-----------------------------------
lefmir
07 Dec 2015 01:00

Identificare tip de ocular - ajutor montare
Buna ziua!
Am un telescop mai vechi si a venit cu un ocular si nu imi dau seama exact ce este. Problema este ca a fost demontat de mai multe ori la viata sa, lentilele si piesele ametite, si nu stiu exact cum sa pun lentilele in el; nu ordinea, ci orientarea ma intereseaza.
Sistemul optic e format din(de la ochi la telescop):
 1) Lentila dubla plan convexa(cel putin asa pare: are o suprafata curbata, lipitura si dupa suprafata plana) 
2) lentila plan convexa, posibil dubla-conveza, are o curbura clara pe o parte si e posibil sa aiba una mai usoara pe partea cealalta.  
3) lentila plan convexa.

In partea de aluminiu a ocularului, dupa prima lentila are un obturator de plastic si 2 sigurante arcuite care vin pe filet; eu le-am gasit pe amadoua inaintea lentilei numarul 2, eu as crede ca lentila vine intre astea 2 arcuri.
Dupa vine un surub mare peste a doua lentila.

Eu in final le-am montat asa:  (||  (|   |)   Si nu imi dau seama daca e bine sau nu. M-am orientat mai mult dupa cum pasuiesc filetele si partile componente.

Multumesc!

Erwin
08 Dec 2015 02:47


Salut
Este posibil să fie un ocular similar cu Koenig sau Bertele conform descrierii lentilelor, dar unii useri de aici sunt mai avansa&#539;i &#537;i ar putea cunoa&#537;te mai bine modelul. Ar ajuta dacă ai pune ni&#537;te poze cu piesele componente, barrel-ul, nu scrie nimic pe el? Uneori chiar scrisul cu vopseaua luată se mai poate distinge cu lupa, la lumină puternică. 

Eu am avut un ocular wide de 15mm pe care l-am desfăcut pentru că avea chiar în mijloc o mică mizerie deranjantă. Era un plossl un pic modificat în sensul că în loc de dubletul de câmp erau două lentile spa&#539;iate. S-ar putea ca ocularul tău să aibă un design similar. Nu-mi amintesc exact cum erau orientate însă le-am nimerit când l-am reasamblat pentru că imaginea n-a avut nimic de suferit. Dubletul venea cu curbura mai pu&#539;in pronun&#539;ată spre ochi.

http://www.quadibloc.com/science/opt04.htm

lefmir
10 Dec 2015 16:04


Salut!
Am pus poze cu componentele ocularului aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=146489#146489
Poate nu trebuia sa deschid alt topic, dar am zis ca poate nu se uita toata lumea pe sectiunea "who's who". 
Multumesc!