-----------------------------------
Anais
04 Dec 2015 19:50

Telescop pentru incepatori. Alegere dintr-o lista
Buna ziua si bine v-am gasit!

Indraznesc sa va rog sa ma ajutati sa iau o hotarare in vederea alegerii unui telescop pentru ca sunt la inceput de drum, nu am avut vreodata un astfel de instrument iar informatiile pe care le-am adunat in ultima vreme m-au ajutat doar sa creez o lista cu ceea ce cred eu ca mi s-ar potrivi.Decizia finala as vrea sa o iau cat mai in cunostinta de cauza, de aceea am considerat utila o consultare a celor experimentati. Considerentele pe care le voi face au la baza informatii asimilate de pe net precum si de pe acest forum, dar sunt limitate de nivelul scazut al priceperii mele, de aceea va rog sa-mi pasuiti posibilele erori. Asta nu inseamna ca nu voi lua in seama toate eventualele corectari din partea voastra.
Datele problemei&#536; fiica mea, care urmeaza sa implineasca 7 ani in curand, isi doreste foarte mult un telescop. Sincera sa fiu mi-l doream si eu, pentru mine, ideea m-a incantat, asa ca va fi un cadou comun. Mi-am zis ca daca tot aloc o suma destul de maricica pentru bugetul nostru macar sa aleg un instrument care sa fie, pe cat posibil, ceva mai mult decat o jucarie.

Conditii si limitari&#536;-stam la casa ,in Ploiesti, avem un pic de curte, un balcon la etaj, dar avem si posibilitatea de a merge cu telescopul la tara, unde poluarea luminoasa e minima.
-bugetul este de maxim 1400 lei, stiu ca nu este deloc mare pentru o astfel de achizitie si ca nu pot avea asteptari prea mari, dar pentru noi insemna un efort destul de consistent.
-desi argumentele logice pentru un incepator m-ar indrepta mai degraba spre un binoclu as vrea totusi sa nu o dezamagesc pe fiica mea care isi doreste un telescop adevarat si care nu e prea receptiva la argumentele de ordin tehnic. Oricum binoclul este si el pe lista mea de dorinte, pentru alta data, am inteles ca binoclul si telescopul nu se exclud unul pe altul ci pot fi complementare.
-probabil ca nu vom accede noi la statutul de avansati prea curand, preconizez ca telescopul va ramane un proiect la nivel de hobby, in sensul ca nu ne vom indrepta spre astrofotografie sau alte domenii mai complexe.

De la telescop doresc sa pot face observatii planetare decente si deep sky (atat cat se poate), sa aiba o montura cat mai solida la bugetul alocat, sa fie cat mai usor manevrabil si sa necesite cat mai putina mentenanta. 
Stiu ca nu exista telescopul ideal, bun la toate, va trebui sa fac compromisuri la unele aspecte, tocmai de aceea va si cer ajutorul, pentru a minimiza efectul acestor compromisuri :) 

Mesajul este stufos, am dat cat mai multe detalii in ideea ca poate fi de ajutor si altora ca mine, care intra pe acest forum.
Lista extinsa arata cam asa&#536;
- Skywatcher    N 130/650   EQ-2,     pret 1245 lei
-Celestron        N 114/900   EQ,        pret 933 lei
-Omegon         AC 102/600 AZ-3,      pret 1424 lei
-Omegon         N 130/920   EQ-3,      pret 1290 lei
-Omegon         N 150/750   EQ-3,      pret 1334 lei
-Orion             N 130/900   EQ-1       pret 1317 lei
-Skywatcher   AC 102/500  BD AZ-3, pret 1317 lei
-Skywacher    N 130/900    EQ-2 cu motor EQ-2 pret 1334 lei
-Celestron      AC 90/1000  AZ          pret 1071 lei

Din acestea au ramas pe lista scurta provizorie ultimele trei, lista putand suferi modificari in urma sugestiilor primite.
Desi initial am pus pe lista mai multe newtoniene, despre care stiu ca ar acoperi mai bine cerintele de calitate a observarii, ulterior le-am reconsiderat (nu definitiv :D  ) pentru ca nu stiu cat de eficient as fi eu capabila sa fac colimarea si, daca am inteles bine, observarea se face uneori din pozitii anevoioase, ceea ce poate fi mai dificil pentru un copil. Totodata am luat in calcul si faptul ca in aparat intra praful, oglinzile trebuie sterse cu mare atentie, si daca am inteles bine, va rog sa ma corectati daca gresesc, oglinzile sunt facute din aluminiu si in timp acest material se oxideaza sau sufera modificari care altereaza calitatea vizualizarii. Pe de alta parte, rapoartele focale mici imi creeaza dificultati de intelegere (avantaje-dezavantaje), ma tem ca am citit multe informatii diverse intre care nu pot discerne corect, altfel as fi ales ca varianta finala Skywatcher-ul AC 102/500.

In speranta ca ma puteti ajuta sa aleg aparatul optim pentru nevoile, conditiile si bugetul prezentat, va multumesc in avans chiar si doar pentru rabdarea de a citi un ditamai mesajul :) 

O seara placuta tuturor![/quote]

Mitu Catalin
04 Dec 2015 21:06


De ce nu un dobson ?
dobson 150mm /1200mm + un barlow 2 x intra usor in buget si este un instrument ce se poate vinde pe piata SH fara probleme in caz ca pasiunea nu tine .Acopera si nevoile de apertura si calitate optica fara a fi greu de miscat .
Un acromat ca 102/500pe montura ALT-AZ e un instrument ce poate fi utilizat in afara astronomiei si pur si simplu arata bine in casa .Chestia asta e f importanta la inceput :)

Cand dau sfaturi am mereu in fata exemplul familiei sorei mele . Si-au luat o lunetica de cativa ani si n-au nimerit decat luna . Respectivul instrument insa a devenit un obiect de mobilier extravagant pe hol unde atrage atentia vizitatorilor :P  
Cat despre mine eu am fost superincantat  de primul meu telescop , un banal 114/900 cu oglinda sferica luat in 2005 dar nu si de montura lui pe care am schimbata urgent in EQ3 . De-aia sub EQ3 nu recomand decat Dobson si poate ALT-AZ in combinatie cu o luneta scurta si usurica  (ca 102-ul )

mmarin
04 Dec 2015 22:13


Pentru început, un instrument cu focală lungă ar fi de preferat, având în vedere că nu tre' să parcurgi kilometri cu el în cârcă. Nu vei cheltui o avere pe setul de oculare. Dar reflectoarele din listă -cele lungi- sunt toate cu oglindă sferică. 90/1000 refractor sună bine, mai pu&#539;in montura care e neechilibrată &#537;i î&#539;i va da dureri de cap la magnifica&#539;ii mari. Cătălin a făcut o recomandare bună, un reflector lung pe montură Dobson e cel mai bun compromis. Iar partea cu oglinzile care se degradează în timp nu mai e chiar atât de adevărată. Stratul metalic e protejat cu depuneri de oxid de siliciu care, dacă nu sunt agresate fizic sau chimic, îi prelungesc via&#539;a pe termen indefinit...

Anais
04 Dec 2015 23:13


Va multumesc mult, sugestia voastra catre un dobson este foarte buna, am urmarit cateva filmulete pe Youtube cu un Skywatcher 150/1200  si nu suporta comparatie cu nimic din lista mea. Stau si ma intreb ce anume m-a facut sa nu-mi indrept atentia si catre un astfel de instrument desi recomandari catre asa ceva am mai auzit. Cred ca a fost doar o chestie pur feminina, m-a speriat din start aspectul deloc dragalas care ma facea sa-mi imaginez ca mastodontul e si ceva ultra tehnic, in care mi-as prinde urechile. In fine :D
Deci, da! Pot sa trec peste consideratiile exprimate mai sus despre newtoniene.Atat doar ca ma gandesc la cum il va manevra fiica mea, ea are 1,30 m inaltime, un pic mai mare decat telescopul, oare cand va fi indreptat pe verticala, la 90 grd, va ajunge confortabil la ocular? Nici asta n-ar fi atat de grav, decat pe moment, ea fiind in crestere, dar cu un mic inaltator de baie cred ca rezolvam problema. 
Nu pot decat sa va multumesc pentru amabilitate si sa promit ca revin cu un review dupa ce-l achizitionez si il pun in functiune :) 
O seara frumoasa!

Dyptorden
05 Dec 2015 00:41


Atat doar ca ma gandesc la cum il va manevra fiica mea, ea are 1,30 m inaltime, un pic mai mare decat telescopul, oare cand va fi indreptat pe verticala, la 90 grd, va ajunge confortabil la ocular?

Cu siguranta ca acel scaunel va va ajuta. Si ca sa nu va descurajeze marimea un dobson de 150mm, iata cum se poate trece si peste marimi mai mari

http://www.swayzeoptical.com/photo/40inchgm.jpg

Anais
05 Dec 2015 13:34


Decizia finala este catre Skywatcher Dobson 150/1200 de pe siteul Skywatcher.ro ( mi s-a parut ca ofera cel mai bun pret, sper ca sunt si seriosi). V-as mai intreba care anume accesorii mi-ar trebui obligatoriu la inceput. M-am gandit la un instrument de colimare, o lentila Barlow si/sau la inca o lentila de 6 mm, tot de pe acel site, sa le comand impreuna cu telescopul,dar nu stiu ce anume sa aleg, care sunt compatibile. 
Multumesc mult tuturor, mi-au fost utile toate sfaturile voastre! Un weekend placut va doresc!

Mitu Catalin
05 Dec 2015 13:58


http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20telescoape/Celestronmare/93640_tadapterwithbar_mid.jpg
Acesta este suficient . 

Probabil in curand o sa va doriti un ocular de 32mm , daca va raman bani puteti sa il cumparati de acum . In nici un caz nu aveti nevoie de un ocular mai mic . Barlow+10mm la dv inseamna 240x , aproape de max teoretic de 300 . 
O sa vedeti in curand ca puterile mici sunt insotite de camp luminos si larg ce ajuta la orientare si se potrivest f bine cu o mare parte din obiectele depp sky .

32mm
http://www.skywatcher.ro/SK/SKSPlossl.htm
ar fi o completare buna pt instrument .

Pt colimare nu aveti nevoie decat de un capac cu gaura in mijloc si filmuletul asta:
http://www.andysshotglass.com/Collimating.html

Erwin
05 Dec 2015 15:13


&#536;i eu consider că un dobsonian 150/1200 este un optim din punct de vedere al satisfac&#539;iei ob&#539;inute la nivelul de accesibilitate, simplitate în utilizare, portabilitate, mul&#539;imea de obiecte care pot fi observate, orice instrument mai mic &#537;i pe o montură instabilă poate dezamăgi. DA! Binoclul trebuie să fie primul instrument &#537;i nu trebuie să lipsească din dotare, este foarte util pentru a descoperi obiectele mai greu de găsit prin căutător dar &#537;i pentru observa&#539;ii la putere mică.

MariusP
05 Dec 2015 17:56


Mai este o fata care a ales acelasi telescop in urma cu multi ani si cred ca inca face observatii cu el: . Are multe desene foarte reusite pe care le-a prezentat pe forum si cred ca-i suficient sa-i citesti doar mesajul http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=125385#125385 ca sa-ti dai seama cat il apreciaza...  :wink:

Anais
11 Dec 2015 10:19


Am facut ceva eforturi si sacrificii si am achizitionat dobsonul Skywatcher 200/1200. Urmeaza sa soseasca si colimatorul Cheshire, nu m-am incumetat sa-mi confectionez eu singura unul. Asamblarea telescopului a fost f f usoara, este un aparat foarte usor de folosit de catre incepatori. Mi se pare ca din fabrica a venit destul de bine colimat, atat cat ma pricep am privit prin suportul ocularului si oglinzile par a avea o aranjare concentrica buna. Din pacate nu am putut verifica colimarea cu testul pe o stea pentru ca nebulozitatea a fost accentuata in fiecare seara, practic nu s-a putut observa nicio stea pe cer. Desi inca nu am apucat sa ma bucur de privelistea cerului cu el, eu sunt foarte incantata de acest telescop, la fel si fiica mea. Cred ca ma voi descurca bine la inceput cu diversele aplicatii ptr android, gen Google Sky Map, de asemenea am gasit pe forum si multe link-uri cu informatii utile ( liste cu obiecte Messier, etc). Domeniul este cu adevarat vast si fascinant :).Cu timpul voi achizitiona si oculare noi, am preferat sa nu ma grabesc acum, investind resursele financiare suplimentare  in telescop. Inca o data va multumesc, am avut un bun suport pe acest forum! O zi faina tuturor!

Cosmin Iftode
11 Dec 2015 10:59


Sa il folositi cu placere !

Foarte buna alegere 200/1200-le, apertura marisoara, rezonabil de portabil iar F/6 e suficient de tolerant la oculare si colimare, eu zic ca a meritat efortul in plus. Pe langa aplicatii de telefon poti lua in considerare cartea Turn Left at Orion (in caz ca iti e comoda engleza), se poate gasi pdf-ul complet pe net si printa. O lanterna rosie (poate fi improvizata) pe hartie pastreaza mai bine adaptarea ochiului la intuneric decat un telefon iar cartea da indicatii practice foarte bune pentru a ajunge la obiecte (star hopping), nu doar locatia lor. In orice caz atat cat incepeti cu obiecte "usoare" - planetele, andromeda, nebuloasa din Orion etc. n-ar trebui sa dureze deloc mult gasirea lor. 

Pentru a pregati sesiunea de observare si a te acomoda cu "structura" generala a cerului un planetariu digital e foarte util, Stellarium e un program excelent in acest sens si este gratuit, te va ajuta sa iti intiparesti in minte pozitiile stelelor de reper si constelatiile, facand orientarea mai usoara. Se pot introduce de asemenea telescopul folosit cu ocularele detinute si va campul vizual ce il vei avea, doar sa ai in vedere ca foloseste fotografii pentru galaxii si nebuloase care nu sunt foarte reprezentative pentru ce vei vedea prin ocular.

Anais
20 Dec 2015 22:53


Buna seara!

Din pacate ma lovesc si eu de problemele inerente asociate incepatorilor si pentru ca stiu ca la voi gasesc sprijin ma rog sa ma indrumati si pe mine. Eu am aproximat ca telescopul meu este destul de ok colimat de la furnizor dar cu toate acestea nu reusesc sa ma descurc cu el. In seara aceasta l-am scos la aclimatizat, l-am lasat in jur de o ora apoi am incercat sa ma uit la luna. Nu am reusit sa vad decat o lumina laptoasa defocalizata si cam atat. Am focalizat, am incercat ambele oculare, n-a mers si pace. Nu inteleg ce anume nu a fost bine, incerc sa atasez o poza chinuita facuta prin ocularul Cheshire, poate chiar este decolimat rau si eu nu-mi dau seama. Va multumesc anticipat pentru orice ajutor!

Ovidiu M. 
20 Dec 2015 23:04


Este un pic decolimat, dar nu pare sever decolimat. Este ciudat totusi ce spuneti. Ati verificat daca oglinda era aburita de condens? Sau poate si ocularele sa fi facut condens. Este si asta o posibilitate.Ati utilizat focalizatorul?

Anais
20 Dec 2015 23:30


M-am uitat la oglinda principala, nu era condens pe ea dar intradevar, ocularele nu le-am verificat, au stat si ele afara, tot incercandu-le e posibil sa le fi incalzit. Mai incriminez si stalpul de iluminat din apropiere, pe care nu am putut sa-l evit. Maine seara incerc din nou, cu mai multa atentie la oculare, si poate reusesc sa fac si o poza la ceea ce se vede. Ma gandesc ca daca este o problema cu telescopul in sine, independenta de montajul si manevrarea mea, sa o semnalez la furnizor in timp util.

Anais
20 Dec 2015 23:35


Am uitat sa spun ca da, am si incercat sa focalizez folosind rotitele focuserului, facand cursa completa. Voi reveni maine dupa o noua incercare.

Cosmin Iftode
20 Dec 2015 23:47


Sa nu vezi decât o lumina laptoasa e sigur altceva decât colimare (care e suficienta din ce se vede prin cheshire), la fel nu e aclimatizarea. Ar putea fi roua pe oculare dar cred ca ati fi observat. Pe timp de zi pute&#539;i focaliza pe obiecte îndepărtate?

valy
21 Dec 2015 03:30


Fa o poza la focuser si ocular, poate e ceva gresit.

Anais
21 Dec 2015 10:37


Test in timpul zilei.

Nu prea am in jur obiecte mai indepartate pe care sa pot focaliza, nu am la indemana decat casele din jur, mai exact casa aceea in constructie.Pozele au fost facute cu telescopul neaclimatizat.

Anais
21 Dec 2015 10:44


Acesta este rezultatul

Anais
21 Dec 2015 10:48


Focuserul si ocularul

MariusP
21 Dec 2015 10:54


Telescopul e in regula, cred ca mai degraba ai avut condens pe oglinda secundara si poate pe oculare. Primara e mai protejata in tub, dar secundara e mai expusa la condens.

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 10:58


Din cate vad ai un tub de extensie pe 2" (necesar cand se folosesc oculare de 2" in focuserele cu profil redus), acesta nu trebuie utilizat impreuna cu adaptorul 2"->1.25" pentru ca adaptorul deja extinde distanta pana la ocular. Pentru a focaliza aproape e nevoie sa fie ocularul mai departe (de asta functioneaza cu extensie+adaptor pe timp de zi) insa pentru focalizare la infinit e nevoie sa fie ocularul mai aproape, ceea ce nu se poate intampla cu extensie+adaptor. Scoate extensia de acolo si problema e rezolvata.

Anais
21 Dec 2015 11:29


Da, nu m-as fi gandit ca e o piesa in plus la focuser. Incerc diseara sa o identific, sa o scot si sa fac proba pe timp de noapte. Multumesc mult!

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 11:37


Ti-am marcat care e care pe fotografia ta, cand folosesti un ocular de 1.25" (cum presupun ca sunt toate care le ai deocamdata, cele de 2" sunt semnificativ mai mari) introduci adaptorul 2"->1.25" direct in focuser.

valy
21 Dec 2015 11:59


In manual nu zice cum se monteaza ocularele?

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 12:10


Ar trebui sa scrie dar m-am uitat de curioztate ([url=http://www.apm-telescopes.de/media/manuals/skywatcher/en/25.pdf]link aici la manualul care ar trebui sa il aiba Anais) si desi extensia de 2" (trecut ca 2" eyepiece adapter) apare in lista de piese nu spune explicit cand ar trebui si nu ar trebui folosita deci deh, increderea in manualele Synta e exact acolo unde va asteptati sa fie, mica spre deloc. Cine are ceva experienta probabil isi da seama "la ochi" ca e prea mare distanta de la ocular la secundara cu amandoua, dar pentru incepatori care nu au o referinta chiar nu vad cum si-ar putea da seama singuri.

Anais
21 Dec 2015 12:34


Multumesc mult pentru detaliile marcate in poza! Manualul este oarecum derutant pentru la ca inceput pomeneste de adaptorul cu pricina dar mai spune ca nu e inclus la modelele care au oglinda din sticla Pyrex ( cum este telescopul meu), la fel de derutanta e si informatia despre cele doua oculare. Atasez poze facute dupa manual.Si nici nu pomeneste despre cazul in care trebuie folosit adaptorul...

valy
21 Dec 2015 12:55


...Si nici nu pomeneste despre cazul in care trebuie folosit adaptorul...Si totusi l-ai folosit :)

Ideea e ca cu cat prelungesti (departezi ocularul de tub) cu atat telescopul va focaliza mai aproape si nu vei reusi sa mai focalizezi obiecte indepartate. Prelungirea e buna daca vrei sa faci observatii terestre, poti focaliza obiecte foarte aproape (cativa m), insa nu mai merge la infinit, caz in care trebuie scoasa prelungirea.

Anais
21 Dec 2015 13:19


Ok, acum am inteles rolul extensiei  :D. Initial am crezut ca asa trebuie sa arate ansamblul pentru a se putea potrivi ocularele. Dar chichitza ati rezolvat-o voi! De diseara ma apuc de astrofotografie:)))

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 13:24


...Si nici nu pomeneste despre cazul in care trebuie folosit adaptorul...Si totusi l-ai folosit :)

Stii tu, daca ti-au ramas piese la sfarsit sigur nu ai facut bine  :lol:

valy
21 Dec 2015 13:44


..daca ti-au ramas piese la sfarsit sigur nu ai facut bine  :lol:
Un adevarat rezolva problema si ii mai raman si piese :)

Anais vezi ca la astrofoto e alta chichita cu focusul, ce astrofoto vrei sa faci, cu ce aparat?

Anais
21 Dec 2015 14:26


Aaa, n-am vorbit serios cand am zis ca ma apuc de astrofoto, am glumit in ideea ca am facut destule poze azi cu telefonul prin ocular :) voi incerca si diseara sa fac lunii o asfel de poza doar ca sa va arat rezultatul. Pana la astrofoto mai am multe de invatat!  :D

Anais
21 Dec 2015 16:30


Cred ca asta e ce trebuia facut. Am scos extensia buclucasa :)

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 16:35


Corect, acum ar trebui sa poti focaliza fara probleme la infinit. Apropo, chit ca e luna plina si sunteti la inceput nu e motiv sa va limitati la luna, macar un M42 (nebuloasa din Orion) sa cautati din prima seara, e luminoasa si extrem de usor de gasit, mai ales ca acum e vizibila la o ora rezonabila.

Dyptorden
21 Dec 2015 16:36


macar un M42 (nebuloasa din Orion) sa cautati din prima seara, e luminoasa si extrem de usor de gasit.

plus Pleiadele (closca cu pui)

Mitu Catalin
21 Dec 2015 17:46


Iar dimineata la 6 ar merge Jupiter (stea stralucitoare aflata chiar la S cam la 45 grade unghi fata de orizont  ) si Venus (la rasarit , f stralucitoare , prin telescop ar fi o copie inversata a fazei  lunii din seara asta ) . Seara alte tinte ar fi m35 , 36, 37 si 38 - pentru ele ar trebui sa studiati harti. M35 ar fi de gasit si utilizand harta de mai jos , deasupra lui Orion , la capatul gemenilor

Anais
21 Dec 2015 19:31


De abia de acum in colo ma pot bucura si eu de frumusetea cerului, sunt atatea obiecte interesante de vazut!! Incerc sa ma ghidez cu Google Sky Map dar nebulozitatea nu releva in seara asta decat putine stele. Dar am reusit sa vad luna, cu lentila de 25. Cu cea de 10 mm nu a mers, se vede lumina aceea laptoasa si imposibil de focalizat. Atasez si pozele ( destul de jalnice, facute cu telefonul dar ptr mine sunt minunate :-)

Anais
21 Dec 2015 19:40


Poate mai trebuie sa scot vreo piesa( la ocularul de 10?):)) Ori conditiile atmosferice nu-mi permit un grosisment mai mare?

Ovidiu M. 
21 Dec 2015 19:47


Daca se vad valuri de turbulenta in ocular atunci sunt conditiile atmosferice, seeingul.

Cosmin Iftode
21 Dec 2015 19:49


Asta e cam ciudat, chiar &#537;i în condi&#539;ii proaste  &#537;i colimare deficitara tot ar trebui sa se vadă. Dacă cel mai aproape de clar se vede cu focalizatorul la maxim extins, slăbe&#537;te &#537;uruburile care fixează ocularul &#537;i mută manual ocularul în spate (&#539;ine-l sa nu cada), dacă devine mai clar atunci înseamnă că aici e baiul &#537;i po&#539;i încerca să pui extensia înapoi.

nobody
21 Dec 2015 19:52


Felicitari pentru "prima lumina" !
Pana ai schimbat ocularele, este posibil sa fi intervenit legea telescoapelor noi: se innoreaza instant. Sau macar se abureste ocularul (asta se intampla pe bune daca e frig, umezeala si stai cu ochiul foarte aproape de ocular).

P.S.
Seeing-ul nu-ti sterge toate detaliile de la ocularul de 25, la cel de 10.
Se mai poate ca cel de 10 sa nu fie bine pus sau sa aiba ceva "in plus".
Nu vad nici un motiv sa aiba nevoie de "extensie".
Se poate o poza cu ocularul in sine pe telescop ?

Anais
21 Dec 2015 20:10


Multumesc!:) Mi-ati deschis ochii si la propriu si la figurat! Cos Min, asa am facut, ba chiar am remontat si extensia, nu se vad imbunatatiri. Oricum eu sunt suficient de entuziasmata in seara asta pentru ce am reusit sa vad ( chiar si un meteor :) . Din pacate nu am alte lentile de incercare, momentan ma bucur de ceea ce-mi ofera ocularul de 25, poate in seri mai senine isi va dovedi si cel de 10 capacitatea.

Anais
21 Dec 2015 20:13


Da, se poate, scuze pentru calitatea pozelor

Anais
21 Dec 2015 20:19


Gata, a mers!! :) Cred ca eroarea era a mea. Am pus ocularul de 25, am centrat, apoi l-am scos repede si l-am pus pe cel de 10, am focalizat putin si apoi au inceput sa se vada detaliile!!

Anais
21 Dec 2015 20:24


Asta este cu ocularul de 10mm. Acceptabil, nu? :))

nobody
21 Dec 2015 20:36


Aha ! A doua lege nescrisa: daca ceva iti iese din prima, sigur nu-i in regula.  :lol:
Felicitari inca o data. De acum incolo, nu mai aveti scapare.  :wink:

Anais
22 Dec 2015 05:46


Multumesc :) Probabil ca urmeaza sa bifez si alte legi in curand, e un domeniu care te prinde repede, chiar si micile succese sunt fascinante. A fost destul de senin cerul pentru o serie buna de " oau-uri" dar s-a lasat roua devreme in seara asta si a trebuit sa intru in casa inainte sa gasesc nebuloasa Orion (desi am identificat usor constela&#539;ia) dar sunt optimista ca o voi vedea curand. Totodată am constatat si cat de nociva si obositoare e poluarea luminoasa ( am doi stalpi de iluminat langa gard), dar cu toate astea interesul pentru peisajul si misterul cerului ramane nestirbit. Multumesc inca o data tuturor pentru sprijin si va doresc cer senin si observatii bogate! :)

Ovidiu M. 
22 Dec 2015 06:25


Fii bucuroasa! Eu am doi stalpi coliniari cu ochii mei, la acelasi nivel cu ochii mei (etajul 1), exact pe campul meu vizual...deci este o chestiune masochista in ce conditii observ eu. Imi asez telescopul (exact ca al tau, numai ca tubul este un pic mai mic, de 150mm) pe o masuta pentru ca marginal, la milimetri sa pot face miscarea pe alt). Am probleme de seeing cumplite generate de balcon, blocul propriu, blocurile celelalte si atmosfera :) Isint that great? Chiar si asa tot merita...In seara aceasta am vazut nebuloasa Orion foarte frumoasa, mai multa nebulozitate cu vedere directa decat acum 2 seri, un fel de galactic stargate cu niste alieni (vreo 4 stele vizibile la mine) la intrare :). 
Vezi ca nu este ceva izbitor, un alburiu doar care capata contururi mai definite cu vedere indirecta, adica iti plimbi atentia vizuala usor pe langa obiectul studiului. Iti recomand si un binoclu pentru orientare pe cer, un 7x50 ar fi minunat. Eu am 10x50 dar la 10x deja pentru un incepator magnificatia este cam mare si risti sa te pierzi in jungla stelara.

Anais
24 Dec 2015 19:39


Eee, hai ca m-ai ambitionat!!:)) Las sarmale, piftie, cozonac si tot ce tine de crati&#539;ă si scot telescopul si in seara asta!! Si asa, la cati bani am alocat pentru el va trebui sa ne tina de foame toata luna!:)Daca tu, in conditiile acelea, ai reusit sa vezi nebuloasa atunci trebuie sa reusesc si eu!

Ovidiu M. 
24 Dec 2015 20:56


Cu Luna plina chiar prin zona, o sa vezi ceva, dar nu mare lucru:(

crash25
24 Dec 2015 21:50


Voi toti aveti cer senin si doar eu am ceata?  :(

Ovidiu M. 
24 Dec 2015 22:04


E chiar foarte senin...pacat ca-s rupt de la cata treaba am avut azi...si inca mai am. Cu sarbatorile astea mai multa treaba si pregatire decat relaxare:(

mmarin
24 Dec 2015 23:01


@crash25: Nu pierzi mare lucru, Luna e atât de luminoasă că &#537;terge aproape tot de pe cer. M-a mâncat să mă zgâiesc la ea cu binoclul &#537;i mi-a rămas imaginea ei arsă pe retină câteva minute bune, abia vedeam pe unde calc...

crash25
24 Dec 2015 23:23


Pai... as fi vrut sa vad si eu luna asta plina de Craciun... Nu am mai avut cer senin de minim 3-4 saptamani noaptea.