asa fiind si ieftine.Sunt marimea M5/25mm. Ideea ar fi ca avand un profil inalt accesul la ele este mult mai facil si de asemenea ofera suport pentru prinderea ventilatorului. Atasez o poza si de asemenea o poza dupa colimarea reusita cu capacelul portocularului pe care am lipit cu adeziv o folie argintie pt reflexie.
Colimarea vi se pare ok?

Nu-mi dau seama deloc cum se pot accesa surubelele de la secundara. Sunt foarte mici nu sunt nici cu profil de imbus si au un profil rotund si adanc.... Am incercat si cu o cheie stea foarte mica si nu prinde deloc.

nobody
03 Apr 2016 18:23


Poti face o poza mai clara la suruburi ?  Par a fi Torx https://en.wikipedia.org/wiki/Torx
Daca da, gasesti surubelnite si chei potrivite chiar la Dedeman:
http://www.dedeman.ro/catalogsearch/result/?q=torx

2SKY
03 Apr 2016 18:42


La secundara , trebuie sa ai 4 suruburi , de reglaj . Care au cap sferic ? cele dispuse in triunghi ? . Vezi poate sint dopuri de plastic care se scot sint pt design .

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 19:19


Este vorba de cele 3 mici de colimare care formeaza un triunghi echilateral. O sa fac poza mai tarziu poate o iesi ceva.

 Alta intrebare.
 A folosit cineva ebonystar pe teflon? Sunt rezultatele pe masura pretului? Chiar mi-as dori sa imbunatatesc miscarea pe azimut. Ceva similar mai ieftin exista?

valy
03 Apr 2016 20:32


Pana la urma dece vrei sa schimbi suruburile?

Ovidiu M. 
03 Apr 2016 20:41


Pai cumva am răspuns anterior Valy.  Pentru un proces colimare cât mai facil.

valy
03 Apr 2016 23:03


Asa cum e (in configuratia originala) il consider foarte facil.

Ovidiu M. 
04 Apr 2016 17:56


Nu a folosit nimeni ebonystar pe teflon sa mi spună dacă merită?  Sau alternative pe îmbunătă&#539;irea mi&#537;cării azimutale?

Erwin
04 Apr 2016 21:37


Este binecunoscută în lumea largă combina&#539;ia asta ca fiind cea mai bună. Mai greu este să găse&#537;ti ebonystar. Eu am folosit foaie de textolit de 3mm din care am decupat un inel la travelscope-ul ultralight de 12" &#537;i melamină obi&#537;nuită pe MDF la telescopul Hinds. Rezultatele nu sunt la fel de bune ca la ebonystar+teflon, se simte că frecarea este mai mare pu&#539;in însă nu apar hopuri ceea ce este foarte important. Ar fi trebuit să fac mai mari pad-urile de teflon pentru a mic&#537;ora frecarea.

Ovidiu M. 
04 Apr 2016 23:16


Interesant, multumesc....este ebonystar pe astromagazin, dar nu la dimensiunea care-mi trebuie mie.
Ceara de masina sau lubrifiant antifrictiune recomandati?

Erwin
04 Apr 2016 23:26


Nu, în niciun caz. Suprafe&#539;ele trebuie să fie uscate &#537;i curate, fără praf, e suficient. Teflonul este relativ moale iar ebonystar este dur, cu mici ondula&#539;ii. Eu am pus pad-urile jos &#537;i suprafa&#539;a de alunecare deasupra, tocmai pentru a evita depunerea prafului pe ea.

Ovidiu M. 
06 Apr 2016 15:55


Secundara mea are 34.5 mm diametru. Care este dimensiunea minima care poate fi utilizata pe sistemul meu fara sa produca vignetare?

Mircea Pteancu
07 Apr 2016 12:31


Ovidiu

Ai o ''cotire'' de aprox. 170mm ,presupun.
Oglinda minima-axa mica  , pentru  camp de plina lumina zero este atunci 170/ 8 = 21mm.
La planete si duble se accpeta un camp de 8mm.
Deci axa mica ar fi 29-30mm .

E bine asa , 35mm inseamna obstructie centrala 23 %. E OK !

Mircea

Ovidiu M. 
07 Apr 2016 15:04


Multam!

Mircea Pteancu
07 Apr 2016 22:59


Asta-i una din sirenele care  sucesc capul astronomilor amatori !
De aceea am secundara de numai 45mm la oglinda de 245mm.
Obstructionare de pana la 25% este perfect suportabila.
Asta o spune si guru Mel Bartels.
La secundara de diametru mic /deci obstructionare mica / si scaderea de luminozitate pe raza campului vizual este mult mai abrupta.
Cum zicea , la un alt topic , un autor clasic si in viata : ''no pain ,no gain''  :D 

Mircea

Erwin
10 Apr 2016 07:49


În plus, secundara mică e "a pain in the ass" pentru colimare. Lucru la care telescopul Hinds "stă bine". :D

Mircea Pteancu
10 Apr 2016 17:38


Subscriu la cele zise de Erwin !
Dupa cum a discutat cu mine , are un planulet pentru a corecta aceasta mica problema a telescopului Hinds.

Mircea

Ovidiu M. 
10 Apr 2016 17:48


In ce sens este dificila colimarea secundarei? Si ce se corecteaza la Hinds in sensul asta?

@Mircea Pteancu - daca deja sunt autor clasic...dau autografe la cerere :lol:

Mircea Pteancu
10 Apr 2016 18:10


Explic cu placere : cand secundara este relativ mica , la o mica miscare a suruburilor de centrare poti pierde colimarea.
Miscare mica -efect puternic deoarece  ai spatiu de siguranta mic  intre bordul secundarei si imaginea bordului oglinzii primare.

La telescopul ''Hinds'' colegul nostru Erwin va merge contracurentului si va mari un pic secundara.
Dupa intelepciunea telescopista clasica : ''asa ceva nu se face''. :ugeek: 
Dupa intelepciunea telescopista practica : ''ba se face , doar priveste-ma''. :twisted: 


Am o opera in cautare de autograf  si care se intituleaza ''cec de comanda trei buc. oculare Vixen HR: f=1.6mm +f=2mm+f=2.4mm''.
Am inteles bine , te  oferi sa dai autograful ? :P 

Mircea

Ovidiu M. 
12 Apr 2016 20:33


Da...cum sa nu, dau autograful. Daca gasiti omul care sa plateasca pe autorgraful meu suma pentru triumviratul de oculare dorit....de ce nu?:))

Cum ati apreciat "cotitura"? 

Producatorul cu 35mm pe axa minora merge la sigur cu un pic peste 0.5" FIF. 


La o secundara de 28mm, as avea FIF 0.28 inch. Cat de mult s ar diminua luminozitatea spre margine in F/8 ul meu?

Mircea Pteancu
12 Apr 2016 21:10


Cotitura am estimat-o , presupunand un diametru de tub si o inaltime de focuser cu 5mm rezerva ''intrafocus'' = 90mm raza rub + 75mm inaltime focuser + 5mm rezerva ''intrafocala'' = 170mm

Despre ocularele Vixen HR evident ca am glumit , am  ortoscopice japoneze de 4mm ,5mm , 7mm si 9mm , am BCO de 6mm si Radian de 6mm.Si sunt foarte multumit de ele.

Nu am ce sa fac cu oculare de 2mm deoarece nu se intrevede la orizontul acestei vieti nici un triplet apo de 6 toli F/4 si nici acel Newton de 10 inch F/3. :mrgreen: 

La FIF adica CPL de 8mm , caderea de luminozitate spre margine cred ca este drastica.
Gary Seronik zice despre newtonianul de 8 inch F/8 ca la marginea campului cu raza de 1 inch are o scadere a iluminarii la 58 %. :roll: 

http://www.garyseronik.com/?q=node/8

Dupa cum vedem in acest grafic, scaderea cea mai abrupta o are telescopul de F/8.
De aceea am sarit cu comentariul ...''usor cu dulapul pe scari'' atunci cand vorbim de micsorarea secundarei.

Mircea

Ovidiu M. 
13 Apr 2016 02:45


Ok, multumesc frumos:)

Erwin
14 Apr 2016 20:56


Mai apare un aspect important la newtoniene: înegrirea tubului în spatele secundarei. Eu am căptu&#537;it cu velur negru autocolant toată zona &#537;i contrastul s-a îmbunătă&#539;it substan&#539;ial. Am pus velur &#537;i în interiorul parasolarului demontabil (o mufă de conexiune a tuburilor de inox, STAS, din comer&#539;).

Ovidiu M. 
14 Apr 2016 21:25


Eu am captusit cu velur negru tot tubul;)Cateva pagini mai in urma pe topic.

Ovidiu M. 
17 Apr 2016 20:13


Ma intereseaza un termometru cu senzor de extern ca sa pot sesiza diferenta dintre oglinda si mediu. Am tot cautat pe la noi dar nu am gasit...sau in fine...poate nu stiu ce sa caut. Imi poate da cineva un link?

Ovidiu M. 
19 Apr 2016 21:03


Am gasit mai multe modele, unele cu senzor wireless altele cu senzor extern cu cablu. Preturile sunt pana in 140 lei pt cele cu senzor wireless. Mi se par ok si cele cu cablu, cablul este lung iar senzorul extern mic, la 40-50 lei bucata, dar nu stiu cat sunt de reliable. Voi de care folositi?

Ovidiu M. 
19 Mai 2016 20:08


http://www.dedeman.ro/buzau/wd40-specialist-lubrefiant-ptfe-uscat-400ml.html
A utilizat cineva asa ceva pt reducerea frictiunii?

Erwin
19 Mai 2016 20:24


Eu am luat mai demult un termometru digital cu cristal lichid si fir lung, probabil similar cu cel pe care l-ai gasit tu. Avea o ventuza de fixare si cand am vrut sa-l fixez undeva am apasat putin prea tare pe ecran si acum nu mai fac contact terminalele, nu se mai vad cifrele intregi. 

La Lidl am vazut acum ceva timp un termometru cu senzor IR si laserpointer cu care poti masura temperatura la distanta destul de precis. Nu era asa scump, sub 100 lei.

nobody
20 Mai 2016 00:17


Am folosit ceva similar, e bun pentru uns piesele de plastic, dar nu e chiar "uscat".
http://www.dedeman.ro/buzau/wd40-specialist-lubrefiant-ptfe-uscat-400ml.html
A utilizat cineva asa ceva pt reducerea frictiunii?